2 év után ismét műsoron!

 ( hup | 2015. november 24., kedd - 19:02 )

A HWSW és az IT Factory 40 órás gyakorlatorientált iOS-fejlesztői képzést indít az alapoktól, ingyenesen megtekinthető nyílt nappal. Online vagy tantermi részvétel, menő vendégelőadók, plusz némi Swift, Apple TV és az Apple Watch kitekintés. További részletek »

Nagy cloud dilemma: amerikai vagy európai adatközpont? (x)

 ( hup | 2015. november 23., hétfő - 13:40 )

Sokszor merül fel a kérdés, hogy az itthoni fejlesztők mi alapján választanak cloud szolgáltatót. Fontos a válaszidő, esetleg a magyar nyelvű ügyfélszolgálat? További részletek »

A megbukott szoftverkalóznak vagy összejön a 200 ezer YouTube látogatottság vagy jókora büntetést fizethet

 ( trey | 2015. november 29., vasárnap - 12:08 )

Valószínűleg minden idők legfurcsább büntetését kapta egy cseh férfi. Jakub F. ellen a cseh BSA indított pert, szoftverkalózkodással vádolva. A bíróság a férfit szeptemberben elítélte. Kapott három év felfüggesztettet, az eszközeit elkobozták. De ezzel nem úszta meg. Az ügyben több vállalat - beleértve a Microsoftot, HBO-t, Sony Music-ot és a Twentieth Century Fox-ot - érintve volt. Ezek a vállalatok megállapították, hogy Jakub 373 ezer dollár kárt okozott nekik. Hogy ne kelljen egy kisebb vagyont kifizetnie kártérítésként, Jakub megegyezett a felperesekkel egy ún. "alternatív büntetésben".

BSD Now 117. - The Cantrill Strikes Back: ...

 ( trey | 2015. november 29., vasárnap - 8:27 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 117. epizódja, címe "Episode 117: The Cantrill Strikes Back: ...".

Frissítettem CyanogenMod 13.0 "Marshmallow" nightly-re

 ( trey | 2015. november 27., péntek - 20:40 )

Augusztus óta futtatok a OnePlus One telefonomon CyanogenMod 12.1 nightly-t probléma nélkül. A frissítéseket heti szinten, többé-kevésbé rendszeresen végeztem és sosem futottam bele semmi komolyabb hibába (megerőltetve a memóriámat, tulajdonképpen semmilyen hibára sem emlékszem).

Hétfőn a CyanogenMod csapat bejelentette, hogy egy marék eszközre elkezdte terjeszteni az Android 6.0 "Marshmallow" alapú CyanogenMod 13.0 nightly buildjeit. A fentebb említett jó tapasztalatokon felbuzdulva úgy döntöttem, hogy a hétvégén fel is teszem a készülékemre. Ma délután volt egy kis időm, így a frissítést meg is ejtettem...

Black Friday ...

 ( trey | 2015. november 27., péntek - 9:43 )
Kiváló!
4% (17 szavazat)
Jó.
7% (28 szavazat)
Lehetne jobb is.
22% (95 szavazat)
Kamu.
52% (222 szavazat)
Egyéb, leírom, nem tudom stb.
14% (61 szavazat)
Összes szavazat: 423

Prominens OpenBSD fejlesztő fordított hátat architektúrák feletti kiábrándultságában a szabad szoftveres közösségnek

 ( trey | 2015. november 26., csütörtök - 14:13 )

Az ismert és elismert OpenBSD fejlesztő, Miod Vallat tweetelt a napokban az alábbiak szerint:

Kiábrándultságának egy Pastebin bejegyzésben adott hangot. Mint írta, manapság csak az amd64, az armv7 és (hamarosan) az aarch64 architektúrák léteznek. Minden más halott. Alig néhány ember tud a többi (mips, power8...) létezéséről és tulajdonképpen a többi a kutyát sem érdekli.

Windows-t futtató, saját tulajdonú számítógépemen valamilyen system cleanup tool-t (pl. CCleaner) ...

 ( gelei | 2015. november 26., csütörtök - 12:08 )
használok.
25% (128 szavazat)
nem használok.
38% (193 szavazat)
Nincs Windows-t futtató gépem.
33% (165 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / késztetést érzek, hogy feleslegesen szavazzak :)
3% (16 szavazat)
Összes szavazat: 502

Bemutatkozik a Raspberry Pi Zero: az 5 dolláros számítógép

 ( trey | 2015. november 26., csütörtök - 9:24 )

Raspberry Pi Zero

Ezt is megértük! Míg akárcsak egy évtizede is, a számítástechnika tanulása inkább a gazdagabbak sportja volt, addig ma már szinte bárki számára elérhető közelségbe került. Olyannyira, hogy megjelent az első magazin, amely mellékletként immár nem CD-t vagy DVD-t, hanem működőképes számítógépet kínál!

A The MagPi nyomtatott kiadásának minden egyes decemberi száma címlapján egy Raspberry Pi Zero számítógép található (külön felár nélkül).

"A Windows 10 felhasználói programokat távolít el engedély nélkül"

 ( trey | 2015. november 25., szerda - 18:59 )

A Reddit-en bukkant fel egy komment, miszerint a Windows 10 engedély nélkül távolít el felhasználói programokat. A komment szerzője szerint az érintett programok közt van a CPU-Z, illetve a AMD Catalyst Control Centre is. Más forrás arról számol be, hogy a Speccy nevű hardverinformációs program esett a túlbuzgó Windows 10 áldozatául.

További részletek itt.

Megérkezett egy maréknyi eszközre a CyanogenMod 13.0 "Marshmallow" nightly

 ( trey | 2015. november 24., kedd - 20:06 )

CM 13-nightly

A CyanogenMod fejlesztői csapat nevében ciwrl bejelentette, hogy engedélyezték egy marék eszközre az Android 6.0 "Marshmallow" alapú CyanogenMod 13.0 nightly buildjeinek terjesztését. Az első elérhető build a mai, a cm-13.0-20151124-NIGHTLY. A Marshmallow alapú CM 13.0 nightly build-ek első körben az alábbi eszközökre érhetők el:

Slackware 14.2 hamarosan

 ( Polesz | 2015. november 24., kedd - 20:05 )

Nagy a mozgolódás a Slackware háza táján. November 14. óta folyamatosan "ömlenek" a frissített csomagok a current tárolóba. A főbb változások, ha minden így marad:

Linux tűzfalkészítés kezdőknek: tedd átláthatóbbá a tűzfalad! - Ingyenes képzés pénteken

 ( slapic | 2015. november 24., kedd - 20:03 )

Pénteken folytatódik a Linux Akadémia ingyenes, online képzése, mely a tűzfal készítés alapjait tanítja meg kezdőknek. A második részben a Netfilter láncok használatával ismerkedsz meg, mely segít átláthatóbbá, és nagyobb rendszereknél hatékonyabbá is tenni a tűzfalad működését.

A részvétel ingyenes, regisztrálni a Linux Akadémia weboldalán tudsz.

A Dell elnézését kért a Superfish-szerű bakiért; instrukciókat adott ki az eDellRoot tanúsítvány eltávolításához

 ( trey | 2015. november 24., kedd - 10:57 )

A Dell is elkövette ugyanazt az hibát, amit korábban a Lenovo a Superfish-sel. A Dell Foundation Services alkalmazása az eDellRoot tanúsítvány telepítésével biztonsági problémát idézett elő a felhasználók előtelepített számítógépén - állítólag nem szándékosan.

A Dell hivatalos vállalati blogján kért elnézést és tett elérhetővé instrukciókat arra nézve, hogy hogyan lehet a tanúsítványtól megszabadulni.

Immár több mint 1000 fejlesztője van a LibreOffice-nak

 ( trey | 2015. november 24., kedd - 8:07 )

 1000!

A LibreOffice projekt mögött álló The Document Foundation bejelentette, hogy 2015. októberében a LibreOffice-t fejlesztő hackerek száma átlépte az ezres küszöböt. 2010. szeptembere óta havonta átlagban több mint 16 új hacker járul hozzá a projekt sikeréhez.

Részletek a bejelentésben.

[Videó] Theo de Raadt - Pledge: egy új biztonsági technológia az OpenBSD-ben

 ( trey | 2015. november 23., hétfő - 19:08 )

Theo de Raadt, az OpenBSD alapítója és vezető fejlesztője a Hackfest 2015-ön tartott előadást az OpenBSD egyik legújabb biztonsági megoldásáról, a pledge-ről (korábbi nevén: tame).

Cégünknél a HTTPS kifelé ....

 ( trey | 2015. november 23., hétfő - 16:28 )
mindenhova engedve van.
87% (257 szavazat)
alapból mindenhova tiltott, de vannak whitelist-elt oldalak. Kérni nem lehet a whitelist bővítését.
0% (1 szavazat)
alapból mindenhova tiltott, de lehet kérni kivételt (nem kell indokolni).
0% (1 szavazat)
alapból mindenhova tiltott, de lehet kérni kivételt (indokolni kell).
3% (9 szavazat)
mindenhova tiltott és kész!
0% (1 szavazat)
Egyéb, leírom.
9% (26 szavazat)
Összes szavazat: 295

Az Apple vizsgálja az iPad Pro-k töltés utáni nem reagálás problémáját

 ( trey | 2015. november 23., hétfő - 16:01 )

Az iPad Pro-k megjelentése után röviddel elkezdtek feltűnni az interneten olyan panaszok, hogy töltés után egyeseknek nem reagál az iPad Pro-juk és csak force restart végrehajtásával lehet azokba újra életet lehelni.

Az Apple jelezte, hogy tud a problémáról és vizsgálja azt.

Linus Torvalds: Linux 4.4-rc2

 ( trey | 2015. november 23., hétfő - 14:08 )

Újabb hétvége, újabb prepatch. Linus a rendes menetrendnek megfelelően kiadta a 4.4-es kernel fejlesztési ciklusának második prepatch-ét, ami "egész normális", "óriási meglepetések nélküli". Részletek a bejelentésben.

A Full Circle Magazin magyar fordítócsapata önkéntes fordítókat keres

 ( percsy | 2015. november 23., hétfő - 13:08 )

A Full Circle Magazin magyar fordítócsapata fordítókat keres! Aki úgy érzi, hogy szabadidejében szívesen vállalna cikkfordítást a magazinból, továbbá szeretne egy nagyszerű csapat tagja lenni, jelentkezzen!

(A félreértések elkerülése végett: önkéntes, ingyenes munkáról van szó)

Leendő fordítókkal szembeni elvárásaink:

9. Open Source Budapest meetup

 ( urbalazs | 2015. november 23., hétfő - 13:04 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel. Köszönjük az FSF.hu Alapítvány támogatását a cateringhez!

20 éves a GIMP!

 ( trey | 2015. november 22., vasárnap - 19:29 )

20 éves a GIMP

20 éves a GIMP! Boldog születésnapot!

Megjelent az NTPsec bétája

 ( trey | 2015. november 22., vasárnap - 18:59 )

Az NTPsec core team nevében Eric S. Raymond bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az NTPsec bétája. Az NTPsec projekt nem más, mint Dave Mills eredeti NTP-jének (NTP Classic) biztonságosabb, megerősített verziója. Az NTPsec csapat elsődleges fejlesztési platformja a Linux és a FreeBSD, de rendelkeznek aktívan karbantartott porttal OS X-re is. Windows támogatás is tervbe van véve, de nem a korai kiadásokban.

Az NTPsec egyelőre részidőben készül, ezért ESR nemrég közösségi finanszírozási kampányt indított az anyagi alapok előteremtésére.

[ bejelentés | ntpsec.org ]

Fedora magyar közössége webmestert keres

 ( zoltanh | 2015. november 22., vasárnap - 18:57 )

Egy kis segítséget szeretnék kérni elsősorban Fedora rajongóktól, mivel úgy alakult, hogy a régi honlapunk karbantartója családi és más problémák miatt nem tudja folytatni munkáját. Hatalmas segítség lenne, ha jelentkezne valaki, aki képes és hajlandó lenne kisegíteni a magyar csapatot egy közösségi honlappal.