Szívesebben használnak saját szervert a hazai KKV-k (x)

 ( hup | 2014. november 24., hétfő - 7:32 )

Noha számos szolgáltató kínál előnyös felhőszolgáltatásokat, a hazai KKV-k nagy része még azt tartja biztonságosnak, ha saját tulajdonában és irodájában van a szervere. A Telekomnak erre is van egy jó ajánlata.

Dev Deep Dive!

 ( hup | 2014. november 17., hétfő - 12:43 )

Ugorj fejest az újdonságokba! Itt az idei év utolsó App! eseménye, 4 órás intenzív, gyakorlatorientált blokkokban iOS8, Swift, Android 5.0, Android Wear és Universal apps programozás. December 1-2., BME Q épület. További részletek »

David A. Wheeler - Apple gotofail

 ( trey | 2014. november 27., csütörtök - 8:53 )

David A. Wheeler a shellshock összefoglalójához hasonlóan egy részletes összefoglalót készített az Apple "gotofail" néven elhíresült, széles körben nyilvánossá vált sebezhetőségéről. Aki csak felületesen tájékozódott eddig a problémáról, annak most egy helyre összeszedte a szerző a legfontosabb részleteket, tudnivalókat. Elolvasható itt.

pwn4fun Spring 2014 - Safari II. rész

 ( trey | 2014. november 27., csütörtök - 8:10 )

Ian Beer @ Google Project Zero Team írta:
Ez év márciusában részt vettem a CanSecWest-en megrendezett pwn4fun hacking versenyen [ http://www.pwn2own.com/2014/03/pwning-lulzand-charity/ ], célba véve egy vadonatúj MacBook Air-en futó Safari-t. Az első írásban azt részletezem, hogy hogyan sikerült kódot futtatnom a Safari leképezőmotorjának sandboxában, kihasználva egy bugot a JavaScriptCore nevű JavaScript motorjában. A második részben azt fejtem ki, hogy hogyan sikerült kitörnöm a sandboxból, be a kernelbe, hogy teljes mértékben kompromittálhassam a célrendszert.

Az írás első része még a nyáron jelent meg. A második rész a napokban látott napvilágot.

DragonFly BSD 4.0

 ( trey | 2014. november 26., szerda - 14:06 )

A DragonFly BSD projekt bejelentette, hogy elérhető a DragonFly BSD 4.0-s kiadása. A bejelentés szerint csak 64 bites verzióban került kiadásra, a 32 bites verziót dobták.

A kiadással kapcsolatban kiemelték, hogy főként a Radeon/Intel i915 chip tulajdonosoknak lehet hasznos váltani, mert ők immár élvezhetik a video hardveres gyorsítást és a 3D támogatást.

Részletek a bejelentésben.

Librem 15 - közösségi finanszírozási kampány szabad / nyílt forrású szoftverekhez tervezett laptop-ért

 ( trey | 2014. november 26., szerda - 12:08 )

A puri.sm egy olyan minőségi laptop-ért indított közösségi finanszírozási kampányt, amelyet kifejezetten a szabad / nyílt forrású szoftverek használóinak igényeihez terveztek. A kampány 250 ezer dolláros céllal indult. A kampányzárás az év utolsó napján, 2014. december 31-én lesz.

Részletek itt.

OS X 10.10 vs. Ubuntu 14.10 teljesítmény

 ( trey | 2014. november 25., kedd - 19:42 )

A Phoronix kíváncsi volt arra, hogy milyen teljesítményre képes az Apple új OS X kiadása a szintén nemrég kiadott Ubuntu 14.10-hez képest. A teszteket egy 2013-as MacBook Air-en futtatták. OS X oldalról a 10.9.5 és a 10.10.1 szerepelt, Ubuntu-ból pedig a szintén nemrég kiadott 14.10-es kiadás állt a rajtvonalhoz. Utóbbin egyes benchmark programokat GCC-vel és Clang-gel fordítva is lefuttatták. Az eredmények itt találhatók.

Jóval a Samsung várakozása alatt fogy az S5; az iPhone 6-ra erős kereslet mutatkozik az ünnepek előtt

 ( trey | 2014. november 25., kedd - 8:36 )

A The Wall Street Journal szerint a Samsung zászlóshajójának számító Samsung Galaxy S5 jóval a várakozások alatt teljesít. Az S5-ből állítólag 12 millió darabot adtak el az értékesítésének első három havában, durván 4 millióval kevesebbet mint az elődjéből és összességében 40%-kal kevesebbet az előrevetítettnél.

Az eladások állítólag 50%-kal estek vissza Kínában. Az USA az egyetlen nagyobb piac, ahol az eladások nőttek. A pletykák szerint a Samsung túlbecsülte a szükséges raktárkészlet mértékét és most drága reklámokkal próbálja meg megakadályozni, hogy a legyártott készülékek a raktárak polcain maradjanak.

Tesztelőket keres az OpenBSD a 64 bites PCI brige kódhoz

 ( trey | 2014. november 25., kedd - 8:17 )

David Gwynne nemrég hozzáfért egy olyan géphez, amiben 64 bites PCI bridge van és belefutott néhány bugba, amit ki is javított. A javítással keletkezett némi teszteletlen kód, aminek tesztelését szívesen látnák az OpenBSD fejlesztők.

A részletek itt olvashatók.

gngr - új webböngésző privacy és biztonság fókusszal

 ( trey | 2014. november 24., hétfő - 12:54 )

A gngr projektnek nem tetszik az az irány, amely felé napjaink böngészői haladnak, ezért saját böngésző létrehozásába kezdtek. Az új böngésző neve: gngr. A gngr a privát szféra védelmét konzervatív alapbeállításain keresztül biztosítaná, a biztonságot pedig sandboxing alkalmazásával.

A gngr jelenleg erősen fejlesztés alatt álló böngésző. Weboldala itt található.

Linus Torvalds: Linux 3.18-rc6

 ( trey | 2014. november 24., hétfő - 12:38 )

Linus a hétvégén bejelentette a 3.18-as Linux kernel hatodik prepatch-ét. Linus szerint biztosan haladunk a végleges kiadás felé, habár van még egy nagyobb, aggodalomra okot adó regresszió, amelyet nem sikerült még megoldaniuk.

A jobb hír az, hogy a dolgok összességében kezdenek lenyugodni, a változások többsége egészen kicsi. Részletek a bejelentésben.

Quantum OS

 ( trey | 2014. november 23., vasárnap - 13:40 )

Quantum OS - kezdeti dizájn

Michael Spencer nemrég bejelentette, hogy Linux alapokra építkezve olyan operációs rendszert fejleszt Quantum OS néven, amely megfelel a Google Material Design iránymutatásának. A cél egy stabil, könnyen használható, jól kigondolt dizájnnal rendelkező operációs rendszer kifejlesztése.

A terv az, hogy a desktop shell-t és az alkalmazásokat Qt5 és QML felhasználásával fejlesszék ki. Kezdetben Ubuntu vagy Arch alapokra építkezne a Quantum OS.

A bejelentés itt olvasható.

Jordan Hubbard - FreeBSD: The Next 10 Years

 ( trey | 2014. november 23., vasárnap - 11:26 )

A Kaliforniában tartott MeetBSD 2014 rendezvényen hangzott el a címben olvasható előadás. Az előadó a FreeBSD veterán Jordan Hubbard volt.

Az előadás hanganyaga letölthető innen.

Sikeres HardenedBSD IndieGoGo kampány

 ( pinyo_villany | 2014. november 23., vasárnap - 9:56 )

Ezennel szeretnénk megköszönni a felajánlásokat és a támogatásokat mindenkinek aki támogatott minket. A kampány még tart, de a pénz már összejött a gépre és meg is lett véve. A gép FreeBSD ports csomagokat buildel a HardeneBSD project részére jelenleg és Amerikában található Shawn-nál.

A vásárolt gép főbb paraméterei:

BSDNow 64. epizód - Rump Kernels Revisited

 ( trey | 2014. november 22., szombat - 16:14 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 64. epizódja, címe "Episode 064: Rump Kernels Revisited".

VirtualBox 4.3.20

 ( trey | 2014. november 22., szombat - 15:41 )

Az Oracle részéről Frank Mehnert bejelentette, hogy elérhető a VirtualBox 4.3.20-as kiadása, amely egy karbantartási kiadás a 4.3-as sorozathoz. Karbantartási kiadáshoz illően benne egy rakás hibajavítás érkezett.

Részletek a bejelentésben.

Tört már össze mobiltelefonod kijelzője valaha?

 ( trey | 2014. november 21., péntek - 7:37 )
Igen.
28% (213 szavazat)
Nem.
70% (528 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (6 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
2% (12 szavazat)
Összes szavazat: 759

A Corning azt ígéri, hogy a Gorilla Glass 4 még ellenállóbb lesz a leejtésből adódó sérülésekkel szemben

 ( trey | 2014. november 20., csütörtök - 20:27 )

A Corning Incorporated mai bejelentése szerint a forradalmi Corning® Gorilla® Glass 4

  • akár kétszer ellenállóbb mint a konkurens termékek
  • a balesetek akár 80%-át képes túlélni

Részletek a bejelentésben.

VoIP telefonközpont készítés Asterisk/Linux rendszerrel

 ( slapic | 2014. november 20., csütörtök - 20:25 )

A Linux Akadémia soron következő ingyenes, online képzése a VoIP telefonközpontok készítésének alapjait tanítja meg neked: az Asterisk PBX segítségével Linux szerveren tanulod meg ennek lépéseit.

MagPi #28 - megjelent a Raspberry Pi közösség ingyenes magazinjának 28. száma

 ( trey | 2014. november 20., csütörtök - 15:56 )

Megjelent a Raspberry Pi közösségnek szánt MagPi magazin huszonnyolcadik, 2014. novemberi száma. A 42 oldalas kiadvány letölthető PDF formátumban innen, vagy online olvasható az issuu.com-on.

A korai átállók szerint nem érdemes kapkodni a Lollipop-ra frissítéssel

 ( trey | 2014. november 20., csütörtök - 12:16 )

A Google nemrég jelentette be Android operációs rendszerének legújabb nagyobb kiadását, az Android 5.0-t (kódnevén "Lollipop"). Egyes gyártóktól már szállingózik a Lollipop a támogatott készülékekre, de a korai váltók szerint nem érdemes kapkodni a frissítéssel.

A visszajelzéseket adók lassú működéstől kezdve, az összeomló alkalmazásokon át a sikertelen frissítésekig problémák széles skálájáról számolnak be.

Hacsak valaki nem kíván kifejezetten a korai teszter bőrébe bújni, érdemes lehet egyelőre a 4.4.x vonalon maradni.

Részletek itt.

A munkahelyemen az internetes tartalmak eléréséhez...

 ( Zizi | 2014. november 20., csütörtök - 12:14 )
...nem használunk proxyt (direkt internetelérés van).
52% (230 szavazat)
...csak naplózási funkcióval rendelkező proxyt használunk.
2% (7 szavazat)
...csak tartalomszűrő funkcióval rendelkező proxyt használunk.
1% (6 szavazat)
...csak gyorsítótárazási funkcióval rendelkező proxyt használunk.
2% (10 szavazat)
...naplózási és tartalomszűrő funkciókkal rendelkező proxyt használunk.
7% (29 szavazat)
...naplózási és gyorsítótárazási funkciókkal rendelkező proxyt használunk.
3% (13 szavazat)
...tartalomszűrő és gyorsítótárazási funkciókkal rendelkező proxyt használunk.
4% (17 szavazat)
...naplózási, tartalomszűrő és gyorsítótárazási funkciókkal rendelkező proxyt használunk.
13% (59 szavazat)
...nincs jogosultságunk (nincs internetelérés).
1% (6 szavazat)
Egyéb (nincs munkahelyem, pék vagyok és még sosem akartam elérni az internetet a munkahelyemen, mi az a proxy, Xénia-láz stb.)
15% (65 szavazat)
Összes szavazat: 442

A Mozilla bejelentette, hogy függetlenedik a keresőszolgáltatók terén, Amerikában a Yahoo! lesz az alapértelmezett keresője

 ( trey | 2014. november 20., csütörtök - 8:20 )

Keresőopciók a Firefox-ban

A Mozilla Firefox böngészőjének a világ minden pontján alapértelmezett keresője immár 10 éve a Google Search. A Mozilla most bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a Google-lel az erre vonatkozó szerződését. Helyette öt évre szóló partnerségi szerződést kötött a Yahoo!-val.

Ingyenes SSL tanúsítványokat tervez osztani a Let's Encrypt

 ( trey | 2014. november 19., szerda - 17:44 )

Let's Encrypt

The Electronic Frontier Foundation (EFF) egy olyan új, non-profit szervezet beindításában segítkezik, amelynek célja a biztonságos internetböngészés / használat még szélesebb körben való elterjesztése.

A Let's Encrypt nevű hitelesítés szolgáltató felügyeletét a Internet Security Research Group (ISRG) végzi majd. Az ISRG a a Mozilla-val, Cisco-val, Akamai-vel, EFF-fel és másokkal együttműködve építi fel a szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát. A Let's Encrypt jövőre indul.

További részletek itt.