Mit kell tudni az OpenSSL problémáról?

 ( hup | 2014. április 14., hétfő - 12:13 )

Április 24-én, az utolsó tavaszi App!free-n erről fog beszélni Varga-Perke Bálint a Silent Signal szakértője, a népszerű BuheraBlog szerzője. Szó lesz arról is, hogy milyen hasznos ismereteket szerezhet egy üzemeltető az OWASP anyagaiból ahhoz, hogy az alkalmazás életciklusának érett szakaszaiban se veszítsen a biztonság elveiből, illetve Pfeiffer Szilárd (Balabit) előadásában az egyre népszerűbb nyilvános felhőszolgáltatások fontosabb adatvédelmi problémáit járja körül. További részletek és regisztráció az ingyenes meetupra »

Itt a Debian Squeeze LTS!

 ( trey | 2014. április 16., szerda - 21:05 )

A Debian GNU/Linux 6.0 (kódnevén "squeeze") rendes biztonsági támogatása 2014. május 31-én befejeződik. A Debian részéről azonban Moritz Muehlenhoff az imént bejelentette, hogy a squeeze biztonsági támogatása 2016. februárjáig meghosszabbodik, vagyis a kiadásától számított 5 évig tart majd. E támogatási kezdeményezést különböző érdekelt felek / cégek vezetik. A részletek jelenleg még kidolgozás alatt állnak, azokat később közlik egy részletesebb bejelentésben.

Addig is egy 3 pontos FAQ-ból lehet tájékozódni:

Samsung Galaxy S5 kézbe véve

 ( trey | 2014. április 16., szerda - 12:25 )

Kéznél volt egy Samsung Galaxy S5, így szemügyre vehettem, hogy mit kínál a Samsung zászlóshajó okostelefonja. Készítettem néhány képet és videót, amit alább találsz minimális kommenttel ellátva:

Nem Windows (Linux, OS X, *BSD, ...) desktopomon .... antivírus szoftvert (ESET, Kaspersky, Symantec stb.).

 ( trey | 2014. április 16., szerda - 8:18 )
használok proprietary
6% (27 szavazat)
használok szabad
9% (44 szavazat)
nem használok
76% (365 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (3 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
8% (40 szavazat)
Összes szavazat: 479

Cinnamon 2.2

 ( trey | 2014. április 15., kedd - 15:28 )

Clement "Clem" Lefebvre, a Linux Mint disztribúció és a Cinnamon desktop környezet vezető fejlesztője, csapata nevében tegnap bejelentette a Cinnamon 2.2-es kiadását. Ez a verzió fog helyet kapni a hamarosan kiadásra kerülő Linux Mint 17 (kódnevén "Qiana") disztribúcióban, illetve backportolásra kerül majd a Linux Mint Debian Edition (LMDE) Update Pack 9-be is. A nagyobb újdonságok és új funkciók rövid összefoglalója megtalálható a bejelentésben.

Céges gépek (laptop, desktop stb.) megfigyelése keylogger és/vagy egyéb monitoring programmal

 ( j | 2014. április 15., kedd - 15:28 )
a cégvezetés jogos igénye, amiben semmi kivetnivaló nincs (ha rám bízzák, telepítem)
3% (10 szavazat)
a cégvezetés jogos igénye, de etikailag megkérdőjelezhető / felháborító (ha rám bízzák, telepítem)
6% (23 szavazat)
a cégvezetés jogos igénye, de etikailag megkérdőjelezhető / felháborító (ha rám bízzák, akkor sem telepítem)
2% (8 szavazat)
jogtalan és etikátlan lépés a cégvezetés részéről, amiben semmilyen formában nem vagyok hajlandó közreműködni
38% (152 szavazat)
a cégvezetés jogos igénye, de elvárható, hogy a megfigyelésről felhasználókat is tájékoztassák
30% (121 szavazat)
Egyéb, csak az eredmény érdekel, hozzászólások közt leírom, stb.
22% (86 szavazat)
Összes szavazat: 400

Ubuntu 14.04 LTS szerver haladó telepítés: ingyenes, online képzés a Linux Akadémiánál

 ( slapic | 2014. április 15., kedd - 15:26 )

A megbízhatóan és jól működő Ubuntu LTS szerver készítése a telepítéssel kezdődik. Ha ezt jól csinálod, sok későbbi problémától szabadíthatod meg magad.

A hosszú távú stabil rendszer alapjai többek között a RAID és az LVM. Ezek nélkül ma már elképzelhetetlen egy Linux szerver. Bizonyára te is használod már ezeket (ha nem, akkor különösen hasznos lesz számodra a képzés).

Fejlesztőként ha kapsz egy design-t PSD-ben és neked fix méretű transzparens PNG-k kellenek, mit teszel?

 ( carlcolt | 2014. április 15., kedd - 15:24 )
Megnyitom a saját/céges licencelt Photoshopommal
4% (13 szavazat)
Megnyitom egy warezolt Photoshoppal
9% (25 szavazat)
Megpróbálom megnyitni Gimppel és kiszedni a layerekből, ha nem megy, elkérem máshogy
15% (45 szavazat)
Visszakézből visszaküldöm a designernek, hogy nekem transzparens png-ben (is) kell
16% (48 szavazat)
Már minden design-t nekem megfelelő formátumban kapok, de ezt ki kellett harcolnom
2% (7 szavazat)
Hálistennek mindig minden design-t pont jó formátumban kaptam kezdetektől fogva
2% (6 szavazat)
Én vagyok a designer is, nem csak a fejlesztő
4% (13 szavazat)
Nem kell designolnom fejlesztési munkám alatt (szigorúan csak backend)
18% (52 szavazat)
Nem vagyok fejlesztő
24% (71 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
4% (13 szavazat)
Összes szavazat: 293

(nem) csak Windows rendszergazdáknak: AD csoport házirend (GPO) és fájl-szerver jogosultságok kezelése Zentyal szerveren

 ( slapic | 2014. április 15., kedd - 15:22 )

Személy szerint én azért szeretem a Zentyal szervert, mert odaadhatom Windows rendszergazdáknak is és nem fognak sírva menekülni. Nincs szükség ugyanis a telepítéshez, beállításhoz és menedzsmenthez parancssorra, így Linux ismeretekre sem. A meglévő tudásuk (Windows és hálózati ismeretek) minimális tanulás után elegendőek ahhoz, hogy komoly (kis)vállalati rendszert építsenek vele.

Ideiglenes vezérigazgatója van Mozilla-nak

 ( trey | 2014. április 15., kedd - 8:57 )

Brendan Eich lemond(at)ásával újra üres volt a Mozilla vezérigazgatói széke. A cég tovább keresi a megfelelő jelöltet a pozícióra. Mitchell Baker tegnap bejelentette, hogy megtették a következő lépést a keresésben: kinevezték Chris Beard-öt a Mozilla Corporation igazgatótanácsi tagjává, valamint a cég ideiglenes vezérigazgatójává.

Baker szerint Beard a megfelelő ember, hogy vezesse a céget ebben az időszakban és egyben erős jelölt a végleges vezérigazgatói posztra is.

Részletek a bejelentésben.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re

 ( trey | 2014. április 14., hétfő - 17:50 )

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra, a Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re, a Frissítettem Raring Ringtail-ről Saucy Salamander-re - avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Már vártátok, kértétek, követeltétek, hát itt van! Ahahaha... Szóval, a napokban beköszöntött a FinalFreeze a Trusty-nál, így szombaton arra gondoltam, hogy itt az ideje frissíteni. Az utóbbi idők Ubuntu frissítései számomra nem tartogattak sok meglepetést, gyakorlatilag eseménytelenek voltak. Azt gondoltam, hogy egy LTS-re frissítéssel nem lehet gond, még akkor sem, ha nem a végleges verzióra frissítek. Tévedtem.

Linus Torvalds: Linux 3.15-rc1

 ( trey | 2014. április 14., hétfő - 8:00 )

Eltelt két hét a 3.14-es kernel kiadása óta, így a beolvasztási időablak bezárt, Linus pedig a megszokott menetrendnek megfelelően kiadta a 3.15-ös kernel első prepatchét. A beolvasztási időablak bezárulása azt is jelenti, hogy a fejlesztők mostantól új dolgokat nem küldhetnek Linusnak, innentől kezdve elvileg csak javítások érkezhetnének.

Már kapható a Linksys új, "open source ready" WRT1900AC routere

 ( trey | 2014. április 13., vasárnap - 14:04 )

A Linksys új otthoni router eszközénél kiemeli, hogy az "open source ready", illetve azt, hogy kompatibilis az OpenWRT-vel:

Idézet:
Open Source Ready for Complete Customization

While the Linksys WRT1900AC provides an outstanding experience via SMART Wi-Fi immediately out of the box, advanced users can further modify the router, which will have Open Source firmware available from third-party websites such as openWRT.org. Developed for use with OpenWRT, an open source, Linux-based operating system, the router offers an additional layer of customization to suit an individual's needs.

A hírek szerint a cég egyes országokban (pl. Kanada) péntektől megkezdte az eszköz árusítását. A termék weboldalán várható szállítási időpontként 2014. április 13. van megadva. További részletek, specifikáció stb. itt.

Jön Linuxra a Civilization: Beyond Earth

 ( trey | 2014. április 13., vasárnap - 9:39 )

Újabb AAA-kategóriás játék érkezik Linuxra! A Firaxis Games és a 2K International bejelentette, hogy ősszel érkezik Civilization franchise következő tagja, a Civilization: Beyond Earth. Több forrás is megemlítette, hogy a játék Linuxra is megjelenik. A GamingonLinux.com számára ezt a 2K sajtósa meg is erősítette!

BSD Now 32. epizód - PXE Dust

 ( trey | 2014. április 12., szombat - 17:04 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 32. epizódja, címe "Episode 032: PXE Dust".

DragonFly 3.6.2

 ( trey | 2014. április 12., szombat - 14:40 )

Nemrég taggelték a DragonFly 3.6.2-es kiadását és elérhetővé tették a kiadás (lemez)képfájljait. A kiadásban javított (Heartbleed bug mentes) OpenSSL található. A változások listája megtalálható itt.

Heartbleed Bug hírcsokor

 ( trey | 2014. április 12., szombat - 13:51 )

A legfrissebb hírek, történések a "Heartbleed" OpenSSL buggal (CVE-2014-0160) kapcsolatban az elmúlt órákból, napokból:

Végső szakaszához ért a Trusty Tahr fejlesztése

 ( trey | 2014. április 12., szombat - 13:07 )

A célegyenesbe fordult a Trusty Tahr fejlesztése, hamarosan itt a végleges kiadás. Az Ubuntu Release Team nevében Adam Conrad nemrég bejelentette, hogy a Trusty elérkezett a fejlesztési ciklus utolsó nagyobb mérföldkövéhez, a FinalFreeze-hez. Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve csak a Release Team és a témához tartozó csapat(ok) által jóváhagyott javítások kerülhetnek a rendszerbe. A végleges, Ubuntu 14.04 LTS kiadás április 17-én érkezik.

Részletek a bejelentésben.

Vásárolnál szolgáltató és OS platform független okostelefont?

 ( Hiena | 2014. április 12., szombat - 13:06 )
Igen.
19% (76 szavazat)
Igen, ha HW tekintetében versenyképes.
48% (192 szavazat)
Igen, ha könnyen lehet rá fejleszteni.
4% (16 szavazat)
Igen, ha olcsó.
13% (54 szavazat)
Nem.
11% (43 szavazat)
Butatelefon párti vagyok.
5% (22 szavazat)
Összes szavazat: 403

Magyar tankönyvsorozat rendszergazdáknak, fejlesztőknek és informatikatanároknak

 ( nemethl | 2014. április 12., szombat - 12:01 )

Megjelent az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ új, elektronikus kiadású tankönyvsorozata. A szabadon letölthető kötetek: Unix és Linux rendszergazdai alapismeretek; Linux rendszerek alapvető beállításai, üzemeltetése; Hálózati szolgáltatások szabad szoftverekkel; Qt programozás; WordPress; LibreOffice Writer és LibreLogo tankönyv.

A tankönyvsorozat lehetővé teszi, hogy minden informatikai szakember, felhasználó, érdeklődő korszerű szabad szoftveres ismeretek birtokába juthasson magyar nyelven is: bár a tárgyalt szoftverek ingyenesen is elérhetőek, hasonlóan egyszerűen, illetve szabadon hozzáférhető magyar nyelvű tankönyvvel nem rendelkeztek idáig.

Inkscape sorozat 2. kötet - 8-14. rész

 ( percsy | 2014. április 12., szombat - 11:57 )

Nehogy unatkozzanak a kedves rajzolni vágyó olvasók, az „Inkscape” sorozat 2. kötetét is közreadjuk. Ebben a kiadásban a 8 - 14. részt lehet megtalálni, semmi extra, csak a tények.

A Heartbleed bug miatt nekiálltál megváltoztatni az online jelszavaidat?

 ( trey | 2014. április 11., péntek - 12:01 )
Igen.
6% (32 szavazat)
Nem.
61% (313 szavazat)
Csak a fontosabbakat.
10% (54 szavazat)
Nem, mert nem érint a bug.
7% (34 szavazat)
Nem tudom miről van szó.
4% (23 szavazat)
Egyéb, leírom
1% (6 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
10% (54 szavazat)
Összes szavazat: 516

Megszólalt a Heartbleed bugot ejtő fejlesztő

 ( trey | 2014. április 11., péntek - 10:15 )

A Heartbleed bug fenekesül felfordította az internetet. A súlyos biztonsági hibát ejtő fejlesztő, a német Robin Seggelmann beszélt a bug bemutatkozásának körülményeiről. A fejlesztő sajnálatosnak nevezte, hogy mind az ő, mind a kód átnézőjének figyelmét elkerülte a hiba, amelyet 2011 szilveszter éjjelén commitoltak.

Részletek itt és itt.

Elérte 2014-es pénzgyűjtési célját a The OpenBSD Foundation

 ( trey | 2014. április 11., péntek - 9:41 )

Az OpenBSD és alprojektjei - OpenSSH, OpenBGPD, OpenNTPD és OpenSMTPD - támogatására létrehozott The OpenBSD Foundation nevében Bob Beck igazgató tegnap bejelentette, hogy a 2014-es pénzgyűjtő kampányuk elérte a 150 ezer dolláros kitűzött célt.

Ezzel az alapítvány számára lehetővé vált, hogy finanszírozza az OpenBSD alapítvány éves kiadásait, illetve magára vállaljon további dolgokat, például a villanyszámla kérdést, valamint megfinanszírozza projekt szerverinfrastruktúrájának felújítását.

A cél elérésével a gyűjtés nem áll le, tovább folyik. A bejelentés itt olvasható.

Outcast Reboot HD

 ( trey | 2014. április 11., péntek - 8:36 )

Szerény véleményem szerint minden idők egyik legjobb játéka az Outcast volt. Ugyan nem volt igazi mainstream, de egy szűkebb körben még most is szép emlékekkel gondolunk rá, illetve vesszük elő és megpróbáljuk meg életre kelteni több-kevesebb sikerrel a mai konfigurációkon. A játék a maga idejében igazán korszerűnek számított, a speciális, szoftver-alapú játékmotornak köszönhetően szoftveresen olyan grafikai élményt és effekteket (bump mapping, anti-aliasing, depth-of-filed, árnyékok, visszatükröződések) adott, amit akkor még csak az akkoriban olcsónak nem mondható 3D gyorsítókártyáktól várhattunk. Mai szemmel azonban ráférne a felújítás, hiszen az újabb gépeken csak komolyabb hackelés és mindenféle nem hivatalos, többé-kevésbé működő patchekkel lehet csak játszható állapotba hozni.