50,000 ft pótbefizetés domain nevekre

Fórumok

Egyre több önkormányzat kezd el helyi jogszabályokat hozni a domain nevek használatával kapcsolatban. Most úgy tűnik Miskolc állt be a sorba: a miskolc szót (ennek ragozott, rövidített, stb.) alakját csak engedéllyel lehet használni domain nevekben. A szabály visszamenőleges hatályú, a régen bejegyzett nevet is engedélyezni kell, de a polgármester elutasíthatja. Ha nincs engedély ötvenezer a sáp!
Kíváncsi vagyok mi lesz: miskolcilanyok.hu; miskolciautojavíto.hu; miskolcipista;hu; meg a többi hasonlóval?

Részletek és a jogszabály beterjesztett szövege bővebben: theweb.hu, domain név és önkormányzat

Hozzászólások

azert erdekes, mert pl. a miskolci lanyok eseteben a miskolci az egy melleknev. hulyek ezek.

ps. amugy kosz a linket, ha jarok miskolcra eszben tartom. :)

miskolcilanyok.org, miskolciautojavito.org ... Esetleg org helyett com, vagy eu. (Ez egyébként az eredeti cikkben is felmerül.)
Mellékhatások:
- esetleg olcsóbb lesz a domain fenntartás
- gyosabban, kevesebb bürokráciával lehet egy domaint bejegyeztetni. (Miért jó az, ha azt a domainenkénti pár ezer forintot külföldön költöm el?)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Az egy dolog, hogy mit tetszik neki, az meg egy másik dolog, hogy kitől tud pénzt behajtani. Szerintem 10 perc alatt találok egy olyan etiópiait, aki néhány dollárért regisztrál egy akarmi.org domaint, amit azután én használok. :-) Ha átver, akkor buktam néhány dollárt. Például egy autójavító ebben nem fog tönkremenni.
De ez csak elvi megközelítés, mert a következő 10 éves tervemben nem szerepel ilyen domain bejegyzése.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"A történet nem új, több város is alkalmazta már ezt a jogi fegyvert és március 22.-étől immár Miskolc is belépett ezen jogalkotók közé."

Miskolc csak egy példa. Nekem az jön le, hogy bármely település nevét hamarosan csak engedéllyel használhatod domain névben.

Én is ettől tartok. (Meg aztán miért ne lehetne ezért is pénzt kérni?)
Egyrészt van az "egy bolond százat csinál" elv, ami itt be fog jönni.
Másrészről van itt még valami fontos: most úgy tűnik, hogy az elfogadás vagy elutasítás mellet nincs egy egzakt mérhető feltételrendszer. Tehát "ízlés" szerint bírálható el: piros vezetés majd nem ad használati engedélyt narancs autószerelőnek, narancs vezetés meg majd szívatja a ifjumiskolcipirosak.hu bejegyzését.

Azért lehetnek itt problémák is. Jó példa erre a Balaton. Csak az a kérdés, hogy a tóra, vagy a hevesi településre gondoltam. Budapest pedig próbálkozhat a www.buda.org-gal, vagy a ci.buda.tx.us-sel is, hátha sikerül megbüntetni őket. :-) Vagy ha az HUP „tematikájánál” maradunk, akkor a pest.org is jó lesz.

Ha visszatérünk az eredeti cikkre: avasilanyok.hu, diosgyiroilanyok.hu, komlostetoilanyok.hu, ...

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.