Majdnem 2 millió dollárnál a Librem5 kampánya

Hozzászólások

522 millió forintról beszélgetünk. Ennyiből aztán legyen valami. Még mindig attól félek, hogy a pénz eltűnik az éterben, pedig igény vóna rá. Akár részemről is. De soha nem fizetek előre. :) Győzzék meg szépen a befektetőket, és állják ők a kockázatot. Attól befektetők.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"Balek" lesz az. :)

De azert drukkolok neked is, remelem, hogy:
1. megkapod
2. be lehet kapcsolni
3. lehet vele telefonalni
4. valami ertelmes linuxos telefon lesz belole.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát, én is drukkolok magamnak. :-)

Nyílván, a kockázat létezik, és nem is elhanyagolható.

Szerintem, amikor valaki egy crowfunding kampány támogatásán gondolkozik, akkor pont azokat a kérdéseket vitatja meg magával, mint amikor a neten rendel valamit távolról, vagy vesz valamit a sarki közértben, - csak a kérdésekre adott válaszokat más és más súlyozással számítja be a végén.

Ilyen kérdésekre gondolok:
- Valóban kell ez nekem? (nyálcsorgás vs. szükségletek)
- Most kell ez nekem, vagy később is jó lesz? (állandó vs. akciós ár)
- Megengedhetem ezt magamnak anyagilag? (szabd pénz vs. családtól veszek el erőforrást)
- Mi az ami kiválthatja esetleg? (termék vs. alternatívák)
- Mi lesz, ha nem válik be, elromlik? (legjobb vs. legrosszabb eset)
- Előreláthatóan meddig fogom én használni? (jövőállóság)
- Mi lesz vele ha már tudom/akarom használni? (kuka vs. megkapja a gyerek)

Ezek a kérdések csak látszólag könnyen eldönthetőek, hiszen rengeteget számítanak az előítéletek, a márkahűség, az egyéni preferenciák a kinézet/divat terén, és egy csomó egyéb, de kisebb súllyal szereplő változó.

Nekem ez a telefon igazából nem kell, viszont elképesztően-borzasztóan szeretném! Már több éve pofázok róla, hogy hanyagoljuk már a cél oprendszereket, egy számítógépen futtassunk rendes vastag oprendszert, mert minek bekorlátozni a képességeiket? Ez most ezt kínálja, ergo pont nekem készült. Tudnék nélküle élni, de nem akarok. :-)

Az ára jelentős, de mivel nem váltok telefont évente, most megengedhetek magamnak egy drágábbat. Egyébként meg a dolgok árát úgy szoktam nézni, hogy elosztom annyi hónapra amennyi időt szerintem használni fogom, és azt az összeget vizsgálom a havi fizetés viszonylatában.

Ha 4 évig jó lesz ez a HW, akkor 4x12=48 hónap = havi 3333 forintba kerül. Jó esetben. Utána minden hónap ajándék. (Ugyanígy számoltam amikor 2012-ben a laptomomat vettem, mert akkor kicsit túl is nyújtóztam a takaró alól, de végül megvettem a bazi nagy Asus K93 SV -t, 300.000 forintért. Core I7, 16GB RAM, 19", FullHD, 4 darab 2.5 -ös hely a házon belül, - életem egyik legjobb döntése volt. Azóta se látok ilyen jó gépet. Ha elromlik, nem tudom, hogy mire tudom lecserélni, ebben az árkategóriában a mai napig nincs párja.)

Worst case, hogy a cég csődbe megy, és akkor buktam az egészet. Akkor nem leszek vidám, de szerencsére az sem katasztrofális anyagilag, csak dühítő, piszkosul.

Kicsit kevésbé rossz, ha minőségben/képességben kapok mást mint amit vártam. Ez esetben meglátjuk, hogy mire lesz jó, és mire nem. Sőt, még az is lehet, hogy az eszköz és az oprendszer tökéletes lesz, csak én nem leszek képes kihasználni a benne lévő lehetőségeket, valahogy úgy, ahogy a Panasonic GX7 fényképezőgépem esetében: Egy nálam hozzáértőbb, illetve több szabadon elkölthető idővel rendelkező ember sokkal többet ki tudna hozni a gépből, mert én nem vagyok hivatásos fényképész, csak egy kocafotós. De attól még imádom a GX7 -et, nekem nagyon sokat ad.

Nade, végre lefutott ez az átok mentés, úgyhogy abbahagyom a locsogást, és megyek tovább növelni a GDP -t. :-)

A crowd funding jó dolog, ha jó ügyet szolgál. Ez egy üzleti vállalkozás, ami ugyanolyan profitorientált mint az apple. Ha az apple elkérne előre "adományokat", hogy kifejlesszen egy fasza szifont, adnál nekik? És miért nem? :)

Én soha nem adok előre hardverért vagy szoftverért pénzt. Ez már önmagában azt jelenti hogy valami nem stimmel:
- a termék nem lesz sikeres a piacon szerintük sem, ezért előre összeszedik a veszteséget, hogy ne menjen rá anyu háza
- próbálkoztak már befektetőknél, de nem jártak sikerrel, mert nem tudták őket meggyőzni
- a fentiek kapcsán elhárítják magukról a felelősséget, ha nem jön össze, majd a nagy közösség tagjai egyenként egy kicsit szopnak, így a nagy szopás eloszlik sokak között

Preorder sincs. Készüljön el, ha kész van megnézem, és megveszem.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Pedig jopar sikeres hardware & software crowdfunding volt mar. Nem mindig lehet - vagy lehet nem praktikus - befektetot szerezni.

Szoval par ellenpelda es komment:

Librem haza tajarol:

- Librem13 es Librem15 laptopok crowdfundingolva voltak. A laptopok elkeszultek, sikeresek, es a ceg profitabilis is.
- A Librem5 funding kampanyt megelozoen masfel evvel kezdtek el dolgozni rajta, valamibol ezt is finanszirozni kellett, szoval sajat penzuk is van benne rendesen.
- A "nagy" befektetok nem mindig megoldas. Befektetok tipikusan bele akarnak szolni, hogy biztosak legyenek benne, megterul a befektetesuk. A legtobb befekteto leszarja a Purism es a Librem5 celjait. Ha nincs egyetertes, sot, inkabb szethuzas van, akkor mehet az egesz a levesbe. Neha az, hogy nem tudod meggyozni a sokpenzes befektetoket, feature :p

Egyebek:

- Keyboardio Model 01: mult heten kezdtek el kimenni a billentyuzetek, hoztak amit megigertek, es meg tobbet is. Docogott itt-ott, de ez benne van. Kevesebbet csuszott, mint jopar project amin ceges keretek kozt dolgoztam :p
- Thimbleweed Park: szinten sikersztori, pedig ok is Kickstarteren voltak.
- Chris Huelsback Turrican albumai: tobbszor is crowdfundingolva lettek albumok, szepen meg is jelentek.
- ErgoDox EZ: Indiegogo-n volt crowdfunding, azota is koszoni jol van.

...es meg tudnam sorolni.

A legtobb tul kicsi ahhoz, hogy par nagyobb befektetot tudjon talalni. Attol hogy nem hoz milliardos - vagy akar csak millios - bevetelt, amit a nagy befektetok elvarnanak, mert kicsibe mi a feneert oljek a penzuket, attol meg lehet letjogosultsaga egy adott termeknek. Ahhoz, hogy elkeszuljon, penz kell azert, es nem mindenki engedheti meg maganak, hogy egyeb bevetelebol finanszirozza. Nem csak a riziko miatt, hanem mert nincs eleg. A crowdfunding egy egesz turheto ut ennek orvoslasara.

Valaki, valamikor fizetni fog erte, mielott elkeszul. Hogy ez nehany nagy befekteto, vagy sok kicsi, igazabol mindegy. Egyszer ez a celravezeto, maskor az. Nyilvan van olyan, aki rosszul csinalja, lenyeli a penzt, netto hulyeseg, stb (hello Jolla, Juicer, stb - ezekre is van szamtalan pelda), de ez nem a platform, nem az elkepzeles hibaja.

Befektettem mar par cuccba, tobbseguk vagy elkeszult mar, vagy jo uton halad. Az egyetlen kivetel eddig a Jolla tablet, de a penzem felet ott is visszakaptam mar, igy nem teljes kudarc. Tud ez mukodni, csak meg kell valogatni, mibe szall be az ember.

--
|8]

Naja, lehet elozo honapot fizetik ki, es nem elore. De vajon a ceg befektetoi (amennyiben vannak, persze) szinten utolag fizetnek? Mas dolog egy fizetes (Purism dolgozoi is biztos elozo honapra kapjak a fizut, nem elore), es mas dolog egy befektetes. A befektetes mindig elore tortenik, a fizetes meg utolag. A befektetes egy reszet pl lehet fizetesre forditani.

Jopar ceg van akik rendes fizetest adnak utolagosan, ugyanakkor befektetoik pedig elore adjak nekik a penzt. Ez igy teljesen normalis. Ezzel azt akarom mondani, hogy a fizetest osszehasnolitani a crowdfundinggal nem lehet, mert tok mas a ketto.

(Ettol fuggetlenul teljesen valid az az allaspont is, hogy az ember nem vallal rizikot, es kivar. Szive joga. De ugyanennyire valid az is, hogy mas meg lelkesen beszall. Szerencsere nem vagyunk egyformak!)

--
|8]