Ethical Hacking konferencia május 22-én, a NetAcademia szervezésében (x)

 ( hup | 2014. április 22., kedd - 11:05 )

Friss sérülékenységek, élő hekkelések a szakma legjobbjainak előadásában! Az idei témák között lesz PDF hekkelés, Active Directory támadás, GSM hálózat törése, adatszivárgás keresése okostelefonban. További részletek »

Az IT ipar meghatározó szereplői alapot hoztak létre a globális IT infrastruktúra szempontjából kritikus projektek támogatására

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 19:50 )

Az OpenSSL-t érintő hírhedt Heartbleed sebezhetőség összekovácsolta az iparág szereplőit. A The Linux Foundation bejelentette, hogy létrehozott egy alapot Core Infrastructure Initiative néven azzal a céllal, hogy támogassák és pénzügyileg segítsék a globális IT infrastruktúra szempontjából kritikus projekteket. A kezdeményezés tagjai számára nyitott a lehetőség, hogy felismerjék, hogy melyek azok a nyílt forrású projektek, amelyek segítségre szorulnak úgy, hogy azok fejlesztői közben tovább folytathatják munkájukat a közösségi normáknak megfelelően.

A kezdeményezés tagsága: Amazon Web Services, Cisco, Dell, Facebook, Fujitsu, Google, IBM, Intel, Microsoft, NetApp, Rackspace, VMware és a The Linux Foundation.

Az első projekt, amelynek támogatását a "multimillió dolláros" alap meg fogja fontolni - nem meglepően - az OpenSSL projekt lesz.

Részletek a bejelentésben.

Linux-alapú operációs rendszert fejleszt Kína a Windows XP helyére

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 14:40 )

A xinhuanet.com szerint tegnap Zhang Feng, az iparért és IT-ért felelős minisztérium vezető mérnöke bejelentette, hogy Kína egy Linux-alapú operációs rendszer kifejlesztésére fókuszál annak érdekében, hogy leváltsa a nyugdíjazott Windows XP-ket. A hírek szerint a kínai személyi számítógépek 70%-a - beleértve az olyan kritikus ágazatokat, szektorokat is, mint a telekommunikáció - még mindig Windows XP-t futtat. Zhang szerint a Windows XP támogatásának megszűnése közvetlen kockázatot jelent Kína telekommunikációs hálózatára nézve.

A cikk itt olvasható.

Unflod Baby Panda - egy iOS malware kampány elemzése

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 10:39 )

Unflod Baby Panda

Április 17-én egy, a jailbreakelt iPhone eszközöket célzó malware kampányt fedeztek fel és veséztek ki a Reddit felhasználói. E malware kampányról közölt egy gyors elemzést a SectionEins. Jelek mutatnak arra, hogy a malware Kínából eredhet. A malware egy library - Unflod.dylib - formájában bukkant fel, ami hozzáhurkolja magát az jailbreakelt iOS eszközök összes futó processzéhez és a kimenő SSL kapcsolatokat figyeli. A kapcsolatok figyelése során megpróbálja ellopni az Apple ID-kat, a hozzájuk kapcsolódó jelszavakat és azokat megpróbálja cleartext formában feltolni egy szerverre. A malware ugyan megvan, de egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az hogyan került fel a jailbreakelt eszközökre.

Részletek itt.

Utopic Unicorn

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 9:22 )

Utopic Unicorn

Mark Shuttleworth friss blogbejegyzésében méltatta a 14.04 LTS kiadáson dolgozó csapatokat és egyéneket, megköszönte munkájukat, miközben már arról írt, hogy itt az ideje elkezdeni a munkát a következő kiadáson. Ahogy írta, az LTS fegyelme megköti a kezüket a kreativitás szempontjából, mert a felhasználók egy LTS kiadásnál leginkább a stabilitást, karbantarthatóságot és teljesítmény-növekedést célzó erőfeszítéseket értékelik. Viszont most, hogy az LTS kinn van, elkezdhetik a következő Linux generáció alapjait letenni. Egy olyan Linuxnak alapjait, ami gyorsabb, kisebb, jobban skálázott és jobban karbantartott.

Vagyis, itt az ideje annak, hogy elkezdjenek dolgozni az "Utopic Unicorn"-on.

iOS 7.1.1

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 8:13 )

iOS 7.1.1 iOS 7.1.1

Az Apple elérhetővé tett iOS mobil operációs rendszere 7.1-es kiadásának legújabb karbantartási frissítését. Benne Touch ID ujjlenyomat-felismeréssel kapcsolatos további fejlesztések, hiba- és biztonsági javítások találhatók. A frissítés megejthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

netcat-cpi-kernel-module - zenei album kiadása kernelmodul formájában

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 21:25 )

netcat

Brandon Lucia (dobok, chango, számítógépek), David Balatero (cselló, számítógépek) és Andrew Olmstead (szintetizátorok, számítógépek) tagok alkotják a netcat nevű formációt. A banda improvizatív, akusztikus-elektronikus ambient zenét játszik, sokszor élőben. A SoundCloud-on usrbinnc néven bele lehet hallgatni a nem kicsit geek művészetükbe. Weboldalukon is látszik, hogy közel állnak hozzájuk a számítógépek.

A 2014-es Cycles Per Instruction albumjukat Linux kernelmodul formában publikálták. A neve: netcat-cpi-kernel-module

OnePlus One - "2014 Flagship Killer"

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 20:44 )

A OnePlus bejelentette legújabb zászlóshajó eszközét, a OnePlus One-t. Főbb paraméterek:

 • Qualcomm® Snapdragon™ 801 processor with 2.5GHz Quad-core CPUs
 • Adreno 330 578 MHz GPU
 • 3 GB LP-DDR3 @1866MHz RAM
 • 3100 mAh LiPo battery
 • 16/64 GB MMC 5.0 storage
 • 5.5-inch full HD display
 • 13MP rear camera, 5MP front
 • LTE
 • CyanogenMod 11S based on Android 4.4

OS X Beta Seed Program

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 20:17 )

Az Apple OS X Beta Seed Program keretében a felhasználók letölthetik és ingyen tesztelhetik az OS X kiadás előtti verzióját. Eddig évi 99 dollárt kóstáló fejlesztői fiókkal kellett rendelkezni ahhoz, hogy valaki ezzel a tesztelési lehetőséggel élhessen.

Gramofon - Linux-alapú "Modern Cloud Jukebox"

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 11:59 )

A wireless hálózatszolgáltató Fon Wireless Ltd. egy Gramofon nevű, Linux-alapú eszköz piacra dobásához indított kampányt a Kickstarter-en. A Gramofon a cloud zeneszolgáltatók tartalmát streameli a felhasználó hangrendszeréhez (illetve emellett még WiFi hotspot-ként is működik). A kezelőfelület az okostelefon, az alkatrészeket pedig a WiFi fogja össze egy egységbe. Aki gyors volt, akár 30 dollár odaígérésével bebiztosíthatta a saját példányát. Ez a slot - úgy mint a 40 dolláros - már betelt, aki szeretne ilyen eszközt, az jelenleg az 50 dollárosban találhat magának még helyet.

A kampányt 250 ezer dolláros elsődleges céllal írták ki. Ebből a kb. fele, 110 ezer dollár már összejött. A kampányzárásig még 21 nap van hátra. Részletek a kampányoldalon.

Androiddal kapcsolatos szabadalmi szerződést kötött a Motorola Solutions-szel a Microsoft

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 10:36 )

A Microsoft tegnapelőtt bejelentette, hogy szabadalmi szerződést kötött a Motorola Solutions-szel. A szerződés értelmében a Motorola Solutions világméretű lefedettséget kap androidos és Chrome OS-es eszközei számára és így hozzáférhet a Microsoft szabadalmi portfóliójához. A szerződés egyéb részleteire a bejelentés nem tér ki.

Nem a Motorola Solutions volt az egyetlen, ami nemrég szabadalmi szerződést kötött a redmondi céggel. Március közepén a Dell írt alá hasonló szerződést a Microsofttal. A különbség annyi volt, hogy a Microsoft és a Dell között kereszt-licencszerződés köttetett, amelynek értelmében a két cég kölcsönösen hozzáférhet egymás szabadalmi portfóliájához Android, Chrome OS és Xbox témakörben.

Red Hat Enterprise Linux 7 RC

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 8:44 )

A Red Hat részéről Dan Courcy bejelentette, hogy elérhető tesztelésre vállalati Linux disztribúciójuk, a Red Hat Enterprise Linux 7-es verziójának RC-je. Három változat érhető el: Server, Client és Workstation. ISO-k:

[ client (SHA256) | server (SHA256) | workstation (SHA256) ]

GCC 4.9

 ( trey | 2014. április 22., kedd - 13:57 )

A The GNU project és a GCC fejlesztők ma bejelentették a GNU Compiler Collection - röviden: GCC - 4.9-es kiadását. A GCC 4.9 egy "major" kiadás, azaz benne nem csak hibajavítások, hanem új funkciók és fejlesztések is találhatók. A változásokról részletesen a changes dokumentumban lehet olvasni. Dokumentáció itt.

További részletek a bejelentésben.

AMD Catalyst™ 14.4 Release Candidate for Linux

 ( trey | 2014. április 22., kedd - 13:12 )

Az AMD kiadta Radeon kártyáihoz és chipjeihez használható proprietary eszközmeghajtó-programjának, az AMD Catalyst-nek legújabb kiadásra jelölt változatát Linuxhoz. Az 14.4 RC-ben egyebek mellett támogatás érkezett a AMD Radeon R9 295X-hez, megjelent az Ubuntu 12.04.4 támogatás, illetve mostantól 100%-os támogatás található benne az OpenGL 4.4-hez.

Részletek a letöltési oldalon.

LibreSSL

 ( trey | 2014. április 22., kedd - 9:21 )

Nemrég volt szó arról, hogy az OpenBSD-sek nekiálltak kidobálni minden olyan dolgot az OpenSSL-ből, ami számukra szükségtelen, nekiálltak a kód megfelelő formára hozásának stb. Nem csak arról van szó, hogy némi takarítást végeznek. A The OpenBSD Foundation és az OpenBSD Project támogatásával létrejött a LibreSSL projekt.

Scala 2.11.0

 ( aborg | 2014. április 22., kedd - 9:21 )

Megjelent a Scala programozási nyelv 2.11.0-s változata. Hosszú idő óta ez az első kiadás, melyben Paul Phillips nem vett részt végig (bár jelentős része a fejlesztéseknek így is az ő nevéhez fűződik). Ez a verzió főként a teljesítmény javítását, stabilizálást helyezte a központba, így a jelentősebb (stabil) funkcionális változások közül a Java 8 támogatása a leginkább érdekes.

Hallottál már a FidoNetről?

 ( bra | 2014. április 22., kedd - 1:42 )
Nem
48% (243 szavazat)
Valami dereng, de nem tudnám megmondani mi az
24% (119 szavazat)
Igen, használtam is
9% (43 szavazat)
Igen, üzemeltettem ilyen infrastruktúrát
2% (11 szavazat)
Igen, de nem használtam
17% (88 szavazat)
Összes szavazat: 504

FreeBSD helyzetjelentés -- 2014. január - március

 ( trey | 2014. április 21., hétfő - 17:22 )

A FreeBSD projekt kiadta szokásos negyedéves helyzetértékelését, helyzetjelenését. A mostani összefoglaló a 2014. januárjától márciusáig terjedő időszakot dolgozza fel. Ez volt az első report a 2014-es évre tervezett négyből.

Van az aktuális helyzetjelentésnek magyar vonatkozásai is. Pintér Olivért (pinyo_villany) régebb óta foglalkoztatja a FreeBSD biztonsága. Szakdolgozatát is ebben a témakörben írta "Memóriavédelmi megoldások vizsgálata és megvalósítása FreeBSD-n" címmel és implementált is egy alapszintű ASLR megoldást. Az általa megkezdett munkát folytatja Shawn Webb. Közös munkájuk eredményeképpen az összes FreeBSD architektúrához megérkezett az ASLR támogatás.

A helyzetjelentés elolvasható itt.

NetBSD 6.1.4 és 6.0.5

 ( trey | 2014. április 21., hétfő - 8:46 )

A The NetBSD Project bejelentette a NetBSD 6.1.4-et, amely a negyedik biztonsági/hibajavítási frissítés a NetBSD 6.1 release ághoz. Részletek a bejelentésben. A NetBSD 6.1.4-gyel egy időben kiadásra került a NetBSD 6.0.5 is. Ennek bejelentése itt olvasható.

Bruce Schneier is Tails felhasználó

 ( trey | 2014. április 21., hétfő - 8:40 )

Nemrég volt szó arról, hogy Edward Snowden a Tails nevű, speciális, Debian-alapú disztrót használja online privát szférájának védelmére, személyazonosságának elrejtésére. A Wired.com cikkének megjelenése óta a security körökben ismert Bruce Schneier is bevallotta blogján, hogy Tails felhasználó. Eleinte a fő számítógépén akarta volna használni, de inkább vásárolt egy olcsó gépet és azon futtatja.

A blogbejegyzés itt olvasható.

Linuxra is elérhető a Wasteland 2

 ( trey | 2014. április 20., vasárnap - 20:01 )

Brian Fargo és csapata két évvel ezelőtt indított Kickstarter kampányt a Wasteland 2 létrehozására. Nem sokkal az indulás után Fargo megerősítette, hogy Linuxra is elérhető lesz a játék. Így is lett. A játék elérhető a Steam-ről, illetve az InXile Entertainment áruházából.

OpenMandriva Lx 2014.0 RC1

 ( trey | 2014. április 20., vasárnap - 7:35 )

Kate Lebedeff bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az OpenMandriva Lx 2014.0 első RC-je. Benne:

 • új kernel, a kernelben az UKSM "kernel memory management tool", amely a rendszermemóriában levő, duplikált memóriatartalmak csökkentését és ezáltal a kernel reszponzivitásának növelését hivatott végezni
 • KDE 4.12.4
 • (gyerekcipőben járó) UEFI boot
 • LibreOffice 4.2.3.3
 • stb.

Részletek a bejelentésben és a 2014.0 kiadási megjegyzésekben.

Milyen tapasztalataid vannak Ubuntu disztribúció upgrade-el kapcsolatban?

 ( krychek | 2014. április 20., vasárnap - 7:34 )
Simán le szokott menni, semmilyen probléma nem fordul elő.
16% (58 szavazat)
Egy-két apróbb hiba/kisebb bug előfordul, de semmi zavaró.
31% (112 szavazat)
Komolyabb hegesztés kell, mert néhány dolog elromlik/nem működik, idegesítő bugok jönnek elő.
13% (47 szavazat)
Friss install kell, mert használhatatlan/nem indítható lesz a rendszer.
5% (19 szavazat)
Nem upgradeltem még Ubuntut | csak az eredményre vagyok kíváncsi.
35% (125 szavazat)
Összes szavazat: 361

Fedora a PlayIT-en

 ( RGeri | 2014. április 20., vasárnap - 7:31 )

Egy újabb lehetőség, egy újabb körben - a Fedora magyarországi közössége ezúton invitál egy játék centrikus rendezvényre a PlayIT-re. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek, és a PCWorld-nek önzetlen támogatását, hogy a lehetőséget és a helyszínt biztosítják részünkre. Aki nem ismerné, a PlayIT egy rendezvény a számítógépes játékok szerelmeseinek, ahol találkozhattok a legújabb hardverekkel, szoftverekkel, és félelmetes zombikkal is. Akit persze a játékok nem érdekelnek, azok beleülhetnek a Tesla legújabb autó modelljébe, amiben persze számos nyomkodni való akad :-). Találkozhattok beöltözött játékhősökkel, és hősnőkkel.

Dobálja ki az OpenBSD a felesleges dolgokat az OpenSSL-ből

 ( trey | 2014. április 18., péntek - 12:52 )

A Heartbleed probléma után az OpenBSD fejlesztők úgy döntöttek, hogy kiszórják az OpenSSL-ből a számukra felesleges dolgokat, megpróbálják csak a feltétlenül szükséges és ésszerű dolgokat megtartani, a kódot elvárt kódolási stílus szempontjából rendbe tenni, illetve kitisztítani. A nekiveselkedésnek egy nagyobb rendezkedés lett a vége, ami egy hét alatt körülbelül 250 commitet jelent eddig.

A rendrakás elején Theo de Raadt mindjárt letiltotta Seggelmann RFC520 heartbeat-jét. A munka oroszlánrészét Ted Unangst (tedu@), Miod Vallat (miod@), Joel Sing (jsing@), Theo de Raadt (deraadt@) és Bob Beck (beck@) végezte.

A változások áttekinthetők itt. További részletek itt.