Vonalkódolvasás scannerrel

Fórumok

Hirtelenjében (értsd: egy héten belül) be kéne üzemelnem egy megoldást, amivel A/6-os lapokat tudok aránylag nagy sebességgel beolvasni, arról egy meghatározott helyről CODE39-es vonalkódokat leolvasni és egy táblázatba (textbe, bármibe) menteni.

Kinek van ilyennel tapasztalata? Sokat nem akarok rá költeni, de nem feltétlenül scanner kell, MFP (faxszal) is jó, csak Ubuntu alól tudjam kezelni. És ha már a hardver adott, milyen szoftverrel érdemes nekiállni?
Az ideális megoldás a következő lenne: elindítom a beolvasást (gépről/scannerről, mindegy), addig megy, amíg van papír az adagolóban, és ha kész, lementi a beolvasott kódokat egy fájlba (ha webalapon megy és kiadja browserbe még jobb).

Hozzászólások

Több kérdés is felmerül: mekkora a vonalkód? A kisebb vonalkódokkal a lézeres vonalkódolvasók jól boldogulnak. Mennyire kontrasztos a vonalkód a papíron? Ha szkennelni szeretnéd, akkor ez fontos. Hány lapot kellene beolvastatni?

Egyébként a lézeres olvasóval - kicsit monoton ugyan -, de szerintem akár 2-4 mp per vonalkód tudsz haladni. Ugyanez a szkennernél a vonalkód megkeresése és felismertetése miatt lényegesen hosszabb idő.

A ZBar-ra mindenképp nézz rá.

"Ugyanez a szkennernél a vonalkód megkeresése és felismertetése miatt lényegesen hosszabb idő."

ne mar.
amikor az iphoneomon (de sok evvel ezelott a nokiamon is) van olyan program, hogy ha ferden is nezek ra vele egy vonalkodra, de azonnal (ertsd: azonnal) csippan es felismerte, leolvasta a vonalkodot, nehogy akkor mar pc-re ne legyen ilyesmi, s 2-4 masodpercne sokkal tovabb tartson.... szerintem az iphone megtalalja, felismeri, beolvassa kb. 0.1 sec alatt, egy pc-n ennek 0.001 sec alatt kellene megtortennie...

nekem vegulis mindegy.
azert bw-ben scanelve, normal dpi-vel (de talan alacsonyabb is eleg lenne), jo regota nem lattam olyan adf-es scannert ami jelentosen molyolt volna a papiron...
bw modban kb. atmegy a scanneren olyan sebesseggel, mintha iratmegsemmisitobe toltened.
scannert berel ni is lehet, van ocson is tescoban is akar, stb. lehet an is nekik.
de ez is olyan project, hogy gondolkoznak rajta napokig, kozben gizike mar begeppuskazta volna akar kezzel az egeszet...
hejj, hol vannak mar a regivagasu titkarnok, akik a DOS billentyuzetpufferet betelitettek... :)

Ha rám hallgatsz, akkor azt csinálsz amit akarsz.

Csak a kíváncsiságom kielégítesére: Miért folyamatosabb a webkamerás olvasás?
A webkamerás eljárás menete röviden: Berakod a lapot a webkamera alá. Nyomsz egy gombot a kép elkészítéséhez. Kicseréled a lapot és ...
Ugyanez vonalkódolvasó esetén: Berakod a lapot az olvasó alá, az pittyeg vagy villan egyet amikor sikerült a beolvasás. Kicseréled a lapot és ... Ha elég jó az olvasó, akkor elég csak áthúzni alatta. Ebben az esetben még folyamatosabb az olvasás.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A webkamerás megoldás legnagyobb problémái a felbontás, a sebesség és az élesség (btw: legyen inkább egy dslr kamera szoftverrel vezérelt expozícióval és automatikus képátvitellel, máris megoldódott a felbontás és a fókusz kérdése). Az áruházakban működő megoldást nyilván nem lehet egy webkamerával kiváltani, de bizonyos komprumisszumokkal miért ne lehetne hasonlót csinálni? Ha állóképpel megy a dolog, onnantól nem nehéz azt összehozni, hogy a kamera folyamatosan rögzítse a képet (nem mozgóképet), és ezen némi képfeldolgozással magától megtalálja a szoftver a vonalkódot.

A Google szerint, kb. 110 000 forintért lehet venni (drágább is van) olyan vonalkódolvasót, mint amilyen az áruházi pénztárakba van beépítve. Így azonnal van a egy kész és működő rendszered, és nem kell x idő a szoftver és a hardver összerakására, tesztelésére.

De az eredeti feladatra elegendő egy 20-30000 forintos, állványra helyezhető olvasó is.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nekunk egy datalogic quickscsan 2100 van, azt be lehet állítani ilyen üzemmódra (is, meg még vagy hétcsillióra) http://www.datalogic.com/eng/products/automatic-data-capture/general-pu…

A kódokat ki se kell nyomtatni, leolvassa a tft-ről is. Mondjuk ez nem egy olcsó holmi, de van harmadába kerülő is, alighanem azok is tudják ugyanezt a módot.

Illetve igen, a vonalkódot nem találja meg, alá kell tolni, de viszonylag jól felismeri, tehát nem kell milliméter pontosan pozicionálni.

A legtöbb lézeres olvasó (tudtommal a CCD-s is) másodpercenként több vonalkódot képes beolvasni. Programozás kérdése, hogy gombnyomásra várjon vagy automatikusan menjen. Hozzá adott vonalkódokkal tudod programozni az adott készüléket. CCD 15.000 Ft, lézeresből 40.000 Ft-ért már elég jót lehet kapni.

Van, viszont 1s/lap különbség bő öt és fél óra a végére, úgyhogy azt is érdemes megnézni, hogy a szkenner+sw mennyi időt tölt el egy lap feldolgozásával, illetve hogy képes-e kezelni automatice a sikertelen beolvasást? Ugyanis erre is fel kell készülni - kínos, ha a 19876 darab átvett lap után derül ki, hogy a listán csak 19867 érték szerepel - keresd ki, hogy melyik...

Webkamera? zbar-tools + crikey. Sima txt-be, vagy csv-be tolhatod vele, utána meg nyomsz rá valami awk -t, hogy weben is megjelenjen ;).

Szívesen. Feljebb olvastam, hogy számoltatok az időnél a kattintással. Megnyugtatlak, hogy nem kell, ugyanúgy megy mint a vonalkódolvasóknál. És ha ügyes vagy, akkor nyugodtan tudsz multitaskolni is, kis ráfordítással. Egy jó tanács, a hatékonyságát az olvasásnak nagyban tudod növelni normális megvilágítással ;).

Ha Java, akkor ZXing. Elvben ezzel mennie kell kepbol.

Egyebkent en is azt javaslom, hogy minel kisebb keppel dolgozz. Ha mindig kb. fix helyen van a kepen a vonalkod, akkor eloszor hatarold korul, gyarts belole uj kepet, es ezt adagold be a felismero programnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Én is afelé hajlok, hogy komplett A6-os lapokat egy akármilyen mezei scanneren áthajtani és az eredményt képként feldolgozni nagyságrendekkel hosszabb idő, mint egy ~25-30k HUF-os lézeres kódolvasóval végigfutni a lapokon.
Van olyan olvasó, ami asztali tartóra rakva folyamatosan olvas és tolja neked a kódokat szövegként akármibe, csak szórnod kell alá a lapokat.
20ezer lapra nézve a 2 megoldás között 1 ember 1 hétnyi munkaórája (és annak ára) lehet a különbség.

Egy kéz vonalkódolvasóval lényegesen gyorsabban megcsinálod mint a hamarjában összeállított hw/sw kombóval
A legszarabb olvasón is tudod programozni, hogy a beolvasott karaktersorozatot kiegészítse egy vagy több általad megadott karakterrel.
Egy sima szövegszerkesztőbe betolod és utána hamar feldolgozható.
A könyvkereskedésünkben 20k+ mennyiségű áru van amit 3-4 nap alatt leltározik 3 csapat és ott pakolni és számolni is kell mellé.
Ha nem kell forgatni a papírokat akkor max 2mp egy lap a köteg végén meg mentés.

/OFF
és azt tegyük hozzá, h. beteszi egy kiszuperált külső tálcás nyomtatóba, majd kiszámolni, h. mennyi időnként húz be egy lapot, és a vonalkódolvasó gombját kicsit megszerkeszteni egy relével, h. milyen időközönként legyen kapcsolás, és kész is az ultimate megoldás :-D
/ON

elvetemült ötlet, de működhet :)

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)