HANA alá kínál minősített rendszereket a Fujitsu (x)

 ( hup | 2016. július 25., hétfő - 13:50 )

Minősített rendszereket kínál SAP alá a gyártó, igény szerint bőséges szolgáltatáscsomaggal is.

A OnePlus Inc. kiadta a OP3 Dash Charge funkcióját támogató kódokat

 ( trey | 2016. július 29., péntek - 10:19 )

Dash Charge

A OnePlus 3 egyik leghasznosabb új funkciója a Dash Charge. A benne rejlő előnyök kihasználásához azonban szoftveres támogatás is szükséges. A OP3 gyári operációs rendszere, a OnePlus Inc. által fejlesztett OxygenOS természetesen tartalmazza a Dash Charge használatához szükséges kódokat. Azonban aki úgy döntene, hogy lecseréli a gyári operációs rendszert valamilyen alternatív megoldása - mondjuk CyanogenMod-ra - annak eddig számolnia kellett azzal, hogy a Dash Charge funkciót elveszíti. Ez azért volt, mert a OnePlus Inc. eddig nem adta ki a használatához szükséges kódokat, így azokat a CyanogenMod fejlesztők nem tudták kódbázisukba beemelni. Ez a helyzet most változik, mert a OnePlus Inc. bejelentette, hogy kiadja Dash Charge támogatásához szükséges dolgokat. A kiadás két részből áll. Az egyik rész egy GPL alatt terjesztett, nyílt forrású kód, a másik viszont - üzleti megfontolásból - egy bináris csomag.

Idézet:
@julian-klode You are right, we will release all DASH codes which under GPL license. In fact, we will release DASH as two parts: one part is kernel source code, such as GPIO; and the other is Oneplus proprietary. For the business consideration, Oneplus proprietary will be released as binary.

Részletek itt.

Megjelent a Blackmagic Design Fusion 8 Linuxra is

 ( trey | 2016. július 29., péntek - 8:54 )

Blackmagic Design Fusion

A Blackmagic Design Fusion egy komoly VFX, 2D és 3D compositing szoftver. Több mint 1000 hollywoodi produkcióban, TV sorozatban - Thor, The Amazing Spiderman 2, and The Hunger Games, Orphan Black, Breaking Bad, Grimm, Adventure Time, Downton Abbey, Battlestar Galactica - használták vizuális effektek készítésére. A cucc végre elérhető Linuxra is. A Blackmagic Design Fusion 8 elérhető ingyenes és fizetős verzióban. Az ingyenes és fizetős verziók közti különbségeket itt foglalták össze.

További részletek itt.

Az 1 milliárdodik eladott iPhone-t ünnepli az Apple

 ( trey | 2016. július 29., péntek - 8:29 )

1 milliárdodik iPhone TIm Cook kezében

Tegnapelőtt Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy dolgozói gyűlésen az 1 milliárdodik iPhone-t emelte a magasba. A Cupertino-i vállalat most ezt a mérföldkövet ünnepli.

Az elmúlt évekre nézve: milyen gyakran használtad a MEncodert?

 ( pepo | 2016. július 29., péntek - 8:26 )
MEncoder? - Nem ismerem. - Csak kattintok e helyt.
18% (25 szavazat)
Legutóbb 5+ éve használtam.
31% (43 szavazat)
1-5 éven belül muszáj / kellett volt használnom.
28% (39 szavazat)
Akár havonta többször is használom.
5% (7 szavazat)
Inkább az elmúlt 10+ éve volt rá szükségem.
13% (18 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (6 szavazat)
Összes szavazat: 138

Yakkety Yak Alpha 2

 ( trey | 2016. július 28., csütörtök - 20:00 )

Az Ubuntu Release Team nevében Simon Quigley bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a 2016. őszén Ubuntu 16.10-ként kiadásra kerülő, jelenleg "Yakkety Yak" kódnév alatt készülő disztribúció második alpha kiadása. Ebben az alpha kiadásban a Lubuntu, Ubuntu MATE és UbuntuKylin lemezképfájlok vesznek részt.

Alpha kiadás lévén, csak azoknak ajánlott, akik tesztelnének, vagy gyakorlottak tesztrendszerek futtatásában. Semmi esetre sem ajánlott átlagfelhasználóknak, vagy éles rendszerként való alkalmazásra.

Szerinted mikor fogja a Microsoft portolni az Edge böngészőt Linuxra?

 ( trey | 2016. július 28., csütörtök - 10:55 )
Majd ha piros hó esik!
13% (47 szavazat)
Előbb-utóbb...
3% (10 szavazat)
Előbb-utóbb, mert kénytelen lesz!
2% (8 szavazat)
Hamarosan.
3% (11 szavazat)
Szerintem már van házon belüli build-jük ;)
20% (69 szavazat)
Remélem soha!
9% (33 szavazat)
Teljesen hidegen hagy...
42% (147 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (4 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / Az eredmény sem érdekel
7% (24 szavazat)
Összes szavazat: 353

Érkezik a ChakraCore Linuxra és OS X-re

 ( trey | 2016. július 28., csütörtök - 10:35 )

ChakraCore Linuxon, OS X-en

A Microsoft januárban jelentette be, hogy nyílt forrásúvá teszi a ChakraCore-t, az Edge böngésző JavaScript motorjának, a Chakra-nak magját. Most pedig arról blogolt a Chakra fejlesztői csapat két tagja, hogy a ChakraCore-t kihozzák Linuxra és OS X-re is, ráadásul a Linux "prioritized target" lesz.

Tegnap a NodeSummit rendezvényen már bemutatót tartottak a korai állapotban levő eredményeikről. Részletek a bejelentésben.

Érkezik az OxygenOS 3.2.2 OTA frissítés a OnePlus 3 készülékekre

 ( trey | 2016. július 28., csütörtök - 10:05 )

OxygenOS 3.2.2

A OnePlus Inc. bejelentette, hogy megkezdte az OxygenOS 3.2.2-es verziójának terjesztését a OnePlus 3 készülékekre. Mint az lenni szokott, a frissítés OTA (Over The Air) érkezik és azt nem egyszerre, hanem fokozatosan terítik a készülékekre.

Részletek a bejelentésben.

Tavis Ormandy komoly biztonsági hibákat talált a LastPass szolgáltatásban

 ( trey | 2016. július 28., csütörtök - 9:16 )

Tavis Ormandy, a Google biztonsági szakértője a Twitter-en értekezett a LastPass biztonságáról. Álnaiv csodálkozással kérdezte, hogy "tényleg van, aki használja még?". Kicsit megvizsgálva a LastPass-t, egy csomó kritikus problémát - például teljes távoli kompromittálást - talált a szolgáltatásban. Tavis felvette a kapcsolatot a LastPass-szal, ami már javította a problémát.

Tavis azt ígérte, hogy ránéz a 1Password-re is.

Megérkezett az OTA-12-es frissítés

 ( ricsipontaz | 2016. július 27., szerda - 12:31 )

Újra eltelt az aktuális OTA kiadás fejlesztési és tesztelési időszaka, így egy kisebb késéssel, de megérkezett a legújabb frissítés az ubuntus telefonokhoz, tabletekhez. A szokásos dolgokra számíthatunk ettől a kiadástól is, néhány új funkció és egy halom hibajavítás. Időközben a Canonical elkezdett több új eszközön is dolgozni, bár a hivatalos bejelentés még várat magára, egyes források szerint a következő hónapban érkezhetnek konkrétumok az új telefonokról. Az egyik telefon már biztosra vehetően a Meizu MX6-os (midori) készülék lesz, és az augusztus végén megjelenő OTA-13-mal fog debütálni nagy valószínűséggel. A másik, gatchan kódnéven fejlesztett eszközről még nincsenek konkrét információk.

Az OTA-12-es frissítés a következő eszközökhöz érkezik meg:

 • Google Nexus 4 (mako)
 • Google Nexus 7 (flo)
 • bq Aquaris E4.5 (krillin)
 • bq Aquaris E5 (vegetahd)
 • bq Aquaris M10 HD (cooler)
 • bq Aquaris M10 FullHD (freiza)
 • Meizu MX4 (arale)
 • Meizu Pro 5 (turbo)

DTEK50 - A BlackBerry bejelentette második androidos telefonját, a legbiztonságosabb Android telefonként reklámozza

 ( trey | 2016. július 27., szerda - 9:08 )

A BlackBerry tegnap bejelentette teljesen Android alapokra építkező DTEK50 okostelefon készülékét, amit szerényen csak "a világ legbiztonságosabb Android okostelefonja"-ként reklámoz. A telefon egy középkategóriás, hardverspecifikációját és dizájnját tekintve a Alcatel Idol 4-gyel párban levő készülék. A DTEK50-et 299,99 dolláros áron lehet előrendelni, szállítása augusztus 8-tól indul. A készülék hálózatfüggetlenül (unlocked) kerül forgalomba.

Főbb jellemzői:

 • 5,2 hüvelykes, 1080p kijelző
 • Qualcomm Snapdragon 617 processzor
 • 3GB RAM
 • 13 megapixeles (hátul), 8 megapixeles (elöl) kamera
 • 2610 mAh akku
 • Android Marshmallow

Részletek itt.

Elindult az OpenBSD 6.0 előrendelése

 ( trey | 2016. július 27., szerda - 7:52 )

OpenBSD 6.0

Közeledik az OpenBSD soron következő őszi kiadása (tervezett kiadási dátum: 2016. szeptember 1.), így nem meglepő, hogy Theo de Raadt aktiválta az OpenBSD 6.0 előrendelési oldalát. Az OpenBSD 6.0 telepítőkészlet előrendelhető 35 fontos áron. A CD-n négy architektúrához - i386, amd64, macppc, sparc64 - találhatók meg a teljes telepítőkomponensek. A 6.0-ban érkező újdonságokról (majd) itt lehet tájékozódni.

Portolták a Quake 1-et Vulkan-hoz

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 14:41 )

Axel Gneiting, az id Software játékmotor programozója, aki egyebek mellett a Doom (2016) Vulkan-ra portolásán dolgozott, a Twitter-en jelentette be, hogy elérhetővé tette Quake 1 Vulkan portját a GitHub-on. A vkQuake megtalálható itt. Linuxon megfelelő eszköz/környezet mellett működnie kell.

Érkeznek a hivatalos CyanogenMod nightly build-ek a OnePlus 3-ra

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 13:38 )

Hivatalos CM13 nightly build-ek OnePlus 3-ra

Nem hivatalos CyanogenMod 13 build-ek már korábban is elérhetők voltak a OnePlus Inc. zászlóshajójának számító OnePlus 3-ra, de a hivatalos CM nightly build-ekre még várni kellett. A napokban azonban szemfülesek észrevették, hogy érkezni fognak a hivatalos build-ek is.

A feltételezés úgy tűnik, hogy helyes volt, mert a download.cyanogenmod.org-on felbukkant egy Unknown Vendor -> oneplus3 (oneplus3) szekció, ami alatt már 23-a óta gyűlnek a nigthly build-ek. A visszajelzések szerint a OnePlus 3 gyári operációs rendszerére, azt OxygenOS-re kevés panasz van, de aki teljes kontrollt szeretne az eszköze felett, annak érdekes lehet a CM nightly build-ek futtatásának lehetősége.

Ugyan a OnePlus 3 egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó funkciója, a Dash Charge még nem működik a CM nightly build-ek alatt, de a pletykák szerint ez a probléma a későbbi build-ekben orvoslásra kerülhet.

Video:

Andrew “bunnie” Huang - Miért perelem az Egyesült Államok kormányzatát

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 12:32 )

Andrew “bunnie” Huang nem ismeretlen a HUP olvasók előtt. A hardverhacker 2014-ben például nyílt forrású laptop terveivel vonta magára a közösség figyelmét. Bunnie most arról blogolt, hogy miért áll perben az Egyesült Államok kormányzatával. A szakember az EFF támogatásával indította a pert. A perben a felperes azt kívánja bizonyítani, hogy a Digital Millennium Copyright Act 1201 szekciója (§1201. Circumvention of copyright protection systems) megsérti, korlátozza az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első módosítása (First Amendment) által biztosított jogokat (az idevágó ezek közül a szólásszabadság).

Bunnie úgy érzi, hogy a hozzá hasonló hackereket a DMCA 1201 szekciója korlátozza a tervezésben, gondolkodásban, alkotásban, tudományos munkában.

Az EFF és az FSF régóta élenjárója a DMCA elleni harcnak.

A Pokémon GO ...

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 10:02 )
Cool!
11% (55 szavazat)
Hülyeség!
6% (32 szavazat)
Veszélyes!
3% (14 szavazat)
Feltettem, kipróbáltam, töröltem.
8% (38 szavazat)
Fogalmam sincs, hogy micsoda.
6% (32 szavazat)
Aktuális hülye hype.
50% (251 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (13 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / az eredmény sem érdekel.
13% (64 szavazat)
Összes szavazat: 499

FreeBSD 11.0-BETA2

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 9:34 )

Glen Barber bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a FreeBSD 11.0 második bétája. Lemezképfájlok elérhetők az alábbi rendszerekhez:

 • 11.0-BETA2 amd64 GENERIC
 • 11.0-BETA2 i386 GENERIC
 • 11.0-BETA2 powerpc GENERIC
 • 11.0-BETA2 powerpc64 GENERIC64
 • 11.0-BETA2 sparc64 GENERIC
 • 11.0-BETA2 armv6 BANANAPI
 • 11.0-BETA2 armv6 BEAGLEBONE
 • 11.0-BETA2 armv6 CUBIEBOARD
 • 11.0-BETA2 armv6 CUBIEBOARD2
 • 11.0-BETA2 armv6 CUBOX-HUMMINGBOARD
 • 11.0-BETA2 armv6 GUMSTIX
 • 11.0-BETA2 armv6 RPI-B
 • 11.0-BETA2 armv6 RPI2
 • 11.0-BETA2 armv6 PANDABOARD
 • 11.0-BETA2 armv6 WANDBOARD
 • 11.0-BETA2 aarch64 GENERIC

Részletek a bejelentésben. Telepítő image-ek letölthetők innen.

Steve "cyanogen" Kondik a CyanogenMod jövőjéről

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 8:03 )

Hírek röppentek fel arról, hogy bajban van a Cyanogen Inc. vállalat. Steve "cyanogen" Kondik a CyanogenMod projekt blogján adott tájékoztatást arról, hogy a Cyanogen Inc. problémái mennyire vannak/lesznek hatással a közösség által istápolt CyanogenMod-ra. A lényeg:

Idézet:
tl;dr: CyanogenMod isn’t going anywhere, nor has Cyanogen Inc. discontinued it’s efforts towards the goal of bringing it to a larger audience. [...] Cyanogen Inc (including myself) will still be sponsoring the project and will continue to have an active role in it’s development. Contrary to popular belief, we are not “pivoting to apps” nor are we shelving CM :)

Vagyis a CyanogenMod nem megy sehova, a CyanogenMod marad és a Cyanogen Inc. sem adja fel azt az erőfeszítését, hogy szélesebb közönséghez jusson el termékével. A Cyanogen Inc. (beleértve Steve Kondik-ot is) továbbra is szponzorálni fogja a CyanogenMod projektet és továbbra is aktívan kiveszi részét a CyanogenMod fejlesztéséből. Ezen kívül Cyanogen tagadta, hogy a Cyanogen Inc. a jövőben az alkalmazások fejlesztése felé fordulna, vagy feladná a CM irányú terveit.

Részletek Steve Kondik blogbejegyzésében.

"Dolgozóinak ötödétől válik meg a Cyanogen Inc."

 ( trey | 2016. július 26., kedd - 7:37 )

"Komoly változások előtt áll a Cyanogen Inc., a cég váratlanul alkalmazottainak mintegy ötödétől búcsúzott el. Hivatalos állásfoglalás egyelőre nincs, az előzetes információk szerint a Cyanogen OS rendszere helyett a jövőben inkább appokat fejlesztene a cég. [...] A OnePlus-szal való viharos szakítás óta egyre nyilvánvalóbb, hogy a vállalatnak túl nagy kihívást jelent alternatív, "dobozos" Android rendszerként megvetni a lábát a piacon, szoftveréért nem kapkodtak a gyártópartnerek, pedig a cég a Google-féle, illetve a készülékgyártók szájíze szerint alakított rendszerekhez képest próbálkozott érdekes újításokkal, ezek azonban mint látható kevésnek bizonyultak. [...] A cég mögött közben egészen meglepő támogatók is feltűntek, például a Microsoft, amely ismeretlen összeget fektetett a Cyanogen Inc.-be 2015-ben. A redmondi óriás szándéka ezzel valószínűleg a Google egyeduralmának gyengítése volt a területen - a partnerség mindenesetre hivatalosan máig tart és egészen odáig jutott, hogy a cég rendszerén a Microsoft alkalmazásai, már előre telepítve érkeznek, sőt a Cortana virtuális asszisztens is utat talált a platformra."

A teljes cikk itt olvasható.

Szeptember 1-én érkezik az OpenBSD 6.0

 ( trey | 2016. július 25., hétfő - 13:12 )

Theo de Raadt frissíti az OpenBSD.org 60.html oldalát és a CVS log - valamit a nevezett weboldal szerint is - a megszokottnál jóval előbb, 2016. szeptember 1-én fog megérkezni az OpenBSD soron következő, 6.0-s kiadása:

CVSROOT:	/cvs
Module name:	www
Changes by:		2016/07/23 08:18:28

Modified files:
	.       : 60.html 

Log message:
the 6.0 release date will come as a surprise

Megérkezett a Life is Strange Linuxra, OS X-re

 ( trey | 2016. július 25., hétfő - 10:56 )

Linus Torvalds: Linux 4.7

 ( trey | 2016. július 25., hétfő - 10:07 )

Linus visszatért az utazásból és végül kiadta a végleges 4.7-es kernelt. Az újdonságok közt találgató egyebek mellett a tracing histograms funkció, a LoadPin biztonsági modul, jobb out-of-memory detektáló megoldás, illetve a schedutil CPU frequency governor. Az újdonságokról részletesen a KernelNewbies.org Linux 4.7 oldala számol be.

Az új végleges kernel kiadásával természetesen megnyílt a soron következő kernel - verzió szerint 4.8 - fejlesztési ciklusának beolvasztási időablaka (merge window) is.

Részletek Linus levelében.

Windows Subsystem for Linux - Fun with the Windows Subsystem for Linux

 ( trey | 2016. július 24., vasárnap - 19:49 )

A Microsoft nemrég bejelentette "Bash Ubuntun Windowson" megoldását, amely lehetővé teszi natív Linux ELF64 binárisok futtatását a Windows Subsystem for Linux-on (WSL) keresztül. Ezt az alrendszert a Microsoft Windows Kernel csapat alkotta meg és elég nagy figyelmet kapott. A Microsoft egy blogbejegyzés sorozatot indított, amelyben áttekintést ad a WSL-ről, illetve más vele kapcsolatos kérdésekre is választ ad.

Korábbik cikkek:

Az aktuális cikk elolvasható itt.

BSD Now 151. epizód - Fuzzy Auditing

 ( trey | 2016. július 23., szombat - 14:07 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 151. epizódja, címe "Episode 151: Fuzzy Auditing".