3G internet irodai környezetben - mit lehetne itt tenni?

Üdv!

Adott egy iroda 14 alkalmazottal, ami a semmi közepén van, csak DSL kapcsolat megy oda ki kábelen, ami kb 0,8/0,6 mbit, és ezért 100e fölött kérnek.

Nyilvánvaló megoldás lenne helyett a 3G, amitől azt vártuk, hogy ugyan nem olyan megbízható, de gyorsabb.

Jelen felállásban egy T-mobile-os és egy Telenoros előfizetés van kint. Mindkettőhöz a legmegbízhatóbbnak remélt Huawei B683 modemet vettük (a szolgáltatók máshogy hívják, de amúgy ugyan az az eszköz). A vonalakat pedig egy TP-Link load balancerrel fogtuk össze.

Az volt az elképzelés, hogy megnézzük, milyen, és egy hónap múlva kidobjuk a horror áron kínált vezetékes szolgáltatást. De azóta csak gond van...

Egyrészt a modemek rendszeresen félig, vagy teljesen lefagynak. A félig lefagyás, az az, hogy megy rajta ugyan kapcsolat, de az admin felületet nem lehet elérni (ez kell ahhoz, hogy dyndns-sel be tudjuk frissíteni a vonal elérhetőségét). A Huawei nem nagyon találkozott ilyennel, pedig a két eszközön eltérő fw változat is van, tehát ez valami típus gond lesz.

Másrészt arra számítottunk, hogy magasabb lesz a ping, de olyan lassan indul be minden, hogy az ún. felhasználói élmény igen rossz lett. Minden oldal letöltésénél egy-két másodperces fehér oldal van, néha ez után be sem jön semmi. Az viszont tény, hogy ha beindul, akkor egyből lejön az oldal. Azzal szemben, hogy a kábelesen rögtön elindult, viszont utána igen lassan csordogált. Mégis érzésre gyorsabb az.

Van esetleg valakinek tapasztalata 3G internet használatra több felhasználós környezetben? Esetleg a fenti modemmel? Vagy ismer valaki olyan eszközt, ami megbízhatóan kiszolgál ennyi embert?
Mit lehetne csinálni vajon, hogy kicsit jobban használható legyen az internet?

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Hány kilométerre vagy a legközelebbi, vezetékes kapcsolattal normálisan ellátott területtől? Ha kimegy valamennyire az ADSL, akkor ha jól sejtem, 3-5 kilométeren belül van valami falu.

Bemész a faluba, megkéred a plébánost, hogy hadd köttess a templomba vezetékes netet, aztán a harangtoronyra felapplikálsz egy 5GHz-es mikrót, és - ha a domborzat nem szól közbe - röhögve átlövöd az utolsó néhány kilométert...

:)

+1.

Mikrotik vagy Ubi.
Nálunk is no adsl, no 3g, no semmi. Ahhoz, hogy legyen net, Ubival(Rocket M5, 60-as tányér) 12km távolságból lőjük át a netet. Teljesen korrekt eszköz. Ha jól emlékszem, vagy 3 éve megy, probléma nélkül. (Ha nincs villany, nem megy, mondjuk ez hiányosság :) ).

Ráadásul nem is drága......

Nekem elég rossz tapasztalataim voltak ehhez hasonló dobozokkal, így végül egy öszvér mini PC-ből lett az itthoni internet "közepe" egy USB-s dongle-ön keresztül.
Szerintem ezt érdemes meglépni, mert több lehetőséged lesz, és jobban kézben tudod így tartani a dolgokat.
Amire én figyelnék:
- nem szabad sajnálni az időt a hálózat felderítésére, esetleg konkrét információkéréssel a szolgáltatótól (hol van torony, merre "néz", sajnos ennél konkrétabbat valószínűleg belsős segítség nélkül nem lehet kinyerni), esetleg saját magad is elvégezheted ezt
- ezek alapján a legjobb "rálátást" (jelszintet) nagyjából be tudod lőni, onnan pedig mérni is lehet a modemmel (forgatva, ide-oda téve)
- ritka, hogy külső antennát tesznek ilyenre, ismerősök tapasztalatai alapján annyit nem is segít, de ez is megfontolandó
- a falak, az épület sokat kivehet, a legjobb "szabadba" tenni a modemet (külső antenna, vagy wireless USB?)
Ha ebből kihoztad a maximumot, van még mozgástér:
- a mobilneten viszonylag magas (és kiszámíthatatlan) késleltetését érdemes helyi DNS és HTTP cache-sel elfedni. Rengeteget tud segíteni akkor is, ha egymagad vagy a dróton, több embernél méginkább.
- a forgalom jellegétől függően el lehet gondolkozni azon, hogy a másik oldalon is te legyél: a két gép között tetszőlegesen tömörítheted az adatot (ha még tudod), esetleg differenciálhatod is (elsőbbséget adva annak, ami fontosabb)
- a priorizálás felfelé irányban is segíthet (pld: http://www.benzedrine.cx/ackpri.html)
- ha mindkét gép a tiéd, további trükköket is csinálhatsz, pld. több mobilnetes kapcsolattal vsz. több sávszélességet tudsz "ellopni" a többiektől, illetve költséget is optimalizálhatsz, ha a szolgáltatónál találsz olyan csomagot, amelynél kisebb forgalomkorláttal 1 GB ára kedvezőbb, mint a nagyobb forgalomkorláttal rendelkező csomagé

--
zsebHUP-ot használok!

Dél-Pesten van, ipari terület. Nincs a környéken semmi.

A modemekkel egy fél napot bohóckodtam, mire megtaláltam, hol és hogy van a legjobb jelerősség, igazából szerintem egész jól sikerült is megtalálnom őket. Antennával próbálkoztam, de ahogy várható volt, a kábel jelvesztesége miatt gyakorlatilag semmi látszatja nem volt (bár ez jobb, mint amire számítottam).
Egyébként lapos a környék, akárhol is vannak a bázisállomások, biztos, hogy nincs árnyékolás. Tulajdonképpen a jellel nincs is igazából baj, meg a sávszélesség is jó.
Most rámértem, 8,54 / 3,34 mbit a telenoros, és a T-s is kb ilyet szokott produkálni. És mindkettőnél 50-60 ms a ping, és ez itt a gond. Persze munkaidőben ennél rosszabb a helyzet.

Én is gondolkodtam valami http cache-en, de nem tudom, mennyit segítene az. Sokat nem tudok a cache-ekről, de ha minden igaz, ha érkezik hozzá kérés, akkor ránéz a forrásra, hogy van-e újabb változat, és ha nincs, akkor ő szolgál ki, ha van, akkor pedig lekéri a távoli fájlt.
De ez igazából csak a sávszélességen segítene szerintem, de ugyan úgy lassan indulna be az oldalak letöltése.
DNS cache esetleg számítana... utánanézek, hogy mit tudnék találni.

A tömörítéssel is ez a baj, hogy ha már megy a kapcsolat, akkor általában nincs gond. Egyébként a "másik" oldal nem az enyém, általános internet használat van.
Azt csináltam most, hogy azt az egy kritikus oldalt, ami van, a vezetékesre tettem, a viszonylag intenzív levelezés a T-sen megy, minden más pedig a Telenoron. De ez távol van a tutitól.

"Dél-Pesten van, ipari terület. Nincs a környéken semmi."

Nehéz elhinni, ha a rálátás nem probléma, akkor nem találni mikrós netet.
5-6, megfelelő magassági pontok esetén akár 10 km feletti távolság esetén is nagyságrendekkel jobban
telesíthet egy 5'Ghz internet össszeköttetés, simán lehet 5-10 ms ping, akár 10 megabit vagy több.

Így van, de gondolom a kérdező örülne egy szerényebbnek is a jelenlegi helyett.
Illetve én nem csak a linkre, hanem már magára az internetre értettem a paramétereket.
A lényeg, viszont ha a rálátás nem jelent gondot, akkor nagyon minimális az esélye, hogy ne találjon
egy MEGFELELŐ (sajna még vannak kóklerek) wifi-s szolgáltatót.

"Most rámértem, 8,54 / 3,34 mbit a telenoros, és a T-s is kb ilyet szokott produkálni. És mindkettőnél 50-60 ms a ping, és ez itt a gond."

lila adsl: 42ms/17,1Mbps/1,0Mbps; D-Link DWR-510 (T-Mobile sim): 86ms/3,9Mbps/1,2Mbps

http://youtube.com: thrill is gone: mindkettő gépelésre prompt adja a tippet
http://youtu.be/dfqHLX3hdcs (480p): mindkettő lejátszás tökéletesen müxik

Nyilván gond van, de az szerintem nem az 50-60 ms ping.

Javasolnék egy Mikrotik router + belsõ Sierra Wireless modem combot.
Utóbbira eleve 2 külsõ antennát lehet (1et kell is) tenni. Ezt befordítani oda, ahonnan a legjobb 3G térizom jön.

Mi egy GlobeSurfer II 7.2 használtunk 4-5 éven keresztül, a dsl backupként, 4 napnál nem nagyon ment többet egyhuzamban, de azt országszerte minden felé ahol éppen leállt a dsl. Probléma nem volt vele.

"Van esetleg valakinek tapasztalata 3G internet használatra több felhasználós környezetben? Esetleg a fenti modemmel?"

Van, még Pécs belvárosában is katasztrofális.
A három szolgáltató közül a Telenor a leggyorsabb (itt még nincs LTE), de ez is maximálisan 4 - 8/1-3 mbit-et (papíron 80/20) és gyakran > 80-s pingeket jelent, gyakorlatilag erre a célra használhatatlan.

Ez a TP-Link load balancer nem kavarhat be?
50 msec még nem a halál...
Próbáld ki csak gépben az egyik stick-et... lehet azon filózik a TP-Link, hogy melyiken kap jobb netet... Vagy esetleg a két stick egymás mellett generál interferenciát...
--
Debian Linux rulez... :D

Nem az zavar be. Már be vannak állítva szabályok, ami alapján nem kell a fejét vakargatnia, hogy mi merre menjen.
Illetve nem stickek, hanem modemmel egybeépített routerek vannak, és a két szolgáltató routere az épület két oldalán van (mindkettő ahol a legjobb jelet kapta), két fal, meg kb. 20m választja el őket.

Hát a két előfizetésre van hűség, úgyhogy inkább ezen kéne javítani.

Amúgy a mikrós szolgáltatásokról én azt hallottam, hogy nagyon finnyásak az időjárásra, nem? Meg ezeket rendszerint zugszolgáltatók csinálják. Egyébként a csepeli gyorsforgalmi egyik mellékútja, a senki földje.

@wpeople: Ez a Mikrotik ötlet tetszik. A 411UAHR típus kéne? Van is vele tapasztalat?

Helló

nem finnyásak időjárásra, nálunk van egy 1,6km-es távolságon 5Ghz link és maximum akkor szakad le, ha elmegy az áram az egyik vagy a másik végponton, legnagyobb havazásban, esőben, fagyban, ködben eddig remekül viselkedik. lassan 4. éve üzemel akár 200napos szakadásmentes uptime-ot is produkált már. 30-35mbit fér át két mikrotik RB-433 segítségével.

Ezt a zugszolgáltatás mendemondát szerintem felejtsd el, pl AH is mikrós gerincről ágaztatja le Telkire az ott lévő publikus internetszolgáltatónak a hálózatot a helyi koaxos megoldásra. (vagy legalábbis annó 2010ben ez volt).

Amúgy meg mi Vecsésen vagyunk nekünk pont pont kapcsolat van specko eszközzel, és szimmetrikus 100/100 jön ide két /28as tartománnyal.
igaz nem olcsó, de cserébe max 15 ms Bixig a ping :)

üdv

Balooo
------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

A két eszköz a pont pont kapcsolathoz közel 1,500.000 HUF, a 150MBites licensszel de 300Mbitig skálázható full duplex módban :) a maximum árat nem tudom.

Nálunk úgy működött, h. megvettük az eszközt (kifizettük) majd a havi költségből jóváírták szépen lassacskán.

optikát szerettünk volna eredetileg a telephelyünkre, de sajnos a kiépítési költség messsze meghaladta az eszközpár árát. :/

http://www.infinetwireless.com/broadband-wireless-access-products/famil…

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Az Infinet wireless-t azért egy oldalon sem említeném a Mikrotikkel.
Igaz, h 10x annyibe kerül, de annyivel jobb is.
Ha már ennyi pénzről beszélünk, akkor vehetsz 24G cuccot is - nagyobb sávszélesség, kisebb távolságon. (ugye UBI airfiber 700mbps fullduplex)
Az Infinet-nél a 280-300mbps az halfuplex, nem fullduplex.

"Ezt a zugszolgáltatás mendemondát szerintem felejtsd el, pl AH is mikrós gerincről ágaztatja le Telkire az ott lévő publikus internetszolgáltatónak a hálózatot a helyi koaxos megoldásra. (vagy legalábbis annó 2010ben ez volt)."

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Az a mikró amit AH használ licenszelt sáv. Csak egy oldalra való antenna (mondjuk Grante v Andrew HPA - azaz high performance) kerül annyiba (vagy többe) mint egy komplett Mikrotik alapú mikró link. Nem beszélve arról, hogy sávszélesség (elhasznált frekvencia sáv) alapon fizetnek havi díjat is.

nem keverem a szezont, a fazonnal, de véleményem szerint a szolgáltató az szolgáltató, és lehet tisztességes hálózatot is építeni, valóban nem olcsó móka AH-tól bérelni végponti linket, csak egy megjegyzés volt a részemről, arra, h. :

"Meg ezeket rendszerint zugszolgáltatók csinálják."

üdv

Balooo
------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Köszönöm a hozzászólásokat, nem vártam ennyit :).

Pár válasz:
@ncc1701: Igen, forgalom korlátos magas válaszidejű netből van kettő is, harmadik nem kell :). Egyébként a Telenornál a webezés (amit azóta sem sikerült tőlük megtudni, hogy különböztetik meg a nem webezéstől) nem számít bele a forgalomba, plusz van éjszaka 100 giga adatforgalom.
Beállítottam WSUS szervert, ami éjszaka tölti le a frissítéseket, víruskeresőre is van helyi tükrözés. A p2p forgalmat szerencsére a TP-Link load balancere nagyon hatékonyan tiltja. E mellett két szolgáltatónál van összesen vagy 80 GB egy hónapban, ennyit nem használunk el.

@gergov: Igen, jól érted. Egy szolgáltatónak van kint kábele, ezen össz-vissz egy 1/1-es elméleti sebességű bérelt DSL-t adnak, nem tudom pontosan mennyiért, de 100 fölött.
Amúgy tudok olyan cégről is, akik Zuglóban vannak ugyan, de távol a lakóépületektől, ott is hasonló áron volt, bár gyorsabb net, amíg évek siránkozása után valahogy behúztak még pár kábelt, és most 4 ADSL van összekötve. De az csak pár száz méter volt, nem kilóméterek.

Találtunk egyébként a környéken egy szolgáltatót, aki elvileg 25 körül adja a 12/12-es, gondolom 5GHz-es netet. Ki is mennek ma megnézni, kíváncsi vagyok, mit mondanak. Azért a 25 nem 100...

Meg találtam olyan szolgáltatót, aki gyakorlatilag ugyan azt a szolgáltatást úgy adja, hogy a 10mbit lakossági 11 / hó, az 5mbit üzleti 25/hó...

"Meg találtam olyan szolgáltatót, aki gyakorlatilag ugyan azt a szolgáltatást úgy adja, hogy a 10mbit lakossági 11 / hó, az 5mbit üzleti 25/hó..."

Hát, ha az 5 Mbps-es üzletire garantál 4 Mbps-t és 99,5% rendelkezésre állást, a lakossági 10 Mbps-esre hírdetettre pedig garantál 1 Mbps-t és 95 % rendelkezésre állást, akkor már máshogy festenek az árak.
Illetve a feltöltési irányra vonatkozó maximális és ebből a garantált sávszélességeket is összevetni.

Ezeket a részleteket is javaslom megnézni.

Tudom, hogy kicsit kései a hozzászólásom, de ha még mindig ez a rendszer fut, kíváncsi volnék egy rövid tesztre. Megfigyeltem egy kísértetiesen hasonló jelenséget amikor én is évekig dolgoztam mobilnetről. Itt írok róla részletesen és adok egy minta scriptet:
http://bkil.blogspot.hu/2012/06/making-your-3g-cellular-mobile-internet…

A lényeg az én esetemben az volt, hogy a hálózat kímélése érdekében valamiféle energiatakarékos módba lép át a 3G modem 1-2 másodperc inaktivitás után, ami drasztikusan növeli az első interakciót bármilyen hálózati kapcsolaton. Az én durva áthidaló megoldásom csak annyi volt, hogy folyamatosan tölteni kell valamit a háttérben! Nem számít milyen kicsi a sebesség, csak tesztek útján vagy MTU-ból kiszámolva legalább 1 csomag/másodpercre szükség van, de lehet, hogy cellától függ a pontos határ. A kis adatforgalmi korlátom miatt csak böngészési időben futtatta magát, de ennyi gigánál már ezt se kell figyelni.

olyan lassan indul be minden, hogy az ún. felhasználói élmény igen rossz lett. Minden oldal letöltésénél egy-két másodperces fehér oldal van, néha ez után be sem jön semmi. Az viszont tény, hogy ha beindul, akkor egyből lejön az oldal

Nekem egyszer egy hajón kellett internet kapcsolatot kiépítenem (a fedélzeten tartózkodóknak + hajó megfigyelő rendszer távoli elérésére) és egy Hongdian ipari 3G/4G routert telepítettem. Tökéletesen működik, nincsenek fagyások, teszi a dolgát.
Lásd: http://www.hongdian.com/en/product/Default.aspx?n=119001002

Nem emlékszem a pontos típusra, de egyetlen egy szoftver hibája volt. Ha elment az áram (mondjuk a hajót szervizelték és hangárban volt, ahol a napelem sem kapott elég fényt, hogy feltöltse a különálló akkut), akkor miután visszajött az áram nem frissítette azonnal a DynDNS-t. Tehát csak meghatározott időközönként frissítette (mondjuk 10-15 perc) és ha az IP cím változik, de indításkor nem. De ezzel együtt tudott élni a megrendelő. Jelezve lett a gyártónak a hiba, lehet hogy azóta javították.

nekunk is van egy ilyen ugyfelunk, a semmi kozepen, adsl megy ugy 2-3 mbittel de az keves az egesz irodanak, raadasul a T nem hajlando meg egy vonalat kihuzni oda.

probalkoztunk 3G-vel, nagyon siralmas volt, pont ezt tapasztaltuk mint amit irsz, hogy nagyon nehezen indul be, de utana gyors. raadasul munkaidoben a beindulas utan is max 2-3 mbit volt, estefele ment gyorsabban, de akkor meg minek.

a vege az lett hogy talaltak egy szolgaltatot aki mikron megoldotta (intellicom.hu), 10/10 mbitet kaptak valami nevetseges penzert (talan 6k/ho) fix ip-vel. szoval erdemes korulnezni, sok ceg foglalkozik mikros linkekkel, pl ace telekom is erdekes lehet, bar ok bereltvonalban utaznak, de meg az is olcsobb es jobb mint a 100e-s adsl-etek

A'rpi

én is hallottam már ilyen 6000Ft-os csodáról, de elképzelésem nincsen, kinek hogy jön ez ki.
Azt értem, hogy a diginek mindegy, de szerintem egy mikrós végponti telepítés alsó hangon is 25-30 000Ft,
van bázisra jutó költsége is, ilyen áron kb a 3. évtől fizet a sávszélesség után...

Egy ilyen dedikált wireless last mile valóban sokkal jobbnak hangzik az írt célra mint egy általános WWAN ha a hűség nem probléma.

A mobilnetet egyszerűen nem erre találták ki, bár az LTE/HSPA+ már le tud tenni valamit az asztalra ahol van lefedettség. Amerre én mobilneteztem városban és faluban ott HSPA-n is hozta legalább a 4-5Mb/s-et, bár ehhez érdemes bekötés előtt kimérni a három szolgáltatót és ügyesen helyezni a modemet vagy külső antennát.

"Van esetleg valakinek tapasztalata 3G internet használatra több felhasználós környezetben? Esetleg a fenti modemmel? Vagy ismer valaki olyan eszközt, ami megbízhatóan kiszolgál ennyi embert?"

Én egy Huawei B593s-22 LTE router-t használok, WiFi-vel és vezetékkel is, de eddig csak 6-7 eszköz volt a maximum, amit kiszolgált, de nekem nem volt vele gondom. Itt egy leírás a cuccról: http://www.huawei.com/ecommunity/bbs/10176957.html

Azon nem segít, ha nincs jó 3G lefedettség arrafelé... de nem tapasztaltam stabilitási problémákat se LTE esetén, se 3G esetén...