Garmin Mapsource + wine, na meg hogy működjön is...

Fórumok

Sziasztok.

A GPS-ek még mindig vezeték nélküli jelátvitelek, ezért írom ide az alant fekvő dolgokat.

Van egy Garmin Legend Hcx-em, melynek nem működik a gombsora, csak bekapcsolni lehet, kikapcsolni már nem. Viszont remek antenna. Ajándékba kaptam, mert gazdájának elege lett a gyártó marhaságaiból, és ebben igazat is adtam neki, miután belenéztem. Szoftveresen szép megoldások, de hardveresen egy elromlásra ítélt olcsó valami. Mindegy.

Arra gondoltam hogy ha még megy az USB átvitel, gpsd-vel tudom fogadni az adatokat, az NMEA mondatokat. Megy minden unixos program.

Jött a wine, az alá beraktam a Mapsource programot, majd a /dev-ben kiadtam az
ln -s /dev/ttyUSB0 com1
ln -s /dev/ttyUSB0 COM1
parancsokat hogy legyen nekem a wine alatt COM1 port.

De nincs.

A Mapsource programban a "Beállítások" dialógusdoboz "Átvitel" fülénél értelemszerűen bejelöltem neki a COM1-et, miuán az "automatikus" nem ért semmit, majd a "Gps átnevezése" fantázianévre hallgató dialógdoboznál az "Eszköz keresése" névre hallgató, egyértelmű gombra kattintva kerestettem a Mapsource-szal a /dev/ttyUSB0-ra bedrótozott GPS-t.

Nem találja.

Kiadtam a /dev/ttyUSB0-ra a chmod 777-et, majd a com1-re és a COM1-re szintén, de semmi eredmény.

Szerintetek mi a gond?

--------
root[dev]# chmod 777 /dev/ttyUSB0
root[dev]# wine --version
wine-1.5.9-242-gcbf9589
root[dev]# uname -a
Linux darkstar 3.5.4-zombie #1 PREEMPT Mon Sep 17 20:16:24 CEST 2012 i686 Intel(R) Celeron(R) M processor 900MHz GenuineIntel GNU/Linux
root[dev]#

Hozzászólások

A megfejtők között egy ajándékot sorsolok ki néhány sorban, ezt:

gpspipe -r -n 10 \
| grep "GPGGA," \
| awk 'BEGIN {FS=","}{print $3,$4,$5,$6}'\
>/gps.dump

Ez bash-ban kiírja a jelenlegi helyzetet a /gps.dump fájlba.
Egyszerűen.

Wine nekem ehhez képest olyan, mint egy DNS.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Szerintem az lesz a trükk, hogy a com1-et nem a /dev-ben, hanem a ~/.wine/dosdevices-ben kéne létrehozni.
Azaz:
ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com1

Ráadásul minden rendszerindításnál meg kell tenni, mert a /dev/ttyUSB0 fájl megszűnik létezni, ha kihúzom az eszközt. A rámutató symlinkek szintén köddé válnak.

Most nincs nálam a GPS, de kipróbálom.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Kipróbáltam ahogy mondtad, de semmi eredmény.

Nem látom, hogy van-e a wine-nál com1. A Mapsource ezt nem jelzi, amilyen ésszerűtlen egy program.

A következő sajnos az lenne, hogy a Gármin programja azt is közli, hogy tegyem a készüléket "gazda" üzemmódba, hogy működjön a Mapsource-szal a kapcsolat.
Ez nem megy, mivel a készüléken a nyomógombok mindegyike megmurdált.

Így azt hiszem hiába lenne com1, használhatatlan a készülék.
Szerviz bruttó 35000... Alkatrészcsere nincs.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Tulajdonkeppen mire akarod hasznalni?
Ha jol ertem, a GPS vevoje mukodik, ezt PC-be be tudod kuldeni soros porton. Innentol mit akarsz kezdeni a rendszereddel?
(ezt a Mapsource-ot nem ismerem)

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Hello!
Hasonlóval én is küzdöttem. A Mapsource (és még néhány útipont fel / letöltésre alkalmas program) végül egy Virtualbox + Windows XP kombóra került föl. Így kiválóan működik USB - soros port átalakítóval. Wine alatt próbáld ki esetleg a GPS TrackMaker ingyenes változatát. Nekem működött egy öreg MLR GPS-szel.

Persze hogy működik, remek kis program, ráadásul forráskódot szoktam letölteni, a binárist nem.
Mint mondtam, minden linuxos program fut, kevés van, amit ne ismernék itt.

A wine alatt futtatott mapsource azért lett volna jó, mert a csak bekapcsolásra alkalmas, megmurdált gombsorral rendelkező garminom legalább egy olyan térképet adna be a nyitóképernyőjén, ami nem az eredeti gyári, hanem egy másik, speciálisabb, amely persze szintén garminos térkép.

A qlandkarte fejlesztői egyébként nem olvassák be a garmin mapsource-ra írt térképeket csak csökkentett módban, mondván, hogy őket a garmin egy fillérrel sem támogatták, hiába jobb a szoftverük a mapsource-nél...
Ezért van az, hogy ragaszkodnom kell egy dózeres programhoz. Bár ne kéne. Vagy legalább a gombsora javulna meg annak a kis vacaknak.

Ennyi van.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

helló

és mi történt a gombsorral?
fólia gombok, vagy mikrokapcsoló jellegű?
azért a harmincezres javítási költség kissé sok...

lehet megoldható olcsóbban is...

üdv

Balooo
------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Sós vizet kapott és elektrokémiai korrózió indult be, de nem durván. Elektronikát szerintem nem ért, legfeljebb a bepálló pára.
Egyik garminnak csak a bekapcsolása megy, ez a mikrokapcsolós. Szét lehet szedni, majd összerakni nagyítóval. A másik lefóliázott, azaz vízálló, de ez is megmurdált, viszont ezt legalább ki is lehet kapcsolni a power gombjával.

A 35000 egy átalánydíjas javítás, szerintem ennek töredékébe került az amúgy 70 ropi körül megvett gps. Nem érdekel hogy a gyártó mennyit kaszál egy ilyen szutykon, de ha egy jól kitalált cucc gagyi minőségben készül el, az idegesítő. Sokkal jobb, ha egy rosszul kitalált cucc készül el gagyi minőségben, mert azt legalább nem veszi meg az ember.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Átérzem a problémád. A TrackMakert elsősorban tesztelés céljából írtam, hogy egyáltalán működik-e wine alatt a sörös portod. Ha igen, akkor érdemes kísérletezni a Mapsource-al, nekem mondjuk nem volt hozzá türelmem. TrackMakerrel wine alatt biztosan tudtam waypointokat és trackeket le- / feltölteni, de úgy emlékszem, hogy a koordinátákat, sebességet, haladási irányt és a jelerősséget is ki lehetett vele nyerni valós időben (MLR GPS-ről). GPS Utility ugyan felismerte a COM1 portot, talán csatlakozott is a GPS-hez, de semmilyen kommunikációra nem tudtam rábírni. Valami hasonló gondom volt Mapsource-al is. Nálam pont az ilyen helyzetekre van Virtualbox.

Szerk.: Amúgy ehhez a készülékhez biztosan COM1 portot kéne keresnie a Mapsource-nak??? Mert ami a családban van Garmin Oregon, az USB0-ra csatlakozik emlékeim szerint.

@Domcsi: QLandkarte-t nem ismertem eddig, de szimpatikusnak tűnik. Túristautak.hu-ról tudtál vele térképet kezelni?

Megnézem a Trackmakert...
Cél az, hogy a garminra felpakolhassam a hozzá vásárolt térképeimet :-( hogy vinné el a gyártót a fene.

Virtuális oprendszert nem szeretnék használni, ha már a wine-t használom évek óta a nyomoraival együtt. Valahogy lusta vagyok áttérni másra, sajnálom rá az időt. Slackware-re sosem, vindózokra igen.

a qlandkarte rengeteg térképet beolvas, a garmin fizetősét csak csökkentett módban. Ez annyit jelent, hogy ha a vektoros térképekbe nagyon belenagyítasz, "pixelessé" válik, azaz semmi részletet nem mutat.

Amúgy komolyabban az opencpn-t használom, az viszont egyáltalán nem is tervezi, hogy a garmin térképeit beolvassa. az rendes hajózási térképeket olvas. Melyek persze jóval többe kerülnek, mint a gárminé

USB0?
Kipróbálom, hogy ha a wine devices könyvtárába így symlinkelem a /dev/ttyUSB0-t, it reagál a kicsike.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"A qlandkarte fejlesztői egyébként nem olvassák be a garmin mapsource-ra írt térképeket csak csökkentett módban, mondván, hogy őket a garmin egy fillérrel sem támogatták, hiába jobb a szoftverük a mapsource-nél..."

Én úgy szoktam csinálni hogy a garmintérkép.exe fájlt simán kibontom az arhivumkezelővel egy mappába,majd megnyitom tdb fájlt a qlandkarte progival,eddig mindig müködött.

a) Megnézem még ma amit írtál, erre az írásra még nem találtam rá.
b) töltöm a sendmapot... A gz tulajdonképpen mit is takar? ez tar.gz? Mert:
root[shm]# tar xvf sendmap17Lstatic.gz
tar: This does not look like a tar archive
tar: Skipping to next header
tar: Exiting with failure status due to previous errors
root[shm]#

Különben:

működik a kártyaolvasója, ír rá cuccost, amit ha kiveszek, az összes linuxos prg olvas, forráskódja meg tiszta a gpx-nek. Szabványos XML, a nagykönyv szerint.

Alternatív ötlet:
ha a kártyára linux alatt rátenném a mapsource térképeit manuálisan, akkor mi lenne? Egyáltalán ha telepítek egy térképet mapsource-szal egy kártyaolvasós gps-re, mi pakolódik rá és milyen könyvtárba?
Ha meg bekapcsolom a GPSt és hozzá sem nyúlok (hiszen nem működik csak a bekapcsológombja), bejön-e az így felhúzott térkép az agybeteg gyári helyett?

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

b) gzip -d sendmap17Lstatic.gz - eredménye egy db bináris
ezt kell(ene) használni
Ha viszont van kártyaolvasója, akkor a wine + mapsource teljesen jól használható az a)-ben leírt módon és nem kell a sendmap sem. Mondjuk egy dolgot nem tudok fejből, h be kell-e kapcsolni a térképeket feltöltés utá - mert ekkor buktál - ellenben úgy rémlik, hogy nem, simán használható.

Ja mapsource esetén a térkép a \GARMIN\GMAPSUPP.IMG nevu fajlba kerul - pl. a bedugott pendrive-ba, vagy ha csináltál virtuálisan floppit a wine alá, akkor oda. Mindig, igy ha van ott ugyanolyan nevű másik térkép, azt felülírja! (Én rendszeresen megcsinálom a sok térképből a sok különálló IMG-t, átnevezem őket valami értelmesre, majd egy GMapTool nevű lengyel progival egyesítem őket egy db GMAPSUPP.IMG-vé. Aztán azt már csak a fenti helyre kell simán másolni, akár valami fájlkezelőből, vagy cp-val.)