Mikor kezdtetek HTML-lel foglalkozni?

Főleg olyanra lennék kíváncsi, aki már az elején próbálgatta, használta valamire (akár online vagy offline). Mikor én elkezdtem ismerkedni vele '97-98-ban már láthatáron volt a 4.0 belőle és kezdett elterjedni a dolog, voltak ingyenes tárhelyszolgáltatók, szaporodtak a weboldalak, de előtte nekem teljesen kimaradt a dolog. Mi volt a helyzet a '90-es évek elején-közepén, mikor és minek kapcsán futottatok bele először a dologba?

Hozzászólások

Azon a napon, amit azóta már megbántam :)

Valamikor '95-96 kornyeken. Kozepsuliban nehanyan hobbi szinten kezdtuk el a grafikaval egyutt, majd egy ceg a magyarorszagi weboldalanak elkesziteseert hardverrel jutalmazta a sulinkat. Kesobb addig fajult a dolog hogy 4-5 evig web fejlesztokent dolgoztam iskola utan :)

Nem tudom, de akkoriban jelent meg a tar.hu.

Amikor a CERN-ben elindult az első webszerver :-)
Emlékszem, Hercules monitoron nézegettem az első (szigorúan szöveges!) weboldalakat.

Csak arra emlékszem, hogy akkoriban a HTML elemeket nagybetűvel írtuk, DOCTYPE sorról, CSS-ről szó sem volt, az Internetre kapcsolódásnál hallgattuk modem csiripelését a DOS és/vagy Linux valamely verzióján.

1992 szeptember 1. Akkor vettek fel Óbudára, és ott halottam elsőként az internetről meg hipretextről előadáson. 1993 végén kaptam meg az első e-mail címemet talán

valami@microvax.kanado.hu

. Emlékeim szerint 4kbps vonala volt az egész telephelynek. Főleg belsőlevelezésre használtuk kb. 20-an (~18 inaktív user volt). Sokszor úgy, hogy amikor szembejött a levelező partner, akkor megkérdeztem tőle: "Küldtem 5 napja egy levelet megkaptad? Hú nem, illetve nem is néztem azóta..." Aztán amikor úgy gondoltam, használni kéne valamire az email címemet, elküldtem néhány levelezőlistára egy cikkemet. Mindenhonnan visszaírtak, hogy ne spamaljek! Akkor utánéztem a SPAM jelentésének is. :)

Első HTML-emet még papíron írtam 98 nyarán, és megkértem valakit, vigye fel gépre, nekem ugyanis csak C64-esem volt, de kaptam egy könyvet, ahol volt erről szó, és érdekelt. Aztán még abban az évben csináltam magamnak "rendes" honlapot, 2000-ben csináltam először pénzért, 2005-ben tanítottam először.

Első webdesign-ok gimpben. Az 1.0.4-et (vagy 1.0.8?) sokkal jobban szerettem mint a 2.x-et.

A könyv a Panem Középhaladó Internet című könyve volt (97-es kiadás asszem), ami effektív a UNIX-ról szólt. Innen tulképp egyenes út vezetett a HUP-ra :)

Editor akkor pico (a könyv alapján), előbb-utóbb (még középiskolában, nagyjából az ezredfordulóra) átálltam vim-re, és azóta is azt használok.

Internettel először a different kávézójában találkoztam Győrben (Zichy-palota), ami szintén UNIX-on futott. Vicces volt amikor e-mailt akartunk írni, ki kellett lépni a konzolra, és a csajszi nevében írtunk e-mailt Japánban tanuló unokatesómnak.

A régi weben a leginkább idegesítő a rossz keresés volt, az animgifek, meg a webring-szerű linkelések. Szerintem.

még késöbb a flash-es introk :-O ...nagy cégek gondoltak úgy, hogy az ő oldaluk nem működhet 30 másodperces és vagy 2 megányi villódzás nélkül. Ez volt a mélypont - de külön letöltés jelzővel ám. Ehhez képest az anim griffek csak bárgyú naivitások voltak.

A mélypont az volt, amikor az egész weboldal egy (olykor bedöglött referenciákat tartalmazó) flash volt.

Ahhoz képest már egészen jó a helyzet.

(Persze ki ne emlékezne arra, amikor a wysiwyg tömegesen a publikum kezébe kerültek, és elkészültek a 17, minél olvashatatlanabb fontot tartalmazó doksik - kinőttük azt is.)

Bár '97-ben már 1-2 éve linuxszal szórakozgattam, a kedvenc fájlmenedzser-editoromról, a Dos Navigatorról még nem tudtam lemondani, azt használtam dosemuban (tudom, perverz).
Azon keresztül olvasgattam offlájn máshol letöltött dalszövegeket, amelyek közül számos html volt; a dosemu alatt lynx pedig nyista. Mivel rohadtul zavartak, az - akkor még olykor egzotikusnak tűnő - feloldatlan tagek, a html-lel való első munkám az volt, hogy awk-egysorosokkal azokat irtottam ki (jellemző, hogy manok írása közben a -ms makrók nem zavartak).

Nem nagyon csinálhattam volna bonyolultabban.

A web archive-on 1997.06.26-i a legrégebbi, publikus oldalról készült mentés, amit találtam, és van hozzá közöm. Ekkoriban indult az Internet Játékház (most is megvan www.homoludens.hu címen), meg a Netscape hazai tükörszervere is - szép, boldog békeidők voltak még a hazai interneten - jó emlékezni arra, hogy ezekhez is volt közvetlen közelről szerencsém :)
Emlékeim szerint egyébként 1993-'94 táján már Gopher-rel szórakoztam, illetve mindenféle offline hypertext programokkal is játszadoztam.

Hozzánk '96 körül jutott el a net. Első ránézésre nem igazán tudtam értékelni a dolgot, meg nagyon lassú és drága volt, viszont a HTML-kódolás nem igényelt on-line kapcsolatot, és jól el lehetett vele ütni az időt. A második internetes emlékem pedig, hogy veszettül rávágytam egy saját Unixra, meg egy saját webszerverre. Én nem emlékszem, hogy kockákon kívül bárki is lett volna a neten akkoriban. Igaz, a nagyobb egyetemeken már évekkel korábban is volt élet.

Dátumra nem emlékszem, csak arra, hogy Mosaic volt a browser és még NCSA webszervert telepítettem Linux alá, mert az Apache még nem jött ki (vagy csak béta állapotú volt?).

vi-jal, majd jed-del szerkesztettem a weblapokat, aztán puszta kézzel (rutinkönyvtárak nélkül) csináltam egy gyakorló tesztet cgi-ben. Megtaláltam a fájlokat: a legutóbb feltöltött változat 1996. jan. 4-i, úgyhogy gondolom 1995 őszén már C-ben cgi-ztem.

Ja! megvan az első hompage-em! 1995. szept. 22. Hú, de retro!

De a legjobb az volt, hogy akkor még volt Magyarországnak honlapja, amin megpróbálták összegyűjteni a magyar weblapokat téma szerinti felsorolásban. :-)