Openbook - új közösségi oldal projekt

Új közösségi oldal kilátásban. Legalábbis, ha sikeresen zárul a Kickstarter kampány. Openbook néven indítanának új közösségi oldalt, mely azon kívül, hogy nem követné a felhasználókat és tiszteletben tartaná azok személyes adatait, még a reklámokat is mellőzné, valamint értesítésekkel sem bombázna. A szolgáltatás(ok)hoz szükséges szerverek Európában lennének, a fenntartási költségeiket pedig, egy webshopból finanszíroznák. A webshop a közösségi oldalon lenne megtalálható, amin keresztül cégek termékeket vagy szolgáltatásokat árusíthatnának, és az ott befolyt összegekből származó jutalékokból tartanák fent. Továbbá a bevételük 30%-át jótékony célokra ajánlanák fel a FoundersPledge szolgáltatáson keresztül. A projekt teljesen nyílt forrás kódúnak tervezik. A projektet többek között Philip Zimmermann a PGP-protokoll kitalálója is támogatja.

Hozzászólások

Az ötlet jó, de szvsz. csak akkor ér valamit a nyílt forráskódúság, hogyha mellette transzparens módon azt is láthatóvá lehetne tenni, hogy milyen kód fut az éles szervereken. Addig az egész pont olyan shady, mint most a facebook.

Hány ilyen sokadik friendica lesz még?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

De minek?!
Nyilván kiváló facebook konkurencia lesz ha a profit, ami még nem tudjuk honnan lesz, a kód fejlesztése helyett világbékére és harmadik világ megsegítésére lesz fordítva.
Friendica-t támogatnám, de ezt az n+1 tök felesleges projektet biztosan nem fogom támogatni.

Normális HUP-ot használok!

Nézd meg a bemutatkozó videójukat. A "világbéke" költői túlzás volt de lényeg, hogy mindenféle idealisztikus világjobbító dologra kívánják elkölteni a profitot, amiről még mindig nem tudjuk miből lesz, ahelyett hogy további fejlesztésre fordítanák. Sokat dob ez is a projekt komolyságán.

Normális HUP-ot használok!

Egyébként felőlem igen. Már annó is teljesen tisztában voltam vele, hogy technológiai előnyök ide-oda, amíg a decentralization meg transparency és társai nem váltak buzzworddé az utóbbi években és nem lett ezeknek az oldalaknak megfelelő designja, addig a marketing miatt nem használták elegen a fennmaradáshoz. A mastodon sikere csak bizonyítja, hogy mennyire emocionálisan is dönt sok ember, akár tisztában van vele, akár nem. Eleinte semmit sem tudott felmutatni a gnusocialhoz képest csupán egy twitterhez jobban hasonló UI-t, ez mégis elegendő volt akkoriban. Meg lehet nézni még a quittert is mennyivel többen használták, mint a többi instanceot.

Az egyetlen dolog ami miatt "sír a szám" ilyenkor, az az, hogy mennyire elaprózódnak a csupán felületesen eltérő projektek, és nehéz elhinni, hogy a közösségi hozzáállás mögött nem csupán n+1 cég van ami hasznot akar húzni a már évtizedes ötletekből. Az irány mindennek ellenére jó a sok selejt és forgács között ami úgy látom velejárója a folyamatnak.

A témában sokat emlegetett diaspora is pontosan ugyanez, a szép küllem sokakat bevonzott de az eleinte hatalmas problémák sokakat elrettentettek. (API teljes hiánya?) Ezeket borzasztó lassan, de elkezdték orvosolni.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

ügyes, mondaná kohn bácsi. immáron a saját webshopon keresztül tudod megvenni az ott lévő adatokat. :) ezen kívül meg shared root jelszót akarunk!

miért érdekes hol vannak a szerverek? mert amikor amerikában vannak, akkor az európaiak aggódnak, hogy szabadon választott amerikai hárombetűs csámcsog az adatain, ha meg európában lenne, akkor meg ugyanezt tennék az amerikaiak, csak az európai hárombetűsöknek megfelelő szervezetekkel. és akkor ázsia, az oroszok még a képben sincsenek. vagy ennyire bízunk magunkban, hogy itt ojrópában minden marha biztonságos, ami persze intejúesz nem?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ez a szivárványos szín, meg a néger középen.

Ezt is csak valamelyik titkosszolgálat fejleszti, nagy változás nem lesz.

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

> tiszteletben tartaná azok személyes adatait

A Facebook is ezt teszi, más kérdés, hogy a beszélgetés általában így néz ki:
- Kedves felhasználó, tisztelettel megkérném, hogy adja át az összes személyes adatát
- Cool, nyomjuk!

> valamint értesítésekkel sem bombázna

Nahát, végre egy szolgáltatás azoknak, akik nem tudnak beállítani egy okostelefont!

Kickstarter mar van, de meg POC-szintu demo sincs. A FAQ-juk is... erdekes:

> Initiatives for social media decentralization in all honesty and sadness, don't stand a chance.

A Mastodon par millio usere tiltakozni szeretne. Es ez a szam csak noni fog ahogy egyre tobb ActivityPub alapu cucc jon ki (pl PixelFed [instagram], Funkwhale [soundcloud], PeerTube [youtube], Prismo [reddit], stb), amik mind tudnak egymassal beszelgetni. AP most tok szepen porog, butasag nem felulni a hype vonatra.

> They care about the experience, the features, the ease of use, the design. Once these initiatives solve the decentralisation challenges, they will be thousands of light years away from matching the features the software giants will then have.

Mastodon tele van non-tech userekkel (ld. switter.at, mastodon.art, stb). Kinezetre is rendben van (de ki-ki valaszthat maganak neki tetszo klienst, van jopar), featureok szempontjabol is jol all, nehany tekintetben meg is haladja a Mastodon a Twitter-t pl. Gondolok olyan finomsagokra, hogy a kepekre lehet description-t tenni, van content warning, tootonkent - nem csak account szinten - allithato "privacy", stb.

Szoval ezt a fenyevekkel dolgot egy kicsit tulzasnak erzem.

> we would then be able to afford the time and the best and brightest minds in tech to research decentralisation strategies.

Esetleg nem kene NIH szindromaban maradni. Ott van pl az ActivityPub working group, pont ezt - es kapcsolodo - temakat feszegetnek. Nem kell nullarol indulni. Volt jopar decentralizalt probalkozas korabban, tobb-kevesebb sikerrel. Lehet azokbol is tanulni, vagy megnezni a jelenleg epp sikeresnek tunot (mastodon & activitypub), esetleg arra epiteni.

Nyilvan vannak benne kihivasok, de utolag decentralizalni... az nagyjabol eselytelen. Ha nem igy epitik eleve, utolag sosem fog megtortenni. Akkor meg ugyanott vagyunk, hogy egy centralizalt siloba lettek zarva a userek. Picit talan mas szinu a kalitka, es tobb szotyit kapunk, meg ket kameraval kevesebb figyel. So what?

--
|8], aki nincs elajulva ettol.

Meglátjuk. Szerintem kb. az lesz, mint a Microsoft kontra egész világ esetén.
Annyira megszokták már az emberek a faszbúkot, meg annyi de annyi TB-t feltoltak rá, meg éveket toltak bele meló szinten, hogy senki sem fogja előlről kezdeni az egészet. Export/Import meg nem lesz, abban biztos vagyok.

--
robyboy

Nem lehetetlen, most ez jutott eszembe, de biztos másokkal is előfordult már:

> A buffer overrun vulnerability that occurs because Internet Explorer does not correctly check the parameters of a PNG graphics file when it is opened. It could be possible for an attacker to use this vulnerability to run arbitrary code on a user's system. A number of other Microsoft products - notably, most Microsoft Office products and Microsoft Index Server - rely on Internet Explorer to render PNG files, and exploiting the vulnerability against such an application could cause a buffer overrun in that application as well. Because of this, Microsoft recommends that customers install this patch regardless of whether they are using Internet Explorer as their primary web browser.

https://docs.microsoft.com/en-us/security-updates/securitybulletins/200…

Mondjuk kapsz egy pár gigás/terás export fájlt, ami akármit tartalmazhat, mert senki nem ellenörzi le. Ezt egy import funkció berakja, amit újfent senki nem ellenöriz le, hogy mit és hova rak. Ennyi.

Amúgy még ha be is indul egy ilyen site, gondolom az elsö hívó az FBI vagy CIA, és visszautasíthatatlan ajánlattal áll elö...

--
robyboy

Pedig pont ez a "fröcsögés" lényege, hogy az ember utál valamit, mint a szart, és felruházza olyan tulajdonságokkal is, amivel nem rendelkezik.
Ez nem csak rossz értelemben igaz, hanem jó értelemben is, ld. ideologizálás, heroizálás és társai.
Alapvetö emberi tulajdonság. Személy szerint örülök neki, hogy vannak még érzelmeim, még akkor is, ha paraszt vagyok, és nem egy droid, aki csak a 0-t és az 1-t ismeri.

/Off: azt is nevetségesnek találom, hogy a francia fociválogatott tagjai megkapták országuktól a legmagasabb állami kitüntetést. Ezzel lealacsonyították azt kapásból. Elég lett volna böven valami célirányos kitüntetés - ami lehet náluk nincs is.

--
robyboy

Nem vagyok túl aktív a Facebookon, de most kértem egy exportot. A sok év alatt kb. 300 fényképet raktam fel. A Facebook agyontömöríti és átméretezi a képeket, így 12-120 kB-os tartományba esnek a fájlméretek. Összesen 40 MB volt a zip. Kitömörítés után kb. a fele kép volt, a maradék nagy része pedig a videók, amiket a Facebook készített a feltöltött anyagaimból.

Így pár gigás export fájl nem sok embernél fordulhat elő. Annál is inkább mert a legaktívabb facebookozok általában a hülyeségek újraosztásában jeleskednek. Az pedig nem nagyon növeli a fájl méretét.

"Meglátjuk. Szerintem kb. az lesz, mint a Microsoft kontra egész világ esetén."

Ma már a világon eladott felhasználói gépek kevesebb mint 20%-án van Microsoft rendszer. Csak ez nem úgy ment, hogy jött valaki egy Windows copy-paste rendszerrel vagy valami nagyon hasonlóval. Jöttek egy teljesen új koncepciót kínáló iOS és Android eszközök és a júzerek rájöttek van jobb alternatíva a Windows PC-nél. Kulcsszó: Disruptive technology
De itt egyelőre semmi ilyen nincs. Sőt jelenleg stabilan működő copy-paste facebook -helyettesítő sincs. Csak ígéretek.

Normális HUP-ot használok!

Én ehhez a reklámhoz konzervatív vagyok. Ráadásul nehéz elképzelnem, hogy a merketinggel megszólított célcsoportnak baja volna például a Facebookkal. Úgyhogy ez öngól :-)

Buffet vagyona reális értékeken alapszik, Zuckerberg vagyona pedig csak egy fitív buborék, ami egy nagyobb botrány esetén akár rogton és véglegesen is nullara csokkenhet. De gondolom Zuckerberg nem hulye, igy idoben penzze tesz reszvenyeket, hogy ne csokkenjen nullara, ha eljon az a nap.

Úgy értettem, hogy a diverzitáskedvelő, prájd prájdoló emberek között még az átlagnál is ritkább aki lázadni akarna a nagyok - Facebook Gmail, stb - ellen. Eleve nagyon kevés ember van, aki privacy vagy ideológiai okokból kilépett ezekből a szolgáltatásokból, és ezek is leginkább a csontkonzik.

A reklámjukkal a nagyon szűk célcsoportjuk - akik hajlandóak erőfeszítést tenni a Facebook elhagyásáért - jelentős részét elidegenítették maguktól.

Halott ötlet. Az emberek azért vannak a FB-on, mert a haverjaik is. Ez egy szociális háló, a hálózat-effektus az elsődleges tényező, a privacy, a reklámok meg a többi, átlagembert nem is igazán érdeklő "fasság" minimum másodlagos szempont. Ezekre alapozva nem lehet átcsábítani a népet.

És akkor arról nem is beszéltünk, az amerikai kormány egy ilyen, tőlük független szociális hálónak mennyire örülne. Pedig nekik a béna kacsa Unióval ellentétben igen komoly érdekérvényesítő erejük van.

Valami szignifikánsan új "killer fícsört" kellene villantani, amit nem tud Zuckerberg 2 hét alatt lemásolni, enélkül esélytelen minden ilyen próbálkozás.

A húsvér szociális háló kiterjesztését szolgáló alkalmazás pl. a (csiga) postaszolgáltatás is, ami közműnek tekinthető. Telefon dettó.
Ugyanez a virtuális térben eltérő felelősségi kategóriával valósul meg, nem hordoz közműjelleget a felelősségvállalás és a szabályozások terén sem, ráadásul a látszólagos ingyenesség mögé rejtve bizonyos mértékben korrumpálja a felhasználóit.

A termék ugye az, hogy felveszem és ápolom a kapcsolatot valakivel/valakikkel és amit megosztok magamról mások láthatják, amit mások osztanak meg azt meg én. Mindez önkéntes alapon történik és tökmindegy ki milyen bőrt húz rá (FB stb.).
Tegyük fel, hogy mindez országonként közösségi alapon valósul meg - már ami az alépítményt illeti - azaz magukat a személyes adatokat és a kapcsolatokat. Aki profitálni akar ebből fizet a közösségnek - azaz azoknak akiké az adat. Ez mehet fenntartásra, fejlesztésre, az egész átlátható, takarékos.
A szociális háló virtuális kiterjesztése - mint közmű - egyfajta hordozóréteg amit lehetne cégfüggetlenül üzemeltetni mint pl. a tömegközlekedést Észtországban. Minden ország maga rendelkezik a polgárai adataival, ha valaki adatot akar felhasználni az adott ország részére fizet, nem kell futni a befizetetlen elcsalt adó után sem.

Manapság a magyar FB felhasználók adataiból befolyó haszon az FB számláján landol, adót ugye nem fizet stb.

Ezek után mindenki olyan alkalmazást készít amilyet akar, a felhasználó egy pipával is jelezheti jelen akar-e lenni az adott felületen és tiszta a helyzet az adatokkal is.

-s-

Engem azért az sem nyugtatna meg, ha az állam adná-venné az adataimat. Bár aki ezt nem tiltotta le, azoknál már most is azt teszi.

Korábban személyesen, vagy az ügyfélkapun keresztül le lehetett tiltani, hogy az állam eladja az adatainkat harmadik félnek. Mikor letiltattam*, rá kb. fél évre az állam kezdett el spam-elni. Mivel ezt elég sokan nehezményezték, így azt is le lehetett tiltatni. Ha az ötleted megvalósulna, akkor valahogy így nézne ki a nyomtatvány:

Kérem, ne adják ki az adataimat:
- harmadik félnek (cégeknek)
- a mindenkori kormánypárt propaganda osztályának
- más országnak
(- a Szíriusznak)

Mi számít felhasználói adatnak? A születési helye, ideje? Az ismeretségi köre? A lájkjai? A posztjai? Hogy milyen ütemben, hová kattintgatott az oldalon? Utóbbival pl. sokkal inkább vissza lehet élni, mint a többivel, amik egy nem hót sötét felhasználó esetén azért valamennyire tudatosan vannak kezelve.

Ha felmerül valami újfajta adat tárolására igény, akkor hogyan döntöd el, az hová és hogyan kerüljön? A FB profil beállításaid, jelszavad felhasználói adatok? A hup.hu hozzáférhessen, ha engedélyezed?

Egyáltalán mi értelme van az egésznek, ha _minden_ felhasználó, aki amúgy beregelne a FB-ra, úgyis hozzáférést adna az adatokhoz az oldalnak? Biztos van értelme egy bürokratikus rémálom felépítésének, hogy aztán 10-ből 9 felhasználó egyetlen gombnyomással pont ugyanúgy tökön lője magát, mint a jelenlegi rendszerben?

Elég ismerősöknek ott lenni, majd mennek utána a többiek. Családban is én skypeot használok régóta, de valaki vibert, valaki whatsappot használ. Ha beszélni akarok vele, telepítem, mert őt nem tudom másra rábeszélni, nem ért hozzá, ami van, neki jó.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Rohadtul kellene. Tényleg rosszak az esélyeik, de próbálják meg. Én beszállok.

Szerkesztve: 2021. 01. 13., sze – 03:08

OpenBook és OpenSpace után az új neve OKUNA

Ezen a címen érhető el.: okuna.io

A kevés infó alapján azt mondanám nem nagyon halad a projekt
és nem könnyíti meg a követését hogy évente nevet vált...

A csatlakozáshoz meghívó kód szükséges, ha valakinek akad kérem küldjön, szívesen ránéznék.

Tudja valaki, mi lett vele?

“Any book worth banning is a book worth reading.”