ATX tester. Vélemény?

Sziasztok!

http://www.youtube.com/watch?v=mi9-V40zOLQ

Mi a véleményetek az eszközről?
Vajon mennyit ér valójában és mennyire megbízható egy ilyen?

Az elektronikával nem vagyok testvéri viszonyban, viszont szerintem mindössze annyit csinál ez a kis eszköz: Érzékeli, hogy az adott ágon amit épp tesztelünk kb. a határokon belűli feszültségszintet kapja-e ha igen felvillantja a LED-et és ennyi.

Ha terhelés alatt rossz a táp, biztosan nem mutatja ki.

Hozzászólások

van ilyenem (pont így is néz ki), pár éve pont itt a hup-on árulta valaki, (asszem') 2500.- forint az ára, annyit csinál hogy az összes fajta tápcsatit tudja fogadni és ledekkel kijelzi hogy adott ágon az adott feszültségszint megvan-e, ha nincs akkor azt sípszóval jelzi is. ha kikapcsolt tápra dugod rá, majd bekapcsolod, egy pillanatra csippan is, amíg a feszültség szintek el nem érik az előirtakat, ha padig kikapcsolod, akkor a teljes kisülésig folyamatosan mélyülő sípolás hallható (tehát az eszköz egy bizonyos tartományon belül figyeli a szabvány szintek meglétét.) nyilván nincs benne műterhelés, így nem képes terheléses vizsgálatra, inkább gyorstesznek fogd fel, a táskában a helye!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Helló,

Építettem egy áram generátoros terhelőt, ami az 5V-ot és a 12V-őt is húzza. Ezzel már előrébb vagyok, de a dinamikus terhelést sajnos ez sem tudja (még).
Jelentkező(k) esetén azért érdemes volna foglalkozni vele, mert még mindig csak 50% a találati aránya. :S
Üdv,
vfero

A meglátásod pontos. Nekem van, de nem sok hasznát veszem. Régebben volt olyan tápom, ami a legkisebb terheléstől is lekapcsolt, ez a kütyü meg tökéletesnek mutatta...
Bár az enyém kék színű, lehet, hogy a fekete jobb :)

mivel a terheléses mérés jóval komplexebb vizsgálatot igényel, így egy filléres vacaktól nyilván ne várjunk csodát. gyorstesztre viszont ideális, inkább mint a műszer mérőpálcáival kalótyázni a csatlakozó belsejében, annyi pénzt megér! ha biztosra akarsz menni, akkor van nálad egy megbízható próbatáp - igaz az nem fér bele a zsebedbe...
arról nem is beszélve, ha egy ilyennel villantasz a helyszínen, akkor a látványos hibakeresés többet nyom a latban az árazásnál :)
lehetőleg minden tápágat szépen komótosan végigmérsz vele, közben sípol a kütyü, világítanak a ledek, tiszta űrtechnika :)
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sok lapban a BIOS-ban meglehet nézni a feszültség szinteket, ha ez kb jó akkor elvileg rendben van. Az Amper/teljesítmény teszteléshez legjobb egy oprendszer telepítés, 100 db frissítés telepítéssel ami kb 2-3 óra folyamatos működés. Amennyiben nem áll le a gép akkor a táp jó.

sőt, a legjobb ha legalább egy hétig, folyamatosan teljes cpu/gpu terheléses járatás alá van vetve gép, mert ha a táp ezt kibírja, akkor biztosan minden rendben van...
igaz, ez már kívül esik a gyorsteszt fogalmán...
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem is van ilyenem, kb 10-ből 1-szer mutatja a hibás tápot jónak, szóval nem kell szentírásnak venni, de legalább nem égeted le hibás táppal az alaplapot. Teljesítmény terhelés mérésére szerintem alkalmatlan, egy darab 5w/15 ohmos ellenállás van benne.

negatív, ha a táp nem indul el, akkor a kütyü nem világít, tehát működik a teszt :)
nemtom, én rendre olyan helyzetben vagyok kénytelen táppal vacakolni, amikor pont nincs nálam egy próbaalaplap, amikor pedig készülök vele, akkor nem szokott kelleni :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

próbáld elképzelni magad egy olyan szituációban, amikor a sivatag közepén állsz, víz, élelem, próbatáp és alaplap nélkül, előtted egy feltehetően hibás táp és a zsebedben egy ilyen atx-teszter - na ez pont ilyen esetekre való! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ahogy látom 5 dolcsi körül kapni ezeket, 15-ért pedig már lcd-s értékeket kijelzősök is vannak. Olyan nincs, amit a táp és az alaplap közé lehetne kötni, hogy terhelés alatt jelezze / mutassa a szinteket?

Tápot terhelés alatt illene nézni szerintem. Arra meg jó bekapcsolt gép mellett egy digit multi.

Ezt meg lehet oldani egy multiméterrel is, elindítom a tápot és végigméregetem a feszültségeket.
De a legnagyobb probléma az egésszel hogy a legtöbb hibás táp nem üresjáratban fog furcsaságokat produkálni, így terhelés alatt volna érdemes tesztelni.

A legnagyobb gondom ezzel az, hogy nem mér AC komponenst. Lehet, hogy középértékben helyes a feszültség, épp csak annyira zajos, hogy használhatatlan bárminek is a táplálására. Egyedül talán villanyrezsót lehetne táplálni zajos tápfeszültségről. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE