5 milliárd dolláros büntetéssel zárta le a Facebook ellen folytatott vizsgálatát az FTC

A United States Federal Trade Commission (FTC) több hónapos vizsgálatának végére tesz pontot az az 5 milliárd dolláros büntetés, amelyet a Facebookra szabtak ki, annak privacy-t érintő Cambridge Analytica botránya miatt. Mint az ismert, a közösségi háló(zato)t működtető cég lehetővé tette a Cambridge Analytica számára, hogy az több mint 87 millió felhasználó adataihoz férjen hozzá, magukanak a felhasználóknak engedélye nélkül. Részletek itt.

Hozzászólások

Szep summa, pedig csak egy popupot kellett vokna kitenniuk, amin csak egy elfogadom gomb van...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Emellé még az EU is megbírságolja őket, vagy ez már a végösszeg?

Már a Fradi is büntetéseket osztogat? :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

így majd megtanulja a kis rohadék, hogy csak a ballibek számára adjon ki adatokat

Ez azért bőven "kevés", l. https://www.theverge.com/2019/7/12/20692524/facebook-five-billion-ftc-f…

TLDR: "From some other perspectives, that $5 billion fine is a big deal, of course: it’s the biggest fine in FTC history, far bigger than the $22 million fine levied against Google in 2012. And $5 billion is a lot of money, to be sure. It’s just that like everything else that comes into contact with Facebook’s scale, it’s still entirely too small: Facebook had $15 billion in revenue last quarter alone, and $22 billion in profit last year."

Éves profit negyede azért elég magas összeg. Olyan, mintha bemennél dolgozni, és minden 4. nap ingyen kellene dolgoznod. Szerintem meg azért sok, mert ez pénzbehajtásnak tűnik, látják hogy itt egy pénzes cég, jól le lehet húzni nagy bírsággal.

Kíváncsian várom, mikor büntetik szénné az összes kisebb-nagyobb átverős webshopokat (pl. pénisznövelős oldalak, amik nemcsak haszontalanok, de egészségre is károsak), adathalász oldalakat, lehúzós pénzügyi termékeket kínáló oldalakat stb. Van ebből bőven, biztos ezeket is büntetik, de nekem úgy tűnik, hogy a könnyű pénzre mennek, gazdag cégtől minél több pénzt szerezni. Merthogy szerintem meg pont hogy óriási összeg ez a bírság.

A részvényárfolyamot az új hírek mozgatják. A várható bírság negatív hatása már korábban beépült az árfolyamba, most azért emelkedhetett, mert alacsonyabb lett a bírság, mint amire korábban számított a piac. Attól még ez negatívan érinti az árfolyamot, mert már korábban beépült ez az információ az árfolyamba.

Szerintem akkora bírság kell amit megérez a cég. Az éves profitjuk szerintem elég lenne (arra figyelve hogy ne tudjanak trükközni hirtelen mindenféle okos könyvelési trükkökkel). Ettől működőképes marad a cég, ki tudják fizetni a dolgozókat, szervereket, irodákat. A részvényesek nem lennének boldogok, így talán változtatnak.

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Igen, pont ezért lehet az, hogy rossz hírre emelkedik a részvényárfolyam. Mert korábban még rosszabbra számítottak, az volt árazva előtte, hogy rosszabb lesz. Ez nem jelenti azt, hogy a büntetés jót tett volna a Facebook-nak. Nyilvánvalóan ha nem lenne egyáltalán büntetés, akkor most feljebb lenne az árfolyam.

Nem tudom, ha a felelőtlenségem miatt alaposan belekakkantottam volna a demokráciába, óriási nemzetközi botrányt kavarva, akkor én bizony pezsgőt bontanék, ha megúsznám negyed évnyi fizetésemnek megfelelő büntetéssel... Csak ha már személyes hasonlatokkal jövünk.

Sőt, ezt az összeget igen komoly felhívásként venném egy keringőre. Ha ekkora ráhatásom lehet egy országos választás kimenetére, mint ami kiderült, akkor mi a bánatért ne hekkeljem meg szándékosan (is) a rendszert? Ha az én jelöltem kerül hatalomra, ennél az összegnél nagyságrend(ekk)el többet nyerhetek. Ha meg nem, akkor túlélem, 4 éves időtávon ez a büntetés statisztikai hibahatár alatti, elveszik a piaci hullámzás zajában.

Szerintem olyan birsagot kellene kiszabni, ami aranyos a cselekmeny ertekevel. Nyilvan valamilyen szorzot kell alkalmazni, ami attol fugg, hogy mennyire akarunk peldat statualni vagy hogy mennyi meguszott stiklire jut egy, ami kiderul, de azert ha egy Facebook auto a tilosban parkol, nem kell 10 milliard dollart rajuk verni, hogy "abbol majd tanulnak". A hozzaertok szerint nem a buntetes merteke, hanem az elkerulhetetlensege a visszatarto ero altalaban.

Ertem ezalatt, hogy jelen esetben pl. az sokkal nagyobb bunti lehetne a Facebook-nak, hogy rajuk vernek meg 100 tovabbi vizsgalatot a temaban, aminek az elorehaladasarol folyamatosan tajezkoztatjak a kozvelemenyt. Ez aranylag jol mukodik az USA-ban, hogy mindig akad majd egy ugyesz, aki ugy akar szenator lenni a kovetkezo szavazason, hogy o az igazsag bajnoka aki megcsicskaztatta a nagy Facebook-ot. Higyjetek el, attol jobban rettegne a Facebook vezetes, hogy meg vajon hany csontvazat talalnak a szekrenyben es honapokig-evekig az megy a hirekben, hogy az FB-nel mar megint kiderult valami. Egy 5 milliardos tetel meg nem viszi a padlora oket, de ha talalnak meg nehany ilyet rovid idon belul, az meg is semmisitheti a ceget...