Thunderbird + IMAP -> "read only"

(láttam a főoldalon egy TB témát, erről jutott eszembe, hogy megkérdezzem én is, már régóta akarom csak mindig elfelejtem :)
szóval; adott a következő felállás: kliens gépen windows + thunderbird (3.1.x-es tán, most nem vagyok ott), és van egy helyi hálón lévő imap szerver, ami cyrus. a kliensen fel van véve 3 különböző pop3 postafiók és a helyi imap fiók is. (az imap szerver csak amolyan gyűjtőhelyként van használva)
az imapon létre van hozva mindhárom pop3 email postafióknak egy-egy mappa, és azokon belül érkezett és elküldött almappák.
a kliensen levélszabályok vannak, hogy automatikusan töltse le a pop3 accountok leveleit, majd pedig azokat dobja át az imap szerver megfelelő mappáiba. (nem, nem akarok szerveren fetchmailezni.)

a hiba pedig: elindul a thunderbird, lerántja a leveleket, de nem teszi őket át. kézzel futtatva a szűrőket sem. nem mond semmi hibát, az imap szerveren sincs hiba a logokban, csak egyszerűenb nem csinálja. az imap szerver közben olvasható, a levelek olvashatók/letölthetők róla (nincs offline!), stb. ha kézzel áthúznám a levelet a helyi TB mappából az imapra, az sem megy. olyan, mintha az imap szerver "read only" lenne.
megoldás: TB restart... persze ilyenkor már nincsenek új levelek, tehát a szabályokat kézzel kell lefuttatni és akkor átteszi a leveleket...
a bosszantó, hogy ilyenkor ha ír az ember egy levelet, majd elküldi, akkor elküldeni ugyan elküldi, de mikor mentené az elküldött levelek mappába, azt már nem tudja megtenni, mert valamiért nem tudja írni. piszkozatot sem tud menteni ilyenkor... xopás.
ha az imap szervert kívülről, neten át érem el a klienssel, akkor minden jól működik.
próbáltam logolni a kliensen az imap forgalmat, de "fail" "error" "warning" kifejezésekre keresve nem nagyon találtam semmi jelentőset.

minden ötletet szívesen veszek. (bár most egy darabig nem leszek a kliens gépek közelében)