hardver tesztelése

Sziasztok!
Egy számítógépet kellene megjavítanom, mert valami nem kóser vele, de nem tudok rájönni mi okozhatja a problémát. Valami hardver hiba az biztos, csak nem tudom mi.
Nem tudtok ajánlani olyan alkalmazásokat amivel tesztelhetném és kiderülne mi lehet a hibás.
A memtest86+ szerint a memóriának nincs gondja, a winyót is néztem hdsentinellel nem látja hibásnak.

Hozzászólások

A hibajelenségből már lehetne sejteni dolgokat :D

Tipikus hiba szokott lenni hogy az alaplapi kondenzátorok kiszáradnak, ezt talán jelezheti a BIOS-ban az egyes ágak feszültsége. El is repedhet a pcb, amit javítani igen-igen problémás, nem beszélve arról, hogy megtalálni se könnyű, hogy hol van elrepedve. Hűtéssel is lehet gond, szintén a BIOS segíthet, esetleg az alaplaphoz adott kókuszpókusz, vagy a cat /proc/sensors - már ha fel van rendesen konfigva.

Külön-külön vannak persze tesztprogramok (Ultimate Boot CD pl.), de azokkal se nagyon tudod pl. az alaplapot érdemben tesztelni.

Tapasztalataim szerint a kernel-forditas kihozza, ha nem tokeletes valami. Elinditod vegtelen ciklusban, es ha 5-10-szer vegigmegy, akkor legalabbis a proci-cache-memoria vonalon nincs hiba.

stress nevu progi, lehet cpu-rs diskre , memre futtatni.

A hibajelenség leírása alapján bármilyen hiba lehet. :-) Vannak olyan hardware hibák, amit tesztprogrammal nem lehet kimutatni. Javaslatok:
- szétszeded a gépet,
- egyesével és alaposan áttanulmányozod az összetevőket,
- minden felesleget lehúzol az interfészekről és a tápról (CD/DVD, floppy, ...) és úgy indítod el a gépet,
- a kártyákat egyesével, egy másik gépben is kipróbálod, vagy a hibás gépben mással helyettesíted,
- ha nem jutsz előbbre, akkor konkrétan leírod a hibajelenséget, és utána talán kapsz konkrét segítséget is.

Mivel nem írtál semmit, a hiba oka akár szoftveres is lehet. De hardware hiba esetén a tápegységtől kezdve bármi elromolhatott. Vagy csak egy csatlakozó félig lecsúszott, esetleg kontakthibás.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A konkrét hibajelenség a következő volt:
Egy WinXp-vel telepített gép miután bebootolt és rákattintottam a user nevére a jelszót már nem tudtam begépelni, mert nem reagált semmit a billentyűleütésekre.
Csökkentett módban rendszergazdaként be tudtam lépni, de a felhasználó profilját már nem értem el fájlkezelővel, azt jelezte, hogy nem létezik az a könyvtár.
Újratelepítettem a számítógépet, de néha a boot során iszonyatosan belassult. A folyamatjelző csík kb. 2 percenként „rajzolt” egy fél kockát.
Ezek után kicseréltem a SATA kábelt, mellyel úgy tűnt megoldódott a probléma, és visszaadtam a tulajdonosának a gépet.
Egy nap múlva hívtak, hogy valami nincs rendben, mert a wifi kártyát hol felismeri, hol nem, illetve néha nem jelennek meg az ikonok az asztalon.
Megpróbáltam ismételten az újratelepítést, melynek a vége felé lefagyott a gép. Ezután kivettem a 2 db 1 GB-os RAM-ból az egyiket, majd így telepítettem fel az oprendszert. A telepítés sikeres volt. Eddig jutottam, másra nem volt időm, majd ma este folytatom.

Hat ez ennyibol meg lehet RAM hiba is, a memtest se mindenhato, en kiprobalnam mas modulokkal (ha van otthon).

Alaplap hiba is lehet, erdemes megnezni, nem nagyon gorbe-e a lap, szetszedni teljesen, megnezni, hogy mi tamasztja ala. Ha fem: ellenorzini, hogy csak ott van-e bak, ahol luk is van.

Procit erdemes lehet megnezni, melegszik-e.

Masik tappal is erdemes lenne megnezni.

Es minden hardvert tesztelsz azzal, ha ket-harom napig elsodleges gepkent hasznalod a gepet. Tegyel bele egy sajat winyot, huzz fel ra egy XP-t/Linuxot/whatever, es hasznald a gepet, mintha a sajatod lenne.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Plusz szállítás/mozgatás után oldalát leszedni, és ellenőrizni a kártyák, memória modulok és csatlakozok helyzetét. Ha nem elég stabilan tart a ház, akkor a mozgatás során bármi elmozdulhat, vagy kicsúszhat a helyéről.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.