"Bemutatkozott a Raspberry Pi Compute Module 3"

Címkék

Raspberry Pi Compute Module 3

"Egy generációs kimaradással megérkezett a legújabb Raspberry Pi Compute Module. A A SO-DIMM foglalatba helyezhető eszköz hatalmas teljesítményugrást hoz az elődhöz képest. [...] Compute Module 3 vagy CM3 néven debütáló eszköz az ismert, Raspberry Pi-t célzó Linux disztribúciók mellett, akárcsak mezei testvére, Windows 10 IoT Core futtatására is képes, ami nagyban megkönnyíti, hogy a hagyományos Rapberry Pi 3-on elkészült prototípusok rendszerét egy egyedi, CM3-ra épülő eszközre portolják. Az erősebb vas mellett lényeges különbség még a első CM-hez képest, hogy a CM3 már nem csak 4 gigabájt fix eMMC flash tárhellyel lesz elérhető, egy "Lite" modell is megjelenik belőle, amelyen egy microSD-foglalat is helyet kap, a fejlesztők így igényeiknek megfelelő tárterülettel szerelhetik fel azt - a gyártó ennél a modellnél komoly népszerűségre számít."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

En azt varom mar, amikor bemutatjak a 4GB rammal felszerelt modellt. Remelem az a Rpi4 lezs, es nem az Rpi8.

Az 1GB ram az nagyon keves. Tenyleg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát azért a 16 már meredek ;-)

De a 32-ben simán elfért egy csomó dolog (samba, cups, nginx, openvpn, stb.)
Most valamiért nem bootol, de előbb-utóbb forrasztok rá 4 tüskét és a TTL-es soros port majd mesél, hogy boot közben mit hiányol. (Csak ugye Banana Pi mellett kisebb a motiváció.)

Annak idején ált. suliban még (képzelheted milyen gépeken) mi már használtunk linuxot.
Egyetlen szerver gépben volt HDD, az összes többi gép hálózatról bootolt be. Ez valamikor 1998 tájékán lehetett.
Akkor, ilyen környezetben, azokkal a gépekkel használtunk icewm-et és staroffice-t.
Az soffice, nem tagadom, iszonyatosan lassan töltött be, hogy a 20+ gép mindent hálózatról húzott, ráadásul az még tuti hogy 10 Mbit-es háló volt és szerintem 10base2. De tudtuk használni. Szerintem azokban a gépekben nem volt 32 MB RAM se.
És igen, mára valóban eljutottunk oda, hogy 4 giga kell a böngészőnek.

Nalam az elso generacios EeePC 1GB RAM-mal siman viszi openbox-al. Bar gondoltam ra, hogy ezek alapjan (https://l3net.files.wordpress.com/2014/02/cmp-all4.png) atterek IceWM-re vagy Blackbox-ra, hogy meg karcsubb legyen a rednszer, de rajottem, hogy ha elinditok egy "barmilyen" browsert az megesz mindent, meg az anyja kinjat is :D
Persze nem csak a browserek a hibasak, hanem a nacceruuu csilivili designok is. :D

Szoval nem sporolok a WM-el :D

No, ez aztán derűlt égből bézbólütő! Levertél mint egy cölöpöt.
Persze azt is tegyük hozzá, hogy az egyik olyan 3-6000 NOR kapuból álló elektronika (kapunként vagy 3 tranzisztor), a mai processzorok meg ugye... Pedig még olyat sem mondtam, hogy gyorsabb volt (nem volt). Vagy a 100kB nagyságrendű fix tár, amiben még néhány csillag pozíciója is benne volt.

Tehát pontosítva a kép szövegét: ...ami legalább 1.000.000x gyengébb volt, mint a mobiltelefonod, csak kicsit jobban volt szervezve. Ehhez képest 50 évvel később már egy (1) mobil is tud valamit, nos az ütős érv.

Valaki összefoglalja nekem hogy mit lehet csinálni egy SO-DIMM foglalatba rakott SBC-vel? A SO-DIMM a sima mobil memóriaslot ugye?

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Értem köszi.. tehát a képen azt a lapot látjuk amin a SO-DIMM van amibe beledugjuk azt amiről a hír szól. De miért pont SO-DIMM? Feltételezem köze nincs egy memóriamodulnak ehhez a modulhoz, csak véletlenül fizikailag ugyanaz.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

tehát a képen azt a lapot látjuk amin a SO-DIMM van amibe beledugjuk azt amiről a hír szól.

A fenti, itt a HUP-on levő képen az van, amit az SO-DIMM-be bedugsz (tehát a tényleg RPi CM3).

De olvasd el a hivatkozott HWSW hírt, ott írják, hogy a NEC csinált okoskijelzőket, amik támogatták a korábbi RPi Compute Module-t - ami lábkompatibilis az előzővel, így simán belevághatsz egy új, RPi CM3-at a régi helyére.

De miért pont SO-DIMM?

Az SO-DIMM-et meg gondolom azért választották, hogy így a gyártók (pl. NEC) simán felcsattanhassanak az aliexpress-re és rendelhessenek 10.000 darab csatlakozót anélkül, hogy külön ehhez kelljen legyártatni bármit.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az eredeti kérdés szempontjából nem lényeges a butaság/illetve az okosság. De például egy rakás olyan beágyazott rendszer van, amelynek nincs hálózati interfésze. A hiányolt dolgok egyébként megoldhatók a modult befogadó kártyán is. Tippem szerint a készítők abban bíznak, hogy a fejlesztés viszonylag kényelmesen megoldható egy hagyományos Rasperry Pi-vel: „a hagyományos Rapberry Pi 3-on elkészült prototípusok rendszerét egy egyedi, CM3-ra épülő eszközre portolják”. Aztán ez vagy bejön, vagy nem. Ez már legyen a beágyazott rendszereket fejlesztők, illetve a Raspberry alapítvány gondja.

De akár Jóska Pista is használhatja, ha vásárol egy MediaStick-et mindössze 27 EUR-ért a WDLABS-tól. :) Ezt Jóska Pista bedugja egy monitorba, a két USB-re megy a billentyűzet és egér oszt jónapot. Esetleg egy USB HUB és akkor még egy USB WiFi is odafér. A CM3 is működik benne...

Még egy-két iteráció (pl. Ethernet és memóriakártya nem az USB-n keresztül megy rá) és el tudom képzelni, hogy valamelyik linux disztró rárepül, összerak egy 1U-s házat, ami gyakorlatilag csak egy belső chip és valami kontroller, amibe aztán az egyes feladatspecifikus node-okat be tudod dobálni, és szépen mindent redundánsan viszel vele (pl. két node DHCP, két node DNS, akárhány node Domain Controller, két node amik csak DMZ mail szerverek víruskergetővel, aztán attól függően, hogy hány tera tárhely kell akárhány node back-end mail stb.).
Pl. Fedoráéknál már ott van erre a role management keretrendszer, a központi lapot (gyakorlatilag tényleg csak egy nagy Ethernet switch :) ), a központi vezérlő szoftvert kell még hozzá összedobni, és kész a scale-as-you-go szerver a KKV-nak.

Szóval én látok ebben fantáziát, de nem hiszem, hogy a fenti elképzelés valaha megvalósulna :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az SD nem az USB-n megy keresztül? Na, akkor ez akár ki is pipálható :) Egyébként arra gondoltam, mert az IO azért még mindig elég sok szerver feladatnál lenne szűk keresztmetszet (vagy nem lehetne elég sok user ráereszthető)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De kérdem én, miért pont a WiFi-t és a tápot hagyták le róla? Jó, WiFi még érthető.
Meg aztán a SO-DIMM csatlakozó se olcsó mulatság. Aki saját beágyazott Linuxos hardvert akar eladni, az inkább tervez egyet (de nem ezzel a CPU-val, amin még Ethernet MAC sincs), a helyett, hogy SO-DIMM modullal és csatlakozóval szórakozzon, ami plusz költség és hibaforrás.

Nem árulják a pi soc-jait külön. Így, ha valaki a platformjukra akar építeni, kénytelen venni compute module-t.
Az első generációt még máshol is használták, de amikor a hardkernel vérszemet kapott és compute module alternatívát kínált, azóta senkinek sem adnak el az alapítványon kívül.

Szóval ez egy olyan proci modul, mint sok más sbc-nél is van egy külön kis nyákon. Nem önálló működésre készült, hanem hogy rátegyék valami másra.
A pi zero lenne a neked való, de azt csak mutatóban limitált mennyiségben lehet venni, mert csak arra szolgál, hogy kifogja a szelet a közben megjelent olcsó konkurensek vitorlákából. Persze akinek csak néhány darab kell, annak pont megfelelő így is.

mondjuk ha routert csinál belőle, ahhoz pont nem kell. De talán a gpu, a videocore IV saját nyelvén ThreadX-ül lehetne pl natolás gyorsítására fejleszteni QPU-ra vektor műveleteket vagy valami. De most csak hasamra ütöttem. Elvileg valamennyire elérhető a dokumentációja, csak a gpu firmware, ami abban írodott, zárt.

Ja és a lényeg, nemsokára vámköteles lesz (Made in UK).

Nem erdekes: laikusok csak peceben tudnak gondolkodni; nekik ez keves.

Ezt miért hívják compute module-nak? Mintha láttam volna, hogy embedded cuccokban használják, de mitől compute module-abb, mint egy normál RPI3?

Ha jól látom attól, hogy nincs rajta sok sallang csatlakozó, hanem egy motherboard-ba kell beépíteni.
Ok.
A "compute" szó kicsit összezavart, azt hittem ez vmi olyan use-case-t akar lefedni, mint a Parallela, DSP-ék, GPU-k vagy DSP FPGA-k.
Hívhatták volna inkább "controller module"-nak.

Ha valaki elmerül benne, akkor a videocore-ra lehetne számítási dolgokat is implementálni
"A QPU is a 16-way Single instruction, multiple data (SIMD) (or Single instruction, multiple threads (SIMT)?) processor, being composed of two vector floating-point ALUs; these carry out multiply and non-multiply operations in parallel (with single instruction cycle latency). Internally, the QPU is a 4-way SIMD processor multiplexed 4× over four cycles, making it particularly suited to processing streams of quads of pixels. QPUs are organized into groups of up to four ( termed "slices"), which share certain common resources. cf. Vertex and shader."
https://en.wikipedia.org/wiki/VideoCore

Gyanús, hogy a hardveres videodekódolás is részben azon van implementálva, mert amikor kiderültek mpeg4 dekódolási hibák, akkor tudtak fixet kiadni rá a firmware-vel (ami a boot partición van).
Nameg a deinterlacing és a cd minőség közeli analóg hang moduláció (audio_pwm_mode=2) is azon van imlementálva.

RPI-ban a GPU DSP bootolja be a rendszert az SD kártyáról és a DSP indítja el magát az ARM magot is egy későbbi fázisban. Illetve a kamera csatlakozón lévő I2C busz is a DSP busza az ARM CPU nem lát rá. A Broadcom ASM-ben írja a firmware-t a DSP-re. A ThreadX egy RTOS. Az RPI-hez binárisban adott EGL driverhez az "/opt/vc/src/hello_pi" könyvtárban vannak forráskódban példaprogramok amik bemutatják hogyan tudod számítási célra használni az RPI GPU-t.

hat nem csak "jatek" clustert epit valaki, akkor ebbol jobban lehet: kell tervezni egy "alaplapot" hozza amin van kozos tap (igy csak eleg egy kabel), esetleg egy switch chipet ami osszefogja az etherneteket, stb, a dimm slotokba meg mehetnek a compute modulok.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Itt egy 32 rpi node-os cluster:
http://www.mycustard.com/

Szerintem nem eletkepes.... Raadasul nagytetelben nem is lehet vasarolni rpi0-at.
Compute module meg azert hangyanyit dragabb, foleg 32 eseteben... :-\

Erdekes oldal, van kismillio foto a "progress"-rol.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....