Ubuntu 5.10 Macintosh-on - első tapasztalatok

Címkék

Tavaly decemberben Eric S. Raymond "A Katedrális és a bazár" című írásán felbuzdulva elhatároztam, hogy teszek egy próbát a Linux-szal. Hatalmas önbizalommal leszedtem a Mac OS-t, és nekiálltam Gentoo-t telepíteni. Nem sikerült. Nem adtam fel, felraktam a Yellow Dog-ot, aminek grafikus az teepítője. Nagyon sok minden nem működött, fordítgattam forrásból (ha sikerült), de az egész Linux-PPC világ borzalmasan alultámogatottnak tűnt. Fel is adtam.

Na de:


nemrég öcsém rendelt ingyenes Ubuntu CD-ket, a Powerbook-omba új HDD került, így újra feltámadt bennem a kíváncsiság. Csináltam hát egy Linux-partíciót (a Mac OS-t most meghagytam), és felraktam az 5.04-es Ubuntu-t. Sajnos nagyon alap dolgok nem működtek rajta, buherálni akkoriban nem volt sem időm sem türelmem, így pihenni hagytam.



Addig, amíg:


Nemrég kijött az új (5.10-es) Ubuntu verzió. Egyik este volt egy kis ráérő időm, hát felraktam. És működik! A telepítés lement gond nélkül, megy az internet is (routeren keresztül), pedig az égvilágon semmit sem állítottam be. iPod (firewire), CD-k, DVD-k rögtön megjelennek a desktop-on (HFS+-ra formázott iPod read-write-módban!), magyar billentyűzet is működik, 2-es OpenOffice.org, Gimp, stb. rajta. Apt-get-tel rögtön felment a Blender és az XMMS is, a QCad, Xine, MPlayer viszont nem.



A multimédiás programokat azért akartam felrakni, mert a beépített Rhythmbox (ami az iPod-ot is tudja kezelni) ill. a Totem Video player nem működött. Kicsit utánaolvastam a legkézenfekvőbb helyen (nem, nem Google, hanem a rendszer saját helpje, ami ráadásul teljesen átlátható és áttekinthető), és megtudtam, hogy bizonyos codec-eket kell telepíteni, ami gyerekjáték volt a beépített, grafikus csomagkezelővel, a Synaptic Package Manager-rel. (Ezzel a QCad-et is fel tudtam rakni.)

Kipróbáltam egy feliratos South Park avi-t, megy gond nélkül, meg se kell neki adni a felirat helyét.

Zenét is vidáman hallgatok az iPodról. DVD nézés szintén gond nélkül megy. A fényképezőgépet (Nikon SQ) mass storage beállításban nem, PTP-ben simán felismeri, kezeli, csakúgy, mint a FAT32-re formázott pendrive-ot. Ami nem megy, az a wifi és a külső monitor, de nem is nagyon próbálkoztam. A Mac-partíció (HFS+) mountolása terminálból sikerült, fstab-ba beírva magától is megcsinálja, szintén read-write-ban, ahogy illik. Altatás, ébresztés a gép fedelének lehajtásával-nyitásával szintén problémamentes, csakúgy, mint a frissítések telepítése. Bootloadert is telepített magától (yaboot), most indulásnál választhatok, hogy az Ubuntu-t vagy a Tiger-t (OS X 10.4) akarom-e használni.



Konklúzió: lehet, hogy előbb-utóbb képes leszek ezt használni egyetlen rendszernek, bár biztosan nem a közeljövőben.

(Kiegészítés: tavaly a Yellow Doggal 3 hét intenzív buzerálás után nem jutottam el idáig, mint most az Ubuntuval játszadozva pár óra alatt. És nem én lettem ennyivel okosabb.)

Hozzászólások

Nekem már két hónapja fent csücsül Ubuntu Breezy az iBookomon és többé-kevésbé elfut(ogat). Ami nem megy:

- Airport (lásd bcm43xx driver).

- HW gyorsításos ATi driver (nem is lesz szerintem).

- Nincs rendes power management.

Amúgy aranyos :))) Már a harmadik kernelt ütögetem rajta össze.

pedig a gyakorlas teszi a mestert! :)

Az a 3 hét gyakorlás most ért meg bened. :) (generativ tanulásifolyamat)

Szeretnem megtudni, hogy mi visz ra valakit, hogy OSX helyett Linux-ot hasznaljon egy PowerBook-on...:-)

bogarpat, milyen PowerBookod van? Nekem 1. gen. 12''-son jóval több gondom volt:

- nem forgatta a processzorventit (állítólag van erre kernel patch)

- nem tudta max. frekvenciára kapcsolni a processzort (erre is van patch)

- 3D gyorsítás nélküli grafika