vSphere/vCenter monitorozas

Fórumok

mi a legjobb mod szerintetek arra, hogy a vSphere/vCenterbol kiszedjek bizonyos teljesitmenyadatokat?

regen lehetett SNMP-n exportalni ezeket, de ugy tudom 5.0/5.1-tol mar nem.

ami erdekelne:
- gepszam
- ossz memoriahasznalat
- IO datastoreonkent (r/w/latency)
- IO VMenkent (r/w/latency)

belepett juzerkent nyilvan ossze tudom ezt allitani, de az nem jo; szeretnek egy belso oldalt csinalni, ahol rogton latszanak ezek.

barmilyen vmware termek szobajohet, illetve enterprise plus licensz van a vsphereken, ha szamit.

Hozzászólások

Esetleg vcops (vCenter Operations Manager), ott bizonyos edition fölött saját dashboardot állíthatsz össze.

RVTools? Tudtommal csak monitorozni lehet vele.

Gondolom vmware-hez van valami sflow/netflow stb collector. Xenserverhez használom, hasznos.

Fedora 17, Thinkpad x61s

Úgy emlékszeK, hogy a VMA-ban ezek by default telepítve vannak, mármint Perl modulok arra, hogy egy API-n keresztül mindenféle ilyet elérj. Ha nem akarsz VMA-t használni, akkor meg ezek a Perl modulok letölthetőek a VMware-től (ne kérdezd a nevüket, már elfelejtettem :)), és telepíthetőek vmi Linuxon.

Én RHEL-en próbáltam meg anno, sikerült is, az egyetlen szívás az volt, hogy telepítésnél a CPAN-ból mindenfélét leránt, ami kell neki, én meg egy erősen tűzfalazott környezetben csináltam ezt - kézzel kellett leszednem a TGZ-ket. :)) Viszont eljutottunk vele oda, hogy később egy kolléga Perlben Nagios probe-okat tudott írni az ESXi-khez.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

1. leszeded a VI Perl API-t vagy az appliance-t és abból kibányászod a szükséges perl modulokat
2. leszeded a check_esx3 plugint (op5.com írta, de ott már nem találtam): https://www.monitoringexchange.org/inventory/Check-Plugins/Virtualizati…

A programot használod, kicsit átírod ha kell, de alapból is sokmindent tud. Mi ezzel monitorozunk, meg még másik scriptekkel (pl. figyeljük, hogy nem maradt-e ott snapshot, stb.)

@Adi, @siposf: my bad, nem irtam, hogy nem akarok semmit takolni. :-) out of the box megoldast szeretnek (mint amilyennek az operations manager tunik)

Jut eszembe: ha esetleg van Tivoli Monitoring az infrastruktúrátokban, abba is be tudod kötni a hostokat és guesteket is.