A DNS es a szabad lemezterulet

Linuxos hibak keresesenel az a 0. pont, hoyg "van eleg lemezhely?". Hulyesegnek hangzik, de idonkent ez a banalis hiba olyan extrem jelensegeket produkal, ami senkinek nem jutna eszebe...Ugy erzem, a halozati hibakereses 0. pontja a "DNS mit mond?", mert mostanaban olyan extrem hibakba futok bele, amik vegso soron valahova a DNS rossz configjara vezetheto vissza, de mire rajovok, van par almatlan ejszakam.

Ket tokugyanolyan gep, tokugyanolyan oprendszer (CentOS 6.x, ugyanaz a verzio) tokugyanolyan feladattal, tokugyanolyan telepitett programokkal. Az egyiken megy az IBM Storage figyelo programja, masikon nem....Aztan kiderul, hogy a masikon is megy, csak az eredmeny visszaadasa utan dob egy warningot is. Neha kiserletezek vele, megis mi lehet, mire kiderul, hoyg a belso halozat windowsos DC serverein az egyik gep belso neve fel van veve a DNS-be, a masik nincs. (miutan ezt a masik gepet felvettem az /etc/hosts fileba "127.0.0.1 fw" cimmel, rogton megszunt az IBM script hibadobalasa. Felelmetes valahol.

Hozzászólások

Linuxos hibak keresesenel az a 0. pont, hoyg "van eleg lemezhely?"

Windowsnál sem utolsó szempont. Linuxról Win-re töltöget fel valami szkript sftp-n keresztül és minden nagyobb fájl feltöltésénél dobja a kapcsolatot különböző hülye hibaüzenetekkel. Hálózatosok, linuxosok, windowsosok egy órányi konferenciatelefonálgatása után derült ki, hogy betelt a meghajtó a Win oldalon, a monitorozás meg el volt ....ódva és nem jelzett.

És tényleg megtévesztő, hogy ezek hol hálózat hol access problémáknak látszanak a hibaüzik alapján.

Igen, de windowsnal konnyebben eszre lehet venni (najo, a df nagyon egyszeru :) Mondjuk, ha az ember TC-t hasznal, akkor folyton latja. Persze Win serverre nincs folyton bejelentkezve, szoval problemasabb.

De az milyen vicces, ha az apache nem indul ujra es az ember mindenfele keresi a hibat, mig rajon, hoyg a global logba nem tudott irni, mert nincs eleg lemezhely...

Szoval csak ugy megjegyeztem a blog bejegyzesben, hogy _tenyleg_ a 0. lepes a lemezhely es a DNS megnezese egy hibakeresesnel, barmilyen banalisnak is tunik "Ah, hoyg fogyhatott volna el a hely / hogyan lehetne hibas dns bejegyzes"

--
http://www.micros~1

Konkrétan mi is az az "IBM Storage figyelő" program?

Java alapu cucc, Storage Manager a neve. Van hozza Nagios plugin:
http://exchange.nagios.org/directory/Plugins/Hardware/Storage-Systems/S…

Magarol a proggirol pontos linket nem tudok adni, sztem eleg kenyelmetlen az IBM oldala, beletelt egy kis idobe, amig megtalaltam.

Ugye a fenti plugin letrehoz egy tmp filet, majd torli, de ha az IBM programja dob egy warningot, mar ugy erzekeli, hogy error van. Miutan a tmp tartalmat megneztem, akkor jottem ra, hogy lefut az IBM porgramja - csak az eredmeny mellett dob egy warningot is.

Update: bocs, rossz Nagios plugint linkeltem, de hasonlo a neve.

--
http://www.micros~1