Sikerrel zárt a Librem 5 kampánya

Útiterv:

Hozzászólások

Drukkolok nekik, de sajna szemem elött lebeg a FirefoxOS esete, nagy reményekkel indult útjára, aztán egy nap lehúzták a rolót.
Ami nem látszik, az a piaci siker, vagy sikertelenség.

Mondjuk ha nem fog adatot gyüjteni, az már valami.

--
robyboy

A Firefox OS és az Ubuntu OS is azért érdekes, mert mindkettő látszólag későn indult, de pl. a Firefox OS web app formátuma hasonlít a Google PWA formátumához, az Ubuntu Convergence (fixme) volt az egyik első komolyan prezentált desktop-phone keresztezés, most az új Samsung S8 egyik hangoztatott funkciója hasonló...én már azzal is elégedett lennék, ha lenne egy, a Librem 5 hatására secure android phone, ahogy mára a Cyanogen is adaptálásra került itt-ott.

Pontosan. A firefox OS az egyik legszepremenyubb OS volt; OS karbantartas ugye nagyreszt megoldott, az app-ek meg tobbe-kevesbe gyorsan mukodnek egy mai javascript engine-ben. Es meg csak kulon idiota programnyelveket meg massziv orias frameworkoket se kell hozza tanulni, mert ugyanaz, mint weben.

Ha a firefoxOS megbukott, annak 2 oka lehet:
- a mozilla hulyek gyulekezete es elbaltaztak masszivan;
- egyszeruen iszonyat toke nelkul eselyed sincs barmifele marketshare-re.

Tekintve, hogy meg az MS-nek is beletort a bicskaja a smartphone business-be (pedig az UWP -vel nekik is kvazi-killer rendszeruk volt!), akkor valoszinu, hogy az android dominanciajaval egyszeruen nem lehet mit kezdeni, es a mozilla is elobb-utobb felismerte ezt.

Es ezert nem adtam semmit a librem-nek sem. Sok sikert nekik, tenyleg, de openmoko, firefoxOs es windows phone peldajabol tanulni kene.

A firefoxOS, az openMoko, az Ubuntu phone, es a Windows phone is azert bukott el, mert az Androiddal akart versenyezni, ami tenyleg kb eselytelen. Semmi vonzot nem tudtak felmutatni azon kivul, hogy "nem android". Onmagaban az, hogy "linux fut rajta" par fanatikuson kivul nem erdekel senkit, erre nem lehet uzletet epiteni.

A Librem5 nem akar vele versenyezni. Nem az atlagember a celkozonseg, hanem pont azok, akik az Android/IOS parossal elegedetlenek. Nem annyirol szol, hogy ez "nem android". Hozza azt, amit tobbek kozt az elbukottak is igertek, de melle tud tenni olyan celt (privacy, kill switchek, stb), ami ad annyi tobblet erteket, hogy legyen ertelme. Nem akar versengeni, mas celkozonseget celoz meg. Ebben rogton masabb, mint a korabbi kezdemenyezesek voltak.

Soha nem lesz akkora market shareje, mint a Nagyoknak, de nem is ez a celjuk. Nem is kell bazinagy market share ahhoz, hogy sikeres legyen. Librem laptopoknak sincs nagy market shareje, megis termelnek profitot.

--
|8]

Blackberry volt hasonló annak idején, ök is belebuktak. Egy kicsiny célközönségnek gyártani bármit is manapság eredendöen bukó. Ki elégedetlen az Androiddal ÈS az iPhone-nal is? Hány százalék? A windows-zal is rengetegen elégedetlenek, mégis uralják a desktop piac mittomén 98 %-át.

Nincs piac, nincs nyereség. Vagy annyira olcsó lesz, hogy gagyi is - pláne.

--
robyboy

Erre akartam reflektálni, hogy: "Soha nem lesz akkora market shareje, mint a Nagyoknak, de nem is ez a celjuk. Nem is kell bazinagy market share ahhoz, hogy sikeres legyen. Librem laptopoknak sincs nagy market shareje, megis termelnek profitot."

Kérdés, hogy mekkora profitot fognak termelni, és az mire lesz elég? A FirefoxOS, Blackberry, stb... esetek is azt bizonyítják, hogy potens piac nélkül nincs produktum.

--
robyboy

Se a FirefoxOS, se a Blackberry, se az openmoko, se az Ubuntu Phone, se a Windows phone nem arra a szegmensre lott, ahova a Librem5. Ahogy a Purism Librem laptopok termelnek annyi profitot, hogy a cegnek legyen kapacitasa es eroforrasa arra, hogy masfel evet oljon a Librem5 researchbe, igy gyanithato, hogy van a termekeikben olyan hozzaadott ertek, ami kello szamu ember reszere nyujt tobletet.

Peldanak okaert engem se firefox os, se blackberry, se Ubuntu Phone nem fogott meg. A Jolla Sailfish-e allt meg hozza a legkozelebb, de az is a tablet miatt, telefonon piszkosul nem erdekelt. Egyik sem nyujtott semmi olyat, amivel ellensulyozni tudtak volna az androidrol atallas koltsegeit. A Librem5 nyujt ilyen dolgokat: privacy fokusz, teljes erteku linux distro, killswitchek a hardwareben, google/apple fuggetlenseg (itt az android app futtatas hianya szamomra jelentos pozitivummal bir).

Mas a celkozonseg Librem5 es a korabbi kezdemenyezesek kozott, igy tok felesleges azon lovagolni, hogy azok elbuktak.

--
|8]

Mondok par ellenpeldat:

- ErgoDox EZ mechanikus billentyuzet: eleve a mechanikus billentyuzet, raadasul meg ilyen fura is, nagyon behatarolja a piacot. Egy $300+ billentyuzetet ki venne, amikor $5-ert is kapsz? Megis profitabilis.
- OLKB.com: DIY mechanikus, matrix elrendezesu billentyuzet kitek: hat ez is elegge apro piac, megis van bevetele, fejlodik is, satobbi.
- Keyboardio Model 01: megegy billentyuzet, kb 4000 eszkozt adhattak el eddig (~2000 kickstarter + 1000+ pre-order), nem egy nagy szam, ha azt veszi az ember, mekkora a piac.

Erdekes modon, mindharom sikeres a maga modjan. Sikeres annyira, hogy a keszitoknek megerje. Egyik sem olcso, se nem gagyi, sot. Megis van ra kereslet, megha keves is, de van annyi, hogy erdemes legyen foglalkozni vele.

Librem5 eseten hasonlo a helyzet.

Direkt olyan peldakat szedtem ossze, amik sokmindenben hasonlitanak a Librem5-re: mindharom hardware + software (firmware) egyuttes, mindharomnal a firmware szabad szoftver, mindharom egy olyan piacon "versenyez", ahol 1% reszesedest sem fognak elerni soha, mindharomnak megvan a maga celkozonsege, mindharom sikeres is, koszonik jol vannak, es a piacon terveznek maradni meg egy joideig.

--
|8]

Nem akarok ezzel vitázni, csak felötlött, hogy 30 évvel ezelőtt láttam egy prezentációt egy IBM alkalmazottól geofizikai adatfeldolgozás tárgykörben. A faszi kirakta az első képet, amin ez állt:

Az IBM célja, hogy az alkalmazottai boldogok legyenek.

Ez volt az alapaxióma, a továbbiakban minden ebből lett levezetve. Emlékezetes.
--
ulysses.co.hu

Végülis igaz: ha csinálok finom baracklekvárt házilag, és eladom a 10 emeletesben a lakóknak, akik meg vannak vele elégedve, már elértem a célomat. Mondjuk ebböl így nem fogok megélni.

Szerintem mindent meg lehet magyarázni, de ne mondja nekem senki, hogy nem örülne egy Librem5 akkora piaci részesedésnek, mint pl. az Android.
Igazából álmodni sem mernek nagyot, mert nem reális, inkább kitalálják ezt a rétegcucc dumát, meg, hogy még így is van értelme.

Jók a példáid, a kérdés, hogy meddig kaphatók ezek a cuccok, ki támogatja öket, ki javítja, ha elromlik, egyáltalán meddig pótolhatók?

--
robyboy

Azert a hazilekvar es a Librem5 kozott van kis kulonbseg. De vesd ossze pl a kezmuves fagylaltozokkal, az mar egy picit talan kozelebb all hozza. Az is hozza tartozik, hogy a Librem laptopokbol van profitjuk, ami mar felig validalta a Librem5 telefont is. Nem a semmibol jottek, hogy gyartunk egy telot.

Lehet, hogy orulnenek akkora reszesedesnek. De butasag azt megcelozni. Eleg nagy alom egy olyan telefon, ami mainline kernellel megy, szabad szoftverekkel, teljes erteku disztribucioval. Elso lepesnek ez jo. Ha bejon, lehet tovabb almodni. Eddig is kb ezt csinaltak: kezdtek laptoppal, ami egyszerubb. Aztan tervben van tablet, meg a telefon is most, mint kovetkezo lepesek. Ki tudja, mi jon ezutan?

Peldaimra visszaterve: ErgoDox EZ & OLKB par eve mukodik, mindketto tervezi is, hogy a piacon marad, igeny is van mindkettore. Keyboardio meg fiatal, most erkezik a kickstarter backerekhez az elso 1000 unit, de nekik is van jopar evnyi tervuk meg (tobbfele billentyuzet, firmware & tool fejlesztes, stb). EZ & Keyboardio gyartoi garanciat vallal, cserelni lehet. Illetve mindketto (es az OLKB is) hazilag is javithato (garancia elvesztese aran, tobbnyire), az alkatreszek pedig tobbfele forrasbol beszerezhetoek. Teny, hogy nem olyan egyszeru, hogy az ember bemegy a szervizbe, es megjavitjak, de a csere az azert vallalhato meg. Sok helyen a laptopot is igy javitjak, szoval nem nagy kulonbseg :p

--
|8]

Kiposztolod twitterre, majd a twitter postot beagyazod ide. ಠ_ಠ

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Vagy trollkodik, vagy igy akarja rekurzioba kergetni a netet :)

Szerk: most ahogy megnezem, nem o postolta ki a hupos linket, hanem csak retweetelt (vagy csak siman tweetelt egy hirt), aztan gondolom valami drupal plugin vagy service meg automatikusan kipostolja ugye ide. Viccesebb lett volna, ha tenyleg a hupos cikket osztja meg, ami ide mutat, amin az a twitter post van linkelve.

Feltehetoen szereplo lehet a piacon. Sokaknak nell egyik store sem, de egy biztonsagos telefon a kritikus adataihoz igen. Igaz, hogy android alapon is csinalnak ilyet, de ez talan mas lesz.

Hekkerek, maffia, kémek, geekek. Még hogy nincs piaca!? Megfigyeltek listájára lehet a rendeléssel kerülni?

Sziasztok, valaki a gyakorlatban írna példákat, aki ilyen telefont venne, hogy milyen böngészőt, levelezőt, alkalmazásokat használna, ha nem a megszokott Android vagy IOS alapúakat? Tehát ha nincs Google termék a telefonon, akkor mivel navigálsz, levelezel, tárolsz adatot felhőben, nyitsz meg dokumentumot, ssh, file manager, stb.
Mi a garancia, hogy azok az alkalmazások biztonságosak, és honnan tudod?

Jól értem, hogy aki Google fiókot akar használni, annak felesleges ilyen telefont venni?

Sakk-matt,
KaTT :)

Firefox, N+1 levelezo kliens (en meg nem tudom mit fogok hasznalni rajta, de van par otletem), calendar, dialer es egyebekre ami a telefonnal jon. Jelszokezelesre KeepassXC, mondjuk. Navigaciora OpenStreetMap, mar amennyi navigacio kell nekem. Authentikatorra meg nincs otletem, de 2019ig kitalalom. Felhoben adattarolas git-annex, ssh-ra... ssh, esatobbi. Van egy rakas Linuxos program, amit nem olyan nagy ordongosseg kis kepernyosre atalakitani, ezeknek jelentos resze rajta is van a roadmapjukon. Nem aggodom amiatt, hogy ne tudnam arra hasznalni a telefont majd, amire szeretnem.

Garancia nincsen, 100% biztonsagot ezek sem fognak nyujtani, de az, hogy szabad szoftver, sokat jelent nekem, es nyugodtabban alszom.

Gugli fiokot is lehet vele hasznalni, meg ertelme is van, bar ketsegtelen, hogy azzal egy kicsit alaasod a dolgot, de ettol meg nem hinnem, hogy feleslegesse valna.

--
|8]

Azert hasznaltam cyanogenmodot es most azert hasznalok lineagost, mert nem kivanok semmilyen google termeket hasznalni. Ettol meg teljesertekuen tudom a telefonom osszes kepesseget hasznalni. A libremnek nagyon drukkolok, es varom, hogy vegre egy teljeserteku linuxos eszkozt hazsnalhassak, az ilyen vallban szuk, megnyomoritott rendszerek helyett.

Én egy másik topic-ban már kértem alternatívákat a most használt Androidos appokra, de mindenre az volt a válasz, hogy "majd böngészőből".
Pedig jó cucc lenne, de átestek a ló túloldalára.

(Azt értem, hogy fujj Google, Facebook, MS, Apple, stb., de azt nem értem, miért nem lehet az ezekhez kapcsolódó appokat jail-ben futtatni úgy, hogy ne férjenek szenzitív adathoz. Ez sima win-win szitu lenne és máris jelentősen megnőne a célközönség száma.)

Van amit bongeszobol, van amit nativan, amelyik epp adodik, ahogy ezt a masik topicban is irtuk. Lesz olyan, hogy nincs meg nativ app, es bongeszobol lesz. Olyan is akad majd biztos, amihez sose lesz nativ app (mert mi a fenenek, amikor a nativ app is egy webview lenne kb).

Az egyik stretch goal pont az lett volna, hogy szeparaltan futtathato Android app support. Ezt nem ertek el, de ettol fuggetlenul elobb-utobb ennek is eljon az ideje. Lehet ettol megnone a celkozonseg szama, de kozel sem annyival - erzesre - mint amekkora melo ezt megcsinalni rendesen.

--
|8]

10 millás cél volt a szeparált Android, tehát ők sem akarták igazán a dolgot.
Ha tudta volna by default (tehát egy reálisabb összeg esetén), akkor eeeesetleg elgondolkoztam volna én is a dolgon és gondolom nem lettem volna egyedül.
De ezeken a körökön már túl vagyunk azt hiszem. :)