Masszív szabadalomsértési pert indított a Nokia az Apple ellen

Címkék

A Nokia bejelentette, hogy szabadalmi portfóliójára hivatkozva szabadalomsértési pert indított az Apple ellen Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. A Nokia azt állítja, hogy az Apple 32 - kijelzőt, felhasználói felületet, antennát, szoftvert, lapkakészletet, videó kódolást - érintő szabadalmát sértette meg. A pereket Németországban - Düsseldorfban, Münchenben -, valamit az Egyesült Államokban, Texasban indította a Nokia.

Részletek a sajtóbejelentésben és itt.

Hozzászólások

Mivel a Nokia nem csinál már mobilt, ezért nincs mivel visszaperelni az almának. Ezt bizonyos körökben patent trolloknak hívják.

Attól még hogy nem gyárt mobilt, a hálózati szegmensben jelen van a kapcsolódó területeken. Ráadásul mivel a HMD (a leendő mobilgyártó) csak licenceli a szabadalmakat a Nokiától, így ő nyilván nem indíthat pert az Apple ellen a kérdéses szabadalmak kapcsán. Szóval azért ez a lépés nagyon messze van a patent trollságtól.

Ez igaz. Az almát sem kell sajnálni! Kifejezetten undorító volt, hogy nem csak pénzt akartak, hanem azonnali kitiltását a telefonoknak. Ebben a Microsoft jóval korrektebb volt.

Ennek ellenére ez az idióta patent háború csak visszaveti az innovációt, ráadásul ellehetetleníti új szereplők belépését a piacra.

Ha jól emlekszem a 8+3 karakternel hosszabb faljnevek kezelesehez van valami trukk, amit nem lehet megkerulni (a visszafele kompatibilitas dobasa nelkul). De tokmindegy, mert SD konzorcium az exFAT-ot fogadta el szabvanyos fajlrendszernek a jovo taroloin (64+ GB SDXC), igy mindenkepp fizetni kell majd ha kompatibilis akar valaki lenni az eszkozokkel (peldaul kamerak).

Érdekes, hogy megoldható ext filerendszerrel vagy btrfs-sel is a 64 GB-s SDXC-n tárolás egy telefonnal, problémák nélkül. Főleg, hogy MTP-t használ a legtöbb, így a jogosultságokba sem kötnek bele az eszközök. Mi a halálért erőltetik a száz éves fat-et? Bármi előnye van így 2016 végén?

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

MTP-vel rádugva winre totálmindegy milyen a filerendszer. Kevés embertről hallottam manapság (nulla) aki kiveszi a microSD-t a telefonból és bedugja a gépébe (persze egy micro-normál átalakítóval, mert máshogy nem megy), majd így másolna róla/rá. Néhányan itt már a kábelt is temetik a felhőszinkronizáció miatt, nemhogy még kiszedjék a kártyát.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mondjuk nem lenne rossz, ha a fejlődés irányából néznénk, néznék a gyártók, és nem úgy, hogyha lecseréli a delkvens egy újabbra, akkor nem lesz visszafelé kompatibilis. Érted, mert az újabb eszköz egy elavult technológiát használ.
Persze van ez így, a mostani telefonomban feleannyi háttértár van mint a korábbiban, ezért kellett egy nagyobb kártya. Szerencsére ez bővíthető.
Amúgy miért nem kezeli a linux kernelen futó android az ext-et?

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> Mi a halálért erőltetik a száz éves fat-et?

Pont egy másik threadben is szóba került: szerintem azért, mert nincs olyan fájlrendszer, amit a FAT-nál több eszköz támogatna. Gyakorlatilag a fényképezőtől a PC-n át a kenyérpirítóig minden. Kompatibilitást tekintve nincs jobb, persze technológiai szempontból már sok másik fs megelőzte.

Ez még mindig nem egy erős érv ha új telefonokról van szó. Direkt nem hoztam szóba kenyérpirítót és a téma szempontjából irreleváns társait. 'Dehamár; Pont most olvastam egy cikket arról, hogy dokumentarista fényképészek és videósok szeretnének végre titkosítást a felvételeikhez. Fs szinten is megoldható lenne ha mondjuk nem fat-et erőltetnék.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> Ez még mindig nem egy erős érv ha új telefonokról van szó.

Pedig a visszafelé kompatibilitás az új telefonoknál is erős érv, lásd az Apple és a jack dugó esete. :)

> Fs szinten is megoldható lenne ha mondjuk nem fat-et erőltetnék.

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt FS szinten kellene megvalósítani. A Bitlocker is kezeli pl. a FAT32 és exFAT fs-eket, nem kell tudnod hogy milyen fs van mögötte.

ugy latszik, kell a suska a nagy visszateresre, ehehe. Mondjuk az apple-t nehezemre esik sajnalni, remelem, pengetni fogjak a zset, mint a katonatiszt...

Ez az az Apple, amelyik nagy mellénnyel csilliárd dollárra perelte be a Samsungot viccszabadalmakra építve, de sehogy se talál fogást a dél-koreai cégen? És amelyik már ott tart a pereskedésben, hogy nem, hogy csillió dollár nem lesz belőle, de ha így folytatja, örülhet, ha a perköltség kijön majd belőle?

Ha az, akkor ott rohadjon meg, ahol van.

--
trey @ gépház