Vajon miert nincs net?

Kb 1-2 havonta megesik, hogy egyszeruen elmegy a net par percre, 1-2 orara, vagy egesz ejszakara! Most asszem ez utobi lesz!
Most mar kezdek nagyon beragni miatta, igy fel is hivtam az Invitel ugyfelszolgalatot. No kerdezi mi vilagit, reset, aramtalanitas... szoval a szokasos korok futasa, meg hogy naluk minden rendben van, a hiba az en halozatomban lehet.
Na itt tovabbi kellemes ejszakat kivantam, mert azt mar tudom, hogy segiteni nem tud tobbet. Nem is ertem minek vannak ezek ott, ezt a dumat felvetelrol is elmondhatna a gep.

No de a lenyeg, hogy mivel szokott lenni ilyen ejszakai net kimaradas, ami reggelre rendszerint megjavul, biztos vagyok benne, hogy most is igy lesz.
Viszont ha naluk es nalam is minden ok, akkor miert nincs megis net? Hogy lehetne ezt kideriteni? Megis kit hivjak fel, aki most azonnal kivizsgalja nekem es megmondja, megoldja a hibat?
Komolyan itt uljek es varjak hogy majd megjavul?

#shitfuck magyarorszag

Update:
Eltelt kb. 4 óra és működik a net! És én a világon semmit nem csináltam!
És érted, nem náluk van a hiba! Biztos jöttek a kismanók, bebújtak a modemembe és megcsinálták!

Hozzászólások

milyen net? gondolom router logjat megnezted...
be kell jelenteni a hibat a szolgaltatonak amikor nem megy.

"Komolyan itt uljek es varjak hogy majd megjavul?"

Igen vagy szolgaltatot valtasz. En szinten Invitel klubtag vagyok meg, rendszerint mindig non-prod vagy prod patching hetvegen failel el a net. Most hetvegen volt egy gyonyoru 4 oras outaga. Valamelyik kozpontjuk mindig meghal, regebben ki tudtam tracelni hol van a problema, most mar az sem :) A pozitiv az, hogy valamennyit gyorsult a hibaelharitas. 2 honapja meg volt 40 v. 50 oras szolgaltataskimaradas is. Gondolom nem fizettek oncallt.

"a vegtelenbe es tovabb..."

Sulysap, Pest megye.
Anno meg dunaweb volt, de ok sokkal jobbak voltak. Marmint szolgaltatas szintjen. Pl. Ha lehalt a net, legkesobb 2 ora utan helyreallitottak hetvegen is es felhivtak utana hogy ok, helyrehoztak. Es kevesebb szolgaltatas kimaradas volt. Invitelnel is mutatkoznak javulasok a serviceben, de azert eleg cinkes a havi 4-5 ora kimaradas.

Amugy a background Liksys 160nl+ddwrt.

"a vegtelenbe es tovabb..."

Nincs igazad. Kipróbáltam, és stabil volt a kapcsolatom akkor is ha a modemet a vajra tettem. Szóval a hiba a te készülékedben van.

Próbáltad router nélkül is? Pár éve egy Edimax router szivatott meg így. Leszakadt a netről és tartotta a vonalat, nem vette észre, hogy újra kellene tárcsázni. Táp reset segített csak. Olyannyira eldurvult, hogy időzítő kapcsolóval 6 óránként 1 percre pihentetni kellett.
Hasonló hülyeséget később egy SMC router is csinált, de ő csak switch-ként volt használva a hálózatban.
Aztán egy olcsóbb TP-link is. Szóval jó nagy vackok ezek az 5k-s kategórás eszközök. Általában a melegtől meghülyülnek (bár volt, hogy hideg időben is csinálta egyik-másik).
Most nálam is egy Linksys WRT54GL fut. Bírja a meleget, 0.5-1 évente kell talán neki táp reset.

egy jo tanacs, ha biztosan nem "az on keszulekeben van a hiba"

akkor minden hibanal email kuldese az ISP-nek, hogy nyoma maradjon...es ha rendszeres, akkor a 3. esetnel be lehet CCzni erdekes szervezeteket is! :-]

--
FBK

Nincs Inviteles tapasztalatom, de ha éjszakánként megy el a net, akkor az is lehet az ok, hogy ilyenkor végzik a karbantartás. Akkor pedig igazat mond az ügyfélszolgálat, miszerint „Nálunk nincs hiba”. Csak karbantartanak.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Elhiszem, hogy ez idegesítő, de ne kezdj már el shitfuck-olni báz.

Mindenhol vannak leállások, és lényegtelen, hogy ezek hibák vagy tervezett karbantartások. Szépen nézd meg ÁSZF-ben, hogy szolgáltatód mit garantál. Egészen biztos vagyok benne, hogy az 1-2 havonta történő párperces, vagy akár egész éjszakás kiesések is beleférnek. De ha nem, akkor kötbérezhetsz, szerződést bonthatsz, akármi.

Ha ez a szolgáltatási szint nem felel meg neked, akkor kérhetsz tőlük bérelt vonalat, ott sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük, persze ennek ára is van.

Ja, és ha van konkurencia őket is kipróbálhatod, de ott is lesznek kiesések. Persze lehet, hogy sokkal kevesebb, de akár több is lehet.

shitfuckolni akkor kell amikor elegedetlen vagy. Ne legyunk mar ennyire megertoek. Ha az aram esne ki ugyanennyi idore ugyanugy fel lennel haborodva, vagy mondjuk a tv, radio, mobil. Esetleg havonta ketszer koltoztetok elviszik a konyveidet es az asztalokat hetfo este es majd kedden reggel viszik vissza.

ASZF-ben lakossagi szolgaltato nem szokott megadni rendelkezesre allosagot, mert nem lehet betartani. Ha a traktor felszantja az optikat, leszakitja a telefonvezeteket amibe nem csak 2 erpar megy akkor lehet, hogy nem lesz net hetekig de ez megint mas teszta mint az amikor rendszeres leallasok vannak.

Abban egyetertek, hogy alternativa utan kell nezni, de elotte azert probaljanak mar meg valamit szolgaltatni.

De basszus, ha valaki sokkilences rengelkezésre állást vár el, akkor vegyen olyan szolgáltatást, vagy csináljon backup netet pl. egy mobilnetből, vagy akármi. De ne várja már el ezt egy csumpi párezres internetszolgáltatástól!

Ez a fantasztikus probléma volt a shitfuck-olás előzménye: "Kb 1-2 havonta megesik, hogy egyszeruen elmegy a net par percre, 1-2 orara, vagy egesz ejszakara!"

Az egész éjszaka és a párórás kiesés már inkább gáz, de egy párperces kiesés ne legyen már annyire kritikus, hogy ezt bárki felemlegeti. Bár azt gyanítom, hogy azért került be az 1-2 havonta pár perces kiesés, hogy ne azt kelljen írni, hogy évente 1-2 alkalommal van nagyobb kiesés. Nálam is van évente 2x, nabumm, havi ötezerért nem csodálkozok rajta. Ha ilyenkor nagyon kellene a net, akkor simán megosztom telóról a mobilnetet oszt jónapot.

A többi példát pedig hagyjuk már, a költöztetős különösen erőltetett, azért örülök hogy addig nem jutottunk el, hogy hetente lelövik a kutyádat.

Szerintem valamilyen rendelkezésre állást kell vállalniuk, mert egyébként elvileg az is megtörténhetne, hogy aláírsz 2 év hűséget és egy másodperces se megy a szolgáltatás, így jártál, ennyi. Az optika felszántása bérelt vonal esetén is megtörténhet egyébként, márpedig ott van vállalt rendelkezésre állás...

Hat alapjaban veve ket kulon hozzaallasunk van. En ugy gondolom, hogy a net mostmar kicsit tullepett a plusz szolgaltatason es inkabb a viz, gaz, villany kategoriaba sorolando. Te nem ezt gondolod, ennyi.

A peldak direkt voltak sarkalatosak, mert van aki az internetet olyan dolgokra hasznalja mint mas a TV-t, konyvet stb.

En mondjuk ratudtam, hogy UPC lehal evente kb 2 napra, szoval van backup dsl, mert kell a munkahoz de ez nem jelenti azt, hogy amikor elmegy a UPC akkor nem shitfuckolok az ugyfelszolgalaton, mert nem azert fizetek barmennyit, hogy ne kapjak erte semmit.

nem azt mondom, hogy nem fordulhat elo, mert elofordulhat es meg az SLA-t is betartjak. Attol az meg nem jelenti azt, hogy meg vagyok elegedve a szolgaltatassal.

xclusiv: Ujabb sarkalatos es direkt ferditett pelda kovetkezik.

Adott egy kavezo ahol a pincer csaj felhaborodva nez rad, hogy megzavarod facebookozas kozben, majd durcasan eppen, hogy csak az arcodba nem vagja a kavet. Itt is megvan az SLA, mert bementel a kavezoba, kertel kavet, kifizetted es kaptal egy kavet. Nincs kiirva, hogy kave kedves pincerrel. Sot az sincs kiirva, hogy finom kave vagy egyaltalan fogyaszthato.

Meg egyszer akkor megprobalom leirni, hogy miert kezdodott el az egesz. xclusiv azt irta, hogy ne shitfuckolj ha elmegy a net, en meg azt, hogy shitfuckoljal nyugodtan, mert
1) nem biztos, hogy tudnak rola, hogy nalad elment a net es ha nem tudjak, hogy meg kellene javitani nem is fogjak megjavitani
2) ha nem tudjak, hogy nem vagy megelegedve a szolgaltatassal ugy gondoljak, hogy ok faszan csinaljak a dolgot es minden folytatodik ugy ahogy eddig

Lehet, hogy en vagyok a kocsog ugyfel de oszinten szolva kicsit elegem van az "ez van, ezt kell szeretni" hozzaallasbol ami mindenhol jelen van. Szoval shitfuck, mert kulonben nem lesz jobb, sot.

Te vagy a sose elégedett ügyfél iskolapéldája. Ami működik, az el is romolhat.
Vannak különböző szolgáltatási szintek. Jobb kell a mostaninál? Fizesd meg! Ja, hogy azt már nem? Akkor meg maradj a helyeden.
Ne hasonlítsd más közművekhez, mert ott is vannak különböző SLA szintek. Pl: ha nagyobb rendelkezésre állású áramellátás kell, akkor mehetsz a szolgáltatóhoz, kérhetsz 2-3 betápot. Ez esetleg milliós tételt is jelent és bizonyos szigorúbb műszaki paramétereket is előír a szolgáltató, azzal már nem foglalkozol. Persze hőböröghetsz jobb minőségért, de ennyi pénzért ezt kapod.
Ha hibát tapasztalsz, akkor be kell jelenteni. Ha sok hibát tapasztalsz, akkor írj a panaszkezelési osztálynak. Jogos panasz esetén kaphatsz valamilyen kedvezményt, díjvisszafizetést. Sokszor maga a szolgáltató nem tud a hibáról, mert az ügyfél lusta bejelenteni/"úgyse oldják meg" mentalitással áll hozzá vagy a szolgáltatónak nincs technikai/anyagi lehetősége a hiba detektálására.

Lehet, hogy ez igy jon le. En ugy gondolom, hogy a minden mukodik az alapeset es nem kell imaba foglalni a szolgaltato nevet. Amikor mukodik es meg vagyunk elegedve akkor csend van. Ha valami nem jo akkor szolunk. Ez igy szokott mukodni. Legalabbis nalunk. Ha neked az a dolgod, hogy az ajtot nyitogasd nem foglak megdicserni, hogy kinyitottad az ajtot de lehet, hogy leorditom a fejed ha nem nyitod ki. xclusive: Ismet mint eddig minden peldamban tuloztam es sarkitottam de a lenyeg remelem ertheto.

En ertem, hogy ez kellemetlen allaspont egy szolgaltatonal de ha valami nem jo akkor szolok, ha kussban vagyok es megkerdezik, hogy jok-e azt mondom majd, hogy igen. Ez ennyire egyszeru.

Nekem jelenleg a munkamhoz kell a net es ebbe nem fer bele SLA-tol fuggetlenul, hogy ne legyen huzamosabb ideig. Ezert van upc primary es t-home adsl back es ha nagyon muszaj ott a vodafone mobilnet. Nem hiszem, hogy van olyan szolgalatatas ami ezzel fel tudja venni a versenyt elerhetosegben. De itt most nem errol van szo hanem arrol, hogy ha fizetek valami szolgaltatasert akkor nem azt varom el, hogy a minimumot teljesitse az illeto. Ez az alap. Kavehazi peldara szeretnek utalni vissza. En ertem, hogy ha bemegyek a sarki kocsmaba mas kavet kell varni mint mondjuk egy morik cofeeban de remelem az meg nem tul nagy keres az, hogy ne kopjenek bele a cseszembe.

igen, alapeset. Ezert nem is ugy kezdted a mondandodat hogy evente 1x-2x van net. Az hogy szolsz, azzal nincs gond, ez termeszetes (bejelented a hibat), de az, hogy itt pattogsz, feleslegesen, mikozben vallaljak azt amit igertek, ezt valahogy nem ertem.
Fent mar megirtak a megfejtest: nem tetszik? fizess tobbet erte, akkor kapsz dedikalt vonalat es nem lesz problema.
"Ismet mint eddig minden peldamban tuloztam es sarkitottam de a lenyeg remelem ertheto."
Nah latod, ez itt a gond:)
"De itt most nem errol van szo hanem arrol, hogy ha fizetek valami szolgaltatasert akkor nem azt varom el, hogy a minimumot teljesitse az illeto. "
Azt teljesitik, amit vallaltak. Ezen irasod alapjan benned tobb hibat talalok mint magaban a szolgaltatasban amit kritizalsz.

Szoval akkor te megvarod az ev veget vagy az adott SLA ertelmezesi periodusat es majd csak utanna shitfuckolsz?

Itt most nem feltetlenul arrol van szo, hogy teljesitik-e az SLA-t vagy se, hanem arrol, hogy ha elmegy a net akkor szolsz, ha rendszeresen elmegy a net akkor szologatsz. Ha minden honapban kiesik a net mondjuk 4 orara es a szolgaltato valasza az, hogy de benne vagyunk az SLA-ban akkor szerintem ott valami problema van es megyek mashova tovabba minden alkalmat megragadok, hogy lehuzzam a szolgaltatot, mert nem ugyfelkozpontu ami egy szolgaltatonal azert elvarhato lenne.

Ha benne van az SLA-ban, akkor bizony benne van. Mint emlitettem (es mint a mellekelt abra mutatja hogy a szovegertelmezes nem az erosseget), a szolgaltatonak valo, hiba eseten torteno shitfuck egyertelmu, elvegre bejelented a hibat. Viszont az, hogy az ember itt frocsog ugyan ezen okbol forumon, az nem.

Vagyis, az SLA szart se jelent szamodra, ha a te altalad elvart minoseget nemhozza (lehetoleg a legkevesebb penzert), akkor @&@#@#@# szolgaltato es @&&@&@{&@ mind es {&@&@{&@{&@{&@ meg.

Szoval eddig egy ev alatt a UPC-vel a tapasztalatom, hogy 2x esett ki 1-1 napra, 1x volt kb 6 oras packet loss. Benne van az SLA-ban? Lehet. Ez nem jelenti azt, hogy amikor elmegy a net nem arra fogok gondolni, hogy megint nem lesz legalabb 6+ oran keresztul. En elhiszem, hogy ez benne van az SLA-ban csak ez nem segit amikor all az ember az 5M/256k backup nettel es probalna dolgozni de valahogy nem az igazi.

Ha megkerdezi valaki, hogy milyen a UPC elmondom neki, hogy kellett melle venni bakcup DSL-t, meg azt, hogy az ugyfelszolgalatnal a segitokeszseg nulla volt. Nagyszeru sebesseggel tudtak megmondani, hogy kozponti hiba volt vagy, hogy ket hazzal arreb elment az aram es pont arra van valami repeateruk. Arra a kerdesemre, hogy mikorra lesz kesz, vagy hogy lehet-e kerni, hogy szoljanak nekem barmilyen formaban (telefon, email, rss feed barmi) ha szerintuk kesz van a "ilyet nem csinalunk" valasz erkezett csuklobol. Lehet, hogy sokan kertek mar ilyet es ezert tudja az ugyfelszolgalat, ez esetben miert nincs meg ilyen megoldasuk, alternativ esetben az ugyfelszolgalatos leszarta a fejemet. Nem tudom, hogy melyik alternativat preferaljam.

A T-home-nak eddig ket merheto kiesese volt (packetloss 20 percre) es egy masik 20 perces maint. amirol kuldtek elozoleg levelet, hogy 8 - 17 ora kozott lesz egy korulbelul 20 perces kieses maximum 2 ora varhato. Ha ezen kivul tapasztalok valamit akkor szoljak.

Pedig mind a ketto lakossagi szolgaltatas es mind a ketto kb ugyanannyiba kerul. Ha megkerdezi valaki, hogy milyen net akkor en azt fogom javasolni, hogy t-home, mert toluk tobb odafigyelest kaptam ezzel az egy levellel mint a UPC-tol osszesen.

Persze megint mas lenne, hogy ha amikor felhivom az ugyfelszolgalatot normalisan allnak a dologhoz, esetleg van egy email list amire fel lehet iratkozni es oda kuldenek updatet negyed/fel/egy orankent meg ha csak annyit is, hogy meg mindig dolgozunk az ugyon. Ertem en, hogy ehhez fel kellene venni meg 3 embert aki ezt uzemelteti de talan megeri ugyfelkozpontunak lenni. Mert a 6+ oras javitasban nem az a problema, hogy 6+ oraba kerul kijavitani, hanem az, hogy kozben nem tudom/tudhatom telefonalgatas nelkul, hogy meg mindig a kozponti hiba tart vagy valamiert kozben kiment a modemem is vagy esetleg mar orak ota megcsinaltak csak megegyszer rebootolni kellene az osszes eszkozt a lakasban satobbi. A shitfuckolas celja a user experience megosztasa, amolyan keretlen teszteles es nincs ezzel problema. Tipikus esete amikor ennek eredmenye is van itt: http://hup.hu/node/115592

Nem védeni akarom az UPC-t, félreértés ne essék. Én sose fogok velük szerződni, ha ők lesznek az utolsó internetszolgáltatók a Földön, akkor sem.
Nem lehet, hogy az UPC küldött neked értesítést a számlával együtt vagy az UPC-s szerződésen megadott e-mail postafiókodba? Én Inviteles vagyok és mindig kapom az értesítést tőlük mindegyik postafiókomba 2-3 héttel a tervezett karbantartás előtt.

Hat ez a gaz, hogy vannak ilyen helyek, ahol az adott szolgaltato tudja, hogy kvazi monopoliumban van es leszarjak, hogy kivel mi van. Vagy el kell ismerni, hogy itt sajnos csak best-effort szolgaltatast tudunk nyujtani havi ezer forintert vagy tessek megcsinalni rendesen.

Persze nem tudom, hogy ez a parszor leallt 3-4 orara mit jelent.

Azert nem lenne rosz egy terkepes, szolgaltato feedback oldal ahol cim vagy legalabb varos/utca/oldal szerint lehetne ertekelni a szolgaltatokat, hogy lehessen valogatni terkeprol.

Ennek egész egyszerűen financiális okai vannak imho. Ki lehetne építeni failover rendszert, csak valószínűleg jobban megéri ügyfélszolgálatot fenntartani, ügyfélpanaszt kezelni, mint átalakítani az infrastruktúrát. Évi néhány per lehet max, annak a költségeit meg a néhány távozó ügyfelet inkább lenyelik, mert az az olcsóbb.
Valószínű lehetne failover ez az egész, úgy hogy 200 évente lenne egy pillanat, amikor nem lenne neted, de akkor meg amiatt puffognál itt, hogy miért 30k (vagy még több) havonta az internet.
Ez a piacgazdaság.

http://www.hwsw.hu/hirek/48788/google-fiber-kansas-city-internet-savsze…

Erre kivancsi leszek, hogy mennyire fog google elterjedni lakossagi internet teren. Azert a gigabit/gigabit 70 dollarert egy eves huseggel nem szarral dobalozas es mivel google erti, hogy az o beveteluk attol fugg, hogy minel hamarabb es jobban tudjak az embereket a netre kotni meg talan foglalkozni is fognak a felhasznaloi tapasztalasokkal.

Nem jut, mert nincs rá akkora kereslet, ami kitermelné a beruházás árát.

Ha figyelmesen elolvasod a cikket, akkor a gúgel se vakon drótozza be egész KC-t, idézem: "A városi hálózat kiépítési prioritásait egyébként a Google nem határozza meg, a felhasználókra bízza azt. Tíz dollárért lehet regisztrálni a szolgáltatásra, amelyet azokba a "fiberhoodnak" nevezett környékekre vezetnek be, ahol elérték a minimum regisztrációk számát, prioritást pedig a legtöbb regisztrálóval rendelkező kerületek kapnak."

Vagyis oda viszi (elsősorban), ahol van rá kereslet, és még pénzt is kér a regisztrációért a gonosz. Ha Upponyban lenne fizetőképes kereslet értelmes dsl-re/kábelre, akkor vinne oda is szolgáltató. De úgy tűnik nincs..

Jó, akkor menjünk el dedóba :)

Megnevezés: Minőségi panasz hibaelhárítási ideje
Meghatározás: A minőségi panaszok alapján indított hibaelhárításoknak az esetek 80%-ban teljesített határideje.
Mérési módszer: A bejelentett minőségi panaszok hibaelhárítási idejének mérési alapja az adatbázisból kinyert, hibabejelentések keletkezésének dátuma és a hibaelhárítás fizikai teljesítésének dátuma között eltelt, megkezdett óra.
Mértékegység: Kiskereskedelmi hibaelhárítás idő [óra]
Mért érték (2010. I. félév): 42
Mért érték (2010. II. félév): 46
Mért érték (2010. éves): 45
Mért érték (2011. I. félév): 32

szerk.: ja, és egy másik csúsztatás: "a 99.8 azert mindig megvolt lakossagi ADSL-nel"
akarod mondani ebben a kétéves intervallumban, saját bevallásuk szerint.

Kiegészítem még kicsit, hátha kalebris kolléga megérti.
Vegyük 2011. I. félévet. Ekkor az érték 32 óra volt. Ez azt jelenti, hogy mondjuk 100 hibából 80 hiba esetén 32 óra volt az átlagos hibaelhárítási határidő.
Figyelem, kis magyar/matek óra következik!
- 100 hibából 80 - nem az összes hiba, csak a szolgáltató által tetszőlegesen kiválasztott 80%-nyi hibáról van szó.
- Átlagos - nem minimális, nem maximális, hanem ÁTLAGOS. Azaz ha van 79 hiba, ami 10 perc alatt elhárult és van 1 hiba, ami perverz módon 150 óra alatt, akkor ennek átlaga(ha nem számoltam el) 122 perc(~2 óra). Ugye, hogy semmit nem mond az átlag? Ehhez kellene a szórás/szórás négyzet/eloszlás, ami kicsit hűebb képet adna.
- A 80%-ot a szolgáltató úgy válogatja össze, ahogy neki kedvezőbb. Ezért lehetséges, hogy a maradék 20%-ban mondjuk 2-3-szoros értékű a hibaelhárítási határidő. Szabályos? Igen.

És igen, a hibaelhárítási időbe normális esetben a tervezett karbantartások nem számítanak bele. Azt az SLA másik paraméterében szokták szabályozni.

Csak egy peldat akartam hozni gyorsan a lakossagi rendelkezesre allosagra. Az, hogy ilyen szamokat a t-homeon kivul senkit nem talaltam aki hasonlo adatokat kozol az szinten gaz.

Ertem en, hogy a t-home se jo, meg meg lassu is de en sokkal tobbet kaptam ugyfelkent a t-hometol mint a UPCtol, Ugyan azert a penzert. Es itt nem feltetlenul arrol van szo, hogy mit szolgaltatnak, hanem hogy hogy allnak hozza az ugyfelhez. Fantasztikus pelda hozzaallasra mondjuk a vodafone, a masik fantasztikus ceg ahol telefonalok, hogy blackberry email (BES) szolgaltatast szeretnek mire kozlik velem, hogy azt en nem kerhetek. Aztan nagy nehezen kibogarasztuk ASZF-bol, hogy megis csak lehet, majd cirka egy het utan sikerult eljutni odaig, hogy mukodik is. Az, hogy egy heten keresztul probaljuk osszehozani a dolgot es nem ket perc alatt az a kisebbik problema, mert kozben azert segitokeszek voltak, de az, hogy gyozkodom oket, hogy egy hala standard szolgaltatast adjanak, jo penzert azert az eleg abszurd.

Meg egyszer az, hogy a net elszall havonta, kethavonta, ugyfel telefonal ne az legyen mar a valasz, hogy de benne van az SLAban. Szerintem az, hogy az SLAt betartjak a minimum. Ha nem tartjak be akkor idealis esetben visszaadjak a penzt kiveve ha onhiban kivuli ok van (leszakad a telefon, markolo keresztulszereti az optikat stb).

Meg mindig azt mondom, hogy az SLA betartasa az az abszolut minimum amit elvarok egy szolgaltatotol es nem fogok oromomben tapsolni ha most eppen sikerult. Valamint szereti az ember ha erzi, hogy foglalkoznak vele.

Ezt sokaig en se ertettem/ertekeltem nagyra, mert ha gaz volt a vonalammal bejelentkeztem a DSLAMbe mobilnetrol es megneztem, hogy mivan majd szoltam a munkatarsnak, hogy ugyen nezzen mar ra a helyi telecomnal, mert valami hiba van a local-loopal ha ugy adodott. Megoldottam, nem erdekelt de amikor nincs meg az insider infod, hogy ugyan mi is tortenik akkor gizike a tech supportrol az egyetlen eselyed. Az o szemelyisege, hozzaallasa nagyban befolyasolja a felhasznaloi elmenyt. Az o hozzaallasa pedig nagyban fugg a managmenttol. Ha a manager is ugy all hozza, hogy most mit pattog megvan az SLA akkor mindenki igy fog hozzaallni az ugyfeleket kiveve.

Jogos. UPC-nel amugy erdekes:

lakossagi internet: cel 87% teljesitett ertek: 99.18%.
upc business internet: cel 98% teljesitett ertek: 98.36%

adslnel 99.87%-ot teljesitettek, ugyhogy gondolom ez a jo fel szazelekkal kisebb rendelkezesre allas a mediumbol adodik.

Es a 73,67%-os ugyfelszolgalati ugyintezo 2 percen beluli bejelentkezesi arany is eleg elkeserito a 75%-os celhoz kepest. A lap aljan ugyan ott van, hogy felvettek plusz embereket de a problemam az, hogy ezzel meg kellett varni az ev veget es nem jutott eszukbe, hogy az elso ket SLA alatti honap utan intezkedjenek. Ez most csak egy pelda de sajnos a szolgaltatok nagyresze igy all hozza a "szolgaltatshoz". Kicsit mas a definicionk.

"Es a 73,67%-os ugyfelszolgalati ugyintezo 2 percen beluli bejelentkezesi arany is eleg elkeserito a 75%-os celhoz kepest. A lap aljan ugyan ott van, hogy felvettek plusz embereket de a problemam az, hogy ezzel meg kellett varni az ev veget es nem jutott eszukbe, hogy az elso ket SLA alatti honap utan intezkedjenek."

Ez hol található?

Amúgy meg ebből is látszik, hogy fogalmad sincs az egészről, amiről osztod az eszet.
A plusz ember felvétele az egyrészt költség, amit te fizetsz shitfuck-olva, hogy a kurva upc megin' árat emelt a szemét.
Másrészt meg az nem úgy van, hogy upsz, megjött a múlt havi sla és szar lett, akkor dobjunk még rá embereket. Azokat az embereket fel is kell venni (hirdetés, interjú, teszt, akármi, itt hetekről beszélünk), aztán ki is kell képezni (kb. a fél ászf-et fejből kell vágnia, és gondolom használnak legalább 5-10 különböző programot a különböző rendszerek piszkálására, ez is több hét), aztán ebből levizsgáznak majd beülnek telefonálni. És eleinte még inkább csak hátráltatják a munkát mint előre viszik, mert bizonytalanok, kérdeznek, egy tapasztalt embernek kell mellettük ülni és fogni a kezüket.
Véleményem szerint az igény felmerülése után minimum 1 hónap, mire az első emberek el tudnak kezdeni dolgozni, és legalább 3-4 hónap kell ahhoz, hogy előre vigyék a színvonalat.

"Ez most csak egy pelda de sajnos a szolgaltatok nagyresze igy all hozza a "szolgaltatshoz". Kicsit mas a definicionk."

Jaja, példából csak az upc-t fikázod itt és a tét meg fényezed. Csak példából, nyilván :)

http://www.upc.hu/rolunk/halozati-szolgaltatasminosegi-parameterek/

itthon volt eddig osszesen UPC, enternet meg t- vel tapasztalatom. enternetnel egyszer beszeltem az ugyfelszolgalattal amikor a dns serverek ipcimet kerestem. t-vel egyszer beszeltem, mert egyszer volt hiba akkor ott is anyaztam a biztonsagi kod miatt, hogy miert nem lehet opcionalisan csinalni ezt a dolgot. Azota behoztak a hang alapu azonositast. UPCvel meg a Vodafonennal vannak meg hoszasabb tapasztalataim es nem a jo fajtak. Most vodafonenal az utobbi 2 beszelgetes egeszen pozitiv es hozzaertonek tunt, bar csak annyit kellett megtudni, hogy a BES csatlakozast ok latjak-e de ugy tunt, hogy tudjak, hogy hova kell nyulni.


Véleményem szerint az igény felmerülése után minimum 1 hónap, mire az első emberek el tudnak kezdeni dolgozni, és legalább 3-4 hónap kell ahhoz, hogy előre vigyék a színvonalat.

Igen valoban eloszor szolni kell HR-nek, hogy kell ember, HR-nek meg kell mozdulnia, training stb. De ha ez 1 eves atlag. Ertem en, hogy nincs penz felvenni plusz embert de azert az gaz, hogy eleg jo eselyed van, hogy tobb mint ket percet kell rajuk varni.

A T-vel tovabbi tapasztalatom, hogy ma ismet kaptam egy levelet, hogy max 30 percre el fog menni a net egy durvan 56 oras periodusban kb 3 het mulva. Ezzel egy idoben elszallt a UPC vonalam egy par percre. Ezt csak onnan tudom, hogy vpn-reconnect volt es kaptam egy mailt a routertol, hogy atallt.

"t-vel egyszer beszeltem, mert egyszer volt hiba akkor ott is anyaztam a biztonsagi kod miatt, hogy miert nem lehet opcionalisan csinalni ezt a dolgot."

Akkor anyáznál csak igazán, ha valaki betelefonálna a nevedben és puszira megcsinálnák a te számládra amit kér...

"Ertem en, hogy nincs penz felvenni plusz embert de azert az gaz, hogy eleg jo eselyed van, hogy tobb mint ket percet kell rajuk varni."

Ja, a 25% helyett 26,33%, szörnyű. Nem mellesleg nekiálltak bővíteni, így januárban 11,48% eséllyel kellett legalább 2 percet várnod.
Egyébként van egy olyan gyanúm, hogy ez leginkább akkor történik meg, amikor valami hiba miatt durva kiesés van, arra pedig egyszerűen nem lehet méretezni az ügyfélszolgálatot.

En ertem, hogy ez biztonsagi okokbol van de lehessen mar leiratkozni rola. Ha akarom a lakast se zarom be amikor elmegyek otthonrol megse jon a biztosito, hogy most azonnal zarjam be. Csak nem fog fizetni, de ha ezt a kockazatot vallalom akkor leszarjak a dolgot.

Meg egyszer megismetlem, hogy szerintem az SLA betartasa a minimum. Az, hogy miert kellett atlagban 26.33%-ban 2 percnel tobbet varni az lenyegtelen. Ha azert, mert keves az ember az is gaz, ha sok nagy kieses volt szinten gaz. Ertem en, hogy te is leszarod az ugyfelekt de ez ne legyen mar egy jo dolog.

Ne legyen partner, nem azt mondom, hogy legyen defaultbol jelszo nelkuli minden account. De ha igent bolintok egy idiota jogi szovegre ami a szolgaltatot ezen kotelezettsege alol felmenti akkor legyen mar ez eleg. Az, hogy torvenyben elo van irva, hogy kotelezo jelszot megadni minden telefonos beszelgetes utan az egy specialis elbaszott adottsaga ennek az orszagnak. En elhiszem, hogy mostmar nagyon secure vilagban elek csak nem akarok 4 kulon jelszot megjegyezni amit evente egyszer hasznalok.

Majd ha torvenyileg elrendelik, hogy mostmar mindenki csak ugy hagyhatja el a lakasat ha minden ablak, ajto zarva, vereb elengedve akkor majd megbekulok ezzel a dologgal is de addig marad a shitfuck

A nevedben kötelezettséget vállalni "bemondásra" sehol sem lehet - és a telefonos üsziken sem fogják csak neked megoldani ezt. Vannak esetek, amikor elég az, hogy arról a hívószámról telefonálsz, amivel kapcsolatban valamit szeretnél, a másik véglet meg az, hogy csak személyes üsz.-on, személyazonosság igazolása után járhatsz el - ilyen eset is van.

A jelszót elvileg csak te tudod, ezzel az információval (meg néhány természetes és technikai azonosítóval) tud a túloldal egyértelműen beazonosítani, amennyiben olyan kérésed van, amit csak te tehetsz meg. Telefonon egyelőre más megoldást nem tudnak - a hívószám alapú azonosítás nem elég, mert az csak az előfizetést, nem pedig az előfizetőt azonosítja, így tetszik, vagy sem, szükség van telefonos jelszóra.
Persze, fel lehetne okosítani a rendszert rsa-token (vagy hasonló) alkalmazására, amikor például a hívószámodhoz rendelik a tokent, és a túloldal az azon látható kódot kérdezi meg tőled - de erre olyan minimális igény lenne, a tokenek jelentős költsége mellett, hogy senki sem fog ilyen fejlesztésbe kezdeni. Ahogy a webes önkiszolgáló felületen is hívószám/jelszó párossal tudsz bármit elintézni, úgy telefonon is.

Van mód a jelszó használat elkerülésére: személyesen befáradsz egy ügyfélszolgálatra, és ott személyi (amivel a szerződést kötötted(!), ha változott, jelezd a szolgáltató felé) lakcímkártya akármi alapján fognak azonosítani.


amennyiben olyan kérésed van, amit csak te tehetsz meg.

A gyerekek, elment a net miota olyan keres/kerdes amit csak en kezdemenyezhetek?

Meg egyszer, nem azzal van a problemam, hogy probalunk szekurok lenni, hanem azzal, hogy nem lehet belole kiszallni es neheziti a felhasznalast. Legyen ilyen annak akinek szuksege van ra. Nekem nincs sot meg azt a rizikot is bevallalom, hogy elteritik a szolgaltatast.

En annyit akarok, hogy ha hiba van fel tudjam hivni oket es tudjak szolni, hogy gebasz van. Jelenleg ezt a jelszo nelkul nem tudom megtenni es ez gaz. Kell hozza a) jelosz b) vezetekes telefon amirol betelefonalok, c) szemelyesen be kell menni az uzletbe resetelni a jelszot, majd ismet felhivni oket, es bepotyogni a jelszot.

Hajra. reszletezd kerlek, hogy mi bajom szarmazhat abbol ha valaki felhivja a szolgaltatot az en mobilszamomrol es azt mondja, hogy elment a net.

Meg egyszer nem azzal van a problemam, hogy a szolgaltato vedeni akarja a maganszferamat, hanem azzal, hogy nem lehet megertetni vele, hogy en ezt kurvara nem akarom.

Rendelhetne a lakasodba verebet a biztosito ami teged is szarra tep, hogy vedje a vagyontargyaidat megse teszi meg.

Neked mi bajod származhatd? Pl. a szolgáltató kivizsgálja a dolgot, rászán x munkaórát y rezsiköltséggel, aztán nincs hiba. Felhív téged, hogy mégis mifasz van a hibával, te meg csak nézel bután. Aztán másnap is, harmadnap is, aztán egy idő után a szolgáltató megunja és kiszámlázza _neked_, hogy _valaki_ szopatja őket a _nevedben_.

ÉS azt se felejtsük el, hogy távolról elkezdi a szolgáltató resetelni/átkonfigurálni/usw. az ADSL-végberendezést, mondjuk akkor, amikor a szívatott usernek nagyon kell a netkapcsolat, mire a szívatott user habzó szájjal fogja támadni az üsz.-ot, hogy mijjfék van, le-föl jár a net, aztán néz majd bambán, mikor tájékoztatják, hogy szedjen Cavintont, merthogy épp tőle érkezett bejelentés, hogy probléma van, és épp azon dolgoznak.

Meg mindig nem egeszen ertem, hogy ha en vallalom ezt a rizikot akkor miert ne lehetne. Meg kivancsi lennek ennek az elofordulasi valoszinusegere. Ha valakivel ez elofordul nyilvan fogja majd kerni, hogy mostmar jelszoval azonositsak. Nem azzal van a problemam, hogy van ilyen opcio hanem azzal, hogy ez kotelezo.

Meg lehetne csinálni, már ha jogilag egyáltalán lehetséges. A jogi rész tisztázására elmenne párszáz jogász munkaóra, plusz a hivatali egyeztetések, és a magyar jogrendet ismerve lenne a végén 2 jogilag alátámasztott szakvélemény, az egyik szerint lehetséges hagyni a buta user butaságát, a másik szerint meg nem.
Aztán a végén dobnának fel pénzt, és ha az jönne ki hogy mehet, akkor neki kellene állni megcsinálni erre a külön protokollokat, ÁSZF-be beleírni, ügyfélszolgálatosokat átképezni, stb.

És a végén lenne egy bőven tízmilliós nagyságrendű összeg költségoldalon, és kb. 10 idióta ügyfél akinek erre igénye van, de persze egyik se akarná kifizetni ezeket a milliókat. A többiekre pedig nem terhelhetik rá azzal az indoklással, hogy kalebris nick a hupról így gondolja helyesnek. És a tulajdonosnak se mondhatják azt, hogy azért lett 25 millióval kevesebb a profit, mert 10 ügyféllel jót tettünk.

Kb. ennyi.

Ha ahhoz atkepzes kell, hogy ne kerd az ugyfeljelszot akkor ott problema van. A jogi reszet at kell nezni egyszer. Gyanitom, hogy aki kitalalta, hogy ez kotelezo ervenyuen kell hasznali mar egyszer megnezte, hogy lehet-e vagy se, de oszinten szolva leszarom. En ertem, hogy te vagy a jo ugyfel en meg a seggfej de had ne kelljen mar megertenem, hogy miert tunik egy-egy szolgaltato teljesen inkompetensnek. Az en ugyfeleimet se nagyon szokta erdekelni, hogy human error vagy termeszeti katasztrofa miatt all a szolgaltatas. Ok azt latjak, hogy all, en meg probalom minel hamarabb megoldani az adott gebaszt es kozben azon gondolkozom, hogy mit tudok majd azert csinalni, hogy ne alljanak tovabb. Igy kellene mukodni egy normalis szolgaltatonak, szerintem.

Ezek szerint csak en erzem ugy, hogy nincs ez igy jol es nem kellene megerteni, hogy a szolgaltatonak milyen belso problemai vannak/lehetnek. Szeretnem ha nekem is csak hozzad hasonlo ugyfeleim lennenek es akkor tudnam neked mondani, hogy a kutyam pont most beteg es ezert nem tudok foglalkozni azzal, hogy mar 24 oraja le van halva a neted.

"Ha ahhoz atkepzes kell, hogy ne kerd az ugyfeljelszot akkor ott problema van."

Mindenhez képzés kell és protokoll kell.

"A jogi reszet at kell nezni egyszer. Gyanitom, hogy aki kitalalta, hogy ez kotelezo ervenyuen kell hasznali mar egyszer megnezte, hogy lehet-e vagy se, de oszinten szolva leszarom."

Szinte biztos vagyok benne, hogy erre eddig senki se gondolt. Más meg a sirámodat szarja le, hogy jájj ázonosítani kő magam..

"Az en ugyfeleimet se nagyon szokta erdekelni, hogy human error vagy termeszeti katasztrofa miatt all a szolgaltatas. Ok azt latjak, hogy all, en meg probalom minel hamarabb megoldani az adott gebaszt es kozben azon gondolkozom, hogy mit tudok majd azert csinalni, hogy ne alljanak tovabb. Igy kellene mukodni egy normalis szolgaltatonak, szerintem."

Gondolom nálad sincs olyan opció, hogy bárki bármilyen azonosítás nélkül felhív, hogy X ügyfélnek fakocka helyett vasgolyó kell, pénz nem számít...

A PPpoE jelszót, aminek a használatát bármikor meg lehet nézni, hogy az adott drót végéről jön-e vele valaki, vagy sem, azt nem kéne összehasonlítani egy olyan azonosítóval, aminek a használatával (meg azon természetes és technikai azonosítóiddal, amik gyakorlatban secperc megismerhetők) szerződéses kötelezettséget tudsz vállalni - ugyanis a kettő nagyon nem azonos szintet jelent.
A szabályokat nem hülye emberek hozzák, és jelen esetben nagyon nem fölöslegesen. Az, hogy te nem látod/érted/tudod az okát, az más kérdés - nem is biztos, hogy rád tartozik.

"En ertem, hogy ez biztonsagi okokbol van de lehessen mar leiratkozni rola. Ha akarom a lakast se zarom be amikor elmegyek otthonrol megse jon a biztosito, hogy most azonnal zarjam be."

Nem, téged védenek, hanem magukat. Le lehetne iratkozni akkor 2 hónapon belül azzal lenne tele a homár, hogy háddeeztet én nemis akartam, bisztos visszaéltek a nevemmel.
Illetve pl. közlekedni se közlekedhetsz KGFB nélkül, EÜ járulékot is fizetned kell, stb. Vannak törvényi kötelezettségek, ez pedig az.

"Meg egyszer megismetlem, hogy szerintem az SLA betartasa a minimum. Az, hogy miert kellett atlagban 26.33%-ban 2 percnel tobbet varni az lenyegtelen. Ha azert, mert keves az ember az is gaz, ha sok nagy kieses volt szinten gaz. Ertem en, hogy te is leszarod az ugyfelekt de ez ne legyen mar egy jo dolog."

Hagyd már ezt a fasságot. SLA-t vállalja, aztán nyilván nem túlteljesíteni akarják hanem inkább centizgetik (mert ugye pénzbe kerül, amit a sor végén persze te fizetsz meg). Néha meg nem sikerül, na bumm, van ilyen. Persze nem öröm, meg nem jó, de ilyenkor lépni kell és léptek is. Azóta csak 70%-ot vállalnak, de azt 1 percen belül.
De nyilván neked teljesen mindegy, csak fikázhasd a upc-t, aztán ez a telefonálások 1,33%-át érintő határidő-túllépés megfelelő erre.

Na szoval akkor meg egyszer. Ha veszek egy szolgaltatast akkor az az abszolut minimum, hogy az SLA teljesitve lesz. Ha nincs meg nem fizetek. Jobb esetben egesz honapra. Te se fogod megdicserni a gyerekedet es megertoen bologatni ha 1 pont hianyzik a ketteshez. De biztos bennem van a hiba, hogy elvarok dolgokat amikor en fizetek.

Ha veszel egy szolgáltatást, akkor az SLA nem teljesülésére vonatkozó eljárásnak megfelelően bejelentve az igényedet kapsz jóváírást/díjcsökkentést. Ugyanis azt _is_ részletesen szabályozza minden normálisan megírt ÁSZF, hogy bizonyított SLA-sértés esetén mi történjen, mikor jogosult az üf. bármilyen jóváírásra. (Van, ahol a szolgáltatáskiesés attól az időponttól számít, amikor azt hibára bejelentette az üf.)

"De itt most nem errol van szo hanem arrol, hogy ha fizetek valami szolgaltatasert akkor nem azt varom el, hogy a minimumot teljesitse az illeto"

Nem, nem arról van szó. Arról van szó, hogy előfizetsz egy 95% garantált rendelkezésre állású szolgáltatásra, amire vállalnak 72 órás hibaelhárítást, persze ezt bőven túltejesítik, mert van legalább 99% rendelkezésre állás és párórás hibaelhárítás. De ez neked nem jó, te shitfuck-olsz, mert te leszarod, hogy milyen szolgáltatást "vettél", te elvársz 100% rendelkezésre állást (amit senki se vállal, mert nem is lehet) és 0 perces hibaelhárítást, mert csak. (szerk.: a fenti számok hasraütéssel keletkeztek, fogalmam sincs, hogy az invitel vagy upc mit vállal vagy mit teljesít.)

Erről van szó, és ezzel van bajom.
Bemész a Marika presszóban Bivalybasznád-alsón, kérsz egy kávét (50 Ft), aztán folyamatosan vered a tamtamdobot, hogy mi ez a szar Segafredo, neked egy barista főzzön Kopi Luwak kávéből egy Concordia 2500-as gépen az ötvenesedért, mert...
Mert el vagy tévedve ...

Nem azert shitfuckolok, mert az adott szolgaltato benne van-e az sla-ban vagy se. Amikor elszall a net, aram satobbi hivjuk a szolgaltatot, ha ez rendszeres es szarnak bele akkor shitfuckolok forumokon, fokent azert hogy mindenki mast figyelmeztessek arra, hogy X, Y szolgaltato nem jo.

A kaveval kapcsolatban nem azt varom el, hogy hudefasza kave legyen hanem azt, hogy kozbe a kiszolgalo ne a "miafasze' nem hagysz feszbukolni" arccal szolgaljon ki. Nem hiszem, hogy ez tul sok lenne. Szerintem ez a kave araba benne foglaltatik.

"Nem azert shitfuckolok, mert az adott szolgaltato benne van-e az sla-ban vagy se."

Arra szerződtél, ha azt nem teljesíti akkor van jogalapod shitfuck-olni.

"Amikor elszall a net, aram satobbi hivjuk a szolgaltatot, ha ez rendszeres es szarnak bele akkor shitfuckolok forumokon, fokent azert hogy mindenki mast figyelmeztessek arra, hogy X, Y szolgaltato nem jo."

Erősen szubjektív. Innen indultunk: "Kb 1-2 havonta megesik, hogy egyszeruen elmegy a net par percre, 1-2 orara, vagy egesz ejszakara! Most asszem ez utobi lesz!"
Értelmezzük a mondatot, levéve az idegeskedés miatti túlzásokat:
- Kb 1-2 havonta megesik => 2 havonta vagy ritkábban
- par percre => ez lófasz, lehet hogy a router-e indult újra, vagy volt egy másodperces áramingadozás
- 1-2 orara => ez már valami legyen, de ez is csak 1 óra inkább
- vagy egesz ejszakara => ehhez azért tegyük hozzá, hogy ha elmegy 10-kor, akkor jó eséllyel nem a modemledet fogja nézni hajnal 2-kor. És ez simán lehet tervezett karbantartás is, amiről esetleg megy email vagy a számlalevél mellé papír, csak senki se olvassa. De ez is kiesés.

Számoljunk nagyon durván: legyen 1 évben 3x2 óra és 3x8 óra kiesés, ez 30 óra kiesés, ez 0,34% kiesés, aminek valszeg a fele a reális, a többi az "ideges vagyok és nagyot mondok erre a szarra" jellegű nagyotmondás. De ha ennyi kiesés is van, ez akkor is 99,6575%-os rendelkezésre állás. És ez a hiszti oka.

"A kaveval kapcsolatban nem azt varom el, hogy hudefasza kave legyen hanem azt, hogy kozbe a kiszolgalo ne a "miafasze' nem hagysz feszbukolni" arccal szolgaljon ki. Nem hiszem, hogy ez tul sok lenne. Szerintem ez a kave araba benne foglaltatik."

Nem, nem innen indultunk. Onnan indultál, hogy shitfuckoljon csak, én meg onnan, hogy csak akkor, ha van rá oka.
Az más kérdés, hogy azóta már ott tartasz, hogy az a bajod, hogy az ügyfélszolgálat nem tud uptodate infót adni, illetve úgy érzed hogy nem nyalják a seggedet teljes nyelvcsapással.

Ami a másik oldalról meg úgy néz ki, hogy elkezdenek ömleni a hibabejelentő hívások. Az első néhánynál még megpróbálnak a protokoll szerint hibát keresni a kedves előfizetőnél (mert a hibák 90%-a ott van), aztán számukra is világos lesz, hogy van egy nagyobb kiesés valahol (ezért nincs nálad sem), amiről még nem tudnak róla semmi konkrétat. A hívások meg ömlenek, a fele hívó üvöltve kurvaanyázik, mert 5 perce nincs net. Egyeztetnek a hibaelhárítókkal, kb. kisakkozzák az érintett területet, felmondják vagy bekapcsolják az előre felmondott a szöveget (kedves előfizetőink, kula van itt és itt, bocsika, dolgozunk rajta), és már be van kapcsolva, hallja mindenki (aki odáig eljut, mert annyian hívják hogy nincs annyi vonal), de azért neki tovább kell menni és shitfuck-olnia kell, mert 15 perce nincs net, és hogy miértnincs és hogy mikorlesz. Persze a szerelő még úton van, azt se tudják még hogy áramszünet van (pl. mert a rézbőrűek elvittek egy transzformátort) vagy épp befosott valami, vagy megette a yeti az egészet, de továbbra is ömlenek a hívások, hogy már fél órája nincsen net, meg miakurvaanyja van ezzel a céggel hogy hatodszor telefonál mire egyáltalán tartászenéig jut, ott meg legalább 5 perc mire emberhez, és hogy mikorleszmár és satöbbi.

És persze te azt várod, hogy mosolyogjon közben, és puha nyelvvel kényeztesse az ánuszrózsádat, mert te fizetsz a cégnek havonta 4000+ÁFA összeget, és ez neked jár.
Egyébként meg shitfuck-olsz.

Persze, hogy szubjektiv a megiteles. Lehet, hogy 1 honapig szarakodik es amikor annyit kell a szolgaltatoval kommunikalni, hogy mar te jobban tudod a tech supportosok munkarendjet mint a team leader, majd nagy nehezen megjavitjak/megjavul es utann 2 even keresztul nincs vele problem lehet, hogy nem a 2 evre fogsz emlekezni hanem arra az egy honapra es amikor ket ev utan megint elmegy hirtelen flashback az elozo menetre a tech supportal.

Meg egyszer itt nem a %-rol hanem inkabb egy hozzaallasrol van szo, hogy senki nem nezi meg, hogy nezd mar ez a barom havonta hivogat minket es fel sem merul senkiben, hogy ez nem a hobbija hanem tenyleg valami problem van. Ha itt tartunk akkor igenis kell shitfuckolni.

Ertem en a nagy outageek problemajat, hogy nagy mennyisegu ugyfel, rovid ido alatt satobbi. Ateltem mar eleg ilyet, hogy tudjam milyen a forgatokonyv. Arrol beszelek, hogy nem is foglalkoznak azzal, hogy ilyenkor nincs semmi fele eszkozuk amivel sok embert rovid ido alatt tudnak updatelni. sms gateway/email akarmi. Nem hiszem, hogy akkor koltsege lenne leallasokkent ugyfelenkent egy sms-nek. Nem tudom, hogy az uzleti UPC support de a linkelt pedlabol itelve nem valami sziporkazo.

"Lehet, hogy 1 honapig szarakodik es amikor annyit kell a szolgaltatoval kommunikalni, hogy mar te jobban tudod a tech supportosok munkarendjet mint a team leader"

Na ez igazán gáz (kivéve ha valami igazán izgalmas dolog van benne).

"Meg egyszer itt nem a %-rol hanem inkabb egy hozzaallasrol van szo, hogy senki nem nezi meg, hogy nezd mar ez a barom havonta hivogat minket es fel sem merul senkiben, hogy ez nem a hobbija hanem tenyleg valami problem van. Ha itt tartunk akkor igenis kell shitfuckolni."

Leírjam n+1.-szer is, hogy honnan indult a dolog?
Az, hogy 2 kiesésnél betelefonál az ügyfél, az azért nem rendkívüli.

"Ertem en a nagy outageek problemajat, hogy nagy mennyisegu ugyfel, rovid ido alatt satobbi. Ateltem mar eleg ilyet, hogy tudjam milyen a forgatokonyv. Arrol beszelek, hogy nem is foglalkoznak azzal, hogy ilyenkor nincs semmi fele eszkozuk amivel sok embert rovid ido alatt tudnak updatelni. sms gateway/email akarmi. Nem hiszem, hogy akkor koltsege lenne leallasokkent ugyfelenkent egy sms-nek."

És szerinted az előfizetők mekkora hányada fizetne érte? Te fizetnél mondjuk havi 500 Ft-ot egy ilyen szolgáltatásért? Vagy mit szólnál hozzá, ha megemelnék a neked nyújtott szolgáltatás díját, mert a hupról kalebris nick szerint ez jó lenne? Ennek ugyanis költsége van.

"Nem tudom, hogy az uzleti UPC support de a linkelt pedlabol itelve nem valami sziporkazo."

Szó nincs üzleti UPC support-ról, elég ritkán kerültem velük kapcsolatba és akkor is mindent megtettek és gyorsan elhárították a hibát. Itt az egyszerű lakossági szolgáltatásról beszélünk.

Tudod, én már tapasztaltam, hogy milyen, amikor 2 percenként kérdezik, hogy kész vagyok-e már. Ilyenkor mindig 2-3 percig tart elmondani, hogy igen, tudok a hibáról, dolgozok rajta. Amikor már fél órája nem tudok érdemben a problémával foglalkozni, akkor kapcsolom ki a telefonon. Jéé, így általában 10 perc alatt meg tudom oldani a gondot. Ergo inkább feltartott az érdeklődő ügyfél, minthogy érdemben segített volna.
Lefordítva a szolgáltató nyelvére: a mérnökök, hibaelhárítók se díjazzák, ha az ügyfélszolgálat 5 percenként érdeklődik náluk. Pont ezért vannak a frontvonalban ők, úgymond "ügyfélnyugtatóként". Semmi értelme nem lenne egy olyan weboldalnak, ahol az ügyfeleket percenként tájékoztatni lehetne, mert erre érdemben csak a mérnököknek/hibaelhárítóknak lenni értelme írniuk. Azzal miért vagy kisegítve, ha az ügyfélszolgálat ír rá 10-15 perces késéssel? Hogy olvasod el, ha nincs internet kapcsolatot? Továbbá kifizetnéd a kiküldött sms-ek díját(nagy tételben olcsó, de mégis költség)?

+1, volt hogy kikapcsoltam a telefont és kulcsra zártam magamra az ajtót, mert állt a szolgáltatás és mindig félbe akartak szakítani.

SMS-el meg az van, hogy ha tűkön ülsz és várod, hogy helyrejöjjön "a net", akkor úgyis előbb rájösz, mint ahogy megérkezne az SMS, és a hiba felmerülésére is ugyanez vonatkozik, azaz te előbb tudod, mint a szolgáltató.
Ha pedig nem ülsz a net előtt, akkor meg minek izgassanak ilyesmivel :)

Nem azt varom el, hogy amikor felhivom az ugyfelszolgalatot akkor ok rogton a mernokot hivjak. Van neki team leadere, managere tessek ot baszogatni. A TL/Manager elsodleges feladata az kellene, hogy legyen, hogy a mernokot megvedi az ilyen szarsagoktol es engedi, hogy dolgozzon.

Az SMS updateert szivesen fizetnek, mert engem special zavar, hogy nem tudom, hogy most azert nincs net, mert a szolgatltato meg dolgozik az ugyon vagy azert, mert a kozponti hiba elharult de az en vonalamon van valami egyeb gebasz.

Es azert, hogy az ugyfel valamilyen szinten erezze, hogy foglalkoznak a problemaval es nem azert mert sokat fizet hanem azert mert ugyfel.

"Ujabb sarkalatos es direkt ferditett pelda kovetkezik."

Hagyjuk már ezeket a példákat :)

"Meg egyszer akkor megprobalom leirni, hogy miert kezdodott el az egesz. xclusiv azt irta, hogy ne shitfuckolj ha elmegy a net, en meg azt, hogy shitfuckoljal nyugodtan, mert
1) nem biztos, hogy tudnak rola, hogy nalad elment a net es ha nem tudjak, hogy meg kellene javitani nem is fogjak megjavitani"

Nix. Nekem az volt a bajom, hogy _itt_ shitfuck-ol a hup-on, azt egy szóval se mondtam, hogy a szolgáltató felé ne jelezze a hibát. És az is bajom van még, hogy (vélhetően) havi párezer forintért elvárja azt, hogy a net az mindig és mindentől függetlenül csörgedezzen az drautbó, mert az neki jár, mert ő azért fizetett. Én pedig úgy gondolom, hogy 100% rendelkezésre állásért fizettett, nem is 99,99%-ért, de még csak nem is 99,5%-ért.
Ettől függetlenül persze gáz, h az üfsz. nem tudja neki azt mondani, hogy ez és ez a probléma, bocsánat, dolgozunk rajta, várhatóan ekkor és ekkor befejezzük és működni fog.

"2) ha nem tudjak, hogy nem vagy megelegedve a szolgaltatassal ugy gondoljak, hogy ok faszan csinaljak a dolgot es minden folytatodik ugy ahogy eddig"

Természetesen jelezheti, sőt, jelezze is, de ezt se itt kell!
A legnagyobb hatást persze akkor éri el, ha a "lábával szavaz", azaz elmegy más szolgáltatóhoz, lehetőleg tömegesen. Persze ha van másik szolgáltató...

"Lehet, hogy en vagyok a kocsog ugyfel de oszinten szolva kicsit elegem van az "ez van, ezt kell szeretni" hozzaallasbol ami mindenhol jelen van. Szoval shitfuck, mert kulonben nem lesz jobb, sot."

Mert a shitfuck-tól jobb lesz?
Azt kellene megérteni, hogy egy X színvonalú szolgáltatásért fizetsz Y pénzt, ahogy az X viszonylag kevés minőségi és rendelkezésre állási garanciát tartalmaz, cserébe az Y is elég alacsony összeg. Ja, és X garantált vállalástól jellemzően SLA-ban és sávszélben is sokkal többet nyújtanak (akkor milyen shitfuck lenne, ha "csak" a garantált sávszélt szolgáltatnák pár napig)!

Persze ha neked ez az X minőség nem felel meg, akkor nyugodtan vehetsz bérelt vonalat is. Ja, hogy az a sokszorosába kerül? Hja, ilyen az élet.

De ez a shitfuck-olás (én is jövök egy hülye példával) olyan, mintha vennél egy használt 1-es swift-et, és utána vernéd az asztalt, hogy mekkora szar már, mert nem megy 250-el emelkedőn felfelé.
Hát nem bazmeg, nem megy, de senki se mondta azt, hogy menni fog. Ha pedig behaluztad magadnak, akkor veled van probléma, és nem a kocsival vagy az eladóval...

Ha a szolgaltato supportjaval nem tudod elerni azt amit szeretnel akkor igenis shitfuckolni kell a forumokon, hogy tobben is tudjak, hogy X, Y szolgaltato nem jo vagy van jobb.

A shitfucktol azt varom el, hogy esetleg emberek elolvassak, majd ezeket megszurve ertelmes dontest tudnak hozni. Ez majd kihatassal lesz az ugyfelek szamara ami miatt talan eszbe kapnak, hogy normalis netet kellene szolgaltatni. Ha nem akkor menjenek csodbe.

Es a peldanal maradva inkabb ugy mondanam, hogy veszel egy hasznalt swiftet amibe szetmegy a kuplunk, mire visszaviszed oda ahol vetted, megcsinaltatod, kifizeted a javittatast, majd megint szarramegy a kuplunk. Ezt ismeteled 3x - 4x. Ezek utan shitfuckoltal mar egy parszor a szervizbe, persze hogy shitfuckolsz a swift forumokon, hogy oda senki ne vigye az autojat.

"Ha a szolgaltato supportjaval nem tudod elerni azt amit szeretnel akkor igenis shitfuckolni kell a forumokon, hogy tobben is tudjak, hogy X, Y szolgaltato nem jo vagy van jobb."

Minden szolgáltatóra lehet shitfuck-olni, csak megfelelően alacsony ingerküszöb kell hozzá.

"A shitfucktol azt varom el, hogy esetleg emberek elolvassak, majd ezeket megszurve ertelmes dontest tudnak hozni. Ez majd kihatassal lesz az ugyfelek szamara ami miatt talan eszbe kapnak, hogy normalis netet kellene szolgaltatni. Ha nem akkor menjenek csodbe."

Hehe, értelmes döntést, lol. Ne fárassz már, értelmes döntést, abból, hogy pistike lázad, hogy nem kap nettó négyezerért négykilences netet. Mert párhavonta van 1-2 perces kiesés is, szűzmáriaidesanyám...

"Es a peldanal maradva inkabb ugy mondanam, hogy veszel egy hasznalt swiftet amibe szetmegy a kuplunk, mire visszaviszed oda ahol vetted, megcsinaltatod, kifizeted a javittatast, majd megint szarramegy a kuplunk. Ezt ismeteled 3x - 4x. Ezek utan shitfuckoltal mar egy parszor a szervizbe, persze hogy shitfuckolsz a swift forumokon, hogy oda senki ne vigye az autojat."

Ez már-már nem is csúsztatás, hanem hazugság.
Kezdük ott, hogy nem fizetsz a kuplungcseréért, az benne van az árában.
Folytassuk ott, hogy nem viszed vissza sehova, hanem a seggeden ülve kivárod, amíg meg nem javul.
Továbbá örök életű kuplung nincs, időnként bizony meg kell állni és megtákolni, nem csak a kuplungot de a futóművet is, olajat kell cserélni, gumit, és satöbbi.
Ja, és néha azért nem megy a kocsid, mert
- nem vagy hajlandó kifizetni a drágább alkatrészt (jó oda az utángyártott is féláron - szolgáltató olcsóbb eszközt vesz, nem tesz alá ups-t, stb.)
- néha egyszerűen belédmennek az úton, azért meg kell csinálni (ellopják a vezetéket)
- néha mész az úton és ott egy kátyú, amitől kitörik a kereked (egyikőtök se tehet róla, áramszünet vagy gerinchiba)
- de a kuplungcserés esetek nagy részében egyszerűen a kedves sofőr nem tud a kuplunggal bánni, a hibák nagy része user error.

Ja, és így az évi 365 nap 99,5%-ában tudod az olcsó autódat használni.
És erre shitfuck-olsz.

"En ugy gondolom, hogy a net mostmar kicsit tullepett a plusz szolgaltatason es inkabb a viz, gaz, villany kategoriaba sorolando. Te nem ezt gondolod, ennyi."

Nem az, hogy nem így gondolom, de nálunk (társasház) többször van baj a vízzel, mint a nettel. Ami persze nem azt jelenti, hogy a nettel nincs probléma, de azon se kezdek el shitfuck-olni, amikor elzárják a vizet mert cserélnek egy hibás vízórát. Egyszerűen betudom ilyennek. Az áramszolgáltatásnál is felkészülök a kiesésre, ezért van UPS.

"A peldak direkt voltak sarkalatosak, mert van aki az internetet olyan dolgokra hasznalja mint mas a TV-t, konyvet stb."

A "lakossági" netszolgáltatás pont erről szól, kb. mint a kábeltv.

"En mondjuk ratudtam, hogy UPC lehal evente kb 2 napra, szoval van backup dsl, mert kell a munkahoz de ez nem jelenti azt, hogy amikor elmegy a UPC akkor nem shitfuckolok az ugyfelszolgalaton, mert nem azert fizetek barmennyit, hogy ne kapjak erte semmit."

Hát evvan, megoldod, én is megoldom. Az, hogy shitfuck-olsz vagy nem az részletkérdés. Nálunk cégnél üzleti upc van, 3-4 év alatt volt 2-3 érzékelhető kiesés/routing hiba, persze meg nem akasztotta a céget, mert van backup másik szolgáltatónál.
A lényeg: munkához kell, ezért gondoskodunk róla, hogy probléma esetén se álljon meg az élet...

"Nem az, hogy nem így gondolom, de nálunk (társasház) többször van baj a vízzel, mint a nettel"
Azért ez nem as szolgáltató hibája, ő továbbra is biztosítsa a szolgáltatást, csak nálatok van karbantartás.

"A "lakossági" netszolgáltatás pont erről szól, kb. mint a kábeltv."
A lakossági nettszolgáltatás színvonala és minősége messze elmarad a lakossági áram, víz, stb. szolgáltatás színvonalától. Szóval nem igazán nevezhető lakosságinak.

"Azért ez nem as szolgáltató hibája, ő továbbra is biztosítsa a szolgáltatást, csak nálatok van karbantartás."

Azt én leszarom, shitfuck-olok magamban :D

"A lakossági nettszolgáltatás színvonala és minősége messze elmarad a lakossági áram, víz, stb. szolgáltatás színvonalától. Szóval nem igazán nevezhető lakosságinak."

És nem is hasonlítottam lakossági áram- és vízszolgáltatáshoz. KábelTV szolgáltatáshoz hasonlítottam, márpedg szerintem összemérhető az adott közegen nyújtott TV szolgáltatással (kábelnetnél ktv, dsl-nél dsl-en nyújtott iptv).

Nem mellesleg egy remek cikk az áramszolgáltatás minőségéről: http://hvg.hu/itthon/20120218_aramlopas_tiszavasvari

Félre ne értsd, nem ez az átlagos, és ez főleg nem a szolgáltató hibája, de laktam én olyan helyen, ahol 2 hetente volt félórás áramszünet, nem a tolvajok miatt.

Hát én azért nem mérném össze a tv szolgáltatással sem. Ugyanis amikor rossz a net akkor még mindig van tv:)

Azért gondolom megérthető, hogy az áramlopásokért nem okolható a szolgáltató.

Azért én egy kicsit sokkalom az a 2 hetenkénti félórás leállást, ha nem tervezett dologról van szó. Nem mondom hogy nem fordul ilyen elő(akár még hosszabb szünet is), de nem valami gyakori jelenség már egy jó ideje. Csak érdeklődéskép hol volt ez?

Falun, Kelet-Magyarországon, pár éve. Általában viharos-esős időben fosta össze magát, de komolyabb ingadozások máskor is voltak. Pesten az UPS-em méla csendben "van", ott azért naponta többször átváltott akksira, mert nem tetszett neki, ami a konnektorból jött.

" naponta többször átváltott akksira"
Hát azért ez erős túlzás, én Miskolc környéki voltam, de még ott sem volt egy nap több áramszünet. És a kiesések is már rég megszűntek, mióta kb. 10-15 éve átvette egy másik áramszolgáltató a hálózatot.

Ha pedig az áramszünet okozná a bajt, akkor vagy menne vagy nem menne a net falusi hálózatoknál. Nem csordogálna.

"Hát azért ez erős túlzás, én Miskolc környéki voltam, de még ott sem volt egy nap több áramszünet."

Az, hogy nálad mi volt, az egy dolog. Nekem ez személyes tapasztalat volt.
Mármint az átváltott nem azt jelenti, hogy el is ment az áram, csak nem fért bele az UPS által tolerált sávba. Ez nem az áramszünet, az ezen felül volt.

Azért én szívesen vásárolnák mezei adsl rendelkezésre állási idővel rendelkező áramot, ha az annyival olcsóbb lenne, mint az adsl összehasonlítva a bérelt vonallal.
Akinek 100%-os rendelkezésre állás kell, minimum kettő (de a három jobb) más-más szolgáltatótól való, eltérő megvalósítású inetet fizessen. :)
Történetesen pont tudom, az invitel is tud adni mobilnetet eléggé olcsón az adslje mellé.
Ha tényleg _annyira_ fontos a "mindig legyen net" dolog.
Amit mondjuk, pont nem tudok megérteni, minek, de ez egyéni szoc. problémám.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nem keverek én semmit sem, jól tudom mi a dörgés ezen a téren, mivel 4 évet húztam le egy kábeles szolgáltatónál vidéken. A szakemberekről csak annyit, hogy a fele nem tudja mi a különbség a 2 között. Tudnák sztorizgatni milyen hülyeségeket csináltak egyesek. De nem ezen van a lényeg. Hanem a hálózat tervezésén, és a "garantált" dolgokon, ugyanis szerintem senkit sem érdekel, hogy délben hogy hasít a net, mert a többség csak délután 6-7-re esik haza, amikor a garantált közelében (de sokszor alatt) van a sávszél. A kapcsolat minőségét illetően no comment.

Jól tudod, de mégse érted a rendszer működését. Tudod, van egy olyan tudomány, amit tömegkiszolgálásnak, információelméletnek hívnak. Ezt a szakembereknek egyetemen évekig oktatják. A rendszerek kapacitásait ezek alapján tervezik(+ piszkos anyagi lehetőségek).
Az összes többi közművet is ezen elvék mentén tervezik. Ezért van az, hogy a vízhálózat se bírja el, ha mindenki egyszerre megnyitja a csapot ütközésig, a csatorna nem bírja a felhőszakadást, az áramhálózat nem bírná, ha mindenki villanybojlere, mikrosütője és villanytűzhelye egyszerre kapcsolna be. A rendszereket a jellemző felhasználási igények alapján tervezik. Nem fognak egy fillérrel se többet beletenni, ha ez nem éri meg a szolgáltatónak.
Figyelmen kívül hagyhatod a tömegkiszolgálást és társtudományait, de Kirchoff törvények alkalmazása gazdaságtalan és technikailag is nehezen megvalósítható. Lásd: nem lenne elég egy egy 80 cm-es víznyomócső egy 10e fős településnek, hanem 800 cm-est kellene fektetni. Vagy áramhálózatban nem lenne elég 2-3 db 5 kV-os trafóállomás egy ekkora településre, hanem minden utca végére kerülne 1 db. Ezeket biztos, hogy senki nem fizetné ki a havi számlákban...

Villamosmérnökként tanultunk hasonlót még anno. Most nincs időm előkeresni a matek hátterét, így csak egyszerűen írom le.
A dolog ott hibádzik, hogy az áram, és a víz szolgáltatást után a "fogalom" alapján fizetsz. Tehát hogy mennyit használsz el belőle. Ellentétben egy korlátlan internettel. (már ha korlátlan, ha meg nem akkor nem értem, miért hívják korlátlannak, szimplán kimeríti a fogyasztók megtévesztésének fogalmát). Az internet csomagokat úgy kellene reklámozni igazságosan, hogy mennyi az a sávszél és minőség, amit képesek garantálni a hálózat maximális tehetsége mellett is. Az senkit nem izgat (ahogy az áramszolgáltatás esetén sem), hogy a hálózat üresjáratánál mennyi extra "sávszél" van. Ha ezt is értékesíteni kívánják, akkor építsenek rá üzleti modellt masszív letöltők részére, pl. hogy az állandóan garantált csomag mellé plusz pénzért csúcsidőszakon kivűl garantálják az extra sávszélt..

Akkor azt is tanultad, hogy egy tetszőleges hálózatban mindig van szűk keresztmetszet. Továbbá a rendszer átbocsájtóképességét ez a szűk keresztmetszet limitálja.
Na már most a számítógépes hálózattal 2 bibi van: csomagkapcsolt és a rendszer dinamikus viselkedésű. Ezért nem könnyű a szűk keresztmetszetet meghatározni. Persze ha te tudsz valamilyen olcsó algoritmust eme probléma megoldására, akkor kilincselj a szolgáltatóknál és tárt karokkal fognak fogadni.
Az internet kapcsolat nem korlátlan, hanem potenciálisan korlátlan. A többi hálózat se korlátlan, csak nem tudod rövid idő alatt túlterhelni és meg is fizettetik veled a fogyasztásod. Hogy ez az internetes végpontokon nincs így, az a netsemlegesség és az egyszerűbb számlázás miatt van így. Bezzeg ha kiszámláznák x bájt adatforgalmat, lenne minden csomópontban forgalom priorizálás, akkor visszamennénk az időben 20 évvel. De ez a téma messzire vezet. Ezeket nem lehet a fogyasztók 90%-nak elmagyarázni, mert buták, mint a tök.

Hat a forgalom felhasznalonkent dinamikus de atlagban egesszen statikus. Ritka az olyan amikor egyik naprol a masikra hirtelen minden adsl user egymas kozott fog kommunikalni a normal web helyett. Persze van egy folyamatos novekedes az elfogyasztott bitek szamaban de ez nagyon ritkan ugrik egyik naprol a masikra. Nem azt mondom, hogy egyszer olyan halozatot csinalni ami soha nem fut 90% felett de azert amikor az ember azt latja, hogy ez a link mar 1 honapja van rendszeresen a 90%+ tartomanyban akkor jo lenne eszbe kapni szolgaltatotol fuggetlenul.

Nem vagyunk korlatlanok sehol. Meg a repulon se biztos, hogy lesz helyed ha megveszed a jegyet de ezzel az esettel jo eselyel nem fogsz talalkozni en meg nem talalkoztam vele pedig repultem mar egy parszor. Ugyanigy lehet tervezni halozatokat is. Persze mas aron. Az, hogy a szolgaltatok jelenleg 95percentile-ban fizetnek es fix dijat kernek el es meg igy se tudjak a halozatot rendesen uzemeltetni azt ne probaljuk mar megertoen bologatva elfogadni.

A hálózat méretezésénél abból indulnak ki ma, hogy úgyse használod ki folyamatosan a savszélegesedett teljesen(!!!)(dinamikus viselkedés), és a felhasználó a szerverfarmok irányában fog kommunikálni (tehát nem sokat torrentezik.). A mai viszonyok közt ezzel számolni elég meredek.
A probléma egy huszárvágással megoldható, csak annyi sávszélt osztok ki, amennyit az adott hálózati szakasz elbír.(A szakasz sávszéle ismert, ahogy a felhasználók száma is) ÉS nem ígérgetünk felelőtlenül, még plusz 10 Mbitket, csak ha fejlesztem a hálózatot (természetesen ebben már nem jeleskednek a tisztelt szolgáltatók). Ja igen, hogy így csúcsidőn kívül kihasználatlan a hálózat? Kit érdekel. A lényeg, hogy egyforma szolgáltatást kapsz állandóan. (Ne a marketinges döntse már el azért, hogy mennyi a sávszélesség egy régi analóg vonalon)

Félreértettél az utolsó bekezdésnél, eszem ágában sincs visszavezetni a számlázós nettet. Az úgy volt sz*r, ahogy volt. Lazán kifizetették veled a forgalmat, ha egy 2 Gigás lemezkép legvégén az ő hibájukból megszakadt a net, és kezdhetted előröl az egészet. Ugye milyen idegesítő volt?

Az áramszolgáltatásról csak annyit, hogy azt azért nem tudod, hirtelen túlterhelni ma már, mert jól van kiépítve. A 90'-es évek óta, nagyon sokat fejlődött (azért van egy két kivétel, de nem sok). Érdekes módon itt viszonylag jól méretezték a hálózatokat. Lakossági szinten csak elvétve találkozok áramszünettel. Miért nem lehet ezt utánoznia az internetszolgáltatóknak is?
Na persze ha beüt egy-két áramszünet (lást a másik topic), akkor ez rögtön leveri a biztosítékot. Egyébként jogosan. Nem értem, hogy a net miért nem veri ki ugyanezt a biztosítékot.

Az áramhálózat egy nagyon jól definiált hálózat. Értem ez alatt, hogy a fogyasztói szokások jól modellezhetők, kevés erőműre(=kiszolgáló) jut sok fogyasztó(=kliens), a szerepek fixek(nincs felcserélődés), a hálózati utak végesek és korlátosak(jól megadható az erőmű-fogyasztó távolsága). Továbbá az áramhálózat inkább vonalkapcsolt, mint csomagkapcsolt. Arról nem is beszélve, hogy az utak többnyire fixek az erőmű-fogyasztó között - könnyebben tervezhető.
A kihasználatlan kapacitás pénz. Ezért is vezették be az éjszakai áramot. Az áram áramlása is egyirányú a fogyasztó felé. Mivel szaporodnak az otthoni napelemek, szélkerekek, így a villamos hálózat tervezőinek is hasonló problémákkal kell lassan megbírkózni, mint a netnél.
A netre abszolút nem igazak a fentiek - nehezen modellezhetőek a szokások azok időbeli és térbeli változása miatt, bárki lehet kiszolgáló/fogyasztó, 5 perc alatt változhat a terhelés, sok rendszer kapcsolódik össze, az utak nem végesek és nem korlátosak(nincs fix távolság/lépésszám a 2 fél között), csomagkapcsolás miatt többutas terjedés lehetséges, gyakran változnak az utak a hálózat struktúrája miatt. A kétirányú további áramlás nehézségeket okoz - elvileg ez 2 db egyirányú egyesítettje, de mégse.

Azzal egyetértek, hogy ne a marketinges döntsön. Ha mindenkinek adnának 1 Mb-t le/fel, akkor mit csinálnál a rendszerben az óriási kihasználatlan kapacitásokkal? Hogyan érnéd el, hogy a sokszereplős rendszerben az 1 Mb garantált legyen bármelyik végponttól bármeddig? Mert így kapsz egy elszálló Markov láncot, ami nem stabil. Kicsit formálisan leírva: T-k a végpontok, i,j egész számok, jelölje a 2 szomszéd közötti kapacitást c, ahol T(i-j)=c
Szóval legyen minden T(i,j)=1 kapacitású. T(1) és T(2) szomszédosak, kommunikálnának T(4)-gyel T(3)-on keresztül. Ezért T(3,4)=2 kell. Viszont T(4) is kommunikálni akar csak T(1)-gyel és nem akar lassulást, ezért T(3,1)=2 kell, hogy legyen. Majd vissza az előző lépésre és így tovább. Meddig növelnéd a kapacitást, hogy mindenhol garantált legyen a működés? Gyakorlatilag semeddig nem növelheted, mert mindig lesz a rendszerben dugulás a szerepek felcserélődése miatt.

Az internetes forgalom is pontosan ugyan olyan jól definiált és jól modellezhető mint az áramhálózat, ugyanis ezt is ugyanolyan fogyasztói szokások uralják. (pl. warezpisti minden este tolja a torrentet, meg a CoD-ot, minden este megy a tv). Nem jellemző, hogy hirtelen vázolnának a végfelhasználói igények.
Azt hogy net estén igyekeznek 100%-ra járatni a hálózatot (és emiatt kapnak forgalmi problémákat), addig az áramhálózat estén fel sem merül annak a gondolata, hogy hasonló módon tervezzék meg a hálózatot (mivel leégne egy két trafó).

Az éjszaki áramot a bojlerekre találták ki, ugyanis egy régi bojler annyi áram eszik, mit az egyéb háztartási eszközök együttese. De ha azt nézem, akkor itt is mindössze 2x a max. eltérés, szemben egy 15Mbit/3MBit garantált nettel. De a feszültség és az áramerősség állandóan garantált, ami a net minőségénél nem mondható el. Az áram pedig nem azért olcsóbb, mert ki szereznék használni a szabad sávszélt, hanem mert vannak olyan erőmüvek amelyek fixen termelik az energiát, és nehéz hirtelen növelni a kapacitásukat (pl. Paks), de cserébe olcsó energiát adnak, és vannak olyanok melyekkel a gyorsan változó igényeket elégítik ki, pl. Gázerőmüvek, Ezek viszont jóval drágában állítják elő ugyanazt az energiamennyiséget.

"utak többnyire fixek az erőmű-fogyasztó között - könnyebben tervezhető."
Az internet esetén is fixek a fizikai utak, ezek is könnyen tervezhetőek.

Igazából ha nagyon ki akarom sarkítani a dolgokat, akkor az áramhálózat is csomagkapcsolt, sőt az egész világunk csomagkapcsolt a kvantumfizika miatt. A kérdés csak az, milyen szempontok alapján tervezem meg a rendszert.

A házi minierőművek elterjedése, valóban átalakítja az áramszolgáltatást, azonban ez nem jelent megoldhatatlan problémát, a nehezebb kérdés az az lesz, hogy ennek költségét hogy fogják megosztani a felek.

A te példádban sorban vannak kapcsolva a kommunikáló felek, akik egymáson keresztűl maximális sávszelességél akarnak kommunikálni. Ha kivesszük a maximális szót, a probléma eltűnik. A netes végfelhasználó estén ilyen topológia már ritkán fordul elő. Többnyire fa struktúra jellemzi a hálózatokat, ahol a fában felfele haladva nő a sávszélesség.

"mit csinálnál a rendszerben az óriási kihasználatlan kapacitásokkal?" Az hogy mennyire lesz óriási a kihasználatlan kapacitás sok mindentől függ. Az én modellem szerint szét lehetne osztani a masszív létóltöknek jó pénzért csúcsidőn kívül, nem zavarva az alaphálózat működését.

"Hogyan érnéd el, hogy a sokszereplős rendszerben az 1 Mb garantált legyen bármelyik végponttól bármeddig?" A szolgáltatás legszűkebb keresztmetszete a végfelhasználói szakaszok. A forgalmi zavarok nagy része itt keletkezik. Ezeknek kell csak a sávszélességét fixre venni, ugyanis a gerinc fele hasonló problémák ritkán jelentkeznek (Érdekes módon, ott nem próbálják kihasználni a teljes sávszélességet, vajon miért?)

Mig azzal egyet ertek, hogy nem olyan hatalmas ordongosseg non-blocking halozatot csinalni, mert vannak ilyenek es "annyira" nem is draga. A problema ott szokott keletkezni amikor van X darab Z savszelessegu ADSL vonal ami beerkezik a kiskozpontban levo DSLAM-be aminek van Y meretu uplinkje. Az X*Z es az Y aranyaval szoktak okoskodni a szolgaltatok. Jobb esetben tervezes miatt es nem osregi hw limitacio miatt (nincs csak 100mbit-es portja a dslamnek stb). Es altalaban ezzel van a problema. Ertem en, hogy k*va nehez lecserelni tobb ezer dslamet es azt is ertem, hogy a prioritas oda megy ahol tobb az ugyfel de jo lenne nem elfelejtkezni a kisebb userekrol se. Nem azert, mert sokat hoz a konyhara, hanem azert mert fizet, es azert mert ugyfel.

A es B pont kozott van olyan szegmense az internetnek ami nem az adott szolgaltato fenhatosaga ala tartozik es ezert kicsit kototteb, hogy mit tud csinalni de az internet nagy resze azert nem blokkolo kozeg. Legalabbis ertelmes szolgaltatok erre torekszenek. Persze itt is vannak bizonyos politikai dontesek amikor direkt szaturalnak egy linket, hogy igy birjak erre/arra a masik szolgaltatot aki jobban szenved de ez azert eleg ritka.

Éjszakai áram már régen nem az, vezérelt B alap illetve komfort tarifa van, terheléskiegyenlítési céllal. A rendelkezésre álló kapacitások optimális kihasználása érdekében a szolgáltató kapcsol be/ki fogyasztókat - érdekes lenne, ha az ISP kapcsolgatná a gépeden a nagy forgalmú alkalmazásokat be/ki :-D

A házi minierőművek, amíg nem akarnak a hálózaton nagy számban termelőként megjelenni, nem okoznak gondot, a probléma akkor van, ha az energetikai rendszer rugalmasságán, szabályozhatóságán túlmutató számban és teljesítményben el fognak szaporodni - rájuk ugyanis nincs hatása a rendszerirányításnak, kis méretükből adódóan egyedileg nem, de tömegesen már jelentős hatással bírnak.

"A szolgáltatás legszűkebb keresztmetszete a végfelhasználói szakaszok" - ha az ADSL-technológia átviteltechnikai oldalát nézem, akkor igen. egyébként meg ordenáré nagy baromságot írtál le, de sebaj.

Sajnos az éjszaki áram még mindig a költségtakarékosságról szól. Ugyanis, ahogy közeledünk a fogyasztási csúcshoz, a "felfutó erőművek" úgy adnak egyre nagyobb teljesítményt, persze jó pénzért. Nézd, meg, hogy a szolgáltatók mennyiért veszik a villamos áramot az egyes erőművektől. A kapcsolgatósdival a nettszolgáltatók is élnek, csak itt forgalomkorlátozás a neve, bizonyos protokollokat csúcsidőben visszafognak nem is kicsit.

" szabályozhatóságán túlmutató számban és teljesítményben el fognak szaporodni" Ez sosem fog bekövetkezni, ugyanis ezeket a rendszereket szerencsére nem úgy tervezik mint az internetszolgáltatást. A probléma megoldható, csak nagyon drága. és emiatt nem hinném ,hogy versenyképes lesz a közeljövőben, szóval még egy jó ideig maradni fog a jelenlegi központosított energiatermelés.

Mondj egy olyan technológiát, ahol nem a végfelhasználói oldalt a legkisebb a hálózat keresztmetszete és be is tudom köttetni a házba. Továbbá kérlek mutasd meg hol van a baromság, hátha tanulok a hibámból.

Nincs olyan, hogy éjszakai áram, olyan van hogy vezérelt B alap és vezérelt B komfort tarifa. Az előbbi 8, az utóbbi 12 órás garantált bekapcsolási idővel. Anno valóban volt az UPC-nél (meg tán másütt is) Allot nevű doboz, de azóta szerintem kihajították.
A forgalomszabályozás (QoS) tudod hogy működik hálózati eszköz szintjén? Eldobál csomagokat. Van értelme nagy hálózatban sokadik hop-on ezt csinálni? Nincs, mert addig el kellett vinni a forgalmat, ami a csomagvesztés miatt újra meg fog jelenni, ergo nem bolt ezt csinálni.
A végfelhasználói szakasz, azaz a last mile egy adott, dedikáltan az üf. rendelkezésére álló sávszélességre képes átviteli út - a korlátot a fizikai minősége jelenti, ezen viszont másik érpárra terheléssel, új kábelezéssel lehet segíteni. Az osztott erőforrás, pl. a külföld felé irányuló forgalom rendelkezésére álló sávszélesség jóval nagyobb bottleneck tud lenni, mint a last mile fizikai korlátaiból fakadó limit.

Teljesen mindegy most hogy hívják a lényegen nem nagyon változtat. (Mik vannak többségben ma is rákötve? Gondolom nem PC-k)

"Van értelme nagy hálózatban sokadik hop-on ezt csinálni?" Igen van értelme, a TCP torlódáskezelése miatt. (Slow Start Algorithm)

"Érpárra terheléssel, új kábelezéssel lehet segíteni" Már ha van másik érpár. A kábelezés meg szerintem felejtős anyagiak miatt.

A kapcsolt B tarifás fogyasztó csak fixen bekötött berendezés lehet, olyan, aminek az üzemszerű működésében nem okoz zavar a hálózati feszültség időszakos hiánya. Vagy valami ilyesmi. Ezért valóban nem pécék, hanem döntő többségében elektromos áramból közvetlenül hőt termelő berendezéseket kötnek rá ezekre a külön mért áramkörökre.

Nincs ingyen sör. Ha vastagabb drót kell, akkor fizesd ki a szolgáltatónak (ha hajlandó kiépíteni), vagy csináltasd meg saját magad, és a szolgáltató örömmel ad neked bele internet-kapcsolatot, ha műszakilag megfelelőre sikeredett.

Hőtárolós kályha, esetleg hűtőberendezések - egyébként elvileg megoldható egy átkapcsolódoboz fix bekötése is, ami a kapcsolt B-s betápban megjelenő delej esetén oda köti a fogyasztót, ha meg nincs ott delej, akkor a normál villanyra. Másik topicban volt erről szó, kell néhány jól eltalált időzítés meg relé hozzá.

És mi a helyzet a nem TCP jellegű protokollokkal? Nincs értelme annak, amit írsz, ugyanis exponenciálisan növeli a rendszer terhelését a TCP torlódáskezelés. Továbbá nem arra találták ki és nem is úgy működik, ahogy te gondolod. Jó olvasgatást: www.kfki.hu/campus/semiprog/szhk/Nagysebessegu_Internet_halozatok.ppt

"A forgalomszabályozás (QoS) tudod hogy működik hálózati eszköz szintjén? Eldobál csomagokat. Van értelme nagy hálózatban sokadik hop-on ezt csinálni?"

""Igen van értelme, a TCP torlódáskezelése miatt"

Hoztam rá egy példát, ami a leghamarabb eszembe jutott. Igenis van értelme, különben nem használnák. nem írtam sehol sem, hogy egyedüli ok lenne.

"Az internetes forgalom is pontosan ugyan olyan jól definiált és jól modellezhető mint az áramhálózat, ugyanis ezt is ugyanolyan fogyasztói szokások uralják. (pl. warezpisti minden este tolja a torrentet, meg a CoD-ot, minden este megy a tv). Nem jellemző, hogy hirtelen vázolnának a végfelhasználói igények."

Ahha. És jellemzően működik is.

"Azt hogy net estén igyekeznek 100%-ra járatni a hálózatot (és emiatt kapnak forgalmi problémákat), addig az áramhálózat estén fel sem merül annak a gondolata, hogy hasonló módon tervezzék meg a hálózatot (mivel leégne egy két trafó)."

Igenis vannak túlterhelés miatti kiesések, itthon ez elég sok dolog miatt nem jellemző. Először is a rendszerváltással kiesett egy csomó nagyfogyasztó, a korábbi méretezésnél ők is figyelembe voltak véve. Másrészt terjednek az energiatakarékos eszközök, az is sokat számít. Ugyanakkor az mvm állami monopolcég, aminek csak annyi a szerepe, hogy annyit kér el a szolgáltatásért amennyit akar, és az államnál pofátlanul lopnak. Nagyobból pedig többet lehet lopni.

"Az éjszaki áramot a bojlerekre találták ki, ugyanis egy régi bojler annyi áram eszik, mit az egyéb háztartási eszközök együttese."

Nem, ez így ebben a formában nem igaz.

"De a feszültség és az áramerősség állandóan garantált"

Höhh, szakemberrel van dolgunk :)

"A házi minierőművek elterjedése, valóban átalakítja az áramszolgáltatást, azonban ez nem jelent megoldhatatlan problémát, a nehezebb kérdés az az lesz, hogy ennek költségét hogy fogják megosztani a felek."

Nem megoldhatatlan, csak kurva drága.

"A szolgáltatás legszűkebb keresztmetszete a végfelhasználói szakaszok. A forgalmi zavarok nagy része itt keletkezik. Ezeknek kell csak a sávszélességét fixre venni, ugyanis a gerinc fele hasonló problémák ritkán jelentkeznek (Érdekes módon, ott nem próbálják kihasználni a teljes sávszélességet, vajon miért?)"

Halkan mondom, ezek a szakaszok jellemzően bőven képesek elvinni az összes fehasználó max. terhelését is. A többi viszont már nem.

Óriási tévedesekben vagy. Fogalmad sincs az internetes forgalomról, az internet működéséről.
"Az internet esetén is fixek a fizikai utak, ezek is könnyen tervezhetőek."
- Röviden: GIGALOL. Tudod hálózat, csomagkapcsolás, útvonalválasztás.
"...azonban ez nem jelent megoldhatatlan problémát"
- LOL+. Ezt mond el légyszíves a MAVIR-nak és a szabályozó tervezőknek is.
"A te példádban sorban vannak kapcsolva a kommunikáló felek"
- Akkor az én példám nem is létezik a valóságban? :) Tiltsuk be az ilyen komponensekkel rendelkező hálózatot!!!
"A szolgáltatás legszűkebb keresztmetszete a végfelhasználói szakaszok."
- Marhaság. Már írtam én is: a legszűkebb kapacitás időben és térben változik. Ha ez igaz lenne, akkor miért fordult elő velem tegnap, hogy csak 200 Kbyte/s-el tudtam letölteni egy 30 MB-os fájlt, amikor semmilyen más forgalmam nem volt? Súgok: traffic limiter/QOS a szerveren, ahonnan töltöttem.
"a gerinc fele hasonló problémák ritkán jelentkeznek"
- Basszuskulcs... Ezt is kiplakátolom a falra. Csak a gerinceken jelentkeznek igazán a problémák. Látom, fogalmad sincs egy hálózat működéséről.
"ott nem próbálják kihasználni a teljes sávszélességet"
- Ááá. Azért pörögnek a core routerek állandóan közel maximális kihasználtsággal. Nyilván megéri mondjuk a T csoportnak nem 90-95%-on hajtani a több milliárd Ft értékű gerinchálózatát...tiszta jótékonyságból...

Csomagkapcsolt utvonalvalasztas valoban, de ha megnezel egy halozatrol keszult terheltsegi terkepet, napi es heti trendeket tudsz megfigyelni esetleg meg vannak kulonleges hetek mint a karacsony/szilveszter, mostmar lehet, hogy a nyari szunet is ilyen de ez nem azt jelenti, hogy az internet egessze annyira dinamikus lenne, hogy az egyik pillanatban az egyik 2x10Gbit link megy 90%-on a masikban pedig egy masik 2x10Gbit-et kezdenek ell 100%-on nyomni. A gerinc halozatot igenis jol lehet dimenzionalni, pont azert, mert vannak atlagos trendek. Nezd meg mondjuk a bix-et atlag forgalmat, majd nezd meg az egyes szolgaltatok bix-re nezo interfaceeinek a grafikonjait. Amit latsz hirtelen valtozast az 2 dolog lehet:
a) hirtelen X ISP el kezd a bix-en keresztul egymasnak adatot kuldeni Y ISPnek es vica versa
b) X ISP inkabb ugy dont, hogy nem hasznalja a bixet ahhoz, hogy Y ISPnek kuldjon adatot

Ha valaki 90-95%-on hajtja a halozatat de meg 60%-on akkor fejbe kell loni. Tok jo minden amig nem jon a markolo es markol fel egy optikat es akkor hirtelen ott all egy 2x10Gbites trunk es probalja attolni magan a 24gigabitet ami altalaban nem szokott osszejonni es akkor orszagos shitfuckolas kezdodik amig nem erkezik meg XYZ es heggeszti ujra az optikat.

Az megint mas kerdes, ha az adott szolgaltato hasznal MPLS TE-t, RSVP, autobw stb stb akkor elofordul, hogy egy-egy link megy 90% korul de ez azert van, mert mellette levo hasonlo meretu linken nem fut semmi. Ezzel joval konnyeb megoldani az n+1-es link redundanciat.

Tehát méretezzen mindenki az átlagos forgalom duplájára? Ember! Tudod te, csak úgy nagyságrendileg, mibe fáj egy combosabb, fél-harmad szekrényt elfoglaló router - ami egyébként sok más dolgot is csinál? A "nem éri meg", illetve a "nem gazdaságos" kifejezések értelmezése megy?

Nem atlagos, hanem maximalis es nem dupla hanem kicsit tobb, mert ha egy link rendszeresen 40% fele megy akkor elkezdodik az upgrade procedura amibe bele tartozik, hogy rendelni kell dwdm waveet, optikat, linecardot stb. aminek van egy beszallitasi ideje, utanna telepiteni stb tehat cirka 3 honap kell az upgrade dontestol az upgradeig.

En nexus 7018 es juniper MX960 al foglalkozom fokent, szoval van fogalmam arrol, hogy mennyibe kerul egy 10gigabites port es ahogy arrol is, hogy egy 10gigabites dwdm hullam mennyibe kerul ha van dark fiber. Ha nincs akkor persze adott helytol fugg, hogy mennyibe kerul. Persze egy t- vagy egy upc mas aron kapja mint mi de az egy masik kerdes. Az ASR9000 gondolom nem sokkal dragabb mint az MX960 sorozat plane ha t-, upc stb tetelben vasarolsz es cisco/juniper kinyalja a seggedet.

A 40-50-60% az 1+1-es redundanciara vontakozik, lehet sporolni ezzel, hogy azt mondod, hogy N+1 csak akkor egyeb tervezesi kihivasokkal kell megkuzdeni. Meg altalaban nem konnyu 2 hely kozott tobb mint 2 teljesen diverz optikai utat talalni. Legtobb adatkozpontba sincs 2-nel tobb optikai bevezeto trunk. Meg ugye nezni kell, hogy az optikak hol erkeznek meg ugyanabba az utcai dobozkaba stb stb. Egesz hamar ki lehet loni egy teljes optikai halozatot ha tudod hova kell kezigranatot dobni.

Egy linecard/XFP/SFP+/X2/sup/re/fabric card meghalasa annyira nem ritka dolog, hogy megengedhetne maganak barmelyik szolgatato, hogy ilyen esetben packetloss legyen.

Lehet, hogy en jottem rossz helyrol de nem nagyon tudok olyan esetet a vegpont <> elso eszkoz link kivetelevel amikor a packetloss elfogadhato lenne annyira, hogy tervezhetek ugy, hogy ha ez a link meghal akkor packetloss lesz.

Az 1+1 esetben egyértelmű, hogy az összes kapacitás a ténylegesen használtnak közel duplája (életszerűbb a másfélszeres), hogyha kiesik egy doboz, akkor a másik jelentős veszteségek nélkül el tudja vinni a teljes forgalmat.

A két független útvonalról nekem egy 2x2Mbit-es Ericsson mikrós link jut az eszembe, amit az "A" szolgáltató telepített, mert az egyik üf. kért tőle 2M-s kapcsolatot. Eddig nincs is probléma, ott a másik 2M, ezt az "A" bérbe adta a "B" szolgáltatónak, aki kapva kapott a lehetőségen, mert volt nála egy megrendelés 2M-s bérelt vonali kapcsolat kiépítésére. A "B" szolgáltató megcsinálta az ügyfelénél a kapcsolatot, aki azt az elsődleges, "A"-tól vásárolt tartalékaként kívánta használni.

Szerintem érzed, mi történt, amikor "A" karbantartani akarta a mikrós cuccot... :-D

Ennel csak az volt jobb amikor jott az ugyfel, hogy neki kell 2 adsl vonal szolgaltato X-tol. Mire megkerestuk az ugyfel telefonszamat a sales gyerek hatalmas dollarjelekkel a szemeben mar el is adta a 2 16mbit-es dsl vonalat. Mi akkor mar csak rohogni tudtunk amikor az elso vonal a dslam 1/47-ik portjaba kerul a masodik vonal pedig 1/48-ba. Vegulis a modem az redundans:D

Ott legalább két fizikai érpáron ment a cucc. Láttam olyat, hogy két darab 64k-s, üzletileg, az adott országos szolgáltatás működésének szempontjából kritikus bérelt vonal egy érpárra volt rárakva. Emlékeim szerint nem kicsit lett le...va a létesítést végző terület.

"ha egy link rendszeresen 40% fele megy akkor elkezdodik az upgrade procedura"
- Szimplán hülyeség, nem igaz.
"Persze egy t- vagy egy upc mas aron kapja mint mi"
- Igen, más áron. De nehogy azt hidd, hogy 10-30%-nál nagyobb kedvezményt kapnak. És még mindig 100 milliós kiadásoknál tartunk egy kisebb rendszerfejlesztésnél is (mondjuk 1 db 42U racknyi optikai rendező, switch 300-400 porttal stb.).
"A 40-50-60% az 1+1-es redundanciara vontakozik"
- Átlagos helyen nincs pénz 1+1-es redundanciára, csak az N+1-es kifizetődő. Ez tisztán a megtérüléstől függ, gazdasági kérdés.

"- Szimplán hülyeség, nem igaz."
de igaz. Szeretek igy vitatkozni. Folytassuk meg? De igen, de nem, de igen, de nem.
" - Igen, más áron. De nehogy azt hidd, hogy 10-30%-nál nagyobb kedvezményt kapnak. És még mindig 100 milliós kiadásoknál tartunk egy kisebb rendszerfejlesztésnél is (mondjuk 1 db 42U racknyi optikai rendező, switch 300-400 porttal stb.)."
Nem tudom te hol dolgozol de en meg nem hallottam 30%-os discountrol. Marmint ilyen alacsonyrol. Egy t- nel nem lepodnek meg a 60-70-80%-os kedvezmenyen se. Ha ezekete nem tudjak kiverni cisco/juniperbol az az o bajuk, nem fogom probalni megerteni. Upgradebol meg ket fele van, te egy uj rackszekrenyrol beszelsz en egy uj linecardrol. Jobb esetben van bedugva spare ha mar minden masik port foglalt, mert szerintem azt atverni egy telecomon, hogy berakhass egy linecardot egy routerbe nem 2 het.
" - Átlagos helyen nincs pénz 1+1-es redundanciára, csak az N+1-es kifizetődő. Ez tisztán a megtérüléstől függ, gazdasági kérdés."
Atlagos hely, vagy atlagos ISP. Azert lehet, hogy kicsit WTF fejet vagnek ha kiderulne, hogy van egy optika amit ha atvagok a telecom halozataban akkor packetloss lesz.

"Nem tudom te hol dolgozol de en meg nem hallottam 30%-os discountrol. Marmint ilyen alacsonyrol. Egy t- nel nem lepodnek meg a 60-70-80%-os kedvezmenyen se. Ha ezekete nem tudjak kiverni cisco/juniperbol az az o bajuk, nem fogom probalni megerteni."

Sőt, 99% discount, nem?
Na ne vicceljünk már. Én konkrétan hallottam egy hasonló deal-ról, nagy dobozgyártó és nagy dobozvásárló cég között, az 50%-os volt. De a nagy dobozvásárló worldwide piacvezető szolgáltató volt a maga területén, és tippem szerint a dobozgyártó legnagyobb vevője is egyben.

"Azert lehet, hogy kicsit WTF fejet vagnek ha kiderulne, hogy van egy optika amit ha atvagok a telecom halozataban akkor packetloss lesz."

http://www.hwsw.hu/hirek/37918/internet_magyar_telekom_adsl_kabel_kiese…

Erre milyen fejet vágsz?

"Erre milyen fejet vágsz?"
hat a WTF az nem kifejezes. Mondjuk ebben volt egy double failure de mint irtak mar elotte is voltak problemaik es ez gaz. Lehet, hogy az orszag optikai adottsagai ilyenek de ha a niif halozata ki tud ugy nezni ahogy akkor nem hinnem, hogy a telekomnak akkora problemai lennenek a redundans topologiaval. De ugy tunik, hogy az leszarom a fejed mentalitas nem trivialis merteket olt magentaeknal.

"Na ne vicceljünk már. Én konkrétan hallottam egy hasonló deal-ról, nagy dobozgyártó és nagy dobozvásárló cég között, az 50%-os volt. De a nagy dobozvásárló worldwide piacvezető szolgáltató volt a maga területén, és tippem szerint a dobozgyártó legnagyobb vevője is egyben."

Hat ha eleg nagy vagy es hajlando vagy letenni a nagy eskut, hogy 5 even keresztul fizeted a supportot, lehet hogy belemegy valamelyik gyarto aki ki akarja turni a hidas csavot. Nem hinnem, hogy a t- a dwdm upgradenel 70%-nal kisebb discountot kapott a bizonyos kinai gyartotol.

"ha a niif halozata ki tud ugy nezni ahogy"

A niif állami cég, ha jól tudom. Ott pedig két faktor játszik. Az egyik, hogy nincs tulajdonosi szemlélet, nem néznek megtérülést, mert nem piaci alapon szolgáltatnak. A másik pedig az, hogy nagyobb beruházásból többet lehet lopni. Ebből szerencsés esetben stabil, jó minőségű végeredmény születik, de ez a ritkább eset. Leginkább ugyanis M6-os autópálya jellegű pazarlás lesz belőle.

Egy példa: bementem okmányirodába igazolványt cserélni, egy nagy szobában volt legalább 8 asztal, mindegyiken PC és egy lézernyomtató, azaz munkállomásonként egy. Onnan átmentem a bankba jelezni az okmánycserét, és ott az összes ügyintézőre jutott egy nagy multifunkciós nyomtató, és mindenki azon nyomtatott, szkennelt, fénymásolt, stb.
Nyilván ez utóbbi sokkal gazdaságosabban üzemeltethető...

"akkor nem hinnem, hogy a telekomnak akkora problemai lennenek a redundans topologiaval. De ugy tunik, hogy az leszarom a fejed mentalitas nem trivialis merteket olt magentaeknal."

A fene tudja mi van vagy volt ott, az elmúlt kb. 1 évben volt nagy kiesés rim-nél, twitter-en, azure-ben, amazonnál, france telekom-nál, és most volt egy napon gtalk + azure + twitter kiesés. Ez csak az, ami hirtelen eszembe jutott.
Itt négy lehetőség van:
1. lehetetlen 100% megbízható infrastruktúrát kiépíteni (kb. mint az Ohm-törvény :)
2. lehetséges, de a szolgáltatóknál balfaszok dolgoznak, az összes erre képes mérnök más területen dolgozik.
3. lehetséges, de nagy többletköltséggel jár, amit nem lehet érvényesíteni a piacon
4. lehetne, de ebből a pénzből a részvényesek / management inkább a hasát sütteti a Bahamákon.

Válassz egy szimpatikusat ezek közül :)

"Nem hinnem, hogy a t- a dwdm upgradenel 70%-nal kisebb discountot kapott a bizonyos kinai gyartotol."

Én nem tudom, mit higyjek, de nem hiszek a 70% discount jellegű dolgokban az eszközgyártóknál.
Azt lehetségesnek tartom, hogy van egy listaár, amit kitesznek poénból, de ha valaki venni akar valamit akkor ettől alapban 10-20-30%-al jobb ajánlatot kap. (Mint itthon a klíma/gáz/villanyszerelő, kiteszi a honlapra 30k+áfa, aztán az áfa csak akkor játszik, ha számlát kérsz.)
De azt nem, hogy ha én mint "kis szolgáltatóként kérek ajánlatot egy csicsó kereskedőtől 10 switch-re, akkor kapok X árat, míg ha telekomként kérek ajánlatot 10000 switch-re, akkor kapo X*0,3 árat.

80% kedvezmény? Szerinted a Cisco/Juniper stb. kikből élnek? Pistikék nem vesznek 48 portos Cisco optikai switchet otthonra... A licencekről+szoftverkomponensekről nem is beszélve. Ha 80% kedvezményt kapnának a nagy ügyfelek, akkor Cisco és társai már rég tönkrement volna. ZTE/Huwai pedig nem törné magát, hogy pozíciót szerezzen ezen a piacon.

Mindegy, hogy hely vagy ISP. Egyszerűen nem éri meg. Minden rendszernek van gyenge pontja, ezzel nem tudsz mit csinálni.

Supportbol elnek mint mindenki mas. Amikor veszel cuccot 80%-os discounttal akkor csomagolnak melle egy evi 10millios support contractot amibe igaz ugyan, hogy benne van a 4oras RMA de nekik megeri hw onkoltsegen adni a cuccot, mert tudjak, hogy egy gyartovaltas nem olcso es nem is egyszeru mulatsag.

"Minden rendszernek van gyenge pontja, ezzel nem tudsz mit csinálni."
Ilyen hozzaallassal nem is.

Attol, hogy nem tudsz tokeletes rendszert tervezni lehet torekedni ra. Ha van egy kiesesed es az design hiba eredmenye akkor igenis tessek kijavitani, legalabb emiatt nem fogsz szopni megegyszer. Ha ezt eleg sokaig jatszod akkor szepen lassan javulni fog a halozatod. Ez ennyire egyszeru.

Hat remelem, hogy egy ekkora szintu outage azert eszhez teret meg egy t- vallalot is. Azert az 5 ora kieses az gaz. Az is gaz, hogy 5 oran keresztul packetloss van. Az meg, hogy egy ilyen szintu network meltdownt 2009-ben is at tudunk elni azert mokas.

A problema az az, hogy volt a halozatban egy olyan eszkoz ami tartosan nem tudta ellatni az forgalmat es ezert meghasalt. Ha van egy gyurud es abban van egy olyan halozati eszkoz ami nem tudja lekezelni a gyuru forgalmat akkor jobb ha ugy veszed, hogy nincs is gyurud. Az, hogy milyen eszkoz volt az ami meghalt es mennyire voltak ismertek a hatarai az egy masik kerdes es azert remelem, hogy nem datasheet alapjan valasztottak hanem valamifele teszt volt es valamelyest ismertek az eszkozt.

Szerintem meg te vagy tévedésben, ugyanis te egy ideális matematikai hálózaton lovagolsz. A valóság meg nagyon nem ilyen.

"Az internet esetén is fixek a fizikai utak, ezek is könnyen tervezhetőek." Ez továbbra is érvényes. Mivel a fizikai utak a kebelezést jelenti, mint a villamos hálózat estén. A lakosságból megtippelhető, felmérhető az előfizetők száma, és ennek megfelelően kábeleztek 90-ben. A probléma vidéken abból adódik, hogy azóta az olcsó internet miatt nőtt az előfizetők száma, a hálózat végponti részeit(beleértve a DSLAM-ot, és a beállítássokkal való trükközést is) azonban nem fejlesztették anyagi okok miatt az igények növekedésével. Így továbbra is ez marad a legszűkebb keresztmetszet a hálózatban.

"Ezt mond el légyszíves a MAVIR-nak és a szabályozó tervezőknek is" Te szoktál sorozatos áramszünetektől szenvedni? Ha te sem, akkor szerintem a fiúknak nem kell elmondni, ugyanis ők jól végzik a dolgukat.

"Akkor az én példám nem is létezik a valóságban" Én csak a koax korszakban láttam ilyen hálózatot. De az jó rég volt. Szerintem mára mind kihalt.

"legszűkebb kapacitás időben és térben változik" A legszűkebb kapacitás az vagy fizikai csatorna maximum átbocsátóképességét vagy a forgalomirányító maximum átbocsátóképességét jelenti. Ezeket nem igazán tudod változtatni, csak ha cseréled őket.

"200 Kbyte/s-el tudtam letölteni egy 30 MB-os fájlt"
Első körben nem a QoS-re fogadnák, hanem hogy sokan töltöttetek a szerverről, amit vagy nem bír szusszal kiszolgálni a gyenge hardver miatt, vagy kicsi a kimenő sávszélesség. Már megint a végpontokkal van a baj, ahogy mondom és nem a gerinccel. Amúgy meg más szerverek felé, gondolom meg volt a sávszélességed, szóval ez még nem az annyira idegesítő kategória.

"gerinceken jelentkeznek igazán a problémák." Ha a gerincben problémák jelentkeznek, akkor országrészeknek megy el a nettje. A közelmúltban volt ilyen, de nem gyakori eset. Vagy te gyakran tapasztalsz forgalmi problémákat a gerincnél, amit mérni is tudsz? Mert én nem nagyon láttam még ilyet.

Szerintem vegyük le az értéket kb. max 70-80%-ra, ugyanis 95%-nál már erősen izzadnának a fiúk. Amúgy gondold végig, ha a gerinchálózatot 90-95%-osra terveznék ahogy te írtad, akkor öngólt lőnének, a későbbi fejlesztések miatt, ugyanis az optikai kábeleken kívül (vagy még azt is) cserélhetnének nagyrészt mindent. Az pedig jobban fáj a pénztárcának, mint hagyni egy kis extra teljesítményt.

Nem ideális matematikai modell, csak egy alap hálózat. Lerajzolom a fizikai összeköttetéseket, hogy értsd is:
o(1)----\
o(4)-----o(3)
o(2)----/
o: végpontokat jelöli

Elárulok neked egy "titkot": az összes Ethernet hálózat soros jellegű szegmensen belül. Nem hiába alkalmaznak CSMA/CD és egyéb ütközés detektáló/elkerülő protokollokat.
"sokan töltöttetek a szerverről, amit vagy nem bír szusszal kiszolgálni a gyenge hardver miatt, vagy kicsi a kimenő sávszélesség"
- Aha. A Sourceforge.net hálózatáról van szó. A sebesség pedig nem ingadozott - nem véletlenül.
"az optikai kábeleken kívül (vagy még azt is) cserélhetnének nagyrészt mindent"
- Hogy érted, hogy még azt is? Gerincen eleve monomódusú kábeleket használnak. Te tudsz ennél nagyobb sávszélességgel rendelkező átviteli közeget? Tudod a fejlesztés általában a végponti eszközök átkonfigurálásával/bővítésével/cseréjével működik. Pl: növelik a hullámhosszok számát, átstruktúrálják a vlan-okat, QOS-t/sebességet állítanak stb.

Minden rendszernek vagy munkapontja, ahol ideális a működés. A 80/20-as szabályt biztos te is ismered.

Ez már egy csillagkapcsolás, vagy részfa. És ebben az esetben pedig az o(3) áteresztőképessége lesz a szűk keresztmetszet. A probléma megoldható, ahogy a valóságban is teszik, hogy a levélelemek nem kapják meg a tényeges sávszélt. Vagy lecserélik az o(3)-t gyorsabbra. ( Valóságban lehetne az o(3) a DSLAM, a többi meg rendre a fogyasztók távolság szerint)

Én is elárulok egy szakmai top secret titkot neked. Ethernetet már sehol sem kötnek sorba, csak fa szerkezezett használnak a kiszámíthatóság, és szabályozhatóság miatt. Már nem 40 évvel ezelőtt vagyunk, amikor még drága volt egy "router gép". Nem véletlenül terjedt el ez a hálózati topológia.

Nekem a Sourceforge hálózatával nem nagyon volt még bajom. De ha mégis rossz a sávszél akkor is a hiba náluk van.

"vagy még azt is réz esetén" csak lehagytam 3 szót, mert gyorsan gépeltem. Bár már rezet rég nem használnak gerincnél, csak max. csak kisebb szolgáltatók.

Élőszőr is itt egy kicsit kevés a rendszer ideális munkapontját figyelembe venned, ugyanis gondolnod kell a későbbi bővíthetőségre, rendelkezésre állásra stb. A Pareto elv alapján a marketingesek szoktak tervezni, nem mérnökök.

Direkt írtam: fizikai összeköttetések. Ettől még az egész hálózat sín jellegű - nem topológia. Tudom, vannak már switchek a hubok helyett, de ez ettől még versenyeznek az eszközök a közös csatornáért ugyanúgy, mintha sín lenne.

Te tervezhetsz valamit 1+1 redundánsra is, attól még az nem biztos, hogy 1) műszakilag tényleg megvalósítható 2) megtérülő beruházás. Ha mérnökként nem veszed figyelembe a gazdasági megfontolásokat is, akkor az általad javasolt megoldásokat senki se fogja támogatni.

Nem értem, hogy egy fát hogy simítasz ki sínné.
Szerintem te nem vagy tisztában a Sín a Hub és a switch működésével:
Hupwiki:
link
" Portok között tehát nem fordul elő ütközés (mindegyikük külön ütközési tartományt alkot), ebből adódóan azok saját sávszélességgel(!!!) gazdálkodhatnak, nem kell megosztaniuk azt a többiekkel" Ebből kifolyólag nem tudod, kisimítani sínné.

Hol írtam, hogy redundánsra kell tervezni?

A gazdasági megfontolásokat pontosan te nem veszed figyelembe, ugyanis te telített rendszert akarsz építeni amit nem lehet bővíteni, és rosszul tűri a dugókat is. Szerencsére azért itt még nem tartunk, hogy így építsenek fel egy normális hálózatot

"Nem ideális matematikai modell, csak egy alap hálózat. Lerajzolom a fizikai összeköttetéseket, hogy értsd is:"

"Direkt írtam: fizikai összeköttetések. Ettől még az egész hálózat sín jellegű (!!)- nem topológia"

A fizikai kiépítést hívjuk topológiának.

Lekéri újra.

Ezért írtam jelleget, nem topológiát. A topológiát tekintem állandónak, míg a jelleget csak időnként előfordulónak.
Kifejtve a jelleget: Ha a switchre csatlakozó csomópontok közötti kommunikáció éldiszjunkt utakon fut és a switch is kellő kapacitással rendelkezik és a csatlakozó csomópontok már szerepelnek a switch MAC táblájában, akkor biztos, hogy nincs ütközés, maximális sávszélességgel működik a csillagpontos hálózat. Mihelyst viszont van közös él vagy a másik 2 feltétel nem teljesül, akkor egyből átalakul a kommunikáció a sín jellegűvé.
A rajzon: vegyél fel egy o(5) csomópontot, ami csak o(3)-hoz kapcsolódik. Ha egyszerre kommunikál o(1) o(2)-vel és o(4) o(5)-tel, akkor sima csillagpont a topológia. Ha viszont egyszerre kommunikál o(1) o(2)-vel és o(4) o(2)-vel, akkor sín jelleg lép fel.
Ethernetről beszélek, nem másról.

Most feltettél egy olyan költői kérdést, ami kismillió paramétertől függ, és nem tudok neked kielégítő rövid választ adni. De mondjuk ha napi szinten jelentkezik, és ez pénzben mérhető veszteséget kezd jelenteni, az már elgondolkodtató. Vagy mondjuk, ha egy új frissen tervezett hálózat esetén fordul elő gyakran.

"Ha sokszor van nálad, akkor valamit nagyon benéztél a tervezésnél."

Nem azt mondtam, hogy van nálam, hanem hogy előfordulhat. Van egy 48x100Mbps portos switch-em 1 gigás uplink-kel. Az esetek 99%-ban bőven elég a sávszél a felmerülő igényekre (sőt, bőven 50% alatt van kihajtva), viszont abban az esetben, ha mindegyik kliens elkezd nagy forgalmat generálni/fogadni uplink felé/felől, akkor átlag 20 Mbps jut kliensenként az elméleti 100 Mbps helyett.

És ha ez havonta 1x fordul elő munkaidőn kívül, akkor lehet gazdaságosabb a 10 perc helyett 50 percig tartó a munka, mint bővíteni...

CSMA/CD? Nalad milyen evet irnak? Mifelenk mar full duplex linkek vannak ahova definicio alapjan nincs ertelme a CSMA/CD-nek.

Problema ott szokott lenni amikor o(3)-ba beerkezo vonalak savszelessegenek summaja joval nagyobb mint o(3) kimeneti savszelessege. Persze a problema abbol szokott adodni, hogy az o(3)-ba erkezo es o(1,2,4) iranyaba halado forgalomat (mert adsl-nel ez az irany a fo irany) elegge nehez rendesen QoS-el lerendezni igy marad a taildrop. Az meg neha szopas neha nem attol fuggoen, hogy hova kerultel. Persze ha a szomszed eldontotte, hogy kibaszik veled es egy kulso serverrol a te ipdre UDP-t kuld akkor meghaltal, te is meg jobb esetben a szomszedod is.

Es akkor ennek mi koze van a Collision detectionhoz amikor 2 kuldo van es duplexben tudnak kommunikalni? CSMA/CD azt hivatott megoldani, hogy valaki ne pofazzon bele a frame kozepen. Egy switch jobb esetben ilyet nem fog csinalni. Amiota full-duplex van azota ilyen problema nem szokott lenni.

Oké, elvileg nincs collision, de nézzük a következő scenario-t: a switch x interfészén jön befelé egy keret, amit a switch y interfészén kéne kiküldeni. Igen ám, de az y interfész kifelé menő irányban teljesen ki van hajtva, azaz lehet beszúrni az érkező keretet, és a switch memóriája is tele van. Kérdés: mit csinál ilyenkor a switch? Hogy értesül erről az x interfészen kapcsolódó küldő? Az ésszerű/logikus az lenne, hogy valamilyen módon ütközést szimulál a küldő felé, hogy L2-ben kezelve legyen a torlódás.

"A probléma egy huszárvágással megoldható, csak annyi sávszélt osztok ki, amennyit az adott hálózati szakasz elbír.(A szakasz sávszéle ismert, ahogy a felhasználók száma is) ÉS nem ígérgetünk felelőtlenül, még plusz 10 Mbitket, csak ha fejlesztem a hálózatot (természetesen ebben már nem jeleskednek a tisztelt szolgáltatók)."

Ja, ezt hívják bérelt vonalnak. Erre ma is van lehetőséged, megrendelheted és ki is építik neked, pl. bekötnek hozzád egy 10/10 netet 2 év hűséggel 40000 Ft +ÁFA havidíjjal. Vagy épp 150000 Ft +ÁFA áron, nemtom, nyilván függ a szolgáltatótól és az adott esettől is.
És így lenne 0,01% internetpenetráció, de jó is lenne...

"Ja igen, hogy így csúcsidőn kívül kihasználatlan a hálózat? Kit érdekel. A lényeg, hogy egyforma szolgáltatást kapsz állandóan."

Engem kurvára nem érdekel az egyforma szolgáltatás, nekem elég, ha megfelelő szolgáltatást kapok megfizethető áron. És igen, néha több fér át a csövön, néha kevesebb, néha ingadozik, néha megszakad, néha van párperces vagy párórás kiesés, de a fenti összeg töredékébe kerül. És ezt meg tudom és akarom fizetni, azt pedig ha tudnám se akarnám.

Még egyszer: ha neked nem erre a szolgáltatásra van szükséged, hanem bérelt vonalra, akkor ne hisztizz, hanem kérj ajánlatot és válts!

ez hülyeség.pont.
Eddig minden megvásárolt bérelt vonalamra olyan szerződés van, hogy BIX-re a teljes kapacitás garantált, nemzetközi irányba meg amennyit kérek (fizetek).
Utóbbi esetben a szolgáltató a megfelelő Tier1 és Tier2 partnereitől vásárolt kapacitásig értékesít (pontosabban neki nem telik sokba növelni a kapacitást ha kell). Ill. a szolgáltató saját linkkek bír a jelentősebb EU peeringekbe a fentieken kívűl.

Sajnos szövegértéssel te is hadilábon állsz.
A BIX kapcsolatig, a Tier1/2 partnerig, a további peering kapcsolatokig a rendszer a szolgáltató hálózata. Ugyanazt állítom, mint te.
A 2. mondatom pedig értelmezd még egyszer: tetszőleges végponttól tetszőleges végpontig. Tetszőleges=bárhol, nem csak a szolgáltatón belül lehet a 2 végpont.

Tetszőleges végpontig is bármit lehet garantálni - ezt bérelt vonalnak hívják - nem bérelt vonali internetnek.

Nyilván a szolgáltató BIX és Tier1/2 partnerig vállalja a rendelkezésre állást, azaz az általad küldött REQ-t meghatározott sebességgel tudod az adott kapcsolódási pontig (pl címzett BIX portjáig) beküldeni - ill. az onnan érkező adatot a szerződésnek megfelelően fogja hozzád eljuttatni.

Természetesen az átadási ponttól már a másik szolgáltató felelőssége.

Van egy rossz hírem számodra, ugyanis nem mindenhova lehet elvinni a bérelt vonalat. Mert ekkor már eszükbe jut, a sávszélesség probléma.

Mellesleg engem nagyon idegesit ez a "bérelt vonal" üzleti modell, ugyanis én még nem halottam bérelt vízvezetékről, vagy bérelt áramszolgáltatásról a közüzemi szolgáltatások területén. Érdekes, hogy a távközlési vállatoknak milyen privilégiumai vannak...

Lehet, hogy téged nem izgat, mert nem végzel otthonról munkát, de nekem régebben rengeteg fejfájást, időkiesést, és vele együtt veszteséget okozott a sz*r net. De vannak mások is a forumon ahogy elnézem, akiknek szintén elégedetlennek.

Amúgy épp a napokban panaszkodtak az áramszolgáltatásra a másik topicban. Ugye milyen zavaró, amikor többször esik be ugyanaz a hiba, és nem tesznek semmit sem?

Szerencsére már nem kell váltanom, ugyanis a jobb helyeken már optikát húznak. Neked viszont sok szenvedést kívánok az adsl-el:)

El lehet, csak eszköz és pénz kérdése. A kötelező közszolgáltatásokat ne keverd ide - ivóvízre, elektromos áramra szolgáltatási kötelezettség is létezik.
Az áramszünet is belefér a szolgáltatásba - akinek nagyobb rendelkezésre állás kell, az vagy vesz dupla betápot, vagy ups-t, vagy mindkettőt.
Ha kritikus a netkapcsolat, akkor osztani-szorozni kell, hogy megéri-e egy másik útvonalon tartalékot venni belőle, vagy béreltvonali minőségre váltani - vagy bevállalni a kieséseket.

Elviekben mindenhova el lehetne vinni, csak fejleszteni kellene a hálózatot, na ez az amit ma nem igazán szokás. Ha meg nem akarják fejleszteni a hálózatot, akkor maradjanak azoknál az értékeknél, amire tervezve lett.
Miért az internetre nem vonatkozik szolgáltatási kötelezettség? Ha fizetek a szolgáltatásért akkor nem vagyok köteles szolgáltatást kapni vagy hogy?
Itt nem arról van szó, hogy egy két áramszünet, vagy nettszakadás, lassulás nem fér bele, hanem arról, van szó, amikor sorozatosan rossz valami.
A baj az, hogy kisebb városokban településeken, a helyi szolgáltató monopolhelyzetben van, ergo nem tudsz "tartalékvonalat venni", sőt az elavult vonalaknak köszönhetően még bérelt vonalat sem.

"Elviekben mindenhova el lehetne vinni, csak fejleszteni kellene a hálózatot, na ez az amit ma nem igazán szokás. Ha meg nem akarják fejleszteni a hálózatot, akkor maradjanak azoknál az értékeknél, amire tervezve lett."

Gyakorlatilag is fejlesztik, főleg ha van konkurencia.

"Miért az internetre nem vonatkozik szolgáltatási kötelezettség? Ha fizetek a szolgáltatásért akkor nem vagyok köteles szolgáltatást kapni vagy hogy?"

De, vonatkozik, és jellemzően teljesítik is a vállalásukat.

"Itt nem arról van szó, hogy egy két áramszünet, vagy nettszakadás, lassulás nem fér bele, hanem arról, van szó, amikor sorozatosan rossz valami."

Akkor ott már nem az üzleti modell problémájáról van szó, hanem valami másról.

"A baj az, hogy kisebb városokban településeken, a helyi szolgáltató monopolhelyzetben van, ergo nem tudsz "tartalékvonalat venni", sőt az elavult vonalaknak köszönhetően még bérelt vonalat sem."

Igen, vannak ilyen helyek, de nem csak kisebb szolgáltatótól, legendás a 29-es körzet is.
De ne az üzleti modellt fikázd már akkor, ha a monopolhelyzet tud kialakulni a tulajdonos és a balfasz állami szabályozás (mert az) és a fogyasztók miatt. Mert ha egyszerre lemondaná az ügyfelek 10%-a, akkor lehet, hogy észbe kapna.

Azt pedig már sokadszorra írod, hogy nem lehet bérelt vonalat bekötni, én pedig sokadszor kérem: konkrétumot.

Ha kifizeted az x km-es kábelt/mikró átvitelt/akármit, és a kiépítéshez szükséges szakhatósági engedélyeket is megszerzed, akkor odaviszik neked - akár a Hortobányi NP kellős közepére.
A szolgáltatási kötelezettséget pontosítom: szerződési kötelezettsége van az elektromos és ivóvíz-szolgáltatást nyújtó cégeknek, azaz ha te odamész, hogy az ellátási területükön van egy ingatlanod, és oda kérsz vizet/villanyt, akkor ők nem mondhatnak nemet, törvény kötelezi őket a szerződés megkötésére, és a szolgáltatás nyújtására. Egyébiránt a hálózatfejlesztés költségének egy részét ekkor is rád fogják terhelni.

A "nem tudsz tartalék vonalat venni" pont olyan bullshit, mint az, hogy nem lehet valahova bérelt vonalat húzni. Igen, tidom, világvége előtt kettővel már nincs más, csak az egykori királyi posta/MATÁV/Telekom rézdrótja, amin a 10/10-es net nem fog elmenni - ezért hálózatot kell fejleszteni, amit megtesznek, ha az igénylő megfinanszírozza.

Ez már megint felveti azt a kérdéskört, amit már egyszer megtárgyaltunk. (Én fizessem ki annak hálózatnak az építési költségét ami a szolgálató tulajdona lesz?)
A szolgáltatási kötelezettség szabályai nagyon tágak. Csak egy példa, szerinted sok tanya miért van víz és áram nélkül?

Eleve bullshit amit leírtál, ugyanis sok helyen még mindig csak 1 szolgáltató van, ott ha megszakadsz sem tudsz 2 szolgáltatóval szerződni. (max. valami műholdas nettszolgáltatóval).

A hálózatfejlesztés horribilis költségét ugyan ki is fizesse meg? Igen, a szolgáltató és az, akinek szüksége van a szolgáltatásra. A tanyákra pont ezért nem jut el mindenhova a szolgáltatás - ugyanis a fejlesztés finanszírozhatatlan.

Attól hogy egy szolgáltató van jelen a területen, attól a másik, ha megfelelően megfizeted, odaviheti neked a drótot/üvegszálat, de ez annyiba fog fájni, hogy nem éri meg.

"A hálózatfejlesztés horribilis költségét ugyan ki is fizesse meg?"
Epic fail, ugyanis ezt is a fogyasztóval fizettetik meg (kiépítési költség, beépítve az átalánydíjba stb.), vagy pedig megkapják pályázat úján (ami meg többnyire az adókból megy) stb. A lényeg, hogy nem szolgáltatók fizetik meg, akárhogy csavarod a dolgot.
Na most te azt írtad, hogy a szolgáltatási területen kötelesek szolgáltatni mint valami messiások, én meg hoztam neked egy kisarkított példát, hogy mégsem igaz ez, törvény jobbra törvény balra. A szocializmus tudod már rég elmúlt.

Annyi pénzért és támogatásért, amennyiért ő kiépíti, én is szívesen kiépíteném, csak tudod, rám nem néznének jó szemmel amikor az önkormányzatnál megpróbálnám beszerezni az engedélyeket, mert nem szeretik a konkurenciát.

Az előző hsz-ban arra gondoltak, hogy ha Te kint laksz egy nagy büdös puszta kellős közepén és szólsz egy szolgáltatónak, hogy Te oda szeretnél a teheneknek tyúkbeles internet hozzáférést, akkor alapvetően elutasítanak, feltételezve, hogy az infrastruktúra finanszírozását nem Te akarod megvalósítani. Ilyenre pályázat útján (remélem) nem lehet pénzt nyerni.
Persze mindent meg lehet oldani, csak pénz kérdése. Húzatsz oda optikát, meg bérelt vonal, úgy fog hasítani, mint a szél, és ca havi 2-300 ezer forintba fog kerülni.

És egy kis off a végére:
"A szocializmus tudod már rég elmúlt."
Nem múlt el, csak máshogy hívják.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Tudod ez nem csak feltétlenül a puszta közepére igaz, hanem olyan helyekre is ahol csak kb. 50m-re van a net. Mellesleg én a hálózatfejlesztés politikáját vitattam. (Amúgy hogy a pusztás vitát lezárjuk mikróval vagy rövidebb távolságra wifivel is át lehet lőni a netet, alacsony költséggel, sok esetben viszont ezt sem teszik meg, már rögtön réz kábellel számolnának jó pénzért).

"Ilyenre pályázat útján (remélem) nem lehet pénzt nyerni." Rossz hírem van, ugyanis régebben lehet nyerni pénzt rá. És szerintem ma sincs másképp. Ha meg nem lehetett volna, akkor neked sem lenne neted. Mellesleg értelmesebb ilyen dolgokra elszórni a támogatásokat, mint egy csomó felesleges hülyeségre.

"Húzatsz oda optikát, meg bérelt vonal" Halkan megjegyezném, hogy nem kapnád meg rá az engedélyeket, mint említettem.

"Nem múlt el, csak máshogy hívják." Az akkor érvényes törvényi háttér nagy része azért már rég a múlté, cserébe sok esetben felülmúlták az elődjeiket is negatív írányban. Hogy egyes dolgok nem változtak, arról meg van a markáns véleményem:)

"Tudod ez nem csak feltétlenül a puszta közepére igaz, hanem olyan helyekre is ahol csak kb. 50m-re van a net."

Nyilván előfordulhat ilyen eset is, de nem túl valószínű. TFH a szolgáltató profitot szeretne termelni, ha kihúzza az 50m-t és szolgáltat ott akkor azzal profitot termel, akkor miért ne csinálná meg?

"Amúgy hogy a pusztás vitát lezárjuk mikróval vagy rövidebb távolságra wifivel is át lehet lőni a netet, alacsony költséggel, sok esetben viszont ezt sem teszik meg, már rögtön réz kábellel számolnának jó pénzért"

Persze, mert ahhoz ért. TFH kiépít neked valahol wifi-t, ahhoz ugye nem ért, vehet fel hozzáértőt, hogy neked jó legyen (mert kifizetni persze nem fogod). Plusz ugye áramingadozásnál újraindul, a kertszomszéd 15 éves vezeték nélküli telefonja szétcseszi a 2,4-es sávot, stb. A rézdrót azért nem ennyire háklis a körülményekre.

"Rossz hírem van, ugyanis régebben lehet nyerni pénzt rá. És szerintem ma sincs másképp. Ha meg nem lehetett volna, akkor neked sem lenne neted. Mellesleg értelmesebb ilyen dolgokra elszórni a támogatásokat, mint egy csomó felesleges hülyeségre."

Amiről itt szó van az az, hogy a puszta közepére kiépítendő netre nem lehet. Ritkán lakott településeken infrastruktúra-fejlesztésre lehet(ett), és az rendben is van.

"Halkan megjegyezném, hogy nem kapnád meg rá az engedélyeket, mint említettem."

Említetted, bármiféle konkrétum nélkül. Ugyanis nem próbáltad meg. Plusz ugye a hatóság "mert nem" indoklással nem tagadhatja meg, ha meg mégis megteszi akkor fordulhatsz felettes hatósághoz, bírósághoz, végső esetben Strasbourg-ig is elmehetsz. Persze ez munkás, nyilván egyszerűbb panaszkodni, hogy ezt se lehet meg azt se lehet.

"akkor miért ne csinálná meg?"
Mert mondjuk a "telefon bekötések korszakában" (amikor még volt támogatás) építették a hálózatot, és akkor a mondjuk a a sort nem is érdekelte a telefon, így a vonalat ki sem építették, most viszont az internet korszakában változott a véleményük, de nincs támogatás, így velük akarják kifizettetni a teljes költséget. Neki nem oszt nem szoroz, 2-3 család, így is a béka ülepe alatt vannak az árak, és legalább az amúgy is túlterhelt hálózatot sem terhelik tovább.

Elmondanám, hogy kisebb szolgáltatónál gyakori ez a megoldás. Pontosan azért mert nem akarnak kábelezni. Egy grid antenna és egy kliens már egy 20-asból is kijön, amivel több km-et is át lehet lőni. ez azért nem a megfizethetetlen kategória. (szemben mondjuk 4km légvezetékkel) Áramingadozásnál a kliens oldalon a gép is újraindul, úgyhogy szerintem ez nem probléma. (Ha meg van UPS akkor rá lehet kötni a klienst is, (ami végül is egy sima wifis router többnyire)). A szektorsugárzó oldalon meg tuti van UPS. A szomszéd kütyüi nem fogják szétszedni a hálózatot, mivel egy falú nem annyira sűrűn lakott, nagyok a házak közti távolságok, és az antenna a tetőtér szintje felett van, mellesleg irányérzékeny. A rézdrótnál is vannak zavaró források, időjárástól kezdve sok minden.

Itt már megint felvetődik az örök dilemma, hogy mi számít ritkán lakottnak. Mi van ha a település néhány család lakta részét levágja egy autóút vagy autópálya. stb. Ők talán nem fizettek adót? (amiből ugyebár kábeleznek) De amúgy nem emlékszem, hogy lett volna a pályázatban ilyen kritérium, mindenki indulhatott, de más alapokon döntöttek.
Amúgy meg fentebb említettem, hogy "ócsón" is be lehetne kötni hozzájuk is a netet.

Látom fogalmad nincs, hogyan zajlik egy ilyen és hogy mennyi engedélyt kell beszerezni az önkormányzattól (amit vagy megadnak vagy nem, mert saját hatáskör). Mellesleg fizetned is kell érte, és tudod elég érdekes, amikor neked 30 x árat mondanak, a konkurenciádhoz képest. Fordulhatok én akárhova, ha nincs kapcsolatod, vagy mondjuk rosszban vagy a helyi fejesekkel (vagy megfordul a politikai széljárás) el van ásva az üzleted, ez ilyen egyszerű.

Na akkor zárjuk le a fingreszelést:
- a szolgáltató nem bővít saját bénzből (mert neki soha nem térülne meg)
- a lakók nem fizetik ki a bővítést (nem akarják, nem tudják, akármi)
- konkurenciát/alternatívát meg nem csinál senki (korrupció, mindenféle hiedelmek, apámfasza bármi)

Ennyi, pont, itt nincs miről beszélni.

- a szolgáltató soha nem bővít saját pénzéből
- a lakók nem fizetik ki a bővítést (mert minimálbérből nem tudják)
- konkurenciát/alternatívát meg nem csinál senki, ugyanis nem nézik jó szemmel,ha osztozni kell a piacon.
-Az emberek mindezt lelkesen bólogatva helyeslik ahogy elnézem.
Így egy kicsit pontosabb:)

"Van egy rossz hírem számodra, ugyanis nem mindenhova lehet elvinni a bérelt vonalat. Mert ekkor már eszükbe jut, a sávszélesség probléma."

Még egyszer kérlek: konkrétumot tolj, ne bullshitet. Azt már írtad, hogy nem lehet bárhova elvinni, de azt még nem, hogy konkrétan hova is nem lehet.

"Mellesleg engem nagyon idegesit ez a "bérelt vonal" üzleti modell, ugyanis én még nem halottam bérelt vízvezetékről, vagy bérelt áramszolgáltatásról a közüzemi szolgáltatások területén. Érdekes, hogy a távközlési vállatoknak milyen privilégiumai vannak..."

A szó amit keresel, az az üzleti modell. Ha mindenkinek garantáltat adnának el, akkor sehol se lenn az internetpenetráció. És az internetszolgáltatás jellemzően működik.

"Szerencsére már nem kell váltanom, ugyanis a jobb helyeken már optikát húznak. Neked viszont sok szenvedést kívánok az adsl-el:)"

xD
Melyik ujjadból szoptad, hogy én adsl-t hajtok?

Alacska, Mályinka, Uppony, Borsodbóta stb.
Na ide kössél be egy 10/10-es nettet.

Komolyra fordítva szót, ha komolyan gondolod felkeresheted a barátomat, megadom privátban a telefonszámát, és a címét. De mivel ő is egy távközlési cégnél dolgozik, és saját magának sem tudta elrendezni a bérelt vonalat, ezért kétlem hogy te csodát tennél. De azért próbálkozzál ha van időd. (Egészen pontosan egy sor végén lakik, és oda nem lehetett akkora sávszélt és minőséget bekötni (a hálózat fejlesztése nélkül), mint amilyen kellett volna.

Pont, hogy erősíteni a piaci versenyt, ugyanis csak akkor tudnának nagyon sávszélt kínálni jó minőségben, ha fejlesztenék a hálóztatott.

Te írtál hősi eposzt, hogy velem ellentétben te milyen jól tűröd a rossz kapcsolatot Mivel az optinetre nem sok panaszt halottam eddig, és én sem panaszkodom, úgy marad az adsl vagy esetleg a kábel.

Az elvi lehetőség megvan - az, hogy a szolgáltató nem fog beleölni milliókat egy ügyfél kiszolgálásába (ha 23 szolgáltató lenne jelen Alacskán,akkor sem!), az tény - ugyanis az egy soha meg nem térülő beruházás lenne. Vagy kifizeti az üf. a rá eső fejlesztést, vagy nem lesz vastag drótja arrafelé.

Egy 10/10-es bérelt vonali hozzáférés, ha az átviteltechnika megfelelő minőségben/kapacitással rendelkezésre áll, akkor is elég borsos áron mért valami, amit nem bérből és fizetésből élő alkalmazottak számára találtak ki.

"Alacska, Mályinka, Uppony, Borsodbóta stb.
Na ide kössél be egy 10/10-es nettet."

Teljes népesség: 790, 490, 318, 886 fő.
Népsűrűség: 92, 20, 24 és 109 fő/km².

Összesen 2484 lakos 54 km² területen.

Szerény becslésem szerint itt bőven nem az átlagos 2,5 fő/háztartásról beszélünk, szvsz inkább reális az 5 fő háztartásonként, vagyis potenciálisan elérsz max. 500 háztartást bő 50 km²-en, ami fele a magyar népsűrűségnek,

Mindez az ország legelmaradottabb, legszegényebb régiójában, vagyis ha azt mondom, hogy a háztartások tizede lenne képes kifizetni a szolgáltatás árát, akkor tartunk valamivel 1 előfizető / km² alatt. És nem hiszem, hogy ezen az áron akár csak 1 előfizetőt is találnának úgy, hogy üzletileg megtérüljön a befektetés.

Jobb példát nem találtál?

"Komolyra fordítva szót, ha komolyan gondolod felkeresheted a barátomat, megadom privátban a telefonszámát, és a címét. De mivel ő is egy távközlési cégnél dolgozik, és saját magának sem tudta elrendezni a bérelt vonalat, ezért kétlem hogy te csodát tennél. De azért próbálkozzál ha van időd. (Egészen pontosan egy sor végén lakik, és oda nem lehetett akkora sávszélt és minőséget bekötni (a hálózat fejlesztése nélkül), mint amilyen kellett volna."

Komolyra fordítva a szót: szerinted ha felhívnám a barátodat, hogy nekem kell Uppony létező legmesszebbi pontjára egy gigabites vonal, és nem érdekel hogy mennyibe kerül a kiépítés, ha 10 millió akkor annyi, ha 100 millió akkor annyi, ha 1 milliárd akkor annyi, akkor nem lennének hajlandóak megcsinálni? Csak mert Uppony non coronat?
Ráadásul mikróval ennek a töredékéből meg lehetne csinálni.

Csak nincs ember, aki ezt kifizeti, üzletileg meg nem éri meg. Evvan.

"Pont, hogy erősíteni a piaci versenyt, ugyanis csak akkor tudnának nagyon sávszélt kínálni jó minőségben, ha fejlesztenék a hálóztatott."

Csak ugye ilyen területre, ahol gyakorlatilag nincs előfizető és horribilis a beruházás, na ide épeszű szolgáltató nem jön piaci alapon. Mert ez nem befektetés, ez biztos bukás. Ha lottóra feltolja ezt a pénzt, akkor nagyobb eséllyel fog nyerni, mint amilyen megtérülésre itt reálisan számítani lehet...

"Te írtál hősi eposzt, hogy velem ellentétben te milyen jól tűröd a rossz kapcsolatot Mivel az optinetre nem sok panaszt halottam eddig, és én sem panaszkodom, úgy marad az adsl vagy esetleg a kábel."

Szó nincs róla, hogy sok baj lenne a nettel. Van évente 2x párórás kiesés (amit érzékelek, amiről nem tudok az nem fáj), ennyi belefér nekem azért, hogy havi 5k-t fizetek és nem a tízszeresét.
Persze ilyenkor bazmegelek én is, nem az a kérdés, hanem az, hogy higgadtan végiggondolva ez egy vállalható dolog. Swift-et vettem, nem panaszkodok azért, mert nincs benne ülésfűtés....

Hozhatok neked más településeket is Magyarország gazdagabb régióiból. Ha annyira a példákon akarsz lovagolni. Őket csak azért hoztam fel, mert ismertem a környéket, és nem akartam hirtelen keresgélni.

Akkor most mondok egy valós példát:
Van egy sor ahova a telefont nem vitték végig anno, de most Pistike rá szeretne csatlakozni. Erre a szolgáltató benyögi, hogy nincs hálózatfejlesztés, le kell rakni 6 oszlopot (!!!), neked kell állni. Pistike kifizeti. bekötik. Pistike szomszédja, Janika, és még 5-en a sor végéről látják, hogy milyen jó a net, és ők is rákötnek. De nekik már nem kell kifizetniük az oszlopokat. Csak a sima bekötésének az árát és a havidíjat. Na most a lerakott oszlopok a szolgáltató tulajdonát képezik, amiket Pistike pénzéből építették. Pistike nem tarthat igényt az általa bővített hálózaton más által bonyolított forgalomra. tehát a kérdésem: A szolgáltató Pistiétől várja el, hogy fejlessze az ő hálózatát? Azért ez már a pofátlanság csúcsa nem?
Ezt a játékot a bérelt vonallal is le lehet játszani.

Szerintem te félreértetted, ugyanis általánosságban beszélgettünk a hálózatról, nem pedig Aprajafalva hálózatáról ebben a bekezdésben:
"Ha mindenkinek garantáltat adnának el, akkor sehol se lenn az internetpenetráció. És az internetszolgáltatás jellemzően működik."

Ez csak azért van, mert jó helyen laksz. Nem mindenki ilyen szerencsés. Nem azt mondom, hogy az országos net nagy része rossz, hanem azt, hogy vannak települések (város külterületei), ahol nem ilyen rózsás a helyzet.

Nem az a lényeg, hogy milyen gazdag a település, hanem hogy mekkora beruházás szükséges és mennyi a fizetőképes kereslet. Másképpen fogalmazva, hogy milyen a várható megtérülés.

És igen, vannak olyan települések, ahol várhatóan soha az életben nem térül meg, ott nem fognak piaci alapon fejleszteni. Ha valaki nagyon akar ott szolgáltatást, akkor kénytelen lesz maga megfinanszírozni. És lényegtelen a Pistike Janika példában hogy nem igazságos, mert nem az volt a kérdés, hanem az, hogy lehetséges-e. Az se igazságos, hogy ha Pesten jó helyen laksz panelban, akkor 3 szolgáltató verseng a kegyeidért jobbnál jobb akciókkal. És persze az se, hogy ott meg nincs jó levegő és madárcsicsergés.

Pistike esetén ugye már nem kockáztatnak a vállatok igaz? miért nem mérik fel az igényeket amikor a hálózat újbóli bővítéséről lenne szó?

Nem településről volt szó a példában, hanem egy város szélén levő sorol.

Azért a madárcsicsergéssel és a friss levegővel nem sokra mész. Hamarabb betegszel meg valami mástól mint a rossz levegőtől. Amúgy meg az ő szervezetüket a több órás ingázás okozta fáradság és stressz károsítja. Meg a fizetésük összege.

"Pistike esetén ugye már nem kockáztatnak a vállatok igaz? miért nem mérik fel az igényeket amikor a hálózat újbóli bővítéséről lenne szó?"

Jó kérdés, nemtom. De Pistike miért nem kérdezi meg Janikát, hogy ecsém, neked nemkő net? Mert akkor szállj be te is.

"Nem településről volt szó a példában, hanem egy város szélén levő sorol."

Lényegtelen, hogy miről van szó.

"Azért a madárcsicsergéssel és a friss levegővel nem sokra mész. Hamarabb betegszel meg valami mástól mint a rossz levegőtől. Amúgy meg az ő szervezetüket a több órás ingázás okozta fáradság és stressz károsítja. Meg a fizetésük összege."

A fene tudja, azért a pesti szmog elég ütős. De nem is az a lényeg, hanem az, hogy minden helynek van előnye és hátránya. A "világvége" településnek (definíció szerint, ideális közbiztonság mellett) előnye a csend, nyugalom, jó levegő, hátránya viszont hogy kurva messze van sűrűn lakott terület, annak minden előnyével (munkahely, tesco, internet, térerő, mozi) együtt.

Még egy gondolat:
A hálózatot építésre régebben sok támogatást vehettek fel a cégek, akik vállalták, hogy bekábelezik a települést. Úgy tűnik, hogy nem sikerült valami jól. Például a pályázat kiírása.

Nagyon nem lényegtelen, ugyanis ott van a jó net, 20 méterre. Csak a balfékek tervezték a hálózatot.

Azért ahhoz képest amit egy átlagos ember megeszik kaja formájában, meg ahogy él,stb. nem annyira ütős, sőt inkább hegyi levegő kategória. Nem ez fogja az egészségedet tönkre tenni nagyobb mértékben. De ez már megint messze vezet, inkább hagyjuk.

"én még nem halottam bérelt vízvezetékről, vagy bérelt áramszolgáltatásról a közüzemi szolgáltatások területén"
Ha még nem hallottál róla, az nem jelenti azt, hogy nem létezik.

Villamos energia ellátásban a "bérelt áramszolgáltatást" lekötött teljesítménynek hívják:
Az a kilowattban (kW) vagy megawattban (MW) mért elektromos teljesítmény, amelyet a vevő szerződés szerint megrendelt, és amelyet a hálózat üzemeltetője a rendelkezésére tart.

Gondolom a vízellátásban is létezik valami hasonló, nagy, ipari víz felhasználók számára.

Fogalmi zavarban vagy.
Az ipari kategória nem csak a mennyiséget, hanem a minőséget is jelölheti.

Ott van pl. a HP új Non-stop gépe. 75 ezer USD -ért (kb 17 millió Ft)kapsz kb. 2 processzort, és 16GB memóriát és 12DB diszket.
Ez minden, csak nem teljesítmény, viszont megbízhatóság terén kicsit más, mint a tizedennyibe kerülő, tízszer akkora teljesítményű PC szerver.

"Az a kilowattban (kW) vagy megawattban (MW)"
"Itt közüzemi szolgáltatásról van szó, nem ipari mennyiségről."
Szerintem valamit félreolvastál, ugyanis itt ebben az esetben mennyiségekről beszéltünk.

Nem egészen értem, hogy az ipari kategória miért jelenti, egyből a minőséget is, szerintem a 2-nek sokszor semmi köze egymáshoz, de ha már a minőségnél járunk, akkor gondolom tudod, hogy a csúcskategóriás gépekben ugyanazok a processzorok, chipkészletek vannak mint a kisebbekben. És hány százalékkal nagyobb a rendelkezésre állásuk? Továbbá az ilyen gépekhez megfelelő minőségű internet, áram, stb. ellátás is szükséges, hogy tudják hozni a rendelkezésre állási számokat, különben semmit sem érnek.

Egy 17 millás gépet nem fog megengedni magának egy kis- vagy középvállalkozó, viszont egy 1-4 Mbit-es bérelt vonalat lazán elejthet.

Te vagy eltévedve de nagyon.

Dedikált, és garantált teljesítményt, és 100% rendelkezésre állást vársz egy "közüzemi" szolgáltatástól. (Lakossági internet).

Ha dedikált és garantált minőség kell, nagy rendelkezésre állással, az egy magasabb kategória, fizesd meg.

Van olyan ügyfelem, aki a szimmetrikus 10/10-es netért havi nettó 70-80k körül fizet.
Tavaly asszem össz. 10 perc leállás volt, sávszéllel soha nem volt probléma, és bármi óhaj volt, az ügyfélszolgálat 3. csörgésre felvette a telefont, és azonnal értelmes felvilágosítással tudott szolgálni.

Ez a szolgáltatás ennyibe kerül, és ennek megfelelően az elvárások is magasabbak lehetnek, mint a 7000Ft-ba kerülő "nyócmegásadsl"-nél.

Látom az olvasás nem igazán az erősséged... Hol írtam, hogy 100%-os rendelkezésre állást várok el? még a bérelt vonal sem éri el ezt az értéket. Én csak azt vártam volna el, hogy ne minden 3.nap legyen 70%-os Package Lost. Szerintem ez nem olyan elvárás, ami csak a prémium előfizetőknek jár.

Továbbá nem az árakról beszélgetek, hanem hogy azt a 10/10-es netet nem tudod bekötni aprajfalva túlzsúfolt DSLAM-jébe, mert egyszerűen nincs szabad kapacitás, akármennyire is fogsz erőlködni. Tehát nem tudod mindenhova elvinni a bérelt vonalat, csak jelentős hálózatfejlesztés árán.

"csörgésre felvette a telefont, és azonnal értelmes felvilágosítással tudott szolgálni." Na ez az ami nem mindig mindenhol dukál a lakossági ügyfeleknek.

"Van olyan ügyfelem" Ebből úgy tűnik, hogy te is a területen dolgozol/tál. Ha igen, akkor gondolom tudod, te is, hogy egyes helyeken pl. az adsl net vagy kábel tvs net esetén mi okozza a legtöbbször a link minőségének a problémáját. Abból a "nyócmegásadsl"-ből is könnyű szerrel lehet atom stabil netet varázsolni, csupán figyelembe kell venni a hálózat átbocsátóképességét. És nem a marketinges szavára kell hallgatni, hogy a következő hónapban még plusz 30 Mbitet adunk ajándékba, a világ végén is.

Ő _sem_ 100%-ról írt, hanem arról, hogy a garantált rendelkezésre állás magasabb, mint a kommersz ADSL esetén. Ha rendszertelen időközökben, de sűrűn előfordul a vonali paraméterek jelentős romlása, akkor feltételezhető egy jelentősebb időszakosan működő zavarforrás a drót közelében, de ezt is, mint minden ilyesmit ki kell mérni, a hibát be kell határolni, és utána lehet a megoldáson gondolkozni.

Igen, ha az adott területre tervezett kapacitások elfogytak/fogytán vannak, akkor nem fog beférni, és üzleti döntést kell hozni, hogy megéri-e a bővítés, vagy sem.

A legtöbb problémát a sz@r minőségű előfizetői hurok szokta volt okozni, meg azok a zavarforrások, amik a hálózat tervezésekor/kiépítésekor még sehol sem voltak, vagy egyáltalán nem számítottak, mert a beszéd célú átvitelben nem okoztak problémát. Szerintem...

Ugye tudod, hogy a csúcsgépekben egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz van? :) Sokszor tényleg egyezik a chipset, de pl. egész más az elvárás a gyártási minőségre. Meg se érné selejtet gyártani, ha akár 7 év helyszini gar is vásárolható a géphez...

Az igazán csúcs gépeknél (IBM, HP stb) pedig elég sok saját maguk által tervezett speciális chipset vagy alkatrész van, hogy a firmware-ekről ne is beszéljünk.

Az új NonStop azért kerül csak 17 millába, mert egyre-inkább szabványos hardvereket használnak, és egyre kevesebb spec. egyedi-t.
A korábbi generációk ésa mégkorábbiak (tandemek) belépő ára többször ennyi volt.

Máig látok működő tandemeket, valami kibaszott drága dögök, röhejes teljesítménnyel, de mennek, évek óta megállás nélkül.

"Meg se érné selejtet gyártani" Khm.. szerintem ott is van selejt, csak jobban szűrik a piacra került terméket.

"7 év helyszini gar is vásárolható a géphez..." Most hirtelenen nem néztem utána, de mintha egy középkategóriás Asus notebookra is lehetne, 4-5 éves garanciát kötni jó pénzért. A support és a garancia az egy egészen más kategória.

Tény hogy van egy pár, de azért nem viszik annyira túlzásba a dolgot, már csak a szoftver oldal miatt sem.

Nagyon nem mindegy, hogy egy legyártott szériából minden egyes darabot egyedileg vizsgálnak be, vagy az elvárt selejtszázaléknak megfelelő darabból álló mintát vesznek belőle, és csak azok kapnak full tesztet, a többi csak a minimálisan szükséges megy/nem megy teszten kell, hogy átmenjen.

Azért az, hogy vásárolhatsz 4-5 éves garit egy eszközre, az csak annyit jelent, hogy szükség esetén tudnak alkatrészt keríteni (akár használt és felújított gépből is, hiszen a kötelező garancia idejére vonatkozik csak az a kitétel, hogy kizárólag új alkatrészt építhetnek be!), vagy ha nem, akkor cserélik.

Az a 7 éves helyszíni support viszont annyit tesz, hogy a cég megfelelő szakembere odamegy, hibát keres, és alkatrészt cserél - záros határidőn belül, ha szükséges, akkor a világ túlsó felén lévő alkatrészraktárból gyorspostával küldik neki a cuccot.

Hiába vizsgálják be egyedileg, csak azt tudják ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e az adott pillanatban, nem minden esetben számítható ki az adott alkatrész jövőbeli viselkedése. Pl. egy hibás kondenzátor az elején akár teljesen jó lehet, később meg elmászik a kapacitása. Az ehhez hasonló faktorokat nem igazán lehet kiszűrni egyedi teszteléssel sem. Ez kb. majdnem azzal egyenértékű, hogy megkíméljük az ügyfelet a gyári selejt átvételétől, amit úgyis 3-napon belül visszadobna cserére.

Szerintem ez a legtöbb esetben elég. Ennyi pénzért eléggé redundáns rendszer építhető olcsóbb szerverekből is, ami lazán kiszolgál közép és nagyobb vállatokat is.

Amúgy azért 7 év alatt ócskavassá avul a gép (még 4 alatt is). A mostani munkahelyemből kiindulva, a gépparkokat cserélgetik 3 évente. Elhiszem, hogy van 5-7 éve működő szerever is, de ha végiggondolod, ez a piacnak nagyon kis szegmense.

1. Még mindig nincs magyar helyesírás-ellenőrző a gépemen, és nem fogom venni a fáradságot, hogy a nyelvnáciknak kielégítsem az igényét.
2. 3 nyelvvizsgával szerintem tudom, hogy írják :) A szó mai eltúlzott marketing értelmét próbáltam ironizálni.

Zwei hozta fel a témát, tőle kérdezd: link

Mert az idegennyelvi helyesírásomat nem az agyam ellenőrzi? A gép egyenlőre még csak kisegít. Látom vágod, hogyan olvas az ember:) Elmondanám, hogy nem nézel végig minden betűt, hanem "egészben" kezeli az agyad a szavakat, amikor gyorsan olvasol valamit. Semmi kedvem pláne időm végigbetűzni minden mondatott egy sima fórum esetén. Ez nem programozás. (Programozás esetén meg triviális a helyesírás)

Másodszor senkit sem érdekel, hogy kinek mi az anyanyelve.
Az számít, hogy mennyire beszélsz jól egy adott nyelvet. Egy parasztbácsi és egy író közt nagy szakadék van (elvileg), pedig ugyanazt a nyelvet beszélik.

Harmadszor a magyar nyelv egy félreeső kis nyelv (akárhogy sztárolják egyesek), jelentéktelen potenciával, nehéz nyelvtannal, feleslegesen nagy betűkészlettel stb. Tudod egy nyelv nagyságát, fontosságát a beszélők száma, és az adott nyelven elérhető irodalom bősége jellemzi többek közt.
A magyar meg ettől fényévekre van.

Negyedszer nagyon röhejesek a nyelvnácik. Jó érzéssel tölt el, amikor rúgkapálnak kínjukban, mert a legtöbbször akkor szoktak előjönni a helyesírási klisékkel az odvaikból, amikor már képtelenek további érvelésre az adott témában, csupán valahogy próbálnak fogást találni az emberen. Gondolom retorikából tanultad, hogy ez a szánalom kategóriája:)

EgyeNlőre le tudsz vágni két deszkát, ami egyelőre jó lesz polcnak. Ha k.ra nem tetszik a magyar nyelv, mert nehéz, túl sok benne a betű, ráadásul világméretekben molyfingnak tartod, akkor légyszives, és kerüld a használatát.
Az is a szánalom kategória, aki a saját anyanyelvét gyalázza, és megpróbálja megmagyarázni, hogy a nyelvi igénytelenség miért jó, miért elfogadható dolog. Te egy szánalomra sem méltó, igénytelen kis fírög vagy a nyelvtannácik szemében.

Sajnos tudod nem kérdezték meg, hogy hova szeretnék születni, milyen nyelvet szeretnék használni, pedig szívesen választottam volna. Továbbá, aki több nyelvet beszél aktívan, azoknál gyakrabban megfigyelhető egyfajta "nyelvi igénytelenség", egyfajta "torzság", ami a több nyelvből fakadó eltérő gondolkodásmódból fakad. Én meg még pluszban nem is nagyon voltam sosem a toppon nyelvi területen. Világéletemben utáltam őket, igaz, hogy későbbre beláttam az értelmét. Mégis megtanultam 3 idegennyelet elfogadható szinten vénségemre. Holott a nyelvnácik szerint egy ilyen embernek mint én, ez impassibruuuuu. Gondolom ma is 100-asával dobálják kifelé az általuk nyelvileg nem fejleszthető gyerekeket lehetetlenítik el a karrierjüket holott lehet, hogy épp egy jó fizikusról, egy jó orvosról, mérnökről lenne szó. Tudod, nem mindenben lehet jó mindenben.

Igen lenne mit változtatni a magyar nyelven bár ez nézőpont kérése, a kínaitól jobb. Igen nehezen tanulható (bár a kínaihoz képest könnyebb), de erről meggyőződhetsz külföldiektől, akik magyarul tanulnak. És igen világméretben molyfing. Ezeket szerintem csak néhány megszállottot vitatja.

A hibák felhánytorgatása egyáltalán nem gyalázat. Sőt ez visz előre. Szerintem inkább az a felháborító, hogy egyesek képtelenek szembenézni bizonyos dolgokkal, és változtatni rajtuk. Inkább élnek a saját kis állom világukban tovább.

Nagyon irritáló ez a fellegekbe magasztalt édes-hazám, anyanyelvem, vallásom, hozzáállás. Tudod, jó lenne ha tudatosulna a föld nemzeteiben, vallásaiban, stb. hogy mind 1 csónakban evezünk (aminek a neve Föld).

"megpróbálja megmagyarázni, hogy a nyelvi igénytelenség miért jó"
Tudod a helyesírásnál egy cseppet fontosabb az értőolvasás. Ugyanis helyesírás ellenőrző van, viszont mesterséges érelem egyenlőre nincs. Hol írtam, hogy a nyelvi igénytelenség jó? Meg tudnád mutatni? Egy-egy helyesírási hiba nyelvi igénytelenséget jelent kapásból? Azért szerintem van egy tűréshatár nem? Tudod az értőolvasás/fogalmazás hiánya súlyosabb "nyelvi igénytelenség", ugyanis az már nem csak írásban látszik meg.

A nyelvnáciknak további ismertetőjelük, hogy a többség támogatását vizionálják olyan problémák esetén, amiken csak ők vannak fennakadva, és az égvilágon senki mást nem zavar (egy bizonyos fokig). A szánalmukra köszönöm de inkább nem tartok igényt, szerintem tartsák meg magúnak, ugyanis rájuk fér :)

Semmi köze az egyenlőre/egyelőre helyesírásának az értő olvasáshoz, ez a helyesíráshoz tartozik, mellesleg mára egyfajta tájszólás ami a hibás beidegződésen alapul, nem feltétlenül igénytelenség. Csupán arról van szó,hogy a beszélt nyelvet a használói alakítsák egyenlőre, nem a panelmolyok. Pontosan ilyen páros a kálcium/kalcium is, ezt még többen tévesztik. De ezt igazán tudhatnád, hogyha már trollkodsz. Mellesleg megsúgnám, nem csak én használom ilyen értelemben. link

Az értőolvasás fogalmáról meg nem ártana tájékozódnod egy kicsit, ha már azt hiszed, hogy expert nyelvtani magasságokban jársz.

Bizony van köze az értő olvasásnak az egyelőre/egyenlőre kérdéshez, mert tévesztettél, finoman utaltam a tévedésedre, de ezt nem értetted meg - azért-e, mert nem vetted észre, vagy azért, mert igénytelenség okán nem érdekel, az mindegy - sajnálatosan a nyelvi slamposság más-más hibájába estél ezzel.
A kalcium/kálcium, avagy a korábban kibukkant féreg/fírög egészen más, hiszen azonos a jelentés, csak a szó alakja tér el. Az egyelőre viszont teljesen más jelentéssel bír, mint az egyeNlőre, úgyhogy a példád teljesen rossz.

A linked utolsó bekezdését ajánlanám a figyelembe, idézem:

"Akik hirtelenjében nem tudják az egyelőre szóalak jelentését megkülönböztetni az egyenlőre jelentésétől, de szeretnék (már csak azért is, hogy ne szélesítsék a nyelvi elfajulás folyamatát), nekik azt ajánlom, hogy gondoljanak emlékeztető gyanánt az utóbbi jelentésmagyarázatra. Ez ugyanis valamelyest érzékletesebben, kevésbé elvontan érzékelteti az egyelőre határozószavunk jelentését, mint a nyelvtörténeti tényekre alapozott magyarázat, és nem is ütközik vele."

Nagyjából saját magadnak mondtál ellent, illetve magadat soroltad be azok közé, akiket a nyelv elfajulása, romlása nem érdekel, akik igénytelenek az anyanyelvükre.

Helyesírásilag tévesztettem, ami ebben az estben egyáltalán nem zavarta a mondat értelmét. Ergo semmi köze az értőolvasáshoz, akármennyire erőlködsz.

A kálcium szó nem létezik (tudtommal) a kalciummal ellentétben, viszont egyenlőre/egyelőre léteznek.
Amin lovagoltok, az az, hogy az egyenlőre szónak egyesek társítanak egy másik jelentést is bizonyos szövegkörnyezetben. (Tehát többértelmű szóvá teszik, bár később leírom, hogy nem is biztosan többértelműségről van szó, inkább csak gondolkodásbeli különbségről). A kalciumos példával azt próbáltam érzékeltetni, hogy a magyar nyelv bonyolultságából adódóan egy műveltebb ember is sokszor könnyen véthet az általad szentnek tartott szabályok ellen. (Pontosan azért tartom a magyar nyelvet nehezen tanulhatónak, feleslegesen túlbonyolítottnak).

Látom még minid nem megy az értőolvasás, ha megengeded kisegítelek egy kicsit:
Én írtam: "Mellesleg megsúgnám, nem csak én használom ilyen értelemben"
Link: "Ám a nyelvművelés hasztalan buzgólkodott – ezen nem is csodálkozhatunk, ha az iskolai anyanyelvoktatásunk színvonalát és hatékonyságát nézzük –, a szóban forgó tévesztés nemhogy nem szorult vissza, hanem átterjedt iskolázott nyelvhasználók, értelmiségiek nyelvezetére is."
Tehát hol is mondtam magamnak ellent? Bizonyítékként hoztam, hogy nem csak a műveletlenek, és a trehányok használják így ezt az oly szép nyelvet, hanem bizony megbotlanak olyan emberek is akiknek 10x több eszük van mint nekem vagy neked. És ezt a szerző is elismeri.

" (már csak azért is, hogy ne szélesítsék a nyelvi elfajulás folyamatát)," Nos ez a szerző magánvéleménye hogy mit tekint elfajulásnak, tudtommal nincs konkrétan definiálva/mérve a foglom. Továbbá, mivel gyakran előfordul a beszélt nyelvben (tehát széleskörűen használják/tévesztik, ha nem hiszed írd be a keresőbe), így nem is tekinthető nagy hibának, egy nyelv így változik , eleinte minden nyelvnáci ellenzi, később már megnyugodnak, amikor lement a piros kapszula. (pl. szia szó).

Ha már így belemerültünk a dolgokba, akkor nekem van egy olyan sejtésem, hogy ez a "tévesztés" visszavezethető a "hangalakra" is. Az "egyenlőre" szót könnyebb kimondani mint az "egyelőre" szót. Legalábbis én így érzem.

Ezt még megspékeli a következő gondolat is: ha belegondolsz, nem is akkora hülyeség az egyenlőre szót használni ilyen értelemben, ugyanis a dolgok, gondolatok azonosságát hivatott jelezni "(A szerző szerint is:„Az egyenlőre azt jelenti, hogy egyenlő fizikai kiterjedésűre vagy tulajdonságúra")
"A gép egyenlőre még csak kisegít." Amit önmagad is meg tudnál tenni, tehát legalább egyenlő vagy ilyen értelemben vele.
"Ugyanis helyesírás ellenőrző van, viszont mesterséges érelem egyenlőre nincs." Itt már a nem szóval az egyenlőtlenséget fejezi ki. Az egyik van, a másik meg nincs.

Az is figyelemreméltó, hogy mérnök követte el ott is a hibát a honlap szerzője szerint. "Nemrég villamosmérnök barátom, egykori osztálytársam is elkövette". mivel én is villamosmérnök vagyok, ezért statisztikai alapon feltételezem, hogy logikusan gondolkodó ember pontos nyelvtani ismeret nélkül, valamiért így kezdi el használni ezt a szót.

Nyelvileg nem vagyok igénytelen, más nyelvekben is idegesítenek a logikátlan hülyeségek. Csak valahogy itthon több expert nyelvnácival találkozni.

"Negyedszer nagyon röhejesek a nyelvnácik. Jó érzéssel tölt el, amikor rúgkapálnak kínjukban, mert a legtöbbször akkor szoktak előjönni a helyesírási klisékkel az odvaikból"

Attól még nem lesz valaki nyelvtannáci, mert felhívja a figyelmed arra, hogy egy tök alap szót (eléggé) képes voltál rosszul leírni.
Ha erre a helyesírásellenőrzővel és nyelvtannácizással jösz, akkor magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt.

"amikor már képtelenek további érvelésre az adott témában, csupán valahogy próbálnak fogást találni az emberen."

Eddig rengeteget érveltünk neked, de lepereg rólad. Közben persze érvet te egyet se mondasz, csak hülyeségek és hazugságok ömlenek belőled. Meg helyesírási hibák persze...
ellened szinte csak érveket

"Gondolom retorikából tanultad, hogy ez a szánalom kategóriája:)"

Amit művelsz? Természetesen az. Nem retorikából, logikából :)

Hát ez is csak egy kínomban csak azért is visszavágok hozzáoszlásra sikeredet a részedről, csak ez is mellécsúszott.

"tök alap" A fentebbi linkben elmondja a szerzője is, hogy sokan tévesztik. Ekkora számoknál ez nem az alap kategória. Bár lehet, hogy nálad igen.

Ez a szegénységi "szegénységi bizonyítvány" nagyon jó duma, csak semmi ésszerű érv nincs mögötte. Mégis kiből ömlenek hülyeségek?

Nyelvnácivá csupán az teszi őt, amit művel itt és más topic-ban helyesírás címén. link Mellesleg ezúttal egy olyan dologba futott bele, ami nem egyértelmű.

"Eddig rengeteget érveltünk neked, de lepereg rólad. Közben persze érvet te egyet se mondasz, csak hülyeségek és hazugságok ömlenek belőled. Meg helyesírási hibák persze..."
Please, mutass valamit, hol érveltél/tek ellenem ami lepergett rólam?

Ha csak a legutolsó bekezdésedet nézem, a logika és a logikus érvelés igen távol áll tőled:), ahogy a helyesírás is( mégis túrod az avart itt nekem):
"helyesírásellenőrzővel"
" hogy evvan, kéne ide szervíz."

Látom még mindig nem megy az értőolvasás. Számtalanszor elmondtam, hogy nincs helyesírás ellenőrző a gépemen (egészen pontosan van, csak nem a magyar az aktív, és nincs türelmem és időm váltogatni minden egyes tab között). Elég nehéz 3 monitoron 3 nyelven dolgozni. Továbbra sem fogom venni a fáradságot hogy bárkinek is a kedvében járjak ez ügyben.

A nyelvnáciskodást nem én kezdtem kínomban, hanem egy kedves fórumtársam. Vesztére belefutott egy olyan dologba ami nagyon nem egyértelmű.

Továbbá nyelvtani kérdésekben jó lenne ha nem te oktatnál ki, mert te is pont olyan borzasztó vagy ilyen téren mint én. link

Akinek az anyanyelvéhez helyesírás ellenőrző programra volna szüksége, az számomra egy tanulásra képtelen egyén, és ha be is vallja, hogy tud róla, de lusta használni, akkor még az extrém igénytelen jelzőket is rá lehet aggatni.

Az egyelőre egyenlő-re teljesen egyértelmű, csak te szeretnéd azt, hogy ne így legyen. Attól, hogy sok, hozzád hasonlóan igénytelen ember képtelen megjegyezni, attól még igen durva hiba.

Nevedhez méltóan ritka nagy zöldségeket hordasz már megint össze.

Ezt a kérdést mi már egyszer tárgyaltuk egy másik topikban: link Frissítsd fel a memóriád egy kicsit.

"Akinek az anyanyelvéhez helyesírás ellenőrző programra volna szüksége, az számomra egy tanulásra képtelen egyén,"
Na ne mond:) Szerintem elég sokan használnak helyesírás-ellenőrző programot, ezek szerint mind tanulásra képtelen egyén? Agyzsibbasztóan nagy hülyeséget mondtál már megint.

"lusta használni, akkor még az extrém igénytelen jelzőket is rá lehet aggatni." Az én esetemben meg 3 nyelvvizsgával 1 villamosmérnöki diplomával, egy-két tucat munkahellyel stb. a hátam mögött valóban igénytelen és tanulásra képtelen egyén vagyok:)

"Az egyelőre egyenlő-re teljesen egyértelmű, csak te szeretnéd azt, hogy ne így legyen."
Látom az értőolvasás neked sem megy, mert a fentebbi link szerint tőled nagyobb nyelvzseni is elismeri, hogy művelt emberek is kavarják ezt a 2 szót. Leigénytelenezni őket, mert nincsenek tisztában egy ilyen fontos aranyszabállyal, hogy is mondjam csak.... kitalálod szerintem magad is :)

Igénytelen elektronpásztor vagy, semmi több. Attól, hogy hozzád hasonló, magukat műveltnek tartó egyének keverik, az nem azt jelenti, hogy a tényleg művelt embereknek is problémát okoz a két szó megkülönböztetése. Pontosan annyit jelent, hogy a diplomás szakbarbárok között egyre több az igénytelen barom, aki még az anyanyelvét sem képes elsajátítani.

Te is csak egy nyelvnáci vagy, semmi több. Mellesleg abból a fajtából, aki még egy szöveget sem képes értelmezni már megint, de a nyálát helyesírás címén minden topikban veri. Belinkelem még egyszer az oldat, hátha nem lelted meg: link
Most pedig keresd meg az "értelmiségi" szót a szövegben, és értelmezd... Tehát nem csak én tartom őket értelmiséginek, hanem a szerző is. Azt, hogy te lenézed őket pusztán a helyesírásuk miatt, az egy magánvélemény, ami eléggé nagy beképzeltségre vall.

"hogy hozzád hasonló, magukat műveltnek tartó egyének keverik, az nem azt jelenti, hogy a tényleg művelt embereknek is problémát okoz a két szó megkülönböztetése" Tehát szerinted aki nem tud helyesen leírni egy-két szót az már nem is művelt :) (Esetlegesen azért, mert még nem is hallott róla). És a műveltség csakis tökéletes anyanyelvi helyesírással kezdődik:) Ehhez a lehengerlő észjáráshoz én komolyan csak gratulálni tudok, remélem a tanári pályától távol tartod magad:)

"Pontosan annyit jelent, hogy a diplomás szakbarbárok között egyre több az igénytelen barom, aki még az anyanyelvét sem képes elsajátítani." Tudod, attól, hogy az anyanyelvét nem ismeri olyan mélyrehatóan egy ember, amit ahogy azt őkelméje elvárja, attól még lehet jó szakember saját területén, helyesírástól függetlenül. Továbbá a mai diplomások nem azért vállnak szakbarbárokká , mert hülyék a helyesíráshoz, hanem azért mert a saját szakmájukhoz hülyék már lassan. Köszönhetően az elmúlt 20 év oktatásügyi reformjainak.

Így a végén csak kíváncsiságból érdekelne, hogy mégis ki vagy te, hogy a műveltségnek a határvonalát olyan lazán meg tudod húzni?

Pontosan a hozzáállásról van szó. Ugyanis semmi köze a tárgyalt témához a helyesírásnak. Ez olyan kínomban már azért is kötekedek még egy kicsit hozzáállás.

A másik dolog meg, hogy te is osztod az észt helyesírás címén, közben meg egy szinten vagyunk :)

A harmadig dolog meg, hogy részedről sem látom az "elkúrtam, ez van" szöveget, pedig én is felhívtam a figyelmedet a helyesírási hibáidra. Érdekes ez a kettős mérce:)

Megint bekeverted a consumer laptopot. :) Tudom azt is, hogy a biznisz kategóriás laptophoz is lehet helyszini garit venni. Ez viszont azt jelenti, hogy kijönnek, mosolyognak elviszik és majd visszakapod. Egy szervernél ez több mint vicces lenne. Az pedig, hogy X szerverhez 5-6-7 év múlva is tudod hogy 4 órán belül kiérnek és mondjuk garantálva van a 8-24 órás hibaelhárítás az nem kis dolog. Egész más olyan hw-t venni, amire tudod hogy ilyen komoly garancia szintet egyáltalán be mer vállalni a gyártó, mintha csak úgy összelegóznál egy desktopot egy webshopból. Nyilván otthonra vagy kis irodába megfelelő a webshopos gép, olyan garival amivel épp jön, de amikor mondjuk egy 150 ember által nyüstölt erősen üzleti kritikus szolgáltatást adó szerverről van szó, akkor nem játszik hogy hát akkor 2 hét múlva majd lesz vmi.

Ugyanez vonatkozik a bérelt vonal vs. "közüzemi" internetre is, csak nyilván nem egy darab vas, hanem egy szolgáltatás. Amiért össze lehet hasonlítani, az a rendelkezésre állásuk. Amikor egy sok fős cég nem tud emailezni a partnereivel akár csak néhány órán keresztül, már akkor is erősen borul a bili, nemhogy 2-3 napos kiesés. Ezért itt mérlegelni kell, hogy mennyire éri meg az üzletmenet és profit terén a garantált 10/10-es vonal 70k nettóért vagy mondjuk egy UPC/Digi fő és egy bármilyen más technológiával adott backup net előfizetés.

teszem hozzá, hogy ezen az ominózus helyen a 10/10 szimmetrikus az wifin jön, mert az egyetlen másik alternatíva azon a helyen az adsl lenne, amivel csak az a baj, hogy kevésbé szem előtt levő külterület révén jómunkás emberek időnként kilopják a kábelt a földből, ami miatt 1-2 hétig nincs semmi drótalapú távközlés. Az meg már túl sok kiesés.

El tudom képzelni milyen lehet a kapcsolat, amikor winpista nekiáll "hackelni".

ezt nem értem, hogy érted.

"A wifit nagyívben kerülni szokták a kapcsolat kritikussága esetén."

Kritikus == nem állhat napokig.
Ha olyan helyen laksz, ahol rendszeresen kilopják a rezet (és üveget, mert nem tudják, hogy nem réz) a földből, és emiatt napokig áll a távközlés, akkor a wifi felér egy megváltással.
Azt is meg lehet csinálni profi módon, persze nem a két forintos szappantartókból, és nem önjelölt szakemberekkel.

Azt hiszem, hogy ezt hívják "támogatásnak", ez közelről sem azt jelenti, hogy a hadware minőségben annyira felsőbbrendűbb mint ahogy azt fentebb állítják. Csupán arról van szó, hogy 7 év múlva is lesz alkatrész hozzá (vagy hosszabb a gyártási ideje, vagy pedig elspájzolják), és ugrásra készen fognak állni a szervizesek. Ezt fizettetik meg az ügyféllel.

Az internet világa már teljesen más tészta. Itt már egy Pesti Adsl- vonala meg egy parajavalfa Adsl vonala közt már lehet óriási különbség. Ugyanannyit fizetsz, de mégsem ugyanazt kapod. Az hogy ki hogyan oldja meg a rendelkezésre állást, jelen esetben nem számít. ha van több szolgáltató és nem ugyanazt a hálózatot használják, értelemszerűen ok a dolog. De ha csak egy van 50 km-es körzetben, akkor már érdekes a dolog.

A support sokféle lehet - az 3-4 órán belüli helyszíni megjelenés és javítás x órán belül kezdetűtől a hétköznap nyitva van az átvevőhely, ahonnan a keleteurópai központba viszik javításra a cuccot hetente egyszer, úgyhogy leadás után két héttel tessék érdeklődni szintig.
A 7 év múlva is lesz alkatrész az egészen pontosan azt jelenti, hogy a forgalmazás utolsó napjától számított hét éven belül garantálják a vásárlónak azt, hogy lesz alkatrész és javítókapacitás hozzá, az elvárt y órán belüli megjelenéssel és z órán belüli javítással. Azaz a szervízraktárban hét évig ott fog figyelni a várható javításokhoz szükséges alkatrész.

Miért is nem kapod ugyanazt? A szolgáltatás _garantált_ paraméterei azonosak, tehát amiért fizetsz, az pontosan megegyezik. Ami azon felül van, az valóban eltér, de csak hogy képben legyél, városi környezetben sem minden fenékig gigabit :-D itt is vannak sz@rabbul kiépített, ócska kábelezéssel bíró részek, ahol csak a minimális hálózatfejlesztést éri meg megoldani, meg vannak tényleg prímán ellátott környékek is.

"Azt hiszem, hogy ezt hívják "támogatásnak", ez közelről sem azt jelenti, hogy a hadware minőségben annyira felsőbbrendűbb mint ahogy azt fentebb állítják. Csupán arról van szó, hogy 7 év múlva is lesz alkatrész hozzá (vagy hosszabb a gyártási ideje, vagy pedig elspájzolják), és ugrásra készen fognak állni a szervizesek. Ezt fizettetik meg az ügyféllel."

Meg pl. azt, hogy chipset-en belül is minden adatvonal CRC-s, 3 procimag számol egyszerre minden egyes műveletet, és ha a végeredmény nem egyezik, akkor a két egyetértő mag kiszavazza a harmadikat, az admin pedig kap egy alert-et, hogy evvan, kéne ide szervíz. Persze közben a gép dolgozik tovább, és szervizelés alatt is, a felhasználók semmit se vesznek észre az egészből.

Tényleg nem "minőségben annyira felsőbbrendűbb", egy szimpla tömegpécé egy kínai dzsunkáról, valahonnan Shenzen környékéről. Bár nem is PC...

Lehet, hogy újat mondok, de ugyanezt tudja a egy neves virtualizációs szoftver is:) Miközben futnak a virtuális gépek, a fizikai szervereket leállíthatod, szervizelheted, újraindíthatod. Sőt még jobban skálázhatóbb is a rendszer.

A fentebbit figyelembe véve tényleg nem "minőségben annyira felsőbbrendűbb", inkább csak árban.

Leírom még egyszer: chipset-en belül is minden adatvonal CRC-s, 3 procimag számol egyszerre minden egyes műveletet, és ha a végeredmény nem egyezik, akkor a két egyetértő mag kiszavazza a harmadikat, az admin pedig kap egy alert-et, hogy evvan, kéne ide szervíz.

Szerinted ugyanezt tudja bármilyen virtualizációs sw?
HW hibát SW-esen tud javítani?

Nem pont ugyanezt, ugyanis ilyen védelem messzemenően felesleges a legtöbb helyen, de a dolog egy cseppet bonyolultabb mint ahogy elsőre nekifutsz:

Élőszőr is, itt sem a chipek "gyártási minőségének felsőrendűségéről" van szó, hanem egyszerűen több Hardware-es védelem lett beépítve, meg eleve más architektúra. Úgyhogy nem igazán jön le, hogy mi köze a minőséghez. Egyszerűen egy repülőgép elektronikáját akarod összemérni egy Trabantéval. Egy sima nagy teljesítményű szervert meg egy ugyanolyan architektúrájú "entörprájsz" árkategóriájú szervert hasonlítsunk össze.

Másodszor lehet olyan software-t írni, ami elosztva több gépen futva észleleti ha valamiért a hadware hibásan számol, és elkezd hibákat dobálózni. Ehhez még virtualizáció sem kell.

Harmadszor, ha egy pc szerű architektúrában valamilyen hadware hiba keletkezik, az egyszerűen vagy kifagy, vagy pedig megfelelően megírt szoftwarel kideríthető, hogy valami nem stimmel.

Továbbá kíváncsi vagyok, hogy milyen gépre gondolsz konkrétan, ugyanis nekem nagyon az a gyanúm, hogy valami nagyon egzotikus gép lesz, még egzotikusabb felhasználói körrel.

"Nem pont ugyanezt, ugyanis ilyen védelem messzemenően felesleges a legtöbb helyen"

Nem "nem pont ugyanezt", hanem ezt kurvára nem ezt! Ez a kettő nem pont ugyanazt jelenti. Épp ezért hülyeség amit összehordtál, például hogy "ez közelről sem azt jelenti, hogy a hadware minőségben annyira felsőbbrendűbb mint ahogy azt fentebb állítják" és "ugyanezt tudja a egy neves virtualizációs szoftver is".

És igen, persze ez a legtöbb helyen fölösleges, de ahol szükség van erre ott megfizetik.

Egyébként arról a vasról beszélek, amiről fentebb zwei ezt írta: "Ott van pl. a HP új Non-stop gépe. 75 ezer USD -ért (kb 17 millió Ft)kapsz kb. 2 processzort, és 16GB memóriát és 12DB diszket."

A kifagyós PC-s témát meg inkább hagyjuk...

Stabilitás szempontjából kb. ugyanazt jelenti, ugyanekkora rendelkezésre állást ki lehet hozni elosztott rendszerből is. (Akinek meg kell a maradék tizedesjegyek is azok meg úgyis fizetni fognak, vagy saját maguknak dobnak össze egy rendszert, bár eléggé szűk körről van szó)

A hardware továbbra sem felsőbbrendűbb minőségileg, ugyanúgy hibázik mint az "olcsóbb" társaik, különben nem lenne túlbiztosítva mindenféle megoldással az említett gép esetén, nem?

Ha már a túlbiztosításnál járunk, ha jól látom, 3 ugyanolyan processzort lehet bele rakni, ami egymással párhuzamosan számolják ugyanazt. Nos ez aztán a védelem!:) Eleve egy kritikus beágyazott rendszer esetén még véletlenül sem alkalmazzák ugyanazt az elemet. Igyekeznek eltérő márkájú stb. terméket alkalmazni. Mert ha valami hiba lép fel, nagyon valószínű, hogy a másik ugyanolyan termék, ugyanolyan körülmények közt, ugyanazt a hibát fogja produkálni. Így közel semmit nem érsz, ha ugyanazt az elemet triplázod. Ennél többet érsz egy elosztott rendszerszerrel, ami fizikailag jobban szeparált.

Amúgy ha végigolvasod a topicot link
" menedzselt bérelt vonal is "ipari kategória""
"az 1-2 Mbit-es bérelt vonal?:) Egyeseknek ez biztosan ipari kategória."
Akkor látható, hogy az ipari kategóriától jutottunk el ide.
(Számomra érthetetlen módon). Zwei hozott egy olyan gépet az "ipari minőség" példájaként, ami ritka mint a fehér holló, ellentétben a bérelt vonallal. Szerencsésebb lett volna egy mezei szerverrel összemérni. Ugyanis az ipari kategória nagyon nem ennél a speciális gépnél kezdődik. (Már csak ezért sem állja meg a helyét a példálózás)
Amúgy megjegyezném, hogy a példa nagyon sántít, ugyanis ez a gép architektúrálisan különbözik egy sima szervertől (ebből ered az általa minőségnek vélt előny), míg ezt párhuzamba állítva a bérelt bérelt vonalas példával, ugyanazon a kínai egyszerű architektúrájú alkatrészeken fog végigmenni a bérelt vonal is mint a mezei adsl. Ergó nem minőségibb hardwaresen sem a bérelt vonal amit az utcasarokra bedobnak.

"Stabilitás szempontjából kb. ugyanazt jelenti, ugyanekkora rendelkezésre állást ki lehet hozni elosztott rendszerből is. (Akinek meg kell a maradék tizedesjegyek is azok meg úgyis fizetni fognak, vagy saját maguknak dobnak össze egy rendszert, bár eléggé szűk körről van szó)"

Pontosan, ez a vas egy szűk kör igényeire van tervezve, akiknek nem elég a kevesebb kilences.

"A hardware továbbra sem felsőbbrendűbb minőségileg, ugyanúgy hibázik mint az "olcsóbb" társaik, különben nem lenne túlbiztosítva mindenféle megoldással az említett gép esetén, nem?"

De, pontosan hogy felsőbbrendű. Hasonlóan, mint ahogy a CRC-s adattárolás/továbbítás is felsőbbrendű egy CRC nélkülihez képest, mivel nagyobb eséllyel képes detektálni a hibákat, és bizonyos körülmények esetén javítani is. Pont ugyanezt tudja ez a gép is. Persze ez is hibázhat, de sokkal kisebb valószínűséggel.

"Ha már a túlbiztosításnál járunk, ha jól látom, 3 ugyanolyan processzort lehet bele rakni, ami egymással párhuzamosan számolják ugyanazt. Nos ez aztán a védelem!:) Eleve egy kritikus beágyazott rendszer esetén még véletlenül sem alkalmazzák ugyanazt az elemet. Igyekeznek eltérő márkájú stb. terméket alkalmazni. Mert ha valami hiba lép fel, nagyon valószínű, hogy a másik ugyanolyan termék, ugyanolyan körülmények közt, ugyanazt a hibát fogja produkálni. Így közel semmit nem érsz, ha ugyanazt az elemet triplázod."

Egyáltalán nem biztos, sőt. Én dolgoztam egy évet szervízesként, és két alkalommal kellett procit cserélnem, egyik alkalommal minden alkatrészt cseréltem a gépben (rejtélyes hiba, látszólag a hw és sw is rendben, és már több dolgot is cseréltünk korábban), a másik esetben pedig a kedves júzer hűtővel együtt tépte ki a foglalatból aztán próbálta ugyanúgy visszadugdosni, persze a proci lábai nem akartak a lezárt cpu foglalatba bemenni. De konkrétan hibás procival nem találkoztam.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs, de a desktop PC kategóriánál is igen ritka, az itanium platform pedig eleve sokkal hibatűrőbbre van tervezve, sokkal komolyabban validált, stb. Szóval hogy több proci is ugyanúgy hibázzon, annak sokkal kisebb a valószínűsége.

"Ennél többet érsz egy elosztott rendszerszerrel, ami fizikailag jobban szeparált."

Gondolom ezeket a vasakat is lehet tükrözni akár más telephelyre is, ez már az a kategória.

"Amúgy megjegyezném, hogy a példa nagyon sántít, ugyanis ez a gép architektúrálisan különbözik egy sima szervertől (ebből ered az általa minőségnek vélt előny), míg ezt párhuzamba állítva a bérelt bérelt vonalas példával, ugyanazon a kínai egyszerű architektúrájú alkatrészeken fog végigmenni a bérelt vonal is mint a mezei adsl. Ergó nem minőségibb hardwaresen sem a bérelt vonal amit az utcasarokra bedobnak."

Más rendelkezésre állást vállal a HP erre a gépre, mintegy alap Proliant-re. És más rendelkezésre állást vállal a szolgáltató egy bérelt vonalra, mint egy kéthurkapálcás lakossági szolgáltatásra.
Szóval ebből a szempontból igenis más minőséget képvisel mindkettő.

"Pontosan, ez a vas egy szűk kör igényeire van tervezve, akiknek nem elég a kevesebb kilences."
Én is ezt mondtam, de nem értem még mindig, hogy jön ez a a mezei bérelt vonalhoz. Talán azt is csak egy pár cég engedheti meg magának?

" Hasonlóan, mint ahogy a CRC-s adattárolás/továbbítás is felsőbbrendű egy CRC nélkülihez képest, mivel nagyobb eséllyel képes detektálni a hibákat" A CRC-s adattovábbítás hardveres szinten az már architekturális különbségnek számít. Én arra próbálom felhívni a figyelmedet, hogy a chip ugyanabban a gyárban, ugyanolyan technikával készül mint a tömeg gyártott kistesói, csak "valamivel" jobb a selejt szűrés a végén. (De ez nem azt jelenti, hogy az élettartam alatt bekövetkező hibákat is ki tudják ott szűrni). Az architektúrát pontosan azért változtassák meg (CRC ellenőrzés és társai), mert nagyon is jól tudják, hogy nélküle nagyobb rendelkezésre állási minőséget nem, vagy csak horribilis áron érhetnének el.

"Egyáltalán nem biztos, sőt. Én dolgoztam egy évet szervízesként, és két alkalommal kellett procit cserélnem, egyik alkalommal minden alkatrészt cseréltem a gépben (rejtélyes hiba, látszólag a hw és sw is rendben, és már több dolgot is cseréltünk korábban), a másik esetben pedig ..."
WTF? Hogy jön egy sima PC, magas rendelkezésre állást garantáló rendszerhez és annak működéséhez?

"Gondolom ezeket a vasakat is lehet tükrözni akár más telephelyre is, ez már az a kategória."
Nemcsak hogy lehet, hanem a legtöbben meg is teszik. Bár manapság a virtualizáció a divat.Nem fognak elosztott szoftverek fejlesztésével szórakozni, mint régen.

"Más rendelkezésre állást vállal a HP erre a gépre, mintegy alap Proliant-re. És más rendelkezésre állást vállal a szolgáltató egy bérelt vonalra, mint egy kéthurkapálcás lakossági szolgáltatásra..."
A példámnál maradva, kétlem, hogy ezen a vonalon képes lenne nagyobb fizikai rendelkezésre állást garantálni, mint egy jól bekonfigurált ADSL vonal esetén. Ugyanis mindkét vonal fizikai minősége egyforma, ami eltérés van az a beállításban keresendő, na meg az illetékesek "reakcióidejében". Ezt azonban nem értem, hogy tudjátok összemérni egy speciális gépel.

"Az internet csomagokat úgy kellene reklámozni igazságosan, hogy mennyi az a sávszél és minőség, amit képesek garantálni a hálózat maximális tehetsége mellett is. Az senkit nem izgat (ahogy az áramszolgáltatás esetén sem), hogy a hálózat üresjáratánál mennyi extra "sávszél" van. Ha ezt is értékesíteni kívánják, akkor építsenek rá üzleti modellt masszív letöltők részére, pl. hogy az állandóan garantált csomag mellé plusz pénzért csúcsidőszakon kivűl garantálják az extra sávszélt.."

És feltaláltad a meleg vizet. Pont ezt teszik, hogy van egy alacsony garantált szint alacsony áron, és egy magasabb szintig veheted igénybe, már ha van kapacitás. És általában van, mert a user-ek nem használják ki a sávszélt pl. fészbúkozással. Nem véletlen kerül a bérelt vonal (ahol ugye garantálják a nagy sávszélt) annyiba, amennyibe. Ott nem tudnak 100/10 megabit sávszéllel kiszolgálni 100 user-t 10/1 nettel, mert az a terhelés nem úgy néz ki, hogy van 3x10/1 torrent pistike, 3x10/1 másik letöltő (tölti a linux iso-t), 2x10/1 elviszi azt a 10 embert, aki akkor éppen jutúbozik vagy vpn-ezik, a maradék 84 embernek meg elég a maradék 2x10/1 sávszél indexet nézni, hupon kommentelni, fészbúkozni, vagy épp hozzá se nyúlni a nethez

Sajnos vidéken csak papíron teszik ezt, sokszor nincs meg a minimum garantált sávszél, vagy ha netalántán megvan, akkor meg nagy a package lost, ping, vagy egyéb finomság. Ha bejelented a hibát, akkor richtig, hogy a szerelő délre esik be (amikor süvít a net), és elszáll egy nincs hiba üzenettel. A bérelt vonalról meg annyit, hogy vidéken jobb helyekre nem nagyon fogják bekötni, mert érdekes módon, itt már eszükbe jut, hogy nem tudják majd a sávszélességet garantálni.

"Sajnos vidéken csak papíron teszik ezt, sokszor nincs meg a minimum garantált sávszél, vagy ha netalántán megvan, akkor meg nagy a package lost, ping, vagy egyéb finomság. Ha bejelented a hibát, akkor richtig, hogy a szerelő délre esik be (amikor süvít a net), és elszáll egy nincs hiba üzenettel."

Kérdés, hogy mit értesz vidék alatt. Ha azt veszem, hogy vidék = !Budapest, akkor 8,3 millió ember lakhelyéről beszélünk, azt azért végképp nem hiszem, hogy ez lenne az általános. Simán elhiszem, hogy van ilyen is, és szégyen a szolgáltatóra nézve, ütni kell őket. Egyébként érdekelne, hogy pontosan hol is van ez és melyik szolgáltatónál, mert olyat még nem láttam, hogy csúcsidőben rendszeresen a garantált alá esik.

"A bérelt vonalról meg annyit, hogy vidéken jobb helyekre nem nagyon fogják bekötni, mert érdekes módon, itt már eszükbe jut, hogy nem tudják majd a sávszélességet garantálni."

Tudnál esetleg valami szolgáltatói papírt mutatni arról, hogy nincs az az isten, hogy adott címen mi bérelt vonali szolgáltatást nyújtsunk? Mert azt elég nehezen tudom elképzelni, hogy ne létesítsenek valahol, akár olyan opcióval is, hogy kifizettetik veled a kiépítés költségét...

Vidék alatt a nem várost kell érteni, tehát a településék, favak stb. Általában csak 1 szolgáltató van az ilyen helyeken. Aki konkurens hiányán azt csinál amit akar. Sokszor ez nagyobb városok külső kerületeiben is így van. Én személy szerint KábelTV szolgáltatóval szívtam 3 évet (hűségnyilatkozattal a nyakamban) az ország Keleti felében. Név szerint nem karom őket emlegetni, mert a végén még én járom meg.
Azért nem 100%-ban, de azért a hónap harmadában nagyon rossz a kapcsolat. Amit én azért nem hívnák minőségi szolgáltatásnak.

Én nem de a barátom igen, ugyanis neki kellett volna. A kiépítés költségéről meg: link


vezetékes bérelt vonalat bármely lakott településre bekötnek (ahol van vezetékes telefon, és szerintem minden lakott településen van olyan). A nem lakott településekhez is gond nélkül kiviszik (mondjuk a legközelebbi lakott településről) mikróval. Ha bérelt vonalat akarsz, akkor jellemzően ezt licenszelt sávú mikróval teszik. Ha nincs rálátás, azt megoldják, csak kell kellő magasságú torony.
akár 30km távot is átlőnek stabilan 99.9% rendelkezésre állással.

Azt tegyük hozzá, hogy a fenti extra költségeket neked kell megtéríteni. (úgyértem beépítik a havi díjba)

"szerintem senkit sem érdekel, hogy délben hogy hasít a net, mert a többség csak délután 6-7-re esik haza, amikor a garantált közelében (de sokszor alatt) van a sávszél"

Hát nemtom, lehet h én nyúltam bele a tutiba, de nekem eddig kb. mindig a maximális sávszél környékén jött a net, vagy hiba miatt kerek 0 volt a sebesség. Ebben volt 2 helyen upc kábel, 1 helyen t adsl, és egy helyen egy kis (lakóparkos) szolgáltató.

Szerintem nagyon belenyughattál (pontosabban jó helyen lakhattál), ugyanis én csak eddig mindig mellényúltam (ez az ára annak, ha nem városban lakik az ember), sosem voltam elégedett (modem, ISDN, kábeltv, ADSL, bérelt vonal), csak most az Optikával. Legalább ez repeszt este nyolckor is.

A fene tudja, hogy mim van (tuti nem dsl), de nem is ez a lényeg. Amikor dsl-em volt az is ment.
Ha adott vonalon a szolgáltató nem tudja azt szolgáltatni, amit vállalt, akkor ott az a probléma, hogy olyat adtak el, amit nem tudnak szolgáltatni. Mindegy mi miatt, hogy a rézdrót szar vagy az uplink a kevés, ez fogyasztóvédelmi kérdés, nem műszaki.

Mert akkor is jó helyen laktál.
"olyat adtak el, amit nem tudnak szolgáltatni" Pontosan erről beszélek.
De hogy bizonyítod be, ha nem tömeges jelenségtől van szó, hanem csak 1 max. 2 embert érit random jelleggel?
Ha már a fogyasztóvédelmi kérdéseknél járunk, akkor elég meredek korlátlannak hirdetni egy olyan netet, amin van adatforgalmi korlát. Gondolom a technikai okokkal te is tisztában vagy.

Randomot értsd úgy, hogy a hálózat terheltségétől függ, richtig, hogy akkor jönnek ki, amikor minden rendben. Pedig már el lett mondva, hogy este 8-kor nem zavarnak. De már mindegy nem lakom ott. A szomszéddal írásban jentettük be, erre mindig kihozták, hogy semmi hiba, biztos a mi gépünk a hibás. No comment.

Egyértelmű, hogy az ISP nem szolgáltat megfelelően, vagyis nem képes azt szolgáltatni, amit vállal. Vagy van egy (több) hibás hálózati eszköze, vagy (és ez a valószínűbb) karcsú a sávszéle és ezt adja el túl sok embernek.

Megoldást pedig nem igazán tudok, adja magát a lehetőség, hogy elmenni tőlük egy másik céghez, már ha van másik cég. Esetleg mobilnet, vagy ilyesmi.
Ha nincs, akkor én megkérdezném a fogyasztóvédelmet, hogy ilyenkor mit is lehet tenni. Nem tartom kizártnak, hogy van szakemberük és/vagy eszközük az ilyen probléma bizonyítására, vagy ha nekik nincs, akkor talán annak a hatóságnak, akihez az internetszolgáltatás tartozik. Ez sejtésem szerint az NMHH. Ugyanis a minőségi problémát bizonyítani kell, pl. egy hitelesített dobozt rákötni direktben a kábel/DSL modemre, ami pl. folyamatosan pingelne és percenként csinálna egy speedtest-et, és ha ez azt mutatná, hogy kula van a levesben, akkor lehetne répázni a szolgáltatót.
Vagy írsz egy papírt, hogy fejlesszél vagy lemondom, ezzel körbejárod a falut/várost és aláíratod az elégedetlen előfizetőkkel. Ha kap párszáz ilyen aláírást az ISP, az talán elgondolkodtatja őket. Ha pedig nem és tényleg sokan lemondják, az szinte biztosan.

"Megoldást pedig nem igazán tudok, adja magát a lehetőség, hogy elmenni tőlük egy másik céghez, már ha van másik cég."

Az a baj, hogy ahol csak ADSL van ott hacsak nincs valaki aki bement a kiskozpontba akkor az enternet, t-home, invitiel is ugyanazon az eszkozon fog atmenni es ugyanott lesz a bottle neck. A mobilnet meg olyan mint a svajci bicska.

amikor elmegy a net, te latsz-e sync-et a modemen. Ok latnak-e sync-et a vonalon. Ha ez megvan akkor modem csere, utanna router csere. De ha a gepeddel is ugyanezt csinalja akkor eselyes az elozo. Esetleg kicserelheted a vezeteket, megnezheted a fali aljaztbzan a kabelezest, hogy az megy-e vagy se.

Gondolom akkor megvolt a szokasos mindent kihuzok bedugok es nem oldotta meg a problemat.

nekem volt invitel regen, akkor minden karbatartasrol kuldtek mailt az inviteles mailboxba, erdenes ranezni...

Nekem pontosan emiatt van egy 2 gigás mobilnetem. Ha elmegy a net és áramkimaradás van, akkor sem esem kétségbe.

Azt a 3ezret nekem megéri, mindenképp olcsóbb mint egy háromkilences rendelkezésre állás, amiért hiába fizetnék sokkal többet, még mindig benne maradna a pakliban hogy egy vihar miatt leszakadó madzag miatt nem müxik a net.

Lehet hogy router hiba 90%...
Ha elmegy a net egyszerűen próbáld pingelni a DHCP-T ami a router.
Ha pingre nem válaszol crash és döglődik routered...

Nem fogjatok elhinni, de mar megint itt ulok jo 2 oraja net nelkul!
Volt modem, router aramtalanitas, kabel ellenorzes, esti ima, de persze hogy nem jo, mert nem nalam van a hiba!
Par ora es megint jo lesz, ahogy az lenni szokott.
Azert vicc, hogy egy het sem telt el az elozo tobboras kimaradas ota es most megint ez van!
Ez minden csak nem szolgaltatas! #shitfuck

A modem is rendelkezik belső hálózati címmel, van neki admin felülete, ránézhetsz, mit mutat (legalábbis a Dunawebes modemek ilyenek voltak). Egy tesztet még érdemes megpróbálni:
mikor elmegy a net, kösd ki a routert a gép és a modem közül, s közvetlen a gép->modem kombóval lesd meg, mit mutat. Ezzel kizárhatod a routered hibáját (a kábeledét még nem).

En elhiszem. Nalam tegnap valaszido minimum 19ms maximum 3155ms + 15-20% csomagvesztes. Felhivom az ugyfelszolgalatot, rendesen kiakadtam, elmondom mi van, ticket majd elnezest kertem, mondtam nem neki szol de mar tele van a hocipom. Amugy itt az egyik kollega mondta a backup vonalat, teljesen egyet ertek vele. Nalunk erre nem volt lehetoseg egeszen mult hetig, de mar van es intezni is fogok egy 4mb secondary vonalat es "allitolag" 3-7 honapon belul megerkezik a digi optika. Gyonyoru.

Addig is hadd osszam meg veled es veletek aa mai invitel howto valaszlevelet, mit kell tenned/tennetek :) :

HIBA MEGOLDÁSA:
Tisztelt Elõfizetõnk,

Ha a sebesség túlnyomóan (az esetek 90%-ban) csak a minimum érték közelében (az felett 10%-kal) mérhetõ.

1. ellenõrizze számítógépét, nem fertõzött-e számítógépes vírussal (ezt minden internetre kapcsolódó gépen tegye meg)

2. zárja be az összes nyitott alkalmazást (különösen FTP kliens, levelezõ program, letöltés vezérlõ, fájlcserélõ programok) a mérést végzõ böngészõ kivételével (ezt minden internetre kapcsolódó gépen tegye meg)

3. kapcsolja le az összes internetre kötött hálózati számítógépet (ha több géprõl használja az internetet)

4. ismételje meg a mérést legalább háromszor a hibalehetõségek kizárása érdekében (A méréshez a Speedtest.net weboldalát ajánljuk, a biztonság kedvéért csak egy böngészõablak legyen nyitva. A speedtest.net betöltésekor Magyarország térképe jelenik meg. A BEGIN TEST gombra kattintva rögtön elkezdõdik a mérés, és néhány perc múlva megjelenik középen az eredmény. Kattintson a SHARE THIS RESULT feliratú gombra, majd ez után a COPY feliratú gombra és másolja be a linket egy mailbe, írja mellé az elõfizetett díjcsomag sebességét, és küldje el az xy címre.

5. Ha a fenti lépések után elvégzett három mérés hasonlóan nem megfelelõ eredményt ad, kérjük jelezze ezt ügyfélszolgálatunkon a probléma kivizsgálása érdekében.

"a vegtelenbe es tovabb..."

Ez egy sablonlevél. Íme a megjegyzéseim hozzá.
1. Sajnos eddig bármilyen géppel hozott össze a sors első alkalommal, egyiken se volt rendben a vírusirtó. Nem volt rajta semmilyen vírusirtó vagy hónapok óta nem frissítették vagy vírusirtó jellegű vírus volt a gépen. 10 gépből 6-7 fertőzött.
2. Amikor a kedves ügyfél ott hagyja a torrentet, dc-t, letöltésvezérlőt, akkor csodálkozik a lassúságon. Persze beállítani már lusták/tudatlanok az ilyen programokat vagy meg is feledkeznek róluk.
3. Igen, mivel így lehet a sávszélességet hitelesen mérni.
4. Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés egy mérés, de mint tudjuk: egy mérés nem mérés...
5. Ha nem szólsz nekik, akkor nem tudják, mert nincs technikai lehetőségük a mérésre.

Én az UPC-vel küzdöttem meg az igazamért. Miután az UPC átvette a Fibertől a szolgáltatást, megemelte a sávszélemet 5-ről 25 Mb-re. Cserébe havi-kéthavi rendszerességgel elment a net, mert valamelyik központ nem bírta a terhelést vagy a kábel az utcában nem volt elég jó minőségű. Eleinte én is telefonon bejelentettem a hibát, aztán vártam hogy megjavítsák (5-36 óra). Biztos voltam benne, hogy nem nálam van a hiba, mert a szomszédokkal beszéltem és náluk is hasonló volt a helyzet.
Ezután elkezdtem leveleket írogatni nekik mobilnetről, amikor nem volt rendes net, mindig behivatkozva a korábbi bejelentéseim iktatószámát. Kértem, hogy vagy építsék ki a szükséges dolgokat vagy csökkentsék a sávszélességemet vissza, mert inkább legyen lassú de stabil, mint ilyen. Két hónap alatt kb 8 levelet írtam, mindegyikre sablonválaszt kaptam.
Aztán egyszer kaptam egy levelet, hogy kivizsgálták az esetemet és fejlesztettek. Azóta vidám vagyok, mert jó a net. Valószínű, hogy mások is zaklatták őket a környékről, hogy végre reagáltak, nem hiszem, hogy ezt egyedül értem el :)
A lényeg, hogy írásban kell bejelenteni és akkor jobban látszódik, hogy milyen gyakran történik ilyen.

Lassan kezdem azt hinni, hogy ez csak egy HUP stresszteszt :)
---
Where there is a shell, there is a way.

Nem volt hangulatom kikeresni azt a szálat, amelyikben releváns lenne :D
kalebris az az ügyfél, akit háta közepére kíván mindenki.
A 0/24/365 az egy borzasztó nagy szám percben mérve évente. Az, hogy éves szinten 18 órát áll az internet (a 8760-ból (365 nappal számolva), ami 0,2%) szerintem tolerálható (átvágnak egy kábelt, kihal egy eszköz), főleg, hogy ezért (+kábeltv+telefon) fizetek havi szinten 7000 Ft-ot (tehát kevesebbet, mint ahány óra van egy évben). A kiesést gyakran észre sem veszem (mert éppen alszok vagy máshol vagyok).
Ha Te olyan netet szeretnél, ami az évi 8760 órából 0 órát áll, akkor bérelj magánvonalat failover módon és fizesd ki. Én ezzel együtt tudok élni.
Ha már napi 3-4 óra kimaradással kellene együttélnem, akkor én is az ügyfélszolgálaton puffognék.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Nem ertem, hogy mi koze van annak ahhoz, hogy milyen kimaradasert shitfuckol az ember, meg hogy berelt vonala van-e, vagy a upc melle backup dsl. A ketto kb ugyanolyan rendelkezesreallosagot ad csak az eggyik kb tized ha nem szazad annyiba kerul.

Az en problemam az, hogy miert varjak 72 orat, hogy hivhassam az ugyfelszolgalatot, mert "addig meg benne vannak az SLA-ban". Az meg, hogy ha az embernek egyeni gondja van es a (szemelyes tapasztalatom szerinti) legygyorsabb elintezesi modja a dolognak ha erzekelteted az ugyfelszolgalatosokkal, hogy nem vagy tulontul boldog, arrol mar nem en tehetek.

Es megegyszer az egeszben a lenyeg, hogy en vagyok az ugyfel. Ha az uzleti modell azt mondja, hogy 6k-ert adunk internetet, akkor ne csodalkozzanak ha felhivom oket, hogy nincs net.

"Az en problemam az, hogy miert varjak 72 orat, hogy hivhassam az ugyfelszolgalatot, mert "addig meg benne vannak az SLA-ban"."

Nem, a te problémád az, hogy ingyen vársz el 100% rendelkezésre állást.
Arról meg szó sincs, hogy hiba után várj 72 órát, mert persze jelentsd be a hibát. Mindössze arról van szó, hogy el kellene fogadni, hogy 72 órás hibaelhárítást fizetsz meg, és amíg ezen belül vannak nem emberkedhetsz. Persze durroghatsz, de ők meg leszarnak. Ez a világ rendje.

"Az meg, hogy ha az embernek egyeni gondja van es a (szemelyes tapasztalatom szerinti) legygyorsabb elintezesi modja a dolognak ha erzekelteted az ugyfelszolgalatosokkal, hogy nem vagy tulontul boldog, arrol mar nem en tehetek."

Jaja, mert nyilván gyorsabb lesz a műszakis kollega, ha kurvaanyázol az ügyfélszolgálatosnak. És persze ez a személyes tapasztalatod.
lol.

"Es megegyszer az egeszben a lenyeg, hogy en vagyok az ugyfel. Ha az uzleti modell azt mondja, hogy 6k-ert adunk internetet, akkor ne csodalkozzanak ha felhivom oket, hogy nincs net."

Egen, és te se csodálkozz azon, hogy 6k-ért nem olyan netet és nem olyan ügyfélszolgálatot kapsz, mint 60k-ért.

Nem varom el a 100% rendelkezesre allast, a kozel 100% rendelkezesre allast azt a backup adsl majd vegszugseg eseten a 3g-tol varom el. De ez nem jelenti azt, hogy jopofat fogok vagni es megertoen bologatni ha kiesik az elsodleges vonal 24 orara.

Ha az ugyfelszolgalaton kellemetlenkedsz hidd el, hogy keves olyan ugyfelszolgalatos van aki szivesen tarsalog az 5-10-15 percenkent betelefonalo elegedetlen ugyfellel. Sajnos itthon igy kell motivalni az ugyfelszolgalatot, errol nem en tehetek.

Nem azon csodalkozok, hogy 6k-ert nem olyan ugyfelszolgalatot kapok mint egy 10g/s-es IP transitert hanem azon, hogy a beka segge alatti support szintet mindenki megertoen bologatva elfogadja sot meg meg is vedi publikus forumokon. Komolyan szeretnem ha csak ilyen ugyfeleim lennenek.

Nem ertem miert nem birja senki felfogni, hogy nem az a problemam, hogy a szolgaltato nem teljesiti az SLA-t. Hanem alapjaban veve azzal az elvel van problemam, hogy "amig az SLA-ban benne van addig leszarunk mindent es mindenkit". Meg az, hogy sokan a felhasznaloi retegbol is megertoen bologat hozza. Nincs azzal semmi baj, ha a komuves fejet belevered a falba ha abbol itt-ott kilog egy-egy tegla.

"Nem ertem miert nem birja senki felfogni, hogy nem az a problemam, hogy a szolgaltato nem teljesiti az SLA-t."

Nem, neked az a bajod, hogy nem kapsz _jobb_ szolgáltatást attól, amit kifizettél. Ezt már ezerszer leírtad itt így-úgy-amúgy megfogalmazva. És persze az általad elvárt szolgáltatásnak az árát megfizetni se vagy hajlandó.

"Hanem alapjaban veve azzal az elvel van problemam, hogy "amig az SLA-ban benne van addig leszarunk mindent es mindenkit"."

Senki nem fog 2 órás hibaelhárításhoz szükséges személyzetet, eszközöket meg minden szart fenntartani csak azért, hogy a 72 órás elhárítást fizető kalebris elégedett legyen. Vagy legalábbis elégedettebb, mert akkor meg a 2 órás hibaelhárítás lenne a baja, hogy miért nem 15 perc.
Meg persze azért a havi hatezer forintért egy neki dedikált, folyamatosan nyugtatózott ügyfélszolgálatost is fel kell venni, aki nem küldi el a kurva anyjába a 17. betelefonálás környékén, amikor is már 1,5 órája nem megy a 72 órás hibaelhárítással eladott szolgáltatás.

Na mindegy, már le lett írva minden, de nem vagy hajlandó felfogni, én lezártam.

hm. nekem a 3ból 2 bérelt vonali szolgáltatóm bejelentés után automatikusan küldi a ticket nyitásról a levelet. a harmadik (hárombetűs) nem. mivel ezek több 10e/hó előfizetések, így a hibaelhárításról minden esetben értesítenek.
hangsúlyozom, nem otthoni párezer forintos internetet előfizetésekről van szó.

még egy megjegyzés: az ügyfélszolgálatosnak nem munkaköri kötelessége a jópofizás és a lelked ápolása.
azzal, hogy 10-15 percenként veled kell beszélnie, csak a pumpa megy fel benne, de hidd el, hogy nem fogja ba**tatni a műszakot emiatt, sőt...
(gondolom hallottál már olyanról, akinek ráköpnek a pizzájára a futárok a sürgetés miatt...)

Az ugyfel szolgalatnak az ugyfelet kellene szolgalnia.
Az, hogy van aki szeretne, hogy ha nem is a legfontosabb de valamilyen szinten fontos legyen az ugyfelszolgalatosnak az o problemaja nem hiszem, hogy tul nagy keres.

A 10-15 perces telefonalasrol pedig annyit, hogy vannak olyan esetek, uj szolgalatatas igenylese/valtoztatasa (ez pl. piros szinu mobilszolgaltatonal volt) kovetkezo eset.
- Szeretnek BES szolgaltatast az accountomra.
- Nem lehet, az csak kozep vagy nagy- vallalati felhasznaloknak lehet.
- ASZF nem mond ilyet. Az X fele BES szolgaltatasbol X-1-nel mondja de van 1 aminel nincs kikotve.
- De nem lehet.
- Akkor kernek egy nyilatkozatot a szolgaltatas megtagadasarol.
- Elkuldom a kervenyt a tars csoportnak. Amint valaszolnak visszaszolok.

Egy nappal kesobb, ismet telefonalok, hogy van-e valami update.
- Ja, itt is van a level.
...
hosszas gyozkodes, hogy ugyan mikor is erkezett a valasz, nagyjabol elkuldes utan 10 perc lehetett
- Mehet a szolgaltatas. Es akkor reboot es a szolgaltatas aktivalva lesz.

Ebben a parbeszedben ami szamomra szornyu az az, hogy nekem kell rabeszelni a szolgaltatot, hogy gomboljon le rolam tobb penzt. Es mint latod nem egyszeru. De gondolom ezzel sincs semmi problema szerinted/szerintetek.

Ügyfélszolgálat, egy rakat vessző, plusz egy maréknyi ékezet. A vesszők hiánya egészen jól mutatja, hogy milyen mértékű a nyelvi igényességed.
Az ügyfélszolgálat kötött tevékenységlistából, előre megadott folyamatokat követve dolgozik, aszerint kell, hogy működjön.
A kérdéses szolgáltatással kapcsolatos oktatási anyag volt vélhetően hibás, az első körben az üsz. nem mondhatott mást, mint azt, hogy továbbítja a kérést/problémát az illetékes csoportnak, és amikor a válasz megérkezik, akkor állíthatja be a rendszerben a szolgáltatást, addig nem.

Ügyfélszolgálat, egy rakat vessző, plusz egy maréknyi ékezet. A vesszők hiánya egészen jól mutatja, hogy milyen mértékű a nyelvi igényességed.
ugyes vagy kisfiam!

Nagyon keves dolog van amit nem lehet megmagyarazni. A lenyegen nem valtoztat. Az ugyfel elmenye nem tul jo. Ezert fogok menni innen csak jarjon le a huseg ido. Hatha mashol jobbak. Ugyanezen szolgaltatot latogattam meg szemelyesen a duna plazaban. Kaptam szepen sorszamot de 45 perc varakozas utan gondoltam megkerdezem a biztonsagi ort, hogy 45 perce varok ez normalis-e vagy csak szar idopontban jottem. Mire kozolte, hogy ez normalis. Itt megint meg lehet magyarazni, hogy kicsi az alapterulet, sokan mennek oda stb stb a lenyegen nem valtoztat. Az az erzesem, hogy fizetek tobb tiz ezer forintot havonta es ezert nem tul sok mindent kapok. Amikor nem kell az ugyfelszolgalattal foglalkozni akkor a szolgaltatas nem kegyetlenul kurva szar de ahogy beszelgetni kell veluk az egy remalom.

Ékezetek, most már két marékkal, mert ha tetszik, ha nem, a magyar nyelvben még használatosak - írj angolul ott nincs rájuk szükség.
Egyébként meg hűségidő, Duna Plaza. A nyelvi igénytelenség is olyasmi, amit nem lehet megmagyarázni. Nagyon kevés olyan dolog van, amit csak és kizárólag a szolgáltatók ügyfélszolgálati helyein, személyes megjelenéssel lehet elintézni - lehet persze, hogy nálad pont ilyen dologról volt szó, ami nem menti a dolgot, hogy a várakozási idő akkor és ott hosszú volt. A létszám eléggé szűkre szabott minden szolgáltatónál - pont a telefonos, illetve webes elérhetőség miatt - így ebben sok javulás nem lesz, legfeljebb akkor, ha azt meglépik, amit egy-két bank már régóta csinál: ha olyasmit intéz valaki bankfiókban, amit neten/telefonon is el lehet intézni, akkor annak külön, akár többszáz Ft-os díja van.

Ékezetek, most már két marékkal, mert ha tetszik, ha nem, a magyar nyelvben még használatosak - írj angolul ott nincs rájuk szükség.
ugyes vagy kisfiam

a lenyeg a benyomas amit az ugyfelben keltenek a varakozasi ido es annak leszarasa hogy az ugyfel kozben mit csinal nem kis problema a wont fix erre a problemara nem elfogadhato valasz

Csak neked csak kisbetuvel ohne vesszo vagy pont ;)

"Ha az ugyfelszolgalaton kellemetlenkedsz hidd el, hogy keves olyan ugyfelszolgalatos van aki szivesen tarsalog az 5-10-15 percenkent betelefonalo elegedetlen ugyfellel. Sajnos itthon igy kell motivalni az ugyfelszolgalatot, errol nem en tehetek."

Ez nem kellemetlenkedés, ez parasztság. Egy jól működő világban az ilyen 5-10-15 percenként betelefonáló seggfejet (már elnézést, de ezek szerint az vagy) nem engednék telefonhoz. És persze ki tehet arról, hogy seggfej vagy, nyilván nem te tehetsz, a világ, az a gonosz, az tett ilyenné...

És persze csak szerencsétlen ügyfélszolgálatost szivatod ezzel, vagy legalábbis próbálod kiidegelni, de azért remélem, hogy leperegsz róla. És persze generálod az igényt az ügyfélszolgálatosra, neki lesz ettől munkája, neked meg drágább szolgáltatásod.

Mert ettől egy perccel se javul meg ettől semmi.

De legalább más betelefonálót is szopatsz ezzel, aki speciel nem paraszt, csak akarna valami értelmesebbet művelni, mint azon matekolni, hogy hát igen, még mindig nem javult meg, még mindig 72 órán belül vagyunk, még mindig sajnáljuk. És persze ő, a normális ember szopik ezzel is, amíg a paraszt fogja a vonalat és az ügyfélszolgálatost.

"Nem azon csodalkozok, hogy 6k-ert nem olyan ugyfelszolgalatot kapok mint egy 10g/s-es IP transitert hanem azon, hogy a beka segge alatti support szintet mindenki megertoen bologatva elfogadja sot meg meg is vedi publikus forumokon. Komolyan szeretnem ha csak ilyen ugyfeleim lennenek."

Én hozzád hasonló türhő ügyfeleket kívánok neked, akik leszarják a szerződésben vállalt SLA-t és hibaelhárítást, és a nyakadon ugrálnak értelmetlenül.

nálunk spec. most azért nincs net, mert a szolgáltató - akitől a r.tizedes úgy mozog a kereszteződésben, mintha belenyúlt volna a 220-ba - úgy döntött, hogy fejállomást cserél munkanapon 8-16 óra között... Asszony meg otthon kurvaanyázik, mert ma távmunkáznia kell(ett volna). És nem tud dolgozni. A mobilnet meg nem alternatíva, mert ha nem figyelek oda elég sok olyan helyre le tudom tenni a telefont a lakásban, ahol nem hogy 3G nincs de még a GSM térerő is nulla. És még csak nem is a préri közepe, hanem egy lakótelep Bp-n a 4. kerületben...
Ha hibaelhárítás lenne, még meg is érteném, de mint kiderült, előre betervezett eszközcsere. Az ügyfélszolgálati sablonduma szerint a szolgáltatás minőségének javítása érdekében. Hát B+!!! Ezt éjjel nem lehetett volna karbantartási ablakban? Dehogynem, csak tesznek rá magasról...

UPC meghalt megint. Lassan mar 4 oraja van "kozponti hiba" amiben az a vicces, hogy legutobb kb 2 honapja volt ugyanilyen. Akkor is cirka 6 orat allt a dolog. Lehet ez meg jobb is, mondjuk minden masnap mukodik csak:D