Sparc64 vasak elhelyezese, felhasznalasa 2011-ben

Tiszteletem!

Itthon csak porosodik egy Ultra 10 meg egy Ultra 2. Nem tudom, hogy ma meg valaki foglalkozik-e solaris 9 uzemeltetessel, UltraSparcI-IIe vasak uzemeltetesevel (vannak-e ilyen emberek errefele?)

Milyen solarisokat tegyek rajuk?
Az U2 UltrasparcI CPU-val rendelkezik (1 darabbal), amit Solaris 9 meg tamogat, ergo erre a valasz adott.
Solaris 10-bol melyik milyen ZFS-t tud?
256MB mire eleg ZFS mellett?
Solaris 10-t ki hasznal(t) grafikus munkaallomaskent?

Felig off:

HW elhelyezesre kezenfekvo 5let:
- kuka
- nem tunik eladhatonak, pedig mar cozma^Wraffaello arfolyamon kinalgatom
- ingyen^Watalanyarammal+nettel rendelkezo emberke, pl. szerverekkel/freebsd^Wsolarissal ismerkedni akaro kollegista az idealis celpont, ha ingyen akar tobb even at hasznalni egy ilyen gepet

Az Ultra 2 itten vanik: http://hup.hu/node/99474

Hozzászólások

Az ultra2 1 db 200mhz-es cpu-val már 10 évvel ezelőtt is karcsú volt. Az ultra10 egy sparc processzoros pc.

256MB igazából arra elég, hogy az oprendszer elinduljon, azon érdemi tevékenységet nem fogsz csinálni (mivel az utolsó 1-2 sol10 sparc release már egy initrd-jellegű boot archive-ból indul, kevesebb rammal be sem fog bootolni, mert a boot archive nem férne el a memóriában). Persze ezekbe a gépekbe nem lehetetlen ramot szerezni; viszont az is igaz, hogy a gépek használati értéke ezzel sem fog a csoki/sör kategóriából felemelkedni.

Milyen solarisokat tegyek rajuk?

Amit bírsz. Én a legfrissebb sol10-zel próbálkoznék, ha felmegy (a 128mb-ra nem fog). Probléma, hogy a gépekben jó eséllyel nincs dvd olvasó, a sol10 cd edition meg nem biztos, hogy egyszerűen megszerezhető.