Elektromos bekötés

Fórumok

Gondolkozom:
a lakásunkban minden elektromos, a házba nincs is gáz bevezetve.
Két különböző fogyasztást mérnek, egy általánosat és egy csúcsidőn kívülit. A csúcsidőn kívüli jóval olcsóbb, mint a rendes. Jelenlegi árakon ha mindent a csúcsidőn kívül üzemeltetnék, kb. évi 140 ezer forintot tudnék megtakarítani. Persze van egy csomó dolog, amit nem lehet csak éjszaka használni.

Most kizárólag a melegvíz készül éjszakai árammal, viszont az éves elektromos fogyasztásból pl. a fűtés viszi el a legnagyobb részt. 3 hónap alatt. Emellett van számos egyéb, valószínű sokat fogyasztó berendezés, pl. mosógép, villanytűzhely, talán hűtő.

Az érdekelne, hogy azon kívül, hogy mondjuk a mosógéphez odavezetek egy éjszakai áramos kábelt, és oda bedugva üzemeltetem (ugye amikor éppen van benne feszültség), tudok-e még spórolni nem túlbonyolítva.

Van-e valami akadálya annak, hogy kiépítsek egy olyan elektromos ellátó rendszert, ami mondjuk automatikosan átkapcsolja az ellátást az egyik betápról a másikra ha a másikon van feszültség?

Ha jól sejtem, a két betáp hálózatot nagyon el kellene egymástól választanom. Nem tudom, hogyan szokták az ilyesmit megoldani pl. egy olyan szerverteremben, ahol több betáp van.

Nekem az jutott eszembe, hogy pl. lenne egy relé vagy valami hasonló kapcsolóesköz, és ha az éjszakai betápon van feszültség, akkor 1, lekapcsolja a nappali betápot 2, vár mondjuk egy másodpercet, 3, rákapcsolja az éjszakait.
Ha elmegy az éjszakai, akkor meg visszakapcsolja a nappalit.

A fűtésnek, hűtőgépnek egy kis kiesés nem okozna gondot.

A mosógép programja lehet, hogy megakadna áramszünet esetén, a villanytűzhely órája tuti elvesztené az időt, a sütő leállna (a főzőlap nem).
A mosógép mondjuk mehetne kézi átkapcsolással, program indítás előtt, de a sütőre nincs ötletem (persze lehetne egy szünetmentes tápot betenni, de egyfelől fogalmam sincs, hogy azon ekkora áramok át tudnak-e menni, másfelől megdrágítaná a rendszert eléggé, gondolom)

Hozzászólások

Az alapvető probléma az, hogy a villamos szolgáltató ezeket a fogyasztókat arra használja, hogy kisebb összfogyasztás esetén legyen mit bekapcsolni, így értelmes célra fordítani az energiát, míg fogyasztási csúcsoknál ezek a fogyasztók le vannak kapcsolva (a csúcserőművek működtetése drága és nem mellesleg legtöbbjük nem túl környezetkímélő).

Ez azért éri meg nekik, mert nem olyan egyszerű bizonyos erőműveket leállítani és újraindítani, viszont a termelt energiát hasznosítani kell. Ezért adja olcsóbban ezt az energiát, amit pl. villanybojler (tárolós mivolta révén) nagyszerűen fel tud használni.

Ha viszont ezen fogyasztók lekapcsolása esetén az ember átkapcsol normál hálózatra, az a szolgáltatónak nem éri meg, mert kevesebb pénzt kap és nem lesz belőle semmi haszna.

Szóval az akadály jogi lesz. Biztos vagyok benne, hogy ez a megoldás tiltott és nem tartom kizártnak, hogy ellenőrzik és büntetnek érte.
Nem érdemes ezzel foglalkozni.

Ez egy sikamlós terület, nem tudom, mi a pontos jogi megközelítése a szolgáltatónak, ugyanakkor, ha ad éjszakai áramot - na jó, vezérelt, mert van az nappal is, ha kicsi a terhelés -, akkor azt hagy használhassam, ha meg nem, akkor úgyis drágábban fogom használni a nappalit. Úgy emlékszem, olyasmi van, hogy fix bekötésű cuccok üzemeltethetők róla. Mondjuk egy kontaktor szerintem marhára fix bekötésű, szóval ezzel nincs hiba. A szolgáltató érdeke egy valami, a fogyasztó érdeke egy másik valami. S ne feledjük: a mért oldalon hagy döntse már el a fogyasztó, mit csinál. Jó, hogy azt nem mondja meg a szolgáltató, hogy kötelező éjjel kettőkor zuhanyoznom. Orwell?

Csalásnak semmiképp sem nevezném a dolgot, a szolgáltató tulajdona a cucc a mérőig, tehát minden elfogyasztott kilowattóra villamosenergia mérve, s fizetve lesz. A mérő után meg szerintem házkutatási paranccsal és rendőrrel jöjjön a drága szolgáltató. Azt értem én, hogy szeretné, ha többet fizetne az ember, s mindent meg is tesznek ezért. Ez kicsit olyan, mintha a boltban megkérdeznék, mibe fogom használni a ceruzaelemet. Kisrádióba 800 Ft, vibrátorba 3000 Ft lesz. Na most az meg úgy van, hogy megveszem az elemet, azzal energiatartalmat vásárolok, s hogy utána azt rádióhallgatásra, barátnő/feleség kényeztetésére, fényképezésre, stb. használom, az kizárólag az én dolgom.

Hasonló egyébként az is, hogy az internetelérést nem lehetett megosztani gépek között. Aha. Adatforgalmat vásárolok. A megosztás is érdekes kérdés. Ha egy gépre két monitor van rakva, s két user lép be, akkor mi van? Az elején próbálkoztak, ma meg már természetes a soho router az otthonokban.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem első körben meg kell nézni azt, hogy pontosan mit ír erről a szerződés... mielőtt meglepetés érné az embert.

A fix bekötésű arról szól, hogy a (tipikusan nagy fogyasztású) készüléket fixen arról üzemeltetem.
Különben semmi értelme nem volna a kapcsolt (vezérelt) fogyasztóknak és a szolgáltató úgy szüntetné meg az egészet, ahogy van.

Amúgy a szolgáltató nem mondja meg, hogy éjjel zuhanyozhatsz, ellenben egy víztárolós villanybojlerrel sokat lehet spórolni így.
Tehát a nap különböző szakaszaiban a készülék fűt, az ember pedig akkor használja fel a meleg vizet, amikor szüksége van rá (feltéve, hogy megfelelően méretezték a tartályt).

Itt az volna a lényeg, hogy ha vállalod a ki/be kapcsolgatást, akkor kevesebbet kell fizetned érte (ez a kedvezményes és a másik az alap, nem fordítva). Most függetlenül attól, hogy amúgy mennyire drága az energia vagy sem.

Mégegyszer. A kapcsolásnak oka van és kétlem, hogy a szolgáltató szó nélkül hagyja a dolgot, ezért érdemes a dolog hivatalos oldaláról közelíteni.

Amúgy meg (arról, hogy a szolgáltatónak nincs köze ahhoz, mit csinálsz a mérőórán túl) - cégeknél keményen ellenőrzik a hálózatra visszatáplált meddő teljesítményt és fizettetnek érte, ha nem oldod meg házon belül a dolgot.
Ha a szomszédod panaszkodik pl. hirtelen feszültségingadozásokra, nem kizárt, hogy ellenőriznek, különösen, ha te vagy a forrása.
Valamelyest azért csak van közük hozzá. :)

A "visszatáplált" meddőteljesítmény alatt kapacitív terhelést értesz? ;)

Abban igazad van, hogy a meddőteljesítmény kérdése üzemviteli dolog, s ipari fogyasztóknál ezt mérik, s kompenzálni kell azért, hogy ne terheld a drótot, a trafókat olyan árammal, amit nem használsz fel, csak lóbálod az energiát az erőmű és közted másodpercenként 100-szor.

Ugyanígy üzemviteli dolog az, hogy terhelésvölgyekbe próbálnak átcsoportosítani terhelést. Ugyanakkor nézzük ezt a fogyasztó oldaláról.

Felteszek két bojlert a falra, a vízcsövek szempontjából sorba kötöm őket, az egyiket vezérelt - "éjszakai" - tápról járatom, a másikat simáról. Ha a beömlő víz az első bojlerből forró, a második nem kapcsol be. Ha a beömlő víz hideg, mert használom a melegvizet, s nincs éjszakai áram, akkor a második, nappaliról járó bojler bekapcsol. Megtehetem? Szerintem igen. Egyrészt fix bekötésű mindkét eszköz. Másrészt az ELMŰ-nek az a gyanúm, semmi köze ahhoz, hogy a vízvezeték-szerelő hogy köti be a csöveket. A bojler magától kapcsol be, ha fázik a bejövő víztől. Mondjuk nekem sok helyet foglal a falon a két bojler, de ez legyen az én gondom.

De mondok mást. Elmegy az éjszakai táp, elfogyott a melegvizem. Hm, nem tudom tenni a dolgom. Á, megvan bedobom a szennyest a mosógépbe. Tehát a nappali tápról kezdek fogyasztani, mert az időm drága, s bizony csúcsidőben. Vagy ezt is tilos? A szolgáltató megmondja, mikor moshatok? Éppen azért drágább az áram olyankor, mert csúcsidőben nehezebb forgatni azokat a nyamvadt 220 MW-os, 259 MVA-es generátorokat. Kézzel biztos nem menne, pláne nem 3000 1/min fordulatszámmal. :)

Szóval ez az egész kérdés le van azzal tudva, hogy a vezérelt energia olcsóbb, cserébe hol van, hol nincs, míg a másik mindig van, ám drágább. Egész egyszerűen lényegében a szolgáltató igyekszik csalni, s elérni azt, hogy völgy időszakban is a nappalit használd, tehát többet fizess, holott olyankor neki nincs ezen akkora költsége, éppen ezért kapcsolja be a vezérelt mérőket. Ugye ne feledjük, a mérőig ugyanazon a dróton jön az éjszakai, a nappali áram, hiszen az ugyanaz, csak az éjszakai annyit jelent, hogy olcsóbb tarifa szerint lehet fogyasztani völgy időszakban.

A szolgáltató akkor lenne korrekt, ha nem kapcsolgatna, hanem a mérő tudna kétféle regiszterbe teljesítményt integrálni, s a vezérlés annyit csinálna, hogy megmondaná a mérőnek, hogy a drágább vagy az olcsóbb regiszterébe integrálja a teljesítményt. Ezen felül adna egy kimenetet, amivel lehetne vezérelni dolgokat, mint például bojler. De völgy időszakban minden terhelésre olcsóbb ár lenne korrekt.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

:)

Nyilván a szolgáltató szempontjából megteheted, mert nem nyúltál a villamos hálózathoz. Szerintem ezzel nem tudnak mit kezdeni, gyakorlatilag találtál egy kiskaput, ami működik. :)
Mondjuk nálunk is villanybojler van (egyetlen), vezérelt, de nem szokott probléma lenni ebből... viszont valószínűleg azért hosszában több helyet foglal el mint a tiéd, bár vélhetően keskenyebb.

Nem. A másik azért olcsóbb, mert azt ő dönti el, mikor engedi üzemelni.

Az alapvető probléma a villamos energia tárolásával van ugye...
A szolgáltató igyekszik ügyeskedni a terheléssel. Nyilván ugyanazon a "dróton" jön mindegyik, de ha adott városban le- vagy felkapcsolja a fogyasztókat, azért csak-csak kompenzálni lehet a máshol keletkező energiaigényt vagy energiatöbbletet.
Valahogy azért irányítani/menedzselni kell azt a rendszert.

Akárcsak egy mérleg esetén... ha az a cél, hogy a két oldal egyensúlyban legyen és egyik serpenyőn a termelt energia van, másikon a felhasznált és mondjuk a gyárak az utóbbi oldalt jobban nyomják, akkor ha a szolgáltató ezt úgy kompenzálná, hogy lepakolja (lekapcsolja) a vezérelt fogyasztókat, de nem ér semmit vele, mert ugyanúgy ott maradnak, akkor meg van lőve.
Másik oldal... amikor mindenki le akar szállni a serpenyőről, akkor nagyon jól jönnek ezek a "súlyok", amit rá lehet pakolni... persze ha ezek a súlyok már amúgy is ott vannak (mert mindkét esetben be vannak kapcsolva), akkor ez a kompenzálási lehetőség teljes mértékben elveszik.

...de nyilván nem neked kell magyarázni, csak próbáltam jelezni, hogy óvatosan érdemes a dologgal foglalkozni.

Egyszerűbb ennél a helyzet:

egy bojlerem van, és azon két bekötés, külön egy az éjszakai, és egy a nappali áramra.
Én kapcsolom, és döntöm el, mikor melyik menjen. Most pl. az éjszakai állandóan be van kapcsolva, a nappali meg ki.
De ha este 5-kor azt mondaná valaki, hogy elfogyott a melegvíz, akkor bekapcsolom a nappalit, megnyomom a boost gombot (ez a nappaliról megy), és 15 perc múlva lehet zuhanyozni.

Azt hiszem volt mar errol tema itt.

Azt hiszem a fix bekotes sem kell mar, de nem 100% (csak igy emlekszem).

Hallottam mar olyan hazrol ahol hasznaltak ilyet. Konkretan az egesz haz allt at amikor bejott az aram. Ott relekkel kapcsoltak at ami viszonylag egyszeru volt, mert a vezerelt meg a normal is ugyanaz a fazis volt. Nem tudom, hogy legalis volt-e.

(En is el tudnek viselni egy olyat, hogy amikor megjon a vezerelt, hirtelen elindulnanak a rendereleseim, aztan leallnanak amikor visszavaltok... de szep is volna.)

Miért kellene várni 1 másodpercet? Nincs negyedik tápvezeték, csak a 3 fázis, meg a nullavezető. Az egyik fázison van a vezérelt kapcsoló, hozzá a mérő. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy ugyanarra a fázisra kapcsoljon a kontaktor a vezérelt táp kimúlásakor, mint amelyikre a vezérelt mérő van kötve. Nem túl bonyolult ez. :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még szerencse, hogy a 0 V definíciója az, amit a nulla vezetőn mérünk. :)

Attól, hogy lesz nullponteltolódásod, attól még az éjszakai és nappali nullád ugyanaz a nulla.


     |
  ---o---
 |       |
 |       |
 |       |
  --o o--
     \
      |
      |

Szebben nem tudtam megrajzolni, de a fenti ábra egy darab dróttal helyettesíthető. A bal oldali ág legyen az éjszakai nullája, a jobb oldali a nappalié, persze a kettő teljesen ugyanaz. Egyetlen drót jön be a házadba, nem kettő.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát nekem már sikerült nullvezetőn 30V-ot mérnem földhöz képest, de villanyosmérnök sem vagyok, így ezért volt feltételes a mondatom (asszem).

Illetve igazad lehet, mert az éjszakai áram mérőjében én eddig extrában csak egy időzítőt láttam, hogy mikor engedjen át delejt és mikor ne :)

Ezt a nulla átkapcsolást ha levezetnéd nekem, mert nemigazán értem.
Nekem van 3 fázis nappali és éjszakai vezérelt.
Jön a földből 4 vezeték = 3 fázis 1 nulla és a földbevert 2 méteres szonda amire a védőföld van kötve.
Az óraszekrényben van 3x nappali és 3x vezérelt óra ugyanabból a bejövő szálból.
a nulla meg jön ide is meg oda is mivel közösítve van.
Mit és hogyan és mért kell kapcsolni a nulla vezetőnél ?

Szabályszerűen ezt úgy kéne kivitelezni, hogy az óraszekrényből a két 3 fázisú oldalt két független kábelen hozod ki (3 fázis + 1 nulla/föld, vagy 3 fázis + 1 nulla + 1 föld, földelési technikától függően - egyes iskolák neveltjei szerint csak a második földelési technika szabályos, szerintem ez nem így van). Tehát a házadba az órából kettő darab nulla vezeték fog bemenni, mindkét 3 fázis mellé egy-egy. Ha a védőföld az óránál szétválasztásra kerül, akkor ezen felül még egy-egy külön védőföld is jön.

Onnantól kezdve őket nem kötheted össze a házadban egymással. Hivatalosan még ugyanabba az elosztóba sem vezetheted be. Sőt, olyat meg pláne nem lehet, hogy a fogyasztó az egyik kábelről kapja a fázist, a nullát meg a másikról - de ez nem is működik, ha Fi-relét használsz. Na ezért kell a fogyasztó összes vezetékét a két oldal között átkapcsolni.

Az a fi relé nem volt, nem van, nem lesz.
Ezt a nulla átkapcsolás értelmét aszthiszem a hátralévő életemben nem igen fogom megérteni, pont úgy mint az az új szabványt hogy réz vezetéket tilos ónnal összeforrasztani.

Az órák után 3 fázis mellé 3 nulla vezeték van és 1 védőföld úgy, hogy minden elosztótáblából csökkenő keresztmetszet megy a végfogyasztókig. Emlékékeim szerint, bejön 6mm sodrott réz ez osztódik innen 4mm sodrott réz a földszinti és garázs kismegszakítóig, az emeletre 4mm réz megy a kismegszakítóig ahonnan 2,5mm és 1,5mm réz megy a kapcsolókig, dugaljzatokhoz.

Le van ott szépen írva, hogy miért kell időzítés... A mechanikus kapcsolóban, ha a megszakítás pillanatában folyik rajta áram, képes kialakulni elektromosan vezető villamos ív. Ezt nagyon nem szeretik, ezért nagyobb berendezésekben speciális megoldásokat alkalmaznak ívoltás céljára.
Az átlagos relé nem ilyen, úgyhogy ott illendő megvárni, hogy az ív biztosan kialudjon, és nem csak logikailag, de villamos szempontból is kikapcsolt állapotba kerüljön.

Azt a minimális hozzáértést, intelligenciát azért elvárnám attól, aki beköti, hogy ugyanarra a vezéreletlen fázisra köti a másik bemenetet, mint amely fázison a vezérelt bemenetünk van. És akkor mi is a gond az ívvel?

Ugye az a gond, hogy ha az ív még ég, s közben a másik fázishoz kapcsolt a mozgó kontaktus, két fázist egy ívvel rövidrezárunk, ami nagyot szól. Persze, ha olyan ostobák vagyunk, hogy különböző fázisról jövő betápot használunk.

Ugyanakkor azonos fázis esetén ugyan elkezd égni az ív, de amint a mozgó kontaktus átér a másik állapotába, azonnal kialszik, hiszen a két álló kontaktus azonos potenciálon van, a mozgó meg megérkezett, így mindhárom pontunk azonos potenciálra került.

Nekem megér egy időzítő, s egy relé kispórolását az, hogy nem eszetlenül keverem a drótokat, hanem jól kötöm be. Különben a helyes bekötés már akkor előnyös, ha szeretném a család létszámát a megszokott értéken tartani. :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha megéri neked, akkor NE CSINÁLD, ami nem a te szakmád.

Ezt a mondatod kifejtenéd? Villamosmérnök vagyok egyébként, ami itt a HUP-on talán nem is számít ritkaságnak. Azt meg végképp nem tudom értelmezni, hogy ha valami gazdaságos, műszakilag korrekt, értek hozzá, akkor miért ne csináljam, de majd elmondod, remélem.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az eszköz, ami megépítésre került, az bolondbiztos, tetszőleges kettő betápra elkészített megoldás, ami a leghülyébb esetekben is működik. AZ, hogy elvileg működik valami, meg az, hogy a gyakorlatban is megállja a helyét, az ezen a területen nem játék.
A mérnöki diploma arról szól, hogy adott területen képes új ismereteket elsajátítani, és meglévők alapján újat alkotni. Nem tudom, te relés technológiáról mennyit tanultál - nekünk anno elég komoly részét képezte a tananyagnak - az eszköz nessze nem annyira megbízható, az időzítésekkel is óvatosan kell bánni... Volt, hogy egy relés liftvezérlés azon hasalt el, mert kicseréltek egy besült relét egy másikra, aminek a behúzási ideje más volt, mint az eredetié... Amikor mi terveztünk relés liftvezérlést, akkor erre is oda kellett figyelni...

Itt elmagyaráztam miért nem kell időzítés. Kérlek, ne misztifikáld a dolgot, pláne ne egy olyan portálon, amelyet szakemberek látogatnak. Ez az érvelés a Nők Lapja oldalon még talán elmegy, itt nem hangzik jól.

Értem, hogy az bolondbiztos, de mégsem. Mi van, ha valaki felcseréli a fázist és a nullát? A fázist és a védőföldet? Akkor is bolondbiztos? Ugye, nem. Viszont, ha abban megállapodhatunk, hogy helyesen kell megépíteni, bekötni, onnantól kezdve a helyes bekötés kritériuma lehet az is, hogy arra a fázisra kötünk, amelyen a vezérelt mérő is van.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a baj, hogy kint az óránál bármikor felcserélhetik a fázisokat.

Valami probléma van, te mondjuk éppen külföldön vagy, nincs áram, feleséged/mamád/akárkicsodád bejelenti a hibát, kijönnek, kijavítják, ennek során lebontják és visszaépítik a fázisvezetőket az óránál. Nem ugyanabban a sorrendben rakják vissza - ugye nem is kötelesek, vagy figyelnek erre, vagy nem, vagy érdekli őket, vagy nem. Összerakják, távoznak. Ők elvégezték a munkájukat - jól. Aztán a következő relékapcsolásnál bármi megtörténhet.

Szerintem meg nem. Nálunk volt karbantartás az utcában, lecserélték a szigeteletlen 0.4 kV-os vezetékeket szigetelt kábelre. Én is aggódni kezdtem, s mondták, figyeltek a bekötésre.

Gondold csak meg. Felcserélnek két fázist, s hátrafelé indul meg a körfűrész, a betonkeverő. Biztos, hogy jó az?

Másik dolog. Mondjuk nincs időzítés, különböző fázisú a táp. Néha sikerül az átkapcsolás, néha sikerül, de szokatlanul nagyot csattan, néha meg leold a védelem. Az ember az ilyen tünetekből minimum gyanút fog, nem? Védelem van, tehát nagy baj semmiképp sem lehet.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A 3 fázisú betáplálásnál valóban figyelnek rá. De az éjszakai áram 1 fázis, és ha az órád előtt matatnak akkor azt a fázist kötik rá, amit éppen akarnak. Sőt, adott esetben direkt(!) is átköthetnek másik fázisra, mert azon esetleg általában kevesebb a fogyasztás...

Amennyiben 1 fázis jön be, nem szoktak 2 fázist behúzni egyet a nappalinak egyet az éjszakainak.
A fázis csere csak 3 fázisnál lehetséges és az is csak óraszekrényen belül, de ebben az esetben ha a tulaj nem veszi észre a matatást amikor behúz a relé leveri a biztosítékokat.

Kis falvakban lehet hogy lehet még találkozni vele, de anno (hogy ne kelljen mindenkihez külön kapcsolóóra) a légvezetékes hálózaton ment az éjszakai is.
Így lehet hogy külön fázison volt az éjszakai, és a nappali villany.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Nálunk pl: 3x1 fázis van (nappali, kedvezményes nappali, vezérelt) és behozták a 3 fázisú kábelt az óráig. (Azt hogy éppen milyen fázisok jönnek be sosem mértem)

Persze, a biztosító lever, és utána építheti újra az elektronikát olyanra ami szüneteltet :) Akkor építsen egyből jót. (Vagyis inkább mint azt már kifejtettem ne építsen semmit, mert az igazságérzete ide vagy oda, ezt bizony tilos!)

jó kérdés, hogy van e otthon valakinek ilyen cucca, ami müxik is :-)
na meg egy szünetmentest ha beteszünk a sorba, akkor a kimaradó x sec-et is pótolni lehetne, így a háztartás nem is vesz észre semmit az egész oda/vissza kapcsolásból...

Miért is maradna ki akár egyetlen másodperc is? Legfeljebb talán 100 ms, az úgy 5 periódus. Bár szerintem annyi sincs.

Szerk.: mármint szerintem az átkapcsolás nincs feltétlen 100 ms. A 100 ms persze mindenképpen 5 periódus nálunk. :)

Különben, ha nem berzenkedik az ember kb. 10 W veszteséget okozni, két antiparalel diódát is lehetne kötni a vezérelt és az eredeti fázis közé - itt kritikus, hogy ugyanarról a fázisról legyen szó -, s a terhelést a diódák kapcsolt fázisok felőli oldalára tenni.

Hátrány:

- keletkezik némi felharmonikus
- eldisszipálunk úgy 10 W-ot, ha nincs éjszakai áram

Előny:

- az átkapcsolás nagyon gyors, nagyjából a 100 ns nagyságrendjébe esik. Tehát azonnali, nem lesz kimaradás.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

gyanítom, hogy az éjszakai áramra bojlert, villanykályhát lehet kötni - amit átadáskor le is ellenőriznek.
Amennyiben mást is rákötsz (pl villanyautó töltőt) akkor ezzel - jogilag - megsérted az Acceptable User Policy-t.
Ha észreveszik, ne lepődj meg ha felszorozzák a teljes fogyasztást...

A kérdést más módon írnám.
Az elv az, hogy éjszakai árammal melegítsünk fürdővizet. Ez szép és jó.
DE ! Nálunk 15.55 perctől 16.55 percig van délután éjszakai áram.
Este 22 után van valamikor nemfolyamatosan reggel 7.55 ig.
A vizet egy óra alatt nem lehet felmelegíteni egy bojlerban 4 tagú családnak az esti fürdéshez.
Az elfogyasztott vizet hajnalban lehet újra felmelegíteni, de reggel senki sem fürdik hanem rohan egyetemre, dolgozni...
Tehát mi a meleg víz készítéshez használjuk fel a nappali áramat, az éjszakai megszűnte után.
A nappali és vezérelt áramot 2 relén át lehet a fogyasztókig tovább vezetni.
Van 1 fázisú és 3 fázisú relé is.
A relék ellentétesen működnek és amikor az éjszakai vezérlet áram megszűnik behúz a vezérletlen áramreléje - plusz időkapcsoló beépítésével ennek az ideje szabályozható.
Ezen az elven lehet más fogyasztókat is rákötni, központi fűtés - létezik 3 fázisú villany kazán - szobai olajradiátorok.
A gond az, hogy sosem akkor van áram amikor fűteni szeretnél,így vagy rásegítesz nappali árammal, vagy gázzal, vagy vegyestüzeléssel.
A mosógépnek nemjelent gondod az, ha egy pillanatra elmegy az áram, de az éjszakai árammal kimosott és reggelig a dobba hagyott összegyűrt ruhákat neked kell kivasalnod vagy a párod a sodrófával fog a hüle ötletedért végigkergetni a lakásban :))
A tűzhely is lazán elvan csak épp amikor főzni kell akkor nappali áram van.

Ami érzékeny a váltásra, számítógép, nyomtató, tv -főleg a régebbi crt, házimozirendszer, hifi, videó ... ezekhez amúgy sem árt szünetmentes, ami ha 24 órában be van kapcsolva okoz némi többlet fogyasztást.

Elviekben gyakorlatilag megoldható, hogy az egész házat váltókapcsolással használd csak az a gond, ha nem vagy otthon, vagy aszol akkor pontosan nem fogsz vele semmit sem megspórolni.

Szerintem ha spórolsz rajta 140-et évente, akkor hívj egy szakit aki ennyi pénzért szépen megcsinálja neked...

Csak egy rövid történet...
(ex)szomszéd úgy gondolta bojler bekötése triviális. Sajnos a család volt a zuhany alatt mikor kiderült mégse. Két élet oda lett, plusz egy ment a levesbe, lecsukták 2 évre, de gondolom érzed, hogy ez volt a legkisebb gondja...
Okosan mindig !

Persze a szaki is csak ember, de valamit csak ért hozzá... Vagy nagyon tanuld ki a szakmát mielőtt neki esel !

Először is NE NYÚLJ HOZZÁ! - már ne haragudj, de nem szakmád, nem értesz hozzá életveszélyes !

nem csak vízmelegítőt lehet üzemeltetni:

A „B” árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is
biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt felhasználói
áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem
leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott - felhasználói berendezés fogyasztása. A
felhasználó a „B” árszabásra szóló szerződés megkötésével felelősséget vállal arra, hogy a kizárólag
a vezérelt áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott berendezések szakaszosan is
biztonságosan üzemeltethetők.

A hálózatra kapcsolásra vonatkozó előző bekezdésbeli feltételek megsértése felhasználói
szerződésszegésnek minősül.

"Mért oldalon ne szaglásszon a szolgáltató" - ebben nagyot tévedsz. Ha bármilyen gyanú van, hogy nem szabványos vagy szerződéstől eltérő a használat, akkor bemennek ellenőrizni és neked be kell engedned. Ha nem akkor kérnek rendőri segítséget. Én éppen a rendőrségen dolgoztam, amikor kértek segítséget az elektromos művek emberei...

másik dolog: otthon szerelheted az autód legfeljebb elrontod, de az elektromos hálózathoz nem nyúlhatsz.

Mi az, hogy nem nyúlhatok az elektromos hálózathoz??? Mondom, a _mért_ oldalról beszélünk! Tudod, arról a helyről, ahol lakom, ahova, ha kedvem van, felvések egy konektort, felteszek egy lámpát, behúzok a csőbe egy kék, fekete, zöld-sárga drótot, ahol a konektorba bedugom a porszívót. Értesz, ugye?

Ahhoz azért elég erős gyanú kell, hogy akkor, amikor nem piszkálja valaki a méretlen oldalt, becsületesen kifizeti a számláit, zaklatni merjék.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

ok. kicsit túl kategorikusnak hatott a kijelentésem - persze felrakhatsz akárhány konnektort nem akadályoz meg benne senki...

De ezt tudnod kell:
- saját felelősségedre
- szabványok és érintésvédelmi szabályok betartásával

viszont bármilyen probléma esetén:
- áramszolgáltató szerződés felbontását kezdeményezheti
- kérheti szabványossági vizsgálatot (neked kell kifizetni)

tragédia esetén:
- a rendőrség eljárást kezdeményez ellened

Egyetértek amit zeller írt.
Láttam pár rendőrségi esetet tragédiát vagy csak meghibásodásokat...

Azonban az ellenőrzésre joga van. Ha nem teszed lehetővé, akkor szépen kizár a szolgáltatásból. Hasonlóan a gázszolgáltatóhoz. Ugyanis sem a villany, sem a gáz nem hülyegyerekek barkácsterepe. Vízzel játszadozzanak, beázásba még nem igazán halt bele senki - elektromos meg gázos kókányolásba meg igen. Nem is kevesen.

A lakásomon belül joga van ellenőrizni a mért oldalon? Házkutatási paranccsal a kezében feltétlenül. Ne felejtsük el, egy szolgáltatóról beszélünk, nem pedig egy hatóságról. Az a baj, egyes szolgáltatók valóban hatóságnak képzelik néha magukat.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van megfelelő jogköre arra, hogy kizárjon a szolgáltatásból, ami után neked kell bizonyítanod, hogy a birtokon belüli hálózatod, amit a szolgáltató hálózatára kívánsz kötni, megfelel a vonatkozó előírásoknak.
Ha a gyanúja felmerül, hogy nem, akkor leszerelhetik a mérőt, kizárva a fogyasztót a szolgáltatásból.

Magánterület, mért oldal. Tehát felülvizsgálhat, de akkor gyanusítson meg, kérjen rendőri segítséget, házkutatáshoz engedélyt. Kizárhat a szolgáltatásból, de ha bebizonyosodik, hogy lyukra futott, mert minden rendben volt, akkor bizony azzal kárt okozott, hogy két hétig nem tudtam kimosni a ruháimat, s mécseseket kellett vásárolnom az esti romantikához, amelyre lehet, nem is vágytam.

Amíg nincs alapos gyanú valamire, addig semmi keresnivalója a szolgáltatónak a lakásomban, az ugyanis zaklatás. Ráadásul a hálózat a mérőig a szolgáltatóé, utána nem. Utána legfeljebb azért ellenőrizhet, mert zavarom az üzemvitelét. Teszem azt, egy rakás felharmonikussal megszórom a hálózatát.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A szolgáltató sokkal egyszerűbben oldja meg: beleírja a szerződésbe, hogy megnézheti. Ha aláírod, lesz villany a konnektorból, ha nem, akkor meg majd tekersz biciklin.

És pont azért akar ellenőrizni, mert zavarod az üzemvitelét: ő a kapcsolt (éjszakai) áramot azért adja olcsóbban, mert ő kapcsolja: akkor kapcsolja be, amikor a terhelés egyébként kisebb. Ha te is kapcsolgatod, átkapcsolgatsz egyik óráról a másikra, akkor elrontod neki a kiszámíthatóságot. Ezért írja bele a szerződésbe, hogy fixen be kell kötni.

Ha te is kapcsolgatod, átkapcsolgatsz egyik óráról a másikra, akkor elrontod neki a kiszámíthatóságot.

Ez az érvelés sántít. Több szempontból is.

Először is, nem tudhatja, hogy mennyit kapcsol ki-be (csak, amikor már ki-bekapcsolta, de még utána is változhat). Az igazán nagy fogyasztók kurva drága órái kivételével nem tudja online lekérdezni, hogy mennyi éppen most a fogyasztás, márpedig gyanítom, hogy a vezérelt áramot elsősorban magánszemélyek veszik igénybe. A villanyóra előtt meg közös a két hálózat, tehát a hálózat terheléséből sem tudhatja (én meg akkor kapcsolom ki a fogyasztókat, amikor nekem tetszik).

Másodszor azért, mert ha fixen van kötve mondjuk egy fűtőtest, semmi alapja nincs senkinek engem abban megakadályozni, hogy a normál hálózatra is rákössek egy fűtőtestet, és amikor nincs vezérelt áram, akkor bekapcsoljam a másik fogyasztót. Ehhez nekem jogom van, és lássuk be, hogy ez bizony igen respektálható igény (hogy ne fázzak).

Mivel a célt ígyis-úgyis el tudom érni, a szolgáltatónak pedig jogszerű megoldása arra, hogy ebben engem megakadályozzon, így a fenti érv nem érv: nem joga arra, hogy megmondja, melyik fogyasztómat mikor használjam. Ad abszurdum minden reggel le is köthetném a fixen bekötött bojleromat, és bedrótozhatnám az elosztóba a normál áramra, este meg vissza. Semmi nem tiltja, hogy napjában kétszer legyen nálam villanyszerelés.

Az egyedüli ami tiltott, hogy dugvillás, szerelés nélkül bontható csatlakozóval bekötött fogyasztót használjak.

Hatalmas +1.

Erről beszélek egy ideje, de egyesek nem értik, vagy nem akarják érteni. Néha az az érzésem, ők a szolgáltató képviselői itt.

Lényegében manuálisan is átkapcsolhatom, használhatok másik fűtőtestet, másik bojlert, akármit. Itt csak a dolgok automatizálásáról van szó, semmi egyébről.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, csak ez az automatizálás az aláírt szerződésedbe ütközik. Ha nem tetszik a szerződés felmondhatod, és (ma már) kereshetsz más szolgáltatót, de az ő szerződésébe is pont ugyanúgy fog ütközni. Ha nem tetszik nem kell hálózati villanyáramot használni.

Az hogy 2 bojlered, vagy fűtőtested vagy akármid van, az meg nem ütközik szerződésbe.

Ha akarod csináld így! De attól még hogy így a szerződésben foglaltak szerint el tudsz érni valamit, nem jelenti azt hogy a szerződés megszegésével is el szabad érned!

A szerződést felül kelen vizsgálni mivel az a 70-es időszakból maradt a nyakunkon amikor is rávették a " parasztot ", hogy a cserépkályhába vezesse be az áramot és elterjedtek a hőtárlós kályhaszörnyek és alig volt villanybojler.
Ezeknek az áramfelvétele nagyobb volt mint amit dugaljzatba köthető amper terhelés.
Az EU szabvány engedi a dugaljzatba köthető elektromos eszközök használatát, ha jól tudom 2kw terhelésig. Igaz az Eu nem magyarország...

Attól hogy neked nem tetszik a szerződés attól még így szól.

A szerződést meg nem fogják módosítani mert a szolgáltatónak (és az épeszű embernek) így előnyös a rendszer szabályozásához.

Az hogy valakinek nem tetszik, mert olcsóbban szeretné a villanyt úgy általában, az mindenkinek magán problémája, de ugyanilyen alapon mindjárt szarozhatnátok az aktuális kormányt, vagy akár a demokráciát is.

Zöldséget beszélsz. Amikor a szolgáltató nem ad vezérelt tápot, akkor a fogyasztónak két lehetősége van:

- nem fogyaszt
- fogyaszt, s azt vezéreletlen tarifával teszi

Hol van itt a fogyasztás olcsóbbá tétele?

Fordítva ülsz a lovon. Gondolom, azt akartad mondani, hogy a szolgáltató szeretné, hogy akkor is, amikor ő adja az áramot olcsón, völgyidőszakban, azért te legyél szíves drágábban, nappali tarifával vételezni az áramot. Miközben éppen ő adja olyankor olcsóbban is.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

én csak azért írok, hogy ilyen téveszméket helyre rakjam,hátha valaki el is olvassa...
Nem kell házkutatási parancs az csak nyomozásnál van. Sokkal egyszerűbb a dolog:

- A közmű szolgáltató kérhet hatósági segítséget ingatlanra belépést akadályoztatás esetén.
vagy nem kéri egyszerűen szerződés szegésre hivatkozva felbontja a szerződést és levágja oszlopról a kábelt és bedobja az udvarodra (kivéve védett fogyasztó)...

nem vagy normális..

elsőre kapsz egy levelet, hogy mikor legyél otthon - ha nem jó az időpont akkor hívd fel a 40-es számukat.

nem fogják este 10-kor rád törni az ajtót...

ha meg reggel 8-ra jönnek és leegyeztetted, akkor ne kezd el az asszonnyal...

nagyon fáraszt a felfogásod...

Miért is lenne lopás? Mért, kifizetett tétel. Akkor kapcsolják be, amikor nekik olcsóbb az előállítás, senki nem manipulál a vezérlés bekapcsolásával. Ha a protokollt ismerve bekapcsolnád a vezérlést - s valószínőleg a szomszédokét is -, az lenne lopás, hiszen csúcsidőben, amikor az energia előállítása, szállítása költséges, kedvezményes áron vennéd igénybe. De nem erről beszélünk, hanem arról, hogy amikor adnak éjszakai áramot, akkor használod azt.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az energia bekerülési árától nem függ az hogy mikor kapcsolják be a vezérelt áramkört.
Nem is azért adják kedvezményesen hanem azért hogy ne kelljen leállítani plusz betáplálásokat, mert az bonyolultabb/nagyobb költségű mint nálad a plusz fogyasztást bekapcsolni.

A kapcsolt hálózat arra van hogy a villanyszolgáltató döntse el hogy neked mikor kell az áram - ezért cserébe olcsóbb.
Ha te elé teszel egy relét, akkor te döntöd el hogy mikor kell neked az áram, és ha lehet akkor lopod az áramot. Hiszen az általad vezérelt táphoz nem járna az olcsóbb ár!

A kapcsolt hálózat arra van hogy a villanyszolgáltató döntse el hogy neked mikor kell az áram
...
Hiszen az általad vezérelt táphoz nem járna az olcsóbb ár!

Természetesen ezek hatalmas belemagyarázások.

A jogszabály leírja, hogy mely esetben érvényesíthető a kedvezőbb díjszabás. Szó nincs ott semmi arról, hogy a vezérelt áramkörre kötött fogyasztót tilos lenne máskor máshonnan megtáplálva használni. Arról sincs szó ott, hogy a szolgáltatónak joga lenne eldönteni, hogy mikor használhatom a fogyasztóimat. Ami le van írva, hogy szereléssel bontható módon, fixen szabad bármit rákötni, dugvillával meg nem. Ha ezt teljesíted, nincs oka senkinek arról rinyálnia, hogy ezzel a szolgáltató rosszul jár. Az sehol nincs leírva a jogszabályban, hogy a szolgáltatónak jól kell járnia, és ez nem is különösebben érdekel, ahogy a szolgáltatót sem érdekli, hogy én jól járok-e.
Az sincs leírva, hogy a szolgáltatónak joga lenne plusz fogyasztást az én otthonomban bekapcsolnia. Azt én döntöm el, hogy melyik fogyasztómat mikor kapcsolom be vagy ki.

A vezérelt áram max 8 óra előre meg nem határozott időpontra adható.
Ez délután 14-16 közt és éjszaka 23-8 közt lehetséges.
Kérdezném azokat akik szerint lopás váltott relés megoldással üzemeltetni a háztartásban bármit, ki és kit és mikor károsít meg azzal, hogy délután senki nem van otthon jórészt,
éjszaka meg alszanak az álmatlanságban nem szenvedő emberek.
Éjszaka az alábbiakra lehet használni a vezérelt áramot :
vízmelegítésre, hogy reggel tisztán és üdén tudjál munkába menni, mivel este hidegvízben fürdeni pingvineknek, jegesmedvéknek előnyös..
elektromos fűtésre - 3x 2KW *8 és jobban jársz ha gázzal fűtesz , arról nem beszélve, hogy este mással kell meleget csiholnod
mélyhűtőládát, hűtőszekrényt üzemeltetni - de mivel senki nem nyitja ki őket nincs áramfelvétel, kivéve a sötétben éjszaka nassolókat..

Fixen (értsd mindig) oda van kötve, ő tudja bekapcsolni.

Nem, az is benne van, hogy mit jelent az, hogy fixen.
Nem azt, hogy mindig. Azt, hogy szerszám nélkül nem bontható módon. Senki és semmi nem tiltja, hogy naponta kétszer legyen nálad villanyszerelés.
Továbbá természetesen az sincs beleírva, hogy a szolgáltatónak ezzel joga keletkezne bekapcsolni a fogyasztókat. A szolgáltató annyit dönthet, hogy mikor ad a vezérelt áramkörbe áramot. Hogy ott a fogyasztók ebből mikor és mennyit fogyasztanak, abba nincs beleszólása a szolgáltatónak.

Ezért van az olcsóbb ár.

Nem, ez nincs beleírva, ergó ez nem hivatkozási alap. Ami benne van a jogszabályban, arra lehet hivatkozni. Amit mellégondol bárki, arra nem lehet hivatkozni.

de ez is tuti hogy le van írva benne.

Hát, kérlek, keresd meg az idevágó jogszabályt, aztán folytassuk a beszélgetést.

Nem jó a megközelítés. A relé kapcsaihoz fix a bekötés. Az, hogy mi van belül, a működés része. Ha így nézzük, akkor a bojlerrel is baj van, mert adott vízhőmérséklet elérése esetén bátorkodik kikapcsolni a fűtőszálat, s ez a szenya bojler meggátolja a víz felforrását. Ugye, milyen tisztességtelen ez a villanyos szolgáltatóval szemben?

Különben mondok mást. Triac-hoz mit szólsz? Ott azt nem mozdul meg semmi, annál fixebben már nehéz lenne bármit bekötni. (Mellesleg két, antiparalel kötött diódával is megoldható a kérdés, ha lenyelünk úgy 10 W veszteséget, illetve némi felharmonikust.)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

és ha a bojler kikapcsolja a fűtőszálat, mert elég meleg már a víz, akkor a terhelés eltűnik a hálózatról. ha meg csak átkapcsolsz, akkor meg nem.

még egyszer: az ár nem a felhasználás módjától függ. a felhasználás idejétől függ. hagyd abba az árnyékboxolást.

értjük, amit mondasz, és ha csak magadra gondolsz, akkor nagyon jól meg tudod ideologizálni. a probléma abban van, hogy a jelenlegi rendszer nem erre van kitalálva. többtarifás mérővel meg intelligens griddel persze, hogy meg lehetne oldani. még olcsóbb is lehetne. csak ki kell dolgozni, no meg ki kell építeni. az pedig pénzbe kerül.

még valami: ha a szolgáltató a vezérelt árammal nem tudna új terhelést iktatni a hálózatba, akkor kénytelen lenne a termelést csökkenteni, ennek pedig magasabb költsége van, mint kedvezményt nyújtani a fogyasztóknak a vezérelt árammal.

te írtad: Egész egyszerűen lényegében a szolgáltató igyekszik csalni, s elérni azt, hogy völgy időszakban is a nappalit használd, tehát többet fizess, holott olyankor neki nincs ezen akkora költsége, éppen ezért kapcsolja be a vezérelt mérőket.

a normál tarifa átalánydíjas tarifa, nem pedig annyi, amennyiért a csúcsidőszaki termelés zajlik, hanem bele van átlagolva a völgy is. de a vezérelt mérőket nem ezért kapcsolja be, hanem az előző bekezdésekben leírt okból.

ha a te házad átáll a vezérelt fázisra akkor, amikor az rendelkezésre áll, egyébként meg fogyasztja a normál áramot, akkor azzal nem lehet új terhelést beiktatni, ezért tiltja ezt a szerződés.

persze, a már felfűtött bojler sem jelent új terhelést. de az néha azért mégiscsak fogyaszt valamit, amikor épp hideg benne a víz. amikor meg épp nem fogyaszt, akkor meg egyáltalán nem okoz terhelést sem, így csúcsidőszakban ugye biztosan nem kell rá számítani.

ezek statisztikus dolgok, természetesen egyetlen háztól nem borul fel a rendszer. de ha mindenhol így lenne bekötve, akkor az egész nem működne.

Több esetben is bemehetnek a lakásodba, akár milyen szerződésed van, itt van egy példa, de tudnék többet is írni:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Közérdekű_üzem_működésének_megzavarása

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Itt viszont nem történik közérdekű üzem működésének megzavarása, hiszen ugyanez a helyzet áll elő, ha kikapcsol a bojler a vezérelt fogyasztón, én meg elindítom a mosógépet, amely fűti a vizet a vezéreletlen hálózatról.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kérdezném buccaneerstől, hogy a szép levezetése után minek nevezné az új típusú villanybojlert aminek a max fogyasztása 1,5KW és gyárilag jön ki a vezeték belőle aminek a végén villásdugó van ??
És a hordozható olajradiátort ?
Mert ezeket a levezetés értelmében Tilos lenne vezérelt árammal használni.
Előkerült megint egy agyonszabályzott hüleség aminek a jelen korban már nemigen van értelme,
de verjük az asztalt mert arra a kva papírra az van irva.

Van egy nagyon jól szigetelt tetőtér, rajta napkollektorok, amik biztosítják az áramellátást, a felesleges áramot akutelepben tárolják, amikor nem süt a nap a telepeket vezérelt árammal töltik. Nos ??

nem az én levezetésem ez van az áramszolgáltató (EDF DÉMÁSZ) szerződésében, gondolom EON-nak is hasonló szerződése:

" A B Komfort árszabás alkalmazásának részletes feltételeit egyetemes szolgáltatói üzletszabályzatunk hatályos M.1 melléklet találja meg."

Egyébként van "H" díjszabás is, arra a hőcserélőt, napkollektort stb. lehet kötni ez 24 órában van, de csak fűtési szezonban ára "B" díj szabás.

és van még komfort díj szabás:

" A Komfort tarifa biztosítja Önnek ezt a kényelmet, hiszen a vezérelt „B alap” árszabáshoz képest 50%-kal több felfűtési időt biztosít: munkanapokon legalább 12 órás, munkaszüneti napokon pedig 24 órás felfűtéssel állunk az Ön és családja rendelkezésére, és mindezt csak bruttó 10%-os felárral!

Amennyiben rendelkezik vezérelt áramkörrel, (közismert nevén „éjszakai árammal"), azaz ha hőtárolós elektromos fűtést és/vagy villanybojlert üzemeltet, díjmentesen igényelheti árszabásunkat!"

A készülék gyártója a saját bekötésre vállal garanciát, tehát ha én kókányolok a magyar elavult szabályok szerint és gond lesz a 3-5 év garancia idő alatt lazán vehetek egy új készüléket vagy zsebből fizethetem a javítási díjat.
A fix bekötésnek van egy árny oldala is amit nem árt megemlíteni, a készüléket csak szakember helyezheti üzembe aki lepecsételi a garanciajegyet és hagy neked mellé egy csinos csekket.
2011-ben ez egy kicsit nagyon röhejes..

Szerintem fussál neki gondolatban még egyszer ennek :
Vágjam le a gyárilag vezetékkel és villásdugóval szerelt készülékről a villásdugót,
ezután hívjak szakembert és köttessem be vele pecséttel számlával, blombával,
ha meghibásodik tépjem le a blombát, és az elvágott vezetékkel vigyem szervízbe a készüléket ahol közölni fogják velem, hogy ezt nem így adták el.
A villásdugóval szerelt készülékek üzembehelyezéséhez már nem kell szakember és pecsétje, ellenkező esetben neked is legalább 3 szakhatósági engedély kellene hogy a számítógépedet és a laser nyomtatódat üzembe helyezhesd a párodnak meg a mosógép a vasaló porszivó használatához.

Nem egy szerelőt kell hívni, hanem a készülék beüzemelőjét. Ez különbség.
/szerk:
A plombát te nem vághatod le, hanem kérni kell engedélyt az eltávolításához mivel ez nem a te tulajdonod. Ezt általában regisztrált szerelő teheti meg.
/szerk end
De lehet venni boylert kábel nélkül is... Ebben az esetben hiba fellépésekor a készülékből kiköthető a kábel, és lehet vinni a szervízbe.
/szerk2:
Most nem tudom a pontos szabályozást, de régebben, ha nem volt külön éjszakai áram részére létrehozott elosztótábla, akkor abban az esetben leválasztókapcsolóval kellett ellátni a készüléket. Ez is az a pont ahonnan hiba esetén kiköthető a kábel.
/szerk2 end
/szerk3
Az általános villásdugóval szerelt készüléket nem is akarod csúcsidőkizárásos módban használni.
/szerk3 end
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Nos akkor fejtsd meg nekem a következőt:
Új villanybojler ára 70 000 ft
Garancia 3 év.
Áramfelvétele max 1,5KW.
Az elektromos áramra való csatlakoztatása 3 eres sodrott 1,5nm réz kábel villásdugóval gyárilag szerelve a villásdugó nem szétszerelhető.
A garanciához nem kell sem szakember sem plomba se pecsét se semmilyen szakhatósági engedély sem a beüzemeléséhez a beüzemeltető.
/ A vízvezeték kiépítése sokkal több szakértelmet és szerszámot kíván mint a kiépített helyre a bojler felrakása 2 flex cső meghúzása és utána a villásdugó belehelyezése a fali aljzatba/
Ha elromlik abban az állapotban kell átadni javításra miben megvettük, tehát a gyárilag rászerelt vezetékkel aminek a végén a villásdugó van.
(A vezeték kiszereléséhez a fél szerkezetet szét kell szedni és nem van kedvem harmadjára vezeték nélküli bojlert venni mert 2x sok(k)ba került már)

Amennyiben 2011 ben a szabály alkotói nem tudják felételezni, hogy egy villásdugóval felszerelt eszközt valaki nem tud a szabályoknak megfelelően csatlakoztatni a villamos hálózathoz, már régen rossz...

Az általános villásdugóval szerkezetet arra akarom használni amire akarom,
és ha az egyik konnektorban nem van áram akkor a másik konnektorba dugom be.
Én szeretnék este meleg vízben fürdeni, szeretnék melegben lenni este és nem dunyha alatt sparhelton felmelegített kövek közt aludni.

Régebben történt úgy 8 éve, a fűtés és melegvíz vezérelt áramon, karácsony este 23 órakor felhívtuk a szolgáltató, hogy mért is nincs áram ? Sajnos túlterhelt a hálózat és nem tudnak mit tenni..

Felkerestem pár kandalló gyártó kisiparost, hogy építsenek nekem egy olyant amiben a fűtés mellett használati meleg víz is van és tudok benne sütni és főzni....
Elképzelhető, hogy hamarosan mégis fognak tudni ilyent építeni.
Az elődje a búbos kemence volt, akkor még nem voltak fürdőszobák se angol wc.

Ugyanúgy mint az informatikában itt is fontos a jó hardver választás. Tessék olyan boylert venni ami alkalmas az adott feladatra. Azaz nincs benne kábel.
Te mint megrendelő nem azért vagy, hogy összevásárolj minden vackot amit az eladók rád tudnak sózni a praktikerben. Vásárlás előtt ki kell kérni szakember véleményét.
Mostanában vagyunk egy helyen ahol a megrendelő sokallotta a hőszivattyú árát és vett egyet 200e Ft-al olcsóbban. Most járunk plusz 5-600e forintnál a kivitelezésben emiatt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Tessék neked meg haladni a korral és elfogadni azt az EU szabványt, hogy gyártanak olyan bojlert aminek tartozéka a kábel és a villásdugó mivel a fogyasztása 1,5KW ez nincs 16A így fali aljzatba köthető, de aki ráér keresse ki a szabványokat erre mivel a betáp vezeték 2,5mm tömör réz, utána fali aljzat és ebbe jön a villásdugó 1,5mm sodrott rézvezetékkel.
Mellesleg ez a bojler tartalmaz valami beépített számítógép szerűséget,érintőkijelzős tanítható szabályozható, energiatakrékos, zöld stb..
Csak egyet nemtud , áram nélkül működni :))

(Én hőszivattyú helyett keresek hőtárolós megoldást fűtésből melegviz készítésre napkollektoros és éjszakai áram rásegítéssel)

Akkor neked lehet nem vezérelt villany kell, hanem H tarifa.
Vissza az első körre-> Hívj szakembert aki megmondja mire van szükség az igényeidhez, és a környékeden milyen lehetőségek vannak hálózati oldalon.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

http://www.energiatrend21.hu/Hirek/h-tarifa.aspx
http://www.hoszisz.hu/hireink/53-qhq-hszivattyus-tarifa-szolgaltatast-g…
http://kp.hu/geo-tarifa-vagy-h-tarifa-melyiket-valasszam

Attól tartok csak a bojler miatt ez nem megoldható, kéne hőszivattyú és napelem plusz az a 4 milla miből ezt megtudom oldani..

Vágjam le a gyárilag vezetékkel és villásdugóval szerelt készülékről a villásdugót,
ezután hívjak szakembert és köttessem be vele pecséttel számlával, blombával,
ha meghibásodik tépjem le a blombát, és az elvágott vezetékkel vigyem szervízbe a készüléket ahol közölni fogják velem, hogy ezt nem így adták el.

Nem szokás levágni. Ha nem szerelhető a csatlakozó, akkor az egész kábelt szokás kiépíteni az eszközből, és helyére a fix bekötésű kábelt rakni. Bojler, fűtőtest, tűzhely, ilyesmiknél ez bevett szokás.

Ez így teljesen korrekt mindkét fél számára: A szolgáltató is örül mert elviszed az éjszakai áramot amit egyébként nem vinnél el, meg te is mert olcsóbban jutsz hozzá. Ez a vezérelt áram lényege.

Ettől függetlenül mivel a hálózatra saját áramforrást kötsz (napelem) ezért az egész rendszernek át kell menni egy engedélyezési folyamaton, mielőtt használhatnád :P

Ja-ja :))
Ez egy olyan újítás, hogy akril fürdőkád 4 kerékkel kormánnyal, tetején napkollektor, alatta akkumulátor és körsétát teszek vele a kerületben :))

Amennyiben lakásban lévő akku pakkot tölthetek vezérelt árammal, akkor egy elektromos autóban lévő akku pakkot is tölthetek. Az akkuban eltárolt energiát meg ara használom amire akarom.

Valahol hirdettek itt egy 14kw-os szünetmentest. Csak fixen kell bekötni. :)

Elvégre az is puffereli az energiát, csakúgy mint egy bojler nem ?

Az ÁFSZ szerint a csúcsidőkizárásos mérést csak bizonyos készülékekre használhatod.
Ha nem arra használod, és rájönnek, akkor a büntetés, és az elmaradt bevétel kifizettetése mellett akár ki is zárhatnak az energiavételezésből.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Na, akkor lassan mondom. Én villamosenergiát vásárolok. Az utána már az én dolgom, hogy ebből mozgási energia lesz, hőenergia lesz, hangenergia lesz, fény, vagy bármi.

Te valóban normálisnak gondolod azt, hogy a felhasználás céljától függjön az ár? Erre írtam egy cinikus példát, hogy éreztessem az abszurditását.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem függ a felhasználás céljától az ár. Lakossági fogyasztóként használhatod a számítógépet, hűtőt, mikrohullámú sütőt és bármit, amit szeretnél. Korlátok nélkül, ugyanazon elszámolás alapján, a nap bármely szakában.

Ezen kívül létezik a szolgáltatónak kedvezményes díjszabása is, amihez feltételeket szab. Ha igénybe szeretnéd venni, szerződést kötsz rá és betartod az előírt szabályokat. Te jól jársz, mert olcsóbban kapsz villamos energiát, amit felhasználhatsz.
Szolgáltató jól jár, mert jó eséllyel számolni tud a fogyasztásoddal. Cserébe viszont rángatja (bocs, kapcsolgatja) alatta a hálózatot.
Ha ezt nem tehetné meg, nem adna kedvezményt sem rá. Valamit valamiért.

Az elemes példa rossz, mert a szolgáltatót nem a felhasználás célja érdekli, hanem az, hogy lehetősége legyen azt vezérelni.

Érthető, hogy az ember szeretné a legolcsóbban megoldani a villamosenergia kérdését, így is elég sok pénzt költ már rá.
Sőt, a legjobb az volna, ha olcsóbban kapnánk a szolgáltatást akár abszolút értékben, akár a fizetéshez viszonyítva.
Nem a vezéreltet, az alapszolgáltatást.

A vezérelt csak egy mozgástér a szolgáltató számára, ezért adják olcsóbban.

Nem hiszem, hogy Villamosmérnökként ne lennél tisztában ezzel. Más kérdés, hogy az alapárat mennyire tartja/érzi magasnak az ember.
Ha a szolgáltatónak nem volna lehetősége szűrni/szankcionálni, mindenki kapcsolgatna és úgy szűnne meg az egész kedvezmény, ahogy van.

Csak addig működik a dolog, amíg van benne kölcsönösség.

Sőt, a legjobb az volna, ha olcsóbban kapnánk a szolgáltatást akár abszolút értékben, akár a fizetéshez viszonyítva.

Nem, a legjobb az lenne, ha a mesterséges, antipiaci megoldás helyett a gazdasági racionalitásnak megfelelő megoldást használnánk: kéttarifás mérő. Amikor olcsó a villany a szolgáltatónak, akkor olcsóbban adja, amikor drágább neki, akkor drágábban adja. Én meg eldöntöm, hogy éjszaka, vagy nappal akarok fogyasztani. A szolgáltatónak halál mindegy, hogy én mire használom az éjszaka rendelkezésre álló - számára is olcsó - villanyt. Neki az a jó, ha én fogyasztok, mert a nemfogyasztásból neki nem lesz bevétele.

Szolgáltató jól jár, mert jó eséllyel számolni tud a fogyasztásoddal.

A szolgáltató azzal tud számolni, hogy ha bekapcsolja, akkor lesz fogyasztás, ha nem kapcsolja be, nem lesz fogyasztás. Hogy ki, mikor, mennyit fogyaszt, arra nem számolhat. Tippelni tippelhet, de a rendszerben nincs számára jogi garancia, hogy fogyasztani is fognak a felhasználók. Ahogy a nappali áram esetén sincs.

Az egyetemes szolgáltató egyébként nem "jóljárás" alapján üzemelteti a vezérelt áramosdit, hanem azért, mert a jogszabály számára ezt előírja. Tegyük hozzá, hogy anyagilag nem is jár rosszul a szolgáltató ezzel, mert amennyivel olcsóbban kell, hogy adja, annyival olcsóbba is tudja venni az éjszaka termelt áramot. Tehát neki az lesz ebből az előny, hogy lesz forgalma, míg ha drágán adná, akkor egy csomó forgalom kiesne, és helyette vennének gázt, amiből az elektromos műveknek egy fillért haszna sincs.

És miért van kikötve, hogy a szolgáltató tudja engedélyezni a vezérelt áramos tarifájú fogyasztást? Azért, mert így biztosíható, hogy csak akkor legyen ilyen fogyasztás, amikor éppen olcsón veszi az áramot a szolgáltató. A szolgáltató tudja, hogy most neki van-e olcsó forrása, ha nincs (mert mondjuk leállt valami erőmű, és most a drága tartalék üzemel), akkor nem kapcsolja be az olcsó mérőn keresztüli fogyasztás lehetőségét.

A szolgáltató nem hivatkozhat arra, hogy neki kárt okoz az, ha valaki a bekapcsolt vezérelt áramos mérőn keresztül fogyaszt, bármi is van arra a hálózatra kötve. Ha kárt okozna, akkor az a kár független lenne a hálózatra kötött fogyasztótól, és akkor meg minek kapcsolta be, ha éppen nincs olcsó forrása. Ha meg nincs bekapcsolva a vezérelt áramos hálózat, és ilyenkor a leállított fogyasztókat helyette inkább a normál tarifával üzemeltetem, akkor azzal a szolgáltató nem kárt szenved, hanem hasznot termel. Minden egyes elfogyasztott kWh-val. Ha nem így lenne, akkor az egész cég veszteséges lenne (azt meg szintén ne akarjuk a kuncsaftok nyakába varrni).

Nyilván modernebb megoldást kellene kiépíteni ahhoz, hogy pl. napszakonként eltérő tarifával számoljon a szolgáltató, de nem kizárt, hogy egyszer megoldják a dolgot (akár a nem túl távoli jövőben). Kérdés persze, mennyivel lesz jobb ez nekünk vagy sem, ill. a kiszámíthatóságot (villanyszámla) mennyire befolyásolná. Valahogy itthon mindig úgy sakkoznak, hogy legalábbis jobban nem jár az ember.

Amúgy pedig több dologról lehet szó... egyrészt arról az energiáról, amit külföldről kapunk, arról az energiáról, amit külföldre adunk, ill. arról az energiáról, amit országon belül termelnek.

Ahogy fent is írták, bizonyos típusú erőművek leállítása/elindítása költséges és mivel a villamos energiát jelenleg nem tudják gazdaságosan tárolni, ezért különféle fogyasztók ki/bekapcsolását is beveszik az amúgy meglehetősen bonyolult rendszerbe.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy most drága az energia a szolgáltató számára, máskor meg olcsó, az erőművek termelését nem lehet olyan dinamikusan változtatni, ahogy az ember első nekifutásra gondolná. Ha nincs mi elfogyassza a megtermelt energiát, az nem éppen jó dolog (és külföld sem biztos, hogy mindig venni szeretne, ha egyszer ott sem kell). A hálózatot pedig szinkronban kell tartani.

Másfelől a szolgáltató "tippel", vagyis helyesebben tervez is a statisztikák alapján.

Egyébiránt szerintem meg van szabva egy minimum időtartam, amennyit egy nap működnie kell a vezérelt fogyasztóknak is.

Amúgy nem tudom, hol hangzott el tőlem kár, amit a hálózatra kapcsolt fogyasztó okozna a szolgáltatónak.
Legfeljebb arról volt szó, hogy a kedvezményes tarifát azért adja, hogy jogot kapjon a kapcsolgatásra (ezért kell fixen bekötni), elméleti kára maximum a kedvezményes és normál tarifa közötti differenciából származhat ill. abban nyilvánulhat meg, hogy nem ér semmit a vezérlése.

Amit írtál kéttarifás mérőként, azt egyfajta új piaci modellként tudnám elképzelni, ahol ilyesformán próbálják az emberek fogyasztását más idősávba terelni. Kérdés persze, hogy ki akarja mondjuk a hajnali órákban használni a számítógépét, mert akkor olcsó a szolgáltatás.

Amúgy pedig - az intelligens eszközök világában, ahol a hűtő magától rendeli az elfogyott felvágottat - még életképes is lehet a megoldás, ha az eszközökkel tudatják, mikor van "olcsóság" és mondjuk a hűtő éjszaka fagyaszt -30 fokig, nappal pedig csak rásegít, ha -20 fok felé emelkedik a hőmérséklet... esetleg a villanybojler éjszaka 80 fokig fűti fel a vizet, nappal pedig nem hagyja 45 fok alá hűlni, ha mégis szükség lenne rá. Esetleg a webes felületén közölheted vele, hogy öregem, ma a vendégek is meleg vízben szeretnének fürödni, legyél szíves rendes meleg vizet gyártani már du. 5-re is.
Talán egyszer ennek is eljön majd az ideje. :)

(Nem tudom, miért írok éjszakát/nappalt, nem ez e lényeg. :)

Egyébiránt szerintem meg van szabva egy minimum időtartam, amennyit egy nap működnie kell a vezérelt fogyasztóknak is.

Ez maximum jól jönne a szolgáltatónak, elvárást nem hinném, hogy támaszthatna ezzel kapcsolatban. Ha elmegyek nyaralni, nehogy már köteles legyek energiát pazarolni, az a minimum hogy a megszakítót lekapcsolom.

Legfeljebb arról volt szó, hogy a kedvezményes tarifát azért adja, hogy jogot kapjon a kapcsolgatásra

Ezt a jogát senki nem vitatja el, él is vele. Nekem viszont jogom van a nappali hálózatra kapcsolni egy olajradiátort, ha fázom. Itt csak annyi történik, hogy automatizáltuk azt, amit amúgy is megtehetek.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A vezérelt áramszolgáltatás időtartama Magyarországon jelenleg max 8 óra előre meg nem határozott időpontban.
Ahogy Te sem Én sem szeretek fázni és hideg vízben fürdeni és miután 2011-ben olyan szintű automatizálás áll rendelkezésre, hogy semmilyen műszaki gátja nem van ennek a kiépítésére, sőt lehetséges, hogy biztonságosabb is.

Igen régóta vannak megfelelő hőtároló kapacitással bíró berendezések, amik képesek a 8 óra alatt rendelkezésükre álló villamos energiát hővé alakítva a 24 óra alatti fogyasztásnak megfelelő mennyiségben eltárolni. Ha nem szeretsz hideg vízben fürödni, akkor tárold el magadnak az olcsóbb energiát hő formájában, ennyi az egész.

"elvárást nem hinném, hogy támaszthatna ezzel kapcsolatban. Ha elmegyek nyaralni, nehogy már köteles legyek energiát pazarolni,"

Dehogy vagy köteles!
Én a másik végletről beszélek.

A szolgáltató nem teheti meg, hogy kevesebbet üzemel a készülék rajt mint x óra, amit biztosítaniuk kell.
Azért mégiscsak abszurd lenne, ha a mai nap azért nincs meleg víz, mert a szolgáltatónak "rossz kedve" van.

És ezzel mi a gond? Vállalta a napi 8 órát, ráadásul neki nagyjából minden napja hasonló eloszlású terhelést produkál az idő függvényében. Nyilván egy munkanap másképp fog kinézni, mint egy szabadnap, de a profil ismert, a várható terhelésvölgy megint csak ismert.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem nincs semmi gond.

Írtam, hogy tápot kell adnia vezérelten is x ideig.

Erre írtad, hogy nem fogsz kötelezően x ideig pazarolni.

Erre írtam, hogy nem neked, neki kötelező adni!

Erre kérdezted, hogy mi a gond.

Erre volt a válaszom, hogy semmi. Nekem semmi.

Én nem értek valamit? Lassan kiszállok. :)

Nem egyszerűen arról van szó, hogy most drága az energia a szolgáltató számára, máskor meg olcsó

De. Kereslet-kínálat, közgazdaságtan 1. számú lecke.
Völgyidőszakban kisebb a kereslet, kevesebbet akarnak fogyasztani, a termelők jó része meg kb. egyformán tud termelni éjjel-nappal (a naperőmű talán az egyetlen, amire ez nem igaz, de olyan nemigen van errefelé).
Eltárolni az energiát kurva drága, messzire elvinni (Ausztráliába, ahol éppen nappal van) pláne kurva drága.

A termelők költségeinek egy jelentős része független attól, hogy mennyire termelnek; az erőmű megépítése x pénz, akár termelnek vele éjjel-nappal, akár leállítva áll.
Az erőműnek van max. kapacitása, ergó nem tehetik meg, hogy amit éjjel nem termeltek meg, azt nappal bepótolják, mivel nappal amúgy is max kapacitáson megy az erőmű (vagy lehetőségeik szerint ott szeretnék üzemeltetni, a bevétel/profit/megtérülés maximalizálása érdekében).

Ezekből egyenesen következik, hogy a termelő abban érdekelt, hogy az éjszakai kapacitását is eladja (ne pedig leállítva álljon az erőmű éjjelente), ha már sok pénzért felépítették az erőművet. De a kisebb kereslet miatt ezt csak alacsonyabb áron tudja megtenni. Ezért létezik az a fogalom, hogy völgyidőszak, és ezért alacsonyabb (jelentősen) az völgyidőszakban a tarifa is.

Legfeljebb arról volt szó, hogy a kedvezményes tarifát azért adja, hogy jogot kapjon a kapcsolgatásra (ezért kell fixen bekötni), elméleti kára maximum a kedvezményes és normál tarifa közötti differenciából származhat ill. abban nyilvánulhat meg, hogy nem ér semmit a vezérlése.

Nem azért adja a kedvezményes tarifát, hogy jogot kapjon a kapcsolgatásra.

A vezérelt mérőkön keresztül elérhető kapcsolgatással ugyanis nem jut anyagi előnyhöz, az számára nem forintért megvásárolandó érték. Nem lenne racionális döntés ezért a fogyasztónak kedvezményt adni.

Az, hogy neki kapcsolgatnia KELL, az inkább egy szükségszerűség, ami a kedvezményes tarifa alapja miatt van, mivel ahhoz olcsóbb forrás szükséges, az pedig alapvetően a völgyidőszakokban áll rendelkezésre. Tehát azért KELL neki kapcsolgatnia, hogy ne fizessen rá a vezérelt áram eladására. Akkor kapcsolja be, amikor neki van olcsó forrása. És kikapcsolja, ha nincs. Nem azért kapcsolja ki, hogy ne legyen fogyasztás, hanem azért, hogy onnantól a fogyasztás csak normál tarifával mehessen, hiszen olcsó forrás híján a vezérelt mérőn keresztüli fogyasztás számára veszteséges lenne.

Amit írtál kéttarifás mérőként, azt egyfajta új piaci modellként tudnám elképzelni, ahol ilyesformán próbálják az emberek fogyasztását más idősávba terelni. Kérdés persze, hogy ki akarja mondjuk a hajnali órákban használni a számítógépét, mert akkor olcsó a szolgáltatás.

Félreértetted. VAN két(több)tarifás mérő. Van online, realtime lekérdezhető mérő is! Ha nem egyetemes felhasználó vagy, azaz kiléptél a kőkemény piacra, akkor megállapodhatsz a szolgáltatóval bármiben, nemigen van jogszabályi korlát. És kapsz ilyen mérőt. De mivel a mérő kurvadrága a mezei cuccokhoz képest, ilyet akkor kapsz csak, ha elég nagy fogyasztó vagy, hiszen akkor a fogyasztásodon elért haszonhoz képest megéri a szolgáltatónak a dolog (vagy esetleg kifizetteti veled a szerződésben - hiszen piaci alapon ilyet is lehet).

És mivel a völgyidőszakban nem azért tudja olcsóbban adni az áramot a szolgáltató, mert kapcsolgathatja a fogyasztókat, hanem azért, mert jelentősen olcsóbban kapja a termelőktől, ezért piaci körülmények között a szolgáltató érdekelt abban, hogy ugyanazt az áramot akkor fogyaszd el, amikor éppen kisebb a rendszerén a forgalom (ugyanis a hardvert, a vezetékeket, a trafókat, stb. a legnagyobb áramra kell tervezni, és ehhez képest minden óra, amikor kihasználatlanul üzemel a hálózat, számára üres befektetésnek számít).
Ezért arra ösztönöz, hogy a völgyidőszakban vedd meg tőle ugyanazt a kWh-t inkább, mert az nála olyan beruházás megtérülését javítja, amit a csúcsidőszakban elfogyasztott kWh meg nem. Tehát ha ugyanakkora árréssel adja tovább az áramot, akkor az olcsóbb forrása miatt nálad sokkal olcsóbb lesz az éjszakai fogyasztás (ergó jól jársz), neki meg ugyanahhoz a kereskedelmi fedezethez/árréshez kisebb hálózatépítési költségek tartoznak (ergó ő is jól jár).

ezért különféle fogyasztók ki/bekapcsolását is beveszik az amúgy meglehetősen bonyolult rendszerbe.

A kapcsolhatóságnak ehhez az egészhez semmi köze, az egy teljesen másik tészta.
A lakossági fogyasztókkal gyakorlatilag nem tudnak mit kezdeni a kapcsolhatóság szempontjából. A normál tarifán eleve nem lehet kapcsolgatni semmit, és mérsékelten tervezhető a fogyasztás - szemben az ipari fogyasztókkal, akiknek negyedórás bontásban menetrendet kell leadniuk, és csak a menetrendben szereplő fogyasztásra van jó áruk, ha attól eltérnek, akár fel, akár le, akkor az büntivel jár. A vezérelt sem alkalmazható kiegyenlítésre, mivel nincs menetrend, így nem tudhatja a szolgáltató, hogy a most éppen x MW, az egy perc múlva mennyi lesz, azt meg pláne nem tudja a szolgáltató bekapcsolás előtt, hogy mennyit fog bekapcsolni.

Nem értek teljesen egyet, de ez legyen az én bajom.
A szolgáltató arra szerződött, hogy naponta minimum 8 órán keresztül biztosítja a vezérelt áramot. Nem arra szerződött, hogy kapcsolgasson, de az az üzemvitel szerves része a csúcsidőkizárásos, és a geo tarifás vételezés esetén.
Mérőkről meg annyit, hogy amit mostanában szerel Debrecenben az eon az teljesen digitális, és igény esetén (pl h tarifánál)
egy gsm modullal tudja tájékoztatni a szolgáltatót akár a mérőállásról is...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

A leállítás/visszahűtés meg általában "picit" több... Már ha hagyományos hőerőműről beszélünk. Egy gázturbinás csúcserőmű legfeljebb néhányszor 10 perces nagyságrendű reakcióidővel bír, egy tározós erőmű esetén meg perces(!) időállandóval tud x MW-os fogyasztóból termelővé átállni.

Ne menjünk el amellett az aprócska tény mellett sem, hogy a másik azért olcsóbb, hogy a szolgáltató le/fel tudja kapcsolni alatta a tápot, amikor az a hálózat szempontjából szükséges lehet. Egy bojler pedig nyilván "éhes lesz", ha van még mit fűteni. Ha nem, akkor nem... van ilyen.

Nem sokat kellene számítson a szolgáltatónak az sem, ha időnként a normál hálózatról fűtöd fel a vizet.
Ellenben, ha üzemszerűen teszed ezt, amikor nincs kedvezmény és tönkreteszed vele a "szolgáltató játékát", akkor ne csodálkozz rajta, ha a szolgáltató nem szívesen kapcsolgat neked.

Ahhoz, hogy 3 fázis nappali és vezérelt áram legyen ki kellett fizetni a 32A feletti plusz teljesítmény igényt (3x20A van jelenleg)és pecsétes szakemberrel a szekrényt átalakítani, átvetetni. Ez a költség elrepült.
Ezek után a szolgáltató vállalta, ha van olyan időszak amikor a terhelés leesik ad vezérelt áramot.
Azt viszont nemtudja mikor és mennyit, így az akinek villany bojlere van vagy reggel fürdik vagy nappali rásegítéssel, drágább árammal készít melegvizet.
Kérdezném, hogy aki kifizetett egy halom pénzt kiépítette a vezérelt rendszert lakáson belül és van egy 120literes bojlere délután 1 óra vezérelt árammal este 4 fő, hogyan tud megfürödni ?
A másik kérdésem az éjszaka 23-8 közt adott vezérelt árammal mit lehet kezdeni ??

A "tönkreteszed vele a szolgáltató játékára" csak azt mondanám, nem kellene játszani olyan játékot , hogy hol van áram hol nincs áram.

Nekünk 200 literes a bojler, valaki szakértő mondja meg, hogy kiürül az esti fürdés alatt mivel a vízkövesedés miatt kb 60fokra fűtjük fel, olcsóbb e estet folyamatosan nappali árrammal és utána fűteni avagy meg kell várni ,hogy csont üresen majd egyszer éjszaka felfűtődik ?

Igen, sajnos van egy bekerülési költsége a dolognak, amit ki kell fizetni.
Habár a villanybojlernek szoktak húzni a villanyórától külön szálat (tehát ez valószínűleg nem lesz gond), a szekrény méretével még gond lehet és átalakítása pénzbe kerül.
Ezt vagy bele tudja kalkulálni az ember, vagy nem fog neki.

Nekünk is vezérelt villanyóráról megy a bojler, de nem szokott gondunk lenni a fürdéssel.
Más kérdés persze, hogy ki, mennyi ideig fogyasztja a meleg vizet és annak milyen a hőfoka.
Esetleg zuhanyoznak vagy teleengedik-e a kádat 4-szer. Utóbbi esetén biztosan elfogy.
Mindenesetre nekem ennek ellenére sem kell attól tartanom, hogy elfogy a melegvíz, mármikor is szeretnék fürdeni, nem vagyok adott időpontra korlátozva.

Normális szigetelésű villanybojlerrel nincs gondod, egyébként meg hőmérsékletre, hanem tárolt energiára lődd be a víz hőmérsékletét - ha 40°C-on nem tárol elég energiát 4 fő esti zuhanyozásához, akkor állítsd 60°C-ra, (ami nagyjából dupla mennyiségű energia "betárolását" jelenti), és máris elég lesz az esti x liter y °C-os fürdővíz előállításához.

A "nem kellene olyat játszani..." - nem vagy köteles ilyen szolgáltatást igénybe venni, de gondolom alapvető fizikai ismereteid vannak, és abból tudod, hogy az elektromos energia nagy mennyiségben igen nehezen tárolható, leginkább helyzeti energiává konvertálva lehet ezt megtenni - miközben az erőművek termelését nem lehet tetszőlegesen gyorsan változtatni.

A vízkő dolga egyszerű: bojler leürít, alja lebont, fűtőbetét a tartályfenékkel együtt kiemel, vízkő/trutyi kitakarít, szükség esetén az anód, ill. fűtőbetét cserél, új szigetelőgyűrű berak, tartályfenék visszaszerel, bojler feltölt, örül.

Lasan több mint 10 éve szenvedek e villanybojler és este szeretnék fürdeni kényszerképzettől :))
A beállítás 60 fokon van és jelenlegi Hdú " csúcsmodel " nem igen felel meg sem a hőtárolás sem az energiatakarékosság sem a hőszigetelés sem a gazdaságosság fogalmának. Ezt vettük a házzal együtt és jelenleg úgy van melegvíz , hogy 2,4 KW a fűtőbetétje és 24 órán át áram alatt van.

Lazán szét tudom szedni a bojlert és amit írtál megtenni meg is tettem csak azzal az apró problémával, hogy az előző tulaj csúcsra járatta az egészet és nekem kellett elvégeznem egy kis aprósággal, annyira elvízkövesedett a rendszer, hogy a túlnyomásszelep-leeresztő szelep a víz leengedésekor eldugult, így kénytelen voltunk más úton leengedni a vizet ami 3 emelet magasságából felmosta a lépcsőházat is...
A vízkövesedés ha jól tudom 65-70 fok felett jelentkezik.

Az meg hidegen hagy , hogy az erőművek nem tudják tárolni az energiát és szórakoznak kapcsolgatással.
Én este szeretek melegvízben fürdeni még azon az áron is ha 24 órán keresztül van nappalin a készülék.

Jelenleg azon a ponton vagyok, hogy a bojler elé befogok kötni egy napkollektoros és fűtési melegvizes hőcserélő tartályt úgy 200 literest mivel ha kb 40 fokos előmelegített vizet vezetek be alig lesz szükségem vezérelt áramra illetve a napi délutáni egy óra vezérelt áram csúcsra tudja tölteni a bojleremet, sőt az egy 200 literes helyett 3db 80 literest fogok feltenni.

mostanában vettünk vmi Ariston márkájú bojlert, talán a 100literes, 1.8kW. Elvileg 4 főnek gond nélkül elég, 3 óra alatt felfűti az egész tartályt. Leírás itt.

Meg merem kockáztatni, hogy megtérül pár éven belül egy régi vacakhoz képest.

Vízkövesedés: nemtudom, nálam a kutya itatótálja is vízkövesedik (városi csapvíz) ezért a hidegpárásítóba már leginkább desztvizet töltök. (nem, a kutya nem forró vizet iszik)

Van olyan HMV tároló, ami akár beépített fűtőszállal is rendelkezik (bojlerhez hasonlóan) de főképp napkollektorról működik. kb ~200e HUF-tól indul egy ilyen - számold ki, h mennyi idő alatt térül meg - mondjuk a fenti bojlerrel hasonlítva össze.

Én szándékosan kerültem a vásárolni kívánt termék megnevezését, de mi is azt fogjuk megvenni, csak a prémium változatát aminek érintő kijelzője van és nem kerek hanem kocka. Van hozzá egy kiegészítő bojler avagy hőszivattyú ami a szoba hőjéből készít melegvizet és napkollektor is köthető hozzá csekély 180eFT tól induló áron.
A megtérülése az eco funkció miatt 2-3 évre tehető.

Az esetleges hírdetési és vagy reklám díjat neked kell befizetni :))))))

Mivel nálunk az esetek nagy részében a kazán fűti fel a HMV-t, a bojler használata esetleges lesz. (Úgy lett vásárolva, hogy addig fürdünk vele, amíg bekötik a kazánt - de kazán bekötő ember nem csinálta még meg a szennyvizet sem - így nincs "hova" fürödni... amúgy is hideg lenne már fűtés nélkül)

A fűtés fával történik, a termelt melegvíz bekerül a puffertárolóba. A Használati Meleg Viz külön tartályban van.
Az még nincs eldöntve, hogy a HMV tartály felfűtési direkt a kazánról történik, avagy a puffertároló hőcserélőjén keresztül lesz megvalósitva - esetleg kapcsolható módon.

Előbbi esetén fűtési szezonban előbb van melegvíz, utóbbi esetben szezonon kivűl elég heti egyszer begyújtani a kazánba, ami az elfűtött fát azonnal felhasználható melegviz formában tárolja a pufferben - így, ha szükséges, akkor a puffertárolóból felfűtöm a külön HMV tartályt.
Nem utolsó sorban napos időben - későbbiekben, ha lesz - a napkollektor is beledolgozik a rendszerbe.

Igen. van többféle megoldás.
A fafűtésnél rengeteg hulladékhő képződik - amit ha nem tárolsz (puffertárolóba) akkor kimegy a kéményen.
Pelletfűtés a gázhoz hasonlóan működik - azaz lehet vele átfolyórendszerű melegvizet termelni.
Ha olyan megoldásod van ami komoly áramfelhasználáshoz kötött (pl légkazán, hőszivattyú) ott is érdemes puffertárolót bevetni, így csak akkor vételezel áramot, ha az olcsó - és eltárolod a megtermelet hőenergiát.

A puffertárolóból több rétegben tudod kivenni a melegvizet (középen ~50fok, felül ~70-80fok), amíg a megtermelt hőenergiát alulról küldöd be, így némi keveredés is van. így radiátorhoz felülről, padlófűtéshez középről tudod kivenni a meleget. A HMV tartály pedig lehet hőcserélő - vagy hosszú csőkígyóval átfolyó rendszerű (utóbbi esetben nyilván felejthető a keringetés)

Éppen a hétvégén találkoztam egy bácsikával, aki mondta, hogy neki van egy 750 literes puffertárolója, 30 v 60 csöves kollektora (nem emlékszek, h beszerelte-e már a 2. 30at) és 12kW gáz, valamint hasonló nagyságrendű fa kazánja. Idén csak éjszaka kapcsolt be a gáz, és párezer HUF a gázszámlája. Nappal teljesen jól befűt neki a szolár.
(ja és 4személyre elég is a melegvíz)

Ha szolárral annyit lehet nyerni, hogy átmeneti időszakban (amikor nincsen 0fok alatt kint) felfűti ~20 fokra a lakást - és esetleg melegvizet is csinál - már megérte. Nyáron pedig nem kell megküldeni a kazánt, hogy legyen melegvíz.

Akkor én meg lassan írom.
Te villamos energiát vásárolsz.
Többfélét.
Egyik olyat tud, hogy minden időszakban rendelkezésre áll, de drágább.
A másik a vezérelt naponta minimum (Lsh rosszul tudja) 8 órát rendelkezésre áll, de a szerződésed szerint:
"Ezzel a takarékos megoldással az általános díjszabásnál kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat a fixen csatlakoztatott elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást. (Ilyen például a bojler.)"
Forrás: http://www.eon-energiaszolgaltato.com/index_eiroda_online.php?menu=1110…
Magyarázat:
A vezérelt áram egyik jellemzője, hogy azért kapod mert a tartalékon kívűli többletenergia van jelen a hálózatban. Azért kapod kedvezőbben, mert nem áll mindig rendelkezésre. Ennek ugyanannyiba kerül az előállítása mint a nappalinak de kissebb a piac, így kedvezményes lesz a vételezése. A fix bekötés azért kell, hogy te aki arra szerződtél, hogy a folyamatos energiaellátást nem igénylő készülékeidet erről kívánod üzemeltetni ne tudd azt megtenni, hogy nappali áramról felfűtöd a boylered és amikor jön a feldolgozandó többletenergiát hordozó vezérelt áram akkor nem tudod vételezni a feldolgozandó energiát. Remélem ez érthető.

Az utána már az én dolgom, hogy ebből mozgási energia lesz, hőenergia lesz, hangenergia lesz, fény, vagy bármi.
A szerződésed szerint pedig nem.

Írtál valami olyat, hogy nehogy már ne dughasd át az olajradiátorodat ha fázol... Arról sajnos az áramszolgáltató nem tehet ha neked merő túlspórolásból adódóan alultervezett/elavult/nem megfelelően beállított elektromos fűtési rendszered van amiben nem pufferelődik elegendő mennyiségű energia a vezéreletlen időszakra. Neked is azt tudom ajánlani mint Lsh-nak, hogy fordulj ezzel szakemberhez, aki felméri hogy milyen jellegű vételezésre van szükséged az áramszolgáltatói oldalról, illetve ehhez milyen eszközök szükségesek.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Forduljak szakemberhez. Viccelsz? Szakember vagyok, csak nem a szolgáltató érdekeit képviselem, szemben veled.

Annyiszor átbeszéltük már, s nem akarod érteni. Egyrészt, valaki írta már, semmi akadálya annak, hogy napi kétszer villanyszerelés legyen nálam. Annak sincs akadálya, hogy lekapcsoljam a megszakítót. Annak sincs akadálya, hogy két bojlert tegyek a falra, s ezeket vizes szempontból - tehát nem villamosan - sorba kössem. Ennek egyébként ugyanaz lesz a hatása. Mindig lesz melegvizem, de lehetőség szerint az a vezérelt tápból fogja szerezni a hőenergiáját.

Jó, tudom, neked ezt kell mondanod, mert különben csúnyán néznének rád a cégnél. Én viszont úgy fogom fel a dolgot, hogy kapok napi 8 órán át villamosenergiát olcsóbban, akkor lehetőség szerint azt használom, amikor meg nem, akkor meg nem azt.

(Tegyük hozzá, konkrétan nem vagyok érintett, egyszer 230 V, 32 A az, amiből gazdálkodom.)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A szakember nem csak attól az, hogy két drótot össze tud kötni. Nem vicceltem. Főleg az alultervezett rendeszerrel kapcsolatban nem, amiben mondjuk te ezek szerint már nem vagy érintett.
Amiket írsz azoknak persze hogy nincs fizikai akadálya.
Jogi sincs?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Tényleg nem csak attól szakember. Teszem azt, a villamosmérnöki diplomától.

Milyen jogi akadályát látod annak, hogy a magánterületemen, a lakásomban feltegyek a falra két bojlert, s szóljak a vizes csókának, hogy kösse a csöveket sorba? Mindezt azért kérdezem, hogy a legkisebb mértékben se említsünk villamos oldalról megvalósítható megoldásokat.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annak sincs akadálya.
Viszont jogi, és erkölcsi akadálya van annak, ha a rendelkezésre álló vezérelt feszültséget nem csak a folyamatos energiaellátást igénylő készülékeken használod.
Ha villamosmérnök vagy, akkor kérd ki a területgazda véleményét.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

A két bojleres megoldás régi ötlet, lehet neked most jutott az eszedbe :)
Soproni házban oldottuk ezt meg kettő darab 150 l bojlerrel és két külön fázisról vezérelt árammal.
Akkor még nem volt olyan bojler ami a vizhőfokot kiírta volna.
Az első bojler a vizet előmelegitette úgy 30fokra a másik meg a meleg vizet 60fokra.
Sorba voltak kötve, de ha most kötném be őket párhuzamosan tenném elzáró csappal, ha az egyik kiürül akkor ott a másik és mindkét bojlert 60fokra fűteném.

Ezen az elven működik az a 70 eft-os 80 literes bojler amit vennénk, 2 külön tartálya van és szükség szerint és időben fűti fel őket, érintőkijelzős, tanitható stb... csak 24 órában kell neki az árambetáp ( információm szerint )

NEM a diplomától lesz valaki szakember, hanem a szakmai tudástól és gyakorlattól. A diploma annyit jelent, hogy a szükséges alapokat elsajátította, képes tanulni, új ismereteket elsajátítani. Aztán szakember akkor lesz belőle, ha megfelelő gyakorlatot szerez, mérnökként az utolsó szálig meg tudja azt csinálni jól, amit egy tizen-huszonéve a szakmában lévő technikus/szakmunkás. Addig csak pályakezdő mérnök.

Vannak olyan fogyasztók amit úgy hívnak hogy csúcsidőből kizárt fogyasztók,vagyis hivatalosan "A" tarifáról nem üzemeltetheted ezek amik ismertek hőtárolós vízmelegítő (boyler) és hőtárolós kályha, nem tartozik ide a 10L-es kézmosó és az átfolyós vízmelegítő.
De ha te éjszakaira megkértél 3KW-os átlagfogyasztást akkor a fennmaradó rész arra használod mire akarod,mivel nem az van előírva hogy mit üzemeltethetsz róla, hanem az hogy a nappali fogyasztók köréből mi van kizárva.
Hűtőgépet írtad hogy nem nagy gond a kis kiesés, ebben kicsit tévedsz ugyanis ami gyorsan kinyírja a kompresszort az pont a pillanatnyi áramszünet, mivel a zárt rendszer miatt nem engedi el gyorsan a nyomást és arra indul rá a motor, ilyenkor hallani hogy ki akar ugrani a helyéről.
Szóval ha azt át akarja valaki kötni akkor csak úgy, hogy legyen 5-10 másodperc szünet a nappalira visszaállásnál.

Vannak olyan fogyasztók amit úgy hívnak hogy csúcsidőből kizárt fogyasztók,vagyis hivatalosan "A" tarifáról nem üzemeltetheted ezek amik ismertek hőtárolós vízmelegítő (boyler) és hőtárolós kályha, nem tartozik ide a 10L-es kézmosó és az átfolyós vízmelegítő.

Vagy 20 éve nincs ilyen.
Akár a vezéreltre, akár a normálra bármilyen jellegű fogyasztó köthető. A vezéreltnél megkötés, hogy a te felelősséged, ha a berendezés nem viseli el a kapcsolgatást, ill. hogy dugvillával bontható módon nem kötheted be a fogyasztót.

Szerintem az egyik ok az, hogy a felhasználók nagy része nem tudja, mitől megy a villamos. Ebből következően bedugja a vezérelt hálózatba a számítógépét, aztán ha adatvesztése van, egyéb kára, megy hőbörögni a szolgáltatóhoz, ez meg marhára nem hiányzik neki. Továbbá burkoltan azért jó ez, mert így akkor is inkább a vezéreletlen mérőre terhelnek akkor is, amikor van vezérelt táp, viszont vezéreletlen mérőn az több pénzt hoz neki.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

na, pont az ilyen praktikus tanácsok, mint a hűtőgép érdekelt volna.
A mosogép programozható, áramszünetre elfelejti a programját - nem jó. A villanytűzhely programozható, áramszünetre az órája alapállapotba áll, óra beállítása nélkül a sütő rész nem használható - nem jó. Hűtőnek árt - nem jó.
Ezeken kívül nincsenek igazán nagy fogyasztóim, vannak a lámpák, ott már amúgy is kompakt fénycsövek vagy ledek vannak a legtöbb helyen, van a rádió, lesz valamikor egy TV, ezeket egyébként se szeretném, ha megszakítaná egy áramszünet. A laptopokban van akku, azoknak nem számít, viszont nem is fogyasztanak olyan sokat. Porszívó, vasaló, hajszárító kedvéért nem fogok kiépíteni egy automatán kapcsolós konnektort, meg ezeket valószínű úgyis inkább nappal használjuk (nem tudom, hogy az "éjszakai" áram hétvégén többet jön-e, mint hétköznap, amikor éjjel jön 7 órán át és nap közben kb. 2 órán keresztül).

Tehát gyakorlatilag a bojleren kívül a fűtés az, amit nem zavar az átkapcsolás idején az áramszünet, fixen van bekötve, ráadásul külön kismegszakítóhoz, és sokat is fogyaszt (a téli hónapokban az egyébként kb. 5-8 KWh napi fogyasztás felmegy 23-30 körülre. Biztos többet is világítunk, de ennek nagy része a fűtés. Egyébként is ezen szeretnék fogni, amennyit lehet. Mondjuk fűteni nappal is kell, azon nem tudok fogni, éjjel meg úgyis kevesebbet fűtünk (alacsonyabb hőmérsékletet kell tartani) - de legalább az olcsóbb árammal menjen

Hűtők valóban nem szeretik a ki-be kapcsolgatást, bár ezekben tudomásom szerint van némi védelem sorozatos kimaradások esetére, egy darabig nem kapcsol be ilyenkor.

Anno Gorenje hűtők viszont sorra mentek tönkre emiatt.

Gyakorlatilag bojleren és fűtésen kívül nem sokra használható ez szerintem... önmagában fűtésre sem hiszem, hogy igazán jól használható lenne... éjszaka amúgy sem érdemes túl meleget tartani (ahogy írtad is), nem tud jól aludni sem az ember olyankor...

Srácok, köszönöm az aggódást és a tanácsokat. Pár megjegyzés:
- ne gyertek azzal, hogy nem szép dolog, meg kiszúrok a szolgáltatóval. Ahogy írtam, pl. a bojleremen helyből két bekötés van, és a kapcsolótábláján azt a forrást kapcsolom be, amelyiket akarom. Kb. ugyanezt szeretném a szintén fix bekötésű elektromos fűtésemmel is.
- nem Magyarországon élek, a magyar szabályok nem érdekelnek. Az itteni szerződésben nincs szó arról, hogy mit szabad és mit nem szabad rákötni egyikre vagy másikra.
- ugyan nem szakmám, de szereltem már elég sokat villanyt, egy ilyen bekötést is simán megcsinálnék. De nem fogom, mert lusta vagyok, és megkérem majd az egyik haveromat, hogy dobjon nekem össze egy ilyen időzítős dobozt, mint amit a szétszedte oldalon készített az ember.

Szolgaltatoi szerzodes fuggo, hogy engedik vagy sem. DÉMASZ szerzodesben kategorikusan benne van, hogy nemlehet. De ha akarsz akkor adnak ra mas tarifaval, termeszetesen dragabbal de nappalinal olcsobb aramot. ELMU teruleten, elvileg fixen bekotott dolgokat aplikalhatsz ra, ok megengedobbek. Persze ha gond van, biztos, hogy a te nyakadba varjak. Felenk egyebkent erdekes modon 24 oraban van "ejszakai" delej a csatlakozon, ezert fozolap moso es szaritogep onnan megy.

Tudom, thread necromancy meg hasonlok miatt lehet sirni, de itt egy megoldas:
http://skory.gylcomp.hu/atkapcsolo/atkapcs.html

Evek ota van rele nalam, de meguntam az ejszaka tobbszor sipolo UPS-t (mert atkapcsolasnal 1-2 sec kimarad), igy vettem egy atkapcoslot.
Pontosabban az elektronikat + egyeniranyito hidakat. par meter kabelt es csokikat vettem, sarukat (meg rajttem, hogy nincs mukodo forrasztopakam, igy azt is) es mar nincsenek eszreveheto atkapcsolasok...

Nyilvan meg lehet venni a joembertol az egeszet keszen, en inkabb megcsinaltam magam (csak az elektronikus panelt vettem + graetz hidakat, bar ez utobbit is nyilvan be lehetne valahonnan szerezni)

Szoval mukodo megoldas.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Hát ugye mi a "hivatalos"?
Magyarországon egy olyan szerv van, aminek a véleménye legalitás szempontjából mérvadó: a bíróság. Mindenki más azt mond, amit akar. Jobb esetben talán le tudod verni rajta az okozott kárt, ha egy szerv "hivatalos" véleményében bízva olyasmit csinálsz, amiről utólag kiderül, hogy a bíróság szerint mégsem volt az. Ezen túl gyakorlatilag senkinek a véleménye sem tutibb a másikénál.

Az áramszolgáltatónál én nem próbálkoznék. Több okból sem:
- az áramszolgáltató érdekelt fél, mégpedig ellenérdekelt (hiszen neki fizetsz), így független álláspont nem várható tőle,
- az áramszolgáltató - hiába vele kötöd a szerződést - nincs abban a helyzetben, hogy a szerződéses pontokba nagyon beleszóljon (most a normál, nem piaci alapon szerződő "közüzemi" lakossági fogyasztókról beszélünk ugye - piaci alapon eleve nem így működik az elszámolás), lévén azokat a jogszabály írja elő,
- az áramszolgáltatón nem tudod bevasalni, bármit is állítson a jogszabályban leírt szerződéses pontok értelmezéséről; holnaptól pont gondolhatja teljesen másként is.

Marha egyszerű: ugye a mérő felrakásának feltétele, hogy a lakás hálózatát megfelelő szakember tervezze és építse ki. Ha találsz olyat, aki a trükközős-átkapcsolgatós megoldásod terveire odateszi az aláírását és a pecsétjét, majd ezt át is tolja a szolgáltatónál, akkor nyertél. Ha nem találsz ilyen tervezőt/kivitelezőt, akkor esélyes, hogy tilosban jársz.

konkrétan nálunk kint járt az áramszolgáltató embere aktiválás előtt, és a szerelővel átnéztek mindent a bojlerig.
Nyilván a háton belül is van egy kismegszakító, nem csak az óránál (ez eddig nem szabálytalan). Aki meg utólag nem tudja ott "megfejni" - és esetleg elbontani - az nem szakember. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy csináljátok, vagy hogy csinálom...

ps: viszont visszás, hogy a bojlerről le kéne vágni a dugvillát, és direkt bekötni - ezzel pedig elveszted azonnal a garanciát...

Az a helyzet, hogy ezt az "agyhalott" villásdugó szabványt elfelejtették módosítani a kor műszaki követelményének megfelelően. Ugye annó volt a Hajdú energiazabáló víztároló és a a hőtárolós beépített áramelnyelő "fűtőtest". Igaz akkor még volt 14-16 közt éjszakai áram és 22-06 ig Folyamatosan . Jelenleg meg ugye a szolgáltató "HA kedve" van ad valamit és azt is szakaszosan. Ennek egyik lényege, hogy az összes készülék egyszerre akar bekapcsolni, így nagyobb bejövő Amper bekötés kell, a másik meg, hogy a szakaszos működés alatt sokkal több áramot használnak el mintha folyamatosan kapnák.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

A fix bekötésnek több oka is van, próbáld ésszel (ha van) végiggondolni, menni fog. A szolgáltatás nem "ha van kedve" alapon működik, hanem kötelezően napi legalább 8 órában, amiből 4-6 óra völgyidőszakra esik, legfeljebb 15 perces kapcsolási időkkel - és ezeket a paramétereket kellően ellenőrzik is.
Azért lett hőtárolós berendezések kiszolgálására kitalálva ez a megoldás, mert ezeknek van olyan szééép holtidős tag a modelljében, ami kellően simítja a betáp oldal kieséseinek a következményét. Ha sz@r berendezést használsz, aminek a szigetelése gagyi, akkor az "off" időszakban meredekebben fog esni a hőmérséklet, ugyanúgy, ha jellemzően "off" időszakban veszel ki meleg vizet a rendszerből.

ezt a fix bekoteses mokat akkor untunk meg, amikor min 3 napig nem volt melegviz. nem jartam utana a hiba okanak, lenyeg hogy hideg viz folyt a bojlerbol. nem volt kellemes ez telen, szerencse meg tudtuk oldani a tusolast mashol... ha lekozelebb is gond lesz, akkor mar _megvan a lehetosegunk_, hogy sima aramrol is kapjunk melegvizet.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

hát, nekem a bojler/indirekt tároló kb 2/3-ad teljesítményre volt kapcsolva (ez talán 60-65C).
Kb soha nem fogyott ki belőle a melegvíz annyira, hogy 28-30 fokot ne érje el (de ilyenkor már sokat mosogattunk kézzel a 120 literes bojlerből).

Azaz, ha reggel 6ig van vezérelt áram, és naponta 3-4 zuhanyzás van, meg mosogatás, még mindíg van több tíz liter 50-60C víz a tároló felsőbb rétegében.

Ez itt nem a jogi oldala, hanem a technikai. Mar mashol is kifejtettem, nem vagyok hajlando minden szabalyt birkaszeruen kovetni. Nem lopom az aramot, csak ha tehetem, kevesebbet fizetek erte. A villamossineken is atmegyek pirosban, ha nem jon villamos. Ha egyszer hetpercenkent jon, az orrom elott huzott el, miert varjam meg a zoldet, hat percig ugysem jon. Stb, szoval bunt nem kovetek el, de rugalmasan ertelmezem a szabalyokat.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Keresztatyám villanyszerelő, elmondása szerint ez az átkapcsolgatás illegális.

A kapcsolt B tarifás berendezésre ez vonatkozik: "szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezéssel rendelkezik" - ami lényeges, az a fix bekötés, illetve (ami nincs benne, de az általános elvárásokból következik) a barkács elektronika rákötése nincs megengedve.

Nem ismerem pontosan a feltételeket, ezért azt sem tudom, hogy feltétlenül fűteni kell-e vezérelt árammal, vagy ez csak példa a szakaszos üzemeltetést jól tűrő berendezésre. Na nem vitatkozni akarok a tényekkel, csak látok egy lehetséges hiányosságot a szabályozásban.
A dugaszolhatóság tiltását értem. A vezérelt áram célja a szolgáltató szempontjából a hálózat terhelésének egyenletesebbé tétele. Ha a sok olcsójános ide-oda dugdosná a készülékeit attól függően, hogy most van, vagy nincs, értelmét veszítené.
Az akkutöltő lényegében ugyanaz, mint a bojler vagy a hőtárolós villanykályha: attól, hogy a szolgáltató bekapcsolja a vezérelt áramot, az akku töltöttségétől, a vízhőmérséklettől, a hőtároló elemek felfűtöttségétől függően nem biztos, hogy terhelik is a hálózatot. Az más kérdés, hogy a sokszori ki-be kapcsolgatást menyire bírja egy akkutöltő.

Az akkutöltő/UPS sem igazán arra van tervezve, hogy a bemenetén jelentős időszakokban nincs feszültség, miközben a terhelés (töltendő akku, illetve ups-sel védett berendezések) lógnak rajta.
A hötárolós berendezésekben az a jó, hogy jelentős holtidővel követik a bement változását, tehát a "kimeneti" oldalon, állandósult állapotban a víz/fűtőközeg/helyiség hőmérséklet szempontjából nem okoz gondot a bemeneti feszültség elvétele.

ha megnézed egy sziget üzemű napelemes rendszer kiépítését, látni fogod, hogy nem költséghatékony 8 óra alatt feltölteni annyi akkut, hogy az másik 16 órát működjön (és meghajtson neked fúrógéptől hűtőszekrényig mindent)

Annak mondjuk jó szigetelés mellett lehet értelme, hogy 8 (v komfort árammal 12) órát fűtesz - bár a komfort nem biztos, hogy van olyan jó, mint 24 órát igény szerint...

Az sem költséghatékony, hogy eljársz a könyvtárba feltölteni a laptopod, aztán mégis vannak, akik ezt csinálják :D
Én arra gondoltam, hogy ha van egy ~100km hatótávolságú elektromos járműved, amivel jellemzően minden nap eljársz mondjuk 20km-re dolgozni, akkor annak a vezérelt áramról való töltés is elég lenne.

Én eddig is értettem a különböző tarifák közötti különbséget. Egyszerűen csak az a véleményem, hogy az autó töltésére mérsékelt használat esetén megfelelne az A2 völgynél lényegesen kedvezőbb B tarifa is. (Ami az áramszolgáltató szempontjából egyébként nagyjából úgy viselkedik, mint egy hőtárolós bojler.) Ha a töltőt nem készíti ki a kapcsolgatás, akkor őszintén szólva pont nem érdekel, hogy X mennyiségű energia folyamatosan, vagy 15 perces szakaszokban töltődik be az akkumulátorokba. Tudom, hogy nincs rá garancia, hogy az otthontartózkodás ideje alatt akár csak egy másodpercet is fog töltődni, de hát az IP is best-effort :)

Negyedórás ciklusokban töltve az aksit az jó neki? 24-ből nyolc órán keresztül, 32 részletben - ráadásul közben használod is a járművet, tehát nagy az esély arra, hogy nem lesz teljes töltöttség szinte soha, ami használati és üzemeltetési szempontból sem jó, erre céloztam.

Mint azt fentebb írták, jogi akadálya már elvileg nincsen. Gyakorlatilag nem biztos, hogy jól jársz.
Ha úgy működne a dolog, hogy 22h-08h között
- 6 órát legalább van
- mindezt biztosan folyamatosan (leszámítva az esetleges hibát, és szándékosan nincs szaggatva)
- akkora áramerősséggel, amekkorával feltölt a kocsid
akkor jó.

Az elektromos fűtőberendezések és a hőtároló közeg biztosan nem megy attól tönkre, ha 2 órát van, 20percet nincs, 3órát van, 30percet nincs, etc.
Az akkunak ezt nem tesz jót, a hűtőnek sem.

"Eddig csak akkor tölthettük volna az elektromos autót éjszakai áramról, ha fixen rögzítjük a villanyórához, és a továbbiakban nem furikázunk vele. Azonban a minisztérium tartotta a szavát és immár az elektromos gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa is használhatja az éjszakai áramot autó töltésre. "
forrás : http://energiaoldal.hu/ejszakai-arammal-is-tolthetok-az-elektromos-auto…
több olvasnivaló itt -> https://www.eon-hungaria.com/szerepvallalas/energiaujutakon

Ez az A2 tarifa, ami "két zónaidős, így a völgyidőszakban kedvezőbb díjat tartalmaz (völgyidőszaknak minősül munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén 23-07 óra közötti időszak, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is)". Kell hozzá külön szerződés, megfelelő mérő, és ami fontos, a vételezés időtartama nincs korlátozva, mint a topicinditó által kérdezett b tarifa esetében.

Szóval az egyik a Gizike, a másik meg a gőzeke :-P

Na szóval:
az elműnek van egy belső szabályzata mely szerint az éjszakai áramról (vezérelt) csak a vízmelegitőt ( vagy más pl éjszakai fűtést ) lehet használni, a vezetékre a mérőtől a fogyasztóig megszakitás nélkül fixen kell csatlakozni.

Ez a szabályzat, hogy te mit csinálsz a lakáson belül az más tészta, csak vigyázni kell, hogy a relé fázis nullát szakítson, és fázis azonos legyen a nappali fázissal, lehetöleg ez a fázis nulla is megszakitás nélküli legyen. Nomeg ha kijön ellenőrizni az elmű, amit bármikor megtehet, akkor az anal intruder szarabbik felére kerülsz, de elég durván.

Azzal a vezérelt árammal amit adnak (családi házban) sem elegendő meleg vizet nem fogsz készíteni sem pedig fűteni nem tudsz, kivéve Ha annyira túlméretezel mindent és szigetelsz, hogy az éjszaka pár órás áram elég legyen ahhoz, hogy másnap 22 óráig kitartson minden.

---

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Fail. Hány fős háztartás, mekkora/milyen a bojler? Naponta legalább nyolc órán keresztül (ebből 4-6 óra csúcsidőn kívülre esik), legalább 15 perces kapcsolási időkkel van bekapcsolva az "éjszakai áram". Tehát nem 22:00-kor kapcsol be és 06:00-ig van bekapcsolva :-P

Erre ha jól tévedek (16A) 3.6kW-os berendezés köthető, ami azért 8 óra alatt 29.4kWh. Számoljunk egy picit. A víz fajhője nagyjából 4.18kJ/kgK, az ivóvíz 16-18°C. Ha mondjuk 48°C-os vizet szeretnél, akkor az 30K hőmérséklet-különbséget jelent, azaz literenként (1kg víz ~ 1 liter, a hőtágulást hanyagoljuk el) 125.4kJ kell, ami 34.83Wh. 29400Wh:34.83Wh/l=884liter ~50°C-os víz... Ez tényleg baromi kevés :-P

Figyelj Okoska. Odaadom a soproni házat télen neked egy hétre. Napközben volt úgy, hogy délután 30 percet volt vezérelt áram és éjszaka HA 23 kor megjött már örültünk. Családi ház 4 főre 2 db 150 literes tárolóval sokszor nem volt elég ahhoz, hogy mindenkinek jusson zuhanyzáshoz elég meleg víz. Tudod életszerűen kellene valamit használni és nem számsorokkal megmagyarázni, hogy nekem mi a jó.

konkrétan tettem rá 1 réteg (5cm) alukasírozott kőzetgyapot szigetelést).
A fűtetlen fürdőszoba elég meredek. Nekem a pincében, azon belül kazánházban van a bojler.
Tavalyig egy Ariston 120literes villanybojler volt. Ha érdekes, dobok róla képet, milyen lett. Napi használatú helységbe azért körbe dobozolnám :-)
eszerint ~3,5cm vastag a szigetelés.

A fűtetlen fürdő elég meredek. Nálam a (szigetelt)kazán veszteséghője és a pince körül lévő föld adja a meleget - így van kb 15-17 fok. Nálam a fenti szigetelés ~20-25% megtakarítást eredményezett (~1500Ft) vezérelt áram esetén ez ~1500-2000Ft volt /hó (a szigetelés ára nem volt 5000Ft), valamint mindíg volt melegvíz.
Fürdőben szerintem ilyen hőmérséklet mellett nagyon esélyes volna a folyamatos penészedés.

Koszi, dobj lecci egy kepet.

Hat, ez 100+ eves haz, a furdoszoba eredetileg spajz volt. Futhetnem, de sok ertelmet nem latom, a konyhat sem futom.
Penszedes tenyleg volt, de nem halok bele, ha kinyitom a kisablakot zuhanyozas kozben es utana is ugy hagyom egy ideig. Otperces zuhany naponta, annyit kibirok.
20-25%-kert mar boven megeri, nem is csak a penz miatt, de egyszeruen utalok pazarolni.

Update: meg is van
http://www.tibo.hu/termekek/details/3733/121/hoszigetelo-anyagok/alukas…

Egyszeruen csak korbetekerted ? Vagy valahoyg rogzitetted ? (Ragaszto, stb)

Ez csodalatos otlet, koszi!

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

körbetekertem, parasztosan spárgával rögzítettem rá :-) 2-3 vonalon (mint a hordóknál).
kapott "sapkát" is ugyanebből, azt már ragasztottam rá.
A ragasztáshoz tudsz használni dekor boltban kapható ezüst ragasztó szalagot, ez erős és jól ragad.
Ha nem a falon műveled (értsd leszeded hozzá) akkor szépen körbe lehet "gittelni" az egész cuccal, de engem ez a kazánházban annyira nem érdekelt :-)
A spárga helyett is használhatsz szalagot (pontosabban érdemes először spárgával összefogatni, és utána ragasztószalagozni - majd spárga jöhet le).

Sajnos a matek már csak ilyen piszok dolog... Én az 50°C-ra melegítéssel és a szolgáltatási szerződés alapján kivehető teljesítménnyel számolva cáfoltam azt az állításodat, hogy "Azzal a vezérelt árammal amit adnak (családi házban) sem elegendő meleg vizet nem fogsz készíteni...". Fogsz, ha a bojler megfelelő teljesítményű/méretű, és a benne lévő vizet megfelelő hőmérsékletre melegíted. Ha azt a 300 litert 60-65°C-ra melegíted, akkor legalább dupla mennyiségű fürdéshez kellemesen forró vizet tudsz kivenni a rendszerből, ami azért nem kevés. Persze ha 40°C-on járatod, akkor nem.

A vezérelt árammal készítek évek óta melegvizet, SOHA nem működött a bojler 8ból 8 órát egy nap,
ellenben volt, hogy az 1000 literes puffer fűtöttem fel félig (értsd közepétől felfele) 60 fokra - ez a fűtőpatron teljesítményének kb 70%-a.

A bojler 1.8kW (és 120 liter) volt, mostmár 3kW fűtőpatron és 300literes indirekt tároló.

- harom vagy negy eve van ejszakai aram, meg sose jottek ellenorizni. A villanyszamlat mindig fizetem, leolvasot mindig beengedem. Egyedul elek, napi 12 orat tavol, tehat ha bejelentes nelkul jonnek ellenorizni, 90%, hoyg sikertelen lesz.
- amikor a villanyszerelo megcsinalta az ejszakai aramot, harom napig nem volt melegvizem, ez karacsonykor nem volt vicces elmeny. De szo nelkul kijott ujra, mikor szoltam es javitotta.
- a furdoszobaban levo konnektorok is ugyanoda kerultek, ahova a bojler: ha volt ejszakai aram, volt bennuk feszultseg, ha nem, hat nem. Ezt az ejszakai aram bekotest vegzo, ELMU-nel erre hivatalosan regisztralt szerelo csinalta igy.
- egyebkent teljesen rendben volt a szerelosrac, a fenti konnektort megkerdezte, en hagytam helyben (ugyse dugok oda semmit, max. telefontoltot, legalabb csak ejszakai aramrol megy), a kollegaja volt kisse hebehurgya, miatta nem volt melegvizem. Maga a szerelo oke volt
- Atlagos fogyasztasom ebben az evben (tavalyi is hasonlo): 88 kWh nappali, 122 kWh ejszakai. Nem hiszem, hogy ez az a feltunoen kiemelkedo ertek, amire kijonnek ellenorizni. Nem biztos, hogy megerne. Gond nyilvan akkor lenne, ha a kb. 120 lakasos tarsashazbol mindenki 1000 kWh felett fizetne, csak en ilyen csekelyet. De valoszinuleg a nagy tobbseg ilyen 200-300 kornyeken fogyaszt havonta.

Szoval nem rettegek

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.