Billentyuk es karakterek

Fórumok

Most kezdtem el intenzivebben hasznalni egy Mountain Lion (10.8.2) rendszert, es egesz meg vagyok elegedve vele. Ketto problemam viszont van, ami nem gond, csak rettenetesen zavar:

- Az elso inditaskor a rendszer automatan felismerte a billentyuzetemet - csak rosszul. A hosszu i es a nulla fel van cserelve. Ahogy utanaolvasgattam, ez elsosorban a billentyuzet ANSI/ISO tipusatol fugg. Azt viszont nem tudom, hogy a rendszer hol tarolja ezeket. A neten talalt modszereket a GUI-s atallitasra mind kiprobaltam, a tobbsegeben el sem indul a varazslo, az ujratelepites pedig nem jon szoba, hiszen automatan ismerte fel, nem kerdezett semmit - tehat most sem fog. Esetleg van info arrol, hogy ez helyileg hol van tarolva, hol lehetne atbokni? Biztos csak egy kis kapcsolo az egesz... De zavar, foleg, hogy van olyan jelszavam, amelynel ez kenyelmetlenne teszi a beutest.
- A masik gondom, hogy a T es M betuket keptelen vagyok egymas melle ugy leirni, hogy a legtobb alkalmazasban ne legyen beloluk trade mark jel, vagyis ™. Ez foleg TextMate eseteben iszonyatosan zavaro, ahol konkretan a kornyezeti valtozok nevei kezdodnek igy. Mi ez a szolgaltatas, es hogy lehet kiirtani meg az irmagjat is?

Hozzászólások

A bill. kiosztáshoz nem tudok hozzászólni, viszont a TM-es dolgot a System Preferences:Language & Text részben a Text tabot választva tudod leállítani (Use symbol and text substitution).

Ha másképp nem jutsz dűlőre, billentyűzetkiosztást csinálhatsz magadnak az Ukelele programmal. Ezután bemásolod a Library/Keyboard Layouts könyvtárba és a beállításoknál kiválasztható billentyűzetként.

Igen, ezt mar masok is felvetettek. Csak az a baj, hogy en a custom kiosztasokkal mar egyszer-ketszer nagyon megszivtam, Snow Leopard alatt volt olyan bugom, hogy magyar kiosztasnal (meg az oly dicsert PC Pronal is, de az Ukelele altal gyartott is ilyen volt) a szuro jel tobbe nem viselkedett szuro jelkent a custom kiosztasokban a Terminal.app-on belul. Ugy nezett ki, de a valosagban valami unicode karakter kerult a helyere, az ilyen paranssorok nem futottak, ha magyar kiosztassal irtam oket. Ha US-sal, minden tovabbi nelkul. Es akarmire csereltem ki, sosem sikerult egy parancsot ugy beirnom. Roppantul felek, hogy egy custom Ukelele-s kiosztasnal megint elojonne ez a baki, es en azert eleg sokat dolgozok terminalban, hogy egy ilyen tipusu bug kvazi showstopper legyen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Rosszul erted, nekem nem magyar kiosztas kell, en tokeletesen elegedett vagyok US English kiosztason. Ami engem felettebb zavar, az ez az ANSI/ISO mizeria. Sajnos a laptop beepitett billzetehez nem indul el a KeyboardSetupAssistant vagy mi a rucskos nyavaja, ami ezt bekonfigolna, mert azt irja ki (a logba) hogy hat ezt o bekonfigolta jol, mit akarok en itt. Aztan hogy ez a "jo" mennyire egyezik az en velemenyemmel, az mar ot kulonoskeppen nem izgatja. Ezert lenne jo tudni, hogy ez milyen file-ban van tarolva, hatha at tudnam bokni magamnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal