Ausztria IT bérezés?

Régóta gondolkozom azon, hogy Ausztriában vállalok munkát, de eddig nem vitt rá a lélek. Még most sem aktuális, van egy jó és jól fizető állásom itthon, de a normálisabb sípályák közelsége, a normálisabb légkör, a nyelvtanulás és az esetleg magasabb bérezés vonz.

Szóval (junior) webdevelop munkakörben kb. mennyit lehet kint megkeresni, illetve mennyiből lehet megélni? Csak Bécs jöhet szóba, vagy vannak más városok is, ahol van ilyen munkalehetőség (lehetőleg az Alpokhoz közel)?

Hozzászólások

> (junior) webdevelop munkakörben

Ehhez nem kell külföldre menni. A külföld jön ide. Csak ismerek webeseket, én magam nem vagyok az.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Itt nem a munkaadó, hanem a lakhely a kérdés.

Itthon havi 15e Ft Katedrában a német nyelvtanfolyam. Kint még fizetnek is és közben tanulom.

Itthonról 400 km Lackenhof, Bécsből mondjuk 150. De közelebb is van normál sípálya. Az itthoniak heringtelepek, ahogy hallottam és 1000m alatt a rendes hó elég ritka. Ilyen benzinárak mellett meg egyébként se lehet minden második hétvégén kiautózni.

Tetszik, hogy rendezett minden. Ha nem muszáj, nem Bécsbe, hanem valami kisebb városba/vonzáskörzetébe költöznék. Valahova az Alpok közelébe. Imádom nézni a hegyeket.

Tök más a közlekedési kultúra. Hozzám közelebb áll az osztrák módi, mint a magyar. Ez is szempont.

Leginkább ez mozgat, nem az, hogy külföldnek dolgozzak.

Oké, auslander(?) leszek sokáig, de elvileg a magyar munkaerőt megbecsülik kint (osztrák hazamegy du. 4-kor, a magyar addig nem, míg munka van, pl vendéglátásban). Ugyanígy dolgozom itthon is, nem lenne meglepetés.

Szerk: pl. 1000 Euro nettóért nem feltétlen költöznék ki. 1300-1500+ már inkább mozgatna, megélhetés függvényében.

Nem akarom a kedvedet elvenni, de ahhoz, hogy kint munkát kapj alapfoknál jobban kell beszélni németül, főleg, ha Te leszel az egyetlen magyar ott.
Az auslander státusz jár mindenkinek , míg meg nem ismernek és elfogadnak.
A fizetés a munkapiac felszabadítása előtt 1400-2500 euró közt volt, most viszont túlkínálat lehetséges és hiába mondják, de kint is egyre olcsóbban keresnek munkavállalókat. A lakhatás mint lakásbérlés 400-600 euró + kaja + utazás, ezért bérelnek a határmenti helyen sokan és ingáznak.

Érdekelne, mennyire lehet Ausztriában v. Németországban IT területen boldogulni, ha németül nem, angolul viszont jól tudok?
Mert a párom német tanár és előbb-utóbb úgyis felhoz egy normális szintre, de attól még messze vagyok és jelenleg azon gondolkodunk, hogy Ausztria, Németország vagy Anglia legyen a célpont munkavállalás céljával...

Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Ausztria közel van, hasonló méretű ország, közös történelemmel, első körben ott próbálkoznék.
IT területén nincs tapasztalatom, építőipari szakmunkában több cimborám ment ki gyakorlatilag 0 nyelvtudással (a munka feltétele egy általuk szervezett (önköltséges és nem olcsó) több hetes német tanfolyami részvétel volt - ha esetleg ilyennel állnának elő, akkor ne feltétlenül gondolj egyből az átvágásra).

Ha látnak benned fantáziát azt fogják mondani, hogy felvesznek és az elején elég az angol is, de aztán később elvárják a németet is. IT szakmán belül úgyis kötelező mindenkinek angolul beszélni.

Szerintem ha a párod nyelvtanár és egy csöpp érzéked is van a nyelvekhez félév alatt fel tudsz fejlődni olyan szintre, hogy megérteted magad és ki tudod következtetni hogy nagyjából mit akarnak, ha beszélnek hozzád. Mint ahogy minden szakmában az IT-ban is van pár német szakszó amit nagyon sokat fogsz hallani, azokat idővel megtanulod... Amikor meg már áttérsz angolról németre, nem is nagyon kell tovább tanulnod, mert generálja magát az egész. Az elején sok feliratos német filmet kell nézni(németül, német felirattal) és nem árt egy párhetes nyelvtanfolyam, ott lehet barátokat szerezni akikkel később össze tudsz járni, ami szintén nagyon jó gyakorlásnak.

Német annyira nem gond, tanultam már valamennyit középiskolában, valamennyi alap megvan, erre meg nyelvtanfolyammal rádolgozok. Amúgy is jó lenne két beszélt idegennyelv, itthon is. Hogy egy év alatt el lehet-e jutni megfelelő szintre, az jó kérdés, de rajta leszek.

Lakhatás így kicsit húzósnak tűnik, de ketten fizetve talán már annyira nem gázos. Persze minden akkor dől majd el, amikor már ott vagyunk, hogy a külföldi álláshírdetéseket nézegetjük.

Azt cáfolom, hogy a nyitás miatt csökkentek volna a bérek.
Külföldi kezdő szakmunkás olyan 1600 környékén kap (1200 a nettó minimálbér, ehhez hozzájön a kötelező 13 és 14. havi fizetés és, ha jól tudom az adózási szabályok alapján még valamennyi adóvisszatéritésre is jogosult vagy), IT területén gondolom ezt feljebb lehet srófolni.
Mindenképpen úgy érdemes, ha többen mentek ki (család, barátok, kollégák) és mondjuk Bécs külvárosában béreltek lakást vagy kis házat.
Ebben tudok segíteni.
Alternatívaként mondjuk Sopronból ingázni.

Egy év alatt bőven el tudsz jutni társalgási szintre.

"...az albérlet nem annyira vészes talán..."

Nem tudom Ausztriában hogy vannak a dolgok, de Németországban azért ez nem annyira egyszerű. Először is ha lakást szeretnél kell egy állás, mert csak úgy nem fognak adni a két szép szemedért, nem árt ha írnak neked egy ajánlólevelet is (mert ugye még kezdő leszel ott és a párhetes munkaviszonyoddal nem biztos, hogy neked adják majd ki a legszívesebben).

Mint már mások is mondták a lakásbérlés kicsit másabb árkategória mint otthon. Illetve sok helyen kauciót kell az elején fizetni. Úgyhogy nem árt ha úgy mész ki, hogy legalább van 3-4 de inkább 5 ezer Euród megspórolva.

Persze az sem mindegy, hogy van-e már állásod ott amikor kimész, vagy még akkor kezdesz el keresni...
Én a helyedben vennék egy osztrák prepaid kártyát és otthonról kezdenék állást keresni és ha behívnának interjúra szépen kimennél (pár alkalommal Pestről kimenni nem olyan vészes szerintem), mert ha ott kezdesz el állást keresni akkor kelleni fog az az 5000€. :)

Mindenképpen úgy szeretnék kimenni, hogy már van állásom, ezért is gondolkozok valami fejvadász cégen. Jelentősen megkönnyítené a dolgokat, ha nem kéne nekem googletranslate-tal szórakoznom :) Vagy valami olyan portált találni, ahol többségében vannak az IT-s állások, mert a monster.at nem igazán kényeztet profilomba vágó munkákkal :(

Egyébként igen, interjúra kimenni nem egy nagy cucc párszor itthonról, inkább ez, mint a bécsi albérlet irgalmatlan árai.

Köszi, de ezzel csak az a baj, hogy minden reggel 2 órát utazni + 2 órát vissza (dugók) + parkolás, ha nincs céges parkoló, kicsit megterhelő időben és pénzben is.

Találtunk 400-500 euro környékén is albérletet Bécsben, igaz, 17 és 35 nm köztiek, dehát első időkben az is bőven jó lehet. Meg a környék a kérdés, azt se ismerem, hogy hova nem szabad költözni.

Ha jól láttam, havi B(écsi)KV bérlet 50 Euro körül van, az kb. háromnegyed tank benzin (350-450 km hatótáv) :(

A kolléga Mosonmagyaróvárról jár be, szumma 3 óra naponta. Városhatárban az autót le kell rakni és tömegközlekedéssel kell menni, az nagyon jól működik. Az egyetlen probléma vele, hogy nem lesz itt bejelentve és ezért csomó mindent nem tud csinálni, pl. telefon előfizetést venni. (Magyarázat: két dolog kell szinte mindenhez. Meldezettel, az a lakcímbejelentő és Bankomatcard, az az osztrákok saját bankkártyája.)

Amit fentebb kollega nem emlitett:

Mo-on a TB mondjuk 6K / ho ( mint munkavallalo ), enpedig 300 -at fizetek minden honapban betegbiztositasra, 2500-as licensel. Az is igaz, hogy minden loszar benne van a csomagban.

Ha angolul tudsz, akkor mondjuk anglia?:) totaljobs.uk, habar nekem eszembe sem jutna odamenni... de esetleg Neked :)

Tippre valahol 1800 és 3000 euró között, annak függvényében, hogy mennyire végzel minőségi munkát és mennyire rendelkezel széles körű ismeretekkel.

Én most költöztem ki Ausztriába és azért kicsit óvatosabb lennék a "csak nem lesz olyan drága" kezdetű kijelentésekkel. Nekem maga a költözés lassan 4000 Euró környékén tart, ebből 2000 Euró volt a lakásra a kaució (65 nm, Südtiroler Platz), 650 az első havi lakbér és valami 230 a szerződéskötésre az illeték. Ökölszabály az, hogy Bécsben 10 Euró / hó / nm, 1-2 havi kaució és ugyanennyi jutalék (provízió) az ingatlanközvetítőnek. Ez utóbbit el lehet kerülni, de ahhoz itt kell lenni helyben.

Ami a német tudást illeti, munkaadója válogatja. Nálunk pl. nem kell a német tudás a fejlesztőknek, angol az üzleti nyelv. Az élet egyéb területein sem annyira problémás, de azért érdemes ráfeküdni a témára.

Egy ismerősöm egyébként erről a témáról blogol szorgalmasan, érdemes olvasgatni. (Főleg a tennivalók sorrendben című bejegyzést.) Fontos, hogy ha nem vagy képes magadnak munkát keresni, akkor az élet egyéb területein is el fogsz süllyedni, szóval vedd elő az önállóság című leckét és kezdd el feltúrni a netet potenciális munkaadók után.

1800 kornyéke már egész kellemesnek tűnik :)

A "csak nem lesz olyan drága" alatt azt értettem, hogy ki tudjuk termelni az albi és az élet költségeit a kettőnk fizujából és még félre is tudunk tenni. Oké, az elején kell egy kis tőke, de számításaim alapján, ha mindketten még a minimálbért is keresnénk (1000 euro netto, ha jól néztem), akkor is (a 400-500 eurós kis lyukból kiindulva) az albi és a kaja meglenne egy minimálbérből a másik feléből ilyen-olyan kiadások + félretevés megvan. Persze ez eléggé nagyságrendi számítás, fogalmam sincs, hogy mennyit kell ott kint kajára költeni (az 5 eurós Billás kilós kenyér mondjuk "megfeküdte a gyomromat"; lehet ésszerűbb itthoni lisztből saját kenyeret sütni kint). Mondjuk én nem minimálbéres állást szeretnék és barátnőm se csak annyira képes, de mindkettőnknél jelentkezik a nyelvtudás hiánya. Egyébként nyugodtan cáfolj meg, ha nagyon rosszak a számításaim:)

Blogot köszönöm, a fejvadászozás meg nem önállósági, hanem hatékonysági kérdés szvsz. Nem az a lényeg, hogy én ne tudnék munkát találni, csak szerintem hatékonyabb ezzel megbízni egy ezzel foglalkozó céget:) Persze ennek a költségvonzata se mindegy, mindenesetre valószínüleg hamarabb találna az általa elérhető forrásokból számomra megfelelő munkát, mint én a googletranslate-tel.

Bécs tele van török bolttal, kaját érdemes ott venni.
Kenyér például fele, harmada a Billás árnak, vagy még olcsóbb és finom.
Más élelmiszernél is ez a helyzet. Ha nyitott szemmel jársz, kevesebbet fogsz költeni kajára, mint itton. Sört és más alkoholt ne keress a törököknél :)

Juniorról nem tudom mennyiért megy, senior webdev fizetést láttam 6-7000€ bruttóért Bécsben. Sajnos ilyen helyen elsődleges az ügyfelekkel való kapcsolattartás, úgyhogy ha csak valami nagy multinál nem vagy, akkor a folyékony németre szükség lesz. Persze lehet szerencséd, de kicsit a valószínűsége szerintem.

Meg fogod utalni a balf@sz vezetesi stilusukat es tajszolast. Letolnak az utrol, kemenykednek, de nagyon nem azok. Nemetul meg nem tudnak. A nyelvtant sem ismerik. Nemetet ausztriaban nem lehet tanulni. Sok a torok. Az agressziv fajta is, meg a fejkendos is. Elveszik a rendszamod, fizethetsz Nova-t es horribilis biztositast. Auslander leszel, de ha beszolnak csak vetits ra a tortenelmukre. Bizonyos reszekrol nem tudnak ill nem szeretnek rajuk emlekezni.
Hianyozni fog a normalis etel. Minden van, csak ize nincs. Ecetbol nagy a valasztek. Csak nezz korul a "borok" kozott, amikre olyan buszkek.

igazat szól bitumen, megfontolandó.
Én 1999-ben kerültem ki Bécsbe, a várost egy pillanat alatt megimádtam, az embereket 6 hónap alatt meggyülöltem. Olyan szinten bunkók voltak ( és ha nem beszélsz rendesen, akkor ma is azok ), hogy azt turistaként nem tudod megélni.
Stílusuk nincs. Németül nem hajlandóak kommunikálni, csak a saját nyelvükön. Állandóan okosabbak, tök mindegy milyen papírod van. Hülyének és idiótának néznek. Az elején azt gondoltam, bennem a hiba.
De aztán nyakamba vettem inkább Németországot, és láss csodát, sehol se néznek hülyének, partnernek kezelnek, tudnak németül.
Szerintem ha menni akarsz, és tudsz angolul, akkor inkább Svájc. Ott nem lesz gond a nyelvtudásoddal.
Tapasztalat beszél belölem. 1994-töl dolgozok osztrákokkal, 2000-töl németekkel, 1999-töl csak külföldön.

Kezd aktuális lenni a dolog.

Tudtok valami jó fejvadász céget kint?

És köszi a fenti tippeket, még ha nem is válaszoltam az összesre:)

Szerk: egyébként első lépés Ausztria. Sose vállaltam munkát külföldön, ezért közeli kell. Ha bejön a légkör, akkor bejön, ha nem, akkor lehet nyugatabbra menni, ahogy javasoltátok is fentebb. Mindenesetre a Bécs - Bp távolság nekem egyelőre fontos.

Üdv!

Sok sikert! Sajnos IT - re nincs tippem. Másra esetleg.
(Főleg webdev -re nincs...)

Érdemes megnézni jópár síparadicsom és ott honoló cég honlapját, bepróbálkozni náluk, esetleg bepróbálkozni azoknál akik készítik nekik a honlapot... B-)

Esetleg nyelvtanulásra brainturbo ?

Amúgy lehet hogy a kezdést is eleve fordítva kellene csinálni. Ha legalább pszichésen fölégeti maga mögött az ember a visszautat akkor lehet hogy hatékonyabb az átállás...

Pl München-ben jó a sör és Salzburg sincs túl messze! B-)
(Ok - csak kicsit túlzok....)
Viszont annyiból pozitív ha az ember rá van kényszerítve (pl. a nyelvhasználatra mert kint él), akkor még eredményt is lehet elérni az alkalmazkodásban.

--
RudyD

Vajon senior C++ mennyi Becsben?

Nos, úgy néz ki, hogy alakul valami.


Expected Skills and Qualifications
• Solid education and/or comprehensive work experience in the development of Flash applications
• Excellent knowledge in OOP and ActionScript 3 as well as server sided communication and databases
• Good proficiency in current internet technologies ((X)HTML, XML, CSS, JavaScript ...)
• Ideally experience with Flashbuilder as well as FlashCS
• Solid understanding of current 2D graphic software packages (Adobe Photoshop, After Effects, Illustrator ...) • Basic knowledge in Papervision3d or Away3d
• Creativity, reliability and high quality awareness
• Good problem solving and optimization skills
• Good communication skills and ability to work in a team environment
Job Description
• Flash applications: planing, development, implementation, revisions as well as testing and documentation • Conception and design of high-end online projects in collaboration with our software developers
• Implementation of online projects at a high level
• Self dependent, creative work
We Offer
• Competitive salary und extensive possibilities to improve oneself further
• Become part of an international, growing company pushing todays technologies • Work in a highly innovative industry
• Participate in an exciting, diversified and inspiring working environment
• 25 days of paid holiday

Erre szerintetek mit érdemes kérni? A monster.at-s hírdetésben a minimál garantált 2500 bruttó volt megadva, ami olyan 1600 nettó. Én interjún 1800-2000 nettót mondtam, tartható vajon, vagy kicsit túllőttem magam?

http://hup.hu/node/105899#comment-1381888
http://hup.hu/node/105899#comment-1382225

Ha egyedül élsz, kelleni fog ennyi pénz. 1600-ig lemehetsz próbaidőre, de a költségeiddel (lakás, telefon) legyél óvatos, kell mindig pár száz euró tartalék. Azt tudjad, hogy Ausztriában van 13. és 14. havi fizetés is, ami jelenleg (még?) adómentes, szóval a bruttódat kapod meg.

Update: megnéztem az IT kollektív szerződést, valszeg a 2500 bruttó az ST1 Regelstufe (haladó) szerinti minimálbér. Az interjún mindenképpen kérdezz rá, hogy hova sorolnak be. A kollektív szerződést itt találod: http://portal.wko.at/wk/format_detail.wk?angid=1&stid=364641&dstid=6955