Linuxos Nvidia (F.Y.) Optimus mágus kerestetik.

Fórumok

Mivel a gőzt így sok óra után már sikerült kiengednem, talán még aludni is fogok tudni, ezért megkérdem:
Létezik olyan ember, aki fent említett elmebeteg idiotizmust képes használni Linux alatt?

Én is ajánlgattam a Bumblebee-t, még itt a hupon is, mert az állítólag megoldja, de nem.
Nálam konkrétan egy Samu Siries 3 lapos van, ez rendelkezik egy 610 Nvidia Hybriddel. Az Nvidia Driver hiába van fent, csak az intelt érzékelte. Most Bumblebee annyit segített, hogy fixen 640x480-as felbontást lehet használni, és akkor is csak az intel érvényesül. Bumblebee telepítéskor láttam félszemmel, hogy Lenovo-t támogat, de ezt nem ismerte fel. Az xorg.conf-ba beleírhatnám akár a Csillagok Háborúja főcímét is, kb. ugyanannyira venné figyelembe mint most.

Olvastam itt is, ez a file már nem számít, mert valami 20-xorg-D meg hasonló modulokat kellene használni, de ezeknek a helyéről fogalmam sincs, és sehol sem találtam.

Most épp Linux Mint 13 Cinnamon 64 bit van rajta. Csak addig, amíg backup nem készül az adatokról, de 640x480-ban nehézkes másolgatni a tulajának. Utána Mint 14 lesz.

Elnézést a stílusért és a hibákért, kissé fáradt és ideges vagyok így későreggel..

Hozzászólások

http://geek.co.il/wp/2012/02/19/nvidia-optimus-on-ubuntu-12-04

Legutóbb azt hiszem, ez alapján csináltam meg magamnak. (gef gt335m)
Általában működik, de van, hogy megunja az egészet és "eltűnik" a videokártyám, még windowson sem látszódik. Olyankor 1-2 gép kikapcs-bekapcs és lesz megint mindenhol. Nem a legjobb dolog a világon, de megy.

Azóta is keresek egy másik megoldást, mert ezt amit linkeltél még a kifakadásom előtt megcsináltam, egy másik leírás alapján. Sajnos ez nem egy Lenovo laptop, hanem Samsung. Írtam is, valszeg ez a gond.
De itt egy másik link, hátha. Ebben már Optirun meg Primus is van. Talán jó.
http://www.webupd8.org/2012/11/primus-better-performance-and-less.html

De a legnagyobb problémám mégis az, hogy fixen 640x480 a felbontás, változtathatatlanul. Az Nvidia Driver hiába készít új xorg.confot, nem változik semmi, és bármit változtatok rajta ugyanez a helyzet. Csak az intel van használatban. Mageia live ugyan látta az Nvidia kártyát, de csak egy restarttal lehetne aktiválni, live alatt ilyet ugye nehézkes.

Egyébként a keresők az ég világon semmit nem segítenek, mintha ezt a hardvert senki, soha az életben nem próbálta volna meg használni linux alatt. A google csak eladni akarja, legalábos a nyolcadik oldalon még csak olyan linkeket találtam, hiába plusszozom a linux szót.

Egyébként ez a lapos: np300e5c Samsung
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Úgy értem, nem raktam rá grafikus Grubot, mert fölösleges ha csak ez az egy rendszer van feltelepítve rá. Egyébként megcsináltam, de semmit nem változott a helyzet. Ráadásul szerintem grubnak semmi köze a rendszer felbontásához. Ha igen, akkor visszatérek Lilo-hoz. Márha kell, mert ezesetben -mint írtam- fölösleges. Ne nézz hülyének. Köszi.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Boot manager mindenféleképpen van, anélkül egy Linux képtelen elindulni. Ez lehet Grub és Lilo is. A cikkben vázolt dolgok valószínűleg mindkettőre alkalmazhatóak, mert nyilván a kernel paraméterezéssel kapcsolatban vannak benne dolgok, azt pedig mindkettőben meg lehet tenni, csak máshogy.

--
http://neurogadget.com/

Nem akarok trollkodni de ha jól veszem ki a mondandódból akkor elsődleges kártyaként
szeretnéd használni a 610-est, nekem is optimusos Samsung laposom van GT520-al,
és meglepő de tökéletesen működik Bumblebee-vel, ugye azt nem felejted el hogy Linux
alatt az automatikus váltás nem támogatott?
Csak a már említett -optirun +futtatandó app - paranccsal fog életre kelni az Nvidia kártya,
és csakis azt az alkalmazás fogja futtatni, minden egyéb mást az másik integrált vga.

Torchlight+Urbanterrror tökéletesen mennek, igaz csak ezt a két programot használom aminek
kevéske a cpuban lévő vga kakaó, esetemben egy Pentium B960.

Ja: Ubuntu 12.04-ről beszéltem.

Valójában csak ritkábban kellene az Nvidia kártya, itt most mint írtam két gond van:

Ebben egy 6 cellás akku van, az egyik oka a vételnek az a (~) nyolc órás üzemidő.
Ez az idő most kb. most kettő óra, úgy hogy csak az intel használható. Gondolom az oka, hogy ezerrel fut a háttérben az Nvidia is..

Most a rendszer csak és kizárólag 640x480-as felbontással fut, mióta rajta van a bumblebee. Sem az etc/X11/xorg.conf, sem a /home/monitors, sem az usr/bin/Xresolution változtatása nem ér semmit. Halvány lila foggalmam nincs mit lehetne még változtatni.
(Egyáltalán 2012-ben mit keres még ez a felbontás akármelyik modern oprendszeren, amikor egy telefonnak nagyobb a felbontása?)

Mintha a fentebb linkelt Primus pont auto csinálná az optirun váltást.
Ha elmúlna valahogy a 640x még meg is nézhetném.
Update: utánaolvastam, a Primus automata lekapcsolja az Nvidiát ha nincs használatban Ogl alkalmazás, de be nem. Az csak parancssorral megy. (Ugye nem az én gépem, hanem egy nőé).
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

en azert nem valtottam most W530-ra, mert az optimus szar linux alatt.

Bocs, el vagyok havazva melóval.Szóval, én az alábbi leírás szerint csináltam meg, és használom most is, kivétel hogy nem csomagban van az NVidia driver, és a kernel, hanem az Nvidia honlapjáról, és a kernel is fordított. A többi stimmel. Igy most a nativ, és wine-os programok is futnak nvidia-val, így : optirun program, vagy optirun wine program

A link: http://duxyng.wordpress.com/2012/01/26/finally-working-nvidia-optimus-o…

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

aga_et elegett szívott már, egyébként is róla leveszem a kezem...
http://hup.hu/node/119653#comment-1533963:
"Igen, ott volt a Grub, szerkesztettem is rajta, de nem történt változás."

a /etc/deafult/grub első sora:
"# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update"

Welcome Back, My Friends, to the FLAME That Never Ends...tisztelet a kivételnek

Az, hogy egy kötekedő troll vagy, aki érdemben nem szólt semmit a témához. Nekem rohadtul nem vicces, hogy egy olyan dolog, ami sürgős, eddig még nagyon kevesen oldották meg, nem produktívan halad előre, hanem piszlicsáré idiótaságokkal hivatkozgatunk a kissé hibásan és gyorsan leírt kommentekre. Nem rohadtul mindegy hogy írom? Az ott nem oldja meg a problémát. Ennyi.

Ritkán kérek segítséget, mert az elmúlt 10 év alatt a legtöbb linuxos dolgot magam is meg tudtam oldani. Itt nagyobb a baj kedves Gabu/zoltán1992 klón.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)