2 WiFi router - hol a hiba?

Adott két wifi router, "A" (192.168.1.1) és "B" (192.168.1.254).

"A" csatlakozik a modemhez és a netre (WAN), "B" pedig "A"-hoz csatlakozik, gyakorlatilag switch-ként működve (az egyik LAN portján). "A" DHCP-vel osztja a címet, "B" nem oszt semmit.

Ubuntu 11.04-gyel "A"-t használva 0-15 K-val töltök, "B"-t használva 230-cal (pedig az van messzebb). Windows-on ezt a sebességkülönbséget nem tapasztaltam, kábellel sem jön elő. "B" gyakran (naponta többször is akár, de 1-2 naponta mindenképpen) leáll. "A" soha nem áll le.

Mi lehet a hiba?

Hozzászólások

flame-be torkolhat, de:
- mi a két router típusa? ugyanaz?
- próbáltál már firmware up/downgradelni?
- esetleg próbáltál UTP kábelt cserélni?

Windows is teljesen ugyanúgy csatlakozik (pl: csak wifi) mint a linux?
Ugyanazzal a géppel próbáltad ubuntu-val és windows-al is?

Hirtelen ezek az ötletek, kérdések jutottak eszembe. Bocs, ha már próbáltad volna öket.

Ugyanolyan routerek, kábellel csatlakozó gépről nincs vele gond, szóval nem a kábel az. Ugyanazon a gépen nincs gond Windows-zal, viszont a router lefagy rendszeresen. Emiatt volt már cserélve is, de nem javult meg :)

Volt a múltkori esetem, ami - úgy tűnik - igaziból ugyanez a probléma, most mindkettő router sávszélességét levettem 20 MHz-re, az egyiket g only-ra tettem, a másikat n only-ra, egyelőre egész kiegyensúlyozottnak tűnnek. Eddig B/G/N mixed-en voltak 40 MHz mellett.

Elképzelhető hogy ez lett volna a gond? Ha igen, akkor ez miért csak Ubuntu 11.04 alól történő csatlakozásnál jelentkezett? (Bár valami gond tuti volt/van ezzel a hálózattal...)

A és B routert megcserélve hogyan alakul a helyzet?
Továbbra is vacakol az A pozícióba került B router? Esetleg most már a B pozícióban lévő A router rosszalkodik, vagy egyik sem esetleg mind a kettő?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Bár könnyen lehet, hogy én tévedek, de nem lehet az, hogy "A" router-nek túl sok dolga van. Míg "B" router csak AccessPoint-ként működik addig "A"-ra van bízva DHCP,Route,PortForward,wlan titkosítás. Nem lehet, hogy kevés az erőforrás. Valamint a sebesség hálózaton kifelé vagyis internet felé mért sebességben csökken vagy hálózaton belül is? Esetleg ha DHCP-t "B" router adja nem javul a helyzet?

Melyik router milyen (mennyire terhelt) WiFi csatornát használ?