Mennyi lehet a fizetési igényem?

Fórumok

Sziasztok,

Megkerestek egy külföldi multitól (hála a linkedin-nek), hogy menjek el egy csehországi fejlesztőközpontjukba dolgozni. Azt írták, hogy a Linux adminisztrációs és Python scriptelési tapasztalatomra alapoznának.

Ezzel kapcsolatban elég sok tapasztalatom van, ami kitűnt a LinkedIn-es profilomból is.

Nekem kb. 7 éves tapasztalatom van rendszergazdaként (40-50 gép és kb. 10 szerver felügyelete, egy cégnél és egy egyetemi tanszéken), 2 évet tanítottam is középiskolában IT specin pythont, és webmesterkedek. Szóval kb. Python, C, Unix scripting, PHP, Javascript, HTML, CSS megy és persze a Linuxok mély ismerete. Ezzel együtt 26 éves vagyok és most végeztem egy neves egyetemen informatikusként.

Szóval a kérdés, hogy milyen fizetésre és juttatásokra számíthatok nagyjából egy ilyen helyen? Az állás neve valami olyasmi, hogy Quality Engineer, aki teszt automatizációkat dolgoz ki.

Jöhetnek a tippek és ötletek, illetve akár állásajánlatok is, ha valaki úgy gondolja.

Hozzászólások

Megkerestek, de nem ajánlottak semmit?
(Sheldon: I'm simply affording you the opportunity to apply for it.)

Van ez egy rejtett álláskeresés akart lenni?

Ez ilyen első körös, "lenne egy ilyen állás, érdekel-e típusú megkeresés volt", amit első körben visszautasítottam, mert épp nem volt aktuális a külföldi munkavégzés, most viszont már mennék, szóval most fogok velük beszélni konkrét részletekről. Még az is lehet, hogy ajánlanak majd valamit.

"Quality Engineer, aki teszt automatizációkat dolgoz ki"
Tapasztalt mérnökként ezt illene érezni, de ölég vastagon megkérheted a lét IMHO.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az a helyzet, hogy nem vagyok tapasztalt álláskeresésben. Az eddigi két rendszergazdai munkám nem főállásos volt, ez lenne az első, és nagyon nem vagyok képben rendes fizetések tekintetében, hogy mit lehet kérni, és nincs közeli ismerősöm a szakmában, aki tudna iránymutatást ilyenben, márpedig tudom, hogy egy jó munkatárgyalásban ez fontos, hogy az ember kb. tudja, hogy mit lehet elérni. :)

Én nem látom a tapasztalt mérnököt, csupán egy tapasztalt egyetemistát.

Mivel nem volt még főállásod, fogalmad sincs egy csomó dologról, amitől igazából tapasztalt leszel. Amilyen munkákat leírtál, az nagyjából a hobbi kategória - ne értsd félre, nem a szakmai hozzáértésedet vonom kétségbe: egy hobbista is lehet jó szakember. De - valószínűleg - nem vettél még részt rendes projektmunkában, ahol szervezetten, határidőre kellett megcsinálni valamit, megbecsülni az időt, költséget, majd amikor kiderül, hogy nem jó, újrabecsülni, végül elfogadni, hogy csúszik az egész. Tárgyalni a megrendelőkkel, egyezkedni a feature-ökről, határidőkről, kiszedni belőlük, mit akarnak, holott ők sem tudják. Megélni a belső feszültségeket, amelyek minden 5 főnél nagyobb csoportban óhatatlanul előjönnek. Szembesülni azzal, hogy a munkádnak következményei vannak, nem csak rád nézve, hanem másokra is - hányszor, de hányszor kellett egyetemisták által összehányt kódot kidobnom, mert ők csak addig gondolkodtak, hogy a "beadandó" feladat kész legyen, esetleg _majdnem_ működjön, a kettest megkapják arra is, aztán úgyis megy az egész a kukába. Vagy napokon át nyomozni egy pici, bosszantó hiba után, ami sehogy sem akart megkerülni, végül az MSDN cédéről a MS Cpp library forráskódján végigdebuggolva kiderült a disznóság. És igenis meg kellett oldani a problémát, és nem volt, aki segítsen, nem volt kerülőút, sőt, még stackoverflow.com sem létezett :-) Ésatöbbi.

És akkor még arról szó nem volt, hogy bármiféle team leader szerepet kipróbálj, neadjisten ténylegesen menedzserkedj. Szerintem onnan nevezhető bárki is tapasztalt munkaerőnek, hogy már vezetett egy kisebb csoportot, legalább egy projektben. Addig csak lelkes - esetleg tapasztalt - kezdő, mérnök vagy sem, olymindegy :-)

Teljesen egyetértek veled, nem tartom magam Seniornak semmilyen szempontból, tényleg ezek a tapasztalatok hiányoznak, amiket felsorolsz. Igazából azért is akarok elmenni egy nagy multihoz dolgozni végre, hogy ezeket megtapasztaljam, tehát most még le is nyelek valami nem "zsíros" fizetést is, majd amikor kicsit beletanulok és ki is derül, hogy képes és alkalmas is vagyok ilyesmikre.

Igazából csak nem akarom áron alul adni magam, akármennyi is legyen az az ár aktuálisan.

Ha neves az egyetem, miért nem írod ki melyik? :)

--
Ha nem tudsz úszni, attól még nem a víz a hülye.

Hihihi, az info az a büfé-ruhatár szak a progmathoz képest, tudom, mert én is ott végeztem :-) De legalább egy rendes végzettséged is van, aki fizikus, az tényleg bármivel boldogul.

Az OOP-t még mindig úgy tanítják, hogy az rajzolóprogramokhoz jó csak? :-) Volt néhány érdekes tanár ott, ez volt az egyik aranyköpés, ami nagyon megmaradt.

Ez a szak 3 évig indult, tényleg nagyon ramatyul volt összeállítva a tananyag. Informatika szinte semmi, a fizikus képzésből csíptek le pár tárgyat, és a helyükre nyomtak be pár nevetséges infó tárgyat. A tanárok nagy része egyébként szerintem jó (na meg sok infós tárgyat az IK-ról tanítanak...).

Ezért is lettem az egyik TTK-s tanszéken rendszergazda, mert én voltam ott a társaságból, aki tényleg értett is valamit a dologhoz. Ha csak az ott tanult ismeretekre hagyatkozhatnék, akkor nem merném magam informatikusnak nevezni. A fizika szigorlatoktól viszont vért pisiltem, de adott egyfajta problémakezelési szemléletet, ami értékes. Pl. az előző postodban általad említett gányolás nem jellemző a munkámra és a hideg ráz tőle engem is. :)

Ha ők kerestek meg, akkor ragaszkodj hozzá, hogy mondjanak összeget. Nem Te kuncsorogsz állásért jelen esetben, hanem ők "versenyeznek" érted. De lehet, hogy rosszul látom.

Az előző postban lévő survey alapján, ha jól értelmezem, akkor reálisan 30-50e korona körül lehet egy havi fizetés, ami 340-560 körüli bruttót jelent. Ez (magyar adózási rendszerben) reálisan nettó 200-350e huf. Hát, lesz ez még jobb is, de elsőre akár még működhet is.

Van valakinek tapasztalata, hogy Prágában, Brnoban milyenek a megélhetési költségek (albérlet, fogyasztási cikkek) a magyar viszonyokhoz képest?

Az attól függ milyen messze találsz lakást a központtól. Egy 1+1 szobás albérlet átlagosan 10-15 ezer korona/hó. Brünben úgyszintén.
Helyi supermarketek áraiból pedig összelegózhatod a szükséges kaja árakat. http://www.iletaky.cz
Persze étteremben is lehet kajálni.

-
Debian Squeeze

Kíváncsi vagyok mi sűl ki ebből.
Feliratkozom

Egy kis update. Megvolt az első telefonos interjú, szimpi a dolog. Rákérdezett a fizetési igényemre, de kitértem előle azzal, hogy nem tudok addig semmit mondani, amíg nem tudom a megélhetési árakat. Úgy hallottam, hogy egyébként is jobb hagyni, hogy a munkáltató ajánljon valamit. Ha ugye túl keveset mondok, akkor az korlátoz be, ha túl sokat, akkor meg lehet, hogy nem foglalkoznak velem és azt se tudom biztosan mi a túl sok és mi a túl kevés...

Azt is mondta, hogy van "relocation program"-juk, hogy előre adnak pénzt, hogy az ember megvesse a lábát kint. Ilyen jellegű dolgokról tudtok valamit? Ez általában kölcsön? Ha igen hogyan törleszti az ember?

Relocation package dolog cégenként változó, de nem kölcsön. Számlával kell igazolnod hogy vettél: hűtőt, mikrót, stb. Erre külön lista van, hogy mit térítenek (HR tudja).
Ez a visszafizetés -mármint a részükről- általában nem az első pár hónapban működik.

-
Debian Squeeze

csak engem zavar hogy ko:szpont? :(

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Juj, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Az ilyen pedig általában nekem is kiböki a szemem, mert vizuálisan írok és nem hangzás alapján. Utóbbi esetben gyakori hiba ez, de úgy tűnik én is kezdek rászokni. :)

Ps.: ...és egyúttal az "adminisztációs"-t is javítottam x-I

Azzal kapcsolatban mit gondoltok, hogy az én tapasztalatommal (sok szakirányú, de vállalati szinten nulla tapasztalattal) Magyarországon egy átlagos/jó helyen mennyi pénzt lehetne keresni nettó vagy bruttó?

Mert ugye +50e HUF-ért nem biztos, hogy érdemes kimenni külföldre (még ha az az albérlet, utazási költség, stb. után is marad), szóval ez nekem is egy jó tárgyalási alap lenne, ha tudnék valami hozzávetőleges számot, hogy mit lehet itthon megkeresni egy hasonló IT multinál hasonló munkakörben (kb. ilyen minőség-ellenőrző, alkalmazás teszteket írogató munkakörben).

Tippek?

Akit érdekelnek a fejlemények: Azóta túljutottam sok kör interjún és kaptam egy ajánlatot, ami a cseh www.fizetesek.hu átlagára másféllel ráver, + egyéb juttatások, szóval erősen gondolkodom az elfogadásán. :)

Helló,

Még egy update. Elfogadtam az ajánlatot, nem bántam meg. Most már elárulom, hogy a Red Hat-hez jöttem. :)

A cég egyébként elnyerte az évben az "év munkáltatója" díjat itt Csehországban a Microsoft előtt, és nem véletlenül, így két és fél hét munka után azt mondom, hogy elkényeztetnek.

És növekednek mint a gomba, még van is pár nyitott pozíció akár abban a csapatban is, ahova én bekerültem. Ha valaki otthon van Linuxban (és mondjuk a Pythonban, de bármilyen más terület is jó lehet a Linux mellé), és lenne kedve kimozdulni az országból, akkor nyugodtan keressen meg és segítek találni valami pozíciót itt. :)

Na jó, lassan lépek, mert 9-kor közös ingyen reggeli van csütörtökönként. :)

--adarazs

Igen, köszi, hogy ezt belinkelted, ennél nem leszek konkrétabb fizetés ügyben. A korábbi hozzászólásokra válaszolva:

Maradjunk annyiban, hogy kaptam egy hasonló összegű ajánlatot Budapesten is, de végül ezt választottam, mert a Red Hatnél pl. vannak olyan tréningek ingyen, munkaidőn belül (RHCE, stb.), amiket nem fizetne ki nekem egy magyar cég, tehát egyelőre itt éri meg lennem és tapasztalatokat szereznem.

Ami az előremenetelt illeti, a cég növekszik mint a gomba, jövő évre kész lesz a második épületük is itt Brnoban, rengeteg nyitott pozíció van. Szerintem ami így bővül és növekszik ott van előrelépési lehetősége annak, aki törekszik rá és többet és jobban teljesít, mint az átlag.

Ha valakit érdekelne a dolog és alaposan ért a Linuxhoz, az akár küldhet CV-t nekem is, és segíthetek találni valami olyan állást, ami megfelelő lehet. Ezen kívül ha én személyesen ajánlok valakit, az ha jól tudom, némi előnyt jelent a felvételi eljárás során.

Üdv,
--Attila

Most eléggé mellélőttél.

Egyrészt jól tudok angolul. Másrészt az élet teljesen más területén dolgozom, it-ben soha semmi szín alatt nem dolgoznék professzióként; kivéve nevezett cég.

Soha nem mennék el az országból tartósan.
:P

De amúgy ami tőlem telik beleteszem a Fedora közösségbe. :)

>>: sys-admin.hu :<<