Fedora projekt: Viszlát bootolható i686 lemezképfájlok, tárolók

A Fedora projekt a minap bejelentette, hogy búcsút intett a bootolható i686 ISO lemezképfájloknak és repository-knak:

Farewell to bootable i686

We’re no longer producing full media or repositories for 32-bit Intel-architecture systems. We recognize that this means newer Fedora releases will no longer work on some older hardware, but the fact is there just hasn’t been enough contributor interest in maintaining i686, and we can provide greater benefit for the majority of our users by focusing on modern architectures. (The majority of Fedora systems have been 64-bit x86_64 since 2013, and at this point that’s the vast majority.)

Please note that we’re still making userspace packages for compatibility when running 32-bit software on a 64-bit systems — we don’t see the need for that going away anytime soon.

Hozzászólások

Tegye mar fel a kezet aki hasznalja a “lemezképfájl” es “tároló” szavakat...

Megjegyezném, hogy csak a bootolható 32 bites iso-t és a 32 bites full repót dobták. De a 32 bites multilib csomagok maradnak, hogy lehessen használni Wine-t, Steam-et, stb.. Tehát ez a hír csak azt érinti, aki 32 bit only procin használna Fedorát, de nem hiszem túl sok ilyen ember lenne, ezek a gépek eleve gyengék, már most sem Fedorával vannak használva.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Az az Ubuntu volt, ők a 19.04-től nem tervezték támogatni a 32 bites multilibet sem. De a Wine-sek, és a Valve fenyegetésének a nyomására a multilibet mégis meghagyták, különben hivatalosan nem lettek volna ezek támogatottak Ubuntun.

Ezt különben minden 32 bitet dobó, kulturált disztró így csinálja, hogy a multilibet meghagyják. Csak a bootolható .iso-t, és az általános 32 bites tárolót dobják. Az Arch is így tett anno.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

"Tehát ez a hír csak azt érinti, aki 32 bit only procin használna Fedorát, de nem hiszem túl sok ilyen ember lenne, ezek a gépek eleve gyengék, már most sem Fedorával vannak használva."

Nekem van egy tizenegy-két éves laptopom amolyan vésztartalék jelleggel amin 32 bites Fedora fut. Azt túlzás lenne állítanom hogy használom, pár havonta előveszem és frissítem rajta a csomagokat, no meg upgradelek ha épp jött ki újabb kiadás. Annyi a trükkje hogy nem Gnome 3 vagy KDE fut rajta hanem LXQt, azzal egész használható.

11-12 éves gépre nem Fedora való. Tegyél rá Devuan-t, esetleg MX Linuxot vagy Sparky Linuxot. LXQt ott van minden disztró tárolójában, ha nem is lenne belőle LXQt lemezkép, csomagkezelővel feldobod.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Azt szeretném én eldönteni hogy mi való rá és mi nem. Nyilván így, hogy dobják a 32 bites x86 rendszerek támogatását majd valamilyen alternatíva után kell néznem. Pl. CentOS 7 2024 közepéig támogatott, ha lesz* CentOS 8-hoz 32 bites repo akkor az még tovább.

* https://wiki.centos.org/SpecialInterestGroup/AltArch

Nyilván azt raksz rá, amit akarsz, de alapvetően a gép dönti el, mi való rá. Ami elmegy rajta, használható sebességgel futva. Meg a disztrók, akik dobják sorban a 32 bit támogatását. CentOS 7.7-ből sem látok már i386-ot (gondolom ez is inkább i686, csak legacy okokból hagyták meg az i386 nevet), nem hogy 8-asból. Így szerintem a 7-es CentOS-re sem áll a 2024-es időpont.

Devuan, Void nem csak 32 bitesek, de systemd mentesek is, ami egy régi gépnek nagy könnyebbség lehet. Arch32 is ott van még, ami támogatja a 32 bitet, meg a Debian és az arra alapuló disztrók (pl. Sparky).

2038-ig egyébként megoldható 32 bites gépen a Linux. Csak egyre kevesebből tudsz választani, és egyre nagyobb munka lesz feltenni. Ha más nem, a Gentoo mindig is feltehető lesz 32 bitre. 2038 után viszont az előjeles 32 bites timestamp túlcsordul. De addig talán a gép sem fogja bírni hardverügyileg. Meg legfeljebb fel lehet tenni egy régi disztrót rá 2038-ban, a dátumot 2027-re, a napot, hónapot nem befolyásolja, de az SSL nem fog menni HTTPS oldalakon, a tanúsítvány lejárta miatt. Bár erre is vannak törekvések, hogy addigra megoldják, hogy i686-on 64 bites time_t legyen. BSD-ken ezt már meg is oldották, szóval azokkal 2038 után is mehet a 32 bites gép.

Bár már most sem gyakorlati jelentőségűek a 32 bit only gépek, mióta egy 64 bit képes C2D-ós laptop meg egy 64 bites ARM SBC is elég olcsó. Max. csak játszani meg retrózni valók már most is. Ha szabadon akarsz dönteni, kompromisszumok nélkül, szerezz be egy 64 biten is használható (használható sebességet, elég RAM-ot támogató) gépet, akkor tényleg te döntesz mit használsz rajta.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧