A Mono és az Entity Framework

Előre is elnézést kérek, ha nagyon noob a kérdés, de még meglehetősen kezdő vagyok ebben az egész .NET-es világban.

Mivel a 2.11.3-as verziótól kezdve elvileg van a Monoban EF6 támogatás, gondoltam jó lenne kipróbálni. Le is töltöttem egy 2.11.4-est, ami gond nélkül lefordult és települt. Azért, hogy Windows környezetben "fejleszthessek", leszedtem hozzá egy ilyet is: https://github.com/mono/entityframework Lehet, hogy itt rontottam el a dolgot, de mást nem találtam. Ez szintén gond nélkül fordult, az SqlServer és SqlServerCe providerekkel együtt.

A tesztprogramom lényegi része kb. így néz ki:
A NerdDinner Code First példa alapján van két egyszerű osztályom, Dinner és RSVP:

public class Dinner
{
public int DinnerId { get; set; }
public string Title { get; set; }
public DateTime EventDate { get; set; }
public string Address { get; set; }
public string HostedBy { get; set; }
public virtual ICollection RSVPs { get; set; }
}

public class RSVP
{
public int RsvpId { get; set; }
public int DinnerId { get; set; }
public string AttendeeEmail { get; set; }
public virtual Dinner Dinner { get; set; }
}

Illetve egy harmadik, ami a DbContextből származik:

public class NerdDinners: DbContext
{
public DbSet Dinners { get; set; }
public DbSet RSVPs { get; set; }
public NerdDinners(string connString): base(connString){}
public NerdDinners() : base() { }
}

És a main:

NerdDinners nd = new NerdDinners();
var dinner = new Dinner
{
Title = "Teszt",
EventDate = DateTime.Now,
Address = "Valahol",
HostedBy = "Valaki"
};
nd.Dinners.Add(dinner);
nd.SaveChanges();

Először mysql adatbázissal próbálkoztam, ami a connector/net legfrissebb verziójával és az 5-ös Entity Frameworkkel tökéletesen működik. Na, ez gyorsan el is hajtott a vérbe, mondván: "No Entity Framework provider found for 'MySql.Data.MySqlClient' ADO.NET provider." Ezen nem is ütköztem meg különösebben, mert a hatos EF-ben egy nagy csomó dolgot átlapátoltak a System.Data.Entity assemblyből az EntityFrameworkbe, és kicsit utánakeresve hamar ki is derült, hogy emiatt bizony újra kellene fordítani a providereket az EF6-hoz. Mivel a connector/net forrása helyén jelenleg ez van, sajnos ez az út zsákutca.
Következőnek az Sql Server CE-t próbáltam. Ez .NET 4.5 felett Windowson működik, szépen létrehozza az adatbázist, sémákat, beszúr, töröl, lekérdez, stb. Linuxon Monoval a /usr/local/etc/registry mappa létrehozása után (na ezt sem volt egyszerű kitalálni...) legalább elindul, de azt mondja:
System.ArgumentNullException: Argument cannot be null. Parameter name: path2, at System.Data.SqlServerCe.NativeMethods.LoadNativeBinariesFromPrivateFolder
Nocsak, nem túl meglepő, nem emlékszem, hogy bármiféle natív binárist tettem volna a dll-ek mellé. Meg egyébként is kétlem, hogy egy Windowson működő natív bináris fog nekem bármit is csinálni.
Harmadiknak a sima SqlServer providerrel próbálkoztam. Windowson ez is ok, Monoval viszont:
The requested feature is not implemented. at System.Data.Entity.Core.Common.DbProviderServices.GetProviderFactory
Na, itt lehetne talán megjavítani a dolgot, mert itt már csak valami olyasmit próbál hívni a program, ami nincs implementálva. Na de hogyan?

Mivel még elég új ez az egész, meg semmi komolyra nem alkalmas, sajnos nem sok információ van a neten. Arra sem számítok, hogy itt is foglalkozik ezzel bárki, de azért az utolsó szalmaszálba is... Igazából nekem mindegy lenne, milyen providerrel, csak valahogy életre kellene rugdosni ezt a vacakot.

Előre is köszi!