Ipari "sztetoszkóp"

Sziasztok!

Azt a feladatot kaptam a főnökömtől, hogy ipari zajok közepette szűrjek ki bugyborékoló hangokat. Itthon végeztem kísérleteket, porszívó, turmix, hozzáadott "fehérzaj" mixelésével + üvegpalackba juttatott levegővel elért hanggal, és úgy tűnik, hogy eredményesen használható pl. az audacity erre a célra. Nyilván más is, első lépésben a megvalósíthatóságra voltam kíváncsi.
A következő lépés a helyszíni hang-mintavételezés lenne, de ehhez nem szeretném a retkes körülmények közé vinni a notebookomat, és a fejhallgatóm mikrofonja sem lenne ideális választás. Felteszem, létezik olyan berendezés, mellyel tudok hangokat digitalizálni kiváló minőségben úgy, hogy a mikrofoni részt nyugodtan nekinyomhatom - mint egy orvosi sztetoszkópot - a retkes berendezéshez. A feladat megvalósítását saját erőforrásból kell megoldanom - ha tetszik a magasabb beosztású munkatársaimnak, akkor látok belőle némi anyagi javakat, talán az eszközt kifizetik -, így olcsó megoldás érdekelne. Ha nekem kell berhelnem, forrasztanom az sem lenne akadály - az R=U/I korlátain belül :) .
Vásárolható komplett berendezésre, könnyen kivitelezhető megoldásra kérem tisztelettel a javaslataitokat.

Előre is köszönöm.

Hozzászólások

szerintem egy jobb minosegu digitalis diktafon (kb 30k) es egy nem-kar-erte mikrofon erre csatlakoztatva megoldana a a problemadat. olcsobb este egy par ezer ft-os wav-ba is felvenni kepes mp3 lejatszo a diktafon helyett...

A'rpi

Ilyesmit képzeltem el én is, de az jelenti ebben a problémát, hogy a "nem kár érte" mikrofont a lehető legjobban irányítsam a hangforrás felé.
Szóval ebben az esetben elképzelhetőnek tartod, hogy egy orvosi sztetoszkóp végére illesszem a mikrofont?
(Sajnos 400 ilyen berendezést kell átvizsgálnom, ha sikeres, akkor további 400 vár rám, és hát az áldatlan körülmények miatt hamar szeretnék végezni.)

Az orvosi sztetoszkóp egy csőben végződik. Ezt aránylag könnyen lehet illeszteni egy kis elektretmikrofonbetétre, szerintem minimális berheléssel. Az meg elég jól illeszkedik a *bookok mikrofonbemenetére (a diktafonéra is). Egy megfelelő méretű csövecske kell hozzá.

Szerk.: mobiltelefon headsetje is jó hozzá.

Arra kíváncsi lennék (ha leírhatod), hogy egészen pontosan milyen algoritmussal dolgozol.

Egy ilyen jó lenne neked valyon?

http://www.sparkfun.com/products/9964

Most fogok rendelni sparkfunról, ha kell, akkor nézz ki néhány cuccot, írj PM-et, és belerendelem a dobozba a te cuccod is. Bp-en átvehető lesz.

Én hosszú árnyékolt kábellel megpróbálnám elvezetni a notebookig, amit valahova letennék, ahol már nem retkes a pálya. Mehetne realtime a feldolgozás, és nincs a célhw építés para. Esetleg egy USB külső hangkártyával digitálisan viheted a jelet, így nem zajosodik ott már.

Érdekes feladvány! A bugyborékolás hangja roppant sok mindentől függhet, a környezeti zaj is sok mindentől változhat. Mindenképpen helyszíni felvételeket kell csinálnod de nem biztos, hogy eleve digitalizálva! Én mindenképpen egy jó minőségű, szalagos magnóra szavaznék feltéve, hogy nem ismerem a bugyborékoló anyag és a környezet jellegzetességeit.
Azonban, gondolom te többet tudsz. De felhívnám a figyelmedet arra, hogy a digitalizálás becsaphat. A kommersz, kereskedelemben kapható szerkezetek eleve torzítják a valóságot, számos szűrő és a digitalizálásból eredő zavar megjelenhet a produktumban (pl. egy diktafon, a telefonhoz közelít ck. 3 KHz sávszélességet kezel ami a beszédhang). Ha ezeket nem veszed figyelembe a "végleges" megoldásban komoly fejfájásokat okozhat. Én azt mondnám, hogy a mintavételezéshez, valami lineáris 8-12 bites (esetleg 16 bites) AD konvertert kellene összecinezni és a felhasznált mikrofon frekvencia karakterisztikáját ki kellene kompenzálni. Ha viszont, azt mondom, hogy nagyjából tudom milyen hangot is keresek, akkor lehet illeszteni a környezetre és szerényebb, vagy célzottabb audió feldolgozást próbálnék, pl. ha ezt egy hangkártyával akarod a "végleges" eszközben megvalósítani (PC alapú megoldás) akkor vigyél oda egy PC -t. A feladathoz nem kell a technika legutolsó csodája, egy 5-10 eFt ócskavas tökéletesen megteszi.
Ráadásul, nem tudom hol akarod a hangmintákat levenni - pl. ha egy toronyban elhelyezett, nehezen megközelíthető helyen van akkor jó ötletnek tűnhet egy puska mikrofon. Viszont ha ez egy fém ciszterna, akkor lehet hogy az oldalára tapasztott mikrofonnal a fém által vezetett hang jobb lenne.
Én mindenképpen abból indulnék el, hogy mennyit is szánnak az eszközre, ebből mennyi juthat a "szondára" és ebből kiindulva a lehető legjobban megközelíteném a végleges megoldást, hogy n utólag kelljen ráébredni, hogy valami a felhasznált mérőeszköz által generált problémával teljen az idő.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Eredetileg villamosmérnök volnék. Persze hogy csináltam ilyet. Az illesztő előerősítő okozhat gondot, de ha van megfelelő műszerezettség akkor nem akadály. Sok egycsipes eleve rendelkezik AD konverterrel.
A hangvezetésére nem kell feltétlenül cső, lehet az egy tömör fém darab is. A régi szép időkben, a motorokat, de még turbinákat is úgy "hallgatták" meg hogy a csavarhúzót rányomták a motorházra/öntvényre és a nyelét a fülükhöz illesztették. A kopogást vagy más rendellenes hangokat így nagyon jól lehet hallani. Ha a falon kell hallgatózni egy pohár is megteszi. Erre is igaz amit mondtam, azaz az átviteli közeg tulajdonságaival is kalkulálni kell, tehát ha a végső produktum másként fog működni, akkor ez gond lehet.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Hát nem tudom, hogy megoldás-e a problémára de egy pvc cső (akár porszívó cső) alkalmas lehet arra, hogy közvetítse a hangot a dszuvától egy mikrofonig különösebb veszteség nélkül (sőt..)

mikrofon-lógatás-nyomkodás helyett gyorsulásérzékelő jelének digitalizálása