Adatküldés torrenten megoldható?

Sziasztok.

Nagyon egyszerű a problémám. Hében hóban nagyobb videot(kat) 1-10Gb szeretnék elküldeni az unokájáról (azaz a kisfiamról) a szüleimnek. Bérelt ftp, is megoldás, de havi 0,5-1 alkalom miatt fölöslegesnek tartom, ráadásol mivel ritkán használom állandóan elfelejtem megújítani, így körülményes. A távolság nagy közöttünk, így tesztelni sem tudok sajnos, ezért véleményt kérek.
Egy tetszőleges torrent klienssel legenerálok egy torrent fájlt a videoról. Ezt a fájlt elküldöm mailban. Ott menyitják egy másik torrent klienssel, majd ""áttorenteződik"". Ez így működik?

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Ehhez egy trackerre is szükséged lenne.

Másrészt, ha azt akarod, hogy - köztes tárhely nélkül - egyből tőled töltődjön, akkor a gépednek bekapcsolva kell lennie. Márpedig, akkor felteszel egy minimál webszervert, és már tölthetik is tőled mindenféle hókuszpókusz nélkül.
(ha dinamikus IP-d van, akkor megoldás lehet pl. a dyndns szolgáltatás)

Ne szívasd a szüleidet. Rakj fel egy webszervert, majd htaccess a könyvtárra és link elküldése nekik.

vaaaagy... rakj fel egy ftpd-t otthonra, ha már úgy is erre találtál ki, vagy mi.

http://openbittorrent.com/

Ezt használtam régebben (~2éve?) hasonló célra, bár én több embernek is küldtem ugyanazt. (Persze seedelned kell aktívan a gépedről, hogy át is menjen.)

Ha csak nekik akarod küldeni, akkor imho fölösleges a torrent, kb. bármilyen protokollon át tudod vinni a gépedről (pl. ftp, http), esetleg arra érdemes ügyelni, hogy olyan letöltéskezelőt használjanak, ami képes a folytatásra szakadás esetén.

(Én a szüleimnek amúgy teamvieweren keresztül szoktam fotókat küldeni, így részükről semmi interaktivitás nem kell, hogy átmenjenek a képek, szépen el tudom rendezni a média könyvtárukba. Nagyobb fájlküldéssel nincs vele tapasztalatom.)

Én ugyanerre a youtube-ot használom.
Video feltölt, nem publikusként, majd akinek akarom, elküldöm a linket.
Lejátszásnál a felbontás választható a sávszélességtől/lejátszó gép erősségétől függően.
720p-s videóink vannak, Nokia N8-cal készülnek. A youtube plusz tömörítése észrevehetően nem ront rajta.
Szerintem kényelmes, és nem kell hozzá csak egy böngésző mindkét oldalon. (meg flash plugin, persze :))
<-------
You can't grep on dead trees.

Igazából a kérdés hangnemét nem értem, de legyen itt egy válasz:
Nem, abszolúte nem bízok meg a gugliban: se gmail acc-om nincs, se bejelentkezni nem szoktam/tudok a kereséshez, se androidom nincs, sem egyéb google szolgáltatást nem használok.
De tudomásul vettem, hogyha a lányomról készült videókat meg akarom őrizni, ez egy lehetséges "biztonsági mentés", illetve megosztani is kényelmes így.
Aki meg kíváncsi Izabellámra, nyugodtan nézegesse, szerintem gyönyörű, aranyos, büszke vagyok rá! :) De eddig (a megtekintések számát nézve) kb (nyilván pontosan nem tudom) azok látták, akiknek szól.
(Pontosan így szól: "Nem listázott (a link birtokában bárki megnézheti) ")
<-------
You can't grep on dead trees.

Igazából a kérdés hangnemét nem értem

Bocsánat, lejjebb megpróbálom megfogalmazni az okát.

Nem, abszolúte nem bízok meg a gugliban

eddig jó...

Aki meg kíváncsi Izabellámra, nyugodtan nézegesse

nem jó...

a megtekintések számát nézve

nagyon nem jó... milyen megtekintések?

azok látták, akiknek szól.

És akiket nem számol a google?

Maradjunk Magyarországnál. Tudtommal az utcán bárki megnézheti az orcádat, mert közterületen sétáltatod. Ennek ellenére az engedélyed nélkül (ha nem vagy közszereplő) nem örökíthetik meg lelked tükrét fotón vagy mozgóképen. Ha látsz (közterületi) térfigyelő kamerát, (elvileg) kötelező (lenne) a közelben szerepelnie egy táblának, hogy kol kilincselhetsz a felvétel megtekintéséért és az esetleges törlési kérelemmel (a legutóbbiban nem vagyok biztos 100%-ig).

Magyarul attól, hogy közterületen bárki gyönyörködhet Izabelládban (amihez szívből gratulálok, én is imádom a gyerekeimet), attól még égrekiáltó botorság nemhogy a korlátlan fotózását megengedned, hanem magadnak odaadnod a képeit egy, hm, árnyékos hátterű, feneketlen bendőjű amerikai cégnek. A magyar jog nem véletlenül köti a fotózást a fotózandó engedélyéhez.

A kényelem és a biztonság mindig ellentétes irányban dolgoznak; nem véletlenül igyekeznek ezeket a megosztókat ingyenesre és a lehető legkényelmesebbre csinálni. (Persze, persze, a reklámhordozás is indok.) Facebook oldal van a családban? :)

mi kártékonyat tud kezdeni

Köszönöm, hogy rávilágítottál a probléma gyökerére.

Amikor azt próbálod kitalálni, hogy a másik fél mit tud csinálni, akkor a saját képzelőerőd korlátaiba ütközöl. A te képzelőerőd ugyanakkor a másik felet a legkevésbé sem korlátozza. NINCS ÉRTELME példákat keresned, mert akárhány példát cáfolsz meg, hogy "azt nem tudja megtenni", vagy "az nem fontos számomra", ez egy nullmértékű halmaz ahhoz képest, amire egyszerűen nem tudsz gondolni. (*)

Ez teljesen független attól, hogy családi fotók megosztásáról van-e szó, vagy valamilyen parser-ben ellenőrző kódot írunk, vagy alkalmazásszerverben felhasználói adatot validálunk. A default az, hogy nincs hozzáférés.

Bárminek a bizonyítása a legtöbb esetben nagyon nehéz, ezért az alapértelmezést nagyon körültekintően kell megválasztani. Ezért van a törvénykezésben "ártatlanság vélelme", és az informatikában (ahol van eszük) "jogosulatlanság vélelme".

Ha vannak érveid a hozzáférés megadása mellett, akkor legalább azzal legyél tisztában, hogy kinek, mit, mennyi időre adsz meg, és ez mennyire áll arányban a te hasznoddal (kényelmeddel stb.) A feljogosított másik fél például akaratán/tudtán kívül is elszenvedhet adatszivárgást vagy adatlopást.

A konkrét képfeltöltésre vonatkoztatva: kinek -- fogalmad sincs, mit -- ezt legalább ismered, mennyi időre -- örökre. A te hasznod ebből az, hogy nem kell várnod a következő találkozásra a nagyszülőkkel, illetve nem kell titkosított DVD-t postáznod, esetleg nem kell kicsit kiforrottabb infós megoldást kitalálnod, hanem pár klikkel elintézed. Szerintem ez ordítóan aránytalan, de ízlések és pofonok.

(*) A kriptográfia felé kitérve: azt szokták mondani, bárki képes olyan sifrírozót tervezni, amelyet ő maga nem tud feltörni. A támadónak egyetlen lyukat kell találnia, a védekezőnek azonban az összes támadással szemben védekeznie kell, olyanokkal szemben is, amelyeket nem is ismer.

Érdekes gondolatok, nézőpontok. Számomra legalábbis; biológus volnék eredetileg (azaz az informatikával "elméleti síkon" viszonylag keveset foglalkoztam, érzem is néha a hiányát, próbálom pótolgatni is :))

Egyébként asszem abban van köztünk az alapvető különbség, amit a végén írsz:
"[...]Szerintem ez ordítóan aránytalan, de ízlések és pofonok." (Kiemelés tőlem)
Én ezt a kompromisszumot (ebben az esetben!! - ez fontos kitétel!) elfogadhatónak tartom, nálam a mérleg az "egyszerű terjesztés" "backupnak is jó" felé billen inkább.

Dehát ízlések és pofonok... :)

<-------
You can't grep on dead trees.

Aha, asszem értelek.
De... nem vagyunk egy véleményen :)

Részemről kevésbé vagyok paranoiás (bocsi! :)), másrészt, igen, mint említettem, elfogadtam, hogy ennek a backup- és megosztási megoldásnak ez az (esetleges) ára.

ui.: Gratulát köszi, a múlt héten volt 7 hónapos a kisasszony, és nem régen neveztem el Matató Ménkű-nek - nem véletlenül :))
<-------
You can't grep on dead trees.

Ha reggeled nekik ás hagyod hogy böngésző bejelentkeztesse őket,probléma megoldva:)
De így már érthető:)Torrentes megoldás semmivel nem jobb plussz te maximális feltöltésed a sebesség határ plafonja,peerbe meg mindenkinek gépén megvan,de úgy már javítható sebesség.Kinek a pap kinek a papné!:)

Jaj. Használj skydrive-t, vagy dropbox-ot, azok erre vannak kitalálva. Hátrányuk, hogy harmadik félnél tárolódnak a videoid.

Ha nagyobb videokrol van szo, akkor eleg sokaig fogjak tolteni, es - ha nem megy at egyben - a folytatas is megoldando. Szoval a masik oldalra vagy olyan kliensprogi kell, ami tudja folytatni (ami mondjuk nem nagy dolog), vagy darabolnod kell.. Torrent mondjuk jo megoldas lehet, ezeket alapbol tudja, csak ugye nem pont erre talaltak ki, meg ISP-t hatraltatjak ahogy tudjak.
Ilyen rapidshare meg hasonlok nem jobbak?

--
hungarian up portal - sj

Nem ismerem a rapidshare-t hallottam már róla, de ezen nem múlik, mert ránézek. A torrent azért is jobb lenne mert nem feltétlenül csak a szüleimnek, hanem a hugomnak anyósomanak rokonnak is menne. De meglesem. Őszintén szólva már hallottam róla, de még sona hem használtam.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Hmm... Ha rapidshare, akkor kipróbálható a data.hu is. Mielőtt a torkomnak ugranátok, évek óta használok kettőt is prémium előfizetéssel (az egyiket többen nyüstöljük fájlmegosztásra, a másik teljesen privát), és semmi bajom sem volt idáig vele. Mostanában 2 GiB-es fájlok is feltölthetőek, és igen kellemes sebességgel lehet letölteni róla, akár 5-8 szálon is. Sajnos más ilyen jellegű hazai alternatíva nincsen, mivel az addat.hu megszűnt. Viszont ha tényleg csak havi pár alkalommal kell nagyobb fájlokat elküldeni, akkor egy próbát megér a http://mammutmail.com is. Ez 7 napig tárolja a cuccot, a célszemély egy letöltő linket kap.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Megér egy próbát az Opera Unite szolgáltatása is. Ez tulajdon képen egy szerver szolgáltatás a böngészőn belül. Kell hozzá egy opera account, és utána a saját gépeden az operán belül tudsz csinálni egy fájlmegosztó szolgáltatást. A másik gépen nem szükséges, hogy fusson Opera, mivel egy sima linket osztasz meg másik a féllel, és egyfajta webes felületen tud bóklászni a megosztandó fájlaid között.

Szerk: Azt elfelejtettem írni, hogy a másik fél letöltési sebessége a te feltöltési sebességedtől függ. És ugye a letöltés ideje alatt a gépednek és az Unite szolgáltatásnak futnia kell.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Én az ilyeneket simán átküldöm Skype-on. Ha megszakad, vár, aztán ha megint mindketten online vagytok, folytatja...

Ugyan nem ez volt az eredeti kérdés, de indokolja valami hogy ilyen hatalmas méretűek a fájlok? Csak azért kérdezem, mert 1,5-2 órás filmeket mkv-ben (H.264 kodek) 720p felpontással már 700-900 Mb-on kiváló minőségben lehet tárolni. Ekkora fájlok már játszva felmennek dropbox-ra vagy ubuntuOne-ra is és a letöltésük is sokkal gyorsabb, ráadásul nem kell állandóan bekapcsolva lenni a gépeknek.

----------------
(:> )B

Esetleg elküldeni Magyar Postával? (Vagy ha valamelyikőtök külföldön él, nemzetközivel?)
Két DVD pattogós borítékba betesz, otthon a szülők postástól csomag megkap, dvd-be berak, örül.
Egyszerű, megspórolsz egy fél napnyi feltöltést. Szülőknek meg nem kell netet venni. Meg üres DVD lemezt.

Végre valaki meglátta a fényt. Ahogy mondani szokták, egy kamion HDD-nek elég rossz a latenciája, de a sávszélessége verhetetlen.

Annyit tennék hozzá, hogy a videót titkosítva írd ki, valami előre (egyszer) elintézett kulcspárral, vagy jó nagy szimmetrikus kulccsal. Parancssoros 7zip + cmd file a dvd-n, ami a helyi diszkről szedi fel a kulcsot; ilyesmi.

Utorrent. A könyvtárat ráhúzod a megjelölt területre, majd a kapott URL-t elküldöd levélben és már megy is.

Utorrent van Linuxra is. Bar elvileg alfa, de mar regota hasznalom, nem szokott gond lenni vele. Plusz elony, hogy webes interface van, teljesen a hatterben, eszrevetlenul fut (akar bejelentkezes nelkul is).

--
The first rule of Thesaurus Club is, you don't talk about, mention, speak of, discuss or chat about Thesaurus Club. - sickipedia

Most megint ki fogom verni a biztosítékot sokaknál, de ehhez a megoldáshoz képest szerintem egy windowsos utorrent wine alatt történő futtatása sokkal egyszerűbb. Én speciel így is meg úgy is használom, de inkább wine alatt.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Mielott megjelent volna a Linuxos alfa, en is wine+utorrent.exe modon hasznaltam. Ez stabilabb, es bootkor indul, nem a KDE betoltese utan inditom kezzel (magatol felebred a gepem, altalaban azelott, hogy en felkelnek).

--
The first rule of Thesaurus Club is, you don't talk about, mention, speak of, discuss or chat about Thesaurus Club. - sickipedia

2 gb tárhelyet,10-15gb forgalmat szivesen felajánlok ftp-men
/ennyim van tuti szabad havonta/
--
Unom a szitázását,irodai melót keresek nettó 180 K-tól,iroasztalal,csinos titkárnők közelében... / Hejesirásom köztársosági elnök támogatásával jött létre.
De keresek helyeseniró billentüzetet ís akár.

Csodálkozom, hogy Tanenbaum még nem volt:
Sose becsüljük le egy autópályán száguldó, kazettákkal megrakott furgon sávszélességét!
És akkor raw fullHD-t is lehet tolni :)

A torrent mint ötlet szerintem alapvetően jó, mert ilyen nagy file esetén látom reális esélyét annak, hogy nem ér át egyben, viszont kevés kliens tudja folytatni a letöltést. A torrent tudja. A torrent esetén az is előny, hogy van ellenőrző összeg is a torrent file-ban, minden egyes darabkához (na, ezt jól megmagyarítottam), ami egyfelől azért jó, mert rögtön kiderül, ha hibásan érkezik az adat, másfelől elég csak a hibás részt letölteni, nem kell az egészet újra. Ha esetleg több helyre is el kell juttatni a file-t, akkor az sem utolsó, hogy a kliensek egymástól is tudnak töltögetni, nem a szerver sávszélességét viszik. Bár az ISP nem szokta szeretni, de a mai kliensek már tudnak ssl alapú titkosítást.
Ami viszont mindenképp kell hozzá, az az, hogy fusson nálad egy kliens, ami seedel és nem árt egy tracker sem. Bár olvastam trackerless megoldásról, de azt annyira nem ismerem, hogy ajánlgassam is. Tegyük hozzá: több torren kliens nem csak arra képes, hogy torrent file-t készítsen adott anyagból, hanem arra is, hogy ezekhez tracker legyen.
Szóval én a torrent irányba indulnék.

trackerless bittorrenttel mennie kellene. Ha jól emlékszem csak annyi kell hozzá, hogy a DHT mindkettőtöknél be legyen kapcsolva.
A fentebb ajánlott utorrentes megoldás is ezt csinálja szerintem.

A dht-nak a torrentben kell engedelyezve lennie, es a klienseknek tamogatnia kell, de ezt szinte minden torrent kliens tudja mar. Ez nyilt trackereket hasznalo torrenteknel altalaban aktiv. (Zart tracker-eknel ilyen torrentet nem engednek feltolteni, mert ha ezen keresztul kommunikalnak a kliensek, akkor a tracker nem tudja merni az adatforgalmat.) Ezen kivul az utorrent a udp://tracker.openbittorrent.com:80/announce es udp://tracker.publicbt.com:80/announce tracker-eket hasznalja. Ilyen torrentet barki letrehozhat egszerszeruen barmelyik klienssel. Amivel az utorrent tobb, hogy a torrent filet egybecsomagolja egy klienssel (szerveren), igy windowson csak le kell tolteni, es el kell inditani az exe-t. Voltak hasonlo probalkozasok regebben is, de ott az exe-t kellett terjeszteni, itt meg csak 1 linket, es regebben az osszes kliens kulon ablakban futott, itt ha tobb ilyet indit a user, azt 1 utorrent ablakban fogja latni.

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást, kaptam sok felajánlást is hogy adnak tárhelyet, ezeket is köszönöm. Probléma megoldva. DHT-s torenttel. Így már 4 családtagom nézheti a videot, és a képeket a gyerekről. Mégegyszer mindenkinek köszi.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.