Csatlakozás Samba megosztáshoz

Fórumok

Sziasztok,

Találkozott már valaki olyannal, hogy naprakész openSUSE 11.4 alatt parancssorból megy a Debian 6-on Samba-val megosztott mappák felcsatolása, grafikus felületről pedig nem megy?

Konkrétan Gnome alól akarom a Nautilus Helyek menüpontjában megadni. Egy dolog nagyon furcsa:

Egy másik szintén totál ugyanolyan Debian 6-oson megosztott ugyanolyan beállítású Samba share-t fel tudtam csatolni grafikus felületen, míg a másik Debian 6-os gép megosztását (ugyanolyan Samba beállításokkal) nem tudom. És pont az furcsa, hogy egyik esetben CLI + GUI-val is megy, másik esetben pedig csak CLI. Ez hogyan lehet? Mi lehet a különbség CLI és GUI között? (Workgroup is stimmel).

Előre is köszi minden tippet!

Hozzászólások

Az X -el együtt egy kupac olyan cucc is felkerül amiről azt sem tudom mire jó - pl. avahi-daemon ami valami ilyesmire való, így rendesen beállítani sem tudom.
Csak Debian -t és win -t használok, ill. itt-ott az archaikus DOS/Lanmanager is előjön de így is mindenféle furcsasággal találkozom. Ha megy parancssorból az nálam elég, ha kell fstab vagy más parancsikonnal felveszem a megosztást és kitiltogatom ezeket a "kényelmi" eszközöket.
Ha mégis kell, akkor nézd meg mi a különbség a nautilus és a kézi mechanizmus között.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nautilus nem mount.cifs-et használ :) hanem gvfs-t. Szerintem nézz körül, hogy a megfelelő gvfs backendek fenn vannak-e, ráadásul a FUSE is kell, az is legyen fenn. Szerintem ez hiányzik a gépről, ahol nem megy a dolog.

Szerk: vak vagyok, most vettem észre, hogy a kliens ugyanaz a gép, csak a szerver más. Valószínűleg akkor is köze van a különböző mount dolgoknak... valszeg a gvfs cifs backend-je nem ugyanúgy működik, mint a mount.cifs, valami paraméter nem lesz okés. Nézd meg, hogy a két szerveren mi van másképp bekonfigurálva a samba-n... pl. NTLMv2 be van-e kapcsolva, milyen a share jogosultsága, stb. Lehet, hogy a share guest júzerrel megy, de a gvfs cifs backendje nem ad meg explicit guest felhasználót, ezért onnan nem megy, stb. Csak találgatok. Nézd meg az smb.conf-okat mindegyik gépen.

Pont az a gond, hogy ugyanazzal az openSUSE 11.4-es notebook-kal próbáltam 2 ugyanolyan Debian 6-os szerveren. Egyiken ment CLI-vel és GUI-val is, másikon pedig nem ment GUI-val, csak CLI-vel. Ez a furcsa.

Ha nem ment volna egyik gépen sem, akkor nyilván elkezdem lenyomozni.

Tűzfalat és AppArmor-t mindenhol kikapcsolva is fennáll a hiba. Esetleg szerver oldali Samba beállításra gyanakodhatnék ez alapján, de az meg hasonló volt. Egy apt-get install samba + egy megosztás létrehozása az smb.conf-ban pár sorban. Egyiken működött, másikon nem. És mindkét szerveren használják mások is a Samba megosztást, tehát az is jó elvileg - illetve mint mondtam, konzolból minden oké.

Azt nem írtam, hogy tcpdump-pal vizsgáltam a forgalmat mind CLI és mind GUI csatlakozás közben, és teljesen egyformának tűnt ránézésre a REQUEST-ekkel és REPLY-okkal együtt.