Milyen RDBMS-t használsz/preferálsz?

Címkék

MySQL
44% (91 szavazat)
PostgreSQL
37% (77 szavazat)
SAP DB
1% (3 szavazat)
FireBird
3% (6 szavazat)
Oracle
9% (19 szavazat)
DB2
2% (4 szavazat)
Sybase
3% (6 szavazat)
Összes szavazat: 206

Hozzászólások

A "tagok kertek" szavazas elso darabja. Bitfakk nickre hallgato tagunk az utan erdeklodik, ki miyen R adatbazis kezelo rendszert hasznal, vagy reszesit elonyben. Kerlek indokold is meg a valasztasod, ha lehetseges.

"Hali!

Engem inkabb az erdekelne, hogy ki milyen RDBMS-t hasznal/preferal, es milyen parametereiert szereti.

RDBMS:

-MySQL (mondjuk legyen RDBMS, de ne kezdjunk el ezen vitatkozni)

-PostgreSQL

-SAP DB

-FireBird

-Oracle

-DB2

-Sybase

parameterek:

-Ar

-SQL kepessegek

-SQL-en tuli kepessegek (tarol eljarasok, replikacio, SMS, stb)

-Valaszido

-Skalazhatosag/jo ateresztokepesseg

-stb...

Laci"

MySQL-t valasztottam, mert ez az oldal azt hasznalja. Az ok amiert ez az oldal MySQL folott fut, az az egyszeru kezelhetoseg. A teljesitmenyerol nem tudok mit mondani, esetleg PgSQL-lel ki lehetne probalni, de nem hiszem, hogy attol jobb lenne. A tobbivel meg nem tudom hasonlitani, mert azok tudtommal kemenyen penzes redszerek, es egy ilyen non-profit oldal ezt nem tudja kitermelni. Esetleg lehetne beszelni valamelyik nagy vendorral, hogy tamogassa meg az oldalt egy DB2 (IBM) vagy egy Oracle licencel? Ugy ertem, hogy egy 2 CPU-s licencel, mert ugye webes alkalmazas eseten /CPU a licenceles. Szoval kedves IBM, Oracle, ha olvassak az oldalt, akkor a licenceket az ize, címre varom ;-)

BTW: Sybase van Unixra?

Aztan ugye itt kimaradt, es csak zarojelbe merem megjegyezni, hogy hasznalok MS SQL2000 termeket is mert a munkam folyaman ezzel is kenytelen vagyok megbirkozni. Kedvencem az OLAP kocka felkialtassal ;-))

Esetleg hozza lehetett volna meg venni a kovetkezoket:

-Adabas

-Informix

-Ingres II

-InterBase

-LEAP

-Mimer

-Mini SQL

Nem tudom miert kocsogozol. egy webszervernek boven eleg a mysql. En azt mondom, az adott munkara mindig a megfelelo eszkozt kell valasztani. Egy kis weboldal kiszolgalasara felesleges lenne venni egy Oracle 9i-t. En dolgozok Oracle (32-64bit legutobb a MOLnak csinaltam egy adatbazis szervert), MS SQL2000, Sybase, DB2 rendszerekkel. Megsem ajanlanam az ugyfelunknek egy webszerverre a DB2-t. Egy DB2 kb. olyan szintu webkiszolgalokhoz lehet ertelmes dolog, mint a sourceforge.

szoval, az, hogy valaki az adott helyzetben mit telepit, az nem biztos, hogy attol fugg, hogy tud-e esetleg a tobbi termekrol vagy sem....

Nehéz válaszolni, mert attól is függ, hogy mi a feladat?

Jelenleg MySQL-t és Interbase-t használok, de az Interbase-el nem vagyunk elégedettek, ezért hamarosan Postgres lesz belõle. Teljesítményben is, skálázhatóságban is jobbnak bizonyult a tesztek során.

A MySQL megmarad, fõleg webes alkalmazások kiszolgálására, elsõsorban a sebessége miatt. Sajnos az sql képességeit tekintve kicsit kiheréltnek tûnik, ezért kell a Postgres is.

Valahogy úgy tűnik, hogy a MySQL nem is nagyon célozza meg a "nagyobb cuccokat igénylő" piacot. Nem követem a fejlesztését, de egy híroldalon sem láttam lelkendező híreket a MySQL Oracle-lel összemérhető teljesítményéről. Én PostgreSQL-t ismerem, és alacsony költségvetésű helyre azt preferálom, mert nem kerülsz vele egykönnyen olyan helyzetbe, mint mySQL-lel, hogy egy viszonylag egyszerű SQL queryt nem tud már kezelni.

A Postgrest én azért szeretem, mert látszik az, hogy "enterprise szintű" funkciók is kerülnek bele, vagy már tervbe vannak véve (pl. bitmap index).

Üdv,

kisg

Azt mondjátok meg, hogy miért kell egy weblapnak akármilyen adatbázis? Tök hülyeség. Ha lenne eltárolandó adat, azt is szövegfájlban tárolná. Ezek olyan hülyeségek...

Azert azt megneznem, hogy te milyen szovegfileban tarolnad el a sourceforge weboldalait, ahol cirka 6-7000 project van, es ennek az osszes adata ott van tarolva. Szoveges fileba szekvencialis keresessel olyan nagy lenne a keresesi ido, hogy kattintanal egy linkre, es kb 5 perc mulva kapnal valaszt. Ennek a portalnak is lassan 7MB-os adatbazisa van, es alig masfel eve indult.... viszont 2500+ cikk jelent meg rajta, szamos iras, szavazas, linkek, es egyeb olyan dolgok amelyek az adatbazisan tarolodnak. Pl. a felhasznalok adatai. Ezeket mindenhol adatbazisban taroljak. Olvass utana az adatbazisok szuksegessegenek.

Egy statikus weblapnak valoban nem kell adatbazis, de itt nem is azokrol van szo...

Szia!

Koszi hogy kitetted a kerdest, remelem sokat fogok beloluk okulni :)

En az SAP DB-t klikkeltem, bar postgres-t hackelek. Azt hiszem jelenleg ez a legkomolyabb szabad adatbazis rendszer. (ha leszamitjuk a firebird-et, mert azt nem ismerem.) Had tegyem hozza hogy minden mas SAP termek (szerintem) un-cool.

Az uj postgres is nagyon kuul dolgokat tud, de en tartok tole hogy hosszu tavon nincs jovoje a postgres-nek. Tul zartak, contrib-ba szoritjak a replikacios rendszert, a migracios eszkozoket, ha egyaltalan elfogadjak...

Amugy csak tisztan kepessegek szempontjabol a DB2 a kedvencem. Sajnos az ara igen harapos.

Gondoltam hogy a MySQL fog vezetni.

Laci

Ne haragudj, de ide irom miert nem ertek veled egyet :)

1. Csinalj konkurens hozzaferest szovegfileokon.

2. Csinalj jogosultsag ellenorzest szoveg fileokon.

3. Csinalj adat-konzisztencia ellenorzest szoveg fileokon.

4. Ja es mindezt X meretu rendszerre, ahol X > 0 tetszoleges valos szam. A valaszido pedig legyen olyan amilyet szeretnenk.

5. Tedd a szoveg file-okat masik szerverre, hogy tob webszerver is legelhessen rajtuk!

6. Join-olj ossze ket szovegfilet. Garantaltan leizzadsz :)

Es meg sok mas. Hat, jo munkat ;)

Laci

En ugy latom sok emberben vannak felreertesek az adatbazisokkal kapcsolatban. Volt olyan fonokom is, akinek qrwa fingja nem volt az egeszrol.

Laci

Csak arról beszéltem, hogy lehet, hogy nem minden esetben fontos az adatbázis. Lehet, hogy a kereshetőség miatt sok szempontból fontos, viszont egy csomó fölösleges dolgot tartalmaz.

A leg optimálisabb írni egy saját adatbázist a honlaphoz (mármint formátumot+programot:), ami direkt rá van optimalizáljva.

Csak kiváncsi voltam hogy mondjátok el :)

Arról ne is beszéljünk hogy mi van akkor ha két program egyszerre akarja módosítani ugyanazt az

adatot (pl ugyanannak az értéknek a megnövelése).

Vagy arról hogyha módosítasz 10(0000) adatot az adatbázisban majd a 10(0000). sikertelensége után az egészet vissza akarod vonni (tranzakció kezelés). Pl egy felhasználó adatainak felvételekor ez elég hasznos lehet.

Ajánlom Bruce Momjian pSQL könyvét mindenkinek.

Tudom, arra gondolsz, hogy egy text file, amiben tabokkal elvalasztod a mezoket egymastol, aztan azt hasznalod.

Ennek az a hatranya, hogy rettenetesen kispalyas, es eselye nincs arra hogy felnojjon. Ha egyszer az uzemeltetonek bejon az uzlet, akkor uj szoftvert kell irni, addig meg megtorik az uj lendulet. Igy aztan a kispalyas megoldas egy bilincset jelent majd a megrendelodnek is, csak mivel o nem ert az informatikahoz erre nem jon ra, csak majd akkor ha mar megszivta.

Gondolkodjunk felelosen, egy mysql eltoketlenkedik egy i486-on is, gyakorlatilag NINCS hardverkovetelmenye, mert az apacs mellett elbujik. Ismerkedj vele :)

Laci