"Földelni nem szabad"

Sziasztok,

van egy régi, lemezgyári diavetítő. Szokásos tartalom: bazinagy régi trafó, 12V, 35W. Minap szétkaptam, mert kontakthibás volt (mint utóbb kiderült, a kábele), gondoltam, bekötöm a földet a vázába. Namost rá van írva a külsejére, hogy "földelni nem szabad".

Tudja valaki, hogy ennek meg mi a logikája? Valamit nem tudok?

Szerk: itt egy kép:

Hozzászólások

A vonatkozo szabvany (es a jozan esz) szerint a kettos szigetelesu berendezes femhazat nem szabad foldelni. Ezeknel az erintesvedelmet a berendezes belso, ket retegu szigetelese biztositja (ebben a tipusban pl osztott csevetestu trafo van, pont emlekszem, mert szedtem ilyet szet kolyokkoromban :) Igy elkerulheto az, hogy ha esetleg egy masik meghibasodott, vedofoldelessel elatott keszulek van a halozaton, akkor ennek a keszuleknek a hazanak az erintese is veszelyes legyen.

Ha szereted a szerencsejátékot, és vagy "birkózógépet" szeretnél építeni, nyugodtan kösd be. :)

A kettős szigetelés lényege, hogy a készülék érinthető fémrészei akkor sem kerülhetnek elektromos kapcsolatba a szerkezettel, ha az üzemi szigetelés tönkremegy.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Ahha! Köszi a felvilágosítást.
Fi-relé van a házban, szóval valszeg tökmindegy, hogy be van-e kötve, de most már összeraktam, szóval marad így.

A fi relé elvileg levág, ha bármi is a föld fele megy. Ergo már akkor kimegy az áram a házból, amikor egy másik fogyasztó a fázist a földre kötné.

A másik gond az, hogy ez egy 40 éves ketyere, és már meg van hekkelve (én is így kaptam), szóval nem biztos, hogy az a dupla szigetelés még áll (biztos nem, legalábbis nem teljesen).

Nem dupla. Kettös.
Ha tényleg nem vagy tisztában azzal, hogy mi történik hibaáram esetén, és ez az érintési mód miért jó neked akkor legalább azt hidd el, hogy a természetes szelekció elkerülésének érdekében jobban jársz ha a megszünteted a kialakított földelést.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

"Uhm, nem tesztelem, mert elmegy az aram az egesz hazban es nem mindig all fel a raid5 utana. :("
Te jó ég mennyi gond van ezzel:
1. nekem inkább a raid-em essen szét mint hogy egy életvédelmi berendezés ne működjön a lakásban.
2. ha egy raid széteseget akkor azzal valami nagy gond van és véletlenül sem bíznék rá adatot. Egészen vicces, hogy összeraksz egy raid5-öt, hogy biztonságban legyenek az adataid és pont amiatt bukod el őket.
3. izé... szünetmentes? init 0?

"de nem remlik, hogy ra lenne irva, hogy havonta tesztelendo."
akkor a leírásában benne volt. Elektromechanikus eszköz. Nem él örökké.

"Van rajta tesztgomb, de ennyi."
Biztos dísznek van.

1. biztos azert vagyok ilyen, mert kb. 10 evesen, laposelem hijan egy potmeterrel es feszmerovel csinaltam 220-bol 4.5V-ot a kis lampacskamnak. Hejj de razos idok is voltak! :)
Viccen kivul, nincs monitor a szerver kornyeken, amugy is fent van a szekreny tetejen, szoval ha nem muszaj, nem bolygatom.

2. Megbizhato, sose vesztek adatot - a gond a bubi initjeben van, ami a legaprobb, amugy siman javithato nyugre kidobja a recovery shell-t, ami a fentiek miatt nem olyan jo moka. Kene valami console-over-ip megoldas.

3. Eleg megbizhato az aram, nem az a baj. Van egy halom fogyaszto, ami resetelodik aram hijan: konyhai mikro oraja, babaradiok, szerver, stb... Alapvetoen marha kenyelmetlen egy aramszunet, feleslegesen nem csinalnam.

Leirast nem adott az villanyszerelo, mikor ujrahuzta az egesz hazat. A fustriasztok manualjat is ugy kellett lenyulnom, mert alaposan takaritott maga utan, es mire eszbekaptam, mar ment is.

Amugy jo otlet, berakok a google calendar-ba egy felevente ismetlodo riasztast ellenorzesre!

hm. nekem többek között ezen okból kifolyólag lett extra gégecső behúzva, így minden szobábat rá lehet kötni a központi szünetmentesre. Nyilván a mikrót nem, de kis fogyasztókat (pl időjárás állomás) ill. mindíg áram alatt lévőket (NAS, STB) és természetesen a desktop gép, router, switch, AP - rá tudom kötni.
Nomeg a vegyeskazán-szivattyút. Az 1500-as UPS azért bírja egy darabig.

Nekem is voltak nagy otleteim, a gond az, hogy amikor "jonnek a munkasok", es lecsupaszitjak a hazat teglakig, annyi gond es koltseg van, hogy ilyen extrakra nemigen futja az idobol. Azt is epp eleg ellenorizni, hogy minden olyan legyen, amilyenre kertuk.

Nalunk is ciki, hogy elmegy az aram, es nincs gaz se, mert szivattyu+termosztat+minden elektronika a 103%-os hatasfoku szuperkazanban nyekk. :(

Par aprosag:
Bubi telepitesnel rakerdez, hogy raid gond eseten konzolt kersz, vagy induljon el, ha tud. Gondolom valahogy lehet confolni utolag is.
Azert egy hazi szervert leallitani, bekapcsolni lehet monitor nelkul is, akar tavolrol is.
Console over ip helyett sokkal koltseghatekonyabb serial portra engedi egy getty-t es lelogatni egy soros kabelt rola, sok szituban mar ez is sokat segithet.

Ezt a raid dolgot megnezem, koszi.
Leallitas/ujrainditas persze nem gond, csak ido, es persze a csalad mindig hasznalja eppen. :)
Soros portot neztem en is, de jo sokat kell bibelodni, kulon-kulon a grub-bal, kernellel, getty-vel, es meg akkor se 100%, hogy minden kiment soros portra. Masreszt meg nemigen van manapsag soros port. Az intel-nek vannak kb. 60e-tol kezdodoen IP-n menedzselheto alaplapjai, de igen limitalt hozzaferhetoseggel (mar a desktop alaplapohoz kepest).

he?
kernel command line-ba: console=ttyS0
valamint inittab-ba egy getty ttyS0 máris MINDEN megjelenik ami a konzolon.
Simán lehet még találni új desktop alaplapot is soros konzollal.

Az Intel limitált hozzáférhetőségében mi a limitált? egyébként kb minden nagyobb gyártónak van Serial-over-LAN vagy BMC over LAN, etc hozzáférhetősége, amivel legalább a konzolt át lehet csalogatni (esetek többségében még BIOS-ban is tudsz matatni ezzel)

Linked tudnal dobni a "minden nagyobb gyarto"-rol? mert van ugyan, de nagyon nehezkesen talalok barmit is a desktop-orientalt forrasokban, a tobbi meg tulsagosan szerver-kategoria a szekreny tetejehez.

BTW ami alaplapokat legutobb neztem desktop-ba, talan harmadan-negyeden volt soros port. Es ez egyre inkabb igy lesz.

Szerintem meg inkább az uptime-odat félted. Egy szünetmentes legalább menjen a szerver alá és akkor az uptime-od is nőhet évekig:)
Azt a pár perces fi relé tesztet bármelyik gagyi szünetmentes áthidalja.
Nagyon "nem akarásnak gyögés a vége" szitunak látszik, csak itt a vége komolyabb lehet, ha nem figyelsz rá, szóval csak ügyesen :)

Fél évente kell a fi relét tesztelni. A tesztgomb elvileg egy megfelelően méretezett ellenállást kapcsol rá, de ha biztosra akarsz menni, akkor fogsz egy megfelelő méretű ellenállást és berakod a fázis és a föld közé valamelyik konnektorban (persze azért ne csupasz kézzel!). R = U/I, szóval 30mA esetén (elvileg ez az életvédelmi hibaáram megszakító hivatalos leoldási küszöbértéke, ennél nagyobbat lakásba nem köthetsz be): R = 230V/0.03A = 7667Ohm. Szóval ha egy 7 KOhmosat beraksz, akkor azonnal le kell vágnia. Ha precíz akarsz lenni, akkor köss rá egy műszert is, ami méri, hogy mennyi idő alatt oldott le (emlékeim szerint erre < 30ms volt az előírás).

Egyébként a kettős szigetelés jele is rajta van. (négyzetben a négyzet)

Ha már itt vagyunk, miért olyan fontos, hogy "szigorúan tilos" a 2. érintésvédelmi osztályt földelt konnektorba dugni? Értem én, hogy visszajöhet az áram egy hibás fogyasztó miatt, de ez egy másik, sima 1. érintésvédelmű fogyasztóra is igaz. Nem értem a "szigorúan" jelzőt itt.

Ha mar itt vagyunk, egy okos ember megmondhatna, hogy mit szurtam el tegnap, de sehogy se tudtam rajonni.
Symptom: nem vilagit a lampaja. A bajonett csatlakozo kozott 16V AC volt (ez ugye kb. 12V DC effektiv), es hiaba dugom be a lampat, nem vilagit. Mar kinomban ujraforrasztottam a 40 eves forrasztasokat, hatha az, de nem.

Raadasul a hulye tekercs miatt kabelszakadast se tudok merni, mert a tekercs szekunder kore egy sima sorkapocs a lampa foglalataval es a biztositekkal, ergo nem tudom kimerni, hogy rovidzarlatos-e a foglalat, mert a tekercsen atmegy az egyenaram. :(

Most mar mindegy, mert kiszedtem az egeszet, es beraktam egy gyarilag kotott G9-es foglalatot, csak ez meg valamiert jocskan melegebb, holott csak 42W az eredeti 35+10 W-javal (izzo+tekercs) szemben.

Van valakinek otlete, hogy mit csinalhattam volna jobban? A gyerek megorul a regi diavetitoert, szoval mindenkeppen valami jo meleg, "szagos" halogenizzo kell. :)

Apró kiegészítés:a két egymásba rajzolt négyzet jelzi a kettős szigetelés érintésvédelmet.