GNU GPL az újságosstandokon, szabad szoftveres grafika mindenkinek

Ma jelent meg a Magyar Hang c. új hetilap első száma „Kismiklos” betűtípussal tervezett címfeliratával. A GNU GPL szabad licenc alatt kiadott betűtípust Kisantal Tibor grafikus, tanár, az FSF.hu Alapítvány aktivistája készítette Misztótfalusi Kis Miklós világhírű antikva típusának digitális rekonstrukciójaként.

Kisantal Tibort nem kell bemutatni a HUP olvasóinak. Ingyenesen letölthető remek Inkscape vektorgrafika tankönyvéhez nemrég Varga Péter készített szintén remek oktatóvideókat. A könyv síkból térbe, képről mozgóképre váltó párja, a Blender – látvány és animáció szintén sokak érdeklődésére tarthat számot.

A múlt szombati Szabad szoftver konferencián Kisantal Tibor Grafika szabad szoftverekkel c. előadásával elnyerte a konferencia közönségdíját. Mivel személyesen nem lehetett jelen a díjkiosztón, a konferencia mintegy kétszáz résztvevője kihangosított telefonon keresztül, hangos ovációval gratulált a díjhoz. A többi díjazott és előadó egy-egy szép pólóval vigasztalódhatott (tervek és fotó a konferenciapólóról, dizájn: Kisantal Tibor):

Hozzászólások

A Gnu GPL nem programkódokra való licenc? A Wikipedia is CC licencre váltott, mert a GPL kezdeti lelkesülés után mégsem bizonyult megfelelőnek szöveges tartalomra. Direkt erre készültek a CC licencek.

Különben ezt az egész GPL dolgot nem értem. Van egy nyomtatott lap, meg hozzá egy fizetős weboldal? Hogyan illeszkedik itt a képbe a GPL licenc? Mert így bárki előfizet majd kimásol mindent a saját oldalára teljesen legálisan.

Normális HUP-ot használok!

Így van. Betűtípusnál is előfordul. A lényeg az átlag felhasználónak, hogy szabadon használható, nem licencköteles. Így ha valaki használja, terjeszti, az nem warez. Ha ezzel szemben valaki Adobe fizetős fontot használ a saját dokumentumában, akár csak egy Adobe Acrobat Reader telepítésből kiszedve, az már warez lesz, hiába nem illegális oldalról töltötte le.

Egyébként most hallok először erről a betűtípusról. Így első ránézésre tetszik, kicsi régies hatást kölcsönöz a dokumentumnak, nem olyan steril, mint a modern betűtípusok tökéletes kontúrjai, emiatt a tökéletlenség miatt kicsit emberibbnek, kézírásszerűbbnek hat (az Adobe Minion Pro-nak is van egy kicsit ilyen jellege, de az geometriailag mégis szabályosabb). Cserében viszont kicsit vastag ez a Kismiklos font, így általánosan doksikban kenyérszöveghez nem való, legalábbis úgy tűnik így első blikkre.

Ugyanezért kaptam rá mostanában a Fantasque Sans Mono-ra, ez fix szélessű font, így pl. text editorba, terminálba való, de sokkal kellemesebb olvasni, mint a hagyományos hasonló fontokat. Igaz ez nem GPL, hanem SIL Open Font licences, de épp úgy ingyenesen használható, terjeszthető. Nem offolós reklámként hozom fel, csak ha másnak is bejönnek az ilyen fajta, kevésbé steril betűtípusok, akkor érdemes kipróbálni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szerintem mi nagy spanok lennénk, én is keresem a tökéletes fontot programozáshoz, jelenleg a FiraCode van használatban a ligatúrák miatt, előtte pedig Adobe Source Code Pro volt, előtte meg talán Droid, az előtt meg… :)
Szeretem a FiraCode-ban, hogy rendes áthúzott 0 van benne és nem pöttyös. Szerintem az utóbbit könnyebb észrevenni.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A FireCode-ot nem ismerem, ránézek. Szerintem fix szélességű fontnál nem fontosak a ligatúrák. 0-ból a pöttyös változatot preferálom, de ez mindenkinél inkább ízlés, megszokás kérdése, vannak betűtípusok, amelyeknél alternatív glyphként lehet váltani közöttük, bár ez meg sokszor kiesik, mert a font hiába támogatja, ha egyszer a fontot meghívó text editor vagy terminal emulátor meg nem tud tudja ezt a feature-t használni, mert nem készítették fel rá. Valahol kulturális eltérés is a számjegyek eltérő formája. Angolszász országokban a 7-est nem húzzák át vízszintes vonalkával (pedig könnyebben olvasható lenne), meg a 0-át sem annyira teszik különbözővé az nagy O-tól, sőt, néha egyenesen arra hajaznak, hogy összetéveszthető legyen, ezért is mondják ki sokszor a 0-át "o"-nak, a "zero" inkább technikai nyelvben használatos, akkor is inkább amerikaiaknál. Ez viszont magyar/európai szemmel furcsának hat.

Fix szélességű fontokban előtte DejaVu Sans Mono, Ubuntu Mono-t használtam. Az Adobe Source Code Pro sem rossz, de nekem kicsit túl steril, meg túl széles, fárasztja a szemem. Jó fontok még hasonló célra: Inconsolata, Iosevka, Hack, Terminus, Monofur. Illetve nagyon badass a DEC Terminal Modern is, azt csak azért nem használom, mert nálam erős font hinting mellett túl vastagnak látszik, de állati retró hangulata van, ha régi zöldfoszforos monokróm CRT-k színvilágát utánzó terminálban használja az ember.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

https://github.com/tonsky/FiraCode

PHPStorm kezeli a ligatúrákat is :)
Az a gondom a pöttyös nullával, hogy ha már fáradtabb az szemem, vagy porosabb a monitor, akkor nehezebb észrevenni. Az áthúzás meg egyértelmű. :)
A Droid Sans jó még, azt használtam korábban, csak nem írtam ki a teljes nevét.
http://www.cosmix.org/software/

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A pöttyös nullákat még a DOS-korszakban szoktam meg. A PC-ken a mai napig a videómegjelenítő karakter ROM-ja pöttyös nulla karakterrel jön, így ha akármelyik szabvány karakteres módban megnyitott konzolban használod, pöttyösek a 0-ák.

Anno nekem az volt furcsa a pöttyös nullában, hogy ha több kerül egymás mellé, akkor kicsit mókásan néz ki, mintha szemek lennének ott vagy női mellek. Ki mit szokott meg.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"Ma jelent meg a Magyar Hang c. új hetilap "

Kifelejtettetek a polgari jelzot.

Miatta toltam az fsf-nek az 1%-ot idén.