Mi is volt előbb...?

Amikor felmerültek az első pletykák arról, hogy az Apple tablettel rukkol elő, már akkor sokan tippelgették, hogy mennyi idő kell majd ahhoz, hogy az emberek azt higyjék, hogy az egész tablet-dolgot az Apple találta fel.

Ehhez valóban nem kellett sok idő, de most még rá is tettek egy lapáttal: kép (@engadget)

A szomorú ebben az, hogy az emberek nagyrésze tényleg elhiszi...

Hozzászólások

2010-ben jutottunk odáig technológiailag, infrastrukturálisan stb., hogy a tabletek piaci sikert érhessenek el, ez az Apple-nek sikerült legelősször.

Ezt a copycat dolgot meg nem értem, most akkor mindenki aki notebookot stb. gyárt az copycat, merthogy a tablet egy termékkategória.

Attól, hogy nem az apple találta fel, már nem is másolhatják az apple-t???

Most, komolyan, elvonatkoztatva a valóságtól - ami tökmindegy és nemérdekel és vitázni sincs kedvem róla - ez logikailag marhaság...

Newton képletét le lehet másolni, az egy konkrét dolog. Na de, hogy azt mondjuk egy gyártóról, hogy egy másikat másol, amikor szinte mindenben különbözik a terméke - hardware és software tekintetében egyaránt -, az már egy egészen más dolog.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

tablet - tablet
Egyik sikeres lett, és nagy üzlet: hirtelen mindenki más is elkezdett gyártani tabletet

Te nem érted, hogy működik az üzleti világ? Azt hiszed mindenki saját eredeti ötletből dolgozik, csak ezek - függetlenül egymástól - épp egybeesnek? ;)

Persze, értem én hogy érzelmileg nem szimpatizálsz az apple-lel és ezért mindenféle módon igazolhatod a másolókat, itt egy kis segítség:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ship_of_Theseus

Akkor atfogalmazom a kicsit lejjebb megfogalmazott kerdesemet: A Logitech utanozza a Microsoftot? Vagy forditva?

En nem gondolom azt, hogy ezt a dolgot barmilyen kategoriaba bele kellene illeszteni. Nem tortenik itt sem masolas, sem utanzas, foleg nem az Apple termekeinek masolasa, utanzasa.

A tablet (tablaszamitogep) a szamitogepek egy kategoriaja, melyre egeszen pontos definicio letezik. Lehet arrol beszelni, hogy az Apple iPad altal keltett hype-t kihasznaljak mas gyartok, arrol is lehet beszelni, hogy a vilag megerett a tabletekre, egyvalami azonban biztosan nem igaz: senki nem utanozza az Apple iPad-et.
Ez pont olyan lenne, mintha a mai PC-kre azt mondanak, hogy hat ezek az IBM-et utanozzak, mert hat ugye - talan az idosebbek meg emlekeznek ra - az IBM vitte sikerre a PC-t, mint kategoriat. Es ugye egy ilyen kijelentesre mindenki a szemem koze rohogne, es elkuldene a francba?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nézd, mi csak a korrelációt látjuk: az apple után rengeteg gyártó dobott piacra tabletet

Én ok-okozatiságot sejtek benne, te meg nem. De egyikünk sem bizonyíthatja az álláspontját, mert nem láthatunk bele a cégek titkos üzleti irataiba.

Szóval ezzel kb. le is lehet zárni ezt az egészet, gondold azt, hogy tévedek neked meg igazad van, és én meg fordítva gondolom: mivel mindketten azt hisszük nekünk van igazunk, mindketten elégedettek lehetünk, ez a pareto hatékonyság csúcsa ;)

Valoban van ok-okozatisag benne, ezt nem is tagadom. A szemelyes velemenyem az, hogy a most piacra dobott tabletek igencsak kihasznaljak az iPad altal vert hullamokat.

Azonban a masolas, utanzas egy jol korulirhato, meghatarozott fogalom, ami sajnos - barmennyire szeretned - nem alkalmazhato a jelenlegi helyzetre, mivel ezek a szavak egy konkret targgyal (termekkel) foglalkoznak, nem pedig annak gazdasagi hatasaival. Ugy is mondhatnam: ez a ket szo nem ezt jelenti. Pont ezert vicces/bosszanto a topicnyitoban mutatott kep is, mert hamis tenyeket sugall.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A tabletet nem az Apple találta fel, de ahogy a telefonoknál is, ő készített először kényelmesen használható, látványos felhasználói felületet, amivel végre eladható és kívánatos termék lett. Nomeg mostanra jutott el odaáig a technika (cpu, akku, kapacitív érintőképernyő), hogy tényleg használható holmi lett, nem pedig egy másfél kilós, 2 centi vastag tábla gép, oldalról alig látható, rezisztív képernyővel, ceruzával böködős használatra módosított win98-cal.

--
"If your mother was beaten to death with a hammer, will you start wearing the symbol of a hammer to show remembrance to your mother?"

"Az iPad-et másolják? Nem."

Én ebben nem lennék ilyen biztos. A tablet nem csak hw, hanem hw és sw összessége. Az Apple az addigi gyakorlattal ellentétben nem a desktop os-ét rakta a tabletre, hanem a mobil os-ét. Azok a cégek, akik beszálltak a tablet piacra, androiddal dolgoznak, mert jelenleg gyakorlatilag az az egyetlen ios alternatíva (kíváncsi vagyok mikor jön majd az első wp7-es tablet).

--
Don't be an Ubuntard!

Szoval a Zewa WC-papirja az valojaban a Crepto WC-papir copycatje? Vegulis WC-papir ez is, az is. Pont ugyanarra jo mind a ketto.

Mondok egyszerubbet: a Microsoft eger a Logitech eger copycatje? Eger ez is, az is. Pont ugyanarra jo mind a ketto.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én csak azt tudom, hogy kezdek belebolondulni én is az Apple termékekbe.

Az nem gond, nem gondolom, hogy a sátán műve az iPad :-D

Ellenben elég gusztustalan ez az üzletpolitika. Ők mindössze annyit tettek, hogy a _legnagyobb_ gyártók közül elsők között tukmálták rá a terméküket az emberekre, de hogy a tablet kategóriát nem ők találták fel, az biztos. Ehhez képest most mindenki szemét és copycat, aki még tabletet gyárt. Visszavehetnének a pofájukból pár méretet.

Az egy dolog, hogy el tudják adni a termékeiket, de attól még nem feltétlen kellene úgy tenni, mintha minden XXI. századi informatikában elért eredmény az ő érdemük lenne.

Pár év múlva ott fogunk tartani, hogy az Intel-t is az Applet találta fel, és amelyik gyártó gépében Intel CPU van, az mocskos másoló.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Erre van kereslet. Bejott neki ez az uzletpolitika. Nekem kimondottan ellenszenves, ettol fuggetlenul tetszenek a __termekei(nah jo nem mind)__ es nem az ahogy eladjak.
Most had ne hozzam peldanak egyik "ismerost" aki szerint mindent az Apple talalt fol, meg a Kinectet is.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

A hype-ot biztosan az Apple találta fel. :)