Azure Sphere OS - az első, Microsoft által terjesztett, Linux-alapú OS

Címkék

Több forrás szerint is kihűlt a pokol, mert a Microsoft előállt az első, saját, Linux-alapú OS-ével az Azure Sphere OS képében. Mary Jo Foley próbálta kicsit lehűteni a kedélyeket, mondván, nem ez az első...

Részletek itt.

Hozzászólások

Ma amikor 2-4 dollár egy Windows licenc és tavaly összesen 262 millió PC-t adtak el, ebből 19 millió Macintosh, már nem biztos hogy annyira messze van az az odébb.
Ami pénzt hoz, például Office 365, annak mindegy ha Linux van a felhasználó oldalán.

Normális HUP-ot használok!

Öhhhm. Az volt már, hogy így már tuti biztos, hogy hamarost eljő a Linux Desktop éve? :-)

Ablakkezelesrol volt szo, nem DE-krol. Vagy ha nagyon akrjuk, akkor a DE-k ablakkezeleserol. De mindenkeppen WM-rol es nem hogy hogyan nez ki egy DE, vagy maga egy WM megjelenese.

Ilyenekre gondolok, hogy:
* megjegyzi hol nyilik az app
* beallithatod, hogy melyik desktopon, ott melyik screen-en, ott melyik kordinatatol kezdodoen rajzolja az adott WM_CLASS tipusu ablakot
* beallithatod, hogy legyen keret, ne legyen keret, rollup-olhato legyen az ablak
* bizonyos tipusu appokat TAB mode-ban jelenitsen meg, azaz az ablak fejleceben tabok vannak
* stb, stb, stb.

Ebben a Kwin nagyon jo. De a *box-ok is. A windows es a Gnome meg erosen versenyez a leghasznalhatatlanabb ablakkezelo cimert. A tobbiek csak messzirol nezik a harcot. Bar most a Gnome azt hiszem felulkerekedett rendesen a windows wm-en (a csodas CSD-jukrol ne is beszeljunk, broaf).

½OFF: Mit jelent az, hogy „kihűlt a pokol?” Szóval a Microsoft a mikrovezérlőire (MediaTek MT3620) (GNU/)Linux-alapú OS-t (Azure Sphere OS) telepít:

„Each Azure Sphere chip will include our Microsoft Pluton security subsystem, run the Azure Sphere OS, and connect to the Azure Sphere Security Service for simple and secure updates, failure reporting, and authentication.”

tl;dr: Microsoft Botnet with its DRM for Azure Sphere Certified microcontrollers.

Köszi a Hell Froze Over-t, azt szerettem volna érzékeltetni, hogy könnyelműségből anglicizmusokat használni bárgyúságra vall (bármennyire is rohamtempóban köznyelvesedik a média nyelve). Ez után a bölcsészthread után megkérdem: MS-éknél tényleg ez a legköltséghatékonyabb módja a saját Io(B)T (Internet of (Botnet) Things) elterjeszésének?

a költség itt másodlagos. Ez ugyanaz a szemét, inturzív, 1984-szerűség mint a gugli home, amazon alexa echo vagy apple siri homepod. Mindenáron bekerülni a felhasználó privát szférájába. Minden adatot megszerezni róla és azt eladni a ruszkiknak. (lásd fészbook)
Remélem minden ilyen próbálkozás elbukik. Ez is.
Itt a videó róla: https://www.youtube.com/watch?v=lki7HOOkFjU

--
GPLv3-as hozzászólás.

Bocsáss meg, de kifejezetten begyöpösödött gondolkodásra vall az "eladni a ruszkiknak" kitételed.

A mai globalizált világban ezek a nemzetieskedő szövegek már nagyon falsul hangzanak.

Tanuld meg kérlek, hogy helyesen így hangzik: "... és eladni a legtöbbet ígérőnek.".

Elvégre már 2018 van!


+----------------------------+
| Ez itt a szarkazmus tábla. |
| Ugyanis egyetértek veled ! |
+----------------------------+

könnyelműségből

Nem akarom treyt védeni, de mióta ilyen idióta az időjárásunk a magyarkodó "Több forrás szerint is piros hó esik," kezdés túlságosan valószerűnek tűnik ahhoz, hogy ne legyen félreérthető...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azért remélem, hogy a legutóbbi RAR módosítási tapasztalatokkal felvértezve, már nem fogják a portoláskor lecserélni a sima inteket unsigned intekre csak azért, hogy kétszer akkora számokkal dobálózhasson a marketing osztály.

Mondom én évek óta, hogy ez a Microsoft nem az a Microsoft, de a kutya se hiszi! :D
Pedig sok hasznára válhatna a szabadszoftveres közösségnek is, ha elhinné.
Mondjuk az IBM esetében sem volt két perc...

Üdv,
Marci

Tegye fel a kezét, aki eddig meg volt győződve, hogy a Microsoft egy kártékony cég, ami részben licenc troll is, de az opensource kezdeményezéseik hatására megváltozott ezen véleménye! :)

Mert én inkább attól tartok, hogy most átmentek trójai falóba és megpróbálják trójailag felfalni az openszósz rendszerek egy részét.
Kutyából nem lesz kutyaól... vagymi... szalonna... :D

Ui: az RFC-ket még mindig ignorálják/átértelmezik, vagy erről már leszoktak?

Dehogy esett le nekik. Azt siman megoldottak volna lefizetessel, zsarolassal, stb. Meg a torvenyt sem nagyon kellett nekik betartani. Masodik korre tudtak olyan birat keresni, akinek megvolt az ara. :D

Na meg abban sincs koszonet altalaban amit megnyitnak. Kb. hasznalhatatlan, nem is az aminek mondjak/latszik. :D
Nem veletlenul nincs egy epkezlab MAPI kliens es OWA-t parseolnak inkabb meg mindig. Vagy hetente kell patchelni a kodot, mert titokban valamit valtoztatnak rajta. :D

es OWA-t parseolnak

A MAPI tényleg bukó, de AFAIK leginkább azért, mert akkora szemétdomb, amekkora :)

Viszont az Evolution időtlen idők óta beszél EWS-ül (Exchange Web Services), a legújabb KDE kiadásban már a Kontakthoz is van EWS support (mondjuk egyelőre eléggé WIP, de már legalább beemelte Kontakt és nem külön projekt).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez a microsoft ugyanaz a microsoft, csak most van egy ember, aki inkabb leszarja a logot, de penzt akar csinalni (he kell az osszes windowst lecsereli ha abbol tobb a margin :D).

Ettol meg a jogi hadosztaly meg a tobbi ugyanaz a geciszarbanda. :D

A jo uzleti dontesektol nem lesz az MS hozzaalassa a vilagoz jobb (ti.: eltaposok mindenkit, szetbaszom az RFC-ket hogy ne legyek semmivel se kompatibilis, visszaelek az erofolenyemmel, zsarolok, lefizetek, stb, stb.) :)

De az MS majd tenyleg jol ellopja!!! Szoval nehez igy egyuttmukodni vele barmiben is.

Jajj bocs nem lopja el, csak az ugyvedei es a lefizetett biro kozosen kimondja, hogy mindig is MS talalmany volt, visszamenoleg a XVI.-ik szazadig. :D
Nem lop, hanem "tulajdonjog bejegyez", majd jogos "birtokvedelem" eseten kinyirja akitol lopott aki korabban tevesen birtokolta a tulajdonat :D

Ugyan!

Vajon ezek után:
* nem fogja minden konkurensét megfojtani egy kanál vízben ha teheti?
* nem fogja a vásárlóit magához láncolni amennyire lehet minden szabvány vagy hordozható formátum megtorpedózásával?
* stb...

Nincs érdemi változás. Vajon az eddig okozott károkból mennyit tett jóvá az MS? Pl mikor lesz hordozható dokumentum formátum? Mikor kezdik el az MS termékek "szabványosan" támogatni a szabványokat?

Igazából most is csak bérelni lehet. Elméletileg persze nem, de gyakorlatilag igen. Elvégre megveszed a dobozos Win7-et, és az addig jó ameddig jön rá a frissítés. Utána pont olyan használható lesz mint jelenleg az XP vagy a Win98.

A Win10 -nél is ki fognak találni valamit, mert bár most jön rá a frissítés ingyen, de meglehetősen életszerűtlen a profitorientált Microsofttól az a kép, hogy 20 év múlva, 2038 -ban még mindig beérje ugyanazzal az egyszeri fizetéssel amit pár éve valaki kicsengetett neki.

Persze lehet, hogy tévedek, ki tudja...