Az Apple elismerte, hogy a törvényes munkaidőt meghaladó óraszámban dolgoztak tanulók az iPhone X gyártósorokon

Címkék

Egy három hónapig tartó termelési gyakorlatban 3000 tanuló vett részt. A foglalkoztatott 17-19 éves középiskolások közül többen állítják, hogy kötelezték őket az iskolán keresztül a "termelési gyakorlatban" való részvételre, amelynek keretében akár napi 11 órát is kénytelenek voltak dolgozni. Az Apple elismerte, hogy egy audit törvénytelen túlórákat tárt fel, de tagadta, hogy a diákoknak kötelező volt részt venniük a termelési gyakorlatban.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Az iskola egyik feladata felkesziteni a diakokat a valo eletre. Nem ertem mi itt a problema.

A kinai kormanynak pedig amugy is sok onkentese van, mint alltalaban az ilyen rendszereknek. :D

Amugy ritkan ertek egyet veled, de most igen. Az apple annyit tehetett, hogy egy auditot vegzett es ezen kiderult a rabszolga munka (amit a kinai kormany, vagy egy korrupt hivatalnok sajat zsebere kovetett el).

Viszont az vicces, ha azt mondja hogy a diakok onszantukbol vettek rajta reszt. Akkor vagy johiszemu idiotak mind, vagy hazudnak. En az utobbira tippelnek, de ezt is megertem miert teszik, hiszen nem jo reklam a rabszolgamunka, igy takarozhatnak azzal, hogy "de hat mi nem tudtunk rola".

Multkor pont lattam egy filmet az indiai ruhakeszites utemerol es hogyanjarol. A 6-8 eves gyerekek kevertek a mergezo festekeket, mikozben a vegtermek szennyei a folyovizbe voltak engedve. A H&M meg volt dobbenve a dolgon (evek ota ez ment, szoval en azon dobbennek meg, ha nem tudott volna rola).

De igazabol tudjuk, hogy a vilag igy mukodik. A mi joletunket a fogyasztoi tarsadalom zaszloshajoi rabszolgamunkaval termelik meg, hogy a reszvenyeseknek fussa az uj RR Phantomra. :D
Mindenki tudja ezt es elvezzuk az elonyeit. Ennyi. A cegek meg beallitjak a csodalkozo nagy szemu marketingeseket, hogy "de hat ne mar, hogy lehet ez, hiszen mi nem is tudtunk errol".

Ennyi ez a sztori, nem tobb.

Nem kell anyanyelven kimondani, ki mondta, hogy kötelező? Én pl. a gém helyett is gamét mondok, mert sokkal poénosabb, magyarosabb, ki nem szarja le, hogy gém. Millió példa. Mivel az & egyébként sem hangzó, és egyértelmű jelentése van, így mindenki azt mond, amit akar. Ha meg a svéd tulajdonos azt akarta volna, hogy mindenki Háohem-nek hívja őket, akkor adhattak volna maguknak egyértelmű márkanevet, oszt' annyi.

--
robyboy

"Nem kell anyanyelven kimondani, ki mondta, hogy kötelező?"

Már csak azért is illik megpróbálni, hogy másokkal egységesen ugyanúgy nevezd az adott dolgot, és ne okozzon félreértést, amikor valakivel beszélsz róla.

"Én pl. a gém helyett is gamét mondok, mert sokkal poénosabb, magyarosabb, ki nem szarja le, hogy gém"

Még magyarosabb, ha azt mondod, hogy játék. Ebben semmi poénos nincs szerintem, plusz ha nem tudnám, hogy poénnak szánod kulturálatlanságnak gondolnám, nem azért, mert azt feltételezném, hogy nem tudod hogy kell kiejteni a szót, hanem azért, mert ennek ellenére használod.

Megnyugtatlak, nem csak az 1500 hanem a 20 ezer forintos farmer is pontosan ugyanott készül és ugyanazok csinálják, csak jobb anyagból.
Elmondom nektek ki a felelős: az állam, amiben élnek. Most nehogy már én legyek a hibás, aki olcsó ruhát vesz egy európai forgalmazótól, aki olcsón veszi bálaszámra az ázsiai nagytermelőtől.
Az ázsiai nagytermelő és az adott állam felel a munkavédelemért és a saját polgárai biztonságáért és egészségéért, nem te, és nem is a forgalmazó.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Applenek annyi köze van, hogy az ellátási láncot ellenőriznie (auditálnia) kellene. Foxconn amúgy sem először csinál ilyent. Arról nem is beszélve hogy ennyire közismert terméket, nem is csak öszeszerelő sorig kell ellenőrizni, hanem a beszállítókat is.
https://hvg.hu/gazdasag/20171121_Sotet_ugyek_amelyekrol_nem_szivesen_ny…

Ez első mondatod nem erről szólt. A második meg terelés. Az Apple felelős és pontosan tudja, hogy attól lesz az 1000 dolláros árucikkén 67%-os profit, hogy ilyen trükköket is bevetnek a bedolgozói. Az Apple neve már 5 éve is felmerült a gyerekmunkával kapcsolatban. Azóta sem tett érdemben semmit.

--
trey @ gépház

En el tudom kepzelni, hogy rajuk szoltak mar parszor a Foxconnra (tenyleg, tudjuk, hogy ilyenkor mi a kimenetele a dolgoknak?), de azert az uzletet csak nem zarhatjak be.

Ha mas meg nem kepes ekkora volumenben gyartani, akkor mi legyen? Nem olyan egyszeru kerdes ez, es foleg az Apple-nek nem hianyzik a negativ hirveres, szoval ketlem, hogy tudtak volna rola.

http://www.apple.com/supplier-responsibility/labor-and-human-rights/

Pár hónapja:

"Childhood should not be spent in a factory.

We do not tolerate underage labor in our supply chain. If we find underage workers in our suppliers’ factories, we make the suppliers return the children to their homes, pay for their education at a school of their family’s choice, and continue to provide income for basic needs until they reach the legal working age. We also enlist a third-party organization to monitor the children’s progress and report back to us. After they complete their education, suppliers must offer them reemployment. In 2015, we found three cases of underage labor — and we will continue to look for it."

Most:

"The page you’re looking for can’t be found."

Helyette:

https://www.apple.com/supplier-responsibility/

Sajnos innen már lekerült a szöveg.

--
trey @ gépház

"That work inside its Chinese iPhone factories is so grueling that workers fall asleep on the factory line."

ahh... loll lololol kibaszott idióta propagandisták... vagy egyszerűen fogalmuk sincs róla, hogy mit látnak és a hülye nyugati kultúrájuk alapján kitalálnak valamit, hogy szerintük mit látnak.

Kínában 8-9 körül kezdenek dolgozni az emberek. Ez a munka tart úgy 11:30-12:00-ig, amikor is ebédelnek. Ezután úgy 14-15 óráig szieszta van, amikor vagy hazamennek, ha a közelben laknak, vagy egyszerűen a munkahelyen alszanak egy jót. Kifejezetten illetlenség ebben az időszakban telefonálni cégekhez vagy zavarni az embereket. Majd utána nekiállnak dolgozni egy jót még 17 óráig. Sőt, törvény van rá, hogy sziesztázhatnak. Erre a hiszékeny nyugatiak eszik az ilyen bulvárt, miközben ők nem sziesztázhatnak, hanem végig kell dolgozzák a munkaidőt.
Ezzel szemben akik ott élnek talán kicsit jobban tudják:
https://www.youtube.com/watch?v=Vere48ONnP4

Lehet az a 11-12 óra úgy jön ki, hogy ebéd, szieszta, tízórai meg mindenféle kihagyással együtt annyi. És juuj nettó 8 órát le kell dolgozniuk a szokásos 5-6 helyett, mint itt nyugaton.

A szállások kapcsán ugyanez... ott nincs kultúrája annak, hogy a közös dolgokat meg kellene becsülni. Senki sem foglalkozik vele, szemetel, szétcseszi. Azért néz ki úgy, mert a munkások lelakták.

Aztán lehet mondani, hogy de hát elismerték... olyan ez, mint a zaklatós hisztéria. Ha valakit megvádolnak, akkor a lincselőket csak jobban felbőszíti, hogyha cáfolja a vádakat, mert a vádak csak igazak lehetnek. Közben az emberi butaság határtalan.

Ha az tömeges, akkor magyarországon kifejezetten heveny öngyilkossági járvány van.

A statisztika szerint nálunk 100 ezer emberből 25 lesz öngyilkos.
A kínai országos átlag 8. A foxconnnál 18-an próbálkoztak 2010-ben, ami 100ezerre vetítve 5 alatt van. Erről számolt be a bulvármédia tömeges öngyilkosságként, szóval ezek szerint máskor még annyi sem volt.
Szerk: jaj bocs, a 400 ezer fő csak egy gyár, a teljes foxconn-t nézve 1300 ezer dolgozóval csak 1,4/100e az átlag.

Persze a számok közt lehet plusz-minusz némi eltérés, attól függően, hogy a sikereseket számolják -e vagy melyik évről van szó, de nálunk sokkal rosszabb a helyzet, mint a foxconnnál.
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96ngyilkoss%C3%A1g

Igen, Magyarországon a helyzet kifejezetten rossz, ezt nem is vitatja senki.

A 400e fő (wiki szerint 250-450e között) nem egy gyár, hanem vagy egy tucatnyi, ez az ún "foxconn city". És itt történtek az öngyilkosságok, nem kell belekerverni a többi telephelyet. Mint ahogy az se véletlen, hogy baromi magas (havonta 5% rémlik) a dolgozók lemorzsolódása.

Ez valszeg azért van, mert túl jók ott a munkakörülmények, halálra unják magukat mert csak napi 5 órát kell dolgozniuk, mint fentebb írtad.

Előbb talán ott sepregessünk, ahol nagyobb a probléma, mint ott, ahol nem kértek az ilyen segítségből.

Az, hogy te benyalod a propagandát, de nézel utána, nem hallgatod meg az ott élők valós tapasztalatait a te bajod.
Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy más kultúrában máhogy viselkednek az emberek, biztos rossz nekik, azért élnek máshogy.
Valószínűbb, hogy sok magyar gyári melós szívesen cserélne velük, ha tudná, a sajátjukhoz képest milyenek az ottani körülmények.

Kínában kb olyan fizetést kapnak már, mint nálunk. Az élelem nagyon olcsó és nem rosszabb, mint az itteni padlórol sepert szemét a kétes hírű
boltjaikban, hanem elnézve az ottani utazó vlogokat sokkal jobb náluk.
Az ottani melós a fizetése mellé teljes ellátást is kap: munkásszállót és étkezést, orvosi ellátást. Itthon fizetned kell a szállásodért, ha más városba költöznél a munka miatt... ja itthon nem költöznek, mert nem keresnek annyit, hogy legyen szállásra. Ott meg 1-2 évig dolgoznak csak egy helyen, aztán váltanak az üzem városok közt vagy hazamennek a vidéki családjukhoz. Az ottani fizetésből teljes családok megélhetését lehet biztosítani. Persze ott sem a rózsadombi szintű luxus városrészeken.
Nem dolgozzák hallára magukat az emberek, magasabb a várható élettartam odaát. A férfiak sem halnak évtizedekkel korábban, mint a nők, kiegyensúlyozottabb az idősek közt az arányuk.

Szóval had ne sajnáljam már őket innen, hanem inkább a szánalmas országuknak sajnáljam, ahol csupasz fenékkel beleokoskodnak a világ legerősebb gazdaságának működésébe és az ottaniak életkörülményeibe.

"Az, hogy te benyalod a propagandát" ennyi válasz pont elég erre.
Részletekbe fölösleges belemenni azzal, aki szerint csájnában a foxconn-nál a gyártósoron 9-12 között dolgoznak lájtosan, aztán esznek-alszanak rá 3 órát, majd unalom ellen melózgatnak még egy kicsit 15-17 óra között...

Az az erdekes, hogy ez miert olyan elkepzelhetetlen?

Nem volt olyan reg, hogy nalunk is ez volt a modi a szocializmusban, nem? Bujtatott munkanelkuliseg, KMK, esatobbi.

Elismerem, a nyugati, agyonhajtott kapitalizmusbol szemlelve ez hihetetlen, de egy hasonloan szocialista orszagban mint a mienk volt, tobb nagysagrenddel tobb ember mellett miert ne mukodhetne hasonlo keppen?

Nem elképzelhetetlen, csak erősen valószínűtlen.

Ugye van azbest fórumtárs, aki szerint szinte csak henyélnek a foxconn-nál a munkások, mondja ezt 0 tapasztalattal a témában - mert az biztos, hogy 0 foxconn munkással beszélt az ottani munkakörülményekről, túlórákról.
És van kívül kb. mindenki más, aki ennek az ellenkezőjéről számol be. Pár éve volt hír, hogy a foxconn jelentős előrelépést tett, hogy az epül elvárásait betartva maximum heti 60 órát dolgoztassa a dolgozóit. Nyilván azért volt ez jelentős előrelépés, mert korábban még durvább volt a dolgozók kizsákmányolása.

És attól hogy mainland China, és ott papíron cuculizmus van, azt ugye senki se gondolja komolyan, hogy napi pár órát lébecolnak a dolgozók a gyártósorok mellett...

Neked exkluzív tapasztalatod van... ja nem, csak felültél a hülye médiának.

Akkor hazudik a bbc vagy ekkor hazudik a bbc
http://www.bbc.com/capital/story/20161115-the-weird-world-of-the-wester…
vagy ekkor
http://www.bbc.com/news/business-38498488

A cbs is csupa hazugság
https://www.cbsnews.com/pictures/nap-time-in-china/

A NYTimes is hazudik és az ikea is hazudik, hogy bejárnak hozzá aludni
https://www.nytimes.com/2016/08/27/world/what-in-the-world/shh-its-napt…

mindenki hazudik
https://www.theguardian.com/cities/2015/jul/07/urban-nap-stigma-snoozin…
https://www.forbes.com/sites/ralphjennings/2015/10/27/why-asians-sleep-…
http://leondznanjing.blogspot.hu/2007/02/chinese-lunch-break.html
https://sleep.org/articles/napping-around-the-world/
https://internchina.com/lunch-time-nap-for-chinese-people/
http://thechive.com/2012/06/13/nothing-will-stop-the-chinese-from-takin…
http://benross.net/wordpress/the-chinese-siesta/2008/05/01/
https://ilookchina.com/2012/02/05/nap-time-in-china/
https://www.reddit.com/r/technology/comments/4je3w7/chinas_tech_work_cu…

Az ott élők is hazudnak, hisz mutattam már videót róluk.

Persze van, aki tényleg hazudik
https://www.computerworld.com/article/2472641/mac-os-x/this-american-li…

Nem ám arról van szó, hogy a jaj de szabad nyugati szalagmunkás nehogy rájöjjön, neki sokkal rosszabbak a munkakörülményei. De a legnagyobb vicc, hogy egy magyar melós akarja előadni, hogy el vannak nyomva a kínai melósok.

Miközben
- itthon nem lehet aludni délben a munkahelyen, kínában törvény van rá hogy legalább fél órát kell.
- itthon meg lehet be sem jelentenek, nemhogy túlórát fizessenek, ott kifizetik a túlórát a foxconnál és más komoly gyáraknál, még azt a napi 2-3 órát is amit átalszanak.
- itthon keres 300-400 dolcsit egy melós, kínában 450 dolcsit vagy többet is.
- itthon oldd meg ebből a szállást (200-400 dolcsi körül és/vagy még osztozkodhatsz is), ott ingyen munkásszálló van vagy 50 dolcsiért bérelhet valamit
- itthon 4-6 dolcsi körül kezdődik valami étel, ott 0.5-1 körül de lehet a melóban nem kell fizetni érte
- ott nagy a fluktiáció, mert pár hét alatt keres annyit, hogy utána hetekig megélhet belőle, itt nincs fluktuáció, utolsó erejéig is ragaszkodik a legszarabb melóhoz mindenki, mert a hónap végére már üres a zsebe.

Hú de rossz kínai melósnak lenni :D elhagytad már a falu határát legalább youtube-on? Amúgy tényleg marha tanulságos és érdekes ott élők vlogjait nézni. Sok kultúrális különbséget segítenek megérteni. Amellett, hogy az igazság helyett a szenzációt keresik az újságírók, egyszerűen fogalmuk sincs és hajlandóságuk sincsen jobban megismerni az ottani kultúrát, mielőtt butaságokat terjesztenének.

Na végre valami :)

" http://www.bbc.com/capital/story/20161115-the-weird-world-of-the-wester… "

tl;dr - az elején van arról szó, hogy rövidebb az ebédszünet. Ez lehet igaz, de semmit se mond a munkaidőről.

" http://www.bbc.com/news/business-38498488 "

Ennek az eleje alapján semmi köze nincs a témához, tovább nem olvastam.

" https://www.cbsnews.com/pictures/nap-time-in-china/ "

Emberek alszanak. Különösen tetszett az alvó parlamenti képviselő és az elárasztott utcán gumilófaszon alvó valaki.

" https://www.nytimes.com/2016/08/27/world/what-in-the-world/shh-its-napt… "

Idézem: "The Chinese ability to sleep wherever, whenever, is something of a national pastime. Citizens can be found dozing off, sometimes in bizarre contortions, in supermarkets, on playground equipment, on the backs of mopeds, under parked vehicles and on Ikea display beds."

" https://www.theguardian.com/cities/2015/jul/07/urban-nap-stigma-snoozin… "

na itt legalább van valami releváns a vége felé Kínáról

" https://www.forbes.com/sites/ralphjennings/2015/10/27/why-asians-sleep-… "

teljesen off

" http://leondznanjing.blogspot.hu/2007/02/chinese-lunch-break.html "

Releváns, de irodistákról van szó. (Illetve egy acélgyári munkásról).

" https://sleep.org/articles/napping-around-the-world/ "

Idézem: "In China: Workers often take a break after lunch and put their heads on their desks for an hour-long nap. It’s considered a Constitutional right."
Ez ugye 1 óra.

" https://internchina.com/lunch-time-nap-for-chinese-people/ "

Kb. ugyanez vótmá

" http://thechive.com/2012/06/13/nothing-will-stop-the-chinese-from-takin… "

hagyjuk már a fotókat...

" http://benross.net/wordpress/the-chinese-siesta/2008/05/01/ "

Na, ez jó. Ugyanakkor az egyik komment ez: "Not all Chinese take a nap, especially in big cities. I had been in Shanghai for more than 20 years and we never take a nap in middle school, high school. However, when I was in college, my roommates who came from other citis took a nap almost every day."

" https://ilookchina.com/2012/02/05/nap-time-in-china/ "

Ez is releváns

"Az ott élők is hazudnak, hisz mutattam már videót róluk."

Mindenki hazudik, csak te vagy helikopter :)

"Persze van, aki tényleg hazudik
https://www.computerworld.com/article/2472641/mac-os-x/this-american-li…
Nem ám arról van szó, hogy a jaj de szabad nyugati szalagmunkás nehogy rájöjjön, neki sokkal rosszabbak a munkakörülményei. De a legnagyobb vicc, hogy egy magyar melós akarja előadni, hogy el vannak nyomva a kínai melósok."

Még hogy jobb kínai szalagmunkásnak lenni, mint amerikainak, hát lol pásszeg. Ezt remélem komolyan gondolod, mert viccnek azért durva lenne.
A legnagyobb vicc, hogy egy magyar melós akarja előadni, hogy jajdekurvajó kínai szalagmunkásnak lenni.

https://www.apple.com/supplier-responsibility/
Maga az epül dicsexik a végén, hogy "98% compliance with 60-hour workweek standard". Ez a 2017-es dicsőségtábla, a mi vagyunk a faszagyerekek kezdezű vállonveregetés.

Period.

"Miközben
- itthon nem lehet aludni délben a munkahelyen, kínában törvény van rá hogy legalább fél órát kell."

Így van, más ország, más kultúra. Szerintem a magyar emberek nagyrészt azt mondanák erre, hogy szeretnének hamarabb hazamenni, mint a 8-9-10 óra helyett 1-2 órával többet bent lenni, és közben szunyálni egy kicsit.

"- itthon meg lehet be sem jelentenek, nemhogy túlórát fizessenek, ott kifizetik a túlórát a foxconnál és más komoly gyáraknál, még azt a napi 2-3 órát is amit átalszanak."

Abban szinte biztos vagyok, hogy nem fizetik ki munkaidőként azt a napi 2-3 órát, amit evéssel és alvással töltenek.

"- itthon keres 300-400 dolcsit egy melós, kínában 450 dolcsit vagy többet is."

Azt senki se mondja, hogy itthon nem szar a helyzet, nem ez a kérdés. De itt is megindultak felfelé a bérek, mondjuk van is honnan. Kb. 10 éve még fordított volt az arány...

"- itthon oldd meg ebből a szállást (200-400 dolcsi körül és/vagy még osztozkodhatsz is), ott ingyen munkásszálló van vagy 50 dolcsiért bérelhet valamit"

Mert ám a munkásszállón nem kell ám osztozkodni, és 50 dolcsiért is medencés apartman jár a csájníz vörkernek.

"- itthon 4-6 dolcsi körül kezdődik valami étel, ott 0.5-1 körül de lehet a melóban nem kell fizetni érte"

Na ez viszont nettó hazugság. 4 dodóért 2 fogásos menüt eszel kifőzdékben Pesten. 6 dodóért a nagykörúton étteremben laksz jól. A vidéki kajaárakról pedig inkább semmit se mondok...
Nyilván a Váci utcában ezt nem oldod meg, de ezek a gyárak (gyárvárosok) nem is Peking belvárosában vannak...

"- ott nagy a fluktiáció, mert pár hét alatt keres annyit, hogy utána hetekig megélhet belőle, itt nincs fluktuáció, utolsó erejéig is ragaszkodik a legszarabb melóhoz mindenki, mert a hónap végére már üres a zsebe."

Ha tényleg olyan csupa móka és kacagás lenne a kínai szalagmunkások élete, ahogy fentebb írtad, akkor nem lépnének ki pár hét után. Inkább azért olyan nagy a fluktuáció, mert azokat a munkakörülményeket még a relatív jó fizetés mellett se vállalják.

"Hú de rossz kínai melósnak lenni :D elhagytad már a falu határát legalább youtube-on?"

Nem, csak falusi csenölt nézek, a szomszéd Maritól :)

"Amúgy tényleg marha tanulságos és érdekes ott élők vlogjait nézni. Sok kultúrális különbséget segítenek megérteni."

Tudnál ajánlani ilyen szalagmunkás vlogokat?

"Amellett, hogy az igazság helyett a szenzációt keresik az újságírók, egyszerűen fogalmuk sincs és hajlandóságuk sincsen jobban megismerni az ottani kultúrát, mielőtt butaságokat terjesztenének."

Ebben is van valami.

Némelyik irrelevánsnak tűnő írás egyszerűen csak arról szól, vagy arra hivatkozik, hogy szokás kínában a déli alvás. (az más kérdés, hogy nem érdekli őket, hogy gyár, irooda, utca vagy ikea, ahol alszanak :D )

"Melós" vlog, azért érdemes némilet feltétellel kezelni, mert kifejezetten beépülős leleplezős céllal ment oda. Ne tévesszen meg, nyugati srác, csak ázsiai származású, szóval ő sem feltétlen érti mi történik:
https://www.youtube.com/watch?v=5ItLIywwepY

És igazából nem tudám annyira rossznak mondani. Rosszabbakat mesélnek itteni melósok. Látnád némelyik magyar kollégium körülményeit. Persze, usa más világ, de nem is nagyon dolgoznak ott, kiviszik az alja munkát keletre :D

A többen együtt lakásnál nem mindegy, hogy fizetésed jelentős részébe kerül vagy ingyen van. Persze az 50 dolcsi sem a tier1 város központjában van, de itt sem rózsadomb az alap. Ráadásul az is kulturális különbség, hogy a kínaiak a beszámolók szerint imádják a tömeget. Ezért nem jó nyugati, antiszoc fejjel a helyzetükbe képzelni magunkat. Lehet a sajnált melós itt depressziós lenne a magánytól.

Vannak érdekesnek tűnő dokuk még, de nem volt időm végignézni
https://www.youtube.com/watch?v=lKseBx1YPgo

Még 2007 körül indított ottani gyártást valami kütyühöz egy ismert hacker Andrew 'bunnie' Huang, volt gyárlátogatáson is, hogy betanítsa a folyamokat (mert egyébként könnyen félreértés lehet és akkor nem úgy gyártanak, mint ahogy elképzeli a megrendelő). Szóval neki is vannak érdekes írásai.
https://www.bunniestudios.com/blog/?cat=7&paged=10

Ez sem konkrétan a munkahelyi alvásról szól, csak segít megérteni a kultúrát és eloszlatni sok prekoncepciót, amit a nyugati média hajtogat. Mondjuk nem nagyon mutogatják általában az alvókat, illetlenség megzavarni őket szieszta közben :D Természetesen vannak felvételek, amelyeket pénzért készítettek a bulvárlapok leleplezéseihez. Pénzért én is találok olyat, aki bármiről is nyilatkozik bármit. :D

A kaja árak kapcsán meglepődnél. Meló miatt mostanában többet jártam BP-re és ott olcsóbban, jobban, többet lehet kajálni, mint Szegeden. Itt város végi mellékutcában lévő "retro" helyen meglehetősen gazdaságos alapanyagokból volt pár éve 400 forint körül egy fél adag napi menü. De voltak kerülendő dolgok. Egy időben sokat jártunk oda. Amúgy jellemzően 1000-1500 körül kapsz egy adag kaját, helytől függő minőséget és mennyiséget. Persze, ha nem napi/heti menü, akkor sokkal több.
A vidék ilyen szempontből egyáltalán nem jobb itt... max ha nagyon kicsi igények vannak és kétes helyről kétes "ételeket" is megveszel.

A Mester utca környékén van egy csomó kifőzde, ott 1000 Ft körül lehet menüt kapni. A szokásos kínai éttermemben 800-900 Ft körüli egy adag főételből betegre szoktam magam enni, de ez máshol van.

Körúti étterem téma: nekem kb. 1500-1600 Ft-ból sikerült már jót (és eleget) ennem a Trattoria Venezia-ban, ez saját tapasztalat - persze nyilván nem az étlap tetejéről, de pl. a pizzájuk is nagyon jó.
A Stexben van napi ebédmenü, a Bellozzo-ban (Oktogon) is lehet kaját kapni 1500-ért, ezeknél még nem ettem, de haverok igen és dícsérték. Igaz ez utóbbi inkább gyorsétterem, de felkapott és frekventált helyen van.

Mondjuk a valoszinutlent erositi, hogy ahogy neztem a ceg maga tajvani, szoval a fene tudja.

Szerk2: ha viszont figyelembe vesszuk az ottani politika es gazdasag osszefonodasat (mert ki hinne el, hogy egy diktaturaban nem kell a fejesek rabolintasa egy-egy nagyobb ceg mukodesere), akkor elkezpelheto, hogy ugy engedelyeztek csak, hogy hasra utok, 20%-at a munkasoknak "szocialis alapon" kell elhelyezni a termeloero mellett. Ez magyarazhatna az eltero beszamolokat is. Nem mellesleg multkor ki lettem kialtva konteosnak, szoval na, itt van egy :)

--

Annyit viszont tudok, hogy az egyik legjobb baratom huga kint volt sokaig, es nagyon bejott neki. Aztan hazajott szulni, most meg nemeteknel vannak, szoval azert nem aprozzak el :) masreszt ez se sokat bizonyit. En se tudom az igazsagot, de pont ezek miatt nem vetnem el a lehetoseget, foleg, hogy azbest megtamogatta a mondanivalojat (altalam meg nem olvasott) linkekkel :)

Szerk: nem mellesleg, a nyugati mediat ismerjuk, ha csak a kozelmultbeli "migranscsalad a sineken" csendeletre gondolunk is... foleg azota meg azt se amit kerdeznek...

Egyes helyeken lehet, máshol meg hajtották a dolgozóknak.
Konkrétan az Ikarusban dolgozott több ismerősöm, ott bizony 20 percenkén húzték a szalagot, az alatt kellett belerakni az ablakokat, díszléceket csavarozni, etc.
Ha lógtak volna, ki gyártotta volna le az évi 12 Ezer !
260, 280-as buszt?

"Az Apple neve már 5 éve is felmerült a gyerekmunkával kapcsolatban. Azóta sem tett érdemben semmit."

Kár hogy köze nincs hozzá. Ha az elmaradt ázsiai államban így mennek a dolgok, akkor sajnos-nemsajnos ez van.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"Kár hogy köze nincs hozzá. Ha az elmaradt ázsiai államban így mennek a dolgok, akkor sajnos-nemsajnos ez van."

Ha kiállna timkuki és azt mondaná, hogy "ez csájna, mink eztet leszarjuk", akkor még csak-csak lehetne ezzel a dumával jönni.
De - miközben a valóságban leszarják - nagy pofával hirdeti, hogy mindent megtesz ez ellen, szóval igenis van hozzá köze.

Mibe kerülne nekik fogni 5 (öt) darab amerikai állampolgárt, kiküldeni őket a foxconn/flex/akármi gyáraiba, hogy folyamatosan ellenőrizzék, hogy van-e gyerekmunka, nem hajtják-e túl a dolgozókat, stb. Mondjuk ezért fizetne készülékenként 1 dollár többet a gyárnak, az ellenőreik bérével és költségeivel mondjuk egy telefon gyártása többe kerülne nekik 2 dollárral. Az éves profitjuk csökkenne párszázmillió dollárral, ennyi nekik simán beleférne.

Szerintem ide illik ez a vicces komment.

gelei 2017. november 11., szombat - 19:40

Fejezzük már be plz a (retail ár - alkatrész beszerzési ára = profit) című előadást, ez nagyon távol áll a valóságtól. Azt az árucikket ki kellett fejleszteni, a gyártást ki kell fizetni, el kell juttatni a gyárból a nagykerbe, a nagykerből a kiskerbe, fenn kell tartani egy szervízhálózatot, szólni kell az embereknek hogy van ilyen is, stb

https://hup.hu/cikkek/20171110/az_apple_tud_az_iphone_x_idojaras_bugjar…

Nem tudom Kinaban mi a helyzet, de Nyugaton egy ceg ilyenkor egy euroban/fontban 5 szamjegyu no win no fee ugyved altal behajtott polgari karteritest kockaztat. Lehet akkora volt a keszlethiany, hogy megerte ezt kockaztatni, de az is lehet, hogy Kinaban ezt polgari peres uton nehezebb enforce-olni.

A kapitalizmusban az uzletembereknek meg a "torvenyek be nem tartasa" ilyen szamokat takar es azokhoz egy valoszinusegi valtozot. Teljesen mindegy, hogy Apple, vagy Foxconn (akar Apple tudtaval, akar anelkul), vagy Microsoft vagy Google, vagy OnePlus Inc, vagy Red Hat, stb. Sot, lehet a CEO se tud rola, hogy egy kozepvezeto igy dolgoztat, csak "ez a terv, majd valahogy megoldod". Ehhez sem kell Apple-nek lenni.

Egyszeru polgari "max 48 helyett 51 orat dolgozott valaki" vs "tobbtizezer karosult millios anyagi karokkal". A vorosziszap karosultak olyan vagyont vesztettek, amikert akar evtziedeket dolgoztak, nem par plusz orat. Plusz ott abban a mertekben mar erosen buntetojogi felelosseg is "van" (legalabbis jo esellyel felmerul), azt az uzletemberek sem szeretik.

Nagyon rossz pelda, es nem illik ide

Nagyon is jó példa, mutatja, hogy az általad írt "euroban/fontban 5 szamjegyu" büntetés csak a mesében létezik és USA-ban, de itthon még a nagyobb károkozásért sem vállalnak felelősséget a cégek. A kapitalizmus nem véd meg, a jogállamiság igen, de az meg hiányzik már nálunk is, nemhogy a távol-keleten.

Mondjuk ez 10 multiból kilencre igaz. Legutóbb pl. a Haribo-nál állapítottak meg hasonlót, mire a cég rácsodálkozott, hogy "tényleg?", meg persze kivizsgálást indítanak, mintha semmiröl sem tudnának.

Mi meg azon csodálkozunk, miért jönnek ide Afrikából, amikor évszázadokon keresztül kizsákmányoltuk öket, az eröforrásaikat, stb... és nem mellesleg ipari szemétdombot hoztunk létre a kontinensükön.

Sokkal nagyobb itt a probléma, és nem csak az Apple érintett ebben.

Kicsiben is müködik, ld. pl.: https://www.hrportal.hu/hr/ingyen-dolgoztattak-a-diakokat-a-polgarmeste…

--
robyboy

Annyira azért ne sajnáljuk Afrikát. Mai napig megvan a lehetőségük, arra hogy összefogjanak, fejlődjenek, fenntartsák magukat. A szemetet is ők engedték be. Bér a mi felelősségünk lenne ellenőrizni hogy megfelelően kezelek e.

Ausztrália is ugyan olyan száraz ország, sőt még messze is van mindentől, mégis él és virul.
Afrikának az se jó ha ott vagyunk, az se ha nem. Ha kereskedünk velük az a baj ha nem akkor az.

Azzal viszont egyetértek hogy nem kellett volna kizsákmányolnunk. Nagyjából már mindenki visszakapta a volt gyarmatokat. Kivéve észak Amerika.

"kizsákmányolnunk"???

Mi nem zsákmányoltunk ki senkit. Mi ez a kollektív bűnösség? Nem voltak gyarmataink, semmi közünk más nyomorához.
Rabszolgákat sem tartottunk, mint a nagy demokratikus USA még néhány éve (1865-ig). Nem nálunk nem szállhattak buszra a feketék, később meg csak elkülönítve ülhettek (egészen 1956(!)-ig). Nem nálunk törölték csak 1964-ben el a faji elkülönítést.

A média túl sok agyat most mostanság..

Fogyasztásunkkal hozzájárulunk ugyanúgy a kizsákmányoláshoz.
A történelmünket meg ne keverjük ide, mert azon kívül, hogy büszkék nem nagyon lehetünk rá, nem tartozik a tárgyhoz. Itt most a kapitalista fogyasztói társadalom negatív kihatásairól a fejlődő (de utálom ezt a szót) országokra a téma.

--
robyboy

A nagy feneket. Ha nem hoznak be a szemetuket a multik es nem tettek volna tonkre a magyar ipart (pontosan a fejlodo nepek kizsakmanyolasaval, amivel nem lehet felvenni a versenyt), akkor nem vennenk ezeket a termekeket kulfoldrol, hanem itthon keszitenenk. Semmi kozunk az egeszhez, minket is ugyanugy tonkretettek/tesznek. Ha nekik is ugyanugy adozniuk kellene es nem allna mogottuk a politika, akkor labdaba sem rughatnanak.

Amig ez a piactorzitas jelen van (peldaul 1 USD termek Kinabol ingyen postaval, stb..), addig csupan szemleloi lehetunk ennek a folyamatnak.

Fogyassz, fogyassz! A javitas szinte sosem eri meg, vegyel ujat! Ilyennek elo sem szabadna fordulnia. A halom szemetet ezekkel kellene kifizetni, ami kepzodik. Peldaul 100e Ft-os TV. Alkatresz arai (amennyiert meg tudod venni) 50-150e Ft, az is max 3-4 evig. Akkor fizessen az eloallito ra meg 100e Ft hulladek adot, mivel valoszinuleg szemetbe kerul az elso hiba alkalmaval..

Persze, a dolog azért nem ilyen egyszerű. Te döntöd el, hogy akarsz-e fogyasztani, és részt venni ebben az ördögi körben. Mert nincs menekvés.
Ha mindenki abbahagyja az értelmetlen túlfogyasztást, és túltermelést, akkor újra kellene gondolni az egész világot, és ez kb. egyenlő lenne a 3. világháborúval.

Azért termelünk felesleget, mert ezzel munkahelyet teremtünk, hogy aztán megvehessük a felesleget, vagy éppen a felesleg feleslegét dobjuk a szemétbe.

El van baszva minden, de nagyon.

Azt azért ne gondold egy percig sem, hogy ha hazai szart termelnénk itthon a külföldi szar helyett, akkor ahhoz nem kellenek alapanyagok, erőforrások, stb... akár Afrikából is. Mire észbe kapsz, ugyanott tartasz, mint a többiek, mert a kiélezett harcban aki zölden és/vagy becsületesen akar helyt állni, az a másodperc tört része alatt húzhatja le a rolót.

--
robyboy

"es nem tettek volna tonkre a magyar ipart (pontosan a fejlodo nepek kizsakmanyolasaval, amivel nem lehet felvenni a versenyt), akkor nem vennenk ezeket a termekeket kulfoldrol, hanem itthon keszitenenk"

Ez fajt... :D Jo vicc, csak felek, hogy komolyan is gondolod, hogy a komolyabban soha nem is letezo magyar "ipar" kepes lenne barmit is rendesen gyartani, foleg alapanyagok/nyersanyagok nelkul. Bar vegul is az Alfoldon allitolag a legelokon sok a fu, alatta meg a termal viz, valami BioPhone talan osszehozhato ezekbol...

"Ha nem hoznak be a szemetuket a multik es nem tettek volna tonkre a magyar ipart"

Na ez egy nagy ostobaság. A magyar ipar, és a magyar gazdaság is elég szar volt, legalábbis nagy átlagban. Ha annyira jól ment volna a cuculista/kommunista gazdaság, akkor nem dőlt volna össze az a rendszer.
Emlékezzünk vissza a Gorenje-túrizmusra. A nyugati ipar olyan termékeket gyártott, amit a keletiek meg akartak venni. A keletiek is, mert ugye a nyugatiak is ezt vették. Pedig vehették volna a világhírű magyar ipar remekeit is, már ha az annyira jó lett volna, de érdekes módon nekik se kellett, mint ahogy nekünk se.

Ami tényleg jó volt, azt a nyugatiak megvették és tovább üzemeltették, jó példa erre a Tungsram, az tényleg világszínvonalú volt.

A többi marhaságra inkább nem is reagálnék.

Inkabb olvass:
http://m.hvg.hu/tudomany/20110707_regi_magyar_marka

A magyar ipart eloszor a vorosok tettek tonkre, aztan a nyugat. Volt olyan is amit azert vasaroltak meg, hogy bezarhassak (ne legyen konkurencia).

A nyugat imadat tipikusan magyar, nevetseges hogy a cegeknek mar angol nevet kell adni, mert a magyart nem veszik az emberek (peldaul Biotech USA, Playersroom, stb..).

Ja es a Lehel hutoszekrenyek meg ma is uzemelnek, tobb idos embernel talalni. Mutass mar hasonlo koru Gorenjeket!

A Ganz muszerekrol nem is beszelve..

"A magyar ipart eloszor a vorosok tettek tonkre, aztan a nyugat."

Ja, most meg Soros xD
Amúgy ha a kommerek már tönkretették, akkor a nyugatnak már túl sok dolga nem volt ezzel.
A linkeden amúgy a Patyolatot 48-ban, a Bambit 47-ben, a Gelkát 1960-ban alapították, tovább nem néztem. Most akkor ezeket a komcsik tették tönkre? Vagy mivan?

"A nyugat imadat tipikusan magyar"

Ezt jól megmondtad. Alá is tudod valamivel támasztani?

"nevetseges hogy a cegeknek mar angol nevet kell adni, mert a magyart nem veszik az emberek (peldaul Biotech USA, Playersroom, stb..)."

Na ez is megérne egy alátámasztást.
Mindenesetre számos olyan jól hangzó, külföldinek tűnő márka van, ami magyar gyártó biznisze. És szerintem nincs is ezzel semmi gond, a Skype se feltétlenül lett volna ennyire sikeres "natuke räägin" néven :)

"Ja es a Lehel hutoszekrenyek meg ma is uzemelnek, tobb idos embernel talalni. Mutass mar hasonlo koru Gorenjeket!"

Ez nem érv, pontosabban ez egy érvelési hiba.
De amúgy a 90-esek elején-közepén vett - ha jól emlékszem - Gorenje fagyasztónk két költözés után ma is jól működik, ez akárhogy is nézem 20+ év. A régi Lehel hűtőnk valami 25-30 éves korában adta meg magát, fogyasztással is korrigálva jobban megérte venni egy újat, mint javíttatni. Szóval a nagyságrend ugyanaz, de akár még túl is élheti a Lehelt.

DE!
Nem arról szól a Gorenje-túrizmus, hogy a Gorenje jobb lett volna, mint a Lehel. Nem. Arról szólt, hogy nem gyártott fagyasztóládát, márpedig az kellett az embereknek.
Illetve az is lehet, hogy simán olcsóbb volt "osztrákban" az adott termék, mint itthon.

"A Ganz muszerekrol nem is beszelve.."

Azért a Fluke, a Tektronix vagy a Keithley se szar...

Ez igy van, a Fluke kituno muszereket gyart, csak meg otletkent sem letezett (tekintve hogy meg az alapitoja sem szuletett meg), amikor a Ganz mar meromuszereket gyartott es vilaghiru volt. Igaz ez az aga tovabbra is el es viragzik, jelenleg okosmeroket gyartanak Godollon. Azonban mar francia tobbsegi tulajdonban van, ha jol tudom.

A lehetőség valóban adott.
Én nem várnék sok jót olyan csoportoktól, akikre hosszú időn keresztül rátelepedtek másik csoportok, akik amennyire tőlük telt, igyekeztek az előbbi csoportokat az értelem legalacsonyabb fokán tartani, és a bűn minél mélyebb bugyraiba taszítani.
Az ember nem szereti, ha nincsenek egyensúlyban a dolgok, de az egyensúly kialakításához olyan értékekre van szükség (pl. ész, türelem, kitartás), amelyek mindegyikét nehéz megszerezni egy kibillent egyensúlyi helyzetben. Teszem azt hiába vannak egy országban kitartó, türelmes kétkezi munkások, ha az ésszel bíró emberek lusták és önzőek.

:)

A fogyasztással zsákmányoljuk ki a csóringer országokat, ha még nem esett volna le. Persze lehet, csak azt látod, hogy a szaros fekete pénteken mennyi szarást meg lehet venni, de hogy ezek hol és hogyan készülnek, és hol kötnek ki szemét formájában, az már nem érdekel.

--
robyboy

rosszul érvelnek a többiek.. sokkal egyszerűbb:
Olyan szövettségek tagjai vagyunk, amelyek lerombolnak, kizsákmányolnak más területeket.

Jaj, hogy ilyenkor nincs közünk hozzájuk, azok nem mi voltunk. Felszólal ellene az országunk? Nem. Sőt, lehet még mellette is szavaz.
Az már inkább az vezetőink hülyesége, hogy ide nem jut a kizsákmányolás profitjából, mert a saját érdekeiken kívül mást nem képviselnek.

Jaj de persze nem tehetünk arról, hogy kik és mire szavaznak a vezetőin. Hát akkor ki tehet róla, a Soros? Jaj bocs, most épp azért hibás, mert a vezetőink nem tudnak eléggé érvényesülni... a tévé is bemondta.

Mindig csak a kifogások.

Pedig a képlet egyszerű: valaki csak a másik rovására tud meggazdagodni. Ez így működik, amióta világ a világ.

A történelemről meg csak annyit, hogy akit kirabolnak, az vagy csak rohadt nehezen, vagy sosem tud talpra állni, pláne nem úgy, hogy nem termel semmit, amit jó haszonnal eladhatna.

--
robyboy

> Pedig a képlet egyszerű: valaki csak a másik rovására tud meggazdagodni. Ez így működik, amióta világ a világ.

WTFDIJR???

Ott az USÁban lényegében minden nyersanyag, energia, föld, miért ne hozhatnák ugyanezt létre ahol most vannak saját maguk, a világgazdaságtól elzártan?

A gazdagságuk nagy része (étel, termékek stb) saját földből származik. Nyilván egy darabja (amijük nincsen) szerte a világból. (ahogy a világé is az USÁ-ból)

Eszak-korea nem hagyja magat kifosztani, azert olyan gazdag. Szegeny delieket viszont megszallta az USA, meg is latszik a gazdasagukon.

Egyebkent meg ha kevesebb Marxot olvasna, es tobb Milton Friedmant, nem irna ilyen hulyesegeket.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

rossz irány.. é-korea 70 éve embargó alatt áll, mint ahogy kuba. Délt jól kitömték tőkével, miután az egész országot földig bombázták, már csak kirakat miatt is. Sosem fogjuk megtudni, hogy mivé fejlődtek volna, ha az usa és az oroszok nem harmadik országok területén játszanák le a mocskos játékaikat.

Szegény Apple milyen szerencsétlen, hogy mindig gebasz van a beszállítóival, persze ők mindig lecserélik őket pár durva eset után. Ugye? Vagy hol a határ?

Ott ahol a helyi törvények megengedik. Felejtsük már el ezt az apple gyerekekkel dolgoztat humbugot. Az apple legyártat egy raklap telefont, hazahozza és eladja. Az hogy milyen körülmények között szerelik össze gyakorlatilag nem tartozik rá. Nemhogy másik cég, vagy másik ország, de még a kontinens sem stimmel. Ne legyünk ennyire álszentek. Dobja az az első követ, aki a víztől a ruhán és üzemanyagon, kávén, élelmiszeren keresztül mindent töviről hegyire fair trade-ellenőriz mielőtt hazaviszi a háztartásába. Ez ugyanaz mint az apple, csak kicsiben. Na ugye.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ahhoz képest, hogy _szerinted_ semmi köze hozzá, eléggé sokat nyilatkozik róla és tesz róla állásfoglalásokat az oldalára. Te sem gondolod komolyan azt, amit leírsz.

Az Apple a világ legbefolyásosabb cégei közé tartozik, ha nem éppen a legbefolyásosabb. Azt csinál a gyártó, amit mond neki. Amerikában már kiverték volna Tim Cook cockját kalapáccsal, ha ott ezt a kaliforniai kölkökkel csináltatná. Azért csináltatja ott, mert lehetősége van rá ott olcsóbban megcsináltatni.

Az Apple itt felbujtó és a felbujtó, értelmi szerző bűnösebb a törvény előtt, mint maga a végrehajtó.

Ez egyszerű üzlet, mint ahogy az is, hogy "nem akarjuk az emberi jogok sárba tiprását elősegíteni, de évi 10 milliárd dollár bevétel az 10 milliárd dollár bevétel"

--
trey @ gépház

"eléggé sokat nyilatkozik róla és tesz róla állásfoglalásokat az oldalára."

Erről nem tudtam. Amúgy nem követem az apple-t, csak annyit tudok hogy egy tőle független céggel gyártat dolgokat egy kontinenssel odébb -> nem tartoznak rá a munkakörülmények.

"Az Apple itt felbujtó és a felbujtó, értelmi szerző bűnösebb a törvény előtt, mint maga a végrehajtó."

Tehát ha a céged olcsó árat akar elérni akkor felbujtó, ugye?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"Erről nem tudtam."

https://hup.hu/cikkek/20171121/az_apple_elismerte_hogy_a_torvenyes_munk…

"Tehát ha a céged olcsó árat akar elérni akkor felbujtó, ugye?"

Kimaradt egy nagyon fontos szó: törvénytelenül. Most komolyan? Az __ottani__ törvények szerint is ___illegal___ munkavégzést folyt. Ne akard az ottaniak nyakába varrni a felelősséget 100%-ban!

--
trey @ gépház

Ha Magyarországon kinyitok egy gyárat, begyűjtök egy rakás gyereket és egy külföldi cég megrendelésének megvalósítása közben megsértem a magyar munkavédelmi törvényeket és általában az MTK -t (vagy csak akár az általános emberi értékeket) akkor az az én és a saját hatóságom dolga, a megrendelőnek semmi köze nincs hozzá.

Próbálom elhinteni nálatok hogy ez elsősorban _nem_ az apple bulija, ő csak a megrendelő, és nem érdekli a háttér.*
(*ha közben előadja az emberies céget akkor persze már köpönyegforgatás zajlik, de az már irreleváns itt)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"a megrendelőnek semmi köze nincs hozzá"

Kivéve, ha a megrendelő tud a törvénytelenségről, évek óta jelzik neki a problémát, közben tagadja/hazudik róla, majd azért elismeri, utána weboldalán "harcol ellene", majd amikor újra kiderül, a weboldaláról eltünteti és a végén elismeri, hogy "tényleg, valóban volt ilyen" __ismét__.

Innentől kezdve ez loop, ha nem érted, én nem erőltetem.

--
trey @ gépház

Ennyi erővel mindenki felbújtó, aki Samsung/Huawei/OnePlus telefont vesz, hiszen tud róla, hogy gyerekmunkával készülnek (gyakran 16 évesnél fiatalabbak által) azon, napi 2-3 kötelező túlórával, a hét 6 napján:

New York – A new investigative report by China Labor Watch (CLW) has revealed that a China-based consumer electronics supplier to Samsung, Oppo, Huawei, and TCL, continues to employ underage workers (under 18) despite being outed on multiple occasions by CLW since 2012 for exploiting children (under 16), underage labor, and student workers. [..] Overtime hours—two to three hours per day, six days a week—still exceed legal maximums, and overtime continues to be mandatory.

A telefon megvásárlásával Te is támogatod ezt a típusú munkavégzést.

Gyerekmunka offshore adoelkerules beszelo szar.
------------------------
Jézus reset téged

Ennyi erőből hívhatnák az Apple-t is Foxconn-nak. Bírom a prémium márkákat, amik csak logók valójában.

--
robyboy