DLNA / uPnP / multicast routing (Mikrotik-al)

Szeretném megoldani, hogy 3 IP subnet DLNA eszközei oda-vissza lássák egymást. A felállás:

Adott 3 épületben 3 lan, 1-1 saját IP subnettel.
A 3 subnetet Mikrotik routerek kapcsolják össze (egyik WiFi link 411/711 board-okkal, másik openvpn 750G és ? között), a linkek szintén külön subnetben vannak, az egész hálózat tisztán route-olt, NAT nélkül.

A 3 subneten levő DLNA szervereknek és klienseknek kellene látniuk egymást (a link subneten természetesen ne, ha lehet).

Hogy álljak ennek neki? Annyit sikerült összegoogle-znom, hogy a multicast routing lesz a barátom, de több évnyi IP hálózatos tapasztalattal is elég kínaiak a doksik :(

Valaki meg tudná adni a kezdő lökést?

Hozzászólások

Mikrotikot életemben nem láttam, de a PIM lesz a barátod.
Ciscoban/linuxban már csináltam ilyet, kapcsold be az IP-s interfészeken a PIM-et sparse módban
(esetleg sparse/dense-ben, de annak nem biztos, hogy örülni fog a wifi, nameg amúgy is eléggé ki tudja akasztani a wifis cuccokat a multicast...)
A DLNA szervert végződtető router IP címét megadhatod rendezvous point-nak.
De ha jobban belegondolok, a DLNA-nál simán mehet a dolog dense-ben is, RP nélkül, a DLNA szerver úgyis csak a szolgáltatásait ajánlja ki multicaston, az elindított "streamek" már unicastként fognak dübörögni...

szerk:
Most fogom fel, hogy mindenhol lesz DNLA source. Akkor nincs RP, csak dense mód.

Expert nem vagyok, de eddig (unicast routing szinten) elboldogultam vele. :)
Mindenesetre felraktam a multicast-ot, most már van PIM-em.
Viszont, a doksik alapján nekem úgy jön le, h 1 routerre vonatkoztatva, amelyik interface-ekre bekapcsolom a PIM-et, azok között az if-ek között átjárható lesz a multicast.
Végső esetben ez is jó, de nekem igazából 2 router LAN if-e között kellene átjárnom úgy, hogy közben a kettő közti link-en nincs multicast (legalábbis ott kommunikáló egyéb eszközök ne tudjanak beleszólni).
Még egy kicsit színezi a dolgot, hogy az most jutott eszembe, hogy az első próba link 2 routere között van +1 MikroTik Bridge (LAN - RB711 - WiFi - RB411 - ETH - RB750G - LAN). A Bridge-en be kell lőni a PIM-et, vagy azon transparensen át fog menni?

Kell a PIM a linkekre is. A bridgre nem (az csak L2) kell beállítani.Amúgy a "transzparens" fogalom csak mesében van (és optikában/rézben), semmilyen eszköznek ne hidd el, ami ezt állítja magáról. Alapesetben az L2 cuccok az L3 multicast címeket lefordítják L2 multicast címekre (vagy nem, ha kispórolták belőlük a featuret), rosszabb esetben broadcastként kinyomják mindenhová, mégrosszabb esetben simán beledöglenek.

Végül sikerült megcsinálni? Mi a titok? Köszi

Nagyon hasonló problémát oldottam meg én is nemrégiben egy SCM WEBT-G router-en, ahol wifi és LAN közt kellett összekapcsolni a multicast tartományokat. Bővebben itt (poszt legalján).

Nálam végül az igmpproxy nevű programocska segített, ha ennek van mikrotik-es alternatívája, meg lehetne próbálkozni vele. Vagy épp ez lenne a PIM? :)