KDE Plasma 5.9

Címkék

Videó:

A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Visszatért az oxygen téma vagy csak én látom rosszul?

window tab még mindíg nincs sajnos...

Pont akkora sz@r, mint eddig volt... Minden hiba megvan ebben is, ami az előzőektől is elriasztott.

Pont hogy nincs választási lehetőségem. Nem szeretnék mást használni kde helyett, de ez egy hitvány hulladék a jelenlegi állapotában. Marad a kde4, ami viszont már rég nincs semmilyen formában sem támogatva (sőt).
A kde jelenlegi terjesztési formája éppen a microsoft módszereit idézi. A jól működő, kiforrott verzió támogatását dobják és kényszerítenek egy félkész bugos fos használatára, ami majd esetleg évek múlva használhatóvá válik. Ugyan ez volt a kde3-ról kde4-re váltásnál is. Szánalmas egy társaság.

Nekem se tetszett, hogy milyen instabil a KDE5, ugyhogy GNOME-ra valtottam. Egyelore kivarok a KDE5-el.
Amugy megigertek, hogy most nem fogjak az embereket kenyszeriteni egy bughalmazt hasznalni mint a KDE4-re valo valtas idejen, ehhez kepest ugyanaz a helyzet mint akkor amikor a KDE4 meg fiatal volt. Bejelentkezel a desktopra es random crash-ektol elkezdve el-nem tuno context menun keresztul vibralo panelig minden van.
--
:wq

Én pl. pont a napokban jöttem át KDE-re, és a sok elvetélt próbálkozás után most egészen sokáig maradtam. Meglátjuk. Azért akkor néztem egy nagyot, amikor a KDE Connect-tel csatlakoztatott telefonomon hívás jött, a Spotify automatikusan pause-ba vágta magát, a hívás végeztével pedig folytatódott a zene. (De a telefon tartalmának a mindenféle programindítás nélküli böngészése is elég jó Dolhpinban)

Érdekes ennyire negatív véleményeket olvasni. Kezdettől használom a KDE5-öt, nem mondom, hogy hibátlan, de ilyen crashek meg villogások stb nálam sosem voltak. Nekem ez munka környezet (volt), ekkora bugokkal nem tudtam volna használni.
Nem mondom, az elején volt vele gond, de ez inkább az Arch sara volt: nagyon korán bekerültek a KDE5-ös csomagok és keveredtek a KDE4-es (még nem portolt) alkalmazásokkal. Pl volt amikor 2 KDE wallet élt párhuzamosan. De mióta ezek megoldódtak, azóta tényleg semmi gondom vele.

Az megvan, hogy a KDE5 alkalmazáskészlete jórészt még a KDE4-es appok, sőt, van ami még KDE3-as? (Már nem tudom mi volt az, mikor legutoljára pár hónapja néztem, akkor találtam). Ehhez ha hozzáveszed még a GTK2-es thunderbird-öt pl, meg a GTK3-as firefoxot...
Nagyon szép homogén környezet.
--
"Sose a gép a hülye."

Kde5 alatt kétféle gtk (2,3) és kétféle qt (4,5) van felrakva, ha minden megszokott programomat használni szeretném. Jelenleg zéró darabszámú téma van, amivel mind a négy használható lenne. Szólni kéne még a programozóknak, hogy csináljanak ezekből még vagy 4-5 fajtát, nehogy véletlenül is két program egyforma grafikai stílusban jelenjen meg a desktopon...

Feljebb még a stabilitásról beszéltünk, azzal volt bajod, most meg a kinézettel jössz. 2 külön téma. Én azt mondtam, hogy nekem a stabilitással, működéssel nincs bajom, teljesen jól, probléma mentesen használható környezet.

A kinézet más kérdés, bár én ebben sem látok olyan nagy problémákat, a kde4-es és 5-ös appok a default KDE5-ös témával (nem jut eszembe a neve) teljesen egyformák, vagy csak én nem találkozok eltérő appokkal. A GTK más kérdés, és fordítva is igaz, a KDE és Gnome/GTK appok sosem fognak _tökéleseten_ egymás környezetébe illeszkedni.

Én is KDE5-öt használok duál monitorral, sőt még egy TV is rá van kötve, így igazából három kijelző van, de lockolás után pöcre van kép mindegyiken.

Azt viszont megfigyeltem, hogy első bejelentkezéskor nem jelenik meg a fiókhoz hozzárendelt képem, de a lock, vagy user váltó képernyőn már igen!

De a legjobban az idegesít, hogy az alkalmazások random kijelzőn indulnak el.
Bár maguk a KDE-s alkalmazások rendszerint az elsőn, de Wine-al, vagy Steammel indított játékok a másodikon és van 1-2 egzotikus proig ami a TV-n :S
Erre lehetne valami force beállítás, hogy minden egy azon monitoron induljon el ha a fene fenét eszik is.

Hat a Kwin ablakonkent (programonkent) engedi, hogy mi hol jelenjen meg milyen meretben stb. Ez meg *box-okban is van. Persze a nagyszeru metacity es tarsai hozza sem szagolnak (csak egy ki bors azok orra ala, akik itt istenitik a gnome-ot es hasonszoru tarsait :D).

Vszont egyes esetekben nmeg ez sem eleg, mivel mondjuk a Unity3d eseteben multimonitornal neked kell megmondanod a konfigban, hogy hol is jelenljen meg. Sajnos be kell mennik a jatek konyvtaraba es kezzel szerkeszteni a unity3d-s konfigot. Az SDL-es jatekoknal hozza tudod csapni a jatek inditasahoz a "-sdl_displayindex " opciot. Es a tobbi es a tobbi.

Szoval a kwin-nel sem tudod megoldani. Bar lehet igen. Nem probaltam.

Valamikor még az előző évezredben, amikor még egyszerűen X-et és rajta egy szimpla window managert használtam, a különféle programok indulási helyét, méretét, kinézetét, stb. X resource-okkal lehetett előre definiálni.

Nagyon régen nem használtam, de arra számítanék, hogy talán még most is működnek.

Érdemes lenne esetleg kipróbálni, hogy ha azt mondod, hogy minden program mondjuk a 0:0 koordinátán induljon, akkor egy helyre kerül minden, vagy továbbra is ide-oda pakolja a rendszer.

Igen, regebben az Xresources megoldotta. Vagy haromszaz soros volt az enyem, mert az urxvt-t is abban allitottam. :D
De amelyik wm tudja a teljes ICCCM-et (*box, kwin, etc) abban szepen allithato is minden. Hol es mekkora meretben jelenjen meg, aktiv legyen e, stb, stb. Sajnos a gnome-ban hasznalt metacity es tarsai annyit tudnak az ICCCM-bol, hogy rakd ki, meg minimalizald es fullscreeneld. Oszt ennyi. Szofisztikalt beallitasok nincsenek.

De ahogy irtam, Unity3d es SDL eseteben erre is keresztet vethetsz legtobbszor es parancssori kapcsolokkal vagy konfigok szerkesztesevel lehet megmondani, hogy hol induljon el a jatek. Kieveve, ha ki van vezetve a jatekban beallitasaiban az opcio. :D

Nalam nincs is ezzel problema, mert megtalaltam a megoldasokat. (Pl. Armello eseten unit3d konfig buheralas, WildWest eseten konfig szerkesztes, A tobbi eseteben WM Window beallitas, a maradekben Xresources. :D)

Latom jol megertetted a problemat. A fenti jatekok eseteben a windows-on is ott jelennek meg ahol akarnak. Semmi koze a Linuxhoz a problemanak. :D

A tobbi esetben pedig az ICCCM kompatibilitas megoldja a gondot, amit pl. a kwin es *box-ok tudnak. Az, hogy az egyik legelterjedtebb DE (gnome) begetett WM-je erre keptelen szinten nem Linux problema.

De ugy hiszem, hogy a megertes akaratanak hianya ugy is legyozi az erveimet. :D

Jó, lehet kötekedni hogy a Linux jelen esetben csak a kernel, de összefoglaló néven ez az egész hóbelevanc akkor is Linux operálós rendszer!

A büdös életben nem volt ilyen gondom Windows alatt.
Ott beállítottam melyik az elsődleges monitorom, onnantól kezdve minden játék ott indult.

Ugyanezt beállítom Linux alatt, és a játékok mégis random monitoron indulnak.

Nem érdekel miért nem működik, nem érdekel mi nem kompatibilis egymással, nem érdekel hogyan oldatják meg, de amíg ilyen alap dolog nem működik annyival hogy Bejelölöm, hogy X monitor a primary, addig nincs Linux desktop éve.

Mondjuk nekem meg linuxról windowsra áttérve ennél sokkal komolyabb, megszokást igénylő funkcionális hiányosságokkal kell megküzdenem. Ablakkezelés? Nem lehet beállítani mi melyik desktopon induljon, halál primitív a virtual desktop kezelés (Alt+1,2,3,4 - felejtsd el), nem lehet alkalmazást sem menüből, sem bill kombóval másik desktopra küldeni, stb. Alt+F2 szerű gyors indítás? Felejtsd el. Intézőben tabok, több panel egymás mellett, stb (mint a dolphin-ban)? Felejtsd el.

Ja, mellesleg a 2 monitoros win10 rendszer (dell gép) van amikor egyszerűen indításkor elfelejti, hogy 2 monitor van. Be kell menni a képernyő beállításokba, hogy észrevegye és bekapcsolódjon és legyen kiterjesztett desktop.

Nem tudom, hol olvastad tolem, hogy csak a kernelre ertettem, hogy az a Linux az egesz "hobelebanc" meg nem.

Itt a win10-et hasznalo kollegaknal a harom monitoron random jelennek meg a programok. De lehet csak nagyon-nagyon benak am.

Nalam minden ott jelenik meg, ahol akarom, olyan meretben, ahogy akarom, kerettel vagy anelkul, akar nem-aktivan is az aktiv ablakom mogott.

Szoval mukodik. :D

A jatekok alapbol a default monitoron jelennek meg Linuxon is. A baj az, hogy en nem ott akarom megjeleniteni. Ezert kell Unity3d konfigokat szerkeszteni. Olvass kicsit utana jo, mielott kijelented, hogy Te csak beallitod a windowsban hol jelenjenek meg a jatekok. Mert ott is csak a default monitron indulnak. Ha nem ott akarod inditani oket, akkor mehet a fenti sdl es unity es satobbi konfigolas.

Mondom lassabban, hogy megertsd: Ez...operacios...rendszer...fuggetlen...viselkedes

Ha kell legkozelebb szotagolom, jo?

"sőt, van ami még KDE3"

Mondanál ilyet, ami része a KDE5-nek és még KDE3-mas? (én nem találkoztam még ilyennel)

"Nagyon szép homogén környezet."

A KDE-s alkalmazások kinézetnén semmit nem látok, a témájuk/viselkedésük teljesen egységes. A GTK-s appok kinézete valóban kilóg a környezetből, ezt én sem szeretem, de szerencsére kevés GTK-s appot használok rendszeresen.

(a GNOME-ot egyébként egységesebbnek tartom, csak azzal meg más bajom van)

Akkor viszont nem értem a problémát.
Ilyen példákat biztos lehet gnome alá is találni. Mármint olyan appot, ami nem része a hivatalos gnome-nak és b@szták portolni gtk3-ra. Ez nem a gnome sara. A másik meg nem a kde sara. A KDE-sek a KDE-s appokat portolják, 3rd party fejlesztők meg ugye azt csinálnak amit akarnak.
Évek óta nem találkoztam kde3-mas programokkal, amik nagyon kellenének és ne lenne normális kde5 alternatívájuk. Konkrétan egyet sem tudok mondani. De olyat sem ami direkt kde4-es és kde5 alatt ne menne vagy hiányozna.

Jórészt?

persze a félig üres/félig tele nézőpont kérdése:

http://developer.kde.org/~cfeck/portingstatus-last.html
http://fasterland.net/72-applications-ported-to-kde-frameworks-5-kde-ap…

(Biztos van ezeknél újabb/teljesebb lista is)

Az meg pláne a KDE sara, hogy a GTK-s könyvtárakból annyi van, mint a pelyva, s nincs MINDEN GTK3-ra portolva ;-)

A

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=340288

thread szerint a GTK fejlesztők az ő végtelen bölcsességükben így döntöttek:

... Since CSS has clear semantics that don’t include ‘call out to arbitrary drawing code’, we are not loading and using theme engines anymore...

Ebből látszik, hogy megint a KDE a hülye :-) Csakis ők a felelősek azért, hogy a GTK3-ból egyszer csak menet közben kidobtak minden nem-CSS alapú téma támogatást, s ezért a korábbi megoldások (oxygen-gtk és társai) mehetnek a kukába.

Sorold fel pls, hogy melyik kde-s alkalmazások futnak nálad amik még nincsenek portolva 5-re, vagy még kde3-asok! Vagy legalább 1-2 példát hozz. Ez egy baromság, már nagyon sok nem a szűk kde project alá fejlesztett stuffot is portoltak.
A gtk2-es és gtk3-as appok meg nem lesznek egyformábbak, ha a témáik nincsenek rendben megcsinálva.
Tény, igazán jó téma nem sok van, ami minden elemkészletre van. Ezért használok még mindig oxygen-t pl, de állítólag a default breeze is uniform.

Én Debian testinget használok. Pár hónapja hagytam neki, hogy KDE5-re váltson (nem emlékszem már pontosan, mikor).

Furcsálltam, hogy sok alkalmazás KDE4-es volt még, de ahogy látom, idővel jönnek az új verziók.

Pl. amikor elkezdtem, még csak dolphin4 volt. Most már van dolphin, és mellette a dolphin4, mert a konqueror még KDE4-es, és a dolhin4 kell neki.

Ettől eltekintve, a KDE5 nekem jobban működik, mint a KDE4. Mindkettő stabil, mindkettő megfelelő sebességgel működik, viszont KDE4-ben volt jópár olyan dolog, ami nem vagy csak nagyon nehezen ment. Pl. hang. Nehezen lett bármilyen hang Deb telepítés után (ez lehet a Debian sara), de utána pl. az output átirányítása USB-s fülhallgatóra, Displayportra, stb. vacakolás volt. Volt egy millió állítási lehetőség, látszólag ugyanarra. Néha sikerült a hangot áttennem valahová, de sokszor nem.
A hálózat beállító plasmoid (vagy mi a neve), pl. pár egyszerű dolgot tudott, de pl. a WiFi hálózathoz tartozó jelszó cseréjét nagyon nehéz volt elérni.

Tudnám még folytatni a sort, kisebb-nagyobb bosszúságot okozó dolgokkal. Ezeket a KDE5 lecserélte, és az új megoldások működnek.
Van hang, könnyen megmondom, melyik kimenetet használjuk, könnyen szerkeszthető a jelszó, stb.

Egy új hibát hozott a KDE5, ha a laptopra külső monitort tettem, akkor hiába mondtam, hogy a laptop képernyője az elsődleges, a panel átment a külső monitorra. Majd a csatlakozó kihúzása után nem jött vissza. Ha ilyenkor új panelt hoztam létre, legközelebb már két, három, négy panel volt a külső monitoron - amíg kézzel egyesével ki nem irtottam őket.
Erről beküldtem egy hibajegyet, aztán pár hét múlva elmúlt a hiba.

Azóta mást nem vettem észre (persze lehet, hogy van hiba olyan funkciókban, amit nem használok).

"[...] ami viszont már rég nincs semmilyen formában sem támogatva (sőt)."

Mennyire baj ez? Csak mert en ugy terveztem, hogy amig jonnek biztonsagi frissitesek Debian Jessie-hez, addig nem valtok es KDE4-et hasznalok, tehat a kovetkezo stabil verziot ugrom es majd az az utanira frissitek. Pont a KDE5 miatt, megvarnam amig kiforrja magat, mint ahogy a KDE4-nek is ki kellett, mivel a kov. verzio ha jol emlekszem csak KDE 5.6-tal jon majd, amit anno lattam Arch-on es pont amiatt lett a vegen Debian telepites.

Rosz terv lenne ez? Mint a KDE-vel kapcsolatban, mint ugy altalaban veve kerdezem.

Vagy mire kijon a Debian Stable a KDE 5.6 is "stable" lesz benne, Debian dev-eknek hala? Mert ahogy elnezem (ssa2 pl azt irja, "minden hiba megvan ebben is, ami az előzőektől is elriasztott") az upstreambol nem nagyon varhatnak javitasokat, 5.6.33 szeru verziokat.

Én csináltam saját lokális csomag repót az utolsó elérhető 4-es verziókkal.
Nyilván biztonsági frissítéseket nem fog kapni senkitől.

A package.mask-ba betettem minden kde-*:5 és qt-*:5 csomagra tiltást.

Ez működött január közepéig, de azóta teljesen kitakarították a fából a KDE 4-et.
A kde-sunrise repót nem próbáltad? Oda tették át állítólag a régieket.
Még nem volt időm kísérletezni vele.

Én még az évekkel ezelőtt telepített rendszeremet használom. Külön kde4 portage-t csináltam, még hónapokkal ezelőtt, de ez sem egy sima ügy, mert a csomagokat össze-vissza rakosgatták. De eddig, nem kevés szívás árán, legalább frissíthető maradt a rendszer a kde kivételével. Pár hete viszont a kdelibs csomagot is átmozgatták, ami számomra feloldhatatlan függőségi problémákat okozott a fent levő csomagokkal.
Külső repó használata szerintem nem old meg semmit. Sajnos a gentoo egyáltalán nem támogatja tovább a kde4 használatát, így szerintem esélytelen, hogy külsősök normális megoldást tudnának összehozni. Ugyanez volt 3-ról 4-re váltásnál is.
qt-*:5 nem jó ötlet, mert van egy csomó program, ami már qt5-öt használ. Csak egyesével érdemes maszkolni. Azért aztán baromi hosszú nálam a package.mask ...

1) Debian testing nekem most is jó.
2) Ami KDE4-ben (engem) zavaró hiba volt, azok elmúltak.
3) Ha a mostani testing ág stabil lesz, akkor a benne lévő csomagok is stabilak lesznek - ami nem jelenti azt, hogy hibátlanok, de a hibák nem lesznek túlságosan súlyosak.

Persze simán maradhatsz a jelenlegi stabil verzión, oldstable kiválóan működik stable mellett. De személy szerint nekem a KDE5 javított a KDE4-es élményen.

Tiszta szerencse, hogy a GNOME es KDE ujrairasi ciklusa nem esik egybe. Amikor a GNOME3 kijott es hasznalhatatlan volt akkor a KDE4-hez menekultem ami akkorra mar jol kiforrott es stabil volt. Most amikorra a KDE-t irjak ujra a GNOME3 egesz hasznalhato es stabil lett. Remelem, mire nekifognak a GNOME4-nek ami megint mindent kihajit amit eddig irtak, addigra a KDE5 mar jo allapotba lesz. :P:D
--
:wq

Kicsi off, bocsi, de legalább KDE:

Valakinek sikerült már rendes működésre bírni a sublime text 3-at dolphinnal távoli fájl szerkesztésre?

Dolphinban megadott bármilyen távoli mappában tárolt fájlra. A KIO nem úgy "csatolja" helyi mappába a távoli szervert, ahogyan a GVFS teszi, emiatt a KIO-t nem támogató programok fallbackelnek arra a metódusra, hogy letöltik a file-t, a helyi másolaton végzel módosítást, a program bezárását követően pedig visszatöltik a változásokat (ez mekkora f*szs*g egyébként - minek kellene bezárni?). Na most ezt a nem KIO-enabled alkalmazások nem igazán szeretik. Sublime Text 3 pl. csak simán elmenti a helyi másolatba a változásokat, vissza viszont nem tölti, de erről nem szól. Ma reggelre kaptam választ a Sublime Text 3 fórumban, hogy -w kapcsolóval kell indítani ST3-at, hogy ez működjön - megy is, de a GVFS megoldása jobban tetszik.

Újra van global menu lehetőség, mint Unity-ben, vagy macOS-on. Anno jó pár éve ez miatt szerettem a KDE3.5-öt, aztán a 4-et. Kicsit furcsa is volt, hogy az 5 első kiadásaiból kukázták ezt a fícsőrt. Sajnos azonban a KDE kiadások nem voltak olyan stabilak soha, mint a 3.5.. Igaz akkor még nem volt plasma desktop, csak superkaramba..

openSUSE Leap 42.1