Ubuntu Storage Instance - HowTO

Fórumok

Kedves HUP fórumozók,

Szeretnék megosztani veletek egy saját írást, melyet saját szerencsétlenségem ihletett. Nagyon régóta küzdöm a kihívással, hogy egy olyan rendszert adminisztráljak, ami minden fontosabb megosztást ismer, illetve management felülete egyértelmű, átlátható, és praktikusan használható.

Én az eddigiekben file sharingre, egy OSX instance-t használtam. Az elmúlt időkben viszont az Apple egyre inkább saját megoldások felé kezd menni. Ez nem is lenne baj, de tapasztalataim szerint nem akar működni, nem jól dokumentált, és a GUI-n kívül nem hagy más hozzáférési lehetőséget.

Az informatika mint varázslat pedig sose volt kedvemre.

Így akármennyire is előnyben részesítem a szép, és központosított managementet, úgy határoztam a jól ismert file megosztás szervízeket egy Ubuntu Linuxon próbálom implementálni.

A következő dolgokat implementáltam szépen egyessével.

- Pool alapú Logical Volume kezelés. Online bővítéssel.
- Actice Directory támogatás
- IPv6
- !SECURE!
- AFP (chroot)
- FTP (chroot)
- SMB (chroot)
- WebDAV (chroot)
- SFTP (chroot)
- SVN

+ bónusz TRANSMISSION távoli kliens lehetőséggel.

http://blog.xorp.hu/ubuntu-storage-instance

Több helyen is súlyos fejtörést okozott, többnyire a Windows kompatibilitás (WebDAV https-el nem fogad el SELF-SIGNED certet), de ezekre is kitértem.

Sajnos a prezentált írásban megvalósított megoldás nem tesz lehetővé, szép egységes managementet. Minden serivice-t egyedileg kell, saját konfigurációban managelni.

Ennek ellenére bízom benne hasznos lehet másoknak is, akár csak a részei.

Bízom benne, ebben a fórum témában mások is megosztják saját rendszereiket, mire mit használnak. Bízom benne lesz olyan, ahol teljesen testre szabható megosztások és szervizek kombinálhatóak működőképesen egy szép és egyszerű management felülettel.

MiszterX
http://blog.xorp.hu

Hozzászólások

a samba-s részt ki akartam próbálni, mert így még nem próbáltam és tök jó lenne. az alábbiba futottam, azonos verziók mellett:

#samba-interop-install --check-version
Found smbd version 3.6.3
Unsupported smbd version 3.6.3
Error: ERROR_PRODUCT_VERSION

a verzió tehát azonos, mint nálad a leírásban, de mégis hiba? pedig tényleg egyszerűnek látszott :) van tipped mit ronthattam el?

--
xterm

te most komolyan azt hitted, hogy nincs fent a samba? :D mivel teszt lett volna, ezért úgy csináltam, ahogy ő. gyári repóban levő cuccokkal. bedob install média, telepít, majd teszt a leírás szerint. a samba verzió is azért látszik a postomban, mert azt észrevette a likewise. ami szintúgy azonos az oldalon jelzett módon települt likeswise-open verzióval: 6.1.0.406. ez a verzió kerül fel az aktuális lts ubuntuval. mégis máshonnan tette fel a likewise-t?

--
xterm

Szervusz!

Nem ertem hol lehet a problema. Azota felhuztam tesztbol a kedvedert egy uj Ubuntu 12.04-et.

Feltettem alap repobol a sambat

Majd fontos, ahogy itt a kollegak is irtak hogy nem jo a repoban levo LIKEWISE, szukseged lesz a legujabbra.
http://www.beyondtrust.com/Technical-Support/Downloads/PowerBroker-Iden…

Ertelem szeruen ekkor erdemes
apt-get remove likewise-open
leszedni a regit.

Ujra belepteted, es utana nekem megy a checkolas, majd ertelemszeruen az install is.

Remelem a vegen osszejon. Ha nem akkor csak arra tudok gondolni hogy a cikkben is irt Ubuntu 12.04, samba 3.6.3, illetve PBS 7.0.2 verzioknal valamelyik nem stimmel.

Sok sikert!

MiszterX -- http://blog.xorp.hu

Nfs + Win7 leírás jó lenne!:)Egyébként nagyon jó!:)

Tippek:
- Ubuntu alatt nem kell kezzel symlinkelgetni a modulokat. a2enmod dav, es lekezeli a fuggosegeket is.
- Szerintem a WebDAV eseteben sokkal jobban jartal volna a mod_userdir modullal, ez egben lekezeli az osszes usert. Mivel rendszerusereid vannak es pam-bol authentikalsz, ez sokkal jobb integraciot biztosit.
- Ez igy nem igaz, hogy csak Microsoft altal elismert hitelesitovel mukodik. Az a lenyeg, hogy a kibocsato root certje fenn legyen a gepen (nem csak a usernel, a gep sajat tarolojaban is!), egyebkent akar sajat CA-d is lehet, tehat pl. az AD-t biztosito szerveren letrehozol egy Root CA-t, es terjeszted, akkor ugyanolyan hiteles tanusitvanyok tomkeleget tudod kibocsatani, mintha mindennel a startssl-hez rohannal. Selfsigned banned, ez viszont teny. De ma mar selfsigned tanusitvanyt csak luzerek hasznalnak :-)
- Erdemes szokoz es specialis karakterek nelkuli csoport- es loginneveket hasznalni.

Egyebkent jo cikk, tetszik. Az AFP-nek kulonosen orulok, ki akartam mar probalni, hogy hogyan mukod.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Kedves hrgy84 (torzsolvaso :) )

Tokeletesek a meglatasaid. Lehet megerne a cikk egy "advanced" kiadast is, ahol pontosan ilyen reszleteket mutatnek be.

Ez alkalommal, maga a funkcionalistas es a korlatozas volt a fokuszban. Viszont ha az iras hatasara masok meginkabb utana neznek a kollegak a dolgok, konfigok melyere csak orulok.

Szep napot!

MiszterX -- http://blog.xorp.hu