Funkciók, szolgáltatások, amik búcsúz(hat)nak a Windows 10 Fall Creators Update-tel

A Microsoft valamikor ősszel kezdi meg a Windows 10 Fall Creators Update terjesztését. Pontos dátum még nincs, de nagyjából októberre várható. Amíg meg nem érkezik, addig is célszerű áttekinteni a Microsoft által adott listát arról, hogy mely Windows funkciók, szolgáltatások, komponensek fognak - várhatóan - eltávolításra (removed) vagy nyugdíjazásra (deprecated) kerülni vele. Az eltávolított dolgok értelemszerűen kikerülnek majd ebből a kiadásból, a "deprecated" jelzővel ellátottak pedig már nincsenek aktív fejlesztés alatt és várható, hogy következő kiadásokból eltávolításra kerülnek.

Az utóbbira jó példa például a Windows kiadások egyik "örökös" szereplője, a Microsoft Paint, ami "deprecated" jelet kapott. A teljes lista itt található.

Hozzászólások

Asszonyka munkahelyén az isiben pedig már Win10-ek futnak. Az a vicces, hogy érettségin még tétel a paint. Mi lesz így mondjuk 1 év múlva, ha már nem is lesz a Windowsban bent?
Bár elvileg lehet használni paint.net-et, csak azt senki nem szereti tanítani/tanulni :)

rövid guglizás után találtam egy ilyet:


„Gimnáziumunkban a középszintű informatika érettségi gyakorlati (írásbeli) vizsgáján az alább felsorolt szoftverek használatát biztosítjuk:
...
Grafikai alkalmazás:
-Az operációs rendszer illetve az irodai alkalmazás részét képező program (Paint, illetve LibreOffice Draw)
-Gimp 2.8.18”

gondolom ha akarat van, akkor megoldás is.

+1

Amikor én érettségiztem (8 éve), már akkor is lehetett gimpet kérni. Én éltem is a lehetőséggel, egyrészt mert elég jól ismertem a programot, másrészt úgy gondoltam, hogy ha gimppel nem tudom megoldani a feladatot, akkor még mindig válthatok paintre, viszont fordítva ez nem biztos, hogy lehetséges (mert pl. nem kerül telepítésre a gimp az én gépemre).

Azok a Samba3-at futtató NASt/Linuxot használó irodák is meg fognak majd lepődni akik nem olvassák a Win10 blogot. :) Aztán persze gondolom az lesz a vége, hogy megsem fogják kivenni az SMBv1-et, csak alapból tiltva lesz.

"Removing this nonsecure security feature." :)

"Reader app
Functionality to be integrated into Microsoft Edge."

Reading List
Functionality to be integrated into Microsoft Edge.

Faszombahát, hogy mindenhez browser kell. Én sokkal jobban szeretem az önálló appokat. Elvégre ez az egész app ecosystem lényege: nincsenek "über" alkalmazások, hanem mindenre külön kis app van.

de az mp3 kodeket nem a systemd-be rakták, így lenne pontos a párhuzam.

a kiinduló probléma az, hogy az edge-be dugnak mindent bele, így megkerülhetetlen része lesz a rendszernek. és persze ugyanakkor majd ki sem vetethetik jogilag, hiszen mennyi fontos funkció van benne. ügyes, mondaná kohn/cohen bácsi.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Képeket is mindig külső programban kelljen megnyitni, vagy azokat azért jelenítse meg a böngésző? Mi a helyzet a videókkal? Mennyivel jobb lenne a youtube, ha minden videó külső lejátszóban nyílna meg.

Ha belegondolsz, nincs olyan nagy különbség egy weboldal és egy pdf dokumentum között, legalábbis ami a megjelenítő alkalmazást illeti. Ugyanúgy elvárás, hogy jegyezze meg a nyitott dokumentumokat, hogy könyvjelzőket tudj elmenteni, hogy ki lehessen nyomtatni, hogy ki lehessen másolni részeket, stb.

A kép és video megjelenítés a HTML rendering része. Míg egy PDF megjelenítés már nem része a szabványnak, az object taggal kiválóan kezelendő.

"Ha belegondolsz, nincs olyan nagy különbség egy weboldal és egy pdf dokumentum között, legalábbis ami a megjelenítő alkalmazást illeti. "
De, baromi sok különbség van.

Mi a helyzet akkor, ha nem csak a böngésződ, de a pdf olvasód kódbázisának méretét is ideszámolod? Ha a két funkcionalitás külön-külön alkalmazásokban van megvalósítva, az nagyobb kódbázist igényel, ami összességében több biztonsági hibát rejthet. A két szoftvert külön-külön kell frissíteni, miközben egy biztonsági hiba akár mindkét szoftvert egyszerre is érintheti (pl. hiba egy kép codecben amire mindkét szoftver épít).

A böngészőben implementálható a pdf megjelenítő funkcionalitás magas szinten is (pl. pdf.js), ekkor a böngészőmotor kódbázisának méretét és a biztonsági hibáinak számát egyáltalán nem befolyásolja.

ezzel az erővel legyen egy gigafoshalom alkalmazásod ami átláthatatlan bárki élő ember számára:
pont az lenne a cél hogy egy-egy alkalmazás célfeladatra legyen alkalmas. Pl valami furcsa okból úgy tűnik hogy amíg a dedikált csapat a pdfbuzerálással foglalkozik valószínűleg kicsit jobb esélyük van jót alkotni mint egy böngésző amibe belefaragják ezt is..

Nagyon leegyszerűsítve a browser és a PDF-olvasó mindegyike dokumentumokat jelenít meg, de nagyjából ennyi a közös. Igen, lehet még közös pl. egy jpeg lib, de miért lenne jó egy böngészőben azzal szenvedni, hogy milyen biztonsági lyuk van benne, ami csak PDF-olvasóként érinti? Egy „közös” hiba javításánál probléma lehet, hogy ha nem külön-külön kódban kell javítani, akkor az egyik feladatnál jó megoldás regresszióhoz vezet a másik funkcióban.

Egyébként akár Windows 98-at is futtathatsz böngészőben JS-ből (https://copy.sh/v86), mégsem hiszem, hogy egyetértenél azzal, hogy VM management kerüljön a böngészőbe, hiszen JS-ből is lehetne…

persicsb írta helyesen. a példád esetén egy oldal elemeit (képek és videók) az oldalon belül mutatja meg a böngésző, ez így helyes. a merevlemezedről megnyitott pdf állománynál nem feltétlen. ahogy a merevlemezedről megnyitott képek vagy videók esetén sem. nem is azt nyitja meg, nálam például a windows képnézegető nyílik meg képállományra és nem a böngésző.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

jaj de jó, én is búcsúztatom a windózt.

--
GPLv3-as hozzászólás.

> Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET)
> Use will be blocked. Consider using the Exploit Protection feature of Windows Defender Exploit Guard as a replacement.

Ez egy igen rossz hír.

Igen, ismerem a tervezetet. Viszont ha az információim helyesek, ez az EMET helyettesítés csak fizetős konstrukcióban lesz elérhető, azaz legtöbb esetben mégiscsak megszűnik.

(Felmerült bennem a gondolat, hogy van-e köze ennek ahhoz, a GRSec is fizetős lett.)

Ok, csak épp már a rendes ügyfél megvette a 'biztonságos' rendszerét picipuhának. Eldönthetnék már , hogy biztonságos, vagy sem (vagysem). Ablak párti vagyok, hulljon a férgese, de azért ez a kivesszük az EMET-et, had fizessen a paraszt még, nem igazán jön be. Mert ok, egy külső vírusirtó és spam szűrő még ok, hogy fizetős (de ott is sok az ingyenes), frissíteni kel az adatbázist meg a keresési módszereket, de egy statikus biztonsági eszköz lehetne alapból része a rendszernek bónusz.

Én megelégednék annyival, ha csak visszavennék a rendszer adminisztrációt és a telemetriát. Nem kellene downgreadelnem az erőszakosan Win10-re uppolt Win7-s laptopokat ;) Felőlem még a Paint is maradhatna.

De azért remélem a write.exe még megmarad. :)
--
"Sose a gép a hülye."