Terminator 1.0 és 1.9

Címkék

Megjelent a Terminator (osztott ablakos terminál emulátor) 1.0 és 1.90-es verziója. Előbbi GTK2-es, az elmúlt kb egy év fixeit tartalmazza és a tervek szerint már nem lesz belőle új, vagyis ezzel zárják a GTK2-es sorozatot. Az 1.90-es pedig az első release GTK3 supporttal. Ahogy a szám is sugallja ez inkább egy pre release, a teljes értékű GTK3-as release a 2.0 lesz a tervek szerint.

Eredeti bejelentés (release notes és changelog): Terminator 1.0 | Terminator 1.9

Remélhetőleg hamarosan lesz csomag Ubuntu-hoz is ezen a PPA repón: PPA for Terminator

(Ui: igen, néha tényleg 1.9-nek, máshol meg 1.90-nek hívják)

Hozzászólások

Nem közvetlenül maga a Terminator GTK+ 2 vs. GTK+ 3 a lényeges különbség, hanem az, hogy (több más emulátorhoz hasonlóan) a Terminator nem saját maga implementálta a terminál emulálást, hanem a VTE widgetre bízza ezt (a Terminator tehát „csak” a felhasználói felület, több terminál egymás mellé helyezése, menük stb.). A VTE widgetből pedig a GTK+ 2-höz passzoló legutolsó (0.28.2-es) verzió 5 éve jelent meg, azóta nincs karbantartva. A Terminator 1.90-es verziója pedig végre-valahára a GTK+ 3-hoz passzoló, aktuális VTE-t használja (0.38-astól bármelyik jó neki, jelenleg 0.46-nál tart).

Ez alatt az 5 év alatt a VTE logja több, mint 200 bugzilla bejegyzésre tartalmaz linket. Kapott security/privacy javítást (pl. a scrollback puffer tartalma többé már nem íródik diszkre kódolatlanul), pár elszállás javítva lett, kapott rengeteg terminál emuláció javítást, király új feature-öket (sorok újratördelése átméretezéskor, true color, italic, finom görgetés stb.), 10-szeres gyorsulást, és még sok egyebet. Ezekkel az újításokkal a gnome-terminal felhasználói megismerkedhettek már az elmúlt évek során, és most végre a Terminator használóihoz is eljutnak.

Az új VTE miatt határozottan megéri az 1.90-re frissíteni, még ha esetleg (reméljük nem) a GTK+ 3-as port miatt esetleg be is csúszott egy-két kisebb új hiba magába a Terminator kódjába. Ezzel a régi VTE remélhetőleg végre nyugdíjazható lesz, hiszen a többi említésre méltó VTE alapú emulátor (például xfce4-terminal, mate-terminal) is átállt már GTK+ 3-ra a közelmúltban.