UPS kisteljesítményű géphez

Sziasztok!

Az itthoni kis "szerverem" elé szeretnék végre egy UPS-t tenni. A követelmények nem túl nagyok: a gép boot közben kb. 75W-ot vesz fel, normál működés közben pedig - terheléstől és pörgő merevlemezek számától függően - 35-60W közötti teljesítményt alakít megbízhatóan hővé :) A hálózati feszültségben, köszönhetően az udvaron működő ívhegesztőknek, köszörűknek, flexeknek és egyéb gonosz kismegszakítókat lecsapkodó eszközöknek, nagyjából kéthetente van úgy 5-10 perc kimaradás. Ezt az időtartamot szeretném áthidalni valamivel. Ami eddig visszatartott, hogy az összes általam ismert, otthoni használatra szánt UPS nagyon meleg "tapintásra", amiből arra következtetek, hogy elég sok energiát pocsékolnak el.

Egy bolt árlistáját nézegetve teljesen véletlenül találkoztam össze olyan kapcsolaüzemű tápokkal, amik UPS funkcióval is rendelkeznek. Mivel a gépet amúgy is egy WI picoPSU hajtja, arra gondoltam, vennék pl. egy ilyet (A változat), mellétennék egy 5-10 Ah közti kis akkut, és akkor nekem az úgy nagyon jól megfelelne. Különösebben drága sem lenne, nagyjából 16 000 Ft-ból kijönne a dolog.

A baj csak az, hogy nem bízok a témával kapcsolatos "szaktudásomban", ezért gondoltam, hogy előtte megkérdezlek titeket, hogy működőképes-e az ötlet, és hogy érdemes-e vacakolni vele, vagy létezik valami olyan olcsó UPS, hogy a megtakarított villanyszámlán sosem jönne be a különbözet.
(B kérdés: a tápegység blokkdiagramján nem látok PFC-t. Ez tudomásom szerint a villanyszámlámon nem fog jelentkezni, viszont azt is jó lenne tudni, hogy az anyatermészetnek mennyire fáj.)

Előre is köszönöm a segítséget.

Hozzászólások

Mukodhet a tortenet, de a hatasfok itt is kerdeses (az adatlapon szo sem esik ilyesmirol), tovabba ez a cuccot be kell dobozolni (tovabbi koltseg) es meg kell oldani, hogy az akku es a tap is jol erezze magat (hutes).

PFC a kis teljesitmenyu cuccokban nem szokott lenni.

Doboz: magát a tápot egy kukázott ATX táp dobozába gondoltam beleépíteni, elvileg pont belefér. Az adatlapja szerint a négy sarkán csavaroknak is van hely, így a rögzítés sem lehet gond. A szellőzést a szintén ebbe a dobozba, az eredeti helyére épített hűtő biztosítaná, az akku meg gondolom elviselné a gépház aljában uralkodó szobahőmérsékletet.
Hatásfok: az adatlapon "tipikus" 86%-ot írnak. Ezt, ha lehet hinni a lábjegyzeteknek, 100,5W terhelés mellett mérték. Gondolom, ennél ~60% terhelés mellett sem teljesít sokkal rosszabbul. A pico az adatlapja szerint 16V bemenet és 50% terhelés mellett 93% hatásfokkal működik. Egy tesztben, amit most hirtelen nem találok, azt írták, hogy 13.5V bemenet mellett volt a legjobb a hatásfoka. Ezekből kiindulva nekem mindenképp úgy tűnik, hogy jobb lenne ez az összeállítás, mint a UPS -> 90W, 19V kimenetű Dell laptop táp -> pico felállás.
Egyébként itt is írnak érdekességeket. A teszt szerint az emlegetett pico és egy hasonló hatásfokú tégla párosa 80%-ot hozott.

Anno én is vettem egy szünetmentest. Azt hiszem 600VA-es, töltés-terhelés kijelzős, a kijelző háttérvilágított. Én akkor fürödtem be vele, amikor egy komolyabb, aktív PFC-s táppal ellátott gépet tettem rá. Akkor derült ki számomra, hogy aktív PFC-vel kevés szünetmentes működik. Én ezért félretettem. Ha netán ilyenben töröd a fejed, fontos tudnod, hogy a tápod milyen és jó-e hozzá a választott UPS. Passzív PFC-hez mindegyik megfelel. Nekem sajnos azóta porosodik csak valahol a szekrényben. Ha érdekel és jó a gépedhez elboltolhatjuk, bár nem tudom aksi téren hogy áll a szerkezet.

Szia!

Ha erdekel, tudok (el)adni neked olcson egy regi nagyon megbizhato APC Smart UPS 400-at(400VA, max 250W) a regi tepsi(lapos) fajta(nagy teso keresovel keptalalatok mutatjak hogyan is nez ki ez), evek ota hasznalok ilyet laptop es router tapnak/vedelemnek, rendkivul megbizhato tipus, nem suti meg az akksit, 4db 6V/4Ah kis akku van benne, a 2 helyett 4-5 evig siman elmegy a gagyibb akksikkal is(8-10eFt az akksik bele), tud boost-ot(kimeno feszultseget emelni) is.
Megtekintheted nalam ez egyik peldanyt mukodes kozben is(kikotott csipogoval), ugyanilyet vihetsz apropenzert gyari csipogoval, termeszetesen akksi nelkul, sztem ne kinlodj vele magad, ha van kesz, nagyon jo megoldas...
Jelezz vissza ha erdekel, Budapesten vagyok es a cucc is.

Udv Mark

Otthon APC BF350-GR-t, ill. APC BE-550GR-t is használok, hobbi PC-re, ill. gyereknek teljesen alkalmas. Mikor mértem őket, mindkettő 8W-t fogyasztott, de mindkét esetben rá volt dugva egy 5-6W fogyasztású wifi ap. Mindkét cuccot 150W fogyasztású eszközzel próbáltam ki beszerzéskor. A BF350 beszerzéskor 10 percet hidalt át(most, 7 évesen, ugyanazzal az akksival még mindig 7 percet hidal át). A BE-550GR 150W-al 16 percet hidal át.

Engem is érdekelne hasonló. ~5-10W fogyasztású szerver + ~5W fogyasztásű kábelmodemet kellene védeni. Mindkettőnek 12 V a bemenete, olyan egyszerű kis 1-tűs dugós. Most mindkettőnek külön 220V AC - 12V DC tápja van. Ilyen kis teljesítménynél inkább nem is bolti UPS-ben gondolkodnék. Létezik-e olyan eszköz, amibe belemegy a 220 V, kijön belőle 12 V (amit elágaztatok 2 felé), és pluszban egy Li-ion akksi is van benne, amit feltölt, és csak vészhelyzetben használ? Még akár egy mai smartphone akksija is elvinné ezeket az eszközöket egy ideig.

--
joco voltam szevasz

Hasonló eszközeim vannak nekem is és azt találtam ki, hogy 1:1-ben 12V/7Ah akkura kötöm őket, amit folyamatosan töltök.
Ha van áram, az akku nem merül. Ha nincs, mindennemű elektronika nélkül az akkuról dolgoznak a kütyük.
Még nincs megvalósítva, de ha meglesz, szerintem így lesz.

Az jó lenne, ha tényleg ilyen egyszerű lenne, de szerintem nem mezei akku az, amire igaz, hogy "Ha van áram, az akku nem merül". Meg a 7 Ah már nem is olyan pici, talán nagyobb, mint a kábelmodemem. Vagy valóban létezik direkt ilyen? Akkor csak egy kis forrasztás, és kész.

--
joco voltam szevasz

Azért arra figyelj, hogy ezeknek az akkuknak egyrészt nem pontosan 12V a kapocsfelszültsége, hanem teljesen feltöltött állapotban valamivel magasabb, aztán a kisülés során folyamatosan csökken. A másik baj, hogy illik őket kicsit magasabb feszültséggel tölteni, amit nem biztos, hogy az eszközeid el fognak viselni. Sőt, lehet az akkutöltőd sem kifejezetten zajmentes áramot fog adni.

Igen, igazad van, ezt a felét a leírásból kihagytam. Több elgondolásom is született az ügyben. Ebből az egyik az, hogy 13.5V-13.8V körül töltöm az akkut, ekkora kapocsfeszültségről veszem le a céleszközök számára egy DC-DC Step down konverterrel 12V-ra. Ebayen 4-500 Ft-ért kapni 1-2A áramerősséggel. Ez egy cél IC, 1-2 kondi, tekercs, dióda.
Puffer kondival és egy nF, pF nagyságrendű kondival gondolom (remélem) szépen meg lehet szűrni (majd letesztelem).
Az akku nyugodtan lecsökkenhet egészen 12V-ig, egészen addig a step down konverter stabil 12V-ot fog adni 90-98% körüli hatásfokkal.
2 ilyen kis konverter itthon is van. Elfér egy gyufásdobozban és jól működnek.

Köszönöm mindenkinek a tippeket. Utánaolvastam a konkrétan ajánlott UPS-eknek. Nekem úgy tűnik, hogy egyrészt drágák, másrészt pazarlóak. A baj az, hogy a gyártók erről a részről (érthető okokból?) mélyen kussolnak. Alig egy-két UPS-nél van megadva, hogy mennyi hőt termelnek, de ahol igen, ott sem írják le, hogy ezt mekkora terhelés mellett kell érteni, pedig szerintem (a gép igényeihez mérten) kifejezetten nagy, 10-15W közötti értékekről van szó.
Amennyi információt én találtam (de itt ismét az a helyzet, hogy erről sem tesznek említést egyetlen büdös specifikációban sem, szóval csak a wikipédiára tudok hagyatkozni, amiről meg tudjuk, hogy...), ezek az otthonra szánt eszközök úgy működnek, hogy a hálózati áramot egyenirányítják, DC-DC konverzióval előállítják a 12V, 24V (a bennük lévő akkuk számának/bekötésének megfelelően) feszültséget, majd ebből egy inverterrel csinálnak ismét kvázi-szinuszos jelet. És itt veszik el a jelentős mennyiségű energia. Ezt tetőzendő, utána jön egy tégla, ami az ismét hálózatinak megfelelő feszültségből az én esetemben 19V-ot csinál, majd ebből lesz a picoPSU által 12V, 5V és 3.3V. Az egész folyamat során gyakorlatilag több energia megy el a garázs fűtésére, mint amennyit a gép ténylegesen elhasznál.

Szóval számomra a végkövetkeztetés az, hogy pénzben is jobban jövök ki és energiát is kevesebbet pocsékolok, ha az eredetileg elképzelt megoldás működik, ezért megpróbálom, hogy működik-e. Ha nem, akkor legfeljebb egy hónap múlva lesz egy ilyen táp meg egy alig használt akku jóárasítva a HUP-on. :)

Mégegyszer köszönöm a tippeket.

> az otthonra szánt eszközök úgy működnek, hogy a hálózati áramot egyenirányítják, DC-DC konverzióval előállítják a 12V, 24V (a bennük lévő akkuk számának/bekötésének megfelelően) feszültséget, majd ebből egy inverterrel csinálnak ismét kvázi-szinuszos jelet

Ez az online UPS mukodesi elve, az otthoni hulladekok igen messze vannak ettol (online pl. az APC SmartRT, otthoni pedig a Back vagy a BackPro (vagy a lyken altal emlitett cuccok), ossze lehet hasonlitani a ket termekcsalad arfekveset:)
Az offline/standby (ahogy jobban tetszik) UPS-eknek csak annyi a tobbletfogyasztasuk ami az akkumulator(ok) toltesehez kell (cserebe tobb szaz usec az atkapcsolasi ido, onlinenal pedig 0).

Téves.

Dupla konverzió nem történik otthoni UPS esetében, ez az Online topológiájú szünetmentesek esete.

GreenPower topológiának volna érdemes utánanézni. Van itthon egy ilyen CyberPower, többek közt ezért vettem, de nem mértem ki, hogy mekkora a plussz fogyasztása. A doboza egyébként kicsit sem meleg.

Nem tudom, de én is tapasztaltam Line Interactive és színuszos szünetmenteseknél.

Nálam egy CyberPower BS650ELCD szolgál a NAS alatt, erről beszéltem. A weblapjuk szerint ez Standby topológiájú.

Nagy stressznek nincs kitéve, hébe-hóba átkapcsol, teljes áramszünet itt ritkán van.

Az én véleményem szerint ha egy 500-600 as APC Back Upst eléraksz elég és a fogyasztása is türhető + használtan olcsó és az aksi sem drága bele és kibír 10-20 percet.

A szünetmentesek hátránya, hogy áramot fogyasztanak főleg 24/24 ben, ekőnyük viszont, hogy a mögöttük levő eszközt megvédik még akkor is ha szarrá égenk. El kell dönti mi a drága a szünetmentes+áram vagy a mögötte lévő érték .

APC smart 1200 + Ibm x206 1 hónap = 12eFt - volt. Most alternativ megoldás router dhcp + 24 portos "okos" switch. A baj az, hogy akárhogy spórolsz az áram ára megy felfelé...

Itt azért nem csak a villanyszámláról van szó, hanem arról is, hogy ha már 24/7-ben üzemeltetek egy gépet, akkor legalább minél kevésbé környezetszennyező módon tegyem.

Végülis azért írtam be ide az eredeti feltevést, mert azt vártam, hogy ha nagyon valóságtól elrugaszkodott az ötlet, akkor valaki ezt közölje velem. Mivel ilyesmi nem történt, én meg amúgy is kísérletező és barkácsoló kedvű ember vagyok, sőt, a mostani pico-t etető tápnak is gyanítom, hogy borzalmasan rossz a hatásfoka (10+ éves Dell laptop töltője), úgy döntöttem, veszek egy ilyen UPS funkciós tápot, aztán majd kiderül, hogy mennyire válik be.

Erről jut még eszembe, hogy mivel a táp nem PFC-s, amennyire én tudom, a somogyis mérővel nem fogom tudni megnézni, hogy mennyit fogyaszt. Pedig szívesen összehasonlítanám egy ATX táppal, és a mostani megoldással is. Valami ötlet, hogyan tudnám ezt megtenni? Létezik esetleg megfizethető áron olyan eszköz, amivel valódi teljesítményt tudok mérni? (Ugyanitt somogyis mérő eladó... :D)

Igen, én is ezt gondoltam, azért jött az ötlet. Csak közben nem várt problémába ütköztem: a táp adatlapját részletesebben átnézve rájöttem, hogy ez csak akkor kapcsolja le az akkuról a táplált cuccot, amikor az akku feszültsége 10+-0.5V-ra csökken. Ez nem hiszem hogy jót tenne a gépnek.
Majd ha nagyon unatkozom, lehet összerakok hozzá valami mikrokontrolleres csodát, ami 11.5-11.6V környékén szabályosan leállítja a gépet (vagy ha az nem jön be, akkor egyszerűen megszünteti a tápot). Tapasztalatszerzésnek/gyakorlatozásnak biztos nem lenne rossz móka. De itt már tényleg eljutottam odáig, hogy minden gyakorlati érv a kész megoldás megvétele mellett szól.