AM mikro antenna mindigtv-hez?

Fórumok

Adott egy szamomra ismeretlen antenna a teton, amit elvileg am mikro adas vetelere hasznaltak, es elvileg le is van vezetve a lakasunkba egy std fali koax aljzatba. A kerdes az, hogy vajon lehet-e ezt hasznalni dvb-t (mindigtv) vetelere? Illetve ha nem, akkor legalabb a koaxkabelet hasznalhatom az uj antennaval? Egyaltalan honnan lehet tudni, hogy tenyleg van egy antenna a fali aljzat tulso vegen? Ki lehet ezt merni valahogy?

Hozzászólások

Uppolnam egy kicsit a temat, mert lehetoleg a havazas beallta elott szeretnek a teton kommandozni. Valaki?

Nem, az antenna nem lesz jó, kis keresgélés alapján úgy tűnik, hogy az AM mikró a 12GHz-es sávban működött (Ugye parabola?), a DVB-T viszont a hagyományos tv sávban megy (nagyon durván 100-1000MHz)
A kábel elvileg maradhatna, de a leírásod alapján legalább 10 éves, és ezek rendesen tudnak öregedni az időjárástól. De ha az antenna környékén jó állapotban van (nem töredezik le a szigetelés, nem oxidált a rézharisnya), akkor maradhat (a végét viszont mindenképp érdemes levágni, és újracsatlakozózni).
Antennát nem nagyon tudsz detektálni házi módszerekkel, főleg nem erősítőset (az összes parabola erősítős). Ha csak a kábelt akarod kimérni, akkor ott a klasszikus lámpázás: a szobában rákötsz 4-10V-ot, a tetején meg egy zseblámpaizzót, és reménykedsz, hogy kigyullad.

Az AM mikró normál 50-950 Mhz-es tv sávban működött. Éppen ez volt az ötlet benne, hogy nem volt szükség beltéri egységre. Be lehetett kötni a parabolafejből a kábelt egyenesen a tévére. Max egy erősítő kellett elé.
A későbbi Antenna Digital néven futó szolgáltatás már lehetséges, hogy Ghz-es sat frekvenciákon ment. Annak már alig volt előfizetője.

Most mi van ezzel a rendszerrel? Teljesen halott vagy valamilyen néven még működik?