Ubuntu 14.10 End of Life közeleg

 ( trey | 2015. július 5., vasárnap - 22:37 )

Adam Conrad előzetes figyelmeztetést küldött arról, hogy 2015. július 23-án az Ubuntu 14.10 (kódnevén "Utopic Unicorn") elér életciklusa végére. Az említett naptól kezdve ehhez a disztribúcióhoz frissítés, biztonsági figyelmeztető már nem fog érkezni. A támogatott frissítési útvonal az Ubuntu 15.04-en keresztül vezet.

Részletek a bejelentésben.

A Microsoft csatlakozott a The Linux Foundation R Consortium kezdeményezéséhez

 ( trey | 2015. július 5., vasárnap - 21:13 )

A The Linux Foundation 2015. június 30-án bejelentette az R Consortium létrejöttét. A konzorciumot a nyílt forrású, szabad (GPL) R programozási nyelv köré hozták létre. Az R Consortium az Ausztriában működő non-profit R Foundation munkáját egészíti ki.

Az R Consortium alapítói közt számos cég, szervezet található. Egyebek mellett a Microsoft is, amelynek bejelentése a csatlakozásról elolvasható itt.

Freshplayerplugin v0.3.1

 ( Dacr | 2015. július 5., vasárnap - 21:09 )

Ismét újabb release látott napvilágot a freshplayerpluginból, melyet Rinat Ibragimov fejleszt és tart karban. Segítségével Firefox alatt is friss Flash Playert használhatunk. Az újdonságok:

  1. core: make compilable against wider range of ffmpeg/libav versions
  2. graphics: inherit Visual from Xembed socket window
  3. graphics: use XRender for transparent 2d explicitly
  4. video: add decoding through VDPAU
  5. core: fix crash on double NP_Initialize call

A forrást itt, a nem hivatalos Fedora tárolót pedig itt találhatjátok meg.

A jövő héttől elérhető lesz az Intel Compute Stick Ubuntuval

 ( trey | 2015. július 5., vasárnap - 20:34 )

Intel® Compute Stick

A Canonical bejelentette, hogy az Intel Compute Stick (korábbi cikk) a jövő héttől már Ubuntuval (Intel product number STCK1A8LFC) is elérhető lesz. Az ára várhatóan 110 dollár körül alakul. Operációs rendszere: Ubuntu 14.04 LTS.

Részletek a bejelentésben.

Ubuntu Hour július

 ( gyarakilaszlo | 2015. július 5., vasárnap - 20:32 )

Időpont: 2015. július 10. (péntek)

Ahol te dolgozol, ott van neked előírva dresscode?

 ( carlcolt | 2015. július 5., vasárnap - 20:26 )
Abszolút nincs, akár még rövidgatya is engedélyezett politikai tartalmú pólóval papucsban lyukas zoknival
28% (38 szavazat)
Elvileg nincs, de nagyon extrém esetekért szólnak (papucs lyukas zoknival, etc.)
22% (29 szavazat)
Elvileg van, de még nagyon extrém esetekben sem küldenek haza
4% (6 szavazat)
Van, de csak annyi, hogy pl. politikai tartalmú (Nagymagyarországos / Che Guevara-s / fűlegalizálós, etc.) nem lehet
3% (4 szavazat)
Van, de rövidnadrág és póló még oké
6% (8 szavazat)
Van, de hosszú farmer és póló még oké
9% (12 szavazat)
Van, ing még nem kell, de farmer már nem oké
0% (0 szavazat)
Van, ing kötelező, hosszúnadrág típusára nincs korlátozás
1% (1 szavazat)
Van, ing kötelező és csak hosszúujjú lehet, hosszúnadrág típusára nincs korlátozás
1% (2 szavazat)
Van, ing kötelező, hosszúnadrág típusára is van korlátozás
3% (4 szavazat)
Van, ing kötelező és csak hosszúujjú lehet, hosszúnadrág típusára is van korlátozás
3% (4 szavazat)
Van, öltöny kötelező
1% (1 szavazat)
Van, cég által adott ruházat kötelező (ami nem elegáns, pl. céges póló)
1% (2 szavazat)
Van, cég által adott ruházat kötelező (ami elegáns, pl. céges ing, egyenöltöny, etc.)
0% (0 szavazat)
Van, egyéb leírom hozzászólásban
1% (1 szavazat)
Nincs, mert otthon dolgozom
10% (14 szavazat)
Nincs munkahelyem
6% (8 szavazat)
Összes szavazat: 134

BSD Now 96. epizód - Lost Technology

 ( trey | 2015. július 5., vasárnap - 9:36 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 96. epizódja, címe "Episode 096: Lost Technology".

Szoftverhiba miatt 433 000 autót hív vissza a Ford

 ( trey | 2015. július 3., péntek - 18:39 )

A Ford 433 000 darab autót hív vissza Észak-Amerikában egy szoftverhiba miatt. Az érintett modellek közt vannak 2015-ös Focus, C-MAX és Escape járművek is. A hiba folytán szerencsétlen esetben a vezető hiába fordítja a gyújtáskulcsot OFF állásba és veszi ki azt, vagy hiába nyomja meg a Engine Start/Stop gombot, a motor nem áll le.

A kereskedők díjmentesen frissítik az érintett autók BCM szoftverét. A Ford bejelentése itt olvasható.

Firefox 39

 ( trey | 2015. július 3., péntek - 18:07 )

A Mozilla elérhetővé tette népszerű böngészője, a Firefox 39-as verzióját. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. A kiadásban javított bugok teljes listája itt. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

OpenSSH 6.9

 ( trey | 2015. július 3., péntek - 9:16 )

Damien Miller bejelentette az OpenSSH 6.9 elérhetőségét. A 6.9-es kiadás főként bugfix kiadás, így főként hibajavításokat tartalmaz néhány új funkció társaságában. A bejelentés megemlíti, hogy a július végére tervezett OpenSSH 7.0-s kiadásban néhány funkció deprecated állapotba kerül és ezek érinthetik a kompatibilitást és a meglevő konfigurációkat.

Részletek a bejelentésben.

Az első függőleges Google Street View - a világ egyik leghíresebb sziklafalán

 ( trey | 2015. július 2., csütörtök - 19:49 )

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 méter magas El Capitan. A Google pár nappal ezelőtt elérhetővé tette minden idők első függőleges Street View gyűjteményét, amellyel lehetőség nyílik bárki számára, hogy virtuálisan megmássza ezt az ikonikus sziklafalat.

Hogy ez a lélegzetelállító képsor létrejöhessen, a Google partnerségre lépett a legendás Lynn Hill-lel és társaival, Alex Honnold-dal és Tommy Caldwell-lel. Lynn Hill volt az első, aki "free climbing" (csak a kezét és lábát használva, a technikai eszközöket - kötél, tricam - stb. - csak a biztosításra lehet használni, azokkal a mászást nem lehet segíteni) technikával megmászta a "The Nose"-t az El Capitan-on 1993-ban.

Részletek itt.

"Mászni" itt lehet.

Windows 10 Pro Insider Preview, Build 10159 - teszt

 ( trey | 2015. július 2., csütörtök - 9:59 )

Legutóbb ott fejeztük be a Windows 10 Pro Insider-eknek szóló, 10130-as build-jének tesztelését, hogy a rendszer települt és a főbb beállítások megtörténtek. A napokban megjelent a legfrissebb, 10158-as (majd a 10159-es) build (is). Nézzük a frissítést. A frissítés a Settings -> Update & Security -> Windows Update alatt végezhető el. Amint a megfelelő csomagok letöltődtek, elkezdődik az upgrade folyamat:

Windows 10 Pro Insider Preview, Build 10159 #1

MagPi #35 - megjelent a Raspberry Pi közösség ingyenes magazinjának 35. száma

 ( trey | 2015. július 2., csütörtök - 8:08 )

Megjelent a Raspberry Pi közösségnek szánt MagPi magazin harmincötödik, 2015. júliusi száma. A 70 oldalas kiadvány letölthető PDF formátumban innen.

"Pehelysúlyú SSL-implementációt készített az Amazon"

 ( trey | 2015. július 2., csütörtök - 7:56 )

"Vadonatúj, pehelysúlyú SSL/TLS implementációt mutatott be az Amazon. Az S2N fantasztikusan kis kódbázissal valósítja meg a titkosítási protokollt, emiatt a készítők szerint könnyebben fenntartható, mind az alternatívák (például OpenSSL). Az S2N szabad szoftver, amely kimondottan az OpenSSL egyik fő könyvtárának, a libssl-nek kiváltására készítettek az Amazon fejlesztői. [...] az implementáció egészében szabad szoftver, a forráskód és a dokumentáció is elérhető a projekt GitHub-oldalán. Az Amazon által használt licenc Apache 2.0, a fejlesztők a külső hozzájárulásokat is nagyon szívesen veszik."

A teljes cikk itt olvasható.

Megjelent a Linux Mint MATE legújabb kiadása, a Raffaela

 ( zotya62 | 2015. július 2., csütörtök - 7:54 )

Megjelent a Linux Mint következő hosszú távon (2019-ig) támogatott kiadása, a Raffaela. Főbb újdonságai:

Mate 1.10 asztali környezet

A Caja fájlkezelőben már ki/be lehet kapcsolni a különböző kiegészítőket (például GKSU). Az új audio könyvtárnak köszönhetően a Mate a hangkeverő minden előnyét ki tudja használni és automatikusan felismeri a Pulseaudio, ALSA, OSS hangrendszereket. A továbbfejlesztett Mate Súgó már az asztalon is elérhető.

Qt 5.5

 ( trey | 2015. július 1., szerda - 19:08 )

Lars Knoll ma bejelentette a Qt 5.5 elérhetőségét. A kiadás az elmúlt fél év fejlesztésének eredményét összegzi. A fejlesztők közel 1500 bejelentett bugot javítottak, illetve számos teljesítményt javító fejlesztést implementáltak. Ezen kívül komolyabb erőfeszítést fektettek abba, hogy a Windows 10 hivatalos megjelenésére a Qt 5.5 azt teljes mértékben támogathassa. A fejlesztők biztosak abban, hogy ezt sikerül is megvalósítani egy Qt 5.5.x patchkiadással.

Részletek a bejelentésben.

LibreOffice 4.4.4

 ( trey | 2015. július 1., szerda - 18:40 )

Libreoffice.hu írta:
Berlin, 2015. június 30. – A The Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 4.4.4 megjelenését, amely több mint 70 javítást tartalmaz a LibreOffice 4.4.3-hoz képest.

A technikai részletek iránt érdeklődők a következő helyen találhatják meg a hibajavítások részletes listáját: RC1 , RC2 és RC3.

Elérhető a Windows 10 Insider Preview 10158-as buildje PC-khez

 ( trey | 2015. július 1., szerda - 9:26 )

Gabe Aul bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az Insider-ek számára a Windows 10 Insider Preview PC-khez szánt verziójának 10158-as buildje. Benne számos, stabilitást és minőséget javító fejlesztés, felhasználói felület csiszolás, polírozás található.

Az egyik főbb változás, hogy az eddig Project Spartan néven futott új böngésző megkapta a végleges brandinget, immár Microsoft Edge néven szerepel. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Project Spartan alatt mentett kedvencek, sütik, előzmények, olvasási listák elvesznek a frissítés során az új App ID miatt. Akik szeretnék a kedvencek adatokat megőrizni, azoknak a frissítés előtt azt el kell menteniük.

További részletek a bejelentésben.

A 2015-ös szökőmásodperc nálunk .... okozott.

 ( trey | 2015. július 1., szerda - 7:55 )
komoly problémát
2% (9 szavazat)
kisebb kellemetlenséget
5% (23 szavazat)
semmit sem
36% (168 szavazat)
nem tudom mit (nem vettem észre semmit)
40% (188 szavazat)
hogy mi?
9% (42 szavazat)
Egyéb, leírom.
0% (1 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
9% (42 szavazat)
Összes szavazat: 473

iOS 8.4

 ( trey | 2015. június 30., kedd - 20:02 )

iOS 8.4

Az Apple elérhetővé tette mobil operációs rendszere, az iOS 8.4-es verzióját iPhone, iPad készülékei számára. Hibajavítások mellett a fő újdonság az Apple Music zeneszolgáltatás, a Beats 1 rádió bemutatkozása stb.

Legegyszerűbben OTA telepíthető.

Hogyan patchelte az Ikea több mint 3500 RHEL szerverét 2,5 óra alatt

 ( trey | 2015. június 30., kedd - 17:05 )

A Red Hat Summit-en Magnus Glantz, az Ikea IT vezetője elárulta, hogy cége több mint 3500 Red Hat Enterprise Linux (RHEL) szervert futtat világszerte. A hírhedt Shellshock sebezhetőség bejelentése után az összeset patchelni kellett. A vezető szerint 2,5 óra kellett ahhoz, hogy leteszteljék, leterítsék a javítást és frissítsék az Ikea egész infrastruktúráját annak érdekében, hogy az védett legyen a Shellshock sebezhetőséggel szemben.

A munkában a Red Hat Satellite volt segítségükre (videó fent). Részletek itt.

DragonFly BSD 4.2.0

 ( trey | 2015. június 30., kedd - 8:19 )

Hivatalosan elérhető a DragonFly BSD 4.2-s kiadása. Részletek a release42 weboldalon. Letöltés a tükörszerverekről lehetséges. Upgrade infókért lásd ezt a levelet.

Idén itt voltam / ide megyek nyaralni:

 ( trey | 2015. június 29., hétfő - 8:08 )
Belföld
31% (176 szavazat)
Külföld
15% (84 szavazat)
Mindkettő
18% (103 szavazat)
Nem megyek nyaralni
32% (177 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (19 szavazat)
Összes szavazat: 559

Átlépte a 10 millió keresés / nap mérföldkövet a DuckDuckGo

 ( trey | 2015. június 28., vasárnap - 19:27 )

DDG - 10 millió keresés / nap

A privát szféra tiszteletben tartását zászlaja csúcsára tűző internetes kereső, a DuckDuckGo a napokban tízezer pólót osztott szét annak örömére, hogy elérték a 10 millió közvetlen napi lekérdezés (daily direct queries) mérföldkövet.

A cég azt állítja, hogy az NSA balhé két évvel ezelőtti kipattanása óta 600%-ot növekedtek. Az alapító, Gabe Weinberg nemrég azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy az évi kb. 3 milliárd keresésükkel egész mainstream-mé váltak.

További részletek itt.

ALT Linux és React OS az orosz szoftverreform tervekben

 ( trey | 2015. június 28., vasárnap - 12:24 )

Az Oroszországi Föderáció és a BRIC blokk többi országa igyekszik száműzni a vendor lock-in-t a stratégiailag fontos szoftverekkel kapcsolatban. Az orosz Hírközlési és Tömegkommunikációs Minisztérium több részből álló akciótervének egyik eleme az, hogy lecserélné a proprietary szoftvereket nyílt forrású és belföldön előállított szoftverekre. A programba beválogatták az orosz ALT Linuxot és az Alekszej Bragin által koordinált ReactOS-t is.

Részletek itt és itt.