Tápegység tervezés

Sziasztok!

Erdeklodnek hogy van e itt valaki, aki tapasztalt tapegysegek tervezeseben?

Feladatom lenne egy halozatrol mukodo, egyfokozatu offline flyback elven mukodo active pfc, magas hatasfoku, es hosszu elettartamu LED tapegyseg megtervezese (meredek dolog, de elko nelkul szeretnem megcsinalni).
A tap vezerleset egy atmel mikrokontroller adna, valoszinuleg atmega16A, ennek a programozasat megcsinalom.
Elektronikaban jartas vagyok, a technologia alapjaival tisztaban vagyok, de tapegysegtervezes teruleten nem dolgoztam, ezert kellene valaki aki ki tudja szamolni a transzformator, vasmag ertekeit, meg tudja mondani milyen anyagokbol, gyartoktol szarmazo eszkozokkel erdemes foglalkozni, fel tudja hivni a figyelmemet a buktatokra, es a taptervet, valamnt az elkeszult tapot at tudja nezni hibak, problemak utan.

Termeszetesen nem ingyen kerem a segitseget.

Denke.

update:
output power: 0-64w aramgeneratoros, 0-400mA. A dimmelest az Avr belatasa szerint vegzi.
input :100-270v 50-60hz, .magyarul halozati betap; ... elvileg ez nem lehet problema.

Hozzászólások

A mikrokontrollert , hogy gondolod táppal ellátni ?

Keresd fel őket: Vargáné és Tsa. :)

"meredek dolog, de elko nelkul szeretnem megcsinalni"
Szerintem ez nem fog menni. Csak az lehet hogy a bemeneti puffer elkó kb. egy nagyságrenddel kisebb mint a szokásos tápok esetében. Ugyanis ha nincs bemenő puffered akkor a kétoldalasan egyenirányított feszültséged másodpercenként százszor nullára csökken. Hiába oldod meg a vezérlés feszültségellátását, a teljesítmény FET-ed száz százalékos kitöltési tényezővel sem fog tudni kimenő feszültséget produkálni a semmiből.

en mindenkeppen megprobalnam. A magas homerseklet nem minden esetben magatol a taptol fakad, hanem hogy egy ip67 dobozba van kirakva szabad a szabad terbe, igy a kornyezeti homerseklet mapkozben elerheti a dobozban a 100 fokot is. Igen, ez egy kozvilagitasi lampa tapja lesz. (termeszetesen nappal nem kell uzemelni, tehat a 100 fokos kulso homerseklet nem mukodesi, hanem inkabb ... "tarolasi". Ellenben mukoes kozben is el tudja erni a kornyezeti homerseklet a 60-70 fokot a ledek veszteseg teljesitmenye miatt)
ez a dolog nagyon problemasan hat az elko elettartamara, becsleseim szerint egy jo minosegu elko ilyen korulmenyek kozott kb 5 evet bir.

A helyedben - már ha van erre ráhatásod - a doboz tetejére és oldalára tennék valamilyen hősugárzást visszaverő bevonatot vagy árnyékoló lemezt távtartókkal fölerősítve. Hasonlóra gondolj mint a James Webb űrteleszkóp esetében tervezik. Persze csak egy rétegre alu lemezből. :-)

Ebben az esetben abból kell főznöd amit adnak. :-) Hasonló a helyzet mint azoknál az erősítőknél amiket a kábeltévé szolgáltatók tesznek az oszlopokra. Ezek általában soros áramkörbe vannak kötve és párhuzamos áteresztő stabilizátorral oldják meg hogy a rajtuk átfolyó áram állandó legyen. A doboz hermetikusan zárt és az egyik oldala hűtőbordának van kiképezve. A napsütésben ez is tud sütni rendesen. Ennek ellenére láttam benne lévő panelen elkókat is. Persze jobb elkerülni őket ha lehet. A lényeg hogy a doboz amiben vannak alumíniumból készült és semmi hővédelem sincs rajta.

Itt hívnám fel a nagyérdemű közönség figyelmét arra, hogy energiát nem kizárólag kondenzátorban tudunk tárolni, hanem például induktivitásban is. Ennél kreatívabb ötletet most nem mondok, de például egy lendkerék is képes energiát tárolni. Az viszont az élettartam szempontjából talán rosszabb a kondenzátornál, így ellenjavallt. ;)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem is az a cél, hogy ne legyen az áramkörben kondenzátor, hanem az, hogy valahogy megszabaduljunk attól az elkótól, amelyik ott figyel a bemeneten, netán hajlamos kiszáradni, tönkremenni. Azzal semmi probléma, ha viszonylag kis kapacitású fólia illetve kerámia kondenzátorok vannak az áramkörben.

A gond inkább ott lesz, hogy a 470 μF-os kapacitásban tárolt energia 325 V-on annyi, mint egy 198.6 H-s induktivitásban 0.5 A esetén. És lényegében itt bukik a dolog. Igen nagy méretben lehetne ilyet csinálni.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"de például egy lendkerék is képes energiát tárolni"
Ja egy búgócsiga egy dinamóval párosítva , te meg hajtod egy pedállal , és már nem is kell a kapcsoló üzemű táp.:)
"hogy energiát nem kizárólag kondenzátorban tudunk tárolni, hanem például induktivitásban is"
Ugyan akkora mennyiség tárolása nagyon sokszoros méretnövekedést okoz.
Ezért egyelőre igen nehéz elhagyni az elkókat.

15 W kimenetnél és 90 % hatásfokkal számolva mondjuk 72-73 mA áramot vesz föl 230 V-ról. A C8, C10 és C11 együtt 420 nF. Ekkora kapacitásban és ilyen áramkivétellel maradhat annyi feszültség a kondikban hogy folyamatos legyen a működés. Ráadásul úgy adja meg a kimenő feszültséget hogy folyamatosnak tűnik.

Használsz Hupper extension-t? Van benne valahol memory leak, szóltam már a gazdijának. Ettől lehet nagyon lassú a Firefox. Én akkor tiltottam le a Hupper extension-t, amikor a Firefoxom megevett 8 GB memóriát a 2 GB fizikai RAM-om mellett. Azóta béke van. Most a konkurencia Hup beszólás extension-ját használom, azzal nincs gondom.

Adobe Reader? Nem szégyelled magad össze? Mégis minek? :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

No, azthiszem eljott az ideje hogy megnezzem mennyire zavaro egy ilyen fel sinusjelekbol oszerakott 100hz es villogas

Attól függ, hol. Forgógépek közelében életveszélyes a stroboszkóp hatás miatt. Szaki állni, netán hátrafelé vagy lassan forogni lát valamit, aztán meglepődik, ha az a valami letépi a karját. Aki epilepsziás, az sem lelkesedik az ilyen világításért, de szerintem egészséges embernek is megterhelő.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szaki állni, netán hátrafelé vagy lassan forogni lát valamit, aztán meglepődik, ha az a valami letépi a karját." Boldogult esztergályos koromban a műhely világítása ezért volt három fázisú fénycső armatúrákkal megoldva és a gépek saját lámpái ezért is voltak izzólámpák.

CRT-től egy idő után majdnem elhánytam magam. Engem nagyon zavar, fáraszt. TFT LCD-nél nincs ilyen gond.

Azért az igazság kedvéért tegyük hozzá, a fehér LED-ek szekunder emissziós vackok, az utánvilágításuk is tud nagy lenni.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

biztos vannak, amik peak esetben elbirnak visyonzlagosan rovid idore nagz homersekletet, de kibirja 10 evig azt hogy:
nyari nappal, kikapcsolt allapotban kap kintrol 100 fokot,
nyari ejjel bekapcsolva kap 70 fokot
teli nappal, kikapcsolva esetenkent -10 fokot
teli ejszaka nem szamit, ott melegen tartja magat :)

...?

Élettartam a gondja. Megbízható szerkezetet akar csinálni, s szerintem jogos a felvetése. Egyelőre nincs megoldás. Ha lenne 3 fázisú táplálás, akkor egycsapásra megszűnne a gondja egy 3 fázisú, 2 utas, 6 ütemű egyenirányító után.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha nem kell galvanikus leválasztás akkor én is így csinálok LED-es visszajelzést, de bedobozolva. Ezt nem akartam javasolni: Hevenyészve összerakja az ember és leugrik egy csipesz ami a hálózati feszültségen van. A kezed meg éppen ott van. :-(

-----

(Mellesleg lepofoztam a Huppert. Most nem akad a róka.)

-----

Most csak 2,4% a memóriafoglalás, pedig ugyanúgy két fül van megnyitva.

Azt hiszem Fuszenecker kolléga publikációja sokat segíthet a témában:
Dolgozat 2007. [PDF] - Mérő- és vezérlőberendezés megvalósítása ARM alapú mikrovezérlővel és Linux-szal
Továbbá: Nagyteljesítményű vészhelyzeti áramforrás tervezése
Idézet a bevezetőből:

"Ebben a dolgozatban egy nagyteljesítményű DC/DC konverter kialakításáról fogok írni. Maga az áramkör egy kapcsoló üzemű, push-pull felépítésű tápegység, amely amellett, hogy a bejövő 240-300 V-os DC feszült­ ségből 300 V DC-t állít elő a kimenetén, távolról irányítható is egy felhasználó program, vagy más vezérlő segítségével. Az elkészítendő berendezés egy vészhelyzeti tápenergia-ellátás része lesz, így gondosan kell megválasztani az áramkör részegységeit és a kommunikációs buszt."

Sok okosság van még az oldalán.