Van háló a felhőben! (x)

 ( hup | 2017. február 26., vasárnap - 18:04 )

Amazon Cloud hálózati infrastruktúra képzés indul március 9-én. A 2 alkalmas 8 órás képzés online és tanteremből is követhető, az órák videóanyaga utólag is megtekinthető. 3 órás ingyenes Amazon Cloud alapozó videóval! További részletek »

A Microsoft bemutatja: open source technológiai nap (x)

 ( hup | 2017. február 23., csütörtök - 15:05 )

A Microsoft ma már teljesen másképp közelít a nyílt forrású szoftverek világához, a cég egyre több figyelmet fordít arra, hogy a termékei és technológiái a legjobban működjenek együtt az open source megoldásokkal. Látogass el ingyenes rendezvényünkre, és megmutatjuk hogyan illeszkedik az open source a Microsoft víziójába. További részletek »

Támogasd adód 1 százalékával az FSF.hu Alapítványt!

 ( gyarakilaszlo | 2017. február 26., vasárnap - 18:18 )

Az FSF.hu Alapítvány 2006-tól kezdve tudja fogadni az 1%-ot. Mindenki, aki személyi jövedelemadót (SZJA) fizet, felajánlhatja adója 1%-át egy közhasznú civil szervezetnek, további 1%-át egy egyháznak. Ez semmibe sem kerül, csak egy kis odafigyelésbe. Kérjük, adóbevallásodkor gondolj ránk, add adód 1%-át az FSF.hu Alapítványnak. Ezzel többek közt a Firefox, a Thunderbird, a LibreOffice, a GNOME asztali környezet magyar verzióját, a Hunspell helyesírás-ellenőrző fejlesztését és a szabad szoftvereket megismertető konferenciáinkat támogatod. Ez a legfőbb bevételi forrásunk.

Ha elégedett vagy a munkánkkal, és egyetértesz céljainkkal, kérjük, ajánld fel nekünk az adód 1%-át.

A kedvezményezett adószámát az adócsomag részét képező adatlapon, perforált íven kell feltüntetni, vagy a külön nyilatkozatot egy normál borítékba kell beletenni. Amit a rendelkező nyilatkozatra rá kell írni, ha nekünk kívánod adni adód 1%-át:

A kedvezményezett adószáma: 18247806-1-13

FONTOS!
A rendelkezésed csak akkor érvényes és teljesíthető, ha a nyilatkozaton a kedvezményezett adószámát, a borítékon pedig a NEVED, LAKCÍMED ÉS AZ ADÓAZONOSÍTÓD JELÉT pontosan tünteted fel.

BSD Now 182. epizód - Bloaty McBloatface

 ( trey | 2017. február 26., vasárnap - 10:13 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 182. epizódja, címe "BSD Now 182. epizód - Bloaty McBloatface".

Melyik text és / vagy hangalapú szolgáltatást preferálod és miért? (magánfelhasználóként)

 ( DigitalMech | 2017. február 26., vasárnap - 10:10 )
Vezetékes és / vagy Mobiltelefonos hanghivás
16% (41 szavazat)
Mobiltelefonos szöveges üzenet (SMS / MMS)
3% (7 szavazat)
E-mail (pl. Gmail, Protonmail stb.)
27% (70 szavazat)
Főleg hangalapú internetes alkalmazások (pl. Viber, Hangouts stb.)
5% (13 szavazat)
Főleg text-alapú internetes alkalmazások (pl. FB Messenger, Telegram, Signal stb.)
34% (87 szavazat)
Szerintem nem elég részletes / alapos a kérdések felsorolása, ezért vagy más okból de hozzászólásban bővebben kifejtem:
8% (20 szavazat)
Nem vagyok szavazós kedvemben, de az eredmény érdekel!
8% (21 szavazat)
Összes szavazat: 259

LED-it-GO - adatlopás a HDD LED villogtatásán keresztül

 ( trey | 2017. február 26., vasárnap - 8:54 )

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói egy tanulmányt publikáltak a minap arról, hogy a rendkívül biztonságosnak tartott, Air-Gapped (azaz a hálózatoktól, internettől fizikailag szeparált) számítógépekről hogyan lehet hatékonyan adatot lopni a HDD LED villogtatásán keresztül. Ha a gépet sikerül malware-rel megfertőzni, az képes a HDD LED-et akár 5800 villanás / másodperc sebességgel fel-le kapcsolgatni. A LED-et villogását - ahogy a videón is látszik - akár egy drónra szerelt kamerával dekódolni lehet.

Az Apple szakított a szerverei egy részét szállító Supermicro-val, miután (állítólag) malware fertőzött firmware-t talált

 ( trey | 2017. február 24., péntek - 22:43 )

Az Ars Technica egyik cikke szerint 2016 közepén az Apple állítólag malware-t talált a szervereinek egy részét szállító Supermicro által gyártott szerverek firmware-ében. Az Apple ezután szakított a hardvergyártó céggel és visszaküldte neki a tőle vásárolt felszerelést. Egy informátor szerint a megreklamált firmware-t a Supermicro támogatási oldaláról töltötték le és az most is megtalálható ott. A Supermicro egyik vezetője szerint csak az Apple-nek volt gondja a firmware-rel, több ezer más ügyfelüknek nem.

Részletek itt.

Az Apple vizsgálja füstöt eregető iPhone 7 esetét

 ( trey | 2017. február 24., péntek - 22:13 )

A képen látható iPhone 7 tulaja szerint a készüléke minden előzmény nélkül egyszer csak füstöt kezdett eregetni. Az Apple figyelmét is felkeltette a több mint 2 millió megtekintést megért Twitter post. Vizsgálódnak.

Zesty Zapus Beta 1

 ( trey | 2017. február 24., péntek - 17:02 )

Simon Quigley ma bejelentette, hogy elérhető az Ubuntu 17.04 (kódnevén "Zesty Zapus") disztribúció első béta kiadása tesztelésre. Lemezképfájlok elérhetők Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu Studio és Xubuntu variánsokból. Részletek a bejelentésben.

KKV-nál dolgozok, a logokat, logbejegyzéseket digitálisan aláírjuk

 ( saxus | 2017. február 24., péntek - 17:01 )
...mindent.
1% (3 szavazat)
...csak az üzleti szempontból fontosakat.
1% (3 szavazat)
...csak az IT szempontból fontosakat.
0% (1 szavazat)
...nem írjuk alá.
52% (116 szavazat)
(Nem érint a szavazás)
45% (100 szavazat)
Összes szavazat: 223

LK: SHA-1 ütközés előállítására használható technikát jelentettek be a Google és a CWI Institute kutatói (frissítve)

 ( trey | 2017. február 24., péntek - 12:13 )

Akkor:

és ma:

SHA-1 ütközés előállítására használható technikát jelentettek be a Google és a CWI Institute kutatói

 ( trey | 2017. február 23., csütörtök - 20:13 )

10 évvel az SHA-1 bemutatkozása után ma a Google és az amszterdami CWI Institute kutatói jelentős bejelentést tettek: ütközés előállítására használható gyakorlati technikát jelentettek be. PoC-ként pedig kiadtak két PDF fájlt különböző tartalommal, de egyező SHA-1 hash-sel.

Idézet:
Today, 10 years after of SHA-1 was first introduced, we are announcing the first practical technique for generating a collision. This represents the culmination of two years of research that sprung from a collaboration between the CWI Institute in Amsterdam and Google. We’ve summarized how we went about generating a collision below. As a proof of the attack, we are releasing two PDFs that have identical SHA-1 hashes but different content.

Részletek a itt.

LEDE v17.01.0 final

 ( trey | 2017. február 23., csütörtök - 19:43 )

Az LEDE (OpenWrt fork) közösség ma bejelentette, hogy elérhető a LEDE 17.01 első stabil kiadása:

Idézet:
The LEDE Community is proud to announce the first stable version of the LEDE 17.01 version series.

LEDE 17.01.0 "Reboot" incorporates thousands of commits over the last nine months of effort. With this release, the LEDE development team closes out an intense effort to modernize many parts of OpenWrt and incorporate many new modules, packages, and technologies.

Részletek a bejelentésben.

Kritikus javításokat adott ki a Microsoft, de 0day hibákat hagyott javítatlanul továbbra is

 ( trey | 2017. február 23., csütörtök - 8:18 )

Még mindig nem tudni pontosan, hogy mi okozta azt a példa nélküli esetet, hogy a Microsoft elhalasztotta az aktuális havi biztonsági frissítéseinek kiadását. Mint az ismert, a redmondi szoftvergyártó meghatározatlan ideig eltolta a 2017 februári rendszeres biztonsági frissítések kiadását. A magyarázat nélküli, utolsó pillanatban közzétett közlemény szerint valamilyen, nem specifikált hiba miatt az összes javítás kiadását csúsztatta. Később az eredeti blogposztot a Microsoft azzal egészítette ki, hogy a februárra tervezett biztonsági javításokat majd a márciusban esedékes frissítésekkel együtt, március 14-én adja ki.

Ezek után a szoftvergyártó kedden mégis adott ki kritikus hibajavításokat (Flash Player), de továbbra sem javított olyan 0day hibákat, amelyekre publikus exploit érhető el. Az egyik egy korábban említett SMB bug, a másik pedig egy, a Google által a napokban publikált bug, melynek részleteit a Google már hónapokkal ezelőtt jelezte a Microsoftnak.

Azt ugyan még mindig nem tudni hivatalos forrásból, hogy miért halasztotta el a Microsoft az aktuális, havi patchek kiadását, de pletykák keringenek arról, hogy probléma lépett fel a cég build rendszerében.

Részletek itt.

PCI MSI-X támogatás a DragonFly BSD virtio driverében

 ( trey | 2017. február 22., szerda - 21:20 )

Vadász Imre munkájának köszönhetően megjelent a PCI MSI-X támogatás a DragonFly BSD virtio driverében.

Linux kernel: CVE-2017-6074: DCCP double-free vulnerability (local root)

 ( trey | 2017. február 22., szerda - 21:11 )

A hibát február 17-én javították. A legrégebbi, letesztelt kernel verzió a 2.6.18-as (2006 szeptember), ami érintett. A felfedező, a Google alkalmazásában álló Andrey Konovalov exploitot még nem publikált, ad időt a frissítésre.

Részletek itt.

A Comma.ai által megnyitott szoftverekkel és OnePlus 3-mal épített önvezető autót egy tanuló

 ( trey | 2017. február 22., szerda - 13:10 )

Neo

A Nebraska Egyetem egyik tanulója, Brevan Jorgenson lecserélte 2016-os Honda Civic-je visszapillantó tükrét egy általa összerakott, Neo nevű eszközre. Az eszköz képes autópályán forgalomkövetésre és az autó kormányzására. Jorgenson a Comma.ai (GeoHot startup-ja) által nyílt forrásúvá tett hardverterveket, szoftvereket, valamint egy OnePlus 3 telefont és egy CAN interfész lapot használt fel a Neo létrehozásához.

A részletek itt olvashatók.

pfSense 2.3.3

 ( trey | 2017. február 21., kedd - 19:35 )

Megjelent a FreeBSD-alapú tűzfal/router megoldás 2.3.3-as kiadása. Részletek a bejelentésben.

Beszélgetés Linus Torvaldsszal

 ( trey | 2017. február 21., kedd - 18:31 )

BSD Now 181. epizód - The Cantrillogy (Not special edition)

 ( trey | 2017. február 20., hétfő - 9:26 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 181. epizódja, címe "BSD Now 181. epizód - The Cantrillogy (Not special edition)".

Linus Torvalds: Linux 4.10

 ( trey | 2017. február 20., hétfő - 8:27 )

Linus kiadta a 4.10-es kernel végleges kiadását. Részletek a bejelentésben. Az újdonságokról a KernelNewbies Linux_4.10 oldala ad tájékoztatást.

Kit, ami robotkarrá változtatja a Raspberry Pi-t

 ( trey | 2017. február 19., vasárnap - 9:07 )

A fenti, Kickstarter-en indult projekt célja, hogy megismertesse a robotika alapjait, megtanítson kódot, vezérlést írni stb. A MeArm Pi Kit egy "építsd magad" robotkar a népszerű Raspberry Pi lapokhoz. Részletek a projekt Kickstarter oldalán.

Megjelent a ReactOS 0.4.4-es kiadása

 ( trey | 2017. február 18., szombat - 8:27 )

Részletek a bejelentésben.

Viszlát Icedove! - A Thunderbird újra Thunderbird néven lesz elérhető a Debianban

 ( trey | 2017. február 18., szombat - 8:15 )

Hosszú idő után tavaly év elején a Firefox visszatérhetett a Debianba Firefox néven, de kérdésként fennmaradt, hogy mi lesz a Thunderbirddel. A Debian eddig kénytelen volt Icedove néven terjeszteni, de ennek vége. Christoph Goehre a napokban bejelentette, hogy visszanevezik a szabad levelezőprogramot és így a Debian felhasználók is újra Thunderbird néven használhatják majd.

Részletek a Debian fejlesztői listára küldött bejelentésben.

Megérkezett a Hitman - The Complete First Season Linuxra!

 ( trey | 2017. február 17., péntek - 9:02 )

Részletek a bejelentésben.