Tennibot - Ubuntu fut a világ első robotikus teniszlabda begyűjtőjén

Címkék

A Tennibot által megoldott probléma valós. Senki sem szeret teniszlabdákat gyűjtögetni ahelyett, hogy játszana. Egy kampányt indítottak rá a Kickstarter-en 35 ezer dollárra. 19 nappal a kampányzárás előtt már 67 ezer dollár körül járnak.

Hogy miért választotta a Tennibot-ot létrehozó csapat az Ubuntu-t? Elolvasható itt.

Hozzászólások

#firstworldproblem Muszáj hidratálnom valamit.

Vive le OpenCV.

A másik meg, az ubi már régóta a tech geekek alaprendszere. (sztem meg a legjobb OS is egyben.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha be lehetne tanítani csigaszedésre is a kertben, akkor egyből küldeném a pénzt.

aztan csodalkoznak, hogy mindenki elhizott, hajolgatni nem akar senki...

En orulok ennek. Valahogy mindig is megalazonak tartottam a labdaszedo szerepet a teniszmeccseken.

Olyan hangulata van, mint a (rab)szolga tartasnak. Vannak az urak, akik reflektorfenyben toljak, meg vannak a szolgak, akik folyamatosan ugrasra keszen figyelnek, majd rohannak, hogy megtisztitsak a terepet gazdaik szamara.

A teniszezok meg egy "koszit" se intenek a labdaszedonek, hogy nem nekik kell osszeszedni a labdaikat, koncentralhatnak a jatekra. Szoktak kezet fogni a jatekosok a meccs utan a labdaszedokkel, megkoszonve a segitseguket? Ha igen, akkor lehet megvaltoztathato a velemenyem, de ez jelenleg csak fiatal, naiv emberek kihasznalasanak tunik szamomra.

Persze, csak ez olyan ize...

Ami nem tetszik benne, az a lelekszakadva rohanas es az arrol tudomast sem veves.

Pl. mondjuk IT-ben mindent megtenni a projectert, majd egy vallveregetest se kapni.

Aztan lehet en nem lattam eleg tenisz meccset, es amugy a labdaszedok is megkapjak a maguk tiszteletet, szoval mondom, a velemenyem valtozhat.

Amugy ha a csatornatisztitonak se dob oda egy-ket "ez jo munka volt!"-ot a foni, az se szep dolog.

"Pl. mondjuk IT-ben mindent megtenni a projectert, majd egy vallveregetest se kapni."

Sajnos ez nagyon jellemző sok helyen és területen, pedig rendkívül fontos dolog az elismerés. Nagyon erős motivációs hatása van. Sajnos a hiánya lehet több belső politikai ok miatt is, sajnálatos mindenképpen és nagy negatívum a vezetőnek is ha nem képes rá, legyen akár közép akár felsőbb szintű vezető.

Sajnos egyébként még az ember környezetében is jellemző sokak életében, barátok és család között is, hogy nincs két jó szó évekig. Vagy egó miatt, vagy azért mert mindenki kurva konkurrenciának nézi a másikat. Nagyon jellemző korunkra, pedig ebből van az egyik legnagyobb hiány. Persze nem kell ész nélkül osztani, de azért a másik véglet is sivár.

Szerintem félreérted, ez a labdagyűjtő robot nem meccseken lenne bevetve, hanem teniszklubokban, ahová bemennek a tagok, akár csak egy adogatógéppel elgyakorolgatnak 30-60 percet, aztán lépnek, utánuk marad a rengeteg labda. Erre az esetre persze eddig is volt tradicionális megoldás (lásd a fenti szálban a fémgömbös megoldást, vagy valami fatologatós-nyeles eszközzel gyűjtőcsatornába beterelni a labdákat, vagy valami hálós megoldással begyűjteni őket, nem kell értük egyenként lehajolgatni).

Meg ennyi erővel tényleg minden kuli munkát tiltsunk be, kukás, takarító, stb., mert megalázó, meg nincs elismerve. Nyilván megfizetik, emberek csinálják ezt is, gondolom valamilyen szinten megéri, megélnek belőle, mert nem csinálnák. Nyilván nem ebből szoktak meggazdagodni, meg híresek lenni, aki ilyenekre vágyik, csinál mást. Ráadásul pont ez labdaszedés még nem is annyira nehéz munka, sok embernek előrelépés lenne, mert ennél kulibb melót csinálnak kevesebbért.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A videot utolag megnezve, ez a verzio meg tenyleg nem alkalmas meccsekre, de persze ha tovabb fejlesztik, nem lehetetlen letrehozni gyors, egy labda osszeszedesere kepes robotot.

Mint mondtam, nem a munka a megalazo, hanem az, hogy rohan, mint a veszett eger, a teniszezok meg ra se bagoznak. Igen, en a takaritonak is megkoszonom, ha elviszi a koszos bogremet, vagy ha korulporszivoz, mikor meg bent vagyok este. Nyilvan ez a munkaja, de nem nezek keresztul rajta, hanem elismerem, hogy ha o nem lenne, akkor ulhetnek a sajat koszomban, vagy csinalhatnam magam... szoval az elismeres hianya miatt nem tetszik a labdaszedok munkaja. Viszont ha meccs utan lepacsiznak a teniszezokkel, de legalabbis a meccs-biro odamegy hozzajuk, hogy jok voltak, frankon beleadtak mindent, nelkuluk a meccset nem lehetett volna lebonyolitani ilyen gordulekenyen, akkor az mas szituacio.

Ubuntu. ők sem találtak hozzáértőt...

Ha legalább ketten vannak a pályán, akkor ez a robot nem jó semmire, mert csak lassítja a játékot mire felszedi a labdát és levonul.

Nem egyesével szedni össze, hanem pl elütnek 20-30 labdát, utána pár perc szünet és a robi összeszedi

Szerintem az IT-s munka is megalázó mert a sok "idiótának" minek bármit is csinálni, csak pöffeszkednek a monitor elött, tiltsuk ba az IT-t :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A videóból egyértelműen kiderül, hogy mire való. Pl. Egyszemélyes adogatás-gyakorlás. Elütsz 40-50 labdát a másik, üres térfélre. Utána elmész frissítőt inni, pihenni stb.

Addig a robot összeszedi a labdákat és kezdheted elölről. Ha nincs ilyen géped, akkor neked kell 40-50-szer lehajolni és összeszedni. Ez viszi a pályabérlet időt, te meg abban fáradsz el, hogy labdát szedsz, nem abban, hogy gyakorolsz.

--
trey @ gépház

Tehát továbbra is áll amit írtam, hogy "Ha legalább ketten vannak a pályán, akkor ez a robot nem jó semmire".

Hajolgatni azért nem kellett eddig sem 50x, sok helyen láttam labdakosarat (lehet, hogy van valami más neve), amit csak rányomsz a labdára és máris összegyűjtötte, így nem is igazán fárasztó, nyilván ebben az a poén, hogy robot.

Csináljanak egy másikat, ami ütöget is... aztán mindenki menjen számítózni, a testmozgást meg megoldják a robotok!

Üdv,
Marci

Az ötlet megvan, majd a Xiaomi csinál belőle egy használható, viszonylag olcsó labdaszedő robotot.

Nah, ezt nevezem gombhoz való kabát találásnak! De még mekkora!
Ugye adott a képfeldolgozás összes rákfenéje, plusz a robotika összes rákfenéje és ezek kapásból találtak egy olyan alkalmazást aminél kinullázhatták az összeset!
Ugye van a vizuális célpont keresés és kiválasztás problematikája: Kipipálva! A teniszlabda, élénk színű, kontrasztos, elüt minden környezeti elemtől.
Céltárgy felvétel: Kipipálva. A céltárgy szabványos alakú és méretű.
Motorizáció, hajtásproblémák: Kipipálva! A teniszpálya sík, mint.... öööö... egy teniszpálya.
Navigáció: Kipipálva! A teniszpálya általában tök üres tér, fehér csíkokkal megjelölve a széleken.
Mozgó akadályok: Kipipálva! Legfeljebb egy vagy két fő.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "