Mac OS X mint fő fejlesztési platform

Fórumok

Egy nagyobb lélegzetvételű hobbi projekt kezdetén állok, szabadidőmben csinálom, jelenleg tervezési fázisban. Mivel egy 2009-es MacBook Pro-m van gondolkodom azon, hogy lecserélem. Azonban sok minden forog a fejemben:

- Mennyire érdemes komolyan, csak Mac OS X-re fejleszteni. Sok olyan pletykákat hallok, hogy az újabb verziókkal el fog jönni az idő, amikor Apple csak a Mac App Store-on keresztül enged programokat telepíteni. Nem tudom ez milyen lesz (ha lesz), de eléggé elbizonytalanít a helyzet.

- Ha Mac-re fejlesztenék, érdemes e beleásnom magam a Cocoa frameworkbe? A fenti pont miatt nem igazán tudom, hogy ez mennyire jó ötlet. Másrészről jelenleg (hivatalosan) csak Objective-C/Cocoa-ban lehet iOS-re fejleszteni, eljöhet az idő, amikor Mac-re is csak így lehet!?

- Ha C++/Qt-t választom, akkor annak van több előnye, ha azonban Apple tényleg szigorítja a feltételeket, akkor van e létjogosultsága ezen a platformon? Elképzelhető, hogy valamikor Qt nem fogja már támogatni a Mac-et?

- Ha új laptop-ot veszek, akkor jelenleg MacBook Air 13" vagy Acer Apire S7 között választanék, persze utóbbit Linuxszal próbálnám életre kelteni. A MBA közelebb áll hozzám, de nem tudom, hogy a fentiek alapján hosszú távú megoldás lenne-e? Másrészt stabilabb háttér-e a Linux ha multi platform szeretnék fejleszteni (pl. Qt)?

Összefoglalva: új gép vásárlása előtt állva keresek egy rendszert, ami kényelmet és stabil hátteret jelent szoftverfejlesztéshez. Mac/Cocoa vs. Mac/Qt vs. Linux/Qt.

Ti mit gondoltok? Nektek mi a véleményetek ezekkel kapcsolatban? Ti melyiket választanátok?

Hozzászólások

Én nem véletlenül álltam át mac-re, annak ellenére, hogy nem mac-re fejlesztek (java). Szerintem fejlesztői szempontból ez a legjobb platform (Unix alap, stabil, egységes szép felülettel, kell ennél több? :) ). Volt egy hobbi projektem régebben ObjC+Cocoa alapon, azt kell hogy mondjam, nagyon tetszett. Majdnem otthagytam a java-t miatta :) Sőt, majd ha több időm lesz, szeretnék is visszatérni, többet foglalkozni vele. C++-t utálom, Qt-t alig ismerem.

"Mennyire érdemes komolyan, csak Mac OS X-re fejleszteni. Sok olyan pletykákat hallok, hogy az újabb verziókkal el fog jönni az idő, amikor Apple csak a Mac App Store-on keresztül enged programokat telepíteni. Nem tudom ez milyen lesz (ha lesz), de eléggé elbizonytalanít a helyzet."
Ilyen szerintem nem lesz.

"Ha Mac-re fejlesztenék, érdemes e beleásnom magam a Cocoa frameworkbe? A fenti pont miatt nem igazán tudom, hogy ez mennyire jó ötlet. Másrészről jelenleg (hivatalosan) csak Objective-C/Cocoa-ban lehet iOS-re fejleszteni, eljöhet az idő, amikor Mac-re is csak így lehet!?"
Cocoa ftw! :)

"Ha új laptop-ot veszek, akkor jelenleg MacBook Air 13" vagy Acer Apire S7 között választanék, persze utóbbit Linuxszal próbálnám életre kelteni. A MBA közelebb áll hozzám, de nem tudom, hogy a fentiek alapján hosszú távú megoldás lenne-e? Másrészt stabilabb háttér-e a Linux ha multi platform szeretnék fejleszteni (pl. Qt)?"
Ha maradsz a mac-nél, arra még mindig tehetsz linuxot, ha arról van szó, és lesz egy minőségi géped. Ha veszel egy acer-t, akkor hekkelheted a linuxot naphosszat, osx-re pedig nem tudsz vele fejleszteni.

--
HUPbeszolas FF extension

Korrekt. Én is élvezem a Mac-et és tényleg ez a legszebb felületű op. rendszer, és stabil. Remélem igazad lesz, hogy nem mennek el a kellemetlenebb irányba.

Ha maradsz a mac-nél, arra még mindig tehetsz linuxot
Na nekem is ez a legnagyobb érvem, amiért a MBA felé hajlok.
---
arch linux user

én csak hobbi-fejlesztek, de a fentiekkel egyetértek.

két dolog, ami miatt nem szeretek hobbistaként fejleszteni a macemen:
1.) az objective-c -t utálom, egyszerűen a szabadidőmet nem akarom rá pazarolni;
2.) a HUN bill. kiosztás fejlesztői szempontból egy hányadék, az angol-t meg nem tudom fejből annyira, hogy gördülékenyen nyomkodjam úgy, hogy nincsenek rászitázva a spec. jelek a billentyűkre.

egy olyan embernek, aki ebből él, ezek nyílván nem lehetnek gondok, bár a billentyűzetkiosztásra többeket hallottam panaszkodni, hivatásos fejlesztőket is, valamint nem értem, hogy miért nem lehet rászitázni a @<>[]{] stb.stb.jeleket a billentyűzetre. persze meg lehet tanulni, de nekem hiányzik.
(egyébként érdekesség: mivel párom spanyol anyanyelvű, ő spanyol kiosztással használja a mac-jét. néha én is bíbelődöm a géppel, és SOKKAL jobb a spanyol kiosztás, mint a magyar, könnyedén rááll az ember keze programozáshoz is. nem értem, hogy a magyar kiosztás miért lett ilyen elkefélt, mikor pl. a spanyolt meg tök jóra meg tudták csinálni...)
(update: a spanish-ISO az, ami jol hasznalhato)

Az enyém német billentyűzetes, és a következő gépem is az lesz. Mivel 90%-ban a német nyelvet használom, így ezt a kiosztást használom a legtöbbet, programozáshoz is sokkal közreállóbb.

És igen néha jól jönne ha rajta lennének a speciális jelek a billentyűzeten, de ez engem nem zavar.
---

Én csakis angol kiosztáson programozok, nem is tudnék máson. Viszont máskor (mint most is) átváltok magyar kiosztásra, és úgy írom a szöveget. Nekem nem hiányoznak a jelek a gombokról, azt se bánnám, ha egyáltalán nem lenne rajta semmi :) Csak akkor van bajom a mac-es magyar kiosztással, amikor a barátnőm néha az én gépemen nézné meg az e-mail-jeit és szeretné beírni az e-mail címét :)
--
HUPbeszolas FF extension