Ünnepeljük együtt idén is a SYSADMINDAY-t!

 ( trey | 2014. július 17., csütörtök - 14:05 )

Immár hagyománynak tekinthető, hogy minden év júliusának utolsó péntekén együtt ünnepeljük a rendszeradminisztrátor(ok) megbecsülésének világnapját, a "SYSADMINDAY"-t. HUP/HWSW-nek köszönhetően idén - július 25-én - sem lesz ez másként. A helyszín a szokásos: Margitsziget, Holdudvar. Ez a nap leginkább a szórakozásról, kikapcsolódásról szól, ennek megfelelően a gyakorlat: sör (opcionálisan üdítő vagy fröccs), kaja, fagyi, Hajós András, Oculus Rift kipróbálási lehetőség, vetélkedők (értékes nyereményekért), kötetlen programok, beszélgetések.

Mi ott leszünk, de a helyszínre szokás szerint kitelepülnek majd a hazai szabad szoftveres közösség tagjai, az FSF csapat, az Ubuntu, a Fedora, a hazai BSD közösség képviselői is.

Részletes program és regisztráció a sysadminday.hu weboldalon.

Itt a Xiaomi Mi 4

 ( trey | 2014. július 22., kedd - 13:52 )

Néhány órával ezelőtt a Xiaomi bejelentette új zászlóshajó androidos telefonját, a Xiaomi Mi 4-et. Rozsdamentes acél keret, aprólékos kidolgozottság, Snapdragon 801 chipset, 3GB RAM, 16/64GB flash, 5 hüvelykes 1080p IPS kijelző, 13 megapixeles hátsó kamera (f1.8, real-time HDR, 4K video recording - Sony IMX214), 8 megapixeles előlapi kamera (f1.8, 80-degree wide angle - Sony IMX219), 3080 mAh-s akku, cserélhető hátlap. Körülbelül $320 (16GB) és $400 (64GB) árcédula.

Firefox 31

 ( trey | 2014. július 22., kedd - 12:55 )

A Mozilla elérhetővé tette népszerű böngészője, a Firefox 31-es verzióját. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. A kiadásban javított bugok teljes listája itt. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

[ Windows | OS X | Linux 32 bit | Linux 64 bit ]

München városi tanácsa kiáll a nyílt forrás mellett

 ( trey | 2014. július 22., kedd - 11:58 )

Ugyan az új müncheni polgármester, az SPD-s Dieter Reiter és egyik helyettese, Josef Schmid fúrja a város nyílt forrású programokkal kapcsolatos stratégiáját, ennek ellenére a Heise.de hírei szerint a városi tanács kiáll a program mellett.

Az online lap az SPD szóvivőjét, Bettina Messinger-t idézte, aki azt nyilatkozta, hogy nincs új álláspontjuk az üggyel kapcsolatban. Messinger szerint mindig vannak kritikák, de IT területen ebben nincs semmi különös.

LibreSSL 2.0.3

 ( trey | 2014. július 22., kedd - 9:42 )

Bob Beck ma bejelentette, hogy kiadták a LibreSSL 2.0.3-as verzióját. Benne főként közösségi visszajelzéseken alapuló, portolhatósággal kapcsolatos javítás található.

A bejelentés itt olvasható. Letölthető innen.

Új httpd-je van (lesz) az OpenBSD-nek

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 20:40 )

Az Apache alaprendszerből való búcsúztatásáról nemrég döntöttek a fejlesztők. Úgy tűnik azonban, hogy az alaprendszer nem marad HTTP kiszolgáló nélkül.

Reyk Floeter egyik újabb commit-je arról árulkodik, hogy egy új httpd(8)-n dolgozik. A munka épp csak elindult. A cél egy minimális funkcionalitást biztosító, statikus weboldalakat kiszolgálni tudó, FastCGI-t támogató és az OpenBSD kódolási irányelveit betartó HTTP szerver létrehozása. Nem cél egy 100%-os nginx vagy az Apache helyettesítő létrehozása.

Miért nem a keresés aktiválódik a Ctrl+F kombóra az Outlookban?

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 19:50 )

A Ctrl+F billentyűkombináció az ésszerűen működő programokban a keresést aktiválja. A keresés jön elő erre a kombóra a Word-ben, Excel-ben, Wordpad-ben, Notepad-ben, Internet Explorer-ben. De az Outlook-ban nem. Hogy miért? Mert 1995-ben egy bétateszter azt kérte a fejlesztőktől, hogy az Outlook-ban a Ctrl+F kombóra ne a keresés, hanem az üzenet továbbítása (forward) aktiválódjon. A bétateszter nevét megtippelheted, vagy megtudhatod az MSDN blog egyik bejegyzéséből.

Open Wireless Router projektet jelentett be az EFF

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 18:00 )

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) egy új "Open Wireless Router" kezdeményezést jelentett be a HOPE X konferencia ideje alatt. Elsőként egy "hacker alpha release"-t adtak ki, amelyet jelenleg egy bizonyos hardverrel, a Netgear WNDR3800 routerrel lehet tesztelni. Az Open Wireless Router firmware CeroWRT projekten alapul.

A fejlesztői preview állapotban levő firmware letölthető innen. A flasheléshez útmutató itt. A bejelentés itt olvasható.

Már csak néhány napod van, hogy lementsd az Ubuntu One-on tárolt adataidat

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 14:47 )

Előzmény: A Canonical bezárja az Ubuntu One szolgáltatását

Az Ubuntu One csapat egy levelet küldött, amiben ismételten (és utoljára) figyelmeztette az Ubuntu One felhasználóit arra, hogy már csak alig több mint egy hetük van arra, hogy fájljaikat biztonságba helyezzék, mielőtt azok 2014. július 31. után végleg elérhetetlenné válnak. Aki még nem gondoskodott adainak lementéséről vagy átmozgatásáról, itt az ideje, hogy megtegye. Részletek a levélben:

Az új müncheni városvezetés megkérdőjelezi München nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos stratégiáját

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 10:00 )

A hírek szerint a frissen megválasztott müncheni polgármester, Dieter Reiter és egyik helyettese, Josef Schmid megkérdőjelezi a város nyílt forrású szoftverekre váltását. Az első kritikákat egy, a Stadtbild által készített interjúban fogalmazta meg az új városvezető. A Stadtbild - ami úgy hivatkozott a polgármesterre mint a "mindenütt jelenlevő proprietary alternatívák nagy rajongója" - azt kérdezte a polgármestertől, hogy a város visszavált-e. Reiter azt válaszolta, hogy őt meglepte, amikor a város a nyílt forrásra váltás mellett döntött. Elmondása szerint a nyílt forrású megoldások elmaradnak a proprietary gyártók megoldásai mögött és hogy személy szerint ő a legjobb megoldásokat akarja a város dolgozóinak kezében adni. A polgármester szerint ezt már meg is beszélte az IT-ért felelős vezetőkkel.

Van-e hiteled és / vagy megtakarításod?

 ( carlcolt | 2014. július 21., hétfő - 9:59 )
Van, hitelem is és megtakarításom is - a megtakarítás a több
6% (26 szavazat)
Van, hitelem is és megtakarításom is - a hitel a több
17% (81 szavazat)
Nincs hitelem és van megtakarításom
44% (207 szavazat)
Van hitelem és nincs megtakarításom
15% (69 szavazat)
Nincs se hitelem, se megtakarításom
12% (58 szavazat)
Egyéb / nem nyilatkozom / csak az eredmény érdekel stb.
6% (29 szavazat)
Összes szavazat: 470

Genf kanton minden általános és középiskolájában Ubuntu lesz a diákok és tanárok gépén

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 8:55 )

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository-jának (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza) Joinup blogja szerint Genf kanton minden általános és középiskolájában Ubuntu kerül a diákok és tanárok által használt számítógépekre. A váltást már végrehajtották a kanton 170 általános iskolájában, a 20 középiskolában pedig a következő tanítási évben ejtik meg.

A több mint egy évtizedes proprietary operációs rendszer leváltásának komolyabb tervezés és tesztelés után vágtak neki. A váltás előtt egy 4 éves tesztprojektet hajtottak végre. Az iskolákat felügyelő IT osztály szerint az Ubuntu könnyebben karbantartható, gyorsabb, biztonságosabb és sokkal stabilabb a leváltásra érett rendszernél.

SOHOpelessly BROKEN - otthoni routerek biztonságát firtató vetélkedő

 ( trey | 2014. július 20., vasárnap - 20:36 )

A Las Vegasban jövő hónapban megrendezésre kerülő Defcon biztonsági konferencia ideje alatt kerül sor a "SOHOpelessly BROKEN" hacking versenyre. A verseny célja az, hogy 10 elterjedt, népszerű, vezetéknélküli SOHO router biztonságát vizsgálja a legfrissebb firmware-ek futtatása mellett. A versenyben résztvevő routerek:

  • Linksys EA6500 [Ver.1.1.40 (build 160989)]
  • ASUS RT-AC66U (HW Ver. A2) [Version 3.0.0.4.374.
  • TRENDnet TEW-812DRU (H/W: v1.0R) [Version 2.0.6.0]
  • Netgear Centria WNDR4700 [Version V1.0.0.52]
  • Netgear WNR3500U/WNR3500L [Version V1.2.2.48_35.0.55]
  • TP-Link TL-WR1043ND (Ver. 1.10) [Version V1_140319]
  • D-Link DIR-865L (HW Ver. A1) [Version 1.05]
  • Belkin N900 DB (Model: F9K1104v1) [Version 1.00.23]
  • EFF Open Wireless Router [Details forthcoming]

Mivel ezek közül több készülék itthon is szép számban előfordul a végfelhasználóknál, a verseny kimenetele számunkra sem érdektelen. A részletek elolvashatók a kiírásban.

Egy hét múlva indulhat a netbsd-7 ág

 ( trey | 2014. július 20., vasárnap - 20:01 )

A NetBSD releng csapat nevében Jeff Rizzo nemrég bejelentette, hogy megkezdődött a felkészülés a NetBSD 7.0 kiadási folyamatának elindítása. Ez azt jelenti, hogy körülbelül egy hét múlva, jövő vasárnap (vagy akörül) létrehozzák a netbsd-7 CVS ágat. Az ág létrehozása a béta időszak kezdetét jelöli majd.

Részletek a bejelentésben.

BSD Now 46. epizód - Network Iodometry

 ( trey | 2014. július 19., szombat - 7:57 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 46. epizódja, címe "Episode 046: Network Iodometry".

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: Linus Torvalds

 ( trey | 2014. július 18., péntek - 13:38 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten Linus Torvalds engedi be az érdeklődőket "munkahelyére".

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan | Jes Sorensen ]

Bemutatkozik a getrandom(2) rendszerhívás

 ( trey | 2014. július 18., péntek - 10:40 )

Theodore Ts'o tegnap egy új, getrandom(2) rendszerhívást megvalósító patchet küldött véleményezésre az LKML-re. A rendszerhívást a portolható LibreSSL fejlesztői (és mások) kérték a Linux kernel fejlesztőitől. A getrandom(2) analóg az OpenBSD getentropy(2) rendszerhívásával.

A bejelentés itt olvasható.

Jókora leépítést jelentett be a Microsoft új vezére

 ( trey | 2014. július 17., csütörtök - 15:17 )

Satya Nadella, a Microsoft új vezérigazgatója ma közölte, hogy a nemrég közzétett új stratégiai elképzeléseikhez igazodva jókora leépítésre készülnek. A Microsoft az átszervezést azzal kezdi, hogy csökkenti munkavállalói létszámát. Az elbocsátottak létszáma elérheti a 18 ezer főt. Első körben 13 ezer munkavállalótól válnak meg. A tervek szerint 12 500 embert a Nokia Devices and Services divízióból küldenek majd el. A Microsoft összes munkavállalójának létszáma körülbelül 127 100 fő.

Részletek a vezérigazgató levelében.

AMD Catalyst™ 14.6 Beta Driver for Linux

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 19:47 )

Az AMD bejelentette a Radeon kártyáihoz, chipjeihez használható linuxos proprietary eszközmeghajtó-programjának legfrissebb bétáját. A változások közt megtalálhatjuk az Ubuntu 14.04 LTS támogatást, de emellett a fejlesztők reszeltek a telepítőn, illetve kijavítottak néhány bugot is.

A legfrissebb béta letölthető innen.

5000 Debian szerverét migrálja Ubuntu-ra a Spotify

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 18:50 )

Azt már az év elején is tudtuk, hogy a Spotify több ezer Debian szervert használ. Most kiderült, hogy a cég a szervereit Debian-ról Ubuntu-ra állítja át. A váltás okaként Noa Resare, cég szabad szoftveres ombudsmanja az Ubuntu kiszámítható kiadási ciklusát és LTS támogatási rendszerét nevezte meg. A Spotify a döntést még azelőtt hozta meg, hogy a Debian bejelentette volna LTS támogatását a Debian GNU/Linux 6.0-hoz.

Raphaël Hertzog Debian fejlesztő blogbejegyzésében írt arról, hogy a Spotify váltása az újabb bizonyíték arra, hogy milyen fontos, hogy a Debian sikerrel járjon LTS kezdeményezésével. A blogbejegyzés itt olvasható.

Meghosszabbították a FreeBSD 9.2 életciklusát

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 16:03 )

Xin Li múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy a FreeBSD 9.2 eléri életciklusa végét 2014. szeptember 30-án. A bejelentésre többen is úgy reagáltak, hogy az EoL időzítése nem éppen szerencsés.

A visszajelzéseket figyelembe vette a Security Team. Dag-Erling Smørgrav ma bejelentette, hogy kitolták a FreeBSD 9.2 életciklusának végét 2014. december 31-ig.

A bejelentés itt olvasható.

Munkahelyemen a Home Office lehetőség ...

 ( rohamkocka | 2014. július 16., szerda - 15:57 )
Mindenki számára elérhető és tetszőleges mennyiségben igénybevehető, akár tartósan is
16% (72 szavazat)
Mindenki számára elérhető, de csak korlátozásokkal (pl. heti néhány nap, vagy csak fix napokon vehető igénybe)
22% (100 szavazat)
Csak korlátozottan elérhető, rendkívüli esetben (pl. gyermek betegsége esetén, közlekedési akadályoztatás esetén)
30% (134 szavazat)
Semmilyen formában nem elérhető, minden nap be kell menni
16% (74 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
16% (71 szavazat)
Összes szavazat: 451

UHU-Linux 3

 ( dejo | 2014. július 16., szerda - 15:54 )

Négy év után új kiadással jelentkezett az UHU-Linux. Van humoruk a fejlesztőknek mert a verziónak a következő nevet adták: "UHU-Linux 3 (LTS)"

Ha már 4 évig kell várni egy-egy verzióra akkor ugye a legalább 4 évnyi támogatási ciklus minimum elvárás, ez pedig már bizony LTS! Nézzük mi van a csomagban!

Elkezdődött a Windows Phone 8.1 frissítés terjesztése a Lumia eszközök számára

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 8:57 )

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy elkezdte a Windows Phone 8.1 frissítés (Lumia Cyan) terjesztését a Lumia Windows Phone 8 készülékcsalád számára.

A bejelentés itt olvasható.

Linuxon nem volt biztonságos a LibreSSL PRNG-je, megjelent a 2.0.2-es verzió

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 8:36 )

A hétvégén a The OpenBSD Foundation részéről Bob Beck bejelentette, hogy elérhető a LibreSSL első (és második) portolható kiadása. A portolható kiadás megjelenésével lehetőség nyílt a LibreSSL nem OpenBSD platformokon - többek közt Linuxon - való használatára is. A 2.0.x-es verziószám ellenére a LibreSSL ezen kiadásai "preview" kiadásnak tekinthetők és nem ajánlottak éles rendszeren való használatra.

A LibreSSL fejlesztők visszajelzéseket vártak a közösségtől. Érkezett is. Andrew Ayer Linux fejlesztő egy blogbejegyzést írt arról, hogy a LibreSSL tesztelése és kódjának vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a LibreSSL PRNG-je nem elég robusztus Linuxon és valójában gyengébb mint az OpenSSL-é. Andrew a tesztelés során elő tudott idézni olyan helyzetet, amikor a LibreSSL PRNG-je teljesen egyforma adatot szolgáltatott: