Közmű követő

Szeretném kikérni a Nagyérdemű véleményét, hogy lenne-e igény egy közmű követő web-es szoftverre? A szoftver a közművek (villany, víz, gáz, telefon, stb.) használatát és a számlákat követné, és ezekből grafikonokat is rajzolna igény szerint (megadott időszakra).
Mivel ez egy egyszerű táblázatkezelővel is kivitelezhető, így a szoftver létjogosultsága kérdéses.

Ahogy kinézne első nekifutásból:
- nyílt forráskód: mert szeretnék már egy ilyet
- tárolt adatok: közmű fajtája, neve (pl. kerti vízóra), állás, havi számla összege
- web-es felület adat feltöltésre és lekérdezésre: mivel szeretnék elmerülni a GWT-ben (Java Servlet) és a PHP-ben (talán kisebb erőforrásigényű) ezért ezek valamelyikében íródna a szoftver
- az adatokat többféle adatbázisban lehetne tárolni: fájl, sqlite, MySQL, Postgresql
- automatizált e-mail küldés pl. havonta, hogy legyen fogalmunk mennyibe is kerülnek a dolgok, hiszen a számlák jellemzően össze-vissza időpontokban érkeznek
- külső interfész: így a későbbiekben lehetne írni egy mobilos klienst, amivel egyszerűbben tudjuk rögzíteni pl. a villanyóra állását (pl. a Démásznál havonta be lehet jelenteni az állást, így ezeknek megfelelően állítják ki a számlát)

Tehát, szerintetek lenne-e igény, egy ilyen szoftverre, és ha igen, milyen funkciókkal?

Szerk.: a hozzászólásokból azt vontam le, hogy a felvázolt problémára már vannak bőven megoldások, amik pedig azok nem tudnak, azokat az enyém se tudná, így a projektet lefújom. Azonban számos jó ötlet és megoldás került rögzítésre, így magát a témát nem törlöm.

Hozzászólások

Ha nekem kellene begepelnem az adatokat a szamlakrol, akkor eszem agaban sem lenne hasznalni.

Egy fokkal jobb, ha a beszkennelt szamlakrol szepen kiparszolna a fogyasztas es koltseg adatokat, ismeri mindegyik szolgaltato arpolitikajat, helyesen kezel mindenfele atalanydijat - eves elszamolast es ezekrol engem erthetoen tajekoztat.

Az idealis az lenne, ha egyetlen feluleten latnam osszesitve mindenfele fogyasztast amit mindenfele kutyuk tovabbitanak egy kozponti rendszernek, es ugyanide kapnam az elektronikus szamlakat a szolgaltatoktol, de ez legalabb reszben a jovo zeneje...

Aztan ezt lehet megtovabb ragozni, a fogyasztas-koltseg adatokat egy portalon masok szamara (ha kell, nevtelenul) elerhetove tenni. Pl. ha megadnam a lakasom minden, energia felhasznalas szempontjabol relevans parameteret, ossze tudnam hasonlitani mas hasonlo lakasokkal, kaphatnek tippeket felujitasra. Lakastulajkent meg az ingatlan hirdetesbe beszurhatnek egy linket amelyen elerhetoek a lakasom multbeli fogyasztas-koltseg adatai...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ennek semmi jövője (legalábbis nekünk lustáknak, és szerintem a userek 80%-a ilyen). Pár év és automatikusan mennek az adatok, és feltételezem a szolgáltatók majd rajzolnak nekünk szép grafikonokat is, mert elvileg kötelező az energiatakarékosságra ösztönzés (meg hatékonyabb is, mert sokkal drágább új erőműveket építeni).
http://www.penzcentrum.hu/energia/jonnek_az_okosok_10_ezer_meroorat_sze…
http://www.vg.hu/vallalatok/energia/jon-az-intelligens-meroora-292883
http://www.esmig.eu/press/filestor/empower-demand-report.pdf

Hacsak nem jönnek közbe az egészség: http://www.sg.hu/cikkek/87523/novelik_az_elektroszmogot_az_okos_villany…
vagy a jogvédők: http://hirlevel.egc.hu/2012/01/29/uj-veszelyek-otthon-kemkedhet-utanunk…

"- az adatokat többféle adatbázisban lehetne tárolni: fájl, sqlite, MySQL, Postgresql"

Szerintem felesleges, ilyensmit manapsag csakis webes portalkent erdemes uzemeltetni, ahova barki regisztralhat.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az első hsz-edre: szerintem az a pár kattintás és szám bepötyögés nem túl megerőltető, pláne, hogy ezt egy táblázatkezelőnél is meg kéne csinálni. Az OCR eléggé overkill-nek tűnik a kiíráshoz. A szolgáltató specifikus árpolitika ismerése helyből rengeteg erőforrást elvinne, hiszen folyamatosan követni kéne a változásokat. A mindenféle kütyükből való adatkiolvasás nem rossz ötlet, erre szolgálna a külső interfész. Az utolsó rész tetszik, ezzel gyakorlatilag kényelmesen tudnál felelni azokra a kérdésekre amiket a házvásárló feltesz. Gyakorlatilag egy exportálási lehetőségként képzelném el, ami legenerálna egy dokumentumot ami tartalmazná pl. évekre lebontva a fogyasztást (bár egyedül a fűtési költséget tudom elképzelni erre a célra).

A második hsz-edre: szép dolog a felhő, de én jobban örülnék egy saját gépen/szerveren futtatott dologra. Természetesen a felhasználók kezelése nem rossz ötlet.

"szerintem az a pár kattintás és szám bepötyögés nem túl megerőltető, pláne, hogy ezt egy táblázatkezelőnél is meg kéne csinálni"

Szamomra nagyon megerolteto, pont ezert nem kovetem jelenleg a fogyasztast tablazatkezelovel sem.

"A szolgáltató specifikus árpolitika ismerése helyből rengeteg erőforrást elvinne, hiszen folyamatosan követni kéne a változásokat."

Nyilvan, viszont nagyon embernek segitene. Ha nincs ehehz toked, egyedul nem tudod megvalositani...

"szép dolog a felhő, de én jobban örülnék egy saját gépen/szerveren futtatott dologra. "

Gondolkozz az egysegsugaru userek fejevel. Ezek nem szoktak sajat szervert uzemeltetni, es szivesebben hoznak letre egy felhasznaloi fiokot egy webes portalon egy program telepitese helyett. Sokuknak van tobb neteleresre kepes eszkozuk - laptop/tablet/smartphone. Ha webes az alkalmazasod, egybol elerheto lesz mindegyikrol, ha nem cseszel el nagyon valamit a UI-on.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

1. Erősen relatív ez a dolog. Számomra a szkenner bekapcsolása, papír illesztés, kép előkeresése és feltöltése sokkal macerásabbnak tűnik, de mint írtam, ez emberfüggő, így tiszteletben tartom a véleményed.
2. Ha esetleg nemzetközi felhasználásra gondolok, akkor a "rengeteg" szót alulméreteztem. Igazából olyan perverz gondolatom is volt, hogy a program automatikusan be is küldené a rögzített mérőóraállást és ehhez képest te kevesebbet kérsz. Megtennéd, hogy kifejted bővebben?
3. Igen, ez így van, bár a két dolog nem zárja ki egymást, bár nyilvánvalóan egy sok ezres-tízezres-százezres-... felhasználói bázissal csöppet mást skálázhatóságot kell megcélozni.

Ket megjegyzes:
1) ha igy allsz hozza a user requestekhez, szerintem felejtsd el a consumer szoftverek irasat, ird meg magadnak es orulj.
2) mobiltelefon kameraja, mobilapp,mesetleg laptop webkameraja ha webapp
3) a gwt-t szemely szerint nem ajanlom
4) Magyarorszagon jellemzo az altalanydijas fizetes, igy a grafikon jellegeztesen egy 12 honapos vizszintes vonalbol, egy hirtelen kiugrasbol (kiegyenlito szamla), majd ismet 12 honapnyi vonalbol fog allni, de ettol meg lehet hasznos a fogyasztas trackelese

1. Mint írtam, tiszteletben tartom a véleményét, tehát nem vetettem el automatikusan.
2. Nem rossz ötlet, bár nem vagyok túl jó véleménnyel az ezen eszközökbe épített kamerák által készített képek minőségéről.
3. Én már használtam, és meg vagyok vele elégedve. Miért nem ajánlod?
4. Valóban, átalánynál egyenes lenne, bár a Démász esetében a havi mérőóra rögzítésnek megfelelő számlát állítják ki, és évente egyszer olvasnak (legalábbis nálam ez van). A fogyasztás követése továbbra is hasznos lenne, ahogy írtad is.

2. nem komplett OCR kell neked, hanem ismert formatumu dokumentumokban elsosorban a szamok felismerese. Magyarorszagon 100%-os a mobilpenetracio es 50% felett van az androidok szama (igen, en is neztem). Eleg hozza a 3 megapixel, nem csaladi foto lesz.

3. ha nagyon konzervativ akarnek lenni, akkor Isten teremte ferfit es not, klienst es szervert. De alapvetoen tenyleg az van, hogy olyan dolgokat dug el eloled, amiket nem kene, helyette inkabb erdemesebb megtanulni rendesen MVC-ben programozni javascriptben. A google-nel is kb. a wave volt az utolso GWT-s app (a gmail, youtube, stb sose volt az), es hat ez a grafikon is jol illusztralja, hogy mennyire a kliens oldal a megszokott trend.

Ha javascriptben akarsz GWT-szeruen komoly alkalmazast irni, nezz korul a TodoMVC-n, ottt van vagy 30 toolkit, tobbek kozt volt Google munkatarsaktol is. Ha nem tetszik a javascript, vannak ott Dart meg Coffeescript alapu forrasok is, bar igazabol azt szvsz meg kene tanulni.

Nem akarlak elkeseríteni, de dijnet.hu. Még annyival többet tud, hogy ott be is tudod fizetni a számlákat...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Mi most csinálunk hasonlót. Elkezdtünk vagy 2 éve csinálni egy rendszert és annak egy modulja kezeli a közmű órákat. Minden héten beírják az intézmények az óraállásokat.

Dijnet.hu és tavszamla.hu is ment xml-be.

Hogy képzelted el az órák pontos, automatikus leolvasását?

c

en gondolkoztam mar ilyesmin, elvileg lehet venni ipari felhasznalasra tervezett aram es vizmeroket, altalaban soros porttal vagy valamilyen ipari szabvany interface-el, es azt bekotni rogton az ora utan.
csak eleg horror aruk van :(

a gazoran meg (nalam legalabbis) az utolso szamjegynel a 6-os kozepen van egy ezust tukor, azt lehetne egyszeruen figyelni egy led-el es fototranyoval (asszem ilyen celbol is van, hitelesiteshez). tolunk nyugatabbra meg elterjedtek az olyan villanyorak ahol egy led villog es a villogas sebessege aranyos a fogyasztassal, van is olyan iphone progi ami meri a villogas sebesseget...

A'rpi

ps: ez mar egesz megfizetheto:
http://villanyaruhaz.hu/products/Fogyaszt%C3%A1sm%C3%A9r%C5%91,-egyf%C3…

Az emberi lustaság a fő vezérlő elv ebben az esetben (is).
Csak azért nem fog valaki adatot rögzíteni (mindegy hogy két mező vagy tizenöt), hogy utána abból grafikont rajzoljon. Ha mindez legalább félig automatizált módon történik és abból lehet grafikont rajzolni meg SMS-t kapni az már jóság és tetsz(ene|ik) a népnek :).
(Okos a cucc amúgy...).

van ilyen iphone-ra, tobb fele is. amit en hasznalok az ingyenes, es akar naponta is beirhatom az oraallasokat, mutat grafikont, napi,heti,havi,negyedeves min/max/atlagot stb. elonye, hgy a telefonnal oda tudok menni az orahoz es egybol az appba beleirni (persze meg jobb lenne, ha eleg lenen lefotozni es ocr-ezne:)).

ebbol amugy lehet exportalni is asszem csv-be, azzal talan lehetne kezdeni vmit.

A'rpi

Esetleg ha azt is megmondod, mi az :)

Ha tudná kezelni a díjnetes xml-eket, talán még használnám is. De nagy piaca egészen biztosan nincs egy ilyennek.

Nekem a netbankom az utalások alapján rajzol grafikont, hogy közműre mennyi ment el, stb. Persze ebből nem tudja megmondani, hogy hány kilowattot zabált a lakás, de őszinte legyek, ez hidegen is hagy. AZ összegből látom, hogy reális, vagy túlszámlázott.